Gastromand anmelder det nye Tabu: Et nordjysk mesterværk

Skrevet af: Gastromand
Restaurant Tabu
Restaurant Tabu

Af Anders Damm, Gastromand.dk

Vi aalborgensere vil ikke have gourmetmad.

Sådan lød skudsmålet fra den daværende ejer da restaurant Tabu måtte lukke tidligere på året. Men nu er der igen gang i køkkenet på Tabu.

Navnet er det samme. Facaden er den samme. Indretningen er den samme. Men ejerkredsen er ny, og der er en ny kaptajn på broen.

Og der kan naturligvis kun være én kaptajn på et skib, men ved sin side har kaptajn Miv to stærke styrmænd i form af Søren Birch (tidligere Fusion og Dragsholm slot) i køkkenet og Simon Bjerre-Pedersen (tidligere restaurant RUSK og Norsminde Kro) på gulvet i restauranten.

Det er sidstnævnte, der tager imod os i døren, og som ellers tager sig af os aftenen igennem – kompetent, opmærksom og nærværende – præcis som en restaurantchef skal være!

Vi er tydeligvis i gode hænder og det er bare at læne sig tilbage og slappe af – som sagt så gjort.

Tabu
Its Champagne o’clock

Suveræne snacks

Vi får Xavier Leconte Champagne i glasset – en first, men absolut ikke last, timer for mig. Den sprøde champagne trækker mundvandet frem, og vi er klar til snackrundtur i det nordjyske.

Vi starter i Hirtshals ”for hvad er mere nærliggende end at starte i min hjemby” forklarer Miv. Den flotte, rimmede jomfruhummer har fået et seriøst svirp på grillen og i kombination med syltet stikkelsbær og agurk, er det slik for voksne. Champagnen gør den i øvrigt ikke dårligere.

Tabu
Jomfruhummer

Herefter står den på en svampetoast med masser af syre. Og til sidst grillet minimajs med en tilhørende skinkesalat så god, at den var blevet diskvalificeret ved OL i skinkesalat for mistanke om doping.

Det er kreativt, men stadig trygt – en balancegang der kan være så svær at mestre.

Skaller fra Limfjorden

Vi skal have mere hummer og denne gang den fornemste af slagsen – den sorte bandit fra Limfjorden i en salat overhældt med lun skilt sauce.

Jeg bliver sendt tilbage til dengang, vi stod i et fotostudie i Nordhavnen og lavede de lækreste Lobsterrolls til vores Gastromand kogebog. Og ellers uden sammenligning – Mivs var lige en knivspids bedre – mindst!

Til at akkompagnere får vi knastør tysk riesling i glasset – og det klager vi bestemt ikke over!

Tabu
Hummersalat

Verdens bedste biksemad a la Egholm

Vi tager færgen til Egholm (i hvert fald mentalt), hvor der venter os en tur de force i grøntsager.

Måske ikke den oplagte gastromand-pleaser, men til at binde de mange grøntsager sammen, river Miv en gang tørret lammehjerte udover retten. Jeg er ret sikker på, at vi ser en anelse skeptiske ud på netop dette tidspunkt på aftenen. Vores skepsis er dog ubegrundet.

Verdens bedste biksemad
Verdens bedste biksemad

Grøntsagerne er perfekt tilberedte og har det bid, de skal have – hverken mere eller mindre. Hengemte asparges og strandkål giver syre, og lammehjertet tilfører den nødvendige umami til retten og selvom det måske lyder lidt specielt, stempler vi hurtigt retten som en nordjysk luksusbiksemad af ypperste karat.

Den tilhørende, afkølede (tak for det) rødvin – en ung Gigondas – ryger hurtigt ned i store slurke.

tabu4

Friland fra Rosenbeck

Peter Rosenbeck har vi hørt om før og kan vel betegnes som kødets og Nordjyllands svar på Søren Wiuff.

Svinekam er ikke et stykke kød, jeg normalt levner meget opmærksomhed, men kombinationen Rosenbeck og Tabu er åbenbart det, der skal til for at få min opmærksomhed.

I samspil med porre, ”ramsløgskapers”, en tynd tynd skive bacon og en kraftig sauce kogt på grisehoved er der igen tale om en sammenhængende ret, der ved, hvad den vil, og hvor de enkelte elementer bidrager til et fokuseret helhedsindtryk – giver det mening?

Igen er der kølig og læskende rødvin, der renser i glasset – vi konstaterer, at vi åbenbart er lige i målgruppen for Simons europæiske, ”jeg er ikke så god til naturvin” vinmenu!

