Anmeldelse: Lang Dags Rejse Mod Nat er en stærk fortælling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Aalborg Teater.
Aalborg Teater. "Lang dags rejse mod nat" Annika Johannssen. Lars Topp Thomsen Ferdinand Falsen Hiis Henrik Birch. Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Bekymringer. Bebrejdelse. Benægtelse.

For mange mennesker er disse faser nogle vi uundgåeligt skal igennem, når vi helt naturligt reagerer på forskellige følelser i vores liv.

For andre er disse følelser hverdagskost, som følger med det liv, når man lever i eller med et misbrug.

Dette er netop tematikken i stykket Lang Dags Rejse Mod Nat, der havde premiere på Aalborg Teaters Lille Scene i går aftes.

Vi har selv haft æren af at følge stykkets tilblivelse, og har for eksempel tidligere mødt forestillingens instruktør, Egill Pálsson, til en snak om, hvordan det er at leve i et misbrug.

Egill har på alle måder fremstået som en beundringsværdig – og ikke mindst passioneret ­– instruktør, som har givet sig 100 % til stykket: Måske fordi han ved, hvad han snakker om, da han i årtier selv har været afhængig.

En selvbiografisk (og privat) fortælling

Lang Dags Rejse Mod Nat er skrevet af den nobelprisvindende dramatiker, Eugene O’Neill, som i 1942 færdiggjorde det selvbiografiske stykke. O’Neill havde dog ingen intentioner om at få stykket opført og ytrede ønske om, at det tidligst måtte opføres 25 år efter hans død.

I 1956, kun 3 år efter hans død, blev stykket dog alligevel opført – og her blev det klart, hvorfor Eugene havde ønsket det privat: Stykket omhandlede nemlig hans egen barndomshistorie, hvor han havde levet som dyb medafhængig i en lille familie på fire.

Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Eugenes mor var – efter hans fødsel – blevet ordineret smertestillende mod gigt, som hun i stedet gik hen og blev afhængig af. I den efterfølgende år røg moren ind og ud af afvænning – uden held.

Imens levede Eugenes far med et alkoholmisbrug og var vidne til, at hans storebror modvilligt fulgte i samme fodspor. Eugene selv levede med en dødelig sygdom hængende over sit hoved, og måtte se sig selv blive jongleret mellem alle familiens efterhånden tragiske relationer.

Hvad der ofte sker i den slags familier er, at alle på den ene eller anden måde bliver trukket ind i det spindelvæv, det er, når et familiemedlem er i et misbrug.

Dette betegnes som medafhængighed. Medafhængighed kan udvikles af personer i tæt relation med et menneske, som er afhængig. Den medafhængige bliver påvirket af den afhængiges menneskets adfærd; og bliver ofte besat af behovet for at kontrollere det.

Når kærlighed forvandles til had

Skyldfølelsen er hverdagskost for de medafhængige familiemedlemmer; men det samme er bebrejdelsen, magtesløsheden og den evige paranoia over: Hvornår begynder det igen? Hvad kan jeg gøre for at undgå det? Hvad kan jeg gøre for at stoppe det?

Flere end vi tror lever i den form for familiekonstellationer – hvor sørgeligt det end er. Desværre er det svært at snakke højt om, så vi kan i stedet takke Eugene O’Neill for, at han turde at skrive om det.

På autentisk vis får Aalborg Teaters ensemble, denne gang bestående af Henrik Birch, Annika Johannesen, Lars Topp Thomsen og Ferdinand Falsen Hiis, fremført dette enestående drama, som giver et unikt og sårbart indblik i, hvad det vil sige at leve tæt på en misbruger.

Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Hvordan kærlighed på ingen tid kan forvandles til had, hvordan man skiftevis håber og opgiver, hvordan man både bebrejder og tilgiver.

Ind i mellem oplevede jeg opgivende suk fra publikum, når familien på scenen endnu engang endte i et bebrejdende skænderi (eller ligefrem slagsmål) om hvis skyld det er, at moren igen er faldet i – og hvis skyld det er, at hun nogensinde startede.

