Gastromand anmelder Aalborgs nye hit: NAM er fingerfood i topklasse

Skrevet af: Gastromand
Nam rykker nu i nye lokaler i Aalborg
Nam rykker nu i nye lokaler i Aalborg

Af Anders Damm Christensen, gastromand.dk

NAM åbnede 1. september med Kim Jeppesen bag et af Aalborgs nye hotte spisesteder. Så selvfølgelig var forventningerne skruet i vejret forud besøget på restauranten.

NAM er placeret midt på Vesterbro, og er en tiltrængt tilføjelse blandt Vesterbros mange tvivlsomme restaurationer.

Vi ankommer en mandag ved 19-tiden og allerede udefra skiller NAM sig ud fra sine naboer. Hvor flere af naboerne har en forkærlighed for lysstofrør, er det en helt anden stemning der strømmer ud fra NAM, hvor der er anderledes styr på detaljerne.

Det første man bemærker, når man træder ind i den lille restaurant, er at nogen har haft endda rigtig sikker hånd mht. indretning.

Vi bliver vist til et bord tæt ved vinduet med ”udsigt” til Vesterbro by night. Bordene står tæt, der er tag-selv bestik på bordet og kæresten bemærker, at loungemusikken er insisterende taget i betragtning af, at det er mandag.



Jeg kigger mig omkring og konstaterer, at jeg med mine 34 år ret sikkert er den ældste gæst i restauranten – ikke noget jeg oplever hver dag.

NAM lægger ikke skjul på at konceptet er social dining – dvs. delvist dele (og finger-) mad. Ved bordet ved siden af sad fire kvinder i 20’erne og havde en fest over maden – det gav mening!

Menuen er dejlig overskuelig. 6 eller 12 serveringer, som alle kan købes a la carte. Vi hopper naturligvis på den store menu til 425,-

Jeg er på vinmenu, mens min ”designated driver” må hoppe på en saftmenu.

Da aftenen var slut havde hun dog været igennem 3 glimrende safte, så det lugtede alligevel lidt derhenad. Selv røg jeg på vinmenuen + en cocktail til at starte på – det er vel mandag!

Cocktailen er ginbaseret med masser af frisk citronsaft der trækker mundvandet frem, så smagsløgene er klar.

Lets get down to business: Heat I

Vi starter ud med sprød fermenteret fenikel som dyppes i en luftig creme med miso og trøffel. En ultrasprød toast med fed kyllingemousse, sprøde, sød/syrlige løg. Og sidst men ikke mindst et fremragende brød på manitobamel med brunet smør, der rent faktisk smager brunet smør, til. Jeg har stadig våde drømme om toasten.

Ultra sprød toast med mousse på unghane, syltede rødløg og karse!?? #NAM #namaalborg #migogaalborg #wgdk @namaalborg

A photo posted by Gastromand.dk (@gastromanddk) on

Til at skylle første heat ned med fik jeg røde bobler i glasset. Domineret af rød grape, gjorde den sit arbejde!

Heat II: Avocado eller ej

Næste vin i glasset gjorde mere end det. Weissburgunder fra Baden i Tyskland havde sprød syre og en charmerende let sødme til sidst. Og så gjorde det ikke noget at den duftede af sol og sommer på en kold og mørk oktoberdag.

Nam

På tallerkenerne er der henholdsvis krabbesalat med avocado og purløg rullet i saltet glaskål og rokkevinge med soya, ingefær og brunet smør.

Avocado bliver bare aldrig rigtig sexet i Danmark, hvis du spørger mig. Til gengæld er kombinationen soya, ingefær og brunet smør noteret i min lommebog over fremragende smagskombinationer til næste gang jeg står med en hvid fisk i køkkenet.

