Gastromand besøger La Locanda: Jagten på Carlos succesopskrift

Skrevet af: Gastromand

Af Mads Schytte, gastromand.dk

I oktober måned sikrede La Locanda titlen som “Årets Autentiske Italienske Restaurant” kåret af Den Danske Spiseguide. Det var anden gang i træk de var nomineret, og endelig sikrede de en triumf, der gav genlyd i hele Danmark.

På Migogaalborg.dk anerkender vi den slags, og stiller naturligvis op med det samme for at se, hvad de har at byde på.

At den er autentisk er vel noget med, at der er plads til lidt småfejl og ”no nonsense” attitude, som indehaveren Carlo Liberati netop er kendt for.

En regnfuld og blæsende torsdag aften havde jeg fornøjelsen af, at have min mor med til middag. Min mor er ret vild med italiensk, og det er både maden og vinen, så det var absolut nærliggende at invitere hende med som min medspiser.

Min forventninger var tårnhøje efter denne pris. Jeg synes, det er vildt spændende, at vi har den bedste autentiske italienske restaurant i Dannmark.

Vi ankommer kl. 19.00 til den lille hyggelige restaurant ved CW Obels Plads i Aalborg. Der er allerede godt fyldt, og vi bliver vist til bords med det samme.

Både Carlo og restaurantchefen Kent Olesen kommer og byder pænt velkommen. Vi sludrer lidt sammen, hvor Carlo forklarer om prisen, de har vundet.

De øvrige kandidater i kamp mod La Locanda var “Italo Disco” i København, ”Italy e Italy” i Ringsted og ”Ravello” i Herning.

Jeg tænker lidt om, fx. Michelin-restauranten EraOra i København mon ikke er autentisk? Reelt er der nok en grund til, den ikke er med i kategorien for det må vel alt andet lige være den bedste i Danmark?

Men nu er jeg heller ikke ejer af Den Danske Spiseguide, så det er i virkeligheden slet ikke min opgave at vurdere – det lader vi de professionelle om.

Vi bliver hurtigt præsenteret for menuen og vælger at gå efter syv retter, hvor vi lader os forføre og overraske af køkkenet – det kaldes “I Cicchetti Dello Chef” – sikkert noget med, at køkkenet styrer showet og alt kan ske – løst og frit oversat.

Jeg tænker det ville give god mening, at vi kommer godt rundt omkring retterne, så vi springer på.

Kort efter kommer der lidt forskellige brød bagt med kartofler, rosmarin og tomater samt et lækkert glas rose bobler, som hedder Millesimato Zero Rosé-Veneto med masser af sprødhed og flot balance. Ingen tvivl om, at Kent har styr på vine og bobler!

Det fortsætter med en sprød sauvignon blanc, som dufter helt fantastisk – flot syre og masser af citrus.

Vi får kort tid efter vores første ret; en grov carpaccio af gåsebryst på romersk puntarelle, marineret med hvidløgs- og ansjosdressing.

Carlo forklarer om grøntsagen puntarelle, som vist under krigen blev brugt som kaffe erstatning, jeg tror på ham.

Det smager faktisk godt – men vinen er ikke helt velvalgt – det viser sig så, at Carlo lige har lavet om på rækkefølgen af retterne, så denne faktisk var ment til denne ret – det er nok her, hvor det autentiske kommer ind i billedet – vi smiler og tænker – ”Hvad pokker – det kører jo!”.

Så får vi serveret den korrekte vin til vore næste ret; Anselmi Capitel Foscarino-Veneto, som er en god fed chardonnay, der faktisk er ganske fin til den næste ret – Dampede blåmuslinger serveret med saor-sauce på ristet hjemmebagt brød.

Det er lækkert nok, men knaser desværre lidt, som min mor diskret spørger ind til, og nej, det burde det nok ikke – men igen, det er jo autentisk for pokker!

Vi joker lidt og nyder stemningen i restauranten, hvor flere kommer ind fra gaden i håb om at få et bord, men de bliver desværre afvist.

