Fra West-End til Maxim: Legender i Aalborg falder på stribe

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Nordicals
Foto: Nordicals

Hvad er med til at skabe sjælen i by?

Det er blandt andet steder med en masse historie. Hvor man har minder eller oplevelser fra. Hvor tidligere generationer også har været.

Dem har vi heldigvis stadig en masse af i vores skønne by, men de seneste år er en række af Aalborgs helt legendariske steder faldet. Dem som vi har været vant til har været der “altid”.

Her kan du se nogle af de steder, vi på redaktionen i hvert fald savner at snakke om:

China Restaurant

MigogAalborg kunne i onsdags som de første fortælle, at den kinesiske restaurant China Restaurant er sat til salg.

Den legendariske kinesiske restaurant med den røde facade, China Restaurant, der ligger på hjørnet af Vesterbro og Borgergade, er nemlig sat til salg på grund af familiære årsager.

De kinesiske rødder går ellers helt tilbage til 1981, hvor restauranten første gang slog dørene op til sultne gæster.

Kwok Man Cheng, bedre kendt som Franki, åbnede restauranten i bygningen, hvor Aalborg Cafeteria tidligere lå.

Inden det havde Franki Aalborgs første kinesiske grillbar på Vesterbro 96, som han åbnede i 1972. Men nu er det til salg, og finder man en køber til ejendommen, så bliver det enden på China Restaurant.

Ejerens søn Jackie Cheng understreger dog, at restauranten kører videre, indtil man har solgt den fra. Læs om årsagen til til salg skiltet her

West-End

Et andet mytisk sted er baren West-End, der på hjørnet af Badehusvej og Borgergade har serveret kolde øl og ægte bodega-stemning igennem mange år.

West-End har både været populært blandt byens mange studerende, som altid kunne få en billig øl efter endt eksamen, og blandt byens mange arbejdere, som kunne få en forfriskende fyraftensøl. Men i november sidste år lukkede det legendariske værtshus ned.

Noget tyder på, at West-End er helt fortid i Aalborg.

Tæppehandleren på Vesterbro

Ingen troede på det. Men i februar i år skete det rent faktisk.

Efter cirka 24 års ophørsudsalg sluttede en æra med den famøse Tæppehandler på Vesterbro. Han blev især kultfigur i Aalborg for ALTID at have ophørsudsalg.

Ejeren Mansoor er en fantastisk mand. En ægte legende. Han var skyld i mange gode grin gennem årene, når han af og til har udskiftet sine ophørsudsalg-skilte.

Lokalerne på Vesterbro står stadig til leje.

Maxim stripklub

Aalborgs natteliv er fuld af historie, og ét af de mest legendariske steder var Maxim Bar, hvor der havde været stripklub i over 25 år.

Interessen var stor, da vi her på MigogAalborg i januar kunne afsløre, at den ikoniske stripbar, Maxim Bar, var sat til salg.

Snart udskiftes lap-dance’s med Dark & Stormy og andre cocktails. En ny cocktail- og loungebar åbner i løbet af efteråret med navnet Borgergade 2.

Den nye ejer Mads Lilholt Kristensen er vokset op i Svenstrup og Aalborg. De sidste otte år har han været med til at opbygge de tre barer; Rhino Bar, Tørst Bar og Bæst i København.

De er siden blevet solgt, og nu er han klar til at lave et helt nyt koncept i de legendariske lokaler. Det er også Mads, der har åbnet natklubben El Mundo i de ikoniske Gaslight-lokaler.

Læs om det kommende koncept i de gamle Maxim-lokaler her.

Mads Lilholt Kristensen

Elbjørn

Fra 1954-1996 var M/S Elbjørn en del af den danske isbrydertjeneste, men siden 2004 lå skibet til kaj i Aalborg havn, hvor det fungerede som restaurantskib.

De seneste år har skæbnen dog været hård ved gode gamle Elbjørn.

I december 2017 kunne nye ejere afsløre, at de havde store planer med det ikoniske skib.

Kun et år efter kunne vi berette, at de nye og friske vinde var blevet erstattet af stor mystik; ejerne var som sunket i jorden, og der var rod overalt på skibet.

Dernæst blev skibet sat til salg, og i slutningen af marts var der en helt ny udvikling i sagen, da Elbjørn blev slæbt væk fra den ikoniske plads på havnefronten, da aftalen om leje af kajpladsen var ophørt.

Elbjørn endte sine dage som ophug i Frederikshavn.

Pari Bar

Det var et af Aalborgs mest legendariske værtshuse.

Pari Bar var det første man så, når man kom over Limfjordsbroen, som et slags vartegn for Aalborg.

Pari Bar lå på det kendte hjørne i mere end 40 år, og der blev langet en del håndbajere over disken. Faktisk lå der værtshus på adressen Vesterbro 100 i 80 år.

Men i september 2018 blev det brune værtshus omdannet til sportsbar og spillehal.