Men er det overdrevet, at én familie kan gennemgå så mange følelsesregistre på kun én dag … og nat?

Hvis man selv nogensinde har gennemlevet den form for evige utryghed på egen krop, så er svaret kort: Nej.

Et misbrug har ikke en tænd/sluk-knap. Det er ustabilt, som alle ens undertrykte følelser og kan eksplodere og gemmes væk fra sekund til sekund.

Store følelser på Lille Scene

At være medafhængig føles på én og samme måde som en nødvendig og desperat flugt fra virkeligheden, men samtidigt også følelsen af evig kontrol og ansvarlighed overfor den afhængige – som man elsker betingelsesløst ”på trods af alt” – som også flere gange nævnes i stykket.

Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Alle disse tematikker er netop, hvad de fire skuespillere og Egill Pálsson forsøger at belyse i stykket, og set med mine briller gør de det alle fuldstændig fantastisk.

Især Ferdinand Falsen Hiis fortjener et kæmpe cadeau som lillebroren Edmund (Eugene selv), og man kan virkelig se og mærke, at rollen har sat sig på ham.

Vi har tidligere oplevet ham i den diametrale rolle som eventyrlysten kylling i Rockulven; og selvom han også opfyldte den til bravour, så kunne man alligevel ikke lade være med at blive blæst bagover af de gennemtrængende følelser, som han formåede at levere på scenen i aftes.

Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Det var generelt bare ekstremt rørende at opleve familiens skiftende offerroller, naive håb, bristede drømme, gode intentioner, gensidig ydmygelse, enorme bebrejdelser – men ikke mindst dyb, dyb kærlighed til hinanden.

Dato: 03.05.18 Foto: Lars Horn / Baghuset

Måske kræver stykket stof til eftertanke for størstedelen af segmentet i teateret, men jeg kan kun håbe og anbefale, at publikum vil tage oplevelsen med sig hjem og prøve at sætte sig ind i, at dette drama hverken er overdramatiseret eller forældet (på trods af sine 76 år på scenen) – men universelt  også højaktuelt den dag i dag.

Vi giver;

Lang Dags Rejse Mod Nat spiller frem til den 9. juni 2018, og du kan købe billetter her.

OBS! Unge under 25 år eller studerende kan få billetter til kun 80 kr. (halv pris ift. normalpris i weekenden).

White Guide: Disse fem er Nordjyllands bedste restauranter

Skrevet af: Michael Qureshi

Som vi kunne fortælle her på MigogAalborg mandag, så fik Aalborg-restauranten Textur tildelt prisen som Årets Smæk for Skillingen i hele landet.

Det gjorde de, da anerkendte White Guide – Nordens svar på Michelin – uddelte deres årlige priser i forbindelse med lanceringen af Guiden for 2019.

Netop den spritnye guide har vi så kigget lidt nærmere på.

White Guide har i årets løb besøgt et hav af restauranter i hele Norden, og man kan nu i 2019 guiden se, hvem der er deres bud på den bedste restaurant i landet og ikke mindst i de forskellige regioner.

Vores øjne spottede straks, hvem White Guide har vurderet som Mesterklasse i Nordjylland. Dem er der fem af heroppe.

Villa Vest topper i Nordjylland

Bedst placeret i Nordjylland er Villa Vest i Lønstrup, som er placeret som nummer 30 i White Guide. De har fået karaktererne 35/79 hvor de første pointantal udelukkende er på maden, mens de andre gælder omgivelser, service, komfort etc.

Lige i hælene på Villa Vest kommer Vendia Gourmet i Hjørring, som er nr. 39 karaktererne 34/77.

Den tredjebedste restaurant i Nordjylland ifølge White Guide er Ruths Gourmet som nr. 43 med 33/80. Dermed scorer Ruths Gourmet højest på den sidste kategori af alle i Nordjylland.

