Populært på VUC&hf Nordjylland: Her kombinerer du musik og teater med uddannelsen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste kan nikke genkendende til, at valget af ungdomsuddannelse kan være en både svær men også vigtig beslutning.

Heldigvis er der også kommet nogle helt nye muligheder, som imødekommer de elever, som ikke bare vil gå den klassiske vej.

Her på MigogAalborg har vi blandt andet skrevet om VUC&hf Nordjyllands helt nye hf e-sport, der kombinerer en almen gymnasial uddannelse med undervisning i e-sport. Den kan du læse meget mere om her

Se Zjakalen prøve kræfter med esport her:

Men det er bestemt ikke den eneste skræddersyede hf-linje, som VUC&hf Nordjylland tilbyder.

Den perfekte kombination af faglighed og kreativitet

Brænder du for musik eller teater, har VUC&hf Nordjylland den helt ideelle linje til dig.

Siden 2012 har de nemlig tilbudt linjen hf-MusT (musik og teater), som er for dig, der drømmer om at kombinere kreativitet med faglighed.

”Hf-undervisningen foregår tre dage om ugen, og så har eleverne to dage, hvor de arbejder intensivt med enten musik eller teater.

Det foregår i et tæt samarbejde med Den Rytmiske Aftenskole, hvor man har undervisning på Nordkraft,” forklarer uddannelseschef, Signe Bracke til MigogAalborg.

Inden for teaterlinjen stifter man blandt andet bekendtskab med slagsmålsteknik, lyssætning, instruktionen og manuskriptskrivning, mens man på musiklinjen kan se frem til sangtræning, sammenspil og undervisning i sit hovedinstrument.

Sascha Hejlskov Jensen startede oprindeligt på en almindelig hf, men den rutineprægede hverdag, var ikke noget for hende. Nu læser hun i stedet hf-MusT på teaterlinjen.

“Jeg er helt utrolig glad for, hvor varieret uddannelsen er. Man har tre dage med ‘almindelig tavleundervisning’ og så to dage med enten musik eller teater.

På de to dage er man ikke på VUC, men oftest på Nordkraft eller Det Hem’lige teater, hvor man får en masse forskellige undervisere og kurser med en masse forskelligt at byde på.

Det gør, at man ikke helt når at blive fuldstændig ør af den almindelige skole og vice versa,” forklarer Sascha.

”Det er vigtigt at understrege, at man ikke bliver professionel musiker eller skuespiller af HF-MusT. Man får derimod snuset til forskellige aspekter af enten teater- eller musikverdenen.

Du behøver heller ikke have fem års erfaring fra de skrå brædder eller være verdensmester på dit instrument. Det vigtigste er, at man er motiveret for at udvikle sit talent, og være en aktiv del af et kreativt fællesskab” siger Signe.

Hårdt arbejde, der betaler sig

For at komme ind på linjen skal man have en afgangseksamen fra enten 9. eller 10. klasse. Derudover skal man have været ude af folkeskolen i mindst ét år.

”Det er virkelig hårdt arbejde, og det kræver hård disciplin at skulle prioritere både den faglige og den kreative del af uddannelsen.

Man lærer virkelig at have mange bolde i luften, når der både skal holdes fokus på lektier, afleveringer og måske en stor revy, som der også skal øves på,” fortæller Signe.

Men det hårde arbejde bærer frugt flere gange årligt, og man får lov udfolde sit talent i både revyer og fredagscaféer på VUC.

Nysgerrige kan allerede komme til samtale nu

Hf-MusT læses som Hf-enkelfag, men hvis man gerne vil sammensætte en hel hf-eksamen, tager uddannelsen tre år.

”Der er egenbetaling på enkeltfag. Det koster 550 kr. pr. obligatorisk fag, mens musik- og teaterundervisningen koster 1100 kr. pr. måned.

Den snak tager vi også til optagelses-samtalerne, for det er en uddannelse, der er svær at klare på SU.”

Uddannelsen starter til august, men hvis du er blevet nysgerrig på Hf-MusT, kan du allerede nu komme til samtale, som afholdes løbende.

Du kan læse meget mere om, hvordan du søger ind her.

Lige muligheder for alle

Men det er ikke kun inden for de mere kreative fag, at VUC&hf Nordjylland tilbyder skræddersyede undervisningsforløb.

