Skræddersyet undervisning: Tag 9. og 10. klasse for voksne på HF&VUC NORD

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: HF&VUC NORD
Foto: HF&VUC NORD

Her på MigogAalborg har vi før skrevet om HF&VUC NORD’s mange tilbud inden for hf.

Du kan både tage en almindelig hf eller vælge en af de spændende hf-linjer, der giver mulighed for at kombinere en gymnasial uddannelse med lige netop dit interesseområde.

Du kan blandt andet vælge en e-sport linje, hfMusT, der kombinerer uddannelse med musik eller teater eller den populære linje Action Nature, der er skræddersyet til den aktive studerende.

Udover et bredt udvalg af ungdomsuddannelser, tilbyder HF&VUC NORD også 9. og 10. klasse for voksne, som går under navnet Almen Voksenuddannelse (AVU).

Det er for dig, der aldrig fik folkeskolens afgangseksamen eller dig, der gerne vil forbedre dig i et eller flere fag på 9. og 10. klasses niveau.

Du kan stadig nå at tilmelde dig

Undervisningen er så småt gået i gang her i august, men du kan stadig at tilmelde dig inden 1. september. Derudover starter alle hold igen til januar, hvor du kan tilmelde dig i december.

“Vi har alle fag som enkeltfag, så vi kan skræddersy undervisningen lige efter den enkeltes behov,” fortæller Jens Brandt, der er underviser og studievejleder på HF&VUC NORD.

Foto: HF&VUC NORD

Med en eksamen på 9. og 10. klasses niveau kan du læse videre på en erhvervsuddannelse eller på hf, og du kan kombinere fagene, som du har lyst til – eller brug for.

“Vi tager altid en personlig snak med den enkelte studerende, så vi er helt sikre på, at man læser det rigtige. Mange tror, at de skal have en fuld 9. klasse for at læse videre, men vi kan hjælpe dem med overblikket, så de kun læser det nødvendige.”

Det er hovedsageligt de større fag som dansk, matematik og engelsk, som folk læser på HF&VUC NORD, men du kan også læse valgfag som samfundsfag, naturfag eller historie.

De fleste studerende er personer med dansk som andetsprog.

“Det kan eksempelvis være folk, der er flygtet fra Syrien, og som gerne vil læse videre i Danmark. Der skal man have en 9. klasse for at læse videre i det danske uddannelsessystem. Derudover kræver det også visse danskkundskaber at få et statsborgerskab,” forklarer Jens.

Du kan tage 9. og 10. klasse som enkeltfag og som fjernundervisning. Derudover er der også specielle linjer for tosprogede, ordblinde og grønlændere.

Du skal være over 25 år for at tage en AVU, og du skal du betale for de fag, du deltager i. Du kan få SU, hvis du deltager i et forløb med mindst 23 lektioner om ugen. Der gælder særlige regler, hvis du har børn.

Du kan finde mere info her.

Foto: HF&VUC NORD

Forbedrende voksenundervisning for alle

Udover muligheden for at tage fag på 9. – eller 10. klasses niveau, kan du også vælge Forberedende Voksenundervisning (FVU), som er et tilbud til dig, der ønsker at blive bedre til dansk eller matematik – hvad enten du vil videreuddanne dig eller ej.

”FVU giver et prøvebevis som der kan bruges til at sørge ind på en erhvervsuddannelses matematik trin 2, dansk trin 4. FVU er mere fleksibel med undervisningstiden. Det kan tilrettelægges efter kursistens behov indenfor hverdage kl. 8 – 16. Der undervises i basale færdigheder, som er meget mere henvendt til hverdagen. Det kan eksempelvis være overslagsregning, hvordan man læser en busplan osv.,” forklarer Jens.

Undervisningen kan også tage udgangspunkt i kursistens arbejde.

FVU tilbydes også til personer, der ikke kan tale eller skrive dansk endnu.

FVU er helt gratis, og det kan man tilmelde dig hele året rundt. Det finder du mere info om her.

Du finder meget mere info om HF&VUC NORD’s mange tilbud her.

Billeder fra weekenden deles i vildskab: Aalborgs borgmester med opråb

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Per Holland
Foto: Per Holland

Det startede med en Facebook-opdatering hos renovationsarbejderen Per Holland søndag morgen.

Siden har lige præcis det opslag med tilhørende billeder spredt sig som en steppebrand på det sociale medie, og mandag havnede det så hos Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Der er tale om billeder fra Aalborgs midtby efter weekendens fester, hvor man tydeligt ser et værre svineri over det hele. Fra Jomfru Ane Parken og inde omkring Nytorv.

Foto: Per Holland
Foto: Per Holland

Klæder ikke Aalborg

Overalt ligger der affald spredt ud over det hele, og det klæder absolut ikke en by som Aalborg i rivende udvikling, og en Havnefront vi gerne vil være stolte af.

“Lidt fra weekendens morgenfejning. Vi møder 8 mand ind mellem 4:30 – 5:00 for at ryde op efter dagens og nattens fester. Der var også en træ der måtte lade livet. Mågerne har også en del af skylden
Go’ Søndag.”