Heat III: Endelig Steam buns

Hvid rhone i glasset med fremragende duft af ananas, mango og kiwi gav forhåbninger om et endnu bedre heat. Har jeg fortalt, at jeg ELSKER steam buns! Her med unghane, syltet (eller var det saltet?) agurk, sprødt skind, skovsyre og koriander – hold nu kæft det var godt! On the side var der søde majs vendt i sprødt smørristet brød med en ramsløgscreme.

Nam

Heat IV: Da tataren måtte bøje sig

Det er sjældent en tatar må stå i skyggen i min verden, men det skete altså på NAM, da næste heat bød på aftenens smagsmæssige højdepunkt og det fra en uventet kant i form af en helt igennem fantastisk porreret… Sprøde brændte porre dækket af en art hollandaise med frække små silderogn og perfekt balance mellem salt, fedme og syre.

Nam

Tataren gav i øvrigt minder om Manfreds i København – men med en fed, pisket creme fraiche i stedet for Manfreds hjemmelavede sennepscreme. Til at skylle med fik jeg en saftig argentinsk pinot i glasset, som fungerede fint til specielt tataren!

Heat V: Mmmmmm Bordeaux

Højest overraskende hælder vores fremragende tjener og stedet sommerlier Bordeaux Superieur i glasset. Ikke lige hvad jeg havde forventet på en kraftigt asiatisk inspireret restaurant, men det skal han sgu ikke høre noget for – tænker jeg og drømmer mig tilbage til min uge i Medoc for efterhånden 5 års tid siden.

Jeg bliver ikke skuffet; masser af klassisk bordeaux-duft og overraskende bløde taniner, der passer godt til de semi-sarte fransk-inspirerede andeserveringer: Dumplings med confiteret andelår og tilhørende svampebouillon, samt perfekt stegt, rosa andebryst med grillet grønt, miso og blommer. Specielt blommerne spillede max med Bordeaux-vinen.

Nam

Heat VI: Double up på dessert

Vi fik Vild japansk dessertvin i glasset i form af Umeshu lavet på den japanske frugt Ume – også kaldet japansk abrikos. Vinen havde en helt ekstrem duft af marcipan, men overraskede med masser af syre og knap så overraskende smag af eksotiske frugter.

Nam

Til den vilde vin fik vi i første omgang Sellerisorbet der stod knivskarpt ovenpå hvid cokoladecreme og en kraftig dildjuice – en funky omgang der passede perfekt til den mindst lige så funky vin.

Dessert a la NAM med japansk dessertvin on the side! #namaalborg #migogaalborg #instafood #dessert

A photo posted by Gastromand.dk (@gastromanddk) on

Herefter stod den på en dessertklassiker i en NAM-fotolkning – fondant lavet som dumpling AKA frituredunket!

Behøver jeg næsten forklare hvordan det smagte? Skulle du på nuværende tidspunkt mangle en undskyldning for at droppe forbi NAM, har du den her. Jeg nåede lige akkurat at få en enkelt bid inden kæresten havde indhaleret dem begge – og hun så ikke engang ud til at fortryde det…

Kim Jeppesen er tilbage med et fransk/nordisk/asiatisk fusionskøkken der tager det bedste fra alle tre verdener – og tak for det! Det er ikke forfinet mad, som da han var på TABU.

NAM er fingerfood for voksne med hang til den uformelle restaurantoplevelse, der gerne snakker med bordet ved siden efter et par coktails og lidt vin. Dermed lægger NAM sig i samme liga som Applaus – i koncept minder de to restauranter utrolig meget om hinanden og alligevel er oplevelserne vidt forskellige.

Til glæde for alle os der elsker at gå ud og spise i Aalborg – også på en mandag!

Gastromands seneste indlæg

En historisk dag i Aalborg: Budolfi Plads blev indviet med manér

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Er man inkarneret aalborgenser, husker man helt sikkert dengang, at pladsen ved Budolfi var et gråtbetonet og halvslidt område med parkeringspladser på toppen.

Er man derimod ny i byen, er det nu svært at forestille sig, at pladsen nogensinde har været andet end det, den er i dag.

