10 gode bud: Her får du Aalborgs bedste smørrebrød
Når det kommer til højtbelagt smørrebrød, så kan de fleste danskere slet ikke få armene ned.
Vi danskere har spist smørrebrød siden slutningen af 1800-tallet, og det bliver stadig flittigt indtaget over hele landet.
I ældre tid havde smørrebrød dog ikke nogen høj status. Det blev nemlig opfundet af arbejdere, der skulle spise deres frokost uden for hjemmet.
Her brugte de rester fra gårsdagens aftensmad og stablede det hele på et stykke smurt rugbrød. Det kunne være alt fra flæskesteg, frikadeller, hamburgerryg, fisk, kogte æg, tatar og pariserbøf.
Men i nyere tid er smørrebrød blevet til en ikonisk kulturarv, som falder i god jord hos både danskere selv, men også hos turister fra hele verden.
Men hvor skal man så tage hen, når man gerne vil have et stykke godt smørrebrød i Aalborg? Det har vi naturligvis undersøgt og nedenfor finder du vores bud på det allerbedste smørrebrød i Aalborg centrum.
Let’s go!
Fru Søgaard: Det rustikke
Vi lagde i vores søgen efter byens bedste smørrebrød ud hos Fru Søgaard på C.W. Obels Plads 1A.
Her serverer de nemlig fire forskellige slags helt klassiske smørrebrød fra kl. 10-17.
De har følgende fire varianter på menukortet:
- Okse: Rosastegt okse, remoulade, syltede agurker, ristede løg & peberrod
- Fjerkræ: Confiteret and, svampemayo, bagteskalotteløg, brombær-gastrik, syltede svampe & sprød skinke
- Fisk: Fiskefilet mayo, rejer, citron-kaviar & urter
- Vegetar: Grillost, sprød rug, citron-confit & syltede rødløg
Stykkerne koster 85 kr. pr. stk.
– og vi var selvfølgelig nødt til at prøve én af hver.
Vi lagde ud med oksen, der fra første bid bød på lidt af hvert.
Den var nemlig både blød og knasende og havde utrolig mange spændende smagsnuancer. Det søde fra remouladen, syren fra de syltede agurker og det stærke fra peberroden. Og noget lækkert, friskt rugbrød!
Den samme oplevelse gør sig faktisk gældende hos alle fire stykker smørrebrød.
De mange teksturer og konsistenser kom alle til deres ret og der var virkelig gjort noget ud af alle elementer. Også de mindre ting. Og så var de rustikt anrettet, men alligevel elegante og ganske insta-worthy! Det trækker også op.
Konklusionen blev, at de alle sammen faktisk var overraskende gode. Simple, men lækre! Masser af forskellige konsistenser og smage, der gjorde, at alting bare gik op i en højere enhed.
Mums!
Leben: Det gøglede
Vi var selvfølgelig også nødt til at aflægge besøg hos en lille, skjult perle omkring Stjernepladsen. Nemlig Leben på Østre Havnegade 26, der åbnede i april 2023.
Her serverer de et interessant udvalg af retter. De har nemlig både japansk karry og koreansk stir-fry, men de serverer også danskinspireret husmandskost, salater, sandwiches og selvfølgelig smørrebrød.
De har seks forskellige varianter af smørrebrød, der serveres alle hverdage fra kl. 11-19.
Vi bestilte følgende fire varianter på menukortet:
- Kartoffel Hans med rørt friskost, bagt peberfrugt, syltet skalotteløg & baconknas
- Grissebassen med estragon-mayo, æble, syltet rødløg & sprød flæskesvær
- Fiskefileten med remoulade, syltet salatløg & urtesalat
- Æggemaden med urte-mayo, broccoli, syltet fennikel, granatæble & lakridskrummer
Stykkerne koster 55 kr. pr. stk. eller fire for 200 kr.
Fælles for alle fire stykker smørrebrød var, at de alle var super højtbelagte og meget farverige. Det var i hvert fald umuligt ikke at spise dem med øjnene i det øjeblik tallerkenen landede på vores bord.
Vi lagde ud med Grissebassen, hvor kødet var så mørt at man kunne skære igennem det med en smørkniv.
