Anmeldelse: Lang Dags Rejse Mod Nat er en stærk fortælling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Aalborg Teater.
Aalborg Teater. "Lang dags rejse mod nat" Annika Johannssen. Lars Topp Thomsen Ferdinand Falsen Hiis Henrik Birch. Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Bekymringer. Bebrejdelse. Benægtelse.

For mange mennesker er disse faser nogle vi uundgåeligt skal igennem, når vi helt naturligt reagerer på forskellige følelser i vores liv.

For andre er disse følelser hverdagskost, som følger med det liv, når man lever i eller med et misbrug.

Dette er netop tematikken i stykket Lang Dags Rejse Mod Nat, der havde premiere på Aalborg Teaters Lille Scene i går aftes.

Vi har selv haft æren af at følge stykkets tilblivelse, og har for eksempel tidligere mødt forestillingens instruktør, Egill Pálsson, til en snak om, hvordan det er at leve i et misbrug.

Egill har på alle måder fremstået som en beundringsværdig – og ikke mindst passioneret ­– instruktør, som har givet sig 100 % til stykket: Måske fordi han ved, hvad han snakker om, da han i årtier selv har været afhængig.

En selvbiografisk (og privat) fortælling

Lang Dags Rejse Mod Nat er skrevet af den nobelprisvindende dramatiker, Eugene O’Neill, som i 1942 færdiggjorde det selvbiografiske stykke. O’Neill havde dog ingen intentioner om at få stykket opført og ytrede ønske om, at det tidligst måtte opføres 25 år efter hans død.

I 1956, kun 3 år efter hans død, blev stykket dog alligevel opført – og her blev det klart, hvorfor Eugene havde ønsket det privat: Stykket omhandlede nemlig hans egen barndomshistorie, hvor han havde levet som dyb medafhængig i en lille familie på fire.

Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Eugenes mor var – efter hans fødsel – blevet ordineret smertestillende mod gigt, som hun i stedet gik hen og blev afhængig af. I den efterfølgende år røg moren ind og ud af afvænning – uden held.

Imens levede Eugenes far med et alkoholmisbrug og var vidne til, at hans storebror modvilligt fulgte i samme fodspor. Eugene selv levede med en dødelig sygdom hængende over sit hoved, og måtte se sig selv blive jongleret mellem alle familiens efterhånden tragiske relationer.

Hvad der ofte sker i den slags familier er, at alle på den ene eller anden måde bliver trukket ind i det spindelvæv, det er, når et familiemedlem er i et misbrug.

Dette betegnes som medafhængighed. Medafhængighed kan udvikles af personer i tæt relation med et menneske, som er afhængig. Den medafhængige bliver påvirket af den afhængiges menneskets adfærd; og bliver ofte besat af behovet for at kontrollere det.

Når kærlighed forvandles til had

Skyldfølelsen er hverdagskost for de medafhængige familiemedlemmer; men det samme er bebrejdelsen, magtesløsheden og den evige paranoia over: Hvornår begynder det igen? Hvad kan jeg gøre for at undgå det? Hvad kan jeg gøre for at stoppe det?

Flere end vi tror lever i den form for familiekonstellationer – hvor sørgeligt det end er. Desværre er det svært at snakke højt om, så vi kan i stedet takke Eugene O’Neill for, at han turde at skrive om det.

På autentisk vis får Aalborg Teaters ensemble, denne gang bestående af Henrik Birch, Annika Johannesen, Lars Topp Thomsen og Ferdinand Falsen Hiis, fremført dette enestående drama, som giver et unikt og sårbart indblik i, hvad det vil sige at leve tæt på en misbruger.

Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Hvordan kærlighed på ingen tid kan forvandles til had, hvordan man skiftevis håber og opgiver, hvordan man både bebrejder og tilgiver.

Ind i mellem oplevede jeg opgivende suk fra publikum, når familien på scenen endnu engang endte i et bebrejdende skænderi (eller ligefrem slagsmål) om hvis skyld det er, at moren igen er faldet i – og hvis skyld det er, at hun nogensinde startede.