Indvielsen af det nye Budolfi Plads, der har været flere år undervejs, fandt sted i dag og på trods af den grå himmel med silende regn, gik ceremonien over al forventning.

Massevis af nordjyder var mødt op for at overvære det historiske øjeblik, og byens borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, var én af dem.

I dagens anledning fik han overrakt en ny borgmesterkæde: Budolfi Plads Hjertekæde:

“Jeg er rigtig glad for at stå her i dag og være med til at åbne Budolfi Plads. I al den tid, jeg har boet i Aalborg, har der været en debat, i forhold til at Budolfi Plads ikke var den plads, som byen fortjente.

Der blev begået et overgreb tilbage i 60’erne, hvor man lagde banker og andre ejendomme, skabte parkeringer, og egentlig fjernede den åbne plads, som netop gav mulighed for et fantastisk byliv,” sagde borgmesteren.

Nu har Aalborg omsider fået sit hjerte tilbage.

Det nye byrum lægger med sin volume op til at blive ét af byens mest attraktive områder.

Når mørket falder på, kan du blandt andet opleve et særligt, farverigt lys sænke sig over den smukke plads og dens bygninger – og en gåtur langs den nye kærlighedssti bliver altså en oplyst affære.

Lysene skal ligeså være kendetegnende for det nye område.

Aalborgenserne er stolte

Særligt har borgmester Thomas Kastrup Larsen også lagt mærke til den positive stemning, der generelt har været i forbindelse med udbygningen af pladsen.

“I de senere måneder har jeg set flere opslag på Facebook og Instagram fra borgere, der siger: “Se hvor flot den nye Budolfi Plads rent faktisk er blevet. Og jeg oplever allerede nu begyndende stolthed.

Jeg glæder mig personligt selv til at tage den i brug; fordi det er blevet et grønt sted, men også et sted, du kan slappe, et sted, du kan få oplevelser – især når der bliver fyldt op i alle lejemålene.

Jeg tror virkelig, at pladsen kan bære det hjerte, som vi alle gerne så gerne ville have tilbage.

Med andre ord er det en rigtig glædelig dag i dag.”

Åbningen af Budolfi Plads blev afsluttet med et stort trefoldigt leve, hvorefter Aalborg Garden og Gregers L. Mogstad spillede musik, mens Sparekassen Vendsyssel og REMA 1000 servede gløgg og æbleskiver.

Caféen Aktuel er allerede skudt op af byggerodet, og til sommer kan vi se frem til et sprudlende, grønt område med masser af aktiviteter for både børn og voksne.

Derudover har REMA1000 akkurat åbnet en butik, og de yderligere bygninger skal fyldes med kontor- og butikslokaler samt privatboliger.

Oplev fortidsfund fra og på pladsen

Opførelsen af pladsen har strakt sig intensivt over de sidste tre år.

Et stort anlægsarbejde har taget en masse tid, og byens arkæologer kom da også på overarbejde, da det ene fund efter det andet dukkede op til overfladen.

Flere af disse fund får dog også lov at blive på pladsen for en stund, da muséet har fået tilladelse til en pop-up udstilling i et af de nye lokaler.

Her vil forbipasserende kunne opleve et levn fra fortidens mennesker på Budolfi Plads, hvor arkæologerne – foruden skeletterne – fandt spor af blandt andet huse og værksteder fra både vikingetiden og middelalderen samt en velbevaret kniv fra 1300-tallet.

Pop-up udstillingen er indrettet i et af butikslokalerne med indgang fra Budolfi Plads, og adressen er Budolfi Plads 14, 9000 Aalborg.

Den åbner lørdag 16. november og er åbent hver dag i tidsrummet kl. 9.00-17.00.

I første omgang kan den ses til og med fredag 31. januar 2020.

