Store Hvededag: Her får du midtbyens bedste

Hvis du ikke skulle have opdaget det, er det på fredag den sidste Store Bededag i denne omgang.
Det skal naturligvis markeres ved at indtage så mange hveder, at man går i decideret glutenchok.
Så er det jo meget heldigt, at de fleste bagere i midtbyen allerede har tyvstartet lidt på glæderne og startet salget af hvederne i dag, onsdag.
Hved‘e du endnu ikke, hvilket gluten-mesterværk du skal springe på, så har vi gjort det hårde arbejde for jer og været på dej-jagt i Aalborg gader.
… og bare rolig. Aalborgs bagere siger ikke endegyldigt farvel til hvederne i år. Læs mere om det her:

Få overblikket over midtbyens hveder her:
Bread By Kaerup
Det lille mikrobageri på Kastetvej vil selvfølgelig også være med i kampen om at producere byens bedste hvede. Og det gør de med stil.
Williams bud på den perfekte hvede er ifølge ham selv “bare” en briochedej med ekstra kardemomme, men for os var der altså ikke meget “bare” over det bløde vidunder, vi fik serveret i bageriet.
Det er sandsynligvis den massive mængde af smør, der gjorde hveden ekstra smushy – men som et lille ekstra pift, var den på toppen glaseret med en sirup af vanilje og kardemomme. Lidt som at spise en light kardemommesnurre.
Som med så meget andet i Williams biks, er det altid en god idé at forudbestille de eftertragtede hveder (der er lukket for forudbestilling torsdag og fredag).
Prisen er 12 kr. stk. og 4 stk. 45 kr.

Lagkagehuset
I den anden ende af bageriskalaen, finder vi den internationale kæde Lagkagehuset. Her op til Store Bededag masseproduceres der hveder til den helt store guldmedalje.
Man kan mene meget om Lagkagehuset kontra de små lokale bagerier – men de “hvede” altså, hvordan en god hvede skal smage.
Opskriften er bygget op af kærnemælk, kardemomme og et strejf af citronskal.
Vi mener personligt, at netop denne hvede-variant kan noget. Den er lige tilpas krydret, tilpas blød i dejen (… som man siger?) og ekstra god, hvis den lige varmes en smule op.
Prisen er 12,95 kr. stk. og 6 stk. 65 kr.

Penny Lane
På Boulevarden bliver der ligeledes produceret hveder i hobetal i anledning af Store Bededag.
Hos Penny Lane bryster man sig af at have hele to forskellige slags at vælge mellem: En lys og en mørk.
Og hvem f***** bestiller en mørk hvede?! … tænker nogen måske.
Vi kender ikke svaret, men om ikke andet er det da meget inkluderende og perfekt, hvis man ikke har samvittighed til at spise dagens 12 hveder uden antydning af hverken kerner eller fuldkorn.
Penny Lanes hveder smager begge meget klassisk uden et fyrværkeri af krydderi og glaze på toppen.
Prisen er 12 kr. stk. og 6 stk. for 50 kr. (to go)

Othello Bageriet
Othellobageren slår sig på at være et helt klassisk, gammeldags bageri.
Netop disse har de seneste år haft svært ved at overleve blandt de nye niche-bagerier og supermarkedernes bake-off, men Othello har altså klaret skærene.
Også her langes der hveder over disken i forbindelse med Store Bededag, og her har man valgt en kompakt variant, der smager fuldstændig som vi husker dem fra barndommen.
Selve skorpen er til den mere tørre side, hvorfor vi klart anbefaler, at denne nydes ristet – men her er den også helt perfekt.

OBS: Kaffefair Strandvejen og Surdejsbageren får først hveder i morgen, torsdag d. 4. maj, så de er ikke med i guiden.