Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Udødelig klassiker i moderne format: Aalborg Teater opfører Et Dukkehjem

Af Stine Kjølby Christensen

På lørdag bliver Store Scene omdannet til et moderne dukkehjem, når Aalborg Teater får premiere på Henrik Ibsens udødelige klassiker.

Et Dukkehjem har hele 140 år på bagen og blev et af datidens helt store samtaleemner.

De fleste er nok bekendt med historien, da den har været en fast del af pensum på gymnasier.

Historien om det berømte par Nora og Thorvald Helmer, er en udviklingshistorie om en mand og sin hustru, der langsomt opdager, at de lever med hver deres værdikodeks.

Thorvald er glad for at tjene penge, Nora er glad for at bruge dem – men hvad sker der, når finanserne bliver til en stor, fed løgn, der skubber parret med direkte kurs mod krise?

Det vil vise sig, når de Reumert-nominerede skuespillere Nanna Skaarup Voss og Ferdinand Falsen Hiis går på scenen i de berømte roller.

Udødelig klassiker i moderne format: Aalborg Teater opfører Et Dukkehjem

Hvad tænkte I om at skulle spille Et Dukkehjem?

“Det var med en vis æresfrygt, men samtidigt også helt vildt fedt og spændende!” fortæller Nanna, der tidligere har spillet hovedrollen i Romeo og Julie.

“Med hele holdet vidste vi også, at vi kom til at skulle nytænke den og gøre den mere moderne – det er hårdt arbejde, men har været virkelig spændende at arbejde med Nora og Thorvald relation anno 2019.

Hvis man siger replikkerne, som de lød i 1879, så forstår man godt hvorfor. Deres forhold er så gammeldags og fra en helt anden tid, så her bliver det vores opgave at knække koden til 2019.”

Og hvordan synes I, det er lykkes jer?

“Det er helt sikkert en balancegang, da man heller ikke må ændre for meget i så berømt et stykke,” siger Ferdinand, der også er en erfaren herre på den aalborgensiske teaterscene. 

“Som andre dygtige forfattere, så har han skrevet en stykke, der selvfølgelig er en del af sin tid – men de elementer af teksten, der tilhører fortiden, er ikke afgørende.

Det handler derimod om, at man skal se historien med nye briller og måske ændre sin indstilling til teksten. Vi gør bestemt noget nyt, men det er inden for Ibsens rammer.”

Udødelig klassiker i moderne format: Aalborg Teater opfører Et Dukkehjem

I 1879 lagde Et Dukkehjem op til stor debat i forhold til datidens kønsroller – hvordan ser disse ud i dag?

“Jeg oplever, at for at have en reel snak om køn med den tekst og tid, vi lever i, så synes jeg, at et forsøg på at gøre den nutidig er det, der frigør kræfterne i teksten til at debattere om teksten i Ibsens egen tid.

Hvis vi lykkes med det, så får vi et meget kompleks og nuanceret blik på to mennesker i et forhold.

Relevansen lever stadig i dag, men debatten har selvfølgelig flyttet sig. Der er sket rigtig meget, men det betyder ikke, at følelserne ikke er de samme.” forklarer Ferdinand.

“Hvis vi lykkes med at skabe en organisk nyfortolkning, så bliver det ikke et historisk tilbageblik på dét at være kvinde i 1879, men derimod en åben fortælling gennem to menneskers skæbne.”

Så hvad er det lige præcis der gør, at Et Dukkehjem er blevet så berømt en klassiker?

“Forestillingen lavede jo et kæmpe statement i sin tid: I den originale version ender det jo med, at Nora forlader både mand og børn. Det var så voldsomt i 1879, at slutningen eksempelvis blev censureret på et tysk teater,” fortæller Nanna med et grin.

“Ja, og på en københavnsk restaurant stod der i menukortet “Her taler vi ikke om Et Dukkehjem!”  supplerer Ferdinand, og fortsætter:

“Men det er ikke “kun” slutningen og det faktum, at hun går.

Generelt er historien så interessant og kompleks, fordi man oplever den fra så mange forskellige perspektiver og ser, hvordan der er tredimensionelle mennesker i alle karaktererne,”

“Men i takt med at de bliver nuanceret, så bliver man ikke mere sikker på, hvem man skal holde med. De har allesammen gode argumenter, og ens sympati skifter hele tiden.

Det er jo tydeligt for enhver, at Nora og Thorvald elsker hinanden – de har bare hver deres værdikodeks og tilgang til verden … men ingen af dem har jo som sådan ret i noget,” siger Nanna, som nu bare glæder sig til at tage tage publikum med på en dramatisk rundvisning i Et (moderne) Dukkehjem.

“Vi håber, at folk i teatersalen kommer til at glemme alt om tid og sted … og bare lader sig blive grebet af rejsen – for det fortjener den.”

Du kan købe billetter til Et Dukkehjem lige her.