Madanmeldelse: SushiManiaXO hører til i toppen af den nordjyske liga

Skrevet af: Jan L. Pedersen

Jan L. Pedersen er professionel madanmelder og er stifter af aarhusupdate, som er det 2. største bymedie i Aarhus. MigogAalborg har allieret sig med en række af landets bedste anmeldere til Nordjyllands restauranter, som vi fremadrettet sender afsted.

Jeg havde ikke de store forventninger til SushiMania XO, som er SushiManias signatur-restaurant.

Det vil jeg gerne indrømme.

Jeg ved blot, at XO står for en ekstra gammel cognac, men senere fandt jeg ud af, at XO står for ekstraordinært.

Så er det på plads, og det gav også god mening, efter aftenen var slut.

Jeg ved ganske udmærket, at SushiMania laver rigtig god sushi til prisen, og de har flere forretninger rundt i landet.

Men at jeg skulle blæses baglæns ud i Limfjorden af begejstring, havde jeg ikke forestillet mig.

Men ikke desto mindre var det tilfældet. Det endte med at blive den bedste asiatiske middag, jeg længe har oplevet, og jeg må blot konstatere, at Aarhus ikke har noget asiatisk for tiden, som kan matche den her oplevelse.

At der var fuldt hus en fredag aften, fortæller blot restauranten er populær.

Asiatiske kokke i køkkenet

Når vi taler om autentisk mad, så er der ofte en tryghed i, at kokkene er opvokset, og uddannet, i det køkken, hvor retterne har sin oprindelse.

Det var tilfældet hos SushiMania XO, hvor kokkene i det åbne køkken var asiater.

Det gjorde mig helt roligt, og det var en sand fornøjelse af se dem arbejde.

Her er andet end sushi

Menukortet er stort på SushiMania XO.

Her er både a la carte og menuer. Det er let forståeligt. Hvis man ikke er velbevandret i det asiatiske køkken, så vil jeg anbefale at prøve en af menuerne.

Her kommer du, alt andet lige, rundt i, hvad køkkenet formår.

Vi valgte den største menu. The grand tour hed den.

Den kostede 489 kroner per person for syv retter plus snacks.

Vi købte et par sticks til 59 kroner for to styk og to bao til 59 kroner stykket. Det var ikke på grund af sult, men på grund af nysgerrighed.

Vi spiste:

  • Tapioka chips med sesam og små urter
  • Snekrabbe med avocado og crudité
  • Dybstegt hiramasa med citrus og unagi
  • Flodkrebs med vandmelon og absinth
  • Sushien var en blanding er california, laks suprême, spicy tun, crispy hamachi, wagyu, over the top.
  • Vildtfanget laks med teriyaki og forårsløg
  • Wagyu stegt med hoisin, ingefær og frisk koriander
  • Bao (en asiatisk dampet bolle med fyld) med andeconfit med hoisin, thaibasilikum, avocado, agurk og radise
  • Bao med friteret, braiseret gris i hoisin, frisk koriander, syltede rødløg og peanuts
  • Granita med skum og mango
  • Brownie, pekan, karamel, drysset med sne

Hvordan smagte maden så?

Vi kom gennem hele smagsspektret. Det skete på en elegant måde.

Der var mange serveringer, og flere af dem skilte sig ud, og en forstod jeg ikke helt.

Det var en granita med skum og mango, som smagte fint, men den poppede i munden, og skulle spises på relativ kort tid.

Vi så den mest som en gimmick, men syntes ikke det passede ind i det snorlige køkken, som vi havde oplevet.

Af serveringer i den bedste klasse skal nævnes, flodkrebsen med røget mayo og caviar. Den var smuk anrettet, men smagte endnu bedre.

Flot balanceret mayo, som ikke smagte af mayo.

De fire papirruller med snekrabber og gulerødder var i den saftige ende af skalaen og lette at holde af.

Det samme var wagyu-steaken.

Den var høj klasse, og med en umami-smag, som jeg sjældent har smagt.

Den var så mør, at man troede, det var smørbart kød, der var tale om.

Sushien var god. Ingen tvivl om det. Der var gjort meget ud af stykkerne.

Helt sikkert blandt Aalborgs bedste, men oven på de mange serveringer, virkede det voldsomt med et så stort fad.

Måske var det bare os, for dem ved nabobordene tøvede ikke.

Jeg er ikke vild med for meget mayo på sushi, foretrækker sushi uden.

