Gastromand tester smørrebrød på Mortens Kro: Den glemte Take Away

Skrevet af: Gastromand

Af Mads Schytte, gastromand.dk

For en måneds tid siden stimlede vi sammen på et møde på redaktionen på migogaalborg, som egentlig består af, at redaktøren speed-talker om nye ideer, imens vi andre drikker lidt kaffe og ser forvirrede på hinanden.

Denne gang var jeg så delvist tilstede og fangede noget med, at der var kommet mange nye take-away joints i Aalborg, og at vi derfor lige skulle namedroppe de bedste 15.

Det kom så til at tage længere tid end forventet, for der er mange gode, og at begrænse sig til 15 var ikke nemt – men vi kom frem til følgende og var egentlig ret stolte af os selv.

Noget tid efter kom vi så til at tænke på, at én af Aalborgs bedste restauranter også laver take-away – bare ikke helt det samme. Take-away de har på deres snart 20 års erfarne gourmet menu. Her er der selvfølgelig tale om Mortens Kro og hans smørrebrød, som vi havde glemt – not very smooth chief! Men shit happens ikke?

Smørrebrød, take-away

Heldigvis var der ikke langt fra tanke til handling og få dage efter, var jeg i en situation, hvor det skulle vise sig, at Mortens Take-Away reddede en ellers meget stressende aften.

Jeg var i den heldige situation, at jeg skulle have besøg, hvor jeg egentlig gerne ville imponere lidt – men det var i 11. time og temmelig sent på dagen, at jeg fandt ud af, at jeg skulle være vært for en aften.

Lad os bare for morskabens skyld afsløre, at det var kvindeligt besøg den stod på, og en kvinde jeg gerne ville imponere. Det må sgu være den ultimative take-away test, ikke? Hvis det kan imponere en kvinde og aftenen forløber, som den skal – ja så er der vel ikke noget at klage over, vel?

Smørrebrød, take-away

Jeg tjekkede hurtigt Mortens Kros hjemmeside, hvor du kan få elleve forskellige stykker smørrebrød til 50 kr. stk. bortset fra jomfruhummeren, som lige sniger sig op på 75 kr. Hvis du får selskab på nogle stykker, kan du købe tolv stykker for 500 kr.

Videre er der ost, armeriddere og garteau marcel a la Michaud til den søde tand– så faktisk kan du få hele pakken, hvis det presser sig på – og det gjorde det sgu her!

Der er tale om klassisk smørrebrød men med nogle twists og justeringer hist og pist – når det kommer fra Mortens Kro, er det også min klare forventning.



Jeg ved godt, det er lækkert at sætte sig på en klassisk gammeldags kro og nyde et stykke overdimensioneret stykke smørrebrød, hvor kvantitet frem for kvalitet er vejen frem, andre gange er det sgu bedre, at der er kælet for detaljerne, og at det er kvaliteten, som forfører dig.Smørrebrød, take-away

Der er gammeldags modnet sild, æg/rejser, rødspætte, røget ål, jomfruhummer, rullepølse, terrine af sprængt svinenakke, tartar, hønsesalat, tyndsteg og kartoffel.

Da der var pres på, bestilte jeg seks stykker, hvor jeg bad køkkenet om at vælge for mig og smide et par stykker garteau marcel samt to øl med.

Så burde jeg være home-free?

Kassen, det kommer i, er mørk, og kun Mortens logo i guld bryder det store look. Det ser virkelig eksklusivt ud – bortset fra prisen som er 450 kr. alt i alt uden øllen – helt fair for mad en lørdag aften.

Jeg tænker ved mig selv, at kassen egentlig burde sættes direkte på bordet, hvilket ville være en blæret løsning. Det kunne man sagtens slippe afsted med.

Da min gæst ankommer, vælger jeg at åbne den sammen med hende og rette det hele an på et spækbræt. På den måde kunne jeg lige lodde stemningen, og vi kunne tale om, hvad middagen skulle stå på.

Smørrebrød, take-away

Jeg gyser lidt, da jeg ser, der er tatar med syltede asier, kapers og chip – mange kvinder er lidt bange for råt kød, men nu kører bussen jo – ellers er der jomfruhummer med jordskokkepuré, mayo og jordskokke chips.