Så til næste ret, som er grillet blæksprutte serveret på hvidbønnesalat tilsmagt med citrusfrugter og friske krydderier. Det minder mig om Bilbao, hvor jeg var for nylig.

Dette smager til gengæld vildt godt, og selv om saltgrisene ville sige, det kunne bruge et ekstra skud, så er det godkendt. Blæksprutten har fået 8 timer i sous vide, hvilket er helt tydeligt.

Egentlig var der kunstpause nu, men Carlo insisterer lige på, at vi smager hans signaturret – Kyllingesalat med trøffelolie og peberrods-dressing. Den er sgu lidt spøjs og minder mig om Caesar salad med trøffel, men det smager godt, og der er godt skud på peberroden, hvilket er lækkert.

Hvis du nu tænker på, om du bliver mæt på La Locanda så er svaret 110 % Yes Sir! – Det gør du virkelig.

Allerede efter de første retter kunne jeg mærke det – men efter en god pause er jeg klar igen.

Så er det tid til rødvin, hvor vi starter med en Aglaea Tenuta di Agllea-Sicilien – masser af jordbund og tanniner som står godt til vores klassiske risotto med blandede svampe og frisk trøffel.

Det er lavet lige efter bogen og kan, som en risotto bør kunne, “lave en bølge på tallerken”.

Den er så kende under saltet selv til min smag, og det er selvfølgelig sådan nogle detaljer, der trækker lidt ned i helhedsoplevelsen.

Derefter hjemmelavet ravioli fyldt med græskar og ricotta, serveret med rigelige mængder af brunet smør, salvie og parmesanost, dertil efter min mening aftenens bedste vin – naturligvis på Pinot Noir.

Her er min mor meget enig og faktisk overrasket over vinen, hvilket glæder mig meget. Det er nu to voldsomme retter, som nok vil sende de fleste til tælling.

Here comes the bomb!

Hvis du ikke var mæt, så er det sgu på høje tid – den italiensk hovedret er landet – Rødvinsbraisseret kalvekæbe serveret med rodfrugter og stegt polenta.

Kalvekæberne er møre som bare fanden og fuldstændig klistret af sødme – det er godt lavet.

Polentaen ville ikke have taget skade af lidt salt – som min mor for fjerde gang nævner lidt diskret.

Men hun har ret, det er en kende under-saltet, hvilket er synd, når det er polenta. Rødvinen dertil er fantastisk og med en god syre til den fede ret.

Så til vores afslutning – Chokoladekage med mælkeis og sauce af kirsebær samt amarene kirsebær. Det fungerer faktisk ret godt og er man til, at desserter skal være søde og ikke syrlige og friske og alt muligt andet hippie-pis, så er det her spot on – Jeg er i hvert fald tilfreds, og for én gang skyld er det ikke under saltet.

Vi forlader La Locanda og bevæger os hjem ad – mætte og godt satte efter en god omgang italiensk mad.

Mine tanker flyver lidt rundt, og jeg bliver ved med at tænke over aftenen.

Mine forventninger var tårnhøje efter deres seneste pris, men alligevel er jeg kommet lidt hjem med følelsen af, at være skuffet. Der var for mange småfejl, og alt var ikke i top, som jeg havde forventet, når en restaurant vinder en pris for den bedste i Danmark.

Måske skyldes det i virkeligheden, at jeg bare ikke forstår denne pris, og det “autentiske”, som jeg også nævner i indledning, betyder, at der er plads til småfejl – I givet fald, så er det jo helt fair.

For en god ordens skyld sendte vi en ekstra anmelder ind omkring restauranten, som kunne berette om lignende småfejl og samme blandet oplevelse.

Jeg vil slutte af med, at La Locanda ganske vist er en autentisk og hyggelig restaurant, som gør det ganske fint og navnlig til prisen på menuen. Vinene er gode, men der sker lidt småfejl undervejs, og retterne mangler et “final touch”.

Det ændrer dog ikke på det billede af, at vi er stolte af Carlo’s succesformel på at skabe en restaurant, der stort set er propfyldt hver eneste dag i Aalborg og har vundet en stor landsdækkende pris.

