Populært på VUC&hf Nordjylland: Her kombinerer du musik og teater med uddannelsen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste kan nikke genkendende til, at valget af ungdomsuddannelse kan være en både svær men også vigtig beslutning.

Heldigvis er der også kommet nogle helt nye muligheder, som imødekommer de elever, som ikke bare vil gå den klassiske vej.

Her på MigogAalborg har vi blandt andet skrevet om VUC&hf Nordjyllands helt nye hf e-sport, der kombinerer en almen gymnasial uddannelse med undervisning i e-sport. Den kan du læse meget mere om her

Se Zjakalen prøve kræfter med esport her:

Men det er bestemt ikke den eneste skræddersyede hf-linje, som VUC&hf Nordjylland tilbyder.

Den perfekte kombination af faglighed og kreativitet

Brænder du for musik eller teater, har VUC&hf Nordjylland den helt ideelle linje til dig.

Siden 2012 har de nemlig tilbudt linjen hf-MusT (musik og teater), som er for dig, der drømmer om at kombinere kreativitet med faglighed.

”Hf-undervisningen foregår tre dage om ugen, og så har eleverne to dage, hvor de arbejder intensivt med enten musik eller teater.

Det foregår i et tæt samarbejde med Den Rytmiske Aftenskole, hvor man har undervisning på Nordkraft,” forklarer uddannelseschef, Signe Bracke til MigogAalborg.

Inden for teaterlinjen stifter man blandt andet bekendtskab med slagsmålsteknik, lyssætning, instruktionen og manuskriptskrivning, mens man på musiklinjen kan se frem til sangtræning, sammenspil og undervisning i sit hovedinstrument.

Sascha Hejlskov Jensen startede oprindeligt på en almindelig hf, men den rutineprægede hverdag, var ikke noget for hende. Nu læser hun i stedet hf-MusT på teaterlinjen.

“Jeg er helt utrolig glad for, hvor varieret uddannelsen er. Man har tre dage med ‘almindelig tavleundervisning’ og så to dage med enten musik eller teater.

På de to dage er man ikke på VUC, men oftest på Nordkraft eller Det Hem’lige teater, hvor man får en masse forskellige undervisere og kurser med en masse forskelligt at byde på.

Det gør, at man ikke helt når at blive fuldstændig ør af den almindelige skole og vice versa,” forklarer Sascha.

”Det er vigtigt at understrege, at man ikke bliver professionel musiker eller skuespiller af HF-MusT. Man får derimod snuset til forskellige aspekter af enten teater- eller musikverdenen.

Du behøver heller ikke have fem års erfaring fra de skrå brædder eller være verdensmester på dit instrument. Det vigtigste er, at man er motiveret for at udvikle sit talent, og være en aktiv del af et kreativt fællesskab” siger Signe.

Hårdt arbejde, der betaler sig

For at komme ind på linjen skal man have en afgangseksamen fra enten 9. eller 10. klasse. Derudover skal man have været ude af folkeskolen i mindst ét år.

”Det er virkelig hårdt arbejde, og det kræver hård disciplin at skulle prioritere både den faglige og den kreative del af uddannelsen.

Man lærer virkelig at have mange bolde i luften, når der både skal holdes fokus på lektier, afleveringer og måske en stor revy, som der også skal øves på,” fortæller Signe.

Men det hårde arbejde bærer frugt flere gange årligt, og man får lov udfolde sit talent i både revyer og fredagscaféer på VUC.

Nysgerrige kan allerede komme til samtale nu

Hf-MusT læses som Hf-enkelfag, men hvis man gerne vil sammensætte en hel hf-eksamen, tager uddannelsen tre år.

”Der er egenbetaling på enkeltfag. Det koster 550 kr. pr. obligatorisk fag, mens musik- og teaterundervisningen koster 1100 kr. pr. måned.

Den snak tager vi også til optagelses-samtalerne, for det er en uddannelse, der er svær at klare på SU.”

