Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gennembrud: Forskere fra Aalborg Universitet præsenterer banebrydende kræftforskning

Af Emil Kjær Jørgensen
Foto: Aalborg Universitet
Foto: Aalborg Universitet

Du risikerer at svække dine knogler og muskler, hvis du mangler D-vitamin. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen alle over fire år at tage et dagligt tilskud D-vitamin i vinterhalvåret. Nu er der kommet endnu en god grund til at følge de offentlige anbefalinger.

Helt ny og banebrydende forskning fra Aalborg Universitet, der er publiceret i det anerkendte tidsskrift Science, viser nemlig, at der er en klar sammenhæng mellem indholdet af D-vitamin i blodet og risikoen for at udvikle kræft.

Og igen viser det sig, at vores tarme spiller en afgørende rolle for kroppens sundhed.

Det er professor Tine Jess fra Grundforskningscenteret PREDICT ved Aalborg Universitet, der står bag den omfattende undersøgelse i samarbejde med forskere fra Francis Crick Institute og National Cancer Institute i Maryland.

“Der har længe været talt om, at der er sammenhæng mellem D-vitamin og kræft, men vi har manglet at få det endeligt bekræftet og forstå mekanismerne bag.

Det begynder vi at kunne nu. Som noget nyt ser det ud til, at D-vitamin påvirker kroppens immunrespons gennem de mikroorganismer, der findes i tarmen,” fortæller Tine Jess.

Særlig bakterie giver modstandskraft

Undersøgelsen er todelt og består af både laboratorieforsøg og analyse af big data. De engelske og amerikanske forskere har i en række forsøg vist, at mus, der får en kost med et højt indhold af D-vitamin, er mere modstandsdygtige over for eksperimentelt overførte kræftformer.

Efterfølgende responderer de samme mus bedre på behandlingen med immunterapi.

“Konkret viser undersøgelsen, at D-vitamin påvirker tarmslimhinden og øger mængden af bakterien Bacteroides fragilis. Denne mikrobe gør musene mere modstandsdygtige over for kræft, da de transplanterede tumorer ikke vokser så meget, “siger Tine Jess.

For at undersøge, om denne viden kan overføres fra mus til mennesker, rakte de udenlandske forskere ud til Tine Jess, der de senere år har gjort grundforskningscentret PREDICT til et af verdens førende flagskibe inden for forskning i kroniske tarmsygdomme. For at svare på spørgsmålet tog Tine Jess og kolleger udgangspunkt i dansk registerdata fra mere end 1,5 mio. danskere.

“Vores analyse viser, at der er sammenhæng mellem lavere D-vitamin-niveauer og en højere risiko for at udvikle kræft, herunder mavetarm-, lunge- og urinvejskræft. En separat analyse antyder også, at kræftpatienter med højere niveauer af D-vitamin responderer bedre på immunbaserede behandlinger.

Resultaterne fra museforsøgene er altså i tråd med vores analyse af data fra mennesker, siger Tine Jess og tilføjer, at samarbejdet med de udenlandske forskere tydeliggør værdien af de danske sundhedsdata.

Det er et klasseeksempel på, hvordan de danske sundhedsdata kan hjælpe hele verden og kvalificere den forskning, andre laver i laboratorier.”

Hold niveauet på fornuftigt niveau

Det oplagte spørgsmål er nu, om vi alle skal til at spise endnu mere D-vitamin. Til det spørgsmål er Tine Jess’ svar, at en ny forskningsmæssig erkendelse ofte får følgeskab af endnu flere spørgsmål:

“D-vitamin er vigtigt af mange grunde. Det nye er, at det ser ud til, at vi med vores kost – og med solen – kan påvirke sammensætningen af tarmfloraen og igen påvirke immunsystemet og vores risiko for – og respons på at få kræft.

Men der er brug for endnu mere forskning. For nuværende er der blot endnu et godt argument for at sørge for at holde ens D-vitamin indtag på et fornuftigt niveau.”

Del artikel

Andre læser også