Tabu
Gris fra Rosenbeck

Tærten Nordenfjords

Umiddelbart efter at vi har siddet og headbanget kommer selvfølgelig aftenens eneste skævert i match mellem mad og vin, hvor dessertvinen, en Muscat de Riversaltes overdøvede den ellers smukke lille blommetærte. Den tilhørende hyben, hyberose og syndigt fede creme fraiche fra Sønderhaven så ikke kun godt ud, men smagte af sol og sensommer!

Æbler fra Aars

Æbledesserten er ikke lige mig, men kæresten er vild med den, og det er ikke noget, der ødelægger mit helhedsindtryk af en topambitiøs restaurant med sans for detaljerne (menukortet, som vi får stukket i hånden, da vi siger tak for i aften med samtlige underskrifter fra teamet, der har serviceret os, er endnu en) og hvor mad, vin, service og atmosfære i top.

Tabu
Blommetærte

Det er råvarer fra Klaus, Bent og Knud. Det er storytelling for alle pengene. Miv er på en mission, der rækker udover restauranten. En mission, der indtil videre, har bragt ham tilbage, hvor han hører til på den nordjyske gastronomiske scene.

Det er en oplevelse på et helt andet niveau, som kun de færreste nordjyske restauranter kan være med på.

Vi takker af efter en aften, hvor vi er blevet trukket rundt i den nordjyske manege. Jeg tillader mig at antage at de sølle 750 danske kroner, som er prisen onsdag og torsdag er en intropris, så du skal nok ikke vente alt for længe, hvis den del har betydning.

Tallerkener mm. er i øvrigt lavet af Dorthe et sted ude midt i ingenting imellem Bindslev og Ålbæk.

Gastromands seneste anmeldelser

En historisk dag i Aalborg: Budolfi Plads blev indviet med manér

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Er man inkarneret aalborgenser, husker man helt sikkert dengang, at pladsen ved Budolfi var et gråtbetonet og halvslidt område med parkeringspladser på toppen.

Er man derimod ny i byen, er det nu svært at forestille sig, at pladsen nogensinde har været andet end det, den er i dag.

Indvielsen af det nye Budolfi Plads, der har været flere år undervejs, fandt sted i dag og på trods af den grå himmel med silende regn, gik ceremonien over al forventning.

Massevis af nordjyder var mødt op for at overvære det historiske øjeblik, og byens borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, var én af dem.

I dagens anledning fik han overrakt en ny borgmesterkæde: Budolfi Plads Hjertekæde:

“Jeg er rigtig glad for at stå her i dag og være med til at åbne Budolfi Plads. I al den tid, jeg har boet i Aalborg, har der været en debat, i forhold til at Budolfi Plads ikke var den plads, som byen fortjente.

Der blev begået et overgreb tilbage i 60’erne, hvor man lagde banker og andre ejendomme, skabte parkeringer, og egentlig fjernede den åbne plads, som netop gav mulighed for et fantastisk byliv,” sagde borgmesteren.

Nu har Aalborg omsider fået sit hjerte tilbage.

Det nye byrum lægger med sin volume op til at blive ét af byens mest attraktive områder.

Når mørket falder på, kan du blandt andet opleve et særligt, farverigt lys sænke sig over den smukke plads og dens bygninger – og en gåtur langs den nye kærlighedssti bliver altså en oplyst affære.

Lysene skal ligeså være kendetegnende for det nye område.

Aalborgenserne er stolte

Særligt har borgmester Thomas Kastrup Larsen også lagt mærke til den positive stemning, der generelt har været i forbindelse med udbygningen af pladsen.

“I de senere måneder har jeg set flere opslag på Facebook og Instagram fra borgere, der siger: “Se hvor flot den nye Budolfi Plads rent faktisk er blevet. Og jeg oplever allerede nu begyndende stolthed.

Jeg glæder mig personligt selv til at tage den i brug; fordi det er blevet et grønt sted, men også et sted, du kan slappe, et sted, du kan få oplevelser – især når der bliver fyldt op i alle lejemålene.

Jeg tror virkelig, at pladsen kan bære det hjerte, som vi alle gerne så gerne ville have tilbage.

Med andre ord er det en rigtig glædelig dag i dag.”

Åbningen af Budolfi Plads blev afsluttet med et stort trefoldigt leve, hvorefter Aalborg Garden og Gregers L. Mogstad spillede musik, mens Sparekassen Vendsyssel og REMA 1000 servede gløgg og æbleskiver.

Caféen Aktuel er allerede skudt op af byggerodet, og til sommer kan vi se frem til et sprudlende, grønt område med masser af aktiviteter for både børn og voksne.

