Udødelig klassiker i moderne format: Aalborg Teater opfører Et Dukkehjem

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

På lørdag bliver Store Scene omdannet til et moderne dukkehjem, når Aalborg Teater får premiere på Henrik Ibsens udødelige klassiker.

Et Dukkehjem har hele 140 år på bagen og blev et af datidens helt store samtaleemner.

De fleste er nok bekendt med historien, da den har været en fast del af pensum på gymnasier.

Historien om det berømte par Nora og Thorvald Helmer, er en udviklingshistorie om en mand og sin hustru, der langsomt opdager, at de lever med hver deres værdikodeks.

Thorvald er glad for at tjene penge, Nora er glad for at bruge dem – men hvad sker der, når finanserne bliver til en stor, fed løgn, der skubber parret med direkte kurs mod krise?

Det vil vise sig, når de Reumert-nominerede skuespillere Nanna Skaarup Voss og Ferdinand Falsen Hiis går på scenen i de berømte roller.

Hvad tænkte I om at skulle spille Et Dukkehjem?

“Det var med en vis æresfrygt, men samtidigt også helt vildt fedt og spændende!” fortæller Nanna, der tidligere har spillet hovedrollen i Romeo og Julie.

“Med hele holdet vidste vi også, at vi kom til at skulle nytænke den og gøre den mere moderne – det er hårdt arbejde, men har været virkelig spændende at arbejde med Nora og Thorvald relation anno 2019.

Hvis man siger replikkerne, som de lød i 1879, så forstår man godt hvorfor. Deres forhold er så gammeldags og fra en helt anden tid, så her bliver det vores opgave at knække koden til 2019.”

Og hvordan synes I, det er lykkes jer?

“Det er helt sikkert en balancegang, da man heller ikke må ændre for meget i så berømt et stykke,” siger Ferdinand, der også er en erfaren herre på den aalborgensiske teaterscene. 

“Som andre dygtige forfattere, så har han skrevet en stykke, der selvfølgelig er en del af sin tid – men de elementer af teksten, der tilhører fortiden, er ikke afgørende.

Det handler derimod om, at man skal se historien med nye briller og måske ændre sin indstilling til teksten. Vi gør bestemt noget nyt, men det er inden for Ibsens rammer.”

I 1879 lagde Et Dukkehjem op til stor debat i forhold til datidens kønsroller – hvordan ser disse ud i dag?

“Jeg oplever, at for at have en reel snak om køn med den tekst og tid, vi lever i, så synes jeg, at et forsøg på at gøre den nutidig er det, der frigør kræfterne i teksten til at debattere om teksten i Ibsens egen tid.

Hvis vi lykkes med det, så får vi et meget kompleks og nuanceret blik på to mennesker i et forhold.

Relevansen lever stadig i dag, men debatten har selvfølgelig flyttet sig. Der er sket rigtig meget, men det betyder ikke, at følelserne ikke er de samme.” forklarer Ferdinand.

“Hvis vi lykkes med at skabe en organisk nyfortolkning, så bliver det ikke et historisk tilbageblik på dét at være kvinde i 1879, men derimod en åben fortælling gennem to menneskers skæbne.”

Så hvad er det lige præcis der gør, at Et Dukkehjem er blevet så berømt en klassiker?

“Forestillingen lavede jo et kæmpe statement i sin tid: I den originale version ender det jo med, at Nora forlader både mand og børn. Det var så voldsomt i 1879, at slutningen eksempelvis blev censureret på et tysk teater,” fortæller Nanna med et grin.

“Ja, og på en københavnsk restaurant stod der i menukortet “Her taler vi ikke om Et Dukkehjem!”  supplerer Ferdinand, og fortsætter:

“Men det er ikke “kun” slutningen og det faktum, at hun går.

Generelt er historien så interessant og kompleks, fordi man oplever den fra så mange forskellige perspektiver og ser, hvordan der er tredimensionelle mennesker i alle karaktererne,”

“Men i takt med at de bliver nuanceret, så bliver man ikke mere sikker på, hvem man skal holde med. De har allesammen gode argumenter, og ens sympati skifter hele tiden.

Det er jo tydeligt for enhver, at Nora og Thorvald elsker hinanden – de har bare hver deres værdikodeks og tilgang til verden … men ingen af dem har jo som sådan ret i noget,” siger Nanna, som nu bare glæder sig til at tage tage publikum med på en dramatisk rundvisning i Et (moderne) Dukkehjem.

“Vi håber, at folk i teatersalen kommer til at glemme alt om tid og sted … og bare lader sig blive grebet af rejsen – for det fortjener den.”

Du kan købe billetter til Et Dukkehjem lige her.

Burger Shack-kæden fylder fire år: Fejrer det med en menu for en halvtredser

Skrevet af: Michael Qureshi

For fire år siden åbnede den første restaurant i Frederiksgade i Aarhus – en lille hyggelig Shack med kig direkte ind i køkkenet og til den store grill, hvor flere end 1 million flammegrillede burgere er blevet til gennem årene.

