Madanmeldelse: SushiManiaXO hører til i toppen af den nordjyske liga

Skrevet af: Jan L. Pedersen

Jan L. Pedersen er professionel madanmelder og er stifter af aarhusupdate, som er det 2. største bymedie i Aarhus. MigogAalborg har allieret sig med en række af landets bedste anmeldere til Nordjyllands restauranter, som vi fremadrettet sender afsted.

Jeg havde ikke de store forventninger til SushiMania XO, som er SushiManias signatur-restaurant.

Det vil jeg gerne indrømme.

Jeg ved blot, at XO står for en ekstra gammel cognac, men senere fandt jeg ud af, at XO står for ekstraordinært.

Så er det på plads, og det gav også god mening, efter aftenen var slut.

Jeg ved ganske udmærket, at SushiMania laver rigtig god sushi til prisen, og de har flere forretninger rundt i landet.

Men at jeg skulle blæses baglæns ud i Limfjorden af begejstring, havde jeg ikke forestillet mig.

Men ikke desto mindre var det tilfældet. Det endte med at blive den bedste asiatiske middag, jeg længe har oplevet, og jeg må blot konstatere, at Aarhus ikke har noget asiatisk for tiden, som kan matche den her oplevelse.

At der var fuldt hus en fredag aften, fortæller blot restauranten er populær.

Asiatiske kokke i køkkenet

Når vi taler om autentisk mad, så er der ofte en tryghed i, at kokkene er opvokset, og uddannet, i det køkken, hvor retterne har sin oprindelse.

Det var tilfældet hos SushiMania XO, hvor kokkene i det åbne køkken var asiater.

Det gjorde mig helt roligt, og det var en sand fornøjelse af se dem arbejde.

Her er andet end sushi

Menukortet er stort på SushiMania XO.

Her er både a la carte og menuer. Det er let forståeligt. Hvis man ikke er velbevandret i det asiatiske køkken, så vil jeg anbefale at prøve en af menuerne.

Her kommer du, alt andet lige, rundt i, hvad køkkenet formår.

Vi valgte den største menu. The grand tour hed den.

Den kostede 489 kroner per person for syv retter plus snacks.

Vi købte et par sticks til 59 kroner for to styk og to bao til 59 kroner stykket. Det var ikke på grund af sult, men på grund af nysgerrighed.

Vi spiste:

  • Tapioka chips med sesam og små urter
  • Snekrabbe med avocado og crudité
  • Dybstegt hiramasa med citrus og unagi
  • Flodkrebs med vandmelon og absinth
  • Sushien var en blanding er california, laks suprême, spicy tun, crispy hamachi, wagyu, over the top.
  • Vildtfanget laks med teriyaki og forårsløg
  • Wagyu stegt med hoisin, ingefær og frisk koriander
  • Bao (en asiatisk dampet bolle med fyld) med andeconfit med hoisin, thaibasilikum, avocado, agurk og radise
  • Bao med friteret, braiseret gris i hoisin, frisk koriander, syltede rødløg og peanuts
  • Granita med skum og mango
  • Brownie, pekan, karamel, drysset med sne

Hvordan smagte maden så?

Vi kom gennem hele smagsspektret. Det skete på en elegant måde.

Der var mange serveringer, og flere af dem skilte sig ud, og en forstod jeg ikke helt.

Det var en granita med skum og mango, som smagte fint, men den poppede i munden, og skulle spises på relativ kort tid.

Vi så den mest som en gimmick, men syntes ikke det passede ind i det snorlige køkken, som vi havde oplevet.

Af serveringer i den bedste klasse skal nævnes, flodkrebsen med røget mayo og caviar. Den var smuk anrettet, men smagte endnu bedre.

Flot balanceret mayo, som ikke smagte af mayo.

De fire papirruller med snekrabber og gulerødder var i den saftige ende af skalaen og lette at holde af.

Det samme var wagyu-steaken.

Den var høj klasse, og med en umami-smag, som jeg sjældent har smagt.