Der var også en vildt lækker friskhed og syre fra de syltede rødløg, der løftede den ellers intense og fedtede kødsmag.
Vi var også ret vilde med deres estragon-mayo. Den var nemlig ret intens i smagen og mindede naturligt om en tyk og cremet bearnaisesovs. Ja tak!
Fiskefileten var også rigtig god. En sprød og saftig fisk med en gavmild mængde remoulade. Og så var den pyntet med masser af frisk dild, der altid kan løfte et stykke fisk til nye højder.
På æggemaden skete der mange ting. Den var nemlig toppet med både broccoli, granatæble og lakridskrummer, og det var altså en helt ny smagsoplevelse.
Det hele spillede faktisk godt sammen, men for nogen vil det nok være en pudsig kombination af smage.
Vi sluttede af med Kartoffel Hans, der var toppet med en ekstremt lækker og cremet friskost. Smagen fra de bagte peberfrugter og det sprøde baconknas gjorde desuden, at alle kosistenserne igen komplimenterede hinanden på bedste vis.
En anderledes, men god spiseoplevelse.
Restaurant Mapak: Det smukke
Kunne man godt tænke sig at prøve et stykke smørrebrød, der er både sofistikeret, ekstravagant og bare vildt smukt? Så skal man aflægge Restaurant Mapak på Ved Stranden 9 et visit.
Her serverer de nemlig klassiske danske frokostretter, heriblandt et overdådigt udvalg af smørrebrød med et moderne twist.
Udvalget af smørrebrød på menukortet skifter med sæsonen, så der altid er fokus på årstidens bedste råvarer. Dét synes vi har stor værdi!
Restaurant Mapak serverer smørrebrød tirsdag-lørdag fra kl. 11.30-15.
Vi bestilte følgende fem varianter på menukortet:
- Den anden fiskefilet: Sprødstegt fiskefilet med håndpillede rejer, mayonnaise, syltet gulerod & urter
- Æggemaden: Håndpillede rejer, peber-mayonnaise, citroncreme, æg frit & salat
- Dellen: Smørstegt fiskefrikadelle med syltet asparges, dild-mayonnaise, citroncreme, sprøde chips & salat
- Rørt oksetartar: Tartar på okseinderlår med sprød kartoffel, kimchi-mayonnaise, syltet tomat & tomatstøv
- Kartoflen: Kartoffelmad med løvstikke-mayonnaise, sprøde løg, skagenskinke & urter
Stykkerne koster fra 95 kr. pr. stk.
Vi lagde ud med den sprødstegte fiskefilet, og … Bare wauw!
Et meget klassisk bud på et stykke smørrebrød med fisk, men alligevel med et lille twist af det moderne og nytænkende. Rettens hovedperson er selvfølgelig fisken, der var perfekt sprød og med den helt rigtige panering.
Desuden var selve fisken ekstremt saftig og smeltede nærmest på tungen. Den syltede gulerod og den gode mængde dild bidrog herefter til en opløftende og nærmest sommerlig friskhed, der sendte én direkte til en sommeraften på terassen. Så godt!
Noget der gjorde sig gældende hos alle stykker smørrebrød var, at der virkelig er kræset om detaljerne. Hver eneste ingrediens havde en vigtig og afgørende rolle på alle de forskellige varianter, og smagene var så gode at smørrebrødsenglene sang.
Alle ingredienser er behandlet med stor respekt, og både anretning, de små detaljer og selvfølgelig smagen er spot on!
Et virkelig gennemført koncept og et absolut must-try-sted, hvis man er en hund efter et virkelig godt stykke smørrebrød.
Den Bette Kro: Det gammel’daws
Vil du have god gammeldags, klassisk smørrebrød, præcis som mormor lavede det? Og med den perfekte snaps eller to til? Så skal du besøge Den Bette Kro i Vingårdsgade 5.
Her er man gået all-in på den hyggelige, gammeldags og vildt charmerende stemning og interiør.
Så snart man træder ind i restauranten bliver man mødt af rødternede duge, levende lys, nostalgiske toner i højtalerne og endeløse flasker snaps på display i baren.
Og så oser lokalet selvfølgelig af lækre, velkendte dufte fra køkkenet. Lige fra sild og frikadeller til roastbeef og lun leverpostej.
