Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Publikum bestemmer handlingen: Aalborg Teater præsenterer interaktiv forestilling

Af Stine Kjølby Christensen

De mange begrænsninger, som Corona har givet, har samtidig også tvunget flere til at tænke kreativt – og måske endda udvikle helt nye og innovative koncepter, der ikke var blevet til uden en verdensomspændende pandemi.

Dette er netop tilfældet på Aalborg Teater, hvor man i den grad har været ramt af lockdown.

Den aalborgensiske kulturinstitution har været lukket ned i månedsvis over det seneste år – og hvordan i alverden kommer man udover scenekanten, når der ikke er nogle publikummer på de røde sæder foran én?

Det gør man selvfølgelig gennem digitale interaktive forestillinger – og det er lige præcis, hvad Aalborg Teater nu har udviklet.

Helt nyt teaterformat

På onsdag kl. 20 kan du første gang se med online, når Aalborg Teater præsenterer første afsnit af den interaktive forestilling Jeg har skudt mig selv for sidste gang – en spritny dramatik skrevet specielt til AAT Stream af teatrets egen husdramatiker, Julie Maj Jakobsen.

“Et vigtigt nøgleord, når det kommer til teaterforestillinger, er interaktivitet.

Uanset hvad man som publikum gør nede fra sit sæde, så ses og registreres det af skuespillerne og er på den måde med til at definere forestillingen,” fortæller teatrets chefdramaturg Jens Christian Lauenstein Led og fortsætter:

“Det er altafgørende, at der er en dialog tilstede mellem scenen og sæderne – hvilket naturligvis har været umuligt at opnå, når vi har sendt en almindelig forestilling online.

Derfor har vi nu skabt et helt nyt digitalt teaterformat, hvor publikummer igen kan være med – trods, at det er hjemmefra,” fortæller han til MigogAalborg.

Publikum bestemmer handlingen

I forestillingen møder publikum nogle af de figurer, der før har været vakt til live i teatrets tidligere live forestillinger. Blandt andre Hedda Gabler, Tine og den unge Werther.

I denne forestilling får man et unikt indblik i, hvordan det mon var gået de forskellige figurer, hvis Hedda ikke havde begået selvmord – eller hvis Tine ikke havde druknet sig – eller hvis Werther ikke havde grebet til våben?

Men det bedste af det hele er: Der behøver ikke kun at findes ét svar på disse spørgsmål. Som publikum får du nemlig muligheden for at være medbestemmende i, hvordan det går dem.

“Tre gange i løbet af aftenen kan publikum deltage i interaktive afstemninger og er på den måde med til at afgøre historiens videre forløb,” forklarer Jens Christian.

Publikum bestemmer handlingen: Aalborg Teater præsenterer interaktiv forestilling
Foto: Lars Horn / Baghuset

Husdramatikeren Julie Maj Jakobsen har så at sige udviklet et slags fortællingstræ, hvori seernes valg bliver afgørende for, hvilke grene historien fortsætter ud af.

På onsdag kan vi som sagt opleve første afsnit – men afsnittet bliver samtidig også afgørende for, hvordan de næste to kommer til at blive:

“Afsnit to og tre er ikke skrevet endnu. Deres handlinsforløb kommer an på, hvilke valg, som publikum kommer til at træffe i afsnit ét,” siger Jens Christian.

Konceptet skal leve videre

Flere forestillinger har måtte komme og gå på teatrets plakater uden nogensinde at blive præsenteret for det, de er skabt til: Et publikum.

At skabe et interaktivt og digital univers, hvor mennesker og kunsten igen kan mødes, har derfor været et stort og vigtigt træk for Aalborg Teater – nu hvor nedlukningen i skrivende stund endnu ikke har en ende.

Dog er tanken ikke, at AAT Stream skal lukkes ned igen, når en genåbning bliver en realitet. Tværtimod.

“Der er ingen tvivl om, at det har været en del af et udviklingsarbejde, hvor vi har forsøgt at se, om man kunne lave formater og tricks, hvor tingene kan leve et andet liv på en digital scene.

Selvfølgelig er det indlysende, at nedlukningen har affødt et nyt behov for at nå vores publikum – men ambitionen er helt sikkert at fortsætte feltet og lade det leve videre på den anden side,” siger Jens Christian.

Publikum bestemmer handlingen: Aalborg Teater præsenterer interaktiv forestilling
Foto: Emilia Therese

Et rum til leg

Skuespillerne, der er med i Jeg har skudt mig selv for sidste gang, har naturligvis stadig prøver på deres aktuelle forestillinger – derfor har der også kun været afsat én dags forberedelse til denne.

“Normalt har man prøver i syv uger, men denne her forestillinger handler ikke så meget om at se skuespilsperfektion. Tværtimod har vi forsøgt at skabe rum til en leg, hvor publikum får lov at blande sig.

Af den grund har vi også valgt de figurer, som skuespillerne allerede har skabt førhen,” forklarer chefdramaturgen.

Jeg har skudt mig selv for sidste gang får premiere på onsdag kl. 20, og det er gratis at være med. Forestillingen varer 30 minutter samt 30 minutters efterfølgende talk.

Du finder mere info lige her.

Del artikel

Andre læser også