Skræddersyet undervisning: Tag 9. og 10. klasse for voksne på HF&VUC NORD

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: HF&VUC NORD
Foto: HF&VUC NORD

Her på MigogAalborg har vi før skrevet om HF&VUC NORD’s mange tilbud inden for hf.

Du kan både tage en almindelig hf eller vælge en af de spændende hf-linjer, der giver mulighed for at kombinere en gymnasial uddannelse med lige netop dit interesseområde.

Du kan blandt andet vælge en e-sport linje, hfMusT, der kombinerer uddannelse med musik eller teater eller den populære linje Action Nature, der er skræddersyet til den aktive studerende.

Udover et bredt udvalg af ungdomsuddannelser, tilbyder HF&VUC NORD også 9. og 10. klasse for voksne, som går under navnet Almen Voksenuddannelse (AVU).

Det er for dig, der aldrig fik folkeskolens afgangseksamen eller dig, der gerne vil forbedre dig i et eller flere fag på 9. og 10. klasses niveau.

Du kan stadig nå at tilmelde dig

Undervisningen er så småt gået i gang her i august, men du kan stadig at tilmelde dig inden 1. september. Derudover starter alle hold igen til januar, hvor du kan tilmelde dig i december.

“Vi har alle fag som enkeltfag, så vi kan skræddersy undervisningen lige efter den enkeltes behov,” fortæller Jens Brandt, der er underviser og studievejleder på HF&VUC NORD.

Foto: HF&VUC NORD

Med en eksamen på 9. og 10. klasses niveau kan du læse videre på en erhvervsuddannelse eller på hf, og du kan kombinere fagene, som du har lyst til – eller brug for.

“Vi tager altid en personlig snak med den enkelte studerende, så vi er helt sikre på, at man læser det rigtige. Mange tror, at de skal have en fuld 9. klasse for at læse videre, men vi kan hjælpe dem med overblikket, så de kun læser det nødvendige.”

Det er hovedsageligt de større fag som dansk, matematik og engelsk, som folk læser på HF&VUC NORD, men du kan også læse valgfag som samfundsfag, naturfag eller historie.

De fleste studerende er personer med dansk som andetsprog.

“Det kan eksempelvis være folk, der er flygtet fra Syrien, og som gerne vil læse videre i Danmark. Der skal man have en 9. klasse for at læse videre i det danske uddannelsessystem. Derudover kræver det også visse danskkundskaber at få et statsborgerskab,” forklarer Jens.

Du kan tage 9. og 10. klasse som enkeltfag og som fjernundervisning. Derudover er der også specielle linjer for tosprogede, ordblinde og grønlændere.

Du skal være over 25 år for at tage en AVU, og du skal du betale for de fag, du deltager i. Du kan få SU, hvis du deltager i et forløb med mindst 23 lektioner om ugen. Der gælder særlige regler, hvis du har børn.

Du kan finde mere info her.

Foto: HF&VUC NORD

Forbedrende voksenundervisning for alle

Udover muligheden for at tage fag på 9. – eller 10. klasses niveau, kan du også vælge Forberedende Voksenundervisning (FVU), som er et tilbud til dig, der ønsker at blive bedre til dansk eller matematik – hvad enten du vil videreuddanne dig eller ej.

”FVU giver et prøvebevis som der kan bruges til at sørge ind på en erhvervsuddannelses matematik trin 2, dansk trin 4. FVU er mere fleksibel med undervisningstiden. Det kan tilrettelægges efter kursistens behov indenfor hverdage kl. 8 – 16. Der undervises i basale færdigheder, som er meget mere henvendt til hverdagen. Det kan eksempelvis være overslagsregning, hvordan man læser en busplan osv.,” forklarer Jens.

Undervisningen kan også tage udgangspunkt i kursistens arbejde.

FVU tilbydes også til personer, der ikke kan tale eller skrive dansk endnu.

FVU er helt gratis, og det kan man tilmelde dig hele året rundt. Det finder du mere info om her.

Du finder meget mere info om HF&VUC NORD’s mange tilbud her.

Nordjylland igen forbigået af Michelin-guiden: De fik stjerner i Danmark

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto fra Alchemist
Foto fra Alchemist

Det kom ikke som den store overraskelse.

Michelin-guiden har endnu ikke set en fidus i den gastronomiske eksplosion, der lige nu foregår i både Aalborg og resten af Nordjylland.