Derefter finder man Aalborg-restauranten Tabu som nr. 49 med 33/79. Tabu lå nummer 25 sidste år og bedst i Nordjylland, så der er noget at revanchere til næste år for Michael Miv og Tabu-teamet.

Sidst men ikke mindst finder man Skagen-restauranten på Brøndums Hotel, der ligger nr. 54 med 32/78.

Alle fem placeret i kategorien Mesterklasse lige efter den øverste kategori, der hedder Global Mesterklasse.

Noma topper ikke overraskende hele White Guide-listen, og blev også mandag kåret til Årets Restaurant af White Guide.

Her er Nordjyllands 5 bedste restauranter

30. Villa Vest (Lønstrup) 35/79
39. Vendia Gourmet (Hjørring) 34/77
43. Ruths Gourmet (Skagen) 33/80
49. Restaurant Tabu (Aalborg) 33/79
54. Brøndums Hotel (Skagen) 32/78

Her er de bedste Aalborg-restauranter ifølge White Guide

Mesterklasse
Restaurant Tabu

Meget god klasse
Textur
Applaus
Mortens Kro
Bühlmann
Fusion
Bistro Dejavu

Her er Årets Priser ved White Guide

Årets Restaurant: Noma (Kbh)

Årets Innovatør: Noma (Kbh)

Årets Feel Good oplevelse: Vesterøl (Læsø)

Årets Smag for Skillingen: Textur (Aalborg)

Årets nye Restaurant: Frank (Kbh)

Årets Vinoplevelse: Kong Hans Kælder (Kbh) 

Årets Vinkort: Kong Hans Kælder (Kbh)

Årets Kør Hjem Drikkevare menu: Geranium (Kbh)

Årets Øloplevelse: Selma (Kbh)

Årets Bæredygtige: Relæ (Kbh)

Årets Unge Kokketalent: Anika Madsen – Roxie (Kbh)

Årets Serviceoplevelse: Peter Fagerland (Slotskøkkenet/Dragsholm Slot)

Årets Dessertoplevelse: Slotskøkkenet/Dragsholm Slot

Årets Fiske- og skaldyroplevelse: Koks (Thorshavn, Færøerne)

Har flere lækre mærker: CC Woman har skabt et skønt kvindeunivers

Skrevet af: Frederikke Hougaard Hansen

Dametøjsafdelingen CC Woman har i nu fem år delt lokaler med herretøjsforretningen, CC Christensen i Algade 13.

I første omgang blev der kun forhandlet brandet Esprit i afdelingen, og det er også stadig det brand, der vægtes højest i butikken.

Faktisk er CC Woman den eneste forhandler af Esprit i Aalborg.

For at skabe en bedre sammenhæng mellem kvinde- og herreafdelingen, blev der senere indført flere brands i afdelingen – herunder Tommy Hilfiger og Levete Room.

Inden CC Christensen overtog lokalerne i Algade, tilhørte de Vagn Larsen, som udelukkende solgte herretøj.

Mange forbinder derfor stadig lokalerne med herretøj og ved ikke, at der gemmer sig et lille, feminint univers i underetagen.

Nøje udvalgte brands og overskuelig shopping

I afdelingen har leder, Diana, Janne og Anne et godt indblik i, hvem deres kunder er, og hvad de søger.

Derfor har de valgt at skære helt ind til benet i forhold til de brands, de forhandler.

”Vores primære kunde er den lidt mere voksne pige, som tit mangler noget i kategorien mellem ung pige og dame.

Der kan vi mærke, at vi rammer et godt segment. Jeg tror der er mange kvinder derude, som søger det, vi har, men ikke har fundet os hernede endnu,” fortæller pigerne.

I mange forretninger kan man ofte bliver forvirret, hvis der er en masse forskellige brands i en forretning, og især hvis de hænger blandet.

Det er bestemt ikke tilfældet i CC Woman, hvor der fire nøje udvalgte brands.

De er placeret i hver deres område i afdelingen. Det gør shopping-oplevelsen overskuelig og ligetil.

