Gastromand tester smørrebrød på Mortens Kro: Den glemte Take Away

Skrevet af: Gastromand

Af Mads Schytte, gastromand.dk

For en måneds tid siden stimlede vi sammen på et møde på redaktionen på migogaalborg, som egentlig består af, at redaktøren speed-talker om nye ideer, imens vi andre drikker lidt kaffe og ser forvirrede på hinanden.

Denne gang var jeg så delvist tilstede og fangede noget med, at der var kommet mange nye take-away joints i Aalborg, og at vi derfor lige skulle namedroppe de bedste 15.

Det kom så til at tage længere tid end forventet, for der er mange gode, og at begrænse sig til 15 var ikke nemt – men vi kom frem til følgende og var egentlig ret stolte af os selv.

Noget tid efter kom vi så til at tænke på, at én af Aalborgs bedste restauranter også laver take-away – bare ikke helt det samme. Take-away de har på deres snart 20 års erfarne gourmet menu. Her er der selvfølgelig tale om Mortens Kro og hans smørrebrød, som vi havde glemt – not very smooth chief! Men shit happens ikke?

Smørrebrød, take-away

Heldigvis var der ikke langt fra tanke til handling og få dage efter, var jeg i en situation, hvor det skulle vise sig, at Mortens Take-Away reddede en ellers meget stressende aften.

Jeg var i den heldige situation, at jeg skulle have besøg, hvor jeg egentlig gerne ville imponere lidt – men det var i 11. time og temmelig sent på dagen, at jeg fandt ud af, at jeg skulle være vært for en aften.

Lad os bare for morskabens skyld afsløre, at det var kvindeligt besøg den stod på, og en kvinde jeg gerne ville imponere. Det må sgu være den ultimative take-away test, ikke? Hvis det kan imponere en kvinde og aftenen forløber, som den skal – ja så er der vel ikke noget at klage over, vel?

Smørrebrød, take-away

Jeg tjekkede hurtigt Mortens Kros hjemmeside, hvor du kan få elleve forskellige stykker smørrebrød til 50 kr. stk. bortset fra jomfruhummeren, som lige sniger sig op på 75 kr. Hvis du får selskab på nogle stykker, kan du købe tolv stykker for 500 kr.

Videre er der ost, armeriddere og garteau marcel a la Michaud til den søde tand– så faktisk kan du få hele pakken, hvis det presser sig på – og det gjorde det sgu her!

Der er tale om klassisk smørrebrød men med nogle twists og justeringer hist og pist – når det kommer fra Mortens Kro, er det også min klare forventning.



Jeg ved godt, det er lækkert at sætte sig på en klassisk gammeldags kro og nyde et stykke overdimensioneret stykke smørrebrød, hvor kvantitet frem for kvalitet er vejen frem, andre gange er det sgu bedre, at der er kælet for detaljerne, og at det er kvaliteten, som forfører dig.Smørrebrød, take-away

Der er gammeldags modnet sild, æg/rejser, rødspætte, røget ål, jomfruhummer, rullepølse, terrine af sprængt svinenakke, tartar, hønsesalat, tyndsteg og kartoffel.

Da der var pres på, bestilte jeg seks stykker, hvor jeg bad køkkenet om at vælge for mig og smide et par stykker garteau marcel samt to øl med.

Så burde jeg være home-free?

Kassen, det kommer i, er mørk, og kun Mortens logo i guld bryder det store look. Det ser virkelig eksklusivt ud – bortset fra prisen som er 450 kr. alt i alt uden øllen – helt fair for mad en lørdag aften.

Jeg tænker ved mig selv, at kassen egentlig burde sættes direkte på bordet, hvilket ville være en blæret løsning. Det kunne man sagtens slippe afsted med.

Da min gæst ankommer, vælger jeg at åbne den sammen med hende og rette det hele an på et spækbræt. På den måde kunne jeg lige lodde stemningen, og vi kunne tale om, hvad middagen skulle stå på.

Smørrebrød, take-away

Jeg gyser lidt, da jeg ser, der er tatar med syltede asier, kapers og chip – mange kvinder er lidt bange for råt kød, men nu kører bussen jo – ellers er der jomfruhummer med jordskokkepuré, mayo og jordskokke chips.

Rødspætte med urtecreme, syltet squash, rogn mandler og havesyre, røget ål med hyben, drænet tykmælk og gule beder, tyndsteg med rygeostcreme, kirsebær, rosenkål og sprøde løg.

Til sidst den gode kartoffelmad, som minder mig så meget om barndommen. Den er pyntet med tomatmayo, ricotta, bagte tomater, syltet løg og bacon.