Gøglerbåden

Er man fra Aalborg så ved man, hvad Gøglerbåden er. Eller rettere sagt, var.

Det var et legendarisk sted, der i næsten 30 år bød på strip plus det løse og var et sted, hvor mange har sluttet deres byture, efter man har været i Gaden.

Men i 2017 sluttede epoken. I stedet blev bygningen omdannet til luksuslejligheder som ejendomsmægleren Din Mægler solgte, og i dag kan man altså kun besøge fede lejligheder. Men hvis vægge kunne snakke, så…

Lyser Aalborg op: Salling holder stor lystændingsfest i næste uge

Skrevet af: Michael Qureshi

Man ved, at julen nærmer sig med hastige skridt, når Sallings gigantiske julebelysning lyser en stor del af Aalborgs midtby op.

Traditionen tro inviterer Salling hele byen til lystænding af de funklende julelys på stormagasinets kæmpemæssige facade.

Det sker i næste uge fredag d. 1. november kl. 17.00.

I år giver stormagasinet de fremmødte en julegave ud over det sædvanlige, når en af landets største artister Kesi indtager scenen på Nytorv.

Julen er først for alvor skudt i gang efter Sallings traditionsrige lystændingsfest.

Her stimler tusindvis af forventningsfulde mennesker hvert år op foran Salling, hvor de i fællesskab tæller ned, inden Sallings stormagasin bliver forvandlet til en kæmpe, funklende julegave.

Igen i år bliver der julestemning foran Salling, når stormagasinet inviterer til lystænding og livemusik fredag den 1. november kl. 17.00.

“Vi glæder os hele året til denne særlige dag, hvor vi inviterer byen til julefest.

Vi er meget stolte over, at vi hvert år kan give alle i hele byen en oplevelse ud over det sædvanlige, og det er en stor fornøjelse, at vi i år kan præsentere et af landets største navne på den danske musikscene,” siger Sallings direktør Marianne Bedsted.

Intimkoncert med hitmageren Kesi

Årets kunstner på scenen foran Salling er i år ingen ringere end hitmageren Kesi, der netop er udråbt til årets danske solist ved Danish Music Awards.

Siden 2014 har den danske rapper toppet hitlisterne med singler som ”Mamacita”, ”Følelsen” og ”Søvnløs”, og 65 mio. streaminger på Spotify taler sit eget tydelige sprog.

Der er derfor lagt op til en koncertoplevelse ud over det sædvanlige, når Kesi indtager scenen og giver en intim minikoncert.

Kesi giver desuden koncert på Skråen i Aalborg den 15. november og Train i Aarhus den 23. november.

Kesi

Det summer af jul på alle etager

Stormagasinet vil hele dagen være pyntet op til jul, og når lysene funkler på Strøget og koncerten er slut, inviterer Salling indenfor til julefest.

Alle etager vil emme af julestemning med hyggelig musik, smagsprøver og små serveringer.

I Salling Bageren kan du smage årets første brunkager, og Salling Super byder på lækre, lune æbleskiver og hjemmelavet gløgg. I den store juletombola kan du prøve lykken og vinde lækre præmier for over 30.000 kr., og som noget ganske særligt får alle modtagere af Sallings nyhedsbrev et gavekort på 125 kr., som man kan indløse hver gang, man handler for 500 kr. (dette gælder fra torsdag den 31. oktober til søndag den 3. november).

Alle har mulighed for at melde sig til nyhedsbrevet på salling.dk eller i Salling i løbet af weekenden.

Program

Det er en god idé at komme i god tid til lystændingen, da der forventes mange mennesker.

Stormagasinet holder i dagens anledning åbent helt frem til kl. 22.

Kl. 10-17: Vi varmer op til julehyggen i Salling

Kl. 17: Karin Salling tænder julelysene

Kl. 17.10: Minikoncert med Kesi

Kl. 17.35-22: Salling byder indenfor i julevarmen

Fakta om julelysene

  • Det koster 12 kr. i timen at have julelysene tændt, da juleudsmykningen består af LED-lys
  • Julelysene er designet af lysfirmaet Sirius, der også er kendt for deres julebelysning på Hotel D´Angleterre
  • Det tager to uger at sætte julebelysningen op – Julebelysningen er tændt i to måneder og bliver dermed taget ned d. 2. januar

 

Kæmpe overraskelse: Allan Gaarde færdig i AaB

Skrevet af: Michael Qureshi

AaBs sportsdirektør Allan Gaarde er færdig i AaB.

Klubben stopper samarbejdet med Gaarde med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser AaB i en Fondsbørsmeddelelse.

“Efter drøftelser mellem bestyrelsen og direktionen omkring den fremtidige struktur i vores sportslige afdeling er vi imidlertid enige om, at revurdere vores sportslige setup.

Bestyrelsen vil snarest sætte sig sammen og beslutte den fremtidige struktur,” oplyser AaBs bestyrelsesformand Torben Fristrup i en pressemeddelelse.