Den var så mør, at man troede, det var smørbart kød, der var tale om.

Sushien var god. Ingen tvivl om det. Der var gjort meget ud af stykkerne.

Helt sikkert blandt Aalborgs bedste, men oven på de mange serveringer, virkede det voldsomt med et så stort fad.

Måske var det bare os, for dem ved nabobordene tøvede ikke.

Jeg er ikke vild med for meget mayo på sushi, foretrækker sushi uden.

Der var brugt mayo på sushien, ikke meget, men på enkelte stykker. Risene var suveræne, og en ren fornøjelse at spise.

De to omgange med bao skal også fremhæves.

Den med and var sød og kødfuld i det – den er et must for alle kødelskere.

Igen præcis lavet og let at spise. Ikke poppet så den ikke kan spises.

Den med svin var mere syrlig, og virkede mere let i det.

Kongeserveringer, som kan spises hele døgnet.

Her er ægte wasabi, 3-0 til XO

Når en asiatisk restaurant i Danmark har ægte wasabi, så tager jeg hatten af.

Det er et kvalitetsstempel, men vi ser det yderst sjældent i Danmark.

Men hos SushiMania XO fik vi det, og der var nok af det. Ægte wasabi koster op mod 2.000 kroner for et kilo.

Så det, du ser som wasabi mange steder, har absolut intet med ægte wasabi at gøre, og at det er lovligt at kalde det wasabi, fatter jeg ikke.

Nok om det, men wasabien her var ganske enkelt en oplevelse af de helt store.

Hold nu kaje, hvor var den god.

Den smagte af peberrod, men var ikke så kras i det, og eftersmagen var mere rund i det.

Hvad drikker man til maden?

Jeg er vild med sushi og asiatisk mad. Tænk blot på at Japan har verdens højeste levealder. Men at finde noget at drikke til den asiatiske mad er ikke altid nemt.

Faktisk dropper jeg ofte vinen, og vælger sake, øl eller noget mousserende.

Jeg drikker meget gerne champagne til sushi og andre asiatiske retter, selvom nogen måske vil hævde, det er ’synd’ for Champagnen.

Men det synes jeg nu ikke, og slet ikke hvis der er Pol Roger på vinkortet. En anden mousserende vin kan også være et godt valg.

Vi drak en flaske Pol Roger Brut Reserve til 698 kroner, hvilket er en helt og aldeles fair pris.

Er du til tvivl om, hvad du skal drikke til asiatisk mad, så nap en flaske Pol Roger. Det valg er svær at kritisere, selv af hardcore vinnørder.

Vi sluttede af med et glas medium søde bobler til 65 kroner, kaffe, en gin og tonic (60 kroner) plus en læskende Wiener Walzer fra Hjort Craft Beer i Aalborg til 65 kroner.

Kandiderer betjeningen til Aalborgs bedste?

Det var ikke utænkeligt, tværtimod.

Betjeningen var fuldstændig inde i serveringerne.

Vi havde en fast, yngre, mandlig tjener. Han mestrede den egenskab både at være nærværende, lyttende og effektiv i sit arbejde.

Sjældent har jeg fået så god betjening, og helt nede på jorden.

Helt igennem tillidsskabende. Asiatisk mad er ikke altid det letteste at formidle, men vores tjener var eminent til opgaven.

Brownie, pekan, karamel, drysset med sne

Vurderingen

  • Det var ganske enkelt en fremragende aften. Vi var ovenud tilfredse. Længere er den ikke. Tankevækkende, at jeg ikke kendte XO før nu. Vi blev mætte, og kunne ikke spise op. Som jeg har sagt før, så får man store portioner, og meget mad i Aalborg. Der var value for money, og jeg syntes især, deres store menu var et godt køb.

 

  • En ting kunne man god stramme op på. Det er servietterne. De sorte servietter smittende lidt af. Ellers fedtede vi for meget. Men det var faktisk eneste kritikpunkt, jeg kunne finde, og jeg ledte ret grundigt efter flere, men det lykkedes ikke.

