Går du med en iværksætter-drøm? Her er de gode råd

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Jesper Vingborg og Malene S. Pedersen
Jesper Vingborg og Malene S. Pedersen

Aalborg er i den grad blevet iværksætternes by.

Hvert år oprettes der flere hundrede nye CVR-numre af aalborgensere, som drømmer om at skabe deres helt eget imperium. Mange tiltrækkes af hele idéen om at starte sit eget, udleve sine største drømme og være sin egen chef.

Men når først beslutningen om at springe ud i eventyret er taget, bliver mange af ildsjælene ramt af hverdagen, praktiske formaliteter og en lang række spørgsmål opstår:

Hvad siger lovgivningen? Hvad skal jeg leve af? Og hvordan er det nu med moms?

Heldigvis findes der kompetente mennesker i byen, der er villige til at bakke op om iværksætternes kreative mindset og i stedet fokusere på at hjælpe med alle de “kedelige” ting, som er yderst nødvendige i processen.

Revisionsvirksomheden BDO har hjulpet mange iværksættere til succes, og fx har store nordjyske virksomheder som mobilselskabet M1 og Spilnu.dk har haft BDO med på råd, før de kastede sig ud i eventyret.

Vi har taget en snak med BDO om, hvordan de kan hjælpe dig som iværksætter.

Syv gode råd til iværksætteren

BDO har vokset sig til et være en stor spiller, både nationalt og internationalt. I Aalborg alene er der over 70 medarbejdere, som hver dag er klar til at hjælpe fremtidens iværksættere.

Fik du læst vores artikel om medarbejdertilfredsheden ved BDO?

Den store mangfoldighed af eksperter inden for revision, rådgivning, skatteforhold mv. gør, at BDO har alle værktøjerne til at hjælpe kommende og nuværende iværksættere, uanset hvilket stadie de er i.

BDO har selv lavet 7 gode råd til iværksættere:

  1. Gør dig klart, om du er parat
  2. Sæt ord på din forretning
  3. Sæt tal på din forretning
  4. Giv din virksomhed et navn og et hjem
  5. Få styr på finansieringen
  6. Få styr på bogføringen
  7. Registrér din virksomhed

Især under punkterne “Få styr på… “ kan BDO stå til rådighed for iværksætterne. Det kan nemlig lyde utroligt nemt – hvis man ved, hvad man snakker om. Men det er der mange spirende iværksættere, der ikke gør – og det kan ende med at koste dem dyrt.

BDO får henvendelser fra folk, som er i vidt forskellige stadier af deres erhvervseventyr; nogle skal snart præsentere et budget for banken, enkelte har købt deres første vareprøve, mens andre kun lige har fået deres CVR-nummer.

“Der er intet tidspunkt, der er forkert at kontakte os på, og et møde med os er en rigtig god måde at få prøvet sine idéer af på, og blive udfordret professionelt. Vi har jo ingen personlige ting i klemme, og vi kan derfor give den rette og professionelle rådgivning,” siger Malene S. Pedersen, som er Senior Assistant ved BDO, til MigogAalborg.

 

Rådgivning betaler sig altid

Derfor tilbyder BDO også altid et gratis og uforpligtende møde, hvor man som iværksætter kan få et overblik over, hvordan BDO kan hjælpe dem.

“Mange har jo fået en knaldgod idé, men er ofte usikre på, hvordan de kommer videre. Der er desværre alt for mange, som ikke søger professionel hjælp. Der vil det gode råd fra os være, at man skal tage fat i professionelle rådgivere langt før, for det kan sagtens betale sig i sidste ende,” forklarer Jesper Vingborg, som er Senior Manager ved BDO og fortsætter:

“Vi kan træde ind og sætte de rigtige ord på og skabe dialogen med de instanser, som er nødvendige. Groft sagt, kan vi klæde folk ordentligt på, så de er rustede til fremtidens udfordringer.

Iværksætteri er jo blevet meget ‘sexet’ med programmer som Løvens Hule osv. Det er selvfølgelig super fedt, at der er kommet et stort fokus på det, men det hele kan altså ikke koges ned til en YouTube-video på 2 minutter.”

Brug din tid fornuftigt

At være iværksætter handler i høj grad også om at prioritere sin tid. Selvom de fleste nok vil ønske, at et døgn havde flere timer, så går mange af de vågne timer også med meget papirarbejde, som jo skal løses, hvis man vil nå i mål med succes.

Men her kan BDO være med til at eksekvere mere tid til de sjove ting for iværksætterne.

“Det handler virkelig om at prioritere sin tid med omhu, og så må man gøre op med sig selv, om man vil bruge søndagen på hygge med familien eller en tur på stadion, eller om man vil tumle med regnskab og moms og med den risiko oveni, at det måske ikke er gjort ordenligt. Man skal gøre det man er bedst til – og det er jo netop, hvad vi også gør.” forklarer Jesper.

Synlighed i hele regionen

BDO har et tæt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne i og omkring Aalborg. Derfor er de ofte ude og holde foredrag om gode råd til Nordjyllands kommende iværksættere og ikke mindst være synlige til de mange uddannelses-messer.

“Der er et spirende iværksættermiljø i hele Nordjylland, og vi vil gerne møde de kommende iværksættere i øjenhøjde og vise dem, at vi er tilgængelige på deres hjemmebane. Vi kan vise dem de kompetencer, som vi besidder, og som kan hjælpe dem videre i den proces, de er i gang med,” fortæller Jesper.