Men er det overdrevet, at én familie kan gennemgå så mange følelsesregistre på kun én dag … og nat?

Hvis man selv nogensinde har gennemlevet den form for evige utryghed på egen krop, så er svaret kort: Nej.

Et misbrug har ikke en tænd/sluk-knap. Det er ustabilt, som alle ens undertrykte følelser og kan eksplodere og gemmes væk fra sekund til sekund.

Store følelser på Lille Scene

At være medafhængig føles på én og samme måde som en nødvendig og desperat flugt fra virkeligheden, men samtidigt også følelsen af evig kontrol og ansvarlighed overfor den afhængige – som man elsker betingelsesløst ”på trods af alt” – som også flere gange nævnes i stykket.

Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Alle disse tematikker er netop, hvad de fire skuespillere og Egill Pálsson forsøger at belyse i stykket, og set med mine briller gør de det alle fuldstændig fantastisk.

Især Ferdinand Falsen Hiis fortjener et kæmpe cadeau som lillebroren Edmund (Eugene selv), og man kan virkelig se og mærke, at rollen har sat sig på ham.

Vi har tidligere oplevet ham i den diametrale rolle som eventyrlysten kylling i Rockulven; og selvom han også opfyldte den til bravour, så kunne man alligevel ikke lade være med at blive blæst bagover af de gennemtrængende følelser, som han formåede at levere på scenen i aftes.

Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Det var generelt bare ekstremt rørende at opleve familiens skiftende offerroller, naive håb, bristede drømme, gode intentioner, gensidig ydmygelse, enorme bebrejdelser – men ikke mindst dyb, dyb kærlighed til hinanden.

Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Måske kræver stykket stof til eftertanke for størstedelen af segmentet i teateret, men jeg kan kun håbe og anbefale, at publikum vil tage oplevelsen med sig hjem og prøve at sætte sig ind i, at dette drama hverken er overdramatiseret eller forældet (på trods af sine 76 år på scenen) – men universelt  også højaktuelt den dag i dag.

Vi giver;

Lang Dags Rejse Mod Nat spiller frem til den 9. juni 2018, og du kan købe billetter her.

OBS! Unge under 25 år eller studerende kan få billetter til kun 80 kr. (halv pris ift. normalpris i weekenden).

Henrik Ørsnes hylder kærligheden: Flot tilbud på vielsesringe hele januar

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Lige om hjørnet venter foråret, som er årstiden for kærlighed og forelskelse, og hvor amorinerne flyver om ørene på os.

Måske har du allerede fundet dit livs kærlighed … Måske har én af jer endda været nede på knæ … Måske er det et spørgsmål om måneder, før I skal sige ja til at dele livet med hinanden.

I så fald, er den nuværende kolde årstid bestemt ingen hindring for at forberede årets store kærlighedsfest.

I Aalborgs ældste smykkehandel, Henrik Ørsnes, der i dag drives af sønnerne Bo og Lars Ørsnes vil man nemlig hellere end gerne hjælpe med at gøre kærligheden komplet – hvilket ofte kan klares med noget rundt og smukt, der (måske) også glimter.

Derfor kan I i hele januar måned spare 20 % på netop forlovelses- og vielsesringe, og som en ekstra gave får I en flaske Moët & Chardon champagne med i købet, til at fejre jeres kærlighed med.

En evig kærlighedsinvestering

Når I vælger jeres ringe, så vælger I ikke kun et smykke, der skal forskønne den store dag. Derimod skal ringene holde ligeså lang tid, som selve kærligheden.

Det er altså en investering, og derfor noget, der for de fleste skal overvejes nøje.

“Vielsesringe er det evige symbol på kærlighed og den dag, man sagde ja til hinanden,” forklarer Bo Ørsnes og fortsætter:

“Der er derfor mange overvejelser, der skal gøres: Skal de være i guld eller sølv? Skal der være diamanter i? Skal de håndgraveres?