Gastromands seneste indlæg

En historisk dag i Aalborg: Budolfi Plads blev indviet med manér

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Er man inkarneret aalborgenser, husker man helt sikkert dengang, at pladsen ved Budolfi var et gråtbetonet og halvslidt område med parkeringspladser på toppen.

Er man derimod ny i byen, er det nu svært at forestille sig, at pladsen nogensinde har været andet end det, den er i dag.

Indvielsen af det nye Budolfi Plads, der har været flere år undervejs, fandt sted i dag og på trods af den grå himmel med silende regn, gik ceremonien over al forventning.

Massevis af nordjyder var mødt op for at overvære det historiske øjeblik, og byens borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, var én af dem.

I dagens anledning fik han overrakt en ny borgmesterkæde: Budolfi Plads Hjertekæde:

“Jeg er rigtig glad for at stå her i dag og være med til at åbne Budolfi Plads. I al den tid, jeg har boet i Aalborg, har der været en debat, i forhold til at Budolfi Plads ikke var den plads, som byen fortjente.

Der blev begået et overgreb tilbage i 60’erne, hvor man lagde banker og andre ejendomme, skabte parkeringer, og egentlig fjernede den åbne plads, som netop gav mulighed for et fantastisk byliv,” sagde borgmesteren.

Nu har Aalborg omsider fået sit hjerte tilbage.

Det nye byrum lægger med sin volume op til at blive ét af byens mest attraktive områder.

Når mørket falder på, kan du blandt andet opleve et særligt, farverigt lys sænke sig over den smukke plads og dens bygninger – og en gåtur langs den nye kærlighedssti bliver altså en oplyst affære.

Lysene skal ligeså være kendetegnende for det nye område.

Aalborgenserne er stolte

Særligt har borgmester Thomas Kastrup Larsen også lagt mærke til den positive stemning, der generelt har været i forbindelse med udbygningen af pladsen.

“I de senere måneder har jeg set flere opslag på Facebook og Instagram fra borgere, der siger: “Se hvor flot den nye Budolfi Plads rent faktisk er blevet. Og jeg oplever allerede nu begyndende stolthed.

Jeg glæder mig personligt selv til at tage den i brug; fordi det er blevet et grønt sted, men også et sted, du kan slappe, et sted, du kan få oplevelser – især når der bliver fyldt op i alle lejemålene.

Jeg tror virkelig, at pladsen kan bære det hjerte, som vi alle gerne så gerne ville have tilbage.

Med andre ord er det en rigtig glædelig dag i dag.”

Åbningen af Budolfi Plads blev afsluttet med et stort trefoldigt leve, hvorefter Aalborg Garden og Gregers L. Mogstad spillede musik, mens Sparekassen Vendsyssel og REMA 1000 servede gløgg og æbleskiver.

Caféen Aktuel er allerede skudt op af byggerodet, og til sommer kan vi se frem til et sprudlende, grønt område med masser af aktiviteter for både børn og voksne.

Derudover har REMA1000 akkurat åbnet en butik, og de yderligere bygninger skal fyldes med kontor- og butikslokaler samt privatboliger.

Oplev fortidsfund fra og på pladsen

Opførelsen af pladsen har strakt sig intensivt over de sidste tre år.

Et stort anlægsarbejde har taget en masse tid, og byens arkæologer kom da også på overarbejde, da det ene fund efter det andet dukkede op til overfladen.

Flere af disse fund får dog også lov at blive på pladsen for en stund, da muséet har fået tilladelse til en pop-up udstilling i et af de nye lokaler.

Her vil forbipasserende kunne opleve et levn fra fortidens mennesker på Budolfi Plads, hvor arkæologerne – foruden skeletterne – fandt spor af blandt andet huse og værksteder fra både vikingetiden og middelalderen samt en velbevaret kniv fra 1300-tallet.

Pop-up udstillingen er indrettet i et af butikslokalerne med indgang fra Budolfi Plads, og adressen er Budolfi Plads 14, 9000 Aalborg.

