Gastromand besøger La Locanda: Jagten på Carlos succesopskrift

Skrevet af: Gastromand

Af Mads Schytte, gastromand.dk

I oktober måned sikrede La Locanda titlen som “Årets Autentiske Italienske Restaurant” kåret af Den Danske Spiseguide. Det var anden gang i træk de var nomineret, og endelig sikrede de en triumf, der gav genlyd i hele Danmark.

På Migogaalborg.dk anerkender vi den slags, og stiller naturligvis op med det samme for at se, hvad de har at byde på.

At den er autentisk er vel noget med, at der er plads til lidt småfejl og ”no nonsense” attitude, som indehaveren Carlo Liberati netop er kendt for.

En regnfuld og blæsende torsdag aften havde jeg fornøjelsen af, at have min mor med til middag. Min mor er ret vild med italiensk, og det er både maden og vinen, så det var absolut nærliggende at invitere hende med som min medspiser.

Min forventninger var tårnhøje efter denne pris. Jeg synes, det er vildt spændende, at vi har den bedste autentiske italienske restaurant i Dannmark.

Vi ankommer kl. 19.00 til den lille hyggelige restaurant ved CW Obels Plads i Aalborg. Der er allerede godt fyldt, og vi bliver vist til bords med det samme.

Både Carlo og restaurantchefen Kent Olesen kommer og byder pænt velkommen. Vi sludrer lidt sammen, hvor Carlo forklarer om prisen, de har vundet.

De øvrige kandidater i kamp mod La Locanda var “Italo Disco” i København, ”Italy e Italy” i Ringsted og ”Ravello” i Herning.

Jeg tænker lidt om, fx. Michelin-restauranten EraOra i København mon ikke er autentisk? Reelt er der nok en grund til, den ikke er med i kategorien for det må vel alt andet lige være den bedste i Danmark?

Men nu er jeg heller ikke ejer af Den Danske Spiseguide, så det er i virkeligheden slet ikke min opgave at vurdere – det lader vi de professionelle om.

Vi bliver hurtigt præsenteret for menuen og vælger at gå efter syv retter, hvor vi lader os forføre og overraske af køkkenet – det kaldes “I Cicchetti Dello Chef” – sikkert noget med, at køkkenet styrer showet og alt kan ske – løst og frit oversat.

Jeg tænker det ville give god mening, at vi kommer godt rundt omkring retterne, så vi springer på.

Kort efter kommer der lidt forskellige brød bagt med kartofler, rosmarin og tomater samt et lækkert glas rose bobler, som hedder Millesimato Zero Rosé-Veneto med masser af sprødhed og flot balance. Ingen tvivl om, at Kent har styr på vine og bobler!

Det fortsætter med en sprød sauvignon blanc, som dufter helt fantastisk – flot syre og masser af citrus.

Vi får kort tid efter vores første ret; en grov carpaccio af gåsebryst på romersk puntarelle, marineret med hvidløgs- og ansjosdressing.

Carlo forklarer om grøntsagen puntarelle, som vist under krigen blev brugt som kaffe erstatning, jeg tror på ham.

Det smager faktisk godt – men vinen er ikke helt velvalgt – det viser sig så, at Carlo lige har lavet om på rækkefølgen af retterne, så denne faktisk var ment til denne ret – det er nok her, hvor det autentiske kommer ind i billedet – vi smiler og tænker – ”Hvad pokker – det kører jo!”.

Så får vi serveret den korrekte vin til vore næste ret; Anselmi Capitel Foscarino-Veneto, som er en god fed chardonnay, der faktisk er ganske fin til den næste ret – Dampede blåmuslinger serveret med saor-sauce på ristet hjemmebagt brød.

Det er lækkert nok, men knaser desværre lidt, som min mor diskret spørger ind til, og nej, det burde det nok ikke – men igen, det er jo autentisk for pokker!

Vi joker lidt og nyder stemningen i restauranten, hvor flere kommer ind fra gaden i håb om at få et bord, men de bliver desværre afvist.

Så til næste ret, som er grillet blæksprutte serveret på hvidbønnesalat tilsmagt med citrusfrugter og friske krydderier. Det minder mig om Bilbao, hvor jeg var for nylig.

Dette smager til gengæld vildt godt, og selv om saltgrisene ville sige, det kunne bruge et ekstra skud, så er det godkendt. Blæksprutten har fået 8 timer i sous vide, hvilket er helt tydeligt.