Uddannelsen starter til august, men hvis du er blevet nysgerrig på Hf-MusT, kan du allerede nu komme til samtale, som afholdes løbende.

Du kan læse meget mere om, hvordan du søger ind her.

Lige muligheder for alle

Men det er ikke kun inden for de mere kreative fag, at VUC&hf Nordjylland tilbyder skræddersyede undervisningsforløb.

På VUC&hf Nordjylland har folk med dokumenteret ordblindhed nemlig mulighed for at følge en særligt tilrettelagt uddannelse, som er på helt samme niveau og af samme kvalitet som en almindelig hf.

Omkring 7 % af befolkningen lider af ordblindhed. Men det behøver bestemt ikke sætte begrænsninger for, at man ikke kan tage en gymnasial uddannelse.

”I gamle dage blev ordblinde stigmatiseret som dovne og dumme mennesker. Men de er lige præcis det modsatte.

De er i stedet nogle kæmpe fightere, som er fantastiske dygtige til at tænke i kreative løsninger, fordi den normale metode til læring ikke har virket for dem,” fortæller Lone Jøhnk, som er lærer og læsevejleder på VUC&hf Nordjylland.

Uddannelsen tager udgangspunkt i den enkelte elev, og der holdes løbende samtaler om, hvordan undervisningen tilrettelægges bedst.

”Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om specialundervisning. Det faglige niveau er helt det samme som på en almindelig hf, og vi stiller de samme krav. Vejen til at nå målet, kan vi hjælpe med på den her uddannelse.”

På hf for ordblinde får man den hjælp og støtte, som skal til for at klare en uddannelse på gymnasialt niveau.

Nogle af lærerne er uddannede læsevejledere, de andre lærere har kendskab til det at undervise ordblinde, og alle elever har adgang til den nyeste teknologi. Lige fra udstyr, der kan scanne tekster til Nota, hvor undervisningsmaterialet er tilgængeligt i digital form.

Derudover vil man altid få forlænget tid til eksamen og muligheden for at bruge hjælpemidler.

Et givende og socialt studiemiljø

Men udover masser af hjælp fra både teknologi og dygtige lærere, får elever på hf for ordblinde også en helt unik mulighed for at lære af hinanden.

”Mange har udviklet nogle kreative strategier, som de kan give videre til andre, der måske døjer lidt med de samme problematikker. Så man bliver en aktiv del af et meget givende og socialt studiemiljø,” fortæller Lone og fortsætter:

”Derudover har de jo altid de samme lektier for. Så kan de arbejde med den samme tekst, og tale om den konkrete sætning eller den rigtige formulering.”

Hf for ordblinde kan færdiggøres på to år, men de fleste vælger at forlænge til tre år.

”Mange har brug for ekstra tid til at udarbejde de helt rigtige strategier for at gennemføre uddannelsen. Derudover skal man jo også have tid til det helt almindelige ungdomsliv med fester, kærester og Netflix på sofaen,” fortæller Lone.

Det er gratis at gå på hf for ordblinde, og uddannelsen starter i august. Der er ansøgningsfrist 1. marts.

Du kan læse meget mere om hf for ordblinde her. 

Kæmpe makeover: Vestre Baadelaug er genåbnet med masser af nyheder

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Der er fart over feltet hos Vestre Baadelaug ved havnen, der i årevis har været blandt aalborgensernes foretrukne spisested.

Og med god grund.

Her får du nemlig retter, der er så overdådige, at englene synger. Der er ganske vist ikke tale om decideret gourmet – men så alligevel.

Selvom Vestre Baadelaug har mange år på bagen, så var netop i dag en særlig én af slagsen.

Efter en hel måneds renovation i restauranten var indehaveren Nina nu klar til at byde velkommen i de splinternye lokaler.

“I like BRUN SOVS and i can not lie”

Adressen er naturligvis den samme, men ellers er der ikke meget genkendeligt. Både gulv, møbler og vægge har fået en ordentlig overhaling, hvilket giver en helt ny stemning til det ikoniske sted.