Den Bette Kro serverer smørrebrød alle hverdage fra kl. 11-21 (og om lørdagen fra kl. 11-17)
Vi bestilte følgende fem varianter på menukortet:
- Snapsemad: Christiansø pigens kryddersild, kartoffel, rødløg, kapers & hjemmelavet mayonnaise
- Pandestegt rødspættefilet: Med hjemmelavet remoulade & frisk citron
- Slagterens svinekam: Hjemmelavet rødkål, portvinsmarineret svesker & hjemmesyltet agurkesalat
- Avocado: Smilende æg, tomat, citron & olivenolie
Stykkerne koster fra 89 kr. pr. stk.
Vi lagde traditionen tro ud med fisken og her bliver vi, som det allerførste, nødt til at slå et slag for deres hjemmelavet remoulade! Holy moly, den smager godt. Den er grov og rustik med fuld drøn på smagen.
Og med den knassprøde panering på fisken og syren fra citronsaften. WOW!
Snapsemaden fortjener også en klapsalve.
Her har vi at gøre med en sand perle for alle Aalborgs sild-elskere. Den er let krydret med en helt særlig og hemmelig krydderiblanding, der gør lige netop denne sild to die for.
Og med den fyldige, hjemmelavet mayonnaise samt de stærke kapers på toppen, rammer vi altså toppen af smørrebrødspoppen.
Særligt to ting gør sig gældende hos alle retterne hos Den Bette Kro: Alting er gammeldags, på den gode måde, og virkelig traditionelt, og dét er altså guld værd.
Så leder du efter et sted, som kan leve op til dine bedsteforældres standarder, når det kommer til god gammeldags, dansk madlavning? Så tag dem med til dette sted.
Salling ROOFTOP: Det moderne
Det er blevet almindelig kutyme, at hvis man gerne vil spise med den bedst tænkelige udsigt i Aalborg, så er det Salling ROOFTOP på Nytorv 8, man besøger. Og det gælder altså også, hvis man vil have smørrebrød.
Her ligger der nemlig en sand oase af en restaurant, hvor du, uanset hvor du sidder, får en hel panorama-udsigt over byen. Mange, inklusiv os selv, forbinder menukortet på Salling ROOFTOP med brunch, salater og lækre sandwiches. Men der er mere!
Hos Salling ROOFTOP finder man nemlig også fire forskellige slags smørrebrød på menukortet, som serveres alle hverdage fra kl. 10-19, lørdag fra kl. 10-18 og søndag fra kl. 10-17.
Dem måtte vi selvfølgelig prøve!
Vi bestilte følgende fire varianter på menukortet:
- Fuglen: Kyllingesalat på confiteret kyllingelår med selleri, cornichoner, kapers, syltet selleri, bacon & karse
- Grisen: Flæskesteg af dansk gris, mayo, hjemmelavet rødkål & sprøde flæskesvær med 5-spice-krydderi
- Fisken: Røget laks, agurk marineret i urteolie, hytteost, syltede løg & rugbrødschips
- Grøntsagen: Beder i variation (bagte, syltede og crudité) med rygeostcreme & ristede fennikel-frø
Stykkerne koster 65 kr. pr. stk.
Vi lagde ud med kyllingesalaten, der faldt i god jord allerede ved første bid! Vi oplever, at kylling- eller hønsesalat kan blive en meget fed og tung oplevelse, men denne kyllingesalat var dejlig let, og så havde den en frisk smag af selleri.
Og så var kødet vildt mørt og lækkert trevlet.
Variantionen af beder var også en frisk og anderledes oplevelse. Her kom smagen fra råvarerne virkelig til deres magt, uden at blive overrumplet af alle mulige andre toppings.
Der er masser af smag i grøntsager, når de bearbejdes ordentligt, og det var de virkelig her. At de var toppet med en creme af rygeost og ristede fennikel-frø gav dem lige dét ekstra. Helt perfekt.
Flæskestegen var til gengæld rigtig fed, men det er jo hvad man kan forvente. Der var heller ikke sparet på mayonnaisen, og så var den salte flæskesværs-crumble også et sjovt element, fuld af smag og knas!
