Skræddersyet undervisning: Tag 9. og 10. klasse for voksne på HF&VUC NORD

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: HF&VUC NORD
Foto: HF&VUC NORD

Her på MigogAalborg har vi før skrevet om HF&VUC NORD’s mange tilbud inden for hf.

Du kan både tage en almindelig hf eller vælge en af de spændende hf-linjer, der giver mulighed for at kombinere en gymnasial uddannelse med lige netop dit interesseområde.

Du kan blandt andet vælge en e-sport linje, hfMusT, der kombinerer uddannelse med musik eller teater eller den populære linje Action Nature, der er skræddersyet til den aktive studerende.

Udover et bredt udvalg af ungdomsuddannelser, tilbyder HF&VUC NORD også 9. og 10. klasse for voksne, som går under navnet Almen Voksenuddannelse (AVU).

Det er for dig, der aldrig fik folkeskolens afgangseksamen eller dig, der gerne vil forbedre dig i et eller flere fag på 9. og 10. klasses niveau.

Du kan stadig nå at tilmelde dig

Undervisningen er så småt gået i gang her i august, men du kan stadig at tilmelde dig inden 1. september. Derudover starter alle hold igen til januar, hvor du kan tilmelde dig i december.

“Vi har alle fag som enkeltfag, så vi kan skræddersy undervisningen lige efter den enkeltes behov,” fortæller Jens Brandt, der er underviser og studievejleder på HF&VUC NORD.

Foto: HF&VUC NORD

Med en eksamen på 9. og 10. klasses niveau kan du læse videre på en erhvervsuddannelse eller på hf, og du kan kombinere fagene, som du har lyst til – eller brug for.

“Vi tager altid en personlig snak med den enkelte studerende, så vi er helt sikre på, at man læser det rigtige. Mange tror, at de skal have en fuld 9. klasse for at læse videre, men vi kan hjælpe dem med overblikket, så de kun læser det nødvendige.”

Det er hovedsageligt de større fag som dansk, matematik og engelsk, som folk læser på HF&VUC NORD, men du kan også læse valgfag som samfundsfag, naturfag eller historie.

De fleste studerende er personer med dansk som andetsprog.

“Det kan eksempelvis være folk, der er flygtet fra Syrien, og som gerne vil læse videre i Danmark. Der skal man have en 9. klasse for at læse videre i det danske uddannelsessystem. Derudover kræver det også visse danskkundskaber at få et statsborgerskab,” forklarer Jens.

Du kan tage 9. og 10. klasse som enkeltfag og som fjernundervisning. Derudover er der også specielle linjer for tosprogede, ordblinde og grønlændere.

Du skal være over 25 år for at tage en AVU, og du skal du betale for de fag, du deltager i. Du kan få SU, hvis du deltager i et forløb med mindst 23 lektioner om ugen. Der gælder særlige regler, hvis du har børn.

Du kan finde mere info her.

Foto: HF&VUC NORD

Forbedrende voksenundervisning for alle

Udover muligheden for at tage fag på 9. – eller 10. klasses niveau, kan du også vælge Forberedende Voksenundervisning (FVU), som er et tilbud til dig, der ønsker at blive bedre til dansk eller matematik – hvad enten du vil videreuddanne dig eller ej.

”FVU giver et prøvebevis som der kan bruges til at sørge ind på en erhvervsuddannelses matematik trin 2, dansk trin 4. FVU er mere fleksibel med undervisningstiden. Det kan tilrettelægges efter kursistens behov indenfor hverdage kl. 8 – 16. Der undervises i basale færdigheder, som er meget mere henvendt til hverdagen. Det kan eksempelvis være overslagsregning, hvordan man læser en busplan osv.,” forklarer Jens.

Undervisningen kan også tage udgangspunkt i kursistens arbejde.

FVU tilbydes også til personer, der ikke kan tale eller skrive dansk endnu.

FVU er helt gratis, og det kan man tilmelde dig hele året rundt. Det finder du mere info om her.

Du finder meget mere info om HF&VUC NORD’s mange tilbud her.