Lad os dvæle lidt ved ovenstående – der er virkelig mange detaljer, og det er kreativt tænkt, som jeg skrev fra starten, så alt respekt for vores smukke traditioner, men det er da fedt med noget fornyelse.

Vi får åbnet et par øl – skåler og kigger på maden. Øllen gør sig glimrende til maden – den er fra Thisted Bryghus og er en let humlet IPA – ikke for voldsom – bare rolig!

Smørrebrød, take-away

Som den gode vært jeg er, spørger jeg pænt, om vi skal dele lidt, så vi kan smage det hele, og hvad min medspiser gerne vil starte med?

Til min store overraskelse beder hun om tatar, som hun aldrig har smagt før – ”det er sgu all-in” tænker jeg! Enten er hun høflig, eller også synes hun virkelig, det er godt, for den ryger hurtig ned, og der bliver sendt rosende ord om den.

Jeg er helt enig – det er lækkert, og smagen sidder lige i skabet, der er dybde og velsmag for alle pengene.

Min favorit er helt sikkert jomfruhummeren, der er stegt perfekt i gode mængder smør, den røgede ål som er helt fast og lækkert i konsistensen og den herlige kartoffelmad – så enkelt og velsmagende.

Det er smukt anrettet, og der er kælet for detaljerne. Salt er en smagssag – for mig er det tilpas, men min medspiser vil gerne lige justere lidt – helt fair tænker jeg – det hører sig jo til.

Smørrebrød, take-away

Da vi er færdige, er der to halve stykker tilbage. Jeg spørger min medspiser, hvad favoritten var, og hun svarer efter kort tids overvejelse, at det må være tataren! Så er jeg overbevist – det var ikke høflighed.

Vi slutter med garteau marcel, som er lavet til perfektion – det kan ikke gøres bedre – der er tilhørende havtornsirup og lidt syltede blomme med ved siden af – det holder!

Smørrebrød, take-away

Nu tænker du nok – bliver man så mæt?

For vores vedkommende var det to halve stykker tilbage, som jeg konsumerede til natmad senere – men ja du bliver mæt, det er nok til to ved 6 stykker samt dessert. Ellers så rykker du jo bare en kuffert med 12 stykker ikke?

Hvem henvender Mortens Kros smørrebrød sig så til? Jeg vil sige alle, som elsker smørrebrød med karakter og et tvist. Eller er presset, hvis de får en date på besøg!

Læs også: Flere nye gode steder: Her finder du Aalborgs bedste Take Away

Gastromands seneste indlæg

Hyggeligt for hele familien: Sig godnat til dyrene i Aalborg Zoo

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Aalborg Zoo
Foto: Aalborg Zoo

Hvis man vil prøve noget nyt i Aalborg Zoo, så bør man overveje at tage til helt særlige Late Night åbning fredag d. 6. september.

Her får man en helt særlig rolig stemning i hele Zoo, når mørket begynder at sænke sig, og der bliver roligt i omgivelserne. Aalborg Zoo holder åbent helt frem til kl. 20.00 denne dag, så man kan være med til at sige godnat til dyrene.

Man kan nyde sin aftensmad i Zoo, hvor bålpladsen er åben og deres forskellige grill er tændt op. Efter aftensmaden kan man så gå en tur i parken, hvor dyrene stille og roligt gør sig natklar.

Zoo har årligt også deres totalt udsolgte sov med dyrene på savannen, men det er lidt anderledes her, hvor man trods alt skal være ude senest klokken 20.00.

Læs også: August slutter vildt: Så meget sker der i Aalborg

Tigerungerne vokser hurtigt

Man kan måske også være heldige at få et glimt af de hastigt voksende tigerunger.

Faktisk går det over alt forventning med de to unger, der i april kom til verden – som en stor overraskelse for Zoo.

Fødslen var en stor glæde, da tigerne tilhører den stærkt truede Sumatra-art, som der kun findes omkring 400 individer tilbage af i naturen. Det er især skovfældning og krybskytteri, som truer tigrene.

“Det går forrygende fantastisk!” siger dyrepasser Frank i en video, som Aalborg Zoo har delt på YouTube.

Måske læste du den skønne historie om dengang dyrepasser Frank reddede tigerungerne ned fra højderne.

Bethari også vist sig at være en både omsorgsfuld og rolig mor.

Hun passer tålmodigt ungerne, men er også tryg nok til at lade dem være alene af og til.

Dyrepasserne har derfor haft mulighed for at undersøge og veje ungerne løbende.

Hvis man vil være med til at putte dyrene, så skal man bare købe almindelig entré-billet til Zoo på dagen.