“Det er første gang, at vi har givet den så meget gas med renoveringen siden 2007, hvor jeg overtog stedet,” fortæller Nina, der i dagens anledning er iklædt en genial t-shirt med teksten “I like BRUN SOVS and I can not lie”.

“Restauranten trængte til en kærlig hånd, og når man først kommer i gang, så vil man jo også bare gerne have ordnet det hele. Vi har derfor skiftet alt ud – pånær gardinerne.”

Renoveringen har også betydet, at VB har otte pladser mindre i restauranten – disse nyerhvervede kvadratmeter har i stedet givet plads til en større og flottere bar, hvor øl og sodavand findes frem til gæsterne.

De efterhånden slidte kurvestole er blevet skiftet ud med brune møbler i nordisk, hyggelig stil, der passer perfekt til det, som køkkenet bagved tryller frem på ens tallerken.

For det er jo også meget … brunt.

Ikke nok med at Vestre Baadelaug har haft travlt med at forvandle restauranten, så har de nemlig haft ligeså travlt med at juble over deres nye titel som Danmarks 2. bedste bøfsandwich, der blev kåret 14. januar i år.

Det vil sige, at i dag altså også var første åbningsdag siden titlen kom i hus – og dermed også første chance for at lykønske den stolte vinder.

Og vi kan allerede nu konkludere, at vi nok ikke er uenige med De Brune Riddere, der kårede netop dette monster til den anden bedste i hele landet.

Lækker nyhed på menukortet

Selvom Vestre Baadelaug er kendt og elsket for deres signaturretter (heriblandt bøfsandwichen), så betyder det ikke, at der ikke bliver nytænkt – hele tiden.

Ifølge Nina er VB’s fiskeburger i top3 over mest bestilte retter.

Nina kan nemlig bedst lide at prøve nye ting af så ofte som muligt, og derfor er der naturligvis også kommet et par nyheder på kortet.

Blandt andet Ninas bud på en cowboytoast, der er lavet med inspiration fra Gastromand.

Toasten består af smørgrillet brød, 300 gr. bøf, løgkompot og baconmarmelade – naturligvis serveret med rustikke fritter, estragon-mayo og barbeque.

… måske Danmarks Bedste Cowboytoast også burde kåres? I så fald har vi et godt bud på en vinder.

Alt i alt kan vi altså berette, at alt er ved det gamle i bådehavnen – og samtidigt stråler som aldrig før.

Vi kan derfor kun anbefale, at man selv lægger vejen forbi og lader sig forkæle i brune, stride strømme. Fordi du fortjener det.

Restaurant Vestre Baadelaug holder åbent onsdag – søndag fra kl. 11.00 – 21.00.

Succesen gentages: Smag alt det øl du vil til kæmpe øl-messe i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Er du vild med øl i alle afskygninger, er god grund til at sætte kryds i kalenderen.

Lørdag den 8. februar bliver klistrede håndbolde, straffekast, 2-minutters udvisning og kampen om 2 point nemlig skiftet ud med kolde øl og lækre specialiteter, når Aalborg Håndboldklub inviterer til den syvende udgave af ØL-MESSE.

Det sker som altid i Idrætshallen på Østre Alle 87 fra klokken 13.00 – 17.00.

“Vi har plads til cirka 500 gæster, og vi har allerede solgt en del billetter, så vi satser på fuldt hus,” fortæller Joakim Thostrup, der er medarrangør på øl-messen. 

Fire timer i ølhimlen

Med en indgangsbillet kan man smage alt det specialøl, man har lyst til i fire timer. Billetten koster 195 kr.

På messen kan du se frem til over 15 forskellige udstillere, som blandt andre tæller bryghuse og distributører som Thisted Bryghus, Hjort Beer, Fur Bryghus og London Pub.