Den åbner lørdag 16. november og er åbent hver dag i tidsrummet kl. 9.00-17.00.

I første omgang kan den ses til og med fredag 31. januar 2020.

Alternativ Limfjordsforbindelse: Fjordbussen skal forbinde Nørresundby og Aalborg

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Her vises Fjordbussens testfartøj, som anvendes til at indsamle data på Limfjorden. Selve prototypen bliver en lukket færge.
Her vises Fjordbussens testfartøj, som anvendes til at indsamle data på Limfjorden. Selve prototypen bliver en lukket færge.

Der har været meget snak omkring en tredje Limfjordsforbindelse, som en mulighed for at aflaste trafikken over Limfjordsbroen og gennem Limfjordstunnelen, men vidste du, at der også er planer om en færgerute over fjorden?

Center for Logistik og Samarbejde (CLS) er gået sammen med andre lokale virksomheder og organisationer om at udvikle en såkaldt autonom Fjordbus, der skal forbinde Nørresundby med Aalborg midtby.

Fjordbussen er en færgeforbindelse, som er tænkt som et bekvemt og bæredygtigt alternativ til at krydse fjorden og som har til formål at forbinde byen på en ny måde.

Der vil både blive plads til cykler og barnevogne ombord, så hvis man er træt af den vindblæste tur over Limfjordsbroen, kan man sidde komfortabelt i færgen skærmet fra vind og vejr.

Færgen kommer til at sejle førerløst på sigt.

I første omgang forventes den at sejle fra Stigsborg til Musikkens Hus, og et udviklingsprojekt med syv faser er igangsat for netop at sikre, at sikkerheden er helt i top til den planlagte lancering i 2022.

Vind en tur ombord Fjordbussen

For at kunne vurdere brugerpotentialet for Fjordbussen har Center for Logistik og Samarbejde, med Camilo Perdomo som pennefører, udarbejdet en kort spørgeskemaundersøgelse, hvor du kan udtrykke dine præferencer for den nye Fjordbus og dermed tage del i udviklingen af Aalborgs fremtidige transportløsning.

Her kan du bl.a. gøre projektholderne klogere på, hvilke transportbehov du har, hvor meget du har lyst til at betale for en overfart, og hvad der er vigtigst for dig i henhold til din sikkerhed på færgen.

Fjordbussen udgør på nuværende tidspunkt blot et testfartøj, som anvendes til at indsamle data på Limfjorden, men allerede nu overvejes det, hvordan Fjordbussens prototype kommer til at se ud.

Denne bliver et lukket fartøj, så passagererne kan nyde turen over Limfjorden i læ for vind og vejr.

Når du svarer på spørgeskemaet, kan du vælge at deltage i en konkurrence om at vinde en tur på Fjordbussens prototype som en af de allerførste i 2020.

Udfyld spørgeskemaundersøgelsen her.

Sikkerhed i top

Den første fase af udviklingen af Fjordbussen er skudt i gang og over de næste tre år skal samtlige “worst case scenarios” køres igennem, så transportmidlet bliver intelligent og sikkert nok til selv at sejle.

”Vi lægger meget vægt på sikkerhed.

Alt skal være i orden, før Fjordbussen får lov til at transportere passagerer over Limfjorden,” fortæller Lars Jøker, direktør for Center for Logistik og Samarbejde.

Center for Logistik og Samarbejde udvikler projektet i tæt samarbejde med Logimatic Engineering A/S, ShippingLab/Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Aalborg Havn og mange flere.

Følg med i projektet her.

Fede præmier i vente: Kom til julebanko på Gammeltorv

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

“BANKO!”

Er vi de eneste, der kan mærke spændingen i maven blot ved at læse dette ord?

Banko er efterhånden blevet en trendy fætter igen, og man skal ikke lade sig narre af de ellers mange år på bagen.

Spillet kommer i mange afskygninger, men inden længe kan du komme med til en vaskeægte juleudgave.

Torsdag d. 5. december inviterer de frivillige fra Ungdommens Røde Kors nemlig til dette års store julebanko, hvor hele 80 præmier venter på at få nye ejere.