På VUC&hf Nordjylland har folk med dokumenteret ordblindhed nemlig mulighed for at følge en særligt tilrettelagt uddannelse, som er på helt samme niveau og af samme kvalitet som en almindelig hf.

Omkring 7 % af befolkningen lider af ordblindhed. Men det behøver bestemt ikke sætte begrænsninger for, at man ikke kan tage en gymnasial uddannelse.

”I gamle dage blev ordblinde stigmatiseret som dovne og dumme mennesker. Men de er lige præcis det modsatte.

De er i stedet nogle kæmpe fightere, som er fantastiske dygtige til at tænke i kreative løsninger, fordi den normale metode til læring ikke har virket for dem,” fortæller Lone Jøhnk, som er lærer og læsevejleder på VUC&hf Nordjylland.

Uddannelsen tager udgangspunkt i den enkelte elev, og der holdes løbende samtaler om, hvordan undervisningen tilrettelægges bedst.

”Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om specialundervisning. Det faglige niveau er helt det samme som på en almindelig hf, og vi stiller de samme krav. Vejen til at nå målet, kan vi hjælpe med på den her uddannelse.”

På hf for ordblinde får man den hjælp og støtte, som skal til for at klare en uddannelse på gymnasialt niveau.

Nogle af lærerne er uddannede læsevejledere, de andre lærere har kendskab til det at undervise ordblinde, og alle elever har adgang til den nyeste teknologi. Lige fra udstyr, der kan scanne tekster til Nota, hvor undervisningsmaterialet er tilgængeligt i digital form.

Derudover vil man altid få forlænget tid til eksamen og muligheden for at bruge hjælpemidler.

Et givende og socialt studiemiljø

Men udover masser af hjælp fra både teknologi og dygtige lærere, får elever på hf for ordblinde også en helt unik mulighed for at lære af hinanden.

”Mange har udviklet nogle kreative strategier, som de kan give videre til andre, der måske døjer lidt med de samme problematikker. Så man bliver en aktiv del af et meget givende og socialt studiemiljø,” fortæller Lone og fortsætter:

”Derudover har de jo altid de samme lektier for. Så kan de arbejde med den samme tekst, og tale om den konkrete sætning eller den rigtige formulering.”

Hf for ordblinde kan færdiggøres på to år, men de fleste vælger at forlænge til tre år.

”Mange har brug for ekstra tid til at udarbejde de helt rigtige strategier for at gennemføre uddannelsen. Derudover skal man jo også have tid til det helt almindelige ungdomsliv med fester, kærester og Netflix på sofaen,” fortæller Lone.

Det er gratis at gå på hf for ordblinde, og uddannelsen starter i august. Der er ansøgningsfrist 1. marts.

Du kan læse meget mere om hf for ordblinde her. 

Ny ejendomsmægler i Aalborg: Jysk Mægler vil gøre boligsalget billigere for kunderne

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
Fra venstre: Kenneth Laustsen og Mikkel Gullach
Fra venstre: Kenneth Laustsen og Mikkel Gullach

At sælge sit hjem er noget de fleste kun gør et fåtal af gange i livet, og det kan tilmed blive til en dyr fornøjelse, hvis man ønsker at skifte bopæl.

Jysk Mægler er en ny ejendomsmægler på boligmarkedet i Aalborg, som vil gøre op med de høje omkostninger, der kan være i forbindelse med salg af bolig.

Jysk Mægler er en online digital mægler, der tilpasser sin markedsføring efter hvert enkelt bolig – og ifølge mæglervirksomheden er det måden, du som sælger kan spare penge.

Støtter lokalforeninger

Jysk Mægler slog officielt dørene op d. 1 Maj, men ikke fysisk. Jysk Mægler er nemlig ikke en fysisk ejendomsmæglerbutik, men en online mægler, som du kan besøge via deres hjemmeside.

Idemanden bag firmaet er Kenneth Laustsen, der også er ejendomsmægler, og han styrer forretningen fra sit kontor på hjemmeadressen.

“Selvom Jysk Mægler ikke er en fysisk butik, så yder jeg samme service som en ejendomsmægler i en fysisk butik.