Rødspætte med urtecreme, syltet squash, rogn mandler og havesyre, røget ål med hyben, drænet tykmælk og gule beder, tyndsteg med rygeostcreme, kirsebær, rosenkål og sprøde løg.

Til sidst den gode kartoffelmad, som minder mig så meget om barndommen. Den er pyntet med tomatmayo, ricotta, bagte tomater, syltet løg og bacon.

Lad os dvæle lidt ved ovenstående – der er virkelig mange detaljer, og det er kreativt tænkt, som jeg skrev fra starten, så alt respekt for vores smukke traditioner, men det er da fedt med noget fornyelse.

Vi får åbnet et par øl – skåler og kigger på maden. Øllen gør sig glimrende til maden – den er fra Thisted Bryghus og er en let humlet IPA – ikke for voldsom – bare rolig!

Smørrebrød, take-away

Som den gode vært jeg er, spørger jeg pænt, om vi skal dele lidt, så vi kan smage det hele, og hvad min medspiser gerne vil starte med?

Til min store overraskelse beder hun om tatar, som hun aldrig har smagt før – ”det er sgu all-in” tænker jeg! Enten er hun høflig, eller også synes hun virkelig, det er godt, for den ryger hurtig ned, og der bliver sendt rosende ord om den.

Jeg er helt enig – det er lækkert, og smagen sidder lige i skabet, der er dybde og velsmag for alle pengene.

Min favorit er helt sikkert jomfruhummeren, der er stegt perfekt i gode mængder smør, den røgede ål som er helt fast og lækkert i konsistensen og den herlige kartoffelmad – så enkelt og velsmagende.

Det er smukt anrettet, og der er kælet for detaljerne. Salt er en smagssag – for mig er det tilpas, men min medspiser vil gerne lige justere lidt – helt fair tænker jeg – det hører sig jo til.

Smørrebrød, take-away

Da vi er færdige, er der to halve stykker tilbage. Jeg spørger min medspiser, hvad favoritten var, og hun svarer efter kort tids overvejelse, at det må være tataren! Så er jeg overbevist – det var ikke høflighed.

Vi slutter med garteau marcel, som er lavet til perfektion – det kan ikke gøres bedre – der er tilhørende havtornsirup og lidt syltede blomme med ved siden af – det holder!

Smørrebrød, take-away

Nu tænker du nok – bliver man så mæt?

For vores vedkommende var det to halve stykker tilbage, som jeg konsumerede til natmad senere – men ja du bliver mæt, det er nok til to ved 6 stykker samt dessert. Ellers så rykker du jo bare en kuffert med 12 stykker ikke?

Hvem henvender Mortens Kros smørrebrød sig så til? Jeg vil sige alle, som elsker smørrebrød med karakter og et tvist. Eller er presset, hvis de får en date på besøg!

Læs også: Flere nye gode steder: Her finder du Aalborgs bedste Take Away

Gastromands seneste indlæg

På kurs mod vild titel: Rare Wine fører afstemning i verdens største vinkonkurrence

Skrevet af: Michael Qureshi
Rasmus Nielsen (tv) og Anders Børsen har godt gang i Rare Wine forretningen
Rasmus Nielsen (tv) og Anders Børsen har godt gang i Rare Wine forretningen

Ligger verdens bedste vinhandel i Vester Hassing 10 minutters kørsel fra Aalborg?

Det kan meget vel være en realitet i slutningen af denne måned.

Her lukker afstemningen på et af verdens førende vin-medier Tastingbook, der har skabt verdens største vinkonkurrence.

I direkte konkurrence mod 120.000 vinhandlere på verdensplan fører Rare Wine nemlig afstemningen om at blive kåret til verdens bedste vinhandel.

Og det er ikke nok bare at have gode venner af huset for at opnå den placering. Det kræver rent faktisk større opbakning internationalt for at hente de stemmer.

 

Kårer hvert år verdens bedste vin

Den verdensomspændende vinapp skabt af danskere Vivino er også med helt fremme i kapløbet.

Du kan faktisk bidrage med at sikre Rare Wine den fornemme titel, for alle kan give en stemme med.