Det hele gik op i en højere endhed med den syltede rødkål, der bidrog med både syre og sødme.
Afslutningsvis fik vi den cremede laksemousse, som var lækker blød og med en god, frisk smag af dild. Moussen laves på røget laks, som sikrede den kraftige, salte og vildt lækre smag af fisk. Syren og sødmen fik vi fra de syltede rødløg og de marineret agurker.
AKTUEL: Det solide
Hvis man har lyst til et godt stykke smørrebrød på farten, så er der heldigvis også et sted i Aalborg, helt perfekt til dette formål.
Nemlig AKTUEL på Budolfi Plads 4. Her har de nemlig deres helt egen smørrebrødsafdeling, hvor du nemt og hurtigt kan bestille og afhente helt frisklavet smørrebrød, perfekt til at nyde på farten.
AKTUELs takeaway shop har åbent mandag-torsdag fra kl. 11-14.50, om fredagen fra kl. 11-17.50 og om lørdagen fra kl. 11-14.50.
Vi bestilte følgende tre varianter på menukortet:
- Æg: Øko-æg, sprøde jordskokkechips, radise-crudité, grøn mayo, karse & purløg
- Avocado: Modnet avocado, baconmayo, syltede rødløg, karse & bacon crumble
- Fiskefilet: Sprød fiskefilet, hjemmelavet urteremoulade & citron, toppet med et mix af krydderurter
Stykkerne koster 60 kr. pr. stk eller tre stk. for 145 kr. (Rejer og fiskefilet +10 kr. pr. stk.)
Her får man et godt, solidt og simpelt stykke smørrebrød, lavet med en lækker, grov skive rugbrød, og med alle de rigtige toppings. Selve stykket er ét af de mindre vi har prøvet, men til gengæld er de ret højtbelagte! Og så var der kræset om alle de rigtige ting.
Æggemaden var for eksempel ikke bare toppet med et kedeligt og smagsløst hårdkogt æg, men derimod et lækkert smilende æg, der var perfekt tilberedt.
Desuden var den pyntet med både jordskokkechips og radise-crudité, der skabte den perfekte balance mellem det salte og det syrlige.
Og så var den overdynget med både purløg og karse, som jo næsten er et must på et godt stykke smørrebrød.
Det samme gjorde sig gældende på de andre stykker. Fiskefileten var sprød og lækker, og så var den toppet med en lækker hjemmelavet urte-remoulade og masser af frisk citronsaft. Simpelt og lækkert!
Avocado-maden er nok et ret moderne bud på et stykke smørrebrød, men vi klager bestemt ikke.
Avocadoen var perfekt moden og toppet med både bacon-mayo og bacon-knas, der sikrede en sprød konsistens på den ellers bløde avocado og en god saltet smag.
De syltede rødløg sikrede friskheden og syrligheden og så var den også rigeligt overdynget med frisk karse. Mums!
Hos Henius: Det populære
Da vi spurgte vores læsere til råds om, hvor I Aalborg man, ifølge de lokale, får byens bedste smørrebrød, så var der særligt ét sted, der blev nævnt igen og igen og igen. Nemlig Hos Isidor Henius i Slotsgade 33.
Siden 2014, da denne ikoniske restaurant åbnede, har der været rift om bordene og ikke mindst maden på deres menukort.
Er man på jagt efter et virkelig godt, klassisk og traditionelt stykke smørrebrød, ledsaget af en iskold øl og en akvavit, så er det nemlig her man skal tage hen.
Hos Henius disker op med smørrebrød fra søndag til onsdag fra kl. 11.30-17 og torsdag til lørdag fra kl. 11.30-21.
Vi bestilte følgende to stykker smørrebrød på menukortet:
- Smørstegt rødspættefilet: Med mayonnaise, håndpillede rejer, cavi-art & citron
- Æg & håndpillede rejer: Hårdkogte æg, cavi-art & citron
Den smørstegte rødspættefilet kostede 139 kr. og æggemaden kostede 119 kr.
Efter så mange anbefalinger fra vores læsere, havde vi naturligvis særdeles høje forventninger til Henius’ smørrebrød. Der var pludselig meget at leve op til. Men der var ikke et øje tørt!