Udnyt mulighederne

“Regeringen, kommunerne og EU har alle et ønske om at hjælpe nye virksomheder bedst muligt, og mange overser de mange muligheder, der er.

I Danmark findes der mange puljer, som kan give et økonomisk løft og understøtte en iværksætterdrøm. Ligeledes giver skattereglerne forskellige gunstige muligheder.

I BDO har vi overblikket over, hvilke muligheder man har som iværksætter – alt lige fra iværksætterpuljer til skattefordele ved iværksætteropsparing og etableringskonto.” siger Jesper.

En etableringskonto kan eksempelvis give skattebesparelser på 10-15 %.

Mangfoldigheden hjælper iværksætterne

BDO’s størrelse betyder ikke, at man ikke oplever en nærværende og personlig service, når man tager et møde med dem.

“Selvom vi er store, centraliserer vi os ikke, men har stort fokus på at have afdelinger, både regionalt og lokalt,” siger Malene.

“Man skal turde vælge de store til, for vi har viden om alle grene af iværksætteri, på grund af vores mange specialister. Men derfor møder vi stadig iværksætterne i Nordjylland i øjenhøjde og med en god portion nordjysk snusfornuft.”

Nordjyderne er kendt vidt og bredt for deres store sparsommelighed, og derfor er nøgleordene for BDO også, at der skal være værdi for pengene.

“Vi sammensætter det hold, der skal til for at løse opgaven, så man virkelig kan mærke, at vores rådgivning rykker noget. Vi sætter det rigtige hold, så kemien er god fra start,” forklarer Jesper.

“For at forklare det helt enkelt, så kan vi give folk ro i maven i en proces, hvor man i forvejen har masser af andre ting at bekymre sig om. Der kommer ingen uventede og kedelige overraskelser, når vi er med på råd, og man er forsikret mod unødige bekymringer,” afslutter Malene til MigogAalborg.

Du kan læse meget mere om dine muligheder her.

Kom med bag facaden: Foredrag med Rolf, Ritter og Valgren

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

For mange er Tour de France lyden af sommer. De larmende helikoptere, de historiske fortællinger fortalt af Jørgen Leth og ikke mindst kommenteringen af Dennis Ritter og Rolf Sørensen.

Tour de France er nemlig ikke bare verdens største cykelløb og sommerens sportslige højdepunkt for millioner af seere over hele verden. Det er også et stykke kultur, som har en helt særlig aura over sig.

Det kan du komme meget tættere på, når Dennis Ritter, Rolf Sørensen og Tour de France stjernen Michael Valgren holder et helt eksklusivt foredrag ved Bayern Autogroup i forbindelse med det stort anlagte gadeløb Spilnu.dk Grand Prix d. 24 august.

Udover foredraget vil Dennis Ritter og Rolf Sørensen også kommentere gadeløbet i Aalborg fra kl 18, hvor Michael Valgren er en af storfavoritterne til sejren.

Læs også: Unikt børnecykelløb: Kør på samme rute som de professionelle

Kom med bag facaden

Rolf Sørensen og Dennis Ritter har tilsammen været en del af Tour de France 25 gange, så de har oplevet dramaerne, mens de skete.

Til foredraget kan man se frem til at høre hele historien om aftenen, hvor Michael Rasmussen blev taget ud, om møderne med Lance Armstrong samt højdepunkterne fra årets Tour de France.

Det er naturligvis med stor stolthed af Spilnu.dk Grand Prix kan præsentere så store personligheder.

”Dagen er i sikre hænder, når Rolf og Ritter kigger forbi. Der findes vel næppe bedre formidlere af sporten i Danmark, og når Michael Valgren også deltager, så kan vi kun være tilfredse,” fortæller Jonas W. Mikkelsen, arrangør af Spilnu.dk Grand Prix, til MigogAalborg.

Anekdoter fra en ægte cykelstjerne

Michael Valgren har i år markeret sig som en af cykelsportens allerstørste profiler med sin sejr i Amstel Gold Race. Den kan betegnes som en af de største sportspræstationer af en dansker i nyere tid.

Til foredraget vil Michael Valgren selvfølgelig fortælle om den historiske sejr, og ikke mindst sjove anekdoter fra livet på landevejen og dette års Tour de France.

Foredraget varer fra 15.30-17 og dørene åbner kl. 15.  Billetter til foredraget kan købes her.

Indtil 1. august kan du få Early Bird billetter til kun 150 kr. Herefter stiger prisen til 200 kr.

Billetten kan ombyttes til en øl/vand ved Meat’s salgsbod på Nytorv i forbindelse med Spilnu.dk Grand Prix.

Eksklusiv pris med ClubAalborg

Medlemmer af ClubAalborg kan få 100 kr. rabat på billetten til foredraget. Du finder fordelen i din Goodiepack.

Er du endnu ikke medlem af ClubAalborg kan du tilmelde dig lige her. Det koster 35 kr. pr. måned at være medlem og dermed får du adgang til fede fordele til byens bedste restauranter og events.

Plads til masser af sjov: Maritim legeplads indviet i Aalborg Vestby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Der var liv og glade dage, da Springeren i juni inviterede til indvielse af den helt ny maritime legeplads med navnet Aalborg Minimarina.

Legepladsen har kostet hele 1,5 mio. kroner