Udvalget tæller både almindelige øl, specialøl og de helt friske nyheder fra producenterne.

“Finder man en favoritøl i løbet af smagningen, er der også mulighed for at købe lidt med hjem,” forklarer Joakim.

Igen i år kan du se frem til smagsprøver på udvalgte delikatesser fra både Føtex og Slagter Engen.

Liste over udstillere

Bang & Harbo
Bøgeskov Bryg
Frederikshavn Bryghus
FUR
Hjort Beer
Mollwitx Mjod
Nibe Bryghus
Thisted Bryghus
United Beverage
Føtex
Theodor og Slotz
London Pub
One Pint
Malt Master
Slagter Engen
Hornbeer

Grauballe bryghus

Grillpølser, live musik og gevinster i tombolaen

Vi er nok mange, der forbinder en god øl med sene sommeraftener og en pølse på grillen.

Lidt af den stemning kan du også få på messen, for i år kan du også købe en grillpølse, når sulten melder sig. De bliver serveret af klubbens spillere og frivillige – for det er nemlig hele klubben, der står sammen om de mange events som klubben holder i løbet af året.

“Vi vil gerne give både sponsorer, publikum og medlemmer en anderledes oplevelse, end den man normalt oplever på håndboldbanen, og vi er meget taknemmelige for den opbakning vi oplever år efter år,” siger Joakim.

Du kan også se frem til hyggelig live musik i løbet af dagen, og i det amerikanske lotteri bliver der mulighed for at vinde lækre præmier fra bryggerierne og andre sponsorer.

Udover den årlige øl-messe afholdes der også andre arrangementer i 2020.

Det drejer sig blandt andet om kunstudstillingen Aalborg i Farver, en vinfestival og ikke mindst den årlige oktoberfest, som plejer at være et stort tilløbsstykke.

Først gælder det dog årets øl-messe, som foregår lørdag den 8. februar fra klokken 13.00-17.00.

Hvad: ØL-MESSE 2020
Hvor: Idrætshallen, Østre Alle 87
Hvornår: 8. februar kl. 13-17

Du finder billetinfo lige her.

Godt nyt til vinyl-elskere: Pladebørsen rykker på museum for en dag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Pladebørs Nordkraft
Foto: Pladebørs Nordkraft

To gange årligt er Nordkraft et rent slaraffenland for LP-entusiaster, når pladebørsen byder velkommen til et bredt udvalg af musik, hvor du finder mere end 70.000 plader og et stort udvalg af CD’er.

Og nu er der godt nyt til dig, der elsker musik.

Folkene bag pladebørsen åbner nemlig en pop up børs helt centralt i Aalborg.

Plader og CD’er på museum

Den får navnet Record Fair – Northern Winter Beat 2020 edition og finder sted lørdag d. 1. februar fra kl. 11.00 – 16.00.

Enkelte ville måske påstå, at plader og CD’er hører til på museum … og det bliver faktisk en realitet – for pladebørsen rykker ind på Aalborg Historiske Museum.

“Der er tale om en miniudgave af den velkendte pladebørs, og derfor finder “kun” cirka 30.000 plader på Aalborg Historiske Museum.

Du finder alt imellem indie, hard rock, punk, danske sjældenheder, prog og psych rock, og der er både brugte og nye plader,” skriver pladebørsen om eventet.

Det er gratis at besøge Record Fair – Northern Winter Beat 2020 edition, men ønsker du samtidig at se museets udstillinger, skal der købes almindelig entrébillet.

Prismæssigt plejer der at være noget for alle på pladebørsen – der er plader fra 5 kroner og op. Du kan finde 5 LP’er for 50 kroner.

Leder du efter sjældne 1. tryk til flere tusinde kroner, finder du også dem.

Hvad: Record Fair – Northern Winter Beat 2020 edition
Hvor: Aalborg Historiske Museum
Hvornår: Lørdag d. 1. februar fra kl. 11.00 – 16.00

Du finder mere info her.