Rødspættefileten må nok være denne guides mest saftige fisk.
Den var frisk, mør og nærmest smeltede på tungen. Her er der virkelig tale om et stykke fisk, som er blevet kærligt behandlet.
At den er smørstegt på panden gør også underværker for både smag og udseende, sammenlignet med en fiskefilet, der blot er blevet kastet i den gyldne brønd.
Og suppleret med både mayonnaise, håndpillede rejer og anrettet med den friske citronsaft og perfekte mængde dild, gik alting bare op i en højere enhed.
Æggemaden havde stort set sammen toppings og er naturligvis en ikonisk, dansk spise i sig selv.
Det absolut eneste vi vil sætte en finger på er det faktum, at æggene, som de også angiveligt skal være ifølge menukortet, er hårdkogte.
Det blev faktisk en lidt flad smagsoplevelse. Havde de været lune, en anelse smilende og med et gavmildt drys groft salt, havde vi haft hænderne helt oppe i loftet.
Men det er selvfølgelig smag og behag, og uanset hvad, var vi meget glade for vores besøg ved Hos Henius.
Restaurant JØRN: Det kunstneriske
Som noget nyt har frokostrestauranten JØRN i Utzon Center på Slotspladsen 4 nu også meldt sig på banen, når det kommer til smørrebrød. I marts 2024 udvidede de nemlig deres menukort med nu fem forskellige slags smørrebrød, der på én og samme tid er både klassiske og innovative.
Vi bestilte alle fem stykker smørrebrød på menukortet:
Nyt smørrebrød på Restaurant JØRN:
- Kartoffel: Med stenbidderrogn, urte-mayo, perleløg, pani puri & purløg
- Sild fra Christiansø: Med rygeost-creme, æble & rødløg
- Hønsesalat: Æble, estragon, syltet selleri & sprøde kapers
- Roastbeef: Med grøn remoulade, friteret løg, syltet sennepsfrø & peberrod
- Avocado: Marineret tomat, vagtelæg, grillmayo & tomat-chips
Et stykke smørrebrød koster 109 kr., to for 179 kr. og tre for 249 kr.
Råvarerne på JØRN skiftes løbende, så man bruger de bedste råvarer på de helt rigtige tidspunkter på året. Og det kan virkelig både smages og ses. Alle stykkerne ligner nærmest små kunstværker.
Der er tænkt over alle elementerne på tallerkenen. Intet er med blot for synets skyld – så selvom pani puri’en er særdeles fotogen, så bidrager den også med masser af modspil til kartoflerne i form af sprødhed og crunch.
Deres take på en sildemad er naturligvis med den klassiske og velsmagende Chritiansø-sild, som har fået flot selskab af rygeostcreme og æble og rødløg, der alt sammen spiller perfekt sammen.
Ligeså med deres hønsesalat med æble, estragon, syltet selleri og sprøde kapers. Hønsesalaten er af den grove slags, men både særdeles mør og yderst velsmagende.
Er du mere til en klassisk roastbeef-mad, kan du ånde lettet op. Den er selvfølgelig også lavet med et moderne twist i form af en grøn remoulade, syltede sennepsfrø, peberrodssøtv ·– men naturligvis også med plads til friterede løg.
Meicca’s: Det farverige
Tilbage i september 2023 måtte vi desværre meddele, at det ellers velbesøgte takeaway-sted Bønkels i Danmarksgade 27A måtte lukke.
Heldigvis blev det meldt ud allerede i oktober 2023 at stedet ville blive drevet videre i nye hænder og nyt navn. Nemlig Meicca’s, hvor du fortsat kan købe lækre sandwiches og ikke mindste et overdådigt udvalg af smørrebrød.
Du kan købe smørrebrød hos Meicca’s tirsdag-fredag fra kl. 9-17 og om lørdagen fra kl. 9-13.
Vi bestilte følgende tre stykker smørrebrød på menukortet:
- Laksesalat: Varmrøget laks rørt med rå løg og purløg, med bagte tomater
- Kartoffel: med rødløg og bacon
- Kyllingesalat: Med sprød bacon
Smørrebrød fra Meicca’s koster 55 kr. pr. stk., 3 stk. for 140 kr. eller 10 stk. for 450 kr.