Der var brugt mayo på sushien, ikke meget, men på enkelte stykker. Risene var suveræne, og en ren fornøjelse at spise.

De to omgange med bao skal også fremhæves.

Den med and var sød og kødfuld i det – den er et must for alle kødelskere.

Igen præcis lavet og let at spise. Ikke poppet så den ikke kan spises.

Den med svin var mere syrlig, og virkede mere let i det.

Kongeserveringer, som kan spises hele døgnet.

Her er ægte wasabi, 3-0 til XO

Når en asiatisk restaurant i Danmark har ægte wasabi, så tager jeg hatten af.

Det er et kvalitetsstempel, men vi ser det yderst sjældent i Danmark.

Men hos SushiMania XO fik vi det, og der var nok af det. Ægte wasabi koster op mod 2.000 kroner for et kilo.

Så det, du ser som wasabi mange steder, har absolut intet med ægte wasabi at gøre, og at det er lovligt at kalde det wasabi, fatter jeg ikke.

Nok om det, men wasabien her var ganske enkelt en oplevelse af de helt store.

Hold nu kaje, hvor var den god.

Den smagte af peberrod, men var ikke så kras i det, og eftersmagen var mere rund i det.

Hvad drikker man til maden?

Jeg er vild med sushi og asiatisk mad. Tænk blot på at Japan har verdens højeste levealder. Men at finde noget at drikke til den asiatiske mad er ikke altid nemt.

Faktisk dropper jeg ofte vinen, og vælger sake, øl eller noget mousserende.

Jeg drikker meget gerne champagne til sushi og andre asiatiske retter, selvom nogen måske vil hævde, det er ’synd’ for Champagnen.

Men det synes jeg nu ikke, og slet ikke hvis der er Pol Roger på vinkortet. En anden mousserende vin kan også være et godt valg.

Vi drak en flaske Pol Roger Brut Reserve til 698 kroner, hvilket er en helt og aldeles fair pris.

Er du til tvivl om, hvad du skal drikke til asiatisk mad, så nap en flaske Pol Roger. Det valg er svær at kritisere, selv af hardcore vinnørder.

Vi sluttede af med et glas medium søde bobler til 65 kroner, kaffe, en gin og tonic (60 kroner) plus en læskende Wiener Walzer fra Hjort Craft Beer i Aalborg til 65 kroner.

Kandiderer betjeningen til Aalborgs bedste?

Det var ikke utænkeligt, tværtimod.

Betjeningen var fuldstændig inde i serveringerne.

Vi havde en fast, yngre, mandlig tjener. Han mestrede den egenskab både at være nærværende, lyttende og effektiv i sit arbejde.

Sjældent har jeg fået så god betjening, og helt nede på jorden.

Helt igennem tillidsskabende. Asiatisk mad er ikke altid det letteste at formidle, men vores tjener var eminent til opgaven.

Brownie, pekan, karamel, drysset med sne

Vurderingen

  • Det var ganske enkelt en fremragende aften. Vi var ovenud tilfredse. Længere er den ikke. Tankevækkende, at jeg ikke kendte XO før nu. Vi blev mætte, og kunne ikke spise op. Som jeg har sagt før, så får man store portioner, og meget mad i Aalborg. Der var value for money, og jeg syntes især, deres store menu var et godt køb.

 

  • En ting kunne man god stramme op på. Det er servietterne. De sorte servietter smittende lidt af. Ellers fedtede vi for meget. Men det var faktisk eneste kritikpunkt, jeg kunne finde, og jeg ledte ret grundigt efter flere, men det lykkedes ikke.

 

  • Jeg er endnu høj over, hvor god mad XO formåede at lave til den pris. For prisen var lav. Der var jo råvarer som caviar, wagyu, flodkrebs, ægte wasabi, vildlaks (og ja, den røde farve er den, en vildlaks har, men det er kun på landets bedste restauranter, man får vildlaks i dag, på grund af den høje pris). Det gør, at de syv serveringer plus snacks lammetæver det meste, jeg har spist til 498 kroner. Det er en rørende pris.

 

  • Nu uddeler vi ikke stjerner eller kokkehuer her på kanalen, men hvis vi gjorde, så ville det ligge i toppen. Til prisen skal en aften som den her, udløse fuldt hus, alt andet ville ganske enkelt være uretfærdigt. 498 kroner kroner er ikke meget for en hel aften med så veltilberedt mad. Hvis du er til asiatisk mad, lavet af et hold asiater, så er det næsten et must try, at prøve SushiMania XO.