Du kan stemme her

Tastingbook kårer også hvert år verdens bedste vin, hvor de tror på, at bedømmelsen fra mere end 10.000 forbrugere tæller mere end en lille skare af professionelle vineksperter.

Glade for at gøre sig bemærket

Hos Rare Wine følger man spændt med i kapløbet.

“Vi er glade og stolte af, at vi har gjort os så meget bemærket ude i verden, og at vi er havnet i toppen blandt de absolut bedste vinhandlere.

Vores primære fokus er at drive en sund forretning og skabe værdi for vores kunder, uanset om det er de professionelle vinhandlere eller private investorer.

Men byder lejligheden sig til at hente et nyt trofæ hjem til trofæhylden, tager vi da også det med,” siger Anders Børsen, direktør i Rare Wine Invest med et glimt i øjet til MigogAalborg.

Har skabt en attraktiv arbejdsplads

Han suppleres af partner og direktør i moderselskabet Rare Wine, Rasmus Nielsen;

“Jeg forudser ikke, at denne konkurrence kommer til at flytte forretningen.

Men det er en fornøjelse, hvis vi kan bidrage med at sætte Nordjylland på verdenskortet.

Samtidig håber vi, at opmærksomheden, og det faktum at vi kan være med blandt de absolut bedste, gør, at endnu flere i fremtiden vil få øjnene op for hvor attraktiv en arbejdsplads Rare Wine er.”

Vi har her på MigogAalborg tidligere skrevet om Rare Wine med adresse her i Aalborg Kommune.

Virksomheden vokser hele tiden og skal have flere nye medarbejdere her i 2020.

Men økonomien følger i den grad med væksten.

Omsætning på 413 mio. kr.

Rare Wine, Rare Wine Invest og Dansk Toldoplag, hvor investorer momsfrit kan opbevare deres kostbare flasker, præsenterede således i slutningen af 2019 et rekordregnskab.

De tre selskaber er samlet under Rare Wine Holding (RWH ApS), og samlet set nåede koncernen en årsomsætning på 413 millioner kroner og en bundlinje på 27,4 millioner kroner før skat.

Dermed har selskaberne formået at løfte omsætningen med hele 68 procent og bundlinjen med næsten 155 procent.

“Vi forvalter meget store investeringsporteføljer og håndterer hver dag nogle af verdens mest kostbare flasker, og i det lys giver det for os god mening med en ansvarlig vækstplan.

Vi ser ikke nogen tegn på stagnation, og derfor går vi næste år efter en omsætning på 600 mio. kroner, og om tre år omsætter vi for en milliard kroner,” forklarer Anders Børsen, der sammen med partneren Rasmus Nielsen tegner de tre selskaber.

Spar 20% på alle parfumer: Magasin holder stort duftevent på fredag

Skrevet af: Michael Qureshi

Magasin har netop lanceret et nyt koncept, som giver mulighed for at få personlige råd og vejledning af en duftekspert til at vælge den helt rigtige parfume.

Magasin inviterer derfor aalborgenserne indenfor til duftinspiration og 20 procent på alle parfumer den 24. januar.

Nu er det nemlig muligt at få hjælp til at vælge den helt rigtige duft til forskellige anledninger.

Magasin har inden for det seneste år uddannet en række dufteksperter, der kan hjælpe aalborgenserne med at få skræddersyet en personlig duftgarderobe.

Udviklet af svensk duftekspert

Magasins nye duftkoncept er udviklet af den svenske duftekspert Linda Landenberg, hvor omdrejningspunktet ikke er de forskellige brands, men derimod kundens personlighed, behov og ønsker.

“Konceptet sætter kundens personlighed hundrede procent i fokus.

Derudover er det et unikt koncept, netop fordi duftgarderoben skræddersyes.

At fokusere og highlighte kundens egne ønsker er det, jeg er med til at hjælpe med, når jeg finder en duftgarderobe til kunden,” fortæller Ida Marie Møller, der er duftekspert i Magasin Aalborg.

Duft til enhver lejlighed

Ida Marie Møller vil gerne hjælpe kunderne til at tænke i nye baner, så man ikke nødvendigvis bruger den samme parfume hele livet.

“De fleste af os har en tøjgarderobe fyldt med forskellige muligheder, og derfor giver det også rigtig god mening at supplere med den helt rette duft til enhver lejlighed.