Egentlig var der kunstpause nu, men Carlo insisterer lige på, at vi smager hans signaturret – Kyllingesalat med trøffelolie og peberrods-dressing. Den er sgu lidt spøjs og minder mig om Caesar salad med trøffel, men det smager godt, og der er godt skud på peberroden, hvilket er lækkert.

Hvis du nu tænker på, om du bliver mæt på La Locanda så er svaret 110 % Yes Sir! – Det gør du virkelig.

Allerede efter de første retter kunne jeg mærke det – men efter en god pause er jeg klar igen.

Så er det tid til rødvin, hvor vi starter med en Aglaea Tenuta di Agllea-Sicilien – masser af jordbund og tanniner som står godt til vores klassiske risotto med blandede svampe og frisk trøffel.

Det er lavet lige efter bogen og kan, som en risotto bør kunne, “lave en bølge på tallerken”.

Den er så kende under saltet selv til min smag, og det er selvfølgelig sådan nogle detaljer, der trækker lidt ned i helhedsoplevelsen.

Derefter hjemmelavet ravioli fyldt med græskar og ricotta, serveret med rigelige mængder af brunet smør, salvie og parmesanost, dertil efter min mening aftenens bedste vin – naturligvis på Pinot Noir.

Her er min mor meget enig og faktisk overrasket over vinen, hvilket glæder mig meget. Det er nu to voldsomme retter, som nok vil sende de fleste til tælling.

Here comes the bomb!

Hvis du ikke var mæt, så er det sgu på høje tid – den italiensk hovedret er landet – Rødvinsbraisseret kalvekæbe serveret med rodfrugter og stegt polenta.

Kalvekæberne er møre som bare fanden og fuldstændig klistret af sødme – det er godt lavet.

Polentaen ville ikke have taget skade af lidt salt – som min mor for fjerde gang nævner lidt diskret.

Men hun har ret, det er en kende under-saltet, hvilket er synd, når det er polenta. Rødvinen dertil er fantastisk og med en god syre til den fede ret.

Så til vores afslutning – Chokoladekage med mælkeis og sauce af kirsebær samt amarene kirsebær. Det fungerer faktisk ret godt og er man til, at desserter skal være søde og ikke syrlige og friske og alt muligt andet hippie-pis, så er det her spot on – Jeg er i hvert fald tilfreds, og for én gang skyld er det ikke under saltet.

Vi forlader La Locanda og bevæger os hjem ad – mætte og godt satte efter en god omgang italiensk mad.

Mine tanker flyver lidt rundt, og jeg bliver ved med at tænke over aftenen.

Mine forventninger var tårnhøje efter deres seneste pris, men alligevel er jeg kommet lidt hjem med følelsen af, at være skuffet. Der var for mange småfejl, og alt var ikke i top, som jeg havde forventet, når en restaurant vinder en pris for den bedste i Danmark.

Måske skyldes det i virkeligheden, at jeg bare ikke forstår denne pris, og det “autentiske”, som jeg også nævner i indledning, betyder, at der er plads til småfejl – I givet fald, så er det jo helt fair.

For en god ordens skyld sendte vi en ekstra anmelder ind omkring restauranten, som kunne berette om lignende småfejl og samme blandet oplevelse.

Jeg vil slutte af med, at La Locanda ganske vist er en autentisk og hyggelig restaurant, som gør det ganske fint og navnlig til prisen på menuen. Vinene er gode, men der sker lidt småfejl undervejs, og retterne mangler et “final touch”.

Det ændrer dog ikke på det billede af, at vi er stolte af Carlo’s succesformel på at skabe en restaurant, der stort set er propfyldt hver eneste dag i Aalborg og har vundet en stor landsdækkende pris.

Gastromands seneste indlæg

Bliver en kæmpe begivenhed: Forventer 25.000 til flytning af Rubjerg Knude Fyr

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Toppen af Danmark
Foto: Toppen af Danmark

Om godt en måned sker der noget helt usædvanligt i Nordjylland, som i den grad også tiltrækker enorm interesse fra aalborgensere og øvrige nordjyder.

Det 23 meter høje fyr Rubjerg Knude, en af Nordjyllands mest kendte attraktioner, skal nemlig flyttes 80 meter til en ny placering.

Dem der har set det i virkeligheden eller endda været oppe i fyret kan nok skrive under på, at det altså er ret stort.

Så det er svært at forestille sig, at man sådan fysisk lige skal flytte fyret.