Alternativ Limfjordsforbindelse: Fjordbussen skal forbinde Nørresundby og Aalborg

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Her vises Fjordbussens testfartøj, som anvendes til at indsamle data på Limfjorden. Selve prototypen bliver en lukket færge.
Her vises Fjordbussens testfartøj, som anvendes til at indsamle data på Limfjorden. Selve prototypen bliver en lukket færge.

Der har været meget snak omkring en tredje Limfjordsforbindelse, som en mulighed for at aflaste trafikken over Limfjordsbroen og gennem Limfjordstunnelen, men vidste du, at der også er planer om en færgerute over fjorden?

Center for Logistik og Samarbejde (CLS) er gået sammen med andre lokale virksomheder og organisationer om at udvikle en såkaldt autonom Fjordbus, der skal forbinde Nørresundby med Aalborg midtby.

Fjordbussen er en færgeforbindelse, som er tænkt som et bekvemt og bæredygtigt alternativ til at krydse fjorden og som har til formål at forbinde byen på en ny måde.

Der vil både blive plads til cykler og barnevogne ombord, så hvis man er træt af den vindblæste tur over Limfjordsbroen, kan man sidde komfortabelt i færgen skærmet fra vind og vejr.

Færgen kommer til at sejle førerløst på sigt.

I første omgang forventes den at sejle fra Stigsborg til Musikkens Hus, og et udviklingsprojekt med syv faser er igangsat for netop at sikre, at sikkerheden er helt i top til den planlagte lancering i 2022.

Vind en tur ombord Fjordbussen

For at kunne vurdere brugerpotentialet for Fjordbussen har Center for Logistik og Samarbejde, med Camilo Perdomo som pennefører, udarbejdet en kort spørgeskemaundersøgelse, hvor du kan udtrykke dine præferencer for den nye Fjordbus og dermed tage del i udviklingen af Aalborgs fremtidige transportløsning.

Her kan du bl.a. gøre projektholderne klogere på, hvilke transportbehov du har, hvor meget du har lyst til at betale for en overfart, og hvad der er vigtigst for dig i henhold til din sikkerhed på færgen.

Fjordbussen udgør på nuværende tidspunkt blot et testfartøj, som anvendes til at indsamle data på Limfjorden, men allerede nu overvejes det, hvordan Fjordbussens prototype kommer til at se ud.

Denne bliver et lukket fartøj, så passagererne kan nyde turen over Limfjorden i læ for vind og vejr.

Når du svarer på spørgeskemaet, kan du vælge at deltage i en konkurrence om at vinde en tur på Fjordbussens prototype som en af de allerførste i 2020.

Udfyld spørgeskemaundersøgelsen her.

Sikkerhed i top

Den første fase af udviklingen af Fjordbussen er skudt i gang og over de næste tre år skal samtlige “worst case scenarios” køres igennem, så transportmidlet bliver intelligent og sikkert nok til selv at sejle.

”Vi lægger meget vægt på sikkerhed.

Alt skal være i orden, før Fjordbussen får lov til at transportere passagerer over Limfjorden,” fortæller Lars Jøker, direktør for Center for Logistik og Samarbejde.

Center for Logistik og Samarbejde udvikler projektet i tæt samarbejde med Logimatic Engineering A/S, ShippingLab/Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Aalborg Havn og mange flere.

Følg med i projektet her.

Fede præmier i vente: Kom til julebanko på Gammeltorv

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

“BANKO!”

Er vi de eneste, der kan mærke spændingen i maven blot ved at læse dette ord?

Banko er efterhånden blevet en trendy fætter igen, og man skal ikke lade sig narre af de ellers mange år på bagen.

Spillet kommer i mange afskygninger, men inden længe kan du komme med til en vaskeægte juleudgave.

Torsdag d. 5. december inviterer de frivillige fra Ungdommens Røde Kors nemlig til dette års store julebanko, hvor hele 80 præmier venter på at få nye ejere.

Ungdommens Røde Kors har tidligere haft stor succes med hyggelige arrangementer, der samtidigt skal være med til at sætte fokus på, hvor let det er at være noget særligt for andre.