Vi er meget åbne overfor ønsker og idéer, så ved os skal man ikke være bange for at drømme stort.”

Traditioner der følger med tiden 

Henrik Ørsnes har været et kendt navn i bybilledet i over 40 år, og i dag er det sønnerne, der står bag det velrenommerede navn.

I Aalborg har Henrik Ørsnes afdelinger i hhv. Aalborg Storcenter samt på Boulevarden.

Gennem årene er det lykkes Henrik Ørsnes at følge med tidens trends inden for både ure og smykker, men samtidigt bibeholde de stolte traditioner, der gør det eksklusive køb til noget helt unikt.

I dag er miljøet og butiksindretningen opbygget åbent og inspirerende, hvor kunderne i deres eget tempo kan gå drømmende på opdagelse i en himmel af guld, sølv og funklende ædelstene.

Derudover har Henrik Ørsnes også bevæget sig ind på de digitale platforme, hvor blandt andet sociale medier og en online webshop er medvirkende til, at smykkeshoppingen er inden for rækkevidde hele døgnet rundt.

“Vores mange forretninger rummer hver især forskellige produkter, så nogle af vores kunder efterspurgte muligheden for at kunne finde alle vores brands og private labels samlet på ét sted,” forklarer Bo Ørsnes.

Henrik Ørsnes på Boulevarden.
Henrik Ørsnes i Grøn Gade i Aalborg Storcenter.
Henrik Ørsnes i Ny Gade i Aalborg Storcenter

Alle skal have en god oplevelse

Men modsat den tendens, vi ser med at de fysiske butikker, i stigende grad lukker ned og i stedet erstattes af en udelukkende digitaliseret forretning, så bliver dette ikke aktuelt for Henrik Ørsnes.

“Selvfølgelig skal vi være moderne for at fremtidssikre os selv, men vi ved også, at en stor del af vores kundeklientel stadig har et behov for at have smykkerne mellem hænderne og få den personlige rådgivning, de har brug for.

Derfor er vores fokus på vores fysiske butikker mindst ligeså vigtig for os. Alle kunder skal have en god oplevelse.” slutter Bo Ørsnes.

Find den Henrik Ørsnes butik der ligger tættest på dig her.

Lopper, opera og musikfestival: Her er din weekend i Aalborg

Skrevet af: Simone Vestergaard
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Weekenden byder på en god blanding af både opera, stand up, musikfestival og familieværksted.

Derudover afholdes Nordjyllands største kræmmer- og loppemarked for ottende år i træk.

Traditionen tro sker det i Gigantium, og det er både lørdag og søndag fra klokken 10-16.

Men denne gang har arrangementet overgået sig selv.

Markedet er nemlig udvidet med 100 stande, og dermed kommer man op på hele 300 stande, som tilbyder unikke antikviteter, flotte loppefund, lækkert genbrug og en masse kræmmervarer.

Du kan læse mere om loppemarkedet her.

En musikfestival med mange år på bagen

Nordens største musikfestival for de unge finder sted lørdag og søndag i Nordkraft.

Omkring 180 bands fra ungdomsklubber, fritidsklubber og ungdomsskoler i hele Norden spiller på de i alt seks scener, som er placeret rundt omkring i Nordkraft.

Her kan man opleve alt fra hip hop til metal og popmusik.

Festivalen har faktisk været afholdt i Aalborg siden 1983, og løber i år af stablen for 36. år i træk.

Du kan læse mere om festivalen her.