 Disse brands er: Esprit, Tommy Hilfiger, Levete Room og Ichi.

”Vi har løbende sorteret lidt ud i nogle mærker, fordi vi ikke synes det passede ind, og ligeledes taget noget andre ind.

Jeg tænker, at vi er ved at være i mål med det udtryk, vi gerne vil give folk, og den stil, vi oplever, vores kunder efterspørger” fortæller Anne og tilføjer:

”Vi har gode mærker, som supplerer hinanden rigtig fint, hvor den samme ting ikke går igen, og hvor vi dækker forskellige prisklasser.

Her har vi Esprit og Ichi i den lidt billigere ende, hvor Tommy Hilfiger er det dyreste mærke vi har. Vores nye brand, Levete Room, placerer sig fint derimellem.”

Levete Room er nyt og unikt

Det økologiske og naturlige brand, Levete Room, er det nyeste brand i butikken. Faktisk er selve brandet helt nyt, og blev lanceret for under et år siden. Tøjet fra Levete Room skiller sig ud i butikken, med dets unikke boheme-inspirerede stil.

CC Woman var den allerførste fysiske butik i Aalborg til at få buddet om at forhandle det eksklusive brand.

I butikken kan man blandt andet finde en strikketrøje, hvor garnet er produceres af en lille italiensk familie og en nederdel, der er produceret af genbrugsflasker.

Det er en indikation på, at man med god samvittighed overfor miljøet kan bruge sine penge på Levete Room.

”Det fortæller lidt om, hvor unikke de enkelte styles er, og det må siges at være nogle specielle stykker tøj, som man ikke finder mange steder.

Ofte kan man ved andre brands godt finde de samme metervarer, men det er altså ikke tilfældet ved Levete Room – her er kvaliteterne og deres styles helt unikke,” fortæller Diana.

Instagram og Facebook kan du følge CC Womans dejlige kvinder og være de første til at se nye varer, opdage gode tilbud og deltage i konkurrencer.

CC Woman fejrer Black Friday på fredag med 25% på alle varer undtaget Tommy Hilfiger!

Som sendt fra himlen: Nu kan du få bragt Burger King ud i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Burger King PR
Foto: Burger King PR

Det er ikke valgmuligheder, der mangler, når vi her i byen har lyst til burger.

Aalborg er ramt af en decideret burger-epidemi, og nu melder en af byens helt store spillere sig ind med et ekstraordinært tiltag.

Burger King er nemlig gået sammen med Just Eat om at levere burgere til de sultne aalborgensere.

“Vores kunder har længe haft et brændende ønske om at få vores burgere leveret til døren, så det føles rigtig godt at kunne give danskerne en tidlig julegave.

Med Just Eat-samarbejdet mener vi, at vi har fundet en samarbejdspartner, der kan sikre, at de burgersultne danskere får levering af højeste kvalitet,” siger Sofie Navardsen, markedschef hos Burger King Danmark, i en pressemeddelelse.

Plej tømmermændende uden at forlade hjemmet

Konkurrenten McDonald’s leverer indtil videre kun i København, men Burger King har altså valgt at flere af Danmarks største byer skal have muligheden for at få leveret en Whopper ved døren.

Det gælder fra i morgen onsdag den 21. november i både Århus, Odense og altså her i Aalborg.

Just Eat er meget glade for det nye unikke samarbejde:

“Vi er enormt glade for at byde Burger King velkommen i Just Eat-familien. Burger King er mange danskeres go-to sted, når de vil spise en god burger, og vi er glade for nu at kunne bringe en af danskernes favoritter hjem i stuerne.

Nu går vi ind i en festlig højtid, og mon ikke der er nogle, der især vil glæde sig over at kunne klikke deres favorit burger hjem dagen efter en julefrokost eller 1. januar«,” siger Carsten Boldt, administrerende direktør i Just Eat.

Burger King kan bestilles direkte hjem til dig fra i morgen. Du kan bestille direkte hos Just Eat eller på Burger Kings hjemmeside.