Jeg holder enten møder hjemme hos kunden, så de ikke skal bekymre sig om parkering eller børnepasning. Ellers er jeg fan af at afholde mine møder på Ulla T i Vestbyen,” fortæller Kenneth.

Udover Kenneth, er der allerede ansat endnu en ejendomsmægler, Mikkel Gullach, i virksomheden hos Jysk Mægler.

“Vi skal arbejde i forskellige områder, hvor vi hver især kender hvert hjørne i lokalområdet.

Jeg arbejder primært i Aalborg, Nørresundby og byerne omkring. Mikkel Gullach er ansvarlig for Svenstrup og omegn, som er hans spidskompetencer.”

Fra venstre: Mikkel Gullach, Kenneth Laustsen

Den nyoprettede mæglervirksomhed har en helt særlig vision; foruden at sælge boliger med den største kundetilfredshed, vil de også værne om det lokale ved at bakke lokalforeningerne op i de byer, hvor boligerne bliver solgt.

“Vi skal bygge det lokale samfund op. En mægler arbejder i lokalområdet, og man skal værne om sin arbejdsplads. Derfor bakker vi op om lokalforeningerne hver gang der bliver solgt en bolig.

Når jeg sælger en bolig i Aalborg, så bakker vi eksempelvis en sportsforening i området op med en pose penge,” fortæller Kenneth.

Tilpasser markedsføringen til den enkelte bolig

En ting ejendomsmæglervirksomheden differentierer sig på, er at al markedsføringen på boligerne, der er til salg, foregår digitalt, og det er der en helt særlig årsag til.

Ifølge Kenneth, så er flere af ejendomsmæglernes markedsføringspakker standardpakker. Det er én af de ting, som de gør anderledes ved Jysk Mægler.

“Et eksempel er, at hvis en lignende ejendom, som den jeg får til salg i samme område, blev solgt på 92 dage, så skal markedsføringen passe til den pågældende bolig og til de 92 dage. Ikke mindre dage og ikke over.

På den måde betaler sælgerne ikke mere end hvad der er nødvendigt,” forklarer Kenneth.

Fra venstre: Kenneth Laustsen og Mikkel Gullach

Der er store planer for fremtiden hos Jysk Mægler.

Kenneth går nemlig med drømmen om at åbne Jysk Mægler i hele Jylland. Både nord og syd for Limfjorden.

Der er allerede planer om nye mæglere i 2020 – og det fortsat uden en fysisk butik – men du kan besøge Jysk Mæglers hjemmeside her.

 

Oplev de sejeste superbiler: Cool Car Race slutter i Aalborg i år

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvis du er til vilde biler som Ferrari, Lamborghini, Porsche og mange flere dyre bilmærker, så er Cool Car Race noget for dig.

Cool Car Race begyndte i 2010 som et løb for velhavende erhvervsfolk, der gerne ville støtte børn med behov for en ekstra håndsrækning.

Det blev startet af Aalborg-virksomheden Coolshop med stifterne Jacob Risgaard og Mark Nielsen i front. I 2012 rykkede løbet ud af Flyvestation Aalborg og ud på de rigtige veje i stedet.

Aalborg bliver ikke forbigået i år

Siden har Cool Car Race været rundt i hele Danmark samt i mange udenlandske byer. Sidste år var dog frygteligt for bilentusiaster i Aalborg, som var vant til, at løbet de fleste år startede i den nordjyske hovedstad.

For her blev Aalborg helt forbigået på ruten. Men nu er vi tilbage til det normale. Ruten er netop i dag blevet offentliggjort, og det er fedt at se, at man slutter af på hjemmebanen i Aalborg.

Starter på Rådhuspladsen

Løbet køres fra 23-25 august. Det hele starter på selve Rådhuspladsen i København.

“Vi er glade for igen at slutte turen i Aalborg. For første gang bliver det muligt at se alle stop og følge turen real time på et kort.

Det er også værd at bemærke, at det er en ren Danmarks-Tour i år,” siger Jacob Risgaard til MigogAalborg.

Har samlet over 4 mio. kr. ind til velgørenhed

Cool Car Race har gennem årene samlet over fire mio. kr. ind til velgørenhed. Sidste år slog man rekorden og fik samlet over 1,5 mio. kr. ind, som blev doneret via Coolunite til syge børn.