Sådan skrev renovationsarbejderen Per Holland i den nu famøse Facebook-opdatering, der er delt langt over 500 gange, og som du kan se billeder fra her i artiklen.

Foto: Per Holland
Foto: Per Holland

Nu kommer Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen også med en løftet pegefinger og et opråb om, at vi bliver bedre til at rydde op efter os selv.

Lige nu er ekstraordinært mange ude om aftenen i det hede aftener og ikke mindst når nattelivet er lukket ned efter midnat.

Er lige rigeligt nok

Thomas Kastrup-Larsen opfordrer nu til, at man husker at rydde bedre op, når man nyder de store grønne arealer i Aalborg.

“Kære alle sammen.

Skal vi ikke love hinanden at blive bedre til at rydde op efter os selv, når vi bruger Aalborgs skønne rekreative rum.

Jeg kan godt forstå at renovationsmedarbejderne synes at affaldsmængderne der ligger smidt rundt omkring på havnefronten og i gaderne er blevet lige rigelige nok,” skriver borgmesteren.

Foto: Per Holland

Han fortsætter;

“Vi elsker alle sammen at bruge byens mange reakrative muligheder.

Skal vi ikke hjælpe hinanden med at holde dem rene, tage vores affald med hjem eller hen til en skraldespand med plads, så Aalborg også for de næste der kommer også er en god oplevelse at besøge og være i.”

Få lækker kebab i Aalborg til 30 kr. – prøv vores Kebab-festival i denne uge

Flere af Aalborgs gode kebab-steder er med – læs mere og book lige her

Pas på selv den mindste glød: Aalborg ligger lige nu højt på farlig skala

Skrevet af: Redaktionen

De glohede temperaturer får lige nu folk til at valfarte ud i naturen.

Lige nu er der rigtig mange, som nyder at grille og lave bål på offentlige arealer, men man skal være varsom lige for tiden især i Aalborg-området.

Det melder Beredskabsstyrelsen, der har hjemmesiden brandfare.dk. Her kan man løbende følge med i, hvordan ens eget område ligger på det såkalde brandfare-indeks.

Brandfare-indeks mandag d. 10. august

Ligger utrolig højt på skalaen

Her kan man konstatere, at Aalborg-området ligger utrolig højt på skalaen.

Den ligger mellem høj og ekstrem høj, hvilket betyder at antændelse ved glød eller mindre flamme sker meget nemt og i de helt tørre områder ekstremt nemt.

I foråret er det især aske og cigaretskodder, afbrænding af haveaffald og brug af ukrudtsbrænder, der forårsager naturbrandene.

Senere på året er det i højere grad uforsigtighed med grill og bål i naturen, som sender de danske beredskaber på opgaver.

Undgå naturbrand – følg disse enkle råd, når du opholder dig i naturen

 • Brug de dertil indrettede bålpladser, hvis du skal tænde et bål eller grill.
 • Efterlad aldrig et bål, der ikke er slukket helt.
 • Brug ukrudtsbrænderen med forsigtighed, og hvis du har vand i nærheden.
 • Smid ikke cigaretskod og lignende i naturen.
 • Tøm aldrig aske fra grill eller brændeovn i naturen, men i en askespand.
 • Efterlad ikke flasker i naturen, der kan reflektere i solen.
 • Ring hurtigt 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude.

Få lækker kebab i Aalborg til 30 kr. – prøv vores Kebab-festival i denne uge

Flere af Aalborgs gode kebab-steder er med – læs mere og book lige her

Nordjylland går fri i første omgang: Mundbind skal bruges i flere jyske kommuner

Skrevet af: Redaktionen

Skal du ud og rejse i den kommende tid, og går turen mod Midtjylland, så bør du have mundbind med på rejsen.

Sådan lyder udmeldingen fra Sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde mandag eftermiddag.

Set med lokale briller går Nordjylland i første omgang fri for krav om mundbind i kollektiv trafik, og som det helt nye anbefaling af mundbind i supermarkeder, shoppingcentre og så videre.

Men det er ikke langt fra Nordjylland, at smitten lige nu breder sig. I Århus er det allerede et krav, at man bruger mundbind, når man benytter kollektiv trafik.

Hav altid mundbind med i tasken

Men det nye er, at man også indfører det krav i Silkeborg samtidig med at myndighederne anbefaler brug af mundbind i indkøb og større forretninger, som man blandt andet ser det i Tyskland.

“Hav altid et mundbind i tasken,” lyder det fra Transportminister Benny Engelbrecht på pressemødet.

Han oplyser desuden, at der udover krav om mundbind i Aarhus, nu også er krav om mundbind i de omkringliggende kommuner: Odder, Faurskov, Skanderborg og Horsens.

På pressemødet kom det frem, at myndighederne har fokus på flere kommuner.

Udover Aarhus, Silkeborg og Ringsted sætter man hårdt ind lokalt i følgende kommuner, hvor der er over 20 personer per 100.000 indbygger smittet med coronavirus.

 • Glostrup
 • Nyborg
 • Solrød
 • Sorø