 

  • Jeg er endnu høj over, hvor god mad XO formåede at lave til den pris. For prisen var lav. Der var jo råvarer som caviar, wagyu, flodkrebs, ægte wasabi, vildlaks (og ja, den røde farve er den, en vildlaks har, men det er kun på landets bedste restauranter, man får vildlaks i dag, på grund af den høje pris). Det gør, at de syv serveringer plus snacks lammetæver det meste, jeg har spist til 498 kroner. Det er en rørende pris.

 

  • Nu uddeler vi ikke stjerner eller kokkehuer her på kanalen, men hvis vi gjorde, så ville det ligge i toppen. Til prisen skal en aften som den her, udløse fuldt hus, alt andet ville ganske enkelt være uretfærdigt. 498 kroner kroner er ikke meget for en hel aften med så veltilberedt mad. Hvis du er til asiatisk mad, lavet af et hold asiater, så er det næsten et must try, at prøve SushiMania XO.

 

SushiMania XO

Strandvejen 11
9000 Aalborg
Telefon: 98 10 98 41
Website: http://sushimaniaxo.dk/

 

Fædre og børn leger i Nordkraft: Fars Legestue åbner i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Et helt nyt tiltag ser snart dagens lys i Aalborg.

I næste uge fredag d. 1. november åbner det landsdækkende koncept Fars Legestue.

Fars Legestue er et sted, hvor fædre med børn i alderen 0-3 år kan komme og være aktive sammen med deres børn og møde andre fædre, der som dem selv, har valgt at gå på barsel, eller blot tage en dag sammen med deres børn.

I Fars Legestue kan fædre komme og gå som det passer. Fædrene bliver mødt af en tovholder, der byder velkommen og er med til at skabe god stemning og sikre, at der er kaffe på kanden.

Sundhedsplejersken vil kigge forbi, og her kan fædrene få mulighed for at stille, alle de spørgsmål de måtte have.

Tiende sted i Danmark med Fars Legestue

Fars Legestue i Aalborg er den tiende Fars Legestue i Danmark.

Legestuen bliver åbnet i samarbejde med Forum for Mænds Sundhed, der har projekt Far for Livet, støttet af Nordea-Fonden.

“Vi er utrolig glade for, at Aalborg Kommune vil være med til at skabe gode rammer for fædre og børn, ved at åbne en Fars Legestue” siger sekretariatschef i Forum for Mænds Sundhed, Mie Møller Nielsen og fortsætter

“Vores arbejde med fædre, viser at mange fædre ønsker at være mere aktive sammen med deres børn, men de ved ikke altid, hvor de skal finde disse aktiviteter.

Derfor er Fars Legestue et rigtig godt koncept til at invitere fædre og deres børn indenfor.”

Rådmand er begejstret

Rådmand Mads Duedahl, der selv er far, siger;

“Det er en rigtig god ide med en Fars legestue – et stærkt bånd imellem far og barn er en investering, der varer hele livet, og det at prioritere sin rolle som far, betyder også, at mænd bliver mere opmærksomme på at passe på sig selv og leve et sundt liv, fordi de har et stort ansvar og en rolle at spille.”

Indenfor de kommende år, når den øremærkede barsel træder i kraft i Danmark, vil man kunne se flere fædre, der også vælger at tage barsel og dermed være endnu mere sammen med deres børn.

Det vil kommunen gerne imødekomme og være med til at bakke op om.

Derfor er man en del af at Fars Legestue åbner i Aalborg næste fredag.

For nyligt kårede Forum for Mænds Sundhed Aalborg Kommune som mandecertificeret for at være særlig opmærksom på at tilbyde sundhedsindsatser for mænd.