 

SushiMania XO

Strandvejen 11
9000 Aalborg
Telefon: 98 10 98 41
Website: http://sushimaniaxo.dk/

 

Halv pris på entréen: Springeren tilbyder maritime oplevelser for hele familien

Skrevet af: Aske Bisgaard Pedersen

Ude godt, men hjemme bedst.

Sådan lyder den famøse talemåde, som aldrig har været mere aktuel end nu.

I kølvandet på coronakrisen er ferien sydpå for mange aflyst, og sommeren skal i stedet nydes hjemme i skønne Danmark.

Men det betyder ikke, at sommeren er ødelagt. Tværtimod. Aalborg tilbyder nemlig masser af spændende aktiviteter for alle aldre.

Eksempelvis det maritime oplevelsescenter, Springeren, der lige nu byder på et hav af gode oplevelser.

Maritim oplevelse for hele familien

Om du er på udkig efter en spændende tur med hele familien, en lærerig voksentur eller de ideelle rammer for en børnefødselsdag… Ja, så er Springeren noget for dig.

Dyk ned i Aalborgs og Danmarks maritime historie – eller kom på dybt vand og test dine evner som kaptajn:

”Vi har sørget for en lang række sjove tiltag, så der er en masse for både store og små.

Med vores sejlsimulator kan du få en realistisk og udfordrende oplevelse som skipper, mens du prøver at navigere skuden helskindet gennem Limfjorden”, fortæller event- og administrationsansvarlig, Susi Bolander, og fortsætter:

”Vi har også sørget for et bassin med fjernstyrede modelskibe, en interaktiv piratquiz, hvor I skal på jagt efter svarene, og en masse andre sjove ting.”

De mange tiltag garanterer utallige timers sjov for børn og voksne legebørn. Er du også interesseret i en kulturel oplevelse og at lære mere om en af historiens største søfartsnationer, er der også rig mulighed for det.

På oplevelsescentrets imponerende 15.000 kvadratmeter kan du dykke helt ned i Aalborgs og Danmarks maritime historie:

”Der er mulighed for at udforske ubåden Springeren indefra, der har været en del af den danske flåde, eller tage på en historisk rejse tilbage til 1700-tallet i værftshallen.” fortæller Susi Bolander.

Rundt omkring på centret er der placeret en lang række forklarende skilte, der kan gøre dig klogere på historien – men der er også mulighed for at forudbestille en guidet tur.

Flere af guiderne har endda selv sejlet med ubåden Springeren.

Halv pris hele sommeren – og gratis matrosskole

Skulle pengene fra den aflyste charterrejse til den sydlandske hede endnu ikke være havnet på kontoen, er der ingen grund til frygt.

Springeren åbner sluserne fra kl. 10-20 hver dag i hele juli, og der er gode penge at spare.

”Vi er så heldige at være kommet med i Kulturministeriets sommerpakke, så vi kan tilbyde 50 % på entré. Det vil sige, at det hele sommeren kun koster 45 kr. for voksne og 25 kr. for børn – og børn under 6 år er gratis”, siger Susi Bolander.

Der er altså ingen undskyldning for ikke at smøre madpakken og tage hele familien med på tur.

Har du en spirende matros derhjemme, afholdes der desuden matrosskole mandag, onsdag og fredag i sommerferien fra 10-12:

”Matrosskolen er gratis og for børn fra 5-17 år, hvor man lærer at gebærde sig på et skib.

Her får man en hurtig rundvisning og sit helt eget matrosnavn. Ligesom en ægte matros skal man også lære at lave knob, prøve kræfter med tovtrækning, bygge sin egen båd … og bare have det supersjovt”, forklarer Susi Bolander.

Yo, ho og en hal… HEL flaske rom

Mens børnene render rundt i butikken og kigger på legetøj, piratting og magneter, kan de voksne på ægte sørøvermanér tage et kig – eller en smagsprøve – i spiritusafdelingen.

Butikken kan blandt andet byde på den eksklusive Royal Danish Navy rom eller et bredt udvalg af A.H. Riise.

Afdelingen byder desuden på gin, likør og andre lækre våde varer til familiens øverstkommanderende… Og er du vild med Baileys, vil du elske A.H. Riises cremelikør.

Bliver du også helt søsyg ved tanken om ikke at skulle afsted? Læs meget mere om alle de gode oplevelser hos Springeren her.