Det er siden gået stærkt – og ikke mindst det sidste års tid.

I dag tæller Burger Shack-kæden hele 15 restauranter fordelt ikke kun i Jylland, men også på Fyn og siden sidste sommer også i København, hvor burger-scenen altid har været præget af hård konkurrence.

6 stjerner i to store medier

Burger Shack’s indtog i Carlsberg Byen gik da heller ikke ubemærket hen.

De fik både en 6-stjernet anmeldelse i Jyllands Posten og 6 hjerter fra Politiken.

Nu er det tid til at fejre fødselsdagen i Burger Shack-kæden heriblandt den i Østerågade på Nytorv i Aalborg. Det sker på mandag d. 24. februar, hvor man hele dagen kan få en Shack Burger Menu for kun 50 kr.

Menuen består af deres signatur-burger Shack Burger med en bøf sammensat af kød fra 3 prisvindende gårde, økologisk salat, tomat og løg i en lækker smørbagt bolle med det karakteristiske “The Shack”-brændemærke.

Dertil fritter af danske kartofler med friske krydderurter og hjemmerørt dip, og så naturligvis en sodavand.

Kæden oplyser, at man denne dag ikke kan forudbestille online eller på telefon.

Bæredygtighed i fokus

For Burger Shack er ikke kun pris og smag vigtig, men også tilgangen til at servere Danmarks bedste burger.

“For os betyder især bæredygtighed, dyrevelfærd og økologi rigtig meget.

Det håber vi også gæsterne bemærker, når de træder ind ad døren hos os, og når de sætter tænderne i vores burger,” fortæller direktør Christoffer No, og fortsætter:

“Det er vigtigt for os, at råvarerne er af ordentlig kvalitet. At køerne, har levet under ordentlige forhold, at råvarerne så vidt muligt er økologiske, og ikke mindst, at vi forholder os til, at den energi vi forbruger, og affald vi genererer også er bæredygtigt.”

I Aalborg åbnede Burger Shack 1. januar 2018, hvor de stod klar til at tage imod burgerfrådende aalborgensere efter nytårsfesten.

Her i byen har de også fået godt fodfæste, og blev i 2018 blandt andet kåret til Byens Bedste Burger til AALBORG AWARDS.

Glad for opbakning i Aalborg

“Vi er rigtig glade for den opbakning vi hver eneste dag mærker i Aalborg,” siger Christoffer No fra Burger Shack.

Hvad: Burger Shack 4 års fødselsdag
Hvor: Østerågade 18a
Hvornår: Mandag d. 24. februar kl. 11-21

Slå katten af tønden: Her er de største fastelavnsfester i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Selv om Halloween har stjålet lidt af billedet, så er Fastelavns stadig en af de mest elskede traditioner i Danmark.

I Aalborg er der naturligvis også godt gang i den til fastelavn.

Her i vinterferien, hvor børnene har fri fra skole, er der ekstra mange fastelavnsfester, hvor man kan klæde sig ud, slå katten af tønden og ikke mindst spise masser af fastelavnsboller.

Det hele sker primært i weekenden, men er man virkelig friske, så kan man nå flere af dem både lørdag og søndag.

Vi har samlet en guide over de bedste fastelavnsfester i og omkring byen lige her:

Fastelavnsfest i Aalborg City

Lørdag 22. februar kl. 10.00 afholder Aalborg City Forening fastelavn på Bredegade Torv midt i Aalborg.

Lagkagehuset uddeler fastelavnsboller til udklædte børn og der er samtidig varm kakao. Arrangementet er gratis.

Der vil være 2 tønder til hhv. 4-8 årige og 9-14 årige og der vil selvfølgelig være kåring af KATTEKONGE- og DRONNING.

Efter tøndeslagningen er der skattejagt i hele midtbyen hvor man vil kunne finde bogstaver i byens butikker og deltage i konkurrencen om en helt masse fede præmier.

Hvornår: Lørdag d. 22. februar fra kl. 10.00
Hvor: Bredegade Torv

Du kan se hele programmet her

Fastelavn i Musikkens Hus

Tag børnene med til fastelavnsfest i Musikkens Hus søndag den 23. februar kl. 11.00, hvor der vil være underholdning for både store og små.

Musikkens Hus inviterer traditionen tro indenfor til tøndeslagning, udklædning og kåring af årets kattedronning og kattekonge.

Ved tøndeslagningen bliver børnene opdelt i grupper af 0-3 år, 4-7 år og 8-12 år, og billetter kræves kun for de børn, der deltager i tøndeslagningen. Med i billetprisen vil der også være én slikpose til hvert barn.

Musikkens Spisehus vil desuden sørge for lidt godt til ganen, hvor der vil være mulighed for at købe fastelavnsboller, saftevand og kaffe.

