Populært på VUC&hf Nordjylland: Her kombinerer du musik og teater med uddannelsen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste kan nikke genkendende til, at valget af ungdomsuddannelse kan være en både svær men også vigtig beslutning.

Heldigvis er der også kommet nogle helt nye muligheder, som imødekommer de elever, som ikke bare vil gå den klassiske vej.

Her på MigogAalborg har vi blandt andet skrevet om VUC&hf Nordjyllands helt nye hf e-sport, der kombinerer en almen gymnasial uddannelse med undervisning i e-sport. Den kan du læse meget mere om her

Se Zjakalen prøve kræfter med esport her:

Men det er bestemt ikke den eneste skræddersyede hf-linje, som VUC&hf Nordjylland tilbyder.

Den perfekte kombination af faglighed og kreativitet

Brænder du for musik eller teater, har VUC&hf Nordjylland den helt ideelle linje til dig.

Siden 2012 har de nemlig tilbudt linjen hf-MusT (musik og teater), som er for dig, der drømmer om at kombinere kreativitet med faglighed.

”Hf-undervisningen foregår tre dage om ugen, og så har eleverne to dage, hvor de arbejder intensivt med enten musik eller teater.

Det foregår i et tæt samarbejde med Den Rytmiske Aftenskole, hvor man har undervisning på Nordkraft,” forklarer uddannelseschef, Signe Bracke til MigogAalborg.

Inden for teaterlinjen stifter man blandt andet bekendtskab med slagsmålsteknik, lyssætning, instruktionen og manuskriptskrivning, mens man på musiklinjen kan se frem til sangtræning, sammenspil og undervisning i sit hovedinstrument.

Sascha Hejlskov Jensen startede oprindeligt på en almindelig hf, men den rutineprægede hverdag, var ikke noget for hende. Nu læser hun i stedet hf-MusT på teaterlinjen.

“Jeg er helt utrolig glad for, hvor varieret uddannelsen er. Man har tre dage med ‘almindelig tavleundervisning’ og så to dage med enten musik eller teater.

På de to dage er man ikke på VUC, men oftest på Nordkraft eller Det Hem’lige teater, hvor man får en masse forskellige undervisere og kurser med en masse forskelligt at byde på.

Det gør, at man ikke helt når at blive fuldstændig ør af den almindelige skole og vice versa,” forklarer Sascha.

”Det er vigtigt at understrege, at man ikke bliver professionel musiker eller skuespiller af HF-MusT. Man får derimod snuset til forskellige aspekter af enten teater- eller musikverdenen.

Du behøver heller ikke have fem års erfaring fra de skrå brædder eller være verdensmester på dit instrument. Det vigtigste er, at man er motiveret for at udvikle sit talent, og være en aktiv del af et kreativt fællesskab” siger Signe.

Hårdt arbejde, der betaler sig

For at komme ind på linjen skal man have en afgangseksamen fra enten 9. eller 10. klasse. Derudover skal man have været ude af folkeskolen i mindst ét år.

”Det er virkelig hårdt arbejde, og det kræver hård disciplin at skulle prioritere både den faglige og den kreative del af uddannelsen.

Man lærer virkelig at have mange bolde i luften, når der både skal holdes fokus på lektier, afleveringer og måske en stor revy, som der også skal øves på,” fortæller Signe.

Men det hårde arbejde bærer frugt flere gange årligt, og man får lov udfolde sit talent i både revyer og fredagscaféer på VUC.

Nysgerrige kan allerede komme til samtale nu

Hf-MusT læses som Hf-enkelfag, men hvis man gerne vil sammensætte en hel hf-eksamen, tager uddannelsen tre år.

”Der er egenbetaling på enkeltfag. Det koster 550 kr. pr. obligatorisk fag, mens musik- og teaterundervisningen koster 1100 kr. pr. måned.

Den snak tager vi også til optagelses-samtalerne, for det er en uddannelse, der er svær at klare på SU.”

Uddannelsen starter til august, men hvis du er blevet nysgerrig på Hf-MusT, kan du allerede nu komme til samtale, som afholdes løbende.

Du kan læse meget mere om, hvordan du søger ind her.

Lige muligheder for alle

Men det er ikke kun inden for de mere kreative fag, at VUC&hf Nordjylland tilbyder skræddersyede undervisningsforløb.