Derudover har REMA1000 akkurat åbnet en butik, og de yderligere bygninger skal fyldes med kontor- og butikslokaler samt privatboliger.

Oplev fortidsfund fra og på pladsen

Opførelsen af pladsen har strakt sig intensivt over de sidste tre år.

Et stort anlægsarbejde har taget en masse tid, og byens arkæologer kom da også på overarbejde, da det ene fund efter det andet dukkede op til overfladen.

Flere af disse fund får dog også lov at blive på pladsen for en stund, da muséet har fået tilladelse til en pop-up udstilling i et af de nye lokaler.

Her vil forbipasserende kunne opleve et levn fra fortidens mennesker på Budolfi Plads, hvor arkæologerne – foruden skeletterne – fandt spor af blandt andet huse og værksteder fra både vikingetiden og middelalderen samt en velbevaret kniv fra 1300-tallet.

Pop-up udstillingen er indrettet i et af butikslokalerne med indgang fra Budolfi Plads, og adressen er Budolfi Plads 14, 9000 Aalborg.

Den åbner lørdag 16. november og er åbent hver dag i tidsrummet kl. 9.00-17.00.

I første omgang kan den ses til og med fredag 31. januar 2020.

Alternativ Limfjordsforbindelse: Fjordbussen skal forbinde Nørresundby og Aalborg

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Her vises Fjordbussens testfartøj, som anvendes til at indsamle data på Limfjorden. Selve prototypen bliver en lukket færge.
Her vises Fjordbussens testfartøj, som anvendes til at indsamle data på Limfjorden. Selve prototypen bliver en lukket færge.

Der har været meget snak omkring en tredje Limfjordsforbindelse, som en mulighed for at aflaste trafikken over Limfjordsbroen og gennem Limfjordstunnelen, men vidste du, at der også er planer om en færgerute over fjorden?

Center for Logistik og Samarbejde (CLS) er gået sammen med andre lokale virksomheder og organisationer om at udvikle en såkaldt autonom Fjordbus, der skal forbinde Nørresundby med Aalborg midtby.

Fjordbussen er en færgeforbindelse, som er tænkt som et bekvemt og bæredygtigt alternativ til at krydse fjorden og som har til formål at forbinde byen på en ny måde.

Der vil både blive plads til cykler og barnevogne ombord, så hvis man er træt af den vindblæste tur over Limfjordsbroen, kan man sidde komfortabelt i færgen skærmet fra vind og vejr.

Færgen kommer til at sejle førerløst på sigt.

I første omgang forventes den at sejle fra Stigsborg til Musikkens Hus, og et udviklingsprojekt med syv faser er igangsat for netop at sikre, at sikkerheden er helt i top til den planlagte lancering i 2022.

Vind en tur ombord Fjordbussen

For at kunne vurdere brugerpotentialet for Fjordbussen har Center for Logistik og Samarbejde, med Camilo Perdomo som pennefører, udarbejdet en kort spørgeskemaundersøgelse, hvor du kan udtrykke dine præferencer for den nye Fjordbus og dermed tage del i udviklingen af Aalborgs fremtidige transportløsning.

Her kan du bl.a. gøre projektholderne klogere på, hvilke transportbehov du har, hvor meget du har lyst til at betale for en overfart, og hvad der er vigtigst for dig i henhold til din sikkerhed på færgen.

Fjordbussen udgør på nuværende tidspunkt blot et testfartøj, som anvendes til at indsamle data på Limfjorden, men allerede nu overvejes det, hvordan Fjordbussens prototype kommer til at se ud.

Denne bliver et lukket fartøj, så passagererne kan nyde turen over Limfjorden i læ for vind og vejr.

Når du svarer på spørgeskemaet, kan du vælge at deltage i en konkurrence om at vinde en tur på Fjordbussens prototype som en af de allerførste i 2020.

Udfyld spørgeskemaundersøgelsen her.

Sikkerhed i top

Den første fase af udviklingen af Fjordbussen er skudt i gang og over de næste tre år skal samtlige “worst case scenarios” køres igennem, så transportmidlet bliver intelligent og sikkert nok til selv at sejle.

”Vi lægger meget vægt på sikkerhed.

Alt skal være i orden, før Fjordbussen får lov til at transportere passagerer over Limfjorden,” fortæller Lars Jøker, direktør for Center for Logistik og Samarbejde.

Center for Logistik og Samarbejde udvikler projektet i tæt samarbejde med Logimatic Engineering A/S, ShippingLab/Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Aalborg Havn og mange flere.

Følg med i projektet her.

