Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Helt skørt: Tyv stjal legemsdel fra statue i Aalborg

Af Nana Sofia Hansen
Foto: Kunsten
Foto: Kunsten

En person blev fanget på overvågningsvideo, da han lørdag aften knækkede pegefingeren af skulpturen Store Rosa, som står på Kunstens forplads.

Værket er uerstatteligt, og sagen er videregivet til Politiet.

Dog giver Kunsten indtil videre gerningsmanden frit lejde til at aflevere fingeren.

Et chok mandag morgen

Mandag morgen mødte Kunstens personale en ubehagelige overraskelse, da de opdagede hærværk på kunstner Poul Gernes’ marmorskulptur.

Skulpturen er lavet af rosa portugisisk marmor – og er uerstattelig kulturarv.

Helt skørt: Tyv stjal legemsdel fra statue i Aalborg
Foto: Kunsten

– Store Rosa er den ene af blot to figurative skulpturer, som Gernes nogensinde skabte og er den sidste skulptur, som Gernes færdiggjorde inden sin død, fortæller Caroline Nymark Zachariassen, museumsinspektør og samlingsansvarlig på Kunsten.

Fanget på overvågningsvideo

Gerningsmanden er fanget på museets overvågnings, hvor man ser ham knække fingeren af skulpturen, tage den i baglommen og forlade pladsen sammen med en gruppe venner i en taxa fra Dantaxi.

“Vi har naturligvis afleveret overvågningsmaterialet til politiet, men det vigtigste for os er at få marmorfingeren tilbage i god behold. Derfor giver vi frit lejde til gerningsmanden om at aflevere den på museet snarest muligt,” siger den samlingsansvarlige. 

Marmorfingeren kan enten afleveres i postkassen ved personaleindgangen i forbindelse med P-kælderen eller i billetkontoret. 

Om Store Rosa 

Store Rosa (prinsessen, prinsen og kunstnerens bukser) er fra 1980-1996 og lavet af Poul Gernes. Lavet i rosa, portugisisk marmor, mens hun står på en sokkel af gråt, italiensk marmor.

Skulpturen er 3,5 meter i højden – og vejer seks ton.

Museet erhvervede skulpturen til den faste samling med støtte fra Ny Carlsbergfondet i 2021. Den blev stillet foran museet i februar 2022.

Idéen til Store Rosa opstod hos Poul Gernes under forberedelserne til en udstilling på Nordjyllands Kunstmuseum i 1983, hvor han ønskede at realisere en række naturalistisk inspirerede marmorskulpturer, hvilket han efterfølgende gjorde i Pietrasanta, Italien.

Del artikel

Andre læser også