På VUC&hf Nordjylland har folk med dokumenteret ordblindhed nemlig mulighed for at følge en særligt tilrettelagt uddannelse, som er på helt samme niveau og af samme kvalitet som en almindelig hf.

Omkring 7 % af befolkningen lider af ordblindhed. Men det behøver bestemt ikke sætte begrænsninger for, at man ikke kan tage en gymnasial uddannelse.

”I gamle dage blev ordblinde stigmatiseret som dovne og dumme mennesker. Men de er lige præcis det modsatte.

De er i stedet nogle kæmpe fightere, som er fantastiske dygtige til at tænke i kreative løsninger, fordi den normale metode til læring ikke har virket for dem,” fortæller Lone Jøhnk, som er lærer og læsevejleder på VUC&hf Nordjylland.

Uddannelsen tager udgangspunkt i den enkelte elev, og der holdes løbende samtaler om, hvordan undervisningen tilrettelægges bedst.

”Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om specialundervisning. Det faglige niveau er helt det samme som på en almindelig hf, og vi stiller de samme krav. Vejen til at nå målet, kan vi hjælpe med på den her uddannelse.”

På hf for ordblinde får man den hjælp og støtte, som skal til for at klare en uddannelse på gymnasialt niveau.

Nogle af lærerne er uddannede læsevejledere, de andre lærere har kendskab til det at undervise ordblinde, og alle elever har adgang til den nyeste teknologi. Lige fra udstyr, der kan scanne tekster til Nota, hvor undervisningsmaterialet er tilgængeligt i digital form.

Derudover vil man altid få forlænget tid til eksamen og muligheden for at bruge hjælpemidler.

Et givende og socialt studiemiljø

Men udover masser af hjælp fra både teknologi og dygtige lærere, får elever på hf for ordblinde også en helt unik mulighed for at lære af hinanden.

”Mange har udviklet nogle kreative strategier, som de kan give videre til andre, der måske døjer lidt med de samme problematikker. Så man bliver en aktiv del af et meget givende og socialt studiemiljø,” fortæller Lone og fortsætter:

”Derudover har de jo altid de samme lektier for. Så kan de arbejde med den samme tekst, og tale om den konkrete sætning eller den rigtige formulering.”

Hf for ordblinde kan færdiggøres på to år, men de fleste vælger at forlænge til tre år.

”Mange har brug for ekstra tid til at udarbejde de helt rigtige strategier for at gennemføre uddannelsen. Derudover skal man jo også have tid til det helt almindelige ungdomsliv med fester, kærester og Netflix på sofaen,” fortæller Lone.

Det er gratis at gå på hf for ordblinde, og uddannelsen starter i august. Der er ansøgningsfrist 1. marts.

Du kan læse meget mere om hf for ordblinde her. 

Nyt fra statsministeren: Indfører krav om mundbind i den kollektive transport

Skrevet af: Redaktionen

Efter flere måneder uden corona-pressemøder fra Statsministeriet, var der i dag klokken 11.00 indkaldt til pressemøde, hvor Mette Frederiksen meldte nyt ud.

Allerede i går aftes kunne flere medier skrive, at hovedbudskabet på pressemødet ville være et krav om, at passagerer ifører sig mundbind, når man bruger offentlige transportmidler.

Og det var netop også det første, som statsministeren udtalte sig om på pressemødet:

“Vi indfører nu et krav om, at man skal bære mundbind i den kollektive transport på alle tider af døgnet (…) Det har før været en anbefaling. Nu bliver det et krav.”

Tiltaget træder i kraft om en uge – altså lørdag den 22. august.

Det kan senere blive nødvendigt at indføre kravet andre steder, eksempelvis i supermarkedet eller ved lægen.

Det lokale fokus

Mette Fredriksen lagde også vægt på, at det nu er helt lokalt, at corona skal bekæmpes.

Smittekæderne skal brydes lokalt og den lokale indsats kan variere, så hvis der er smitte i ens kommune kan der komme specifikke regler lokalt.

Corona skal bekæmpes ud fra en såkaldt tretrinsraket: Test, opsporing og så isolation og karantæne.

… Opdateres

Sent i aftes kunne Folketingets partier og regeringen melde ud, at de er blevet enige om en ny aftale for genåbningens fase 4 – det kan du læse mere om her.