Der er 40 superbiler med i løbet som stort set alle har to kørere med. Så handler det om at få samlet så mange penge ind via netværk, sociale medier og forskellige stunts langs ruten.

Vi kan i hvert fald godt skrive under på, at vi glæder os til at se nogle af verdens fedeste biler komme rullende ind i Aalborgs gader, hvor de højest sandsynligt slutter nede ved Havnefronten.

Du kan tjekke ruten og årets løb ud her

Bliver vildt og vådt: Aalborgs store vandfestival Waater vender retur

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Det var en sprøjtende succes, da Waater Festival sidste år fik premiere i Østre Havn.

I august måned fik Aalborg sin allerførste vandfestival, og efter en næsten ulidelig varm sommer kunne timingen vist ikke have været bedre.

Mod alle odds formåede Waater alligevel at ramme ind i de to dage på sommeren, hvor vandet flød fra oven.

Dette afskrækkede heldigvis ikke aalborgenserne fra at springe ombord, så festivalen alligevel fik den bedste start, de kunne forestille sig.

Derfor vender Waater selvfølgelig også tilbage i år. Denne gang den sidste weekend i august, 31. august – 1. september.

Igen i år kan erfarne og uerfarne vandhunde prøve kræfter med almindelige og ualmindelige vandaktiviteter i både sikre og trygge rammer.

Festivalen byder på alt fra et spring på Danmarks største Waater Blob, leg med SUP boards, mega SUP board, flydende trampolin, dyk på land, ture i kanoer og kajakker, adgang til Kabelparken og GoBoats – og meget, meget mere.

Igen i år er alle aktiviteter helt gratis. 

Over overfladen vil der ose af ægte festivalstemning og kunne købes måde mad, is og kølige drikke.

Programmet vil blive offentliggjort løbende, men allerede nu står det klart, at årets festival bliver endnu større og vildere end den sidste.

Et vådt og vildt firmarrangement

Udover at underholde festivalens publikum med de mange vandaktiviteter, har Waater også gjort en aktiv indsats for at få inkluderet byens virksomheder og de ansatte, der er friske på en van(d)vittig oplevelse, og samtidig opnå en stor og anderledes eksponering under festivalen.

Dette sker primært i festivalens hovedkonkurrence, hvor tilmeldte virksomheder dyster mod hinanden på den store, oppustelige luftpude.

Waater ønsker nemlig også at festivalen skal være et oplagt firmaarrangement, hvor lokale virksomheder kan konkurrere mod andre, imens flere tusinde publikummer kigger på.

”For det første er aktiviteten enormt sjov i sig selv, hvor man som kollegaer kan være sammen på en helt anderledes måde, end hvis man fx går ud og tager et spil bowling,” forklarer Nichlas Tougaard, som til dagligt er Partner og kreativ Direktør i reklamebureauet Det nye Sort – og derudover idémanden bag Waater.

”Som deltagere i konkurrencen har man både mulighed for at lege med udklædning og gadgets – mens man samtidigt eksponerer virksomheden og dens image på en helt ny måde.”

Bliv eksponeret på en anderledes måde

A. Enggaard og Handelsbanken har allerede skrevet sig på deltagerlisten, hvoraf op til 9 ansatte kan danne et hold.

Tre af de 9 får lov at vise sine talenter på Blobben, der bedømmes ud fra henholdsvis flotteste udklædning, bedste moves, højden på springet og den vildeste landing i vandet.

“Mens virksomheder får lov at slå sig løs, så kan publikummerne jo samtidigt få lov at opleve virksomhederne i helt andre roller, end de er vant til at se dem i.

Man bliver knyttet sammen med en positiv oplevelse, og der ligger nogle rigtig gode værdier i at turde være med i noget anderledes og vise sig fra en sjovere side, end man måske normalt forbinder bankdirektører eller revisorer med.

Og så er man jo også bare med til at støtte op om et sjovt og lokalt arrangement,” forklarer Nichlas.

Den store Blob-konkurrence finder sted på festivalens åbningsdag og har plads til 10 deltagende virksomheder.

Så kunne du og din virksomhed tænke sig at tage del i festlighederne, så læs mere eller tilmeld jer lige her.