Julebanko finder sted i Folkekirkens Hus kl. 18.30-22.00, og alt overskud fra salg af bankoplader går til Ungdommens Røde Kors Aalborg, der er med til at skabe frirum, fællesskaber og gode forhold for børn og unge i Aalborg og omegn.

Bidrag til en god sag

Hele 45 lokale virksomheder har støttet op om arrangementet og doneret over 80 præmier. Blandt andre Teater Nordkraft, Fandango, Cable Park, AaB, Shaping New Tomorrow, Helmuth og Kunsten.

Ifølge Kristine Holm, som er event-ansvarlig i Ungdommens Røde Kors Aalborg, handler årets julebanko ikke kun om at have det sjovt og hygge sig, men også om at inspirere andre til at gøre en forskel for Aalborgs børn og unge.

”I Ungdommens Røde Kors Aalborg vil gerne gå forrest i missionen om at bygge bro mellem lokale organisationer, institutioner og virksomheder og give alle muligheden for at være noget særligt for Aalborgs børn og unge.

De fleste er jo interesserede i at være med til at gøre hverdagen bedre for Aalborgs børn og unge, så vi ønsker at vise folk, hvor let det faktisk er at bidrage i den sag ved bare at have det sjovt og købe en bankoplade eller donere en præmie,” siger hun.

Lokale bakker op om frivilligt arbejde

Årskort og fribilletter til Dice ’n Drinks er blandt andet på listen over dette års donationer.

Morten Thor Rasmussen, som er direktør i Dice ’n Drinks, er glad for, at han kan få lov til at hjælpe til med lokale initiativer, som frivillige i Aalborg står bag.

”Der er brug for, at alle hjælper til i missionen om at være med til skabe de bedste rammer for Aalborgs børn og unge.

Og når de frivillige hænder så kan sørge for at få stablet sådan et event som julebanko på benene, så er jeg bare glad for, at jeg kan bidrage med lidt mere materielle ressourcer i form af nogle af de præmier, man kan vinde,” siger Morten.

Julebanko med ekstra underholdning

Ungdommens Røde Kors håber også på, at deres valg af vært og numreopråber kan være med til at sætte en sjov tone for aftenen.

I år har de valgt at invitere Emil Kondrup, der har erfaringer med værtskabet fra byens lokale Ribershows og Nibe Festival TV.

Presseansvarlig i Ungdommens Røde Kors Aalborg, Pernilla Abildtrup, fortæller:

”Vi har erfaret til tidligere arrangementer, at Emils humor appellerer til både unge og gamle nordjyder, hvilket er et perfekt match til vores julebanko.

Og så er han bare et lokalt talent, som kan bidrage med den ekstra underholdning, så der bliver noget for alle,”

Det er fjerde gang, Ungdommens Røde Kors Aalborg afholder julebanko, og de frivillige håber på at kunne leve op til sidste års resultater, hvor over 120 aalborgensere mødte op.

Programmet for aftenen er:

18.30-19.00: Dørene åbner til Aalborgsalen.

19.00-19.15: Velkommen v. formand, Cecilie Uldum.

19.15-20.30: Lokal vært, Emil Kondrup, starter første runde af årets julebanko

20.30-20.45: Pause, hvor der kan købes kaffe og kage

20.45-21.45: Anden runde af årets julebanko går i gang

21.45-22.00: Afslutning og tak v. formand, Cecilie Uldum

Hvad: Julebanko 
Hvor: 
Aalborgsalen, Folkekirkens Hus, Gammeltorv 4
Hvornår: Torsdag d. 5. december, 18.00-22.00

Pris for bankoplader: 1 stk. 60,-, 2 stk. 100,-

Tilmelding: Arrangementet er gratis og kræver ingen tilmelding. Bemærk dog, at der er begrænset pladser, og at dørene åbner kl. 18.30.

Læs mere her.