Han fortsætter;

“Allan Gaarde skal blandt andet huskes for sin medvirken til vores historiske The Double i 2014 med såvel et dansk mesterskab og en pokaltitel samt AaB’s største spillersalg nogensinde i form af Christian Bassogog i 2017, og vi har været glade for at have Allan som sportsdirektør.”

Tid til nye udfordringer

Allan Gaarde takker selv for en god tid i AaB, hvor han nåede at være sportsdirektør i seks år efter han overtog sædet fra Lynge Jakobsen.

“Jeg har haft en fantastisk tid i AaB med mange unikke udfordringer og oplevelser, men tiden er kommet til at søge nye udfordringer, og jeg ønsker kun klubben alt det bedste fremover,” siger Gaarde.

I første omgang fordeles Allan Gaardes opgaver imellem administrerende direktør Thomas Bælum og cheftræner Jacob Friis.

Opdateres

Et stærkt makkerpar: Louisiana og Kunsten indgår unikt partnerskab

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Igennem de seneste år har der været et udstillingssamarbejde mellem Kunsten og Louisiana, der har betydet, at publikum har kunnet opleve store internationale kunstnere på Kunsten.

Aktuelt viser Kunsten udstillingen Twilight Zone, hvor Kunsten har udvalgt en række stærke værker fra Louisianas verdensberømte samling af samtidskunst.

Tidligere har der været en større udstilling med den sydafrikanske kunstner William Kentridge.

Glade direktører

De to institutioner har nu i lyset af de gode erfaringer, besluttet at bringe samarbejdet et afgørende skridt videre ved at udvide og formalisere det kunstfaglige samarbejde til at omfatte hele udstillingsprogrammet.

Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, siger:

“På Louisiana har vi altid følt et slægtskab med kunstmuseet i Aalborg, fordi det er det andet moderne arkitektoniske hovedværk på museumsfronten i Danmark.

Kunsten og Louisiana klæder hinanden. Vi glæder os til et partnerskab, en nydannelse i dansk museumsliv, hvor Kunstens kommende direktør og kuratoriske stab bliver en del af det faglige miljø på Louisiana.

Kunsten får glæde af Louisianas store internationale netværk, af Louisianas kompetencer og ikke mindst af Louisianas efterhånden store internationale samling af samtidskunst.

Louisiana får glæde af at samarbejde med et velfungerende museum med en fornem samling, men også af at tage et større ansvar i samarbejde med en regional institution.

Kulturel vækst er på dagsordenen i Aalborg, hvor der findes en offentlighed, som ikke kommer forbi Louisiana med samme selvfølgelighed som de mennesker der bor, hvor vi ligger.

Jeg ser frem til samarbejdet med stor nysgerrighed og forventning.”

Stillingen som ny direktør for Kunsten genopslås derfor på nye forudsætninger, men Kunsten fortsætter som en selvstændig og selvejende institution.

Bestyrelsesformand på Kunsten, Christen Obel siger:

”Kunsten har igennem en lang periode været i en rigtig positiv udvikling, men med adgangen til Louisianas ressourcer og brand forventer vi at kunne accelerere denne udvikling yderligere.

Derfor har vi også – trods mange stærke ansøgninger til det oprindelige direktøropslag – besluttet at genopslå stillingen, så kandidaterne er fuldt bekendt med forudsætningerne, selvom det grundlæggende er den samme selvstændige og markante profil, vi leder efter.”

Formelt vil Louisianas direktør have det overordnede ansvar for det kunstfaglige program.

Det kunstfaglige miljø skal styrkes

I samme forbindelse vil Kunsten i langt større omfang kunne lade Louisianas samling og netværk indgå i sit udstillings- og aktivitetsprogram i Aalborg, ligesom det kunstfaglige miljø kan styrkes gennem samarbejdet.

Der er enighed om, at den klare ambition er, at dette skal styrke niveauet for udstillingerne yderligere, og at ambitionen er fuldt forenelig med at forblive en stærkt lokalt forankret kulturinstitution i Aaltos smukke rammer.

Et museum, der skaber udstillinger af høj kvalitet og som appellerer både til det lokale publikum og det nationale og internationale. Mulighederne bliver blot større gennem det tætte samarbejde mellem de to institutioner.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen siger: ”Aalborg Kommune bakker naturligvis op, når bestyrelsen på Kunsten er positive overfor at udvide samarbejdet.

Det er meget glædeligt, og vi ser det som et stort skulderklap til Kunsten, når en stor internationalt respekteret og succesfuld institution, som Louisiana, på denne måde anerkender den position som Kunsten gennem en målrettet indsats har bragt sig i.”

Aftalen træder i kraft ved årsskiftet, og den nye direktør skal være drivkraften bag en opdateret strategi for Kunsten.

Aftalen skal have lejlighed til at virke i 2-3 år, før man endegyldigt vurderer samarbejdets succes.