Først og fremmest er al deres smørrebrød lavet på deres eget hjemmebagte rugbrød, smurt med smør og på en bund af frisk spinat.
Selvom selve beskrivelserne af smørrebrødet kan fremstå meget simple, så er smørrebrødet virkelig gennemført lækkert.
Kyllingesalaten er forholdsvis simpel, men det tæller klart op at den er toppet med alverdens lækre ting, såsom sprød bacon, lækkert spiregrønt, ærteskud, karse og purløg.
Det tæller klart op og kyllingen var lækker mør og trevlet.
Det samme gør sig faktisk gældende på de andre varianter. Hovedelementet er simpelt, men piftet op med nogle nøje udvalgte toppings, hvor alt går rigtig fint hånd i hånd.
De bagte tomater var både søde og syrlige, hvilket gav et friskt lille “kick” til smørrebrødet og så er det jo ingen hemmelighed at man helst skal kunne spise sin mad med øjnene.
Det gjorde vi virkelig her!
Mortens Kro: Det ekstravagante
Hvis vi skulle gætte hvilket sted, der blev nævnt flest gange i vores indbakke, da vi spurgte vores følgere til råds om smørrebrød i, så ville vi sige Mortens Kro ved Mølleå 4.
Mortens Kro er en succesrig og velbesøgt restaurant, placeret centralt i Aalborg lige ved Mølle Plads.
Her bliver der i stor stil er kræset for råvarerne og detaljerne, og det gælder så sandelig også, når det kommer til deres smørrebrød.
De har intet mindre end 14 forskellige stykker, alle lavet efter de klassiske danske smørrebrødstraditioner – tilsat nye teknikker og et moderne twist. Mortens Kro serverer smørrebrød tirsdag-lørdag fra kl. 11.30-15.
Vi fik serveret følgende 7 stykker smørrebrød fra menukortet:
Silden: Sildesalat af gammeldags modnet sild rørt med æble, mayo, dild og kapers.
Jomfruen: Stegt Læsø Jomfruhummerhaler på avocado, basilikumcreme, jordbær, syltet fennikel, urtemix & ristede sesam
Ægget: Smilende æg og håndpillede rejer med citronmayo, grønne asparges, brøndkarse og rugbrødkrumme.
Kartoflen: Kartofler med ærtepuré, bøgehatte, friskost, ærteskud & sprøde løg
Luksus Grisen: Lun ribbensteg med rødkål, agurkesalat, sød sennep, mayo, sprød svær & urter
Ostemaden: Thise Havarti 45+ med rabarbar-kompot, kørvel og sukkerristede mandler.
Tartaren: Letrørt tartar af okseinderlår, tomatmayo, cornichoner, syltede blomkål, misuna & tomatchips.
Smørrebrød fra Mortens Kro koster fra 79 kr. pr. stk. eller 3 stykker dagens smørrebrød til 189 kr., udvalgt af køkkenchefen.
Vi har efterhånden fået smagt en del smørrebrød i Aalborg, og man skulle næsten tro, at det hele begyndte at smage helt ens. Men næ nej!
Her får man serveret et stykke smørrebrød, som virkelig er blevet behandlet med respekt. Der hersker ingen tvivl om, at alle stykkerne er inspireret af både tradition og nytænkning.
“Jomfruen” med jomfruhummerhaler var helt uimodståelig! Og så var det et spændende twist med de en smule utraditionelle smagskombinationer, for eksempel frisk jordbær og basilikumscreme.
Dette gjorde spiseoplevelse til en spændende lille smagsrejse, fra første til sidste bid.
Dette gjorde sig faktisk gældende hos alle stykkerne.
De havde nemlig alle et fundament bygget op omkring tradition – lun ribbensteg, sildesalat, rørt tartar og kartoffel – men alle piftet op med en masse interessante og langt mere moderne elementer, såsom syltet blomkål, ærtepuré, syltet fennikel, tomatmayo, bøgehatte, avocado og tomatchips.
Dette skabte en sand eksplosion af smagsnuancer, som vi blev virkelig imponeret over. Og så var anretningen af alle stykkerne også virkelig smuk, ekstravagant og yderst indbydende! Vildt lækkert!