Starter i morgen: Skagen Fiskerestaurant introducerer det store søndags frokostbord

Skrevet af: Michael Qureshi

Aalborgs nye fiskerestaurant har fået en flyvende start med deres flotte indretning og strandsand på gulvene og ikke mindst den store udendørs terrasse, der flittigt bruges i disse skønne sommerdage.

Nu er Skagen Fiskerestaurant på Budolfi Plads klar med endnu en nyhed. Fra i morgen og hver søndag fremover kører de med et helt nyt koncept.

De kalder det for det store Søndags frokostbord, og man får ærlig talt mundvand, når man læser, hvad der findes af lækkerier på menuen.

Lækre favoritter i buffet

Det bliver med adskillige af restaurantens favoritter på menukortet serveret i en lækker buffet og selvfølgelig med særligt fokus på alle forholdsregler omkring Covid-19.

På buffeten er der blandt andet retter som;

Marineret sild med Karry Salat, kapers og løg.
Pandestegte rødspætter med remoulade og tyttebær
Pandestegte fiskefrikadeller med løgkompot og citron

Du kan allerede nu booke bord til i morgen søndag d. 16. august, eller en af de kommende søndage her.

Skulle du være så heldig at vinde nedenstående konkurrence, og du allerede har reserveret bord til en specifik søndag, så får du naturligvis den frokost betalt med ledsager.

KONKURRENCE

Lige nu kører MigogAalborg en konkurrence i samarbejde med Skagen Fiskerestaurant.

Vind en Søndags frokost for 2 personer på Skagen Fiskerestaurant inkl. 2 fadøl/sodavand. Vi udlodder 4 x 2 blandt deltagerne i konkurrencen.

Sådan vinder du;
Like opslaget lagt på MigogAalborgs Facebook-side lørdag d. 15. august 9.30
Skriv hvem du vil invitere med på en hyggelig frokost på Skagen Fiskerestaurant i Aalborg

Aftale for Fase 4 er på plads: Her er de nye tiltag

Skrevet af: Michael Qureshi

Sent i aftes kunne Folketingets partier og regeringen melde ud, at de er blevet enige om en ny aftale for genåbningens fase 4.

De stigende smittetal har ændret i de oprindelige planer for fase 4, hvor man havde regnet med at genåbne diskoteker og natklubber samt blandt andet hæve forsamlingsforbuddet.

Men i den nye aftale har man forsøgt at finde et kompromis på flere ting, men sikkert er det, at nattelivet som sådan skal forblive lukket til 31. oktober.

Til gengæld får restauranter, caféer og barer lov til at holde åbent helt frem til klokken 02.00 forudsat, at de ikke lukker nye gæster ind fra klokken 23.00.

Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde i dag klokken 11.00, hvor hun vil komme med yderligere nyt.

Det er med i aftalen

Herunder kan du se væsentlige punkter i den nye aftale meldt ud af Justitsministeriet i aftes.

  • Steder, hvor der drives natklub, diskotek eller lignende (dvs. steder med få siddepladser, dansegulv osv.), skal holde lukket til og med den 31. oktober 2020.
  • Hvis steder, der har været drevet som natklub mv., inden for de regler, der gælder på det pågældende område, kan ændre deres indretning og aktiviteter i overensstemmelse med de retningslinjer, der gælder for restauranter, barer og lignende, kan de åbne på samme vilkår som disse.
  • Den tilladte åbningstid for restauranter, barer, caféer og lign. med bevilling hertil udvides til kl. 02.00, forudsat at man ikke lukker nye gæster ind efter kl. 23.00.
  • Forsamlingsforbuddet på 100 personer forlænges til og med den 31. oktober 2020, men aftaleparterne vil ved udgangen af september 2020 vurdere, om der er grundlag for at lempe forbuddet tidligere.
  • Forsamlingsforbuddet på 500 personer til siddende arrangementer forlænges til og med den 31. oktober 2020.
  • Udendørs begravelser og bisættelser omfattes af et forsamlingsforbud på 200 personer.
  • Det undersøges, om der kan afvikles koncerter med flere end 500 personer på samme vilkår som Superliga-fodbold. På samme måde undersøges det, om reglerne kan udvides til andet professionel idræt.
  • Reglen om, at turister skal have booket seks overnatninger for at måtte rejse ind, ophæves.
  • Testsvar skal ligge klar inden 24 timer for 80 procent af de testede – skal ske via øget laboratoriefacilitet i Vestdanmark.