Nordkraft fylder 10 år: Fejres med kæmpe parade igennem Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Visit Aalborg
Foto: Visit Aalborg

Oplev en helt unik forestilling både i byen og i Nordkraft, når centeret fejrer sin 10 års fødselsdag i Aalborg.

Fødselsdagen markeres med en særlig parade, der med optræden, kul, lys, fakler, stemning musik og en helt masse NordKRAFT bevæger sig gennem Aalborg.

Paraden finder sted fredag d. 27. september fra kl. 19.30.

Tre kulvogne, en lanterne med lys i, skuespillere, sambadansere og paradefolk med fakler vil i samlet flok bevæge sig fra Nordkraft gennem Nørregade og Nytorv, når mørket falder på.

Alle i byen er velkomne til at gå med i paraden – eller blot kigge på.

Når paraden rammer Nordkraft igen, er der udstilling, danse-performance og skåltale i Kedelhallen.

Azzurra griller gratis pølser og byder på øl/vand, så længe lager haves.

Fra kulkraftværk til kulturkraftværk

Teater Nordkraft og Kunsthal NORD står bag paraden, som ifølge teaterleder på Teater Nordkraft, Jakob Tekla Jørgensen, passer perfekt som en hyldest til Nordkraft og Aalborg:

“En parade er den helt rigtige fejring i en by som Aalborg, som med Nordeuropas største karneval er vant til den slags optoge.

Aalborg har ændret sig som by, og bygningen Nordkraft er central i udviklingen fra industriby til videns- og kulturcenter i Nordjylland,”

Paradevognene skabes af kunstnerduoen Jens & Morten. Den ene halvdel af duoen, Jens Ardal, har i sit arbejde også taget udgangspunkt i Nordkraft som et billede på Aalborgs udvikling:

“Nordkraft satte i mange år strøm til Aalborg, men sender nu en anden form for energi ud i byen med de mange kultur- og fritidstilbud.

Med paraden viser vi Nordkrafts udvikling fra kulkraftværk til kulturkraftværk og fremhæver vigtigheden af både det fortidige og det nutidige,” siger han.

Efter paraden fortsætter fejringen i Kedelhallen, hvor paradevognene udstilles. Her vil dansekunstneren Sandro Masai lave en performance i Kedelhallen til ære for Nordkraft.

Skuespiller Jacque Lauritsen holder en skåltale skrevet af Teater Nordkrafts bestyrelsesformand, Johannes Andersen.

Vores allesammens Nordkraft

Jakob Tekla Jørgensen understreger, at aftenen er for alle med tilknytning til eller begejstring for Nordkraft:

“Igennem Aalborg løber der usynlige tråde mellem mennesker, og mange af dem løber igennem Nordkraft.

Her mødes folk i aftenskolen, ungdomsskolen, til koncerter, i idrætsforeninger og til træning, til ølsmagning, kunstoplevelser og et væld af arrangementer.

Til paraden mødes alle disse mennesker i et samlet udtryk og fejrer i fællesskab vores allesammens Nordkraft.

Der bliver musik, fest, kunst og optrædener i Kedelhallen – og selvfølgelig pølser grillet over kul!”

Paraden er støttet af Statens Kunstfond og Nordjyllandsværket.

Program fredag den 27. september
19:30 – 20:30: Parade fra Kjellerups Torv (se rutekort)
20:30 – 21:15: Gratis grillede pølser og øl/vand på Kjellerups Torv – så længe lager haves. I Kedelhallen er der udstilling, performance og reception
21:00 – 21:15: Skåltale for Nordkraft i Kedelhallen
21:15 – 22:30: Udstilling og reception

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Hvad: Nordkraft X parade og fejring
Hvor: Nordkraft, Kjellerups Torv
Hvornår: 27. september, 19.30-22.30

Læs mere her.

Kæmpe interesse for legenden: Jan Mølby holder ekstra foredrag i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Jan Mølby er en legende både i Danmark og i Beatles-byen Liverpool.

Da han spillede fodbold var det ofte nok bare at stå omkring midterlinjen og spille sukkerbolde til angriberne. Dengang var der ikke pulsure og hjerterytme-målere for at optimere formen.