Fede præmier i vente: Kom til julebanko på Gammeltorv

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

“BANKO!”

Er vi de eneste, der kan mærke spændingen i maven blot ved at læse dette ord?

Banko er efterhånden blevet en trendy fætter igen, og man skal ikke lade sig narre af de ellers mange år på bagen.

Spillet kommer i mange afskygninger, men inden længe kan du komme med til en vaskeægte juleudgave.

Torsdag d. 5. december inviterer de frivillige fra Ungdommens Røde Kors nemlig til dette års store julebanko, hvor hele 80 præmier venter på at få nye ejere.

Ungdommens Røde Kors har tidligere haft stor succes med hyggelige arrangementer, der samtidigt skal være med til at sætte fokus på, hvor let det er at være noget særligt for andre.

Julebanko finder sted i Folkekirkens Hus kl. 18.30-22.00, og alt overskud fra salg af bankoplader går til Ungdommens Røde Kors Aalborg, der er med til at skabe frirum, fællesskaber og gode forhold for børn og unge i Aalborg og omegn.

Bidrag til en god sag

Hele 45 lokale virksomheder har støttet op om arrangementet og doneret over 80 præmier. Blandt andre Teater Nordkraft, Fandango, Cable Park, AaB, Shaping New Tomorrow, Helmuth og Kunsten.

Ifølge Kristine Holm, som er event-ansvarlig i Ungdommens Røde Kors Aalborg, handler årets julebanko ikke kun om at have det sjovt og hygge sig, men også om at inspirere andre til at gøre en forskel for Aalborgs børn og unge.

”I Ungdommens Røde Kors Aalborg vil gerne gå forrest i missionen om at bygge bro mellem lokale organisationer, institutioner og virksomheder og give alle muligheden for at være noget særligt for Aalborgs børn og unge.

De fleste er jo interesserede i at være med til at gøre hverdagen bedre for Aalborgs børn og unge, så vi ønsker at vise folk, hvor let det faktisk er at bidrage i den sag ved bare at have det sjovt og købe en bankoplade eller donere en præmie,” siger hun.

Lokale bakker op om frivilligt arbejde

Årskort og fribilletter til Dice ’n Drinks er blandt andet på listen over dette års donationer.

Morten Thor Rasmussen, som er direktør i Dice ’n Drinks, er glad for, at han kan få lov til at hjælpe til med lokale initiativer, som frivillige i Aalborg står bag.

”Der er brug for, at alle hjælper til i missionen om at være med til skabe de bedste rammer for Aalborgs børn og unge.

Og når de frivillige hænder så kan sørge for at få stablet sådan et event som julebanko på benene, så er jeg bare glad for, at jeg kan bidrage med lidt mere materielle ressourcer i form af nogle af de præmier, man kan vinde,” siger Morten.

Julebanko med ekstra underholdning

Ungdommens Røde Kors håber også på, at deres valg af vært og numreopråber kan være med til at sætte en sjov tone for aftenen.

I år har de valgt at invitere Emil Kondrup, der har erfaringer med værtskabet fra byens lokale Ribershows og Nibe Festival TV.

Presseansvarlig i Ungdommens Røde Kors Aalborg, Pernilla Abildtrup, fortæller:

”Vi har erfaret til tidligere arrangementer, at Emils humor appellerer til både unge og gamle nordjyder, hvilket er et perfekt match til vores julebanko.

Og så er han bare et lokalt talent, som kan bidrage med den ekstra underholdning, så der bliver noget for alle,”

Det er fjerde gang, Ungdommens Røde Kors Aalborg afholder julebanko, og de frivillige håber på at kunne leve op til sidste års resultater, hvor over 120 aalborgensere mødte op.

Programmet for aftenen er:

18.30-19.00: Dørene åbner til Aalborgsalen.

19.00-19.15: Velkommen v. formand, Cecilie Uldum.

19.15-20.30: Lokal vært, Emil Kondrup, starter første runde af årets julebanko

20.30-20.45: Pause, hvor der kan købes kaffe og kage

20.45-21.45: Anden runde af årets julebanko går i gang

21.45-22.00: Afslutning og tak v. formand, Cecilie Uldum

Hvad: Julebanko 
Hvor: 
Aalborgsalen, Folkekirkens Hus, Gammeltorv 4
Hvornår: Torsdag d. 5. december, 18.00-22.00

Pris for bankoplader: 1 stk. 60,-, 2 stk. 100,-

Tilmelding: Arrangementet er gratis og kræver ingen tilmelding. Bemærk dog, at der er begrænset pladser, og at dørene åbner kl. 18.30.

Læs mere her.