Populært på VUC&hf Nordjylland: Her kombinerer du musik og teater med uddannelsen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste kan nikke genkendende til, at valget af ungdomsuddannelse kan være en både svær men også vigtig beslutning.

Heldigvis er der også kommet nogle helt nye muligheder, som imødekommer de elever, som ikke bare vil gå den klassiske vej.

Her på MigogAalborg har vi blandt andet skrevet om VUC&hf Nordjyllands helt nye hf e-sport, der kombinerer en almen gymnasial uddannelse med undervisning i e-sport. Den kan du læse meget mere om her

Se Zjakalen prøve kræfter med esport her:

Men det er bestemt ikke den eneste skræddersyede hf-linje, som VUC&hf Nordjylland tilbyder.

Den perfekte kombination af faglighed og kreativitet

Brænder du for musik eller teater, har VUC&hf Nordjylland den helt ideelle linje til dig.

Siden 2012 har de nemlig tilbudt linjen hf-MusT (musik og teater), som er for dig, der drømmer om at kombinere kreativitet med faglighed.

”Hf-undervisningen foregår tre dage om ugen, og så har eleverne to dage, hvor de arbejder intensivt med enten musik eller teater.

Det foregår i et tæt samarbejde med Den Rytmiske Aftenskole, hvor man har undervisning på Nordkraft,” forklarer uddannelseschef, Signe Bracke til MigogAalborg.

Inden for teaterlinjen stifter man blandt andet bekendtskab med slagsmålsteknik, lyssætning, instruktionen og manuskriptskrivning, mens man på musiklinjen kan se frem til sangtræning, sammenspil og undervisning i sit hovedinstrument.

Sascha Hejlskov Jensen startede oprindeligt på en almindelig hf, men den rutineprægede hverdag, var ikke noget for hende. Nu læser hun i stedet hf-MusT på teaterlinjen.

“Jeg er helt utrolig glad for, hvor varieret uddannelsen er. Man har tre dage med ‘almindelig tavleundervisning’ og så to dage med enten musik eller teater.

På de to dage er man ikke på VUC, men oftest på Nordkraft eller Det Hem’lige teater, hvor man får en masse forskellige undervisere og kurser med en masse forskelligt at byde på.

Det gør, at man ikke helt når at blive fuldstændig ør af den almindelige skole og vice versa,” forklarer Sascha.

”Det er vigtigt at understrege, at man ikke bliver professionel musiker eller skuespiller af HF-MusT. Man får derimod snuset til forskellige aspekter af enten teater- eller musikverdenen.

Du behøver heller ikke have fem års erfaring fra de skrå brædder eller være verdensmester på dit instrument. Det vigtigste er, at man er motiveret for at udvikle sit talent, og være en aktiv del af et kreativt fællesskab” siger Signe.

Hårdt arbejde, der betaler sig

For at komme ind på linjen skal man have en afgangseksamen fra enten 9. eller 10. klasse. Derudover skal man have været ude af folkeskolen i mindst ét år.

”Det er virkelig hårdt arbejde, og det kræver hård disciplin at skulle prioritere både den faglige og den kreative del af uddannelsen.

Man lærer virkelig at have mange bolde i luften, når der både skal holdes fokus på lektier, afleveringer og måske en stor revy, som der også skal øves på,” fortæller Signe.

Men det hårde arbejde bærer frugt flere gange årligt, og man får lov udfolde sit talent i både revyer og fredagscaféer på VUC.

Nysgerrige kan allerede komme til samtale nu

Hf-MusT læses som Hf-enkelfag, men hvis man gerne vil sammensætte en hel hf-eksamen, tager uddannelsen tre år.

”Der er egenbetaling på enkeltfag. Det koster 550 kr. pr. obligatorisk fag, mens musik- og teaterundervisningen koster 1100 kr. pr. måned.

Den snak tager vi også til optagelses-samtalerne, for det er en uddannelse, der er svær at klare på SU.”

Uddannelsen starter til august, men hvis du er blevet nysgerrig på Hf-MusT, kan du allerede nu komme til samtale, som afholdes løbende.

Du kan læse meget mere om, hvordan du søger ind her.

Lige muligheder for alle

Men det er ikke kun inden for de mere kreative fag, at VUC&hf Nordjylland tilbyder skræddersyede undervisningsforløb.

På VUC&hf Nordjylland har folk med dokumenteret ordblindhed nemlig mulighed for at følge en særligt tilrettelagt uddannelse, som er på helt samme niveau og af samme kvalitet som en almindelig hf.

Omkring 7 % af befolkningen lider af ordblindhed. Men det behøver bestemt ikke sætte begrænsninger for, at man ikke kan tage en gymnasial uddannelse.

”I gamle dage blev ordblinde stigmatiseret som dovne og dumme mennesker. Men de er lige præcis det modsatte.

De er i stedet nogle kæmpe fightere, som er fantastiske dygtige til at tænke i kreative løsninger, fordi den normale metode til læring ikke har virket for dem,” fortæller Lone Jøhnk, som er lærer og læsevejleder på VUC&hf Nordjylland.

Uddannelsen tager udgangspunkt i den enkelte elev, og der holdes løbende samtaler om, hvordan undervisningen tilrettelægges bedst.

”Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om specialundervisning. Det faglige niveau er helt det samme som på en almindelig hf, og vi stiller de samme krav. Vejen til at nå målet, kan vi hjælpe med på den her uddannelse.”

På hf for ordblinde får man den hjælp og støtte, som skal til for at klare en uddannelse på gymnasialt niveau.

Nogle af lærerne er uddannede læsevejledere, de andre lærere har kendskab til det at undervise ordblinde, og alle elever har adgang til den nyeste teknologi. Lige fra udstyr, der kan scanne tekster til Nota, hvor undervisningsmaterialet er tilgængeligt i digital form.

Derudover vil man altid få forlænget tid til eksamen og muligheden for at bruge hjælpemidler.

Et givende og socialt studiemiljø

Men udover masser af hjælp fra både teknologi og dygtige lærere, får elever på hf for ordblinde også en helt unik mulighed for at lære af hinanden.

”Mange har udviklet nogle kreative strategier, som de kan give videre til andre, der måske døjer lidt med de samme problematikker. Så man bliver en aktiv del af et meget givende og socialt studiemiljø,” fortæller Lone og fortsætter:

”Derudover har de jo altid de samme lektier for. Så kan de arbejde med den samme tekst, og tale om den konkrete sætning eller den rigtige formulering.”

Hf for ordblinde kan færdiggøres på to år, men de fleste vælger at forlænge til tre år.

”Mange har brug for ekstra tid til at udarbejde de helt rigtige strategier for at gennemføre uddannelsen. Derudover skal man jo også have tid til det helt almindelige ungdomsliv med fester, kærester og Netflix på sofaen,” fortæller Lone.

Det er gratis at gå på hf for ordblinde, og uddannelsen starter i august. Der er ansøgningsfrist 1. marts.

Du kan læse meget mere om hf for ordblinde her. 

Bliv under dynen: DMI varsler kraftigt blæsevejr i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

For mange er søndagen den oplagte dag til at hygge under dynen med uldne sokker, varm kakao og binge watching af din yndlingsserie.

Netop denne søndag bliver måske oplagt til formålet.

DMI har nemlig udsendt en varsel om blæsevejr, der siger spar to.

Fra kl. 12 til 23 i aften vil der være risiko for stormende kuling fra vest med vindstød af stormstyrke, og DMI advarer om, at både tog- og vejstrækninger kan blive spærret, mens broer kan risikeres at skulle lukkes for gennemkørende trafik.

Især Skagerrakkysten forventes at rammes hårdt med vindstød på op mod 25-28 meter i sekundet.

En blæsende dag i Aalborg

Aalborg bliver dog heldigvis ikke lige så hårdt ramt, hvor styrken sandsynligvis når op på 21 m/s allerede fra middagstid og resten af dagen.

“I Aalborg nærmer vinden sig kulinggrænsen, så ifølge den nuværende prognose er der ingen grund til at frygte stormstyrke,” siger vagtchef ved DMI, Martin Lindberg til MigogAalborg og fortsætter:

“Men det er første gang i lang tid, at vi har haft så kraftig en vind, så det er selvfølgelig et aspekt, man skal tage med.

Prognosen kan også nå at ændre sig løbende, så vi anbefaler, at man følger med for at holde sig opdateret på eventuelle ændringer.”

Det er et dybt lavtryk nord for Færøerne, som i løbet af søndagen bevæger sig mod øst til Mellemskandinavien. Samtidig ligger et højtryk næsten stille vest for den Engelske Kanal.

Den store trykforskel giver Danmark et blæsevejr om søndagen, og især syd for Norge, over Skagerrak og ind over nordligste Jylland bliver vinden kraftig.

Der vil løbende blive holdt øje med udviklingen og om nødvendigt opgraderet til varsel eller justeret i risikomeldingen.

Følg med her.

Over 30 slags konditorkager: Scheelsminde inviterer til overdådig kagebuffet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Søndag d. 13. oktober kan du godt sætte et stort, fedt kryds i kalenderen.

Hotel Scheelsminde inviterer nemlig endnu engang til sit voldsomt populære kagebuffet-arrangement.

Her vil hotellets konditor trylle med lækkert bagværk, der vil kunne få selv den mest kagesultne nordjyde til at overgive sig … før eller siden.

For vi elsker jo kage. Hele året rundt. Men der sker nu alligevel noget særligt, når kalenderen skifter over til efterår og tanken om, hvorvidt bikinien passer, bliver pakket ligeså langt væk som den dårlige samvittighed.

Nu gælder det bare om at nyde synet af Aalborgs bronzefarvede landskaber, duften af nyfaldne blade og selvfølgelig smagen af din absolutte favoritkage.

Og det bliver der rig mulighed for.

Over 30 hjemmelavede kager

Netop denne kage-buffet består af mere end 30 forskellige hjemmelavede lækkerier: alt fra citrontærte, hindbærsnitter, gateau marcel, gulerodskage til den ikoniske Othellolagkage.

Fik vi sagt, at det hele er hjemmelavet?

Hotellets konditor bager for eksempel selv lagkagebundene og koger selv kagecremerne.

”Alt er lavet fra bunden – som i virkelig alt!” har hotellets konditor, Mia Bragenholt, tidligere fortalt om det overdådige kagebord.

Du skal være hurtig

Scheelsminde introducerede for første gang konceptet i februar sidste år, hvilket viste sig at være en massiv succes.

Faktisk så stor en succes, at alle pladser lynhurtigt blev udsolgt.

Derfor er det altså en god idé at tjekke sin kalender allerede nu, så du kan nå at sikre dig en plads til en drøm af et kagebord.

Efter kageædegildet har du sandsynligvis brug for lidt frisk luft … Her kan man passende tage en tur i Scheelsmindes dejlige park, hvor efteråret tager sig allerbedst og smukkest ud, i takt med at de gyldne blade daler ned fra træerne.

En plads til årets mest syndige arrangement koster 148 kr. og kan sikres lige her.

Hvad: Kagebuffet
Hvor: Hotel Scheelsminde
Hvornår: 13. oktober 2019

Farvel til Eatlow: Plantebaseret takeaway tager over

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I øjeblikket løber Aalborg Bæredygtighedsfestival af stablen i midtbyen, og hundredevis af aalborgensere har kigget forbi til en sludder om, hvordan vi hver især kan være med til at gøre Aalborg til en endnu grønnere by.

I Utzonparken har hele 70 standholdere stået klar til at berette om bæredygtige initiativer, der hver dag er med til at gøre en forskel for kloden.

Én af dem er PLA:NT: en 100 % plantebaseret takeaway og tilmed den første af sin slags i Aalborg.

Som enhvert anden plantefrø er PLA:NT lidt pludseligt skudt op af jorden uden at gøre nogen særlig stor opmærksomhed af sig.

Men det skulle vise sig, at PLA:NT ikke har valgt et tilfældigt sted at slå sine grønne folder ud.

Dette er nemlig sket i Reberbansgade 20, hvor Eatlow ellers har holdt til siden 2013.

Fra Eatlow til PLA:NT

Eatlow var kendt for blandt andet at tilgodese de aalborgensere, der gik ekstra op i sund kost med de rigtige næringsværdier – uden at gå på kompromis med smagen.

I september 2018 blev Eatlow tilbagekøbt af folkene bag SushiMania, der også oprindeligt startede konceptet op.

Siden har koncernen arbejdet på videreudvikling af det stærke Aalborg-brand, og det er altså nu blevet til PLA:NT.

Vi har taget en snak med nuværende indehaver samt COO i SushiMania Aalborg, Nathalie Ina Kühl:

“Det nye sted hedder Plant og bliver 100 % plantebaseret takeaway.

Det er noget, vi har arbejdet på i meget lang tid, da vi ville være sikre på, at vi kunne lancere noget mad, der smager minimum lige så godt som ikke-plantebaseret mad. Ellers gav det ikke mening for os,” fortæller Nathalie.

Mange ting på menukortet vil være velkendt af inkarnerede Eatlow-kunder, og blandt andet er shakes, burgere og wraps stadig at finde – bare uden dyr.

Rødbedebøf, socialt ansvar og verdensmål

Du kan for eksempel nyde godt af en no-hamburger med plantebøf, iceberg, tomater, pickles, løg, ketchup, sennep, mayo eller en signature burger med rødbedebøf, plante mozarella, avocado, salatmix, tomater og pickles.

PLA:NT har også tilføjet en proteinburger på menukortet, der i følge Nathalie indeholder mere protein end alle Eatlow’s kødbjerge.

“Vores koncept er skabt ud fra de beslutninger og erfaringer, vi har draget i vores andre virksomheder, gode som dårlige, sådan at vi i dag står med en sluttet cirkel af bæredygtighed.

Det betyder, at vi tager socialt ansvar, bruger bæredygtig emballage og samarbejder med Jysk Energi sådan, at vi kan udnytte strøm og el på den bedst tænkelige måde,” fortæller Nathalie, der slet ikke er i tvivl om, at fremtiden indbyder til, at endnu flere skal tage ansvar for den grønne udvikling.

“Klimasnakken kan jo blive lang, men faktum er, at kød bruger nogle ressourcer, som vi er ved at slippe op for. Det betyder også, at vi må begynde at tænke i andre baner, og derfor er blandt andet verdensmålene vigtige for os.

Personligt elsker jeg bøffer; og jeg kan sagtens spise en rød bøf om lørdagen og få frokost fra Plant om mandagen. Det ene behøver jo ikke at udelukke det andet,” fortæller hun.

PLA:NT bliver altså god, veltilberedt mad med god samvittighed – for både din krop, miljøet … og alt andet.

Du kan se hele menukortet her.