Gratis kajaktur på fjorden: Saml affald og hjælp havnemiljøet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Foråret 2020 gav i den grad stof (og tid) til eftertanke.

Mange etablerede nye, sunde vaner og interesser – og lige præcis de to ting kan kombineres, nu hvor konceptet GreenKayak er tilbage i Aalborg.

Grundet covid-19 har GreenKayak, hvor du kvit og frit kan leje en kajak mod at samle affald i havnen, nemlig været sat på stand-by. Nu er der igen åbnet for booking.

Foreningen, der blev etableret i 2017, sigter mod at reducere mængden af affaldet verdens farvande, og ønsker at tilbyde som mange mennesker som muligt chancen for at tage aktiv del i bekæmpelsen af miljøforurening.

Heriblandt aalborgenserne.

Derfor er konceptet også henvendt til enhver, der har lyst til at være med.

Ingen erfaring nødvendig

Er du over 18 år, kan du – helt gratis – leje en kajak i to timer; på den betingelse, at du i løbet af sejlturen indsamler det affald, du støder på i havnen.

Den grønne kajak har plads til to personer, og dens stabilitet gør, at tidligere kajakerfaring ikke er nødvendig. Samtidigt er kajakken meget fleksibel, hvilket betyder, at du kan bevæge dig tæt på områder, der ellers er svære at komme ind i.

På kajakken er der placeret en affaldsspand, hvor passagererne med en gribetang kan smide det indsamlede skrald i løbende.

Tre tons affald indsamlet på én sæson

GreenKayak blev etableret i 2017 i København, og allerede i den første sæson indsamlede cirka 1000 frivillige i alt tre tons affald i de hovedstadens kanaler.

Og der er ingen tvivl om, at denne slags initiativer er nødvendige, hvis vi vil sikre en sund fremtid på vores klode.

Ifølge FN’s Miljøprogram UNEP udledes der hvert år omkring 6,4 mio. tons affald i verdens have – og heraf havner de 20.000 tons i Nordsøen.

En stor del af det affald, der flyder i havene og langs kysterne, er plastaffald, for eksempel flasker, dunke, kapsler, reb, fiskenet og poser.

Da plast flyder i vandoverfladen, er det også uden tvivl det mest synlige affald – hvorfor der også er meget fokus på netop dette.

Dog anslår kommunernes internationale miljøorganisation, KIMO, at 70 % af det dumpede affald i Nordsøen synker til bunds.

Ifølge Miljø- og Fødevarestyrelsen er 85 % af danskerne bekymrede over mængden af affald i havene og udviser bred opbakning for at gøre noget ved det.

En opbakning, der nu er mulig og lettilgængelig gennem GreenKayak.

GreenKayak udlejes gennem Aalborg Cable Park og er altså som udgangspunkt i to timer ad gangen.

Efter turen, hvor du forhåbentlig også tager dig tid til at nyde fjorden, fragter du affaldet tilbage til Kabelparken, får det vejet og registreret.

Du lejer din GreenKayak lige her.

Uheld ved Hobrovej: Fører kørte direkte ind i trafiklys

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Nordjyllands Politi
Foto: Nordjyllands Politi

Det blev ikke ligefrem en stille og rolig start på morgentrafikken i Aalborg.

Klokken 9.15 skete der nemlig et uheld på Hobrovej/Ny Nibevej på “toppen” i Skalborg. Det skriver Nordjyllands Politi på Twitter.

En fører kørte – på daværende tidspunkt af ukendte årsager – direkte ind i en lysmast samt trafiklys.

Masterne blev helt nedkørt og alt lys i trafiksignalerne er gået ud. Nordjyllands Politi fortæller, at det en reperatør er tilkaldt, men tidshorisonten er endnu ukendt.

Trafikken på Hobrovej har vigepligt når man kommer til krydset til info, som det fremgår af tavler på stedet.

De nyeste oplysninger fra politiet viser, at den 36-årige fører af ulykkesbilen var uskadt, men stak af fra bilen efter uheldet.

Med vidners hjælp blev han udfundet på nærliggende K. Christensens vej hvor han gemte sig bag en forretning.

Han er nu anholdt og sigtes for sprit og narkokørsel.

Aalborg Sushi Festival er tilbage

Prøv 22 stykker fra nyåbnede Yummi for 115 kr. eller gourmetmenuen fra Karma Sushi på 20 stk. for 210 kr. Se alle steder der er med og deres menuer lige her