Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Populært på VUC&hf Nordjylland: Her kombinerer du musik og teater med uddannelsen

Af Emil Kjær Jørgensen

De fleste kan nikke genkendende til, at valget af ungdomsuddannelse kan være en både svær men også vigtig beslutning.

Heldigvis er der også kommet nogle helt nye muligheder, som imødekommer de elever, som ikke bare vil gå den klassiske vej.

Her på MigogAalborg har vi blandt andet skrevet om VUC&hf Nordjyllands helt nye hf e-sport, der kombinerer en almen gymnasial uddannelse med undervisning i e-sport. Den kan du læse meget mere om her

Se Zjakalen prøve kræfter med esport her:

Men det er bestemt ikke den eneste skræddersyede hf-linje, som VUC&hf Nordjylland tilbyder.

Den perfekte kombination af faglighed og kreativitet

Brænder du for musik eller teater, har VUC&hf Nordjylland den helt ideelle linje til dig.

Siden 2012 har de nemlig tilbudt linjen hf-MusT (musik og teater), som er for dig, der drømmer om at kombinere kreativitet med faglighed.

”Hf-undervisningen foregår tre dage om ugen, og så har eleverne to dage, hvor de arbejder intensivt med enten musik eller teater.

Det foregår i et tæt samarbejde med Den Rytmiske Aftenskole, hvor man har undervisning på Nordkraft,” forklarer uddannelseschef, Signe Bracke til MigogAalborg.

Inden for teaterlinjen stifter man blandt andet bekendtskab med slagsmålsteknik, lyssætning, instruktionen og manuskriptskrivning, mens man på musiklinjen kan se frem til sangtræning, sammenspil og undervisning i sit hovedinstrument.

Sascha Hejlskov Jensen startede oprindeligt på en almindelig hf, men den rutineprægede hverdag, var ikke noget for hende. Nu læser hun i stedet hf-MusT på teaterlinjen.

“Jeg er helt utrolig glad for, hvor varieret uddannelsen er. Man har tre dage med ‘almindelig tavleundervisning’ og så to dage med enten musik eller teater.

På de to dage er man ikke på VUC, men oftest på Nordkraft eller Det Hem’lige teater, hvor man får en masse forskellige undervisere og kurser med en masse forskelligt at byde på.

Det gør, at man ikke helt når at blive fuldstændig ør af den almindelige skole og vice versa,” forklarer Sascha.

”Det er vigtigt at understrege, at man ikke bliver professionel musiker eller skuespiller af HF-MusT. Man får derimod snuset til forskellige aspekter af enten teater- eller musikverdenen.

Du behøver heller ikke have fem års erfaring fra de skrå brædder eller være verdensmester på dit instrument. Det vigtigste er, at man er motiveret for at udvikle sit talent, og være en aktiv del af et kreativt fællesskab” siger Signe.

Populært på VUC&hf Nordjylland: Her kombinerer du musik og teater med uddannelsen

Hårdt arbejde, der betaler sig

For at komme ind på linjen skal man have en afgangseksamen fra enten 9. eller 10. klasse. Derudover skal man have været ude af folkeskolen i mindst ét år.

”Det er virkelig hårdt arbejde, og det kræver hård disciplin at skulle prioritere både den faglige og den kreative del af uddannelsen.

Man lærer virkelig at have mange bolde i luften, når der både skal holdes fokus på lektier, afleveringer og måske en stor revy, som der også skal øves på,” fortæller Signe.

Men det hårde arbejde bærer frugt flere gange årligt, og man får lov udfolde sit talent i både revyer og fredagscaféer på VUC.

Populært på VUC&hf Nordjylland: Her kombinerer du musik og teater med uddannelsen

Nysgerrige kan allerede komme til samtale nu

Hf-MusT læses som Hf-enkelfag, men hvis man gerne vil sammensætte en hel hf-eksamen, tager uddannelsen tre år.

”Der er egenbetaling på enkeltfag. Det koster 550 kr. pr. obligatorisk fag, mens musik- og teaterundervisningen koster 1100 kr. pr. måned.

Den snak tager vi også til optagelses-samtalerne, for det er en uddannelse, der er svær at klare på SU.”

Uddannelsen starter til august, men hvis du er blevet nysgerrig på Hf-MusT, kan du allerede nu komme til samtale, som afholdes løbende.

Du kan læse meget mere om, hvordan du søger ind her.

Lige muligheder for alle

Men det er ikke kun inden for de mere kreative fag, at VUC&hf Nordjylland tilbyder skræddersyede undervisningsforløb.

På VUC&hf Nordjylland har folk med dokumenteret ordblindhed nemlig mulighed for at følge en særligt tilrettelagt uddannelse, som er på helt samme niveau og af samme kvalitet som en almindelig hf.

Omkring 7 % af befolkningen lider af ordblindhed. Men det behøver bestemt ikke sætte begrænsninger for, at man ikke kan tage en gymnasial uddannelse.

”I gamle dage blev ordblinde stigmatiseret som dovne og dumme mennesker. Men de er lige præcis det modsatte.

De er i stedet nogle kæmpe fightere, som er fantastiske dygtige til at tænke i kreative løsninger, fordi den normale metode til læring ikke har virket for dem,” fortæller Lone Jøhnk, som er lærer og læsevejleder på VUC&hf Nordjylland.

Uddannelsen tager udgangspunkt i den enkelte elev, og der holdes løbende samtaler om, hvordan undervisningen tilrettelægges bedst.

”Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om specialundervisning. Det faglige niveau er helt det samme som på en almindelig hf, og vi stiller de samme krav. Vejen til at nå målet, kan vi hjælpe med på den her uddannelse.”

På hf for ordblinde får man den hjælp og støtte, som skal til for at klare en uddannelse på gymnasialt niveau.

Nogle af lærerne er uddannede læsevejledere, de andre lærere har kendskab til det at undervise ordblinde, og alle elever har adgang til den nyeste teknologi. Lige fra udstyr, der kan scanne tekster til Nota, hvor undervisningsmaterialet er tilgængeligt i digital form.

Derudover vil man altid få forlænget tid til eksamen og muligheden for at bruge hjælpemidler.

Et givende og socialt studiemiljø

Men udover masser af hjælp fra både teknologi og dygtige lærere, får elever på hf for ordblinde også en helt unik mulighed for at lære af hinanden.

”Mange har udviklet nogle kreative strategier, som de kan give videre til andre, der måske døjer lidt med de samme problematikker. Så man bliver en aktiv del af et meget givende og socialt studiemiljø,” fortæller Lone og fortsætter:

”Derudover har de jo altid de samme lektier for. Så kan de arbejde med den samme tekst, og tale om den konkrete sætning eller den rigtige formulering.”

Hf for ordblinde kan færdiggøres på to år, men de fleste vælger at forlænge til tre år.

”Mange har brug for ekstra tid til at udarbejde de helt rigtige strategier for at gennemføre uddannelsen. Derudover skal man jo også have tid til det helt almindelige ungdomsliv med fester, kærester og Netflix på sofaen,” fortæller Lone.

Det er gratis at gå på hf for ordblinde, og uddannelsen starter i august. Der er ansøgningsfrist 1. marts.

Du kan læse meget mere om hf for ordblinde her. 

Del artikel

Andre læser også