Regeringen lemper restriktioner i Nordjylland: Må nu krydse kommunegrænser igen

Skrevet af: Michael Qureshi

Det skal ikke være let at finde hoved og hale i påbud og opfordringer i disse Corona-tider.

I sidste uge blev der indført, grundet en muteret variation fra mink i Nordjylland, at det meste af Nordjylland stort set blev lukket ned.

Helt konkret måtte man lukke det meste ned i syv nordjyske kommuner heraf flere nabokommuner til Aalborg.

Det vil sige, at hvis man boede i Frederikshavn men arbejdede i Hjørring, så måtte man blive hjemme.

Tallene falder

Men på et pressemøde her fredag aften har sundhedsminister Magnus Heunicke meldt ud, at man nu lemper en del af restriktioner for de berørte nordjyske kommuner gældende fra på mandag d. 16. november.

Sundhedsministeren forklarede blandt andet, at tallene af smittede er faldet i de syv nordjyske kommuner, og i uge 44 blev der ikke fundet den nævnte Cluster 5-mutation fra mink i Nordjylland.

“Den positive udvikling vi nu kan se i Nordjylland, gør at der er rum til, at vi lemper en del af de nuværende restriktioner i Nordjylland.

Det betyder, at elever i 5. – 8. i klassetrin må komme tilbage til skolen.

Borgere må igen rejse på tværs af de syv kommuner, og her åbner den kollektive transport igennem mellem de syv kommuner. Det gælder altså ikke til og fra andre kommuner.

Vi kommer ikke som regering til at forlænge disse hårde restriktioner en dag mere end nødvendigt, og vi takker nordjyderne for den måde, de tackler situationen på,” sagde Magnus Heunicke.

Det gælder dog ikke, at restauranter og øvrige spisesteder i de syv nordjyske kommuner må genåbne.

De må vente til, at sundhedsmyndighederne og en særlig indsatsgruppe er helt sikre på, at man kan åbne helt op igen.

Andre hovedpunkter fra pressemødet fredag aften;

Regeringen vil i næste uge indkalde Folketingets partier til forhandlinger om restriktioner, der gælder hele landet, resten af året.

Restriktionerne skal også gælde dagene omkring jul.

Antallet af smittetilfælde i de syv nordjyske kommuner, der er lukket ned af restriktioner, er faldet fra 115 per 100.000 indbyggere i sidste uge til 72 per 100.000 indbyggere i denne uge.

– Det går den rigtige vej i de kommuner, hvor vi har sat ind, siger Magnus Heunicke.

– Tallene viser, at andelen, der er smittet fra mink, er faldet til 21.

Sundhedsministeren oplyser, at der ikke er fundet cluster 5-mutation hos nogle smittede personer i uge 43 eller uge 44 – altså de sidste to uger af oktober.

– Men i både Region Midtjylland og Region Syddanmark er der registreret smitte fra mink hos mennesker, siger Magnus Heunicke.

Opdateres