Hvornår: Søndag d. 23. februar fra kl. 11.00
Hvor: Musikkens Hus
Læs mere og køb billet til 35 kr. her

Fastelavn i Urban City

Der afholdes fastelavnsfest i Råt&Godt på lørdag d. 22 februar.

Børn og barnlige sjæle er velkomne, når man igen i år slår ”ræven af tønden”.

Kom gerne udklædt, for de kårer årets udklædning – og selvfølgelig årets rævekonge og –dronning!

Jonny Hefty aka Muggen RÆV – gadekunstner har igen i år været så venlig at dekorere vores fastelavnstønder, som er en gave fra Føtex Eternitten.

Alle kan være med, og det er gratis at deltage! Der er masser af aktiviteter for store og små, bl.a. tegne- og dubloområde til børn samt bordfodbold og brætspil til de lidt ældre.

Hvornår: Lørdag d. 22. februar fra kl. 10.00
Hvor: Urban City, Hjulmagervej 58
Mere info her

Fastelavnsfest i kulturhuset A2

Kulturhuset A2 og Aalborg Citykirkes børneforening afholder fastelavnsfest, og alle er inviteret.

Tag hele familien afsted, og klæd gerne børnene eller alle ud.

Sammen skal man slå katten af tønden, konkurrere, kåre de bedste udklædninger, spise fastelavnsboller og hygge.

Det bliver en sjov og festlig eftermiddag, og den er helt gratis.

Hvornår: Søndag d. 23. februar fra 13.30
Hvor: Kulturhuset A2, Riihimækivej 6, 9200 Aalborg

Fastelavnsfest med besøg fra Pirates-spillere

Tag afsted på lørdag for at slå katten af tønden på Trekanten.

Børnene deles op i tre grupper – små – mellemstore og store, og tønderne er dimensioneret efter det.

Der er selvfølgelig slik til alle og kroner til kattekonge eller kattedronning – og så en præmie til den flotteste drenge og pige udklædning.

Der kommer også besøg af af ishockeyspillere fra Aalborg Pirates som led i CoolEast samarbejdet.

Arrangementet er gratis. Alle er velkomne. Det er ikke nødvendigt at melde sig til.

Hvornår: Lørdag d. 22. februar fra kl. 11.00
Hvor: Trekanten – Bibliotek og kulturhus, Sebbersundvej 2a

Vind medlemsskab de næste 15 år: Fitness World fejrer fødselsdag med vild konkurrence

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

For 15 år siden slog Fitness World for første gang dørene op og bød danskerne inden for til fitness, cardio og styrketræning.

Der har været en enorm udvikling på området. I dag er fitness blevet allemandseje, og Danmarks største fitnesskæde har nu fokus på at skabe sunde vaner, fællesskab, balance og mental sundhed.

De 15 år og den flotte rejse fejres nu i stor stil i de forskellige Fitness World afdelinger i Aalborg, hvor medlemmerne kan vinde et 15-års medlemskab.

Det skriver Fitness World i en pressemeddelelse.

Fitness World har i dag 10 centre fordelt i Aalborg-området og Nørresundby.

Skal være en fødselsdag for medlemmerne

Majken Westergaard centerleder i FW på Eternitten, står blandt andet parat til at tage imod de lokale medlemmer, der ønsker at deltage i festlighederne.

“Fødselsdagsugen her i Aalborg skal bruges på at lave flere forskellige tiltag og begivenheder for vores kunder.

De fortjener også at blive fejret, for det er dem, der er med til at skabe den gode stemning i centret dag efter dag.

Vi skal blandt andet spille ’cardio-banko’, hvor der bliver sat bankoplader op på cardio-maskinerne, så folk kan vinde små præmier, mens de fortsætter deres sunde vane,” siger Majken Westergaard.

I løbet af fødselsdagsfejringen vil fire heldige medlemmer af Fitness World vinde et 15 års medlemskab til Fitness World.

For at deltage skal man enten følge med i konkurrencerne inde på Fitness Worlds sociale medier eller deltage i fødselsdagsudfordringen i Fitness World app’en i løbet af uge 8 eller 9.

Aalborgenserne er vilde med holdtræning

Siden 2005 har udviklingen og interessen inden for fitness været stor, og i dag har Fitness World medlemmer i alderen fra 14 til 90 år.

Særligt i centret på Eternitten oplever centerleder Majken Vestergaard, at medlemmerne er vilde med holdtræning:

“Hos Fitness World i Eternitten oplever vi, hvordan folk bare er vilde med holdtræning. Jeg tror, det er det sociale aspekt ved holdtræning – og det at man er flere sammen om det – der gør, at det er så stort, som det er.

Det viser også godt den tendens, der har været inden for fitness, hvor det er blevet en mere social aktivitet end tidligere,” siger Majken Westergaard.

Du kan deltage i Fitness World konkurrencen her uanset om du er medlem eller ej.