Der er nemlig stor forskel på, hvad du gerne vil signalere på jobbet, på ferier og til fester, for rent faktisk siger vores duft meget om vores personlighed, og det hjælper vi med at understøtte på bedst mulig vis med den rette parfume,” fortæller Ida Marie Møller, hvis interesse for dufte ikke kommer fra fremmede.

Mød Magasins duftekspert på fredag

Hendes bedstemor var nemlig i sin tid med til at åbne Magasin i Aalborg, hvor hun i mange år arbejdede i parfumeriet, og senere valgte Ida Marie Møllers mor også at uddanne sig i Magasins parfumeri.

Magasins personlige dufteksperter er uddannede i konkrete spørgeteknikker, hvor de blandt andet spørger ind til farvetiltrækning, favoritblomster og meget mere, som gør dem i stand til at finde det ultimative match.

Fredag den 24. januar kl. 15-18 inviterer Magasin indenfor til et duftevent, hvor Ida Marie Møller fortæller nærmere om det nye koncept og tilbyder quick-konsultationer.

Der vil blive serveret lidt godt til ganen, og så er det muligt at spare 20 procent på dufte hele weekenden.

Magasins duftkonsultationer er gratis og kan bookes på Magasin.dk eller ved at henvende sig i parfumeafdelingen i Magasin Aalborg.

Hvad: Duftevent med 20 % på alle parfumer
Hvor: Magasin Aalborg
Hvornår: Fredag d. 24. januar og 20% hele weekenden

Byg drømmehuset: Kom til Sims 4-event i Utzon Center

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
The Sims 4 City Living skærmbillede
The Sims 4 City Living skærmbillede

Er du én af dem, der har viet dit hjerte til computerspillet The Sims, så har vi fundet et arrangement, der er lige noget for dig.

Uanset hvilken spiller, du er (motherlode-typen, der murer din sims inde, er utro med hele nabolaget, måske bliver lesbisk og lader huset brænde ned …

… eller den mere seriøse type, der kan bruge oceaner af tid på at udvælge det rette tapet, er kreativ med arkitekturen, og ikke kunne finde på at bruge snydekoder), så er der plads til dig på Utzon’s kommende workshop.

… Det anbefales dog nok, at du for engang skyld ligger dine sadistiske lyster lidt til side og i stedet fokuserer på at skabe nogle smukke rammer for din sims.

Så må resten lige vente til senere …

Fremstil drømmehuset

Til workshoppen, der finder sted lørdag d. 15. februar fra 10-16, får du nemlig især mulighed for at lære en masse om spillets byggefunktioner, og hvordan du bruger arkitektonisk design, når du skal fremstille drømmehuset.

Du lærer også at tænke som en ægte arkitekt, når du skal designe din bygning. Hvordan du placerer rummene i forhold til hinanden, og hvordan placeringen påvirker beboernes liv.

Hvem ved – måske gemmer der sig en vaskeægte Jørn Utzon indeni dig, der bare venter på at bryde ud?

Workshoppen har otte Utzon-laptops, som to personer deles om – du er også velkommen til at medbringe din egen.

Fra kl. 10-12.30 er der Sims Build Mode for begyndere, hvor du helt grundlæggende lærer at bygge i Sims 4. For eksempel hvordan du bruger musen, hvad de forskellige ikoner betyder osv.

(Køb billet her)

Fra kl. 13.30-16.00 er der Sims 4 Build Mode for øvede, hvor holdet skaber byggedesigns i fællesskab.

Her starter man med at tegne skitser og plantegninger, hvor vi møder fagbegreber fra arkitekturens verden, og bliver introduceret til materialer og redskaber.

Her skal du også tænke på, hvem der skal bo i din bygning. Du skal tænke på deres behov. Du skal også se på stedet, hvor du gerne vil bygge, og om det er et villakvarter eller en storby, hvor du skal tage hensyn til for eksempel trafikerede veje og byens bedste udsigt.

(Køb billet her)

Hvad: Sims 4 workshop
Hvor: Utzon Center, Slotspladsen 4
Hvornår: 15. februar, 10.00 – 13.00 og 13.00 – 16.00