Kan ryge i vandet

Rubjerg Knude Fyr er nemlig i overhængende fare for på et tidspunkt at ryge i vandet, hvis man ikke reagerer i tide.

Den lokale murerforening Lønstrup Murerforretning skal stå for den komplekse opgave med at rulle attraktionen et stykke væk.

Fyret skal nærmest have rulleskøjter på, og det vil kunne bevæge sig med cirka otte meter i timen.

Det ligger fast, at det sker i uge 43 men selve dagen afhænger af vind og vejr. Ikke desto mindre har man allerede indikationer hos Hjørring Kommune, at det bliver en kæmpe begivenhed.

Faktisk forventer man, at over 25.000 nysgerrige kigger forbi for at se fyret blive flyttet.

Det skriver TV 2 Nord.

Marker som p-pladser og shuttle busser

Man forventer også rigtig mange fra Aalborg, som tager turen op samt fra hele oplandet omkring det berømte fyr.

Flere marker inddrages til at være p-pladser i uge 43, hvor man har en kapacitet på 1500 biler. Derudover indsættes der shuttle busser fra Løkken og Hjørring, som skal køre i pendulfart mellem byerne og Rubjerg Knude Fyr.

“Vi skal hyre busser, vi skal leje telte til de aktiviteter, der skal foregå. Vi skal lave aftaler med rigtig mange mennesker. Vi skal jo have politi, hjemmeværn og beredskab på plads,” fortæller Leif Lund Jakobsen fra Hjørring Kommune til TV 2 Nord.

Beregninger siger, at det det ikoniske fyr med garanti vil skride i vandet, hvis man ikke gør noget.

Derfor tager man den store risiko med at flytte fyret, selv om der kan komme skader på det ved flytningen.

Dansk astronaut gæster Aalborg: Kom med Andreas Mogensen ud i rummet

Skrevet af: Michael Qureshi

I september 2015 blev Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han ombord på et russisk rumfartøj rejste op til Den Internationale Rumstation.

Her arbejdede han sammen med en europæisk delegation i otte dage, før han vendte sikkert retur til jorden.

Nu kan du komme helt tæt på den danske astronaut, når han om få uger gæster Aalborg med et foredrag. Det foregår torsdag d. 10. oktober på Create Aalborg Universitet, som ligger ud til Aalborgs Havnefront.

Det er i forbindelse med endnu et folkemøde med Aalborg som værtsby. Og alle kan deltage.

Flere prominente navne holder oplæg

I august havde vi IDRÆTSMØDET, og i oktober er det så tid til Videnskabsmødet. Ud over Andreas Mogensen kommer profiler som DR-vært Nikolaj Sonne og den kendte Youtuber Kristine Sloth til at holde oplæg.

Videnskabsmødet vil formidle ny viden på anderledes og mere tilgængelige måder og har som mål at gøre forskningen og dens betydning forståelig og let at relatere til for alle.

Mange anser videnskab som noget uforståeligt og måske endda usexet, og det vil man forsøge at bygge en bro imellem med over 60 aktiviteter rundt omkring i Aalborg i to dage.

Det nye folkemøde foregår 10.-12. oktober i Aalborg og er arrangeret i et samarbejde mellem DR Viden og Aalborg Universitet.

”Viden giver indsigt, og vi har som universitet et ansvar for at dele den forskningsbaserede viden med resten af verdenen.

Videnskab er kommet i toppen af den politiske dagsorden, fordi det skal være med til at tackle de store udfordringer, vi som samfund står overfor.

Derfor er det nu det helt rigtige tidspunkt at etablere Danmarks største folkemøde med viden og den seneste forskning i fokus”, siger Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet.

Debatter og live-udsendelser

I løbet af de tre dage, som Videnskabsmødet varer, vil prominente oplægsholdere som astronaut Andreas Mogensen, tv-vært Nikolaj Sonne, hjerneforsker Troels W. Kjær og youtuber Kristine Sloth præsentere involverende eksperimenter, åbne debatter, live-radioudsendelser, workshops og oplæg for publikum.

En workshop med DR’s teknologiprojekt ultra:bit, hvor skoleelever skal afprøve ideer til at løse klimaproblemer, må allerede nu melde udsolgt.

”Det er en ambition for DR at samarbejde og indgå partnerskaber i bestræbelserne på at give vores indhold et liv uden for radio- og tv-programmernes formater.