Musik

18/1 Ungdomsringens Musikfestival 2019, Nordkraft kl. 19 (d. 18-19. jan.)
18/1 Scorpions Tribute, på Café Frederiksberg kl. 20
18/1 Groovebox på 100Fryd kl. 21
19/1 Tuba tryllerier, urfremførelse og operakvartetter, Musikkens Hus kl. 14

Events

18/1 Vinsmagning på en anderledes måde med tre retter lækker mad, hos Vin & Vin kl. 18.45
18/1 La Bohéme, AKKC kl. 20
19/1 Anden Bringer Ud, AKKC kl. 19 og kl. 21.30 (UDSOLGT)
19/1 Loppemarked i Gigantium kl. 10 (19.-20. jan.)
19/1 TeeShoppen åbner butik i Danmarksgade kl. 10
19/1 Kunsten for begyndere, på Kunsten kl. 11
20/1 Søndagstur på Kunsten kl. 14
20/1 Aalborg Vikings – Viby IF, kl. 15
20/1 Sunday Movie: The Heart is Deceitful above all things, på 1000Fryd kl. 20

Opsætninger

19/1 Format 4: ”Me Too, Nora!”, på Aalborg Teater kl. 19.30
19/1 ATT Dialog: Grænseløshed, på Aalborg Teater kl. 10.30
19/1 Hvordan Slipper Vi Af Med De Andre, Det Hem’lige Teater kl. 19.30

For børnefamilierne

18/1 Familieaften i Svømmeland Nørresundby kl. 17
19/1 Kom med til forpremiere på: ”Sådan træner du din drage 3”, Nordisk Film Biografer kl. 11.30
20/1 Sjov Søndagslegeland i DGI Huset Nordkraft kl. 12
20/1 Familieværksted – kreativitet for hele familien, på Kunsten kl. 11

Er du sulten?

Morgenmad, frokost eller aftensmad? Få inspiration til hvor i kan spise i Aalborg i MigogAalborgs spiseguide. I spiseguiden finder du blandt andet nøje udvalgte restauranter, caféer, take-away steder der ligger i Aalborg. Tjek det ud lige her.

Du kan hente spiseguiden ned på din telefon, så du altid har den lige ved hånden. Og den er helt gratis for dig at bruge.

Åbn din browser (Safari) -> gå ind på https://migogaalborg.dk/spiseguide/ -> Tryk på det midterste ikon i menulinjen i bunden -> Føj til hjemmeskærm

OG voilá! Så har I altid et stort overblik lige ved hånden, når der skal besluttes hvor I skal spise. 

Husk også at hente MigogAalborgs app, Eventmap, som samler alle begivenheder i Aalborg.

Download af app’en er gratis og ganske simpel:

Åbn din browser (Safari/Chrome) -> gå ind på eventmap.dk -> Følg guiden på skærmen – 10 sekunder senere har du EventMap på din telefon.

Første weekend i februar: Kæmpe fest foran Musikkens Hus for alle

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Der var også mange mennesker samlet på Musikkens Plads til hyldestkoncert for Kim Larsen
Der var også mange mennesker samlet på Musikkens Plads til hyldestkoncert for Kim Larsen

Når Musikkens Hus den 2. februar danner rammen om årets Danmarks Indsamling, bliver det med Mads Steffensen, Tine Gøtzsche og Sofie Østergaard som værter.

Aftenens overordnede mål er, traditionen tro, at samle ind til de mennesker, der har brug for det – og i år er det pigerne i verdens fattigste lande, der er i fokus.

Dagen kommer til at byde på det ene højdepunkt efter det andet, og hele Aalborg er blandt andet blevet inviteret med til en kæmpe lysparade, hvor man håber på op mod 30.000 deltagere.

Paraden starter på Nørresundby Torv og bevæger sig over Limfjordsbroen og langs havnen for at ende på Musikkens Plads med en storslået fællessang. Det kan du læse mere om her.

Folkefest på Musikkens Plads

Men lysparaden er bestemt ikke eneste højdepunkt denne dag.

Fra kl. 19 og frem til midnat vil der være fest på Musikkens Plads, foran Musikkens Hus med masser af forskellige aktiviteter, hvor der blandt andet vil være musik, dans, ild-show, børneområde, konkurrencer, mulighed for at lave din egen isskulptur samt mulighed for at købe streetfood og varme drikke.