Sidste år troede mange, at Ruths Hotel eller Tabu ville snuppe en stjerne. I år var forventningerne anderledes skruet langt ned, og det holdt (desværre) også stik.

I norske Trondheim blev Michelin-stjernerne for 2020 guiden afholdt mandag eftermiddag, og største danske resultat var, at den københavnske toprestaurant Alchemist røg direkte ind i guiden med to stjerner efter genåbning i 2019.

Derudover gik Restaurant Jordnær i Hovedstadsområdet fra en til flotte to stjerner.

Geranium i København forblev eneste danske restaurant med tre stjerner, og er stadig blandt Nordens allerbedste restauranter.

Era Ora og Studio, begge i København, mistede deres stjerner.

Tre stjerner:

* Geranium, København.

To stjerner:

* Alchemist, København.

* Jordnær, Gentofte.

* A|O|C, København.

* Kadeau København, København.

* Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby.

* Noma, København

* Koks (Færøerne)

En stjerne:

* Clou, København.

* Formel B, København.

* Kiin Kiin, København.

* Kokkeriet, København.

* Kong Hans Kælder, København.

* Marchal, København.

* 108, København.

* Relæ, København.

* Søllerød Kro, Holte.

* Alouette, København.

* Domestic, Aarhus.

* Frederikshøj, Aarhus.

* Gastromé, Aarhus.

* Kadeau Bornholm, Bornholm.

* Ti Trin Ned, Fredericia.

* MeMu, Vejle.

* Slotskøkkenet (Dragsholm Slot), Hørve.

* Frederiksminde, Præstø.

Fra lille loftsrum til store lokaler: Reklamebureau i Aalborg har vokseværk

Skrevet af: Michael Qureshi
Mads Mathiasen (tv) og  Lars Marco Andersen står i spidsen for Apropos Bureau
Mads Mathiasen (tv) og Lars Marco Andersen står i spidsen for Apropos Bureau

Det startede i direktørens loftrum.

Men i slutningen af 2019 flyttede reklamebureauet Apropos Bureau ind i Aalborgs midtby på Vesterbro 21A.

Det er en vigtig milepæl. der dels glæder reklamebureauet men også direktørens familie, som har fået loftrum og hjemmet tilbage.

Mads Mathiasen og Lars Marco Andersen startede Apropos Bureau i 2017 med et ønske om at levere markedsføring i øjenhøjde, da de mente, at der manglede gennemsigtighed i branchen.

Rejsen blev indledt med kontor på Mads’ loftrum.

“For at gøre en lang historie kort handlede det mest af alt om, at det var smart økonomisk, og at vi kunne komme ud over stepperne med det samme,” fortæller Mads Mathiasen til MigogAalborg.

Mads ser tilbage på loftrummet som en god tid og nødvendig løsning, han ikke ville være foruden, men som også ændrede hverdagen i hjemmet med hans kone og 3-årige datter:

“Jeg vil aldrig gøre det om, og jeg tror på, at både mine kolleger og familie i sidste ende har haft en godt tid og fået meget ud af det.

Når det er sagt, passer det nok også alle godt, at vi nu er flyttet. Men både Lars og Stefan (medarbejder red.) har da indrømmet, at de savner Lilly (datter red.) lidt,” siger Mads med et stort smil.

Far og chef under samme tag

At drive forretning i privaten med fem ansatte kan være en gordisk knude for hjernen, mener Mads:

“Jamen eksempelvis følte jeg i starten, at jeg spiste middagsmad i min families spisestue, mens jeg til sidst følte, at det var bureauets spisestue, jeg brugte med familien. Jeg var altid på arbejde – om ikke andet i hovedet,” forklarer han.

Hertil tilføjer han en lidt sjovere konsekvens og anekdote:

Min datter Lilly var jo ret lille, da vi startede bureauet, hvorfor hun jo nærmest er vokset op med bureauet på loftet og Lars, som var hjemme hos os hele tiden i starten.

En dag måtte hendes dagpleje spørge os, hvem Lars var, siden Lilly altid sagde, at hun skulle hjem til mor, far og Lars. Vi var simpelthen nødt til at forklare, at vi altså ikke er en regnbuefamilie.”