Ungdommens Røde Kors har tidligere haft stor succes med hyggelige arrangementer, der samtidigt skal være med til at sætte fokus på, hvor let det er at være noget særligt for andre.

Julebanko finder sted i Folkekirkens Hus kl. 18.30-22.00, og alt overskud fra salg af bankoplader går til Ungdommens Røde Kors Aalborg, der er med til at skabe frirum, fællesskaber og gode forhold for børn og unge i Aalborg og omegn.

Bidrag til en god sag

Hele 45 lokale virksomheder har støttet op om arrangementet og doneret over 80 præmier. Blandt andre Teater Nordkraft, Fandango, Cable Park, AaB, Shaping New Tomorrow, Helmuth og Kunsten.

Ifølge Kristine Holm, som er event-ansvarlig i Ungdommens Røde Kors Aalborg, handler årets julebanko ikke kun om at have det sjovt og hygge sig, men også om at inspirere andre til at gøre en forskel for Aalborgs børn og unge.

”I Ungdommens Røde Kors Aalborg vil gerne gå forrest i missionen om at bygge bro mellem lokale organisationer, institutioner og virksomheder og give alle muligheden for at være noget særligt for Aalborgs børn og unge.

De fleste er jo interesserede i at være med til at gøre hverdagen bedre for Aalborgs børn og unge, så vi ønsker at vise folk, hvor let det faktisk er at bidrage i den sag ved bare at have det sjovt og købe en bankoplade eller donere en præmie,” siger hun.

Lokale bakker op om frivilligt arbejde

Årskort og fribilletter til Dice ’n Drinks er blandt andet på listen over dette års donationer.

Morten Thor Rasmussen, som er direktør i Dice ’n Drinks, er glad for, at han kan få lov til at hjælpe til med lokale initiativer, som frivillige i Aalborg står bag.

”Der er brug for, at alle hjælper til i missionen om at være med til skabe de bedste rammer for Aalborgs børn og unge.

Og når de frivillige hænder så kan sørge for at få stablet sådan et event som julebanko på benene, så er jeg bare glad for, at jeg kan bidrage med lidt mere materielle ressourcer i form af nogle af de præmier, man kan vinde,” siger Morten.

Julebanko med ekstra underholdning

Ungdommens Røde Kors håber også på, at deres valg af vært og numreopråber kan være med til at sætte en sjov tone for aftenen.

I år har de valgt at invitere Emil Kondrup, der har erfaringer med værtskabet fra byens lokale Ribershows og Nibe Festival TV.

Presseansvarlig i Ungdommens Røde Kors Aalborg, Pernilla Abildtrup, fortæller:

”Vi har erfaret til tidligere arrangementer, at Emils humor appellerer til både unge og gamle nordjyder, hvilket er et perfekt match til vores julebanko.

Og så er han bare et lokalt talent, som kan bidrage med den ekstra underholdning, så der bliver noget for alle,”

Det er fjerde gang, Ungdommens Røde Kors Aalborg afholder julebanko, og de frivillige håber på at kunne leve op til sidste års resultater, hvor over 120 aalborgensere mødte op.

Programmet for aftenen er:

18.30-19.00: Dørene åbner til Aalborgsalen.

19.00-19.15: Velkommen v. formand, Cecilie Uldum.

19.15-20.30: Lokal vært, Emil Kondrup, starter første runde af årets julebanko

20.30-20.45: Pause, hvor der kan købes kaffe og kage

20.45-21.45: Anden runde af årets julebanko går i gang

21.45-22.00: Afslutning og tak v. formand, Cecilie Uldum

Hvad: Julebanko 
Hvor: 
Aalborgsalen, Folkekirkens Hus, Gammeltorv 4
Hvornår: Torsdag d. 5. december, 18.00-22.00

Pris for bankoplader: 1 stk. 60,-, 2 stk. 100,-

Tilmelding: Arrangementet er gratis og kræver ingen tilmelding. Bemærk dog, at der er begrænset pladser, og at dørene åbner kl. 18.30.

Læs mere her.