Videnskabsmødet er et godt eksempel på lige netop det. Vi arbejder hver dag med at formidle viden på nye og spændende måder, og et folkemøde som Videnskabsmødet er en fantastisk platform.

Her er tid og plads til at tale videnskab og digital innovation, og publikum får bragt alle sanser i spil”, siger Henrik Bo Nielsen, direktør for DR Kultur, Børn og Unge.

Startede som et mindre pilotprojekt

Videnskabsmødet blev afholdt for første gang i 2018 som et mindre pilotprojekt, hvor cirka 400 besøgende i løbet af en dag var med i live-radioudsendelser og besøgte stande med ny teknologi.

Tilbagemeldinger fra både publikum og forskere var så positive, at ambitionen om at vende tilbage i 2019 med et stort, reelt folkemøde om videnskab mere eller mindre blev født på dagen.

Alle arrangementerne på Videnskabsmødet er gratis, og hele programmet kan ses her

Aalborgs nye All You Can Eat sushi-restaurant: Frister med flere friske tilbud

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Siden åbningen af Panda Sushi på Boulevarden i juni, er det gået stærkt for Aalborgs nyeste sushi-restaurant.

Panda Sushi’s all-you-can-eat koncept er blevet varmt omfavnet af aalborgenserne, som især fremhæver det høje service niveau, den friske sushi og gode priser.

Successen betyder, at der nu kommer forstærkninger på køkken-fronten, så restauranten kan følge med den store efterspørgsel.

Det er kokken Weihe Gao, der har 8-års erfaring i at lave sushi samt kinesiske retter, som er blevet hvervet til at forkæle gæsterne.

Med tilføjelsen af den nye kok, er der nu tre kokke, der står på spring til at servere sushi hele dagen.

For at fejre den gode opstart, lancerer Panda Sushi hele to nye tilbud, som taler lige ind i aalborgensernes mad- og tilbuds-glade hjerter:

Et fødselsdagstilbud, hvor du spiser for kun 8 kr samt et nyt tilbud på drikkevarer ad libitum for kun 100 kr.

Spis for kun 8 kr på din fødselsdag

Når du sætter dig til bords på Panda Sushi, behøver du ikke være beskeden med dine madønsker; restauranten serverer nemlig sushi og kinesiske forretter ad libitum.

Du udfylder en seddel med dine ønsker og får serveret helt frisklavet sushi lige til bordet – og der er meget at vælge mellem.

Fra de traditionelle sushi ruller som uramaki, hosomaki og maki til varme kinesiske retter som paneret andebryst og wokretter, kan du hurtigt spise dig mæt i frisk, farverig fisk og grøntsager.

Som noget nyt kan du fejre din fødselsdag i restauranten og spise al den sushi dit hjerte begærer til blot 8 kr. ekskl. drikkevarer.

Der skal minimum inviteres tre personer med ind på restauranten til fødselsdagen, men så slipper du også aldeles billigt.

Oveni ad libitum sushi er der også altid fri is- og kaffebar med i prisen og nu også mulighed for at tilkøbe drikkevarer ad libitum for blot 100 kr.

Drikkevarer og sushi ad libitum

Panda Sushi holder åbent hver dag fra 11.30 til 22.00.

Du kan få all-you-can-eat sushi fra søndag til torsdag for 178 kr til frokost og 198 kr til aften, mens det koster 188 kr til frokost fra fredag til lørdag og 218 kr om aftenen.

Børn mellem 3-11 år spiser for kun 99 kr alle dage, mens de helt små spiser gratis.

For kun 100 kr oveni den samlede pris, kan du nu også få drikkevarer ad libitum i to timer; det inkluderer både sodavand, øl og vin (rød og hvid).

Hvis du vil prøve noget andet end dansk øl og sodavand, kan du enten bestille kinesisk (Tsingtao og Lucky Buddha) eller japansk øl (Sapporo, Asahi og Krkirin Ichiban).

15% på takeaway

Henter du maden som take-away i restauranten, får du op til 15% rabat på menuen fra Panda Sushi’s hjemmeside.

Der er bl.a. otte take-away menuer at vælge mellem, hvor du får et mix af det bedste sushi fra menukortet i varierende størrelser, alt efter hvor sulten du er.

Vil du gerne prøve noget andet end sushi, kan du også bestille de kinesisk inspirerede retter med hjem; f.eks. wokstegte nudler, wokstegte ris og dybstegt andebryst.

Panda Sushi ligger på Boulevarden 22. Ved bestilling af bord skal der ringes på 31566513.