Vokseværk fik Apropos Bureau til at flytte hjemmefra

Efter to gode år har Apropos Bureau fået vokseværk og skiftede loftrummet ud med 156 kvadratmeter på Vesterbro i Aalborg.

“Det er stadig helt surrealistisk, at vi er flyttet.

Vores nye placering i centrum gør os mere tilgængelig for nuværende og nye kunder, hvilket er et kæmpe plus – og så er det bare rart, at vores medarbejdere kan strække benene ud uden at ramme hinanden,” fortæller Mads og forklarer videre;

“Det er altså også rart, at kunne cykle hjem fra arbejde igen og ikke bare skulle gå ned i stuen.

Line (Mads’ kone red.) er også allerede gået i gang med yoga på loftrummet og har vistnok store planer for rummet.

Så jeg tror også, hun er glad.” siger Mads med et efterhånden fastgroet smil.

Bureauet tager mere end flyttekasser med sig fra loftrummet

Apropos Bureau vil fra de nye kontorfaciliteter fortsætte med at levere gennemsigtig markedsføring:

“Vores plan er at blive Nordjyllands foretrukne reklamebureau. Det kan vi opnå ved at holde fast i den gennemsigtige og personlige service, hvor alle forstår middel og mål.

Og så selvfølgelig også ved at levere professionelle resultater og løsninger.

Men vi mener, at de to ting hænger sammen og er grundingredienserne i vores hidtidige succes,” fortæller Mads om visionen, som ikke har ændret sig på grund af flytningen.

Hertil fortæller Mads, at han også synes det familiære reklamebureau går godt i spænd med at møde kunderne i øjenhøjde.

Et råd til andre “hjemmegående” iværksættere

Mads er stolt af udviklingen i Apropos Bureau og stolt af, at han startede på loftrummet.

Han vil dog råde andre iværksættere til at tænke sig en ekstra gang om, inden de starter virksomhed med ansatte derhjemme.

“Det skal ikke bare være en hurtig beslutning, for det har konsekvenser for alle.

Derfor skal du omhyggeligt gøre op med dig selv, din familie og eventuelt kolleger, om I kan leve og arbejde på denne måde, og om lokalerne i det hele taget passer til at huse begge dele.

Det gjorde vores heldigvis, og derfor er vi lykkedes”, afslutter Mads Mathiasen.

Apropos Bureau
Vesterbro 21A, 9000 Aalborg
Læs mere om reklamebureauet her

Voldsomt vejr i Nordjylland: Vandstanden stiger fortsat i Limfjorden

Skrevet af: Redaktionen

Sidste tirsdag kunne vi berette om, at Limfjorden var gået over sine bredder – særligt hårdt ramt var området omkring Kulturbroen.

Og nu er den for alvor gal igen.

DMI har mandag middag udsendt et nyt varsel, hvor de igen advarer om forhøjet vandstand i Limfjorden, og det kan for alvor ses med egne øjne, hvis man tør bevæge sig ned i området omkring Kulturbroen og Aalborg Roklub her i byen.

Mandag over middag tog vi forbi området for at tage en aktuel status, og vandstanden er allerede nu betydeligt højere, end tilfældet var i sidste uge.

Flere biler står parkeret i mange centimeter vand, og det ligner noget af forhindringsbane for de ejere, som tør kæmpe sig igennem vandmasserne.

Sådan er fremtidsudsigterne

Og hvornår kan vi så forvente, at man igen kan færdes i området omkring Kulturbroen?

DMI’s varsel gælder fra i dag kl. 11.00 og til tirsdag klokken 18.00.

“Der er varsel om forhøjet vandstand. Der forventes en forhøjet vandstand mellem 1,2 og 1,6 meter over normal vandstand.”

“Det blæser forsat meget i Nordvestjylland indtil midt på eftermiddagen (mandag red.). Den kraftige blæst vil i eftermiddag taget noget af, og kommer under varslingsgrænsen,” skriver de.

Afdelingsleder i By og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune Henrik Jess Jensen har tidligere fortalt til TV2 NORD, at man arbejder på en løsning for fremtiden i området omkring Kulturbroen:

“I forbindelse med den fremtidige klimasikring af området skal vi have hævet kajkanten til 1.90 meter, så man undgår oversvømmelser i forbindelse med forhøjet vandstand og de bølger, der kan skvulpe ind over kajkanten, når der samtidig er blæst,” siger Henrik Jess Jensen til TV2 NORD.