Læs også: Rekordhandel: Vild penthouse-lejlighed er den dyreste nogensinde i Aalborg

Tæt på Aalborg: Nu kan du købe et hus med egen landingsbane

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Selvom vi i Aalborg har en velfungerende lufthavn med gratis parkering og gode forhold for passagererne, kan man indimellem godt drømme om en privat landingsbane, hvor du er fri for både kø og lange security-checks, og hvor din egen seng kun er få meter væk.

Den drøm kan nu gå i opfyldelse her i Nordjylland på adressen Ellehammersvej 150 i Vadum.

Mæglerhuset har nemlig fået Vadum Flyveplads til salg, hvor du i købet både får et fint stuehus på 195 m2 og tilhørende 5 ha jord for 1.695.000 kr.

På grunden finder du den famøse landingsbane, der må siges at være en helt unik detalje ved stedet.

Foto: Mæglerhuset

Landingsbanen er godkendt og har en længde på godt 600 meter.

Åbent hus i weekenden

Mæglerhuset holder Åbent Hus på søndag den 25. august fra kl. 16.00-16.30, og her kan du få stillet nysgerrigheden om både hus og landingsbane.

Den nuværende ejer Kaj, er tidligere pilot og har sågar selv været med til at bygge fly. Han har været særdeles glad for landingsbanen, men nu skal der nye luftlag til.

Foto: Mæglerhuset
Foto: Mæglerhuset

”Ejendommen ligger i Aalborg kontrolzone. Derfor skal der rapporteres til Aalborg Lufthavn før start og landing,” fortæller den nuværende ejer.

Du finder mere info om ejendommen her.

Vælg alle dine favoritter: Helmuth lancerer Hverdagsbrunch

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Byens brunch-scene shiner som aldrig før, og der findes snart ikke én café eller restaurant, der ikke har det legendariske måltid på menukortet.

At skille sig ud på den front kan derfor være en udfordring, men alligevel har mange forsøgt at bringe noget helt nyt på bordet.

Heriblandt Helmuth Bar & Kitchen, der i weekenden serverer en overdådig brunch-buffet med alt, hvad den rumlende mave kan begære.

Nu har Helmuth dog også valgt at jonglere med sine brunch-kundskaber i hverdagene med konceptet Helmuths Hverdagsbrunch.

Fra tirsdag til fredag, kl. 10.00-14.00, kan du kigge forbi Helmuth og sammensætte, hvad der for dig er den helt perfekt brunchtallerken.

Med en liste på bordet, en blyant i hånden og mere end 20 valgmuligheder er du nu klar til kamp.

Skarp pris med drikkevarer ad libitum

Eneste spørgsmål er: Hvad har du lyst til?

Brunchpølser og sprødstegt bacon? Røræg? Ost og marmelade? Årstidens frugt? En smørbagt croissant?

Det kan være svært at fravælge – men det behøver du faktisk heller ikke.

Helmuth anbefaler, at du vælger 4-5 retter, men det er naturligvis muligt at gå all in og bestille lige så meget, som din brunchsult beder dig om.

Prisen for 4 retter er 178 kr., 198 kr. for 5 retter, og herefter 20 kr. pr. ekstra ret. Der er altid én lille brødkurv inkluderet i prisen.

Et sådant gilde kræver selvfølgelig også noget at skylle ned med. Men her er der heller ikke noget at frygte – drikkevarer ad libitum er nemlig inkluderet i prisen.

Her kan du vælge alt fra ingefærshots, juice, hjemmelavet saft og kaffe i alle afskygninger.

Noget for enhver smag

Her på MigogAalborg satte vi selvfølgelig krydser ad libitum på den mangfoldige liste, og efter at smagt alle retterne, kan vi kun konkludere, at det her koncept bliver et sikkert hit på brunchhimlen i Aalborg.

Der er – bogstaveligt talt – noget for enhver smag, og uanset om du er til de sunde valg, de syndige eller en blanding, er der masser af valgmuligheder på menukortet.

Vi har svært ved at udpege deciderede favoritter, men vi vil dog lige fremhæve retter som hjemmelavet limeguf(!) til den friske frugt, hashbrowns med aioli, den chokoladeovertrukkede romkugle og selvfølgelig Helmuth’s berygtede hjemmelavede nutella, som går perfekt sammen med den smørbagte croissant.

Konceptet er også den oplagte mulighed, hvis du og venindegruppen aldrig kan blive enige om, hvem der har opfundet den dybe brunchtallerken.

Her burde alle kunne få stillet sine lyster, og er du veganer, vegetar, glutenallergiker eller laktoseintolerant, så er det med små, grafiske markeringer, også nemt at navigere rundt i madlabyrinten.

En stor anbefaling herfra.

Hvad: Helmuths Hverdagsbrunch
Hvornår: Tirsdag-fredag, 10-14
Hvor: Boulevarden 28, 9000 Aalborg

Læs mere her.