Det skriver Musikkens Hus på Facebook.

På pladsen vil man kunne overvære, når ”Team Vild Med Dans”, ”Team Sussi & Leo” og ”Team Bedrag” dyster i Rickshaw-rally.

Man vil også kunne møde samtlige deltagere fra den seneste omgang af Bagedysten, som uddeler lækre smagsprøver, og i dagens anledning, ikke kæmper mod hinanden, men i stedet sammen skal løse én af aftenens mange underholdende udfordringer.

Burhan G, Søs Fenger og Oh Land på scenen

Danmarks største YouTube’ere: Rasmus Brohave, Kristine Sloth og Julia Sofia skal også arbejde sammen, og løse en opgave på tid.

Derudover vil man på den store udendørs tv-skærm blandt andre kunne se og opleve: Søs Fenger, Burhan G og Oh Land, når de indtager scenen i Musikkens Hus.

Lige som man vil kunne opleve callcentret samt interviews og konkurrencer med en række kendte danskere.

Flere informationer om arrangementet vil løbende blive meldt ud på Musikkens Hus Facebookside.

Hvad: Folkefest (i forbindelse med Danmarksindsamlingen)
Hvor: Musikkens Plads ved Musikkens Hus
Hvornår: Lørdag den 2. februar fra kl. 19

Omringet af smuk natur: Her kan du bygge nyt og lækkert tæt på Aalborg

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Velkommen til Høje Støvring – et område som er i rivende udvikling, og hvor mange flotte boliger skyder op fra jorden.

Hvis I drømmer om at bygge nyt, bo tæt på grønne områder, og ikke mindst i kort køreafstand fra storbyen, så bør du læse videre.

Foruden en fredet natur, så rummer dette nybygger-område en masse oldtidshistorie.

Her er to gravhøje og et lille levn af Hærvejen, men det skal man bestemt ikke lade sig skræmme af – der er nemlig mange muligheder for at bygge fede huse mellem de fredede naturarealer.

Byggegrundene udstedes i to etaper

Nybolig Støvring står for salget af byggegrundene. De bliver solgt over to etaper, hvor skilningen mellem de to etaper er mellem en af gravhøjene.

”Inden længe flytter de først nye beboere ind på etape 2 – mange af dem med helt unik panoramaudsigt over den fredede ådal.

Der bygges virkelig flotte, arkitekttegnede villaer. Da grundene er store, de fleste mellem 1100 og 1200 kvm, er der god udsigt til naturen, uanset hvilken grund man vælger,” fortæller ejendomsmægler Inge-Lene Ebdrup, der er indehaver ved Nybolig Støvring.

Første etape ligger på den side af gravhøjen, der er tættest på Støvring by.

Men man skal være hurtig, for første etape er snart udsolgt.

Anden etape ligger på den anden side af gravhøjen, og ligger længere inde i dalen med Mastrup Å- og sø i bunden.

Minder fra fortiden

Midt i området ligger minderne fra fortiden, hvor to gravhøje og et lille levn af Hærvejen har sin helt egen historie fra oldtiden.

Området er flot kuperet og skråner ned til Mastrupdalen, hvor bækken løber igennem. I bunden af Mastrupdalen er der en lille sø, hvor man blandt andet kan fiske efter ørreder.

Ved Høje Støvring bor du tæt på naturen, samtidig med, at du kun er få kilometer fra Støvring centrum.

Flere og flere søger fra Aalborg mod Støvring, og det forstår man godt. Ved en køretur gennem bymidten finder man masser af indkøbsmuligheder, flere folkeskoler, gymnasium, svømmehal, sportshaller og meget mere.

Transport til byen er heller ikke et problem, da byen har egen togstation, og tager man bilen, ligger Støvring kun et stenkast fra motorvejen mod både Århus og Aalborg.

Læs og se mere om Høje Støvring her.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.