Vokseværk for Surdejsbageren: Åbner 240 kvm. bageri og kaffebar i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Den 13. december 2019 kunne vi her på MigogAalborg berette, at et helt nyt luksus-bageri snart ville se dagens lys.

Bagermesteren hed Henrik Bruse Skougaard, og han var på daværende tidspunkt klar til at påtage sig titlen som Aalborgs allerførste surdejsbager.

Lokationen blev Budolfi Plads lige under Aktuel.

Henrik er oprindeligt uddannet kok og har i de efterfølgende år været en del teamet hos en lang række af byens restauranter og caféer.

Surdejsbageren blev hans første soloprojekt – og det må i den grad sige at være lykkes.

Mens mange mærkede krisen kradse, da corona-nedlukningen blev en realitet, var sagen en anden hos Surdejsbageren.

I stedet vækstede han med rekordfart, og siden åbningen i december har omsætningen rundet to millioner kroner.

Surdejsbageren holder i dag til på Budolfi Plads, under Aktuel.

I dag er kurven stadig stødt stigende, og den store succes og massive opbakning fra aalborgenserne har nu medført, at bageriet for alvor er vokset ud af lokalerne.

Dermed kan vi afsløre, at Surdejsbageren fra efteråret forventer at indtage sit helt nye surdejsrige.

“Vi kan slet ikke følge med længere – efterspørgslen er simpelthen for stor i forhold til, hvad vi har kapacitet til,” fortæller Henrik Bruse Skougaard, da vi møder ham til en snak om den kommende flytning.

“Jeg oplever oftere og oftere, at vi må sige nej til både kunder, eventuelle samarbejdspartnere og bare private, der efterspørger noget konkret.

Den seneste tid har vi også været nødsaget til at skære flere af vores egne tiltag fra, da der simpelthen ikke var tid til det.

Det er rigtig ærgerligt, så en udvidelse var efterhånden uundgåelig,” fortæller ham med et smil.

Og det bliver altså også en udvidelse af de helt store.

Faktisk kan Surdejsbageren, fra d. 1. oktober 2020, byde aalborgenserne velkommen til et splinternyt bageri, der bliver mere end fire gange så stort som det nuværende på 56 kvm., som Henrik og teamet i dag har til rådighed.

Den berømte luge, der især var til gavn under corona, bliver selvfølgelig genskabt i de nye lokaler.

Samme koncept – i en større målestok

Konceptet og det efterhånden stærke brand, som Surdejsbageren har opbygget sig, flytter naturligvis med – og tilmed til et sted, hvor det fra start kan føle sig hjemme.

Den nye adresse er nemlig også på Budolfi Plads (14-16), kun få skridt fra de lokaler, hvor eventyret startede. Og dét passer Henrik fremragende:

“Det giver det også rigtig god mening for os at blive på Budolfi Plads, fordi vi allerede har etableret os herinde. Folk ved, hvor vi er, og kan finde os.”

Surdejsbageren flytter, til oktober, op på selve pladsen.

Det er heller ikke kun den nye placering, der næsten bliver som den gamle; 3konceptet skal der heller ikke ændres en masse ved, selvom skalaen forstørres:

“Det nye bageri bliver opbygget omkring alt det, som man kender fra os i forvejen – bare større, men stadig til nordjyske priser.

Vi får en meget større kaffebar, men stadig på den simple måde med dobbelt shot, én størrelse og et udvalg, der er til at overskue,” siger Henrik og fortsætter:

Det samme med bageriet – her får vi også mulighed for at ekspandere sortimentet, men stadig med respekt for de produkter, som folk kender og elsker os for.”

De nye lokaler er 240 kvm. og skal tilbyde et åbent bageri, kaffebar, siddepladser og en shop-in-shop med bl.a. mel fra Aurion.

… men også nye tiltag

Surdejsbageren får hele 240 kvm. at boltre sig på – samt 150 kvm. udendørs, hvor aalborgenserne kan komme allerede fra kl. 7, få sin morgenkaffe (og måske en kanelsnegl?) og læse avisen.

Den nye plads giver også rum til helt nye eksperimenter. Blandt andet bliver Surdejsbagerens croissanter fremadrettet 100 procent hjemmelavede; og her er målet også – som med alt andet i bageriet – at kunne tilbyde det bedste af det bedste.

Udover kaffebar og et åbent bageri, hvor gæsterne kan følge med i hele bageprocessen, er det også planen, at Surdejsbageren skal tilbyde forskellige delikatessevarer, som man kan købe med hjem.

Eksempelvis Arla Unika-oste, hjemmelavet pålæg samt lokal og økologisk mel fra Aurion.

Flere surdejsbagere på vej

At Aalborg er faldet pladask for Surdejsbageren, er vist ikke en nyhed for nogen. Men faktisk får vi ikke lov at have ham for os selv.

Planen er nemlig, at Surdejsbageren skal sprede surdejsglæde endnu flere steder i landet og på sigt blive en kæde. Første stop på ruten bliver efter al sandsynlighed Skagen.

“Der er slet ingen tvivl om, at vi også skal ud af Aalborg. Nu skal der først bruges en helt masse tid på at skabe en helt skarp identitet for Surdejsbageren, så vi på et tidspunkt bliver klar til at indtage endnu flere byer,” fortæller Henrik.

Indtil da bliver fokus på åbningen af det nye kæmpebageri i hjertet af Aalborg.

“Jeg vil bare gerne bage”

Selvom det kun er syv måneder siden, at Surdejsbageren kom til verden – og det siden er gået voldsomt hurtigt med at etablere sig i aalborgensernes hjerter – er Henrik fortsat ydmyg og med begge ben solidt plantet i den nordjyske muld.

Han vil jo egentlig bare gerne have hænderne godt begravet i surdejen – og det er også lige præcis, hvor hans fokus skal være i fremtiden.

“Modtagelsen har været så overvældende, og det er stadig surrealistisk, at så mange påskønner ens arbejde.

På et tidspunkt nåede jeg også til et punkt, hvor jeg simpelthen ikke kunne mere mentalt, fordi folk hev i mig fra alle sider. Jeg vil jo bare gerne bage,” forklarer han med et grin.

I juli måned er der i skrivende stund solgt 450 Nutella-brioche.

Det sker da heller ikke sjældent, at surdejsentusiaster kommer ind i butikken for at få gode råd til den ‘Arnold’ eller ‘Herman’, de har stående derhjemme. Og dét er noget, som Henrik virkelig nyder.

“Jeg synes, at det er så fedt, at vi har skabt et koncept, hvor kunderne også kan inddrages.

Det er jo lige præcis derfor, at vi også afholder forskellige kurser, så bageglæden kan brede sig. Det er jo min passion, så det er skønt, at man kan dele den med så mange.” slutter han.

Det nye bageri og kaffebar forventes at åbne d. 1. oktober 2020.