Her var det turen til pubben efter kampen, der ofte afgjorde kampe, fordi sammenholdet på fodboldholdet blev skabt over en masse øl.

Kun de færreste danske fodsboldspillere har haft en karriere, der kan måle sig med Jan Mølbys. På 12 sæsoner vandt han tre engelske mesterskaber og tre FA Cup-finaler med Liverpool.

Spillede med verdensstjerner

I perioden spillede The Great Dane sammen med flere af datidens største profiler som Kenny Dalglish, John Barnes og den faste værelseskammerat Ian Rush.

Det har kastet masser af uforglemmelige øjeblikke af sig både på og uden for banen – øjeblikke som Jan Mølby eksklusivt går i dybden med på sin Danmarksturné.

Interessen for Mølbys foredrag er kæmpestor her i Aalborg. Således er der booket et ekstra foredrag ind i Musikkens Hus, som finder sted onsdag d. 30. oktober.

Der er muligvis over en måned til, men allerede nu melder arrangørerne om få billetter tilbage.

Skal vi ikke lige huske tilbage til sidst Mølby var i Aalborg med et foredrag. Der rundede han aftenen af med at tage ned på John Bull Pub og skrive autografer og fortælle flere røverhistorier.

I foredraget i Musikkens Hus kan du blandt andet høre om dengang, da Bruce Grobbelaar måtte sys med 30 sting inden VM-finalen for klubhold, eller da Mølby slog syv tænder ud på Upton Park.

Få også svar på, om han stadig har en butler, og hvorfor han ikke var på julekort med Richard Møller Nielsen.

Hvad: Jan Mølby foredrag
Hvor: Musikkens Hus
Hvornår: Onsdag d. 30. oktober kl. 19.00
Billetter her

Bliver en kæmpe begivenhed: Forventer 25.000 til flytning af Rubjerg Knude Fyr

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Toppen af Danmark
Foto: Toppen af Danmark

Om godt en måned sker der noget helt usædvanligt i Nordjylland, som i den grad også tiltrækker enorm interesse fra aalborgensere og øvrige nordjyder.

Det 23 meter høje fyr Rubjerg Knude, en af Nordjyllands mest kendte attraktioner, skal nemlig flyttes 80 meter til en ny placering.

Dem der har set det i virkeligheden eller endda været oppe i fyret kan nok skrive under på, at det altså er ret stort.

Så det er svært at forestille sig, at man sådan fysisk lige skal flytte fyret.

Kan ryge i vandet

Rubjerg Knude Fyr er nemlig i overhængende fare for på et tidspunkt at ryge i vandet, hvis man ikke reagerer i tide.

Den lokale murerforening Lønstrup Murerforretning skal stå for den komplekse opgave med at rulle attraktionen et stykke væk.

Fyret skal nærmest have rulleskøjter på, og det vil kunne bevæge sig med cirka otte meter i timen.

Det ligger fast, at det sker i uge 43 men selve dagen afhænger af vind og vejr. Ikke desto mindre har man allerede indikationer hos Hjørring Kommune, at det bliver en kæmpe begivenhed.

Faktisk forventer man, at over 25.000 nysgerrige kigger forbi for at se fyret blive flyttet.

Det skriver TV 2 Nord.

Marker som p-pladser og shuttle busser

Man forventer også rigtig mange fra Aalborg, som tager turen op samt fra hele oplandet omkring det berømte fyr.

Flere marker inddrages til at være p-pladser i uge 43, hvor man har en kapacitet på 1500 biler. Derudover indsættes der shuttle busser fra Løkken og Hjørring, som skal køre i pendulfart mellem byerne og Rubjerg Knude Fyr.

“Vi skal hyre busser, vi skal leje telte til de aktiviteter, der skal foregå. Vi skal lave aftaler med rigtig mange mennesker. Vi skal jo have politi, hjemmeværn og beredskab på plads,” fortæller Leif Lund Jakobsen fra Hjørring Kommune til TV 2 Nord.

Beregninger siger, at det det ikoniske fyr med garanti vil skride i vandet, hvis man ikke gør noget.

Derfor tager man den store risiko med at flytte fyret, selv om der kan komme skader på det ved flytningen.