Fars Legestue i Aalborg Kommune finder sted

Fredage kl.12.00-14.30
Nordkraft, Teglgårds Plads1
9000 Aalborg
Lokale 6.7, niveau 6
(stil barnevognen i det afmærkede område i DGI Hallen, Niveau 3)
Der er ingen tilmelding

 

Aalborgs “hemmelige” perle: Superponyhest er et skønt frirum i byen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

“Jeg er lidt i tvivl om, hvad det her er. Er I en cafe?”

Det er ikke første gang, at søskendeparret (og ejerne) Rasmus og Heidi Toft får lige netop det spørgsmål, som en nysgerrig kunde stiller, da vi besøger en af Aalborgs mest originale steder.

For det er netop et sted. Hverken en cafe eller en butik.

Et sammensurium af sanseindtryk, hygge, nærvær, humor og retrofund.

Navnet er Superponyhest, adressen er Steen Blichers Gade 10, kaffen er klar, udvalget er mangfoldigt, alt er til salg, og hjertevarmen er ikke til at tage fejl af.

Bruger I mælk i kaffen?

I Superponyhest kan du både shoppe unikke retrofund, gå på cafe, læse en bog, kigge på lokal kunst, eller sætte den grammofonplade på, som du gerne vil høre.

“Vi plejer at sige, at vi er i evig proces, og vi har ikke noget decideret slutmål for konceptet,” forklarer Rasmus.

Søskendeparret kommer fra Lillevorde, lidt uden for Aalborg, og deres afslappede, umiddelbare og nordjyske “stille og rolige”-tilgang skinner igennem, når man besøger stedet.

Den uformelle og stressfrie stemning hersker over alt i de autentiske rammer.

“Bruger i mælk i kaffen? Jeg render lige i Meny og henter noget,” udbryder Heidi, da MigogAalborg besøger Superponyhest en helt almindelig hverdag.

Da en kunde senere køber nogle sommerfugle i en glasramme, bliver herlighederne pakket ind i nogle gamle boblekuverter, som jo fungerer ligeså godt som alt muligt andet.

Da vi har sat os tilrette ved et af de opstillede borde med tilhørende stole, som selvfølgelig også er til salg, for at snakke lidt med søskendeparret om Superponyhest, går pladespilleren i hak, og countrysangerens budskab om kærlighed, bliver gentaget igen og igen … og igen.

“Den går ALTID i stå der,” siger Rasmus, og så må han ellers i fuld galop ud i baglokalet for at skifte nummer.

Sådan er det at være på besøg i Superponyhest; intet er planlagt, og alt kan ske.

Sådan var det også, da det nye sted, skulle have sit navn.

“Vi troede egentlig først, at vi bare skulle hedde Super, men det navn var allerede taget.

Så blev vi enige om, at alle jo kan lide ponyer. Så udbrød Rasmus ‘Superponyhest’ en dag, og det navn var sjovt nok ikke taget endnu,” forklarer Heidi.

Mange unikke retrofund

Man skal dog ikke tage fejl af det lidt skæve koncept i Superponyhest.

Der er virkelig mange fede og unikke retrofund i “butikken”.

“95 % af det vi sælger, har vi selv opsøgt på diverse markeder og genbrugsforretninger, og vi leder efter det, som vi selv synes er fedt,” siger Rasmus.

Er du i tvivl om lampen eller stolen passer i lige netop dit hjem, er du mere end velkommen til at låne det med hjem inden købet.

“Og vi er jo i Nordjylland, så man er mere end velkommen til at prutte lidt om prisen.”

Udover lækre retrofund, udstiller Superponyhest også kunst fra lokale kunstnere, som – naturligvis – også er til salg.

Et sted hvor de lokale mødes

Superponyhest har godt et år på bagen, og det første leveår er også blevet brugt på at teste forskellige koncepter af.

Den sidste onsdag i måneden har de blandt andet dedikeret til konceptet Samtalesalon, for “Alle, der engang imellem gider at tale med dem de sidder på cafe med – og som vil inspirere og lade sig inspirere af et fælles tema.”

Emnerne varierer fra gang til gang, og de inviterer ofte en ekspert ind for at lave en kort intro om emnet, som eksempelvis kan være Klima.

Derudover har de også haft et par intime koncerter, hvor lokale musikere har brugt de hyggelige rammer til at brede kundskaben til deres musik.

Rasmus og Heidi drømmer om, at Superponyhest bliver et sted, hvor de lokale kan mødes – om man så er studerende, business man, arbejdsløs eller pensionist.

“Vi får stadig flere og flere stamkunder, som føler sig hjemme hernede.”

Byens studerende er også ved at få øjnene op for stedet, og mange sætter sig ned med en tung studiebog og får ny inspiration i de kreative rammer.

Der er næsten gået inflation i ord som “unikt” og “skjult perle”, men har du endnu ikke besøgt Superponyhest, foreslår vi, at du sadler hesten og kommer afsted.

Det er hvert fald ikke sidste gang, at vi lægger vejen forbi til en snak, eller en kop kaffe, eller et retrofund, eller lidt lækkert til øregangen … eller?

Åbningstider:

Mandag: LUKKET
Tirsdag: Typisk lukket
Onsdag: 10-17
Torsdag: 10-17
Fredag: 10-17
Lørdag: 10-15
Søndag: LUKKET

Du kan finde mere info om Superponyhest her.

Masser af julepynt i midtbyen: Julebutikker åbner op i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvis man er ikke særlig begejstret for jul, så skal man nok gå en lang bue udenom Aalborgs midtby de kommende to måneder.

Lige nu er man i fuld gang med at bygge det store julemarked på Gammeltorv, så det er klar til åbning 16. november. To julebutikker i hver sin størrelse og udtryk har også meldt sin ankomst.

Faktisk er Det Gamle Apotek allerede åbnet op i lokalerne, der tidligere husede en Fætter BR i Algade over for Butler og Richardt.

Det Gamle Apotek er en kæmpe pop up butik fyldt med alskens julepynt, som dem der elsker jul kan bruge timevis på at udforske.

Det Gamle Apotek åbner per tradition i mange byer rundt omkring i landet, og har flere gange også været i Aalborg. Men sidste år fandt man ikke de rette lokaler i Aalborg.

Derfor blev vi sprunget over, men i år er der heldigvis taget revanche, og den er åbnet tilpas tidligt, at man nok skal nå ind forbi butikken.

 

Nostalgisk julebutik åbner også

I dag meldte en anden slags julebutik sig så på banen. Aalborgs historiske museum åbner nemlig en nostalgisk julebutik med gammeldags julepynt.

Hvert år er der nye julefarver og nyt moderne julepynt i forretningerne, men i julebutikken på Aalborg Historiske Museum satses der anderledes. Her er der fokus på den gammeldags og traditionelle julepynt, der vækker nostalgiske minder om den gode, gamle jul.

Der er glaskugler, glanspapir til flettede hjerter og flagguirlander til juletræet, men man finder også ting som de klassiske julebukke af halm, gammeldags papjulekalendere og sprællemænd, Helligtrekongerlys og meget andet, som de ældre familiemedlemmer med garanti husker fra deres barndom.

Blandt de mest populære varer er blandt andet julekort med gammeldags motiv, englespil og ikke mindst Brammings klassiske kravlenisser, som blev udgivet første gang i 1947.

“Vi har de helt klassiske kravlenisser, som er blevet genoptrykt, men vi har også mange andre varer, hvor motivet er Brammings genkendelige nisser,” fortæller museets butiksansvarlige, Christina Flou Riise.

En anden yderst populær vare er glaspynt fra Brink Nordic.

“Det fås i mange forskellige udgaver, og folk er allerede begyndt at komme forbi for at se, om vi har noget, som de ikke har i forvejen. De er ganske enkelt blevet et samleobjekt,” siger Christina Flou Riise.

Man kan opleve den gamle, nostalgiske jul i museets julebutik fra tirsdag 5. november, og butikken ligger i Algade 48 ved den nye Budolfi Plads – kun ganske få meter fra det store julemarked på Gammeltorv.