Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spøgelser og havfruer: Gamle sagn vækkes til live i nye byvandringer

Af Stine Kjølby Christensen

Nu bliver det muligt at tage ud i det nordjyske landskab og de helt små landsbyer og måske møde spøgelser, bjergfolk, havfruer og andre magiske og overnaturlige væsner, som ifølge gamle sagn og myter holder til netop der.

Nordjyske Museer står bag tre nye guides med gamle sagn fra områderne ved henholdsvis Nibe, Sejlflod og Hals og er dermed med til at holde et stykke lokal kulturhistorie i live.

Alene i Aalborg Kommune findes hundredvis af gamle sagn, myter og folkeminder, som du nu kan blive klogere på.

Sammen med Hals Arkiv, Lokalhistorisk Forening For Tidligere Sejlflod Kommune og Nibe Museum og Arkiv sætter Nordjyske Museer nu fokus på udvalgte fortællinger i forsøget på at udbrede kendskabet til de gamle sagn.

Der er udvalgt en række gode historier, som videreformidles i tre forskellige guides om nærområderne ved henholdsvis Nibe, Sejlflod og Hals.

Mobil spøgelsesjagt

Fra denne uge kan man gå på opdagelse efter spøgelser, havfruer og andre overnaturlige væsner.

De tre guides kan findes på nordjyskemuseer.dk, og man skal derfor blot bruge en mobil for tage på spøgelsesjagt.

Hver guide indeholder 15 til 20 sagn og myter, der alle er knyttet til steder i lokalområdet.

Den enkelte fortælling er forsynet med så nøjagtig en stedsangivelse, som sagnet gør det muligt, hvilket ofte er meget konkret.

Der er blandt andet sagn om kirkerne i Vokslev og Vester Hassing såvel som naturområder som Skt. Nikolaj Bjerg ved Nibe og Kællingbjerg ved Kongerslev.

Fra slutningen af august suppleres de tre guides med lokale folkeminder desuden af en vandreudstilling med lokale sagn, som kommer ud til otte nordjyske byer i løbet af efteråret.

Udstillingen er støttet af Region Nordjyllands Lille Kulturpulje og af Aalborgs Kommunes Kulturelle pulje til aktiviteter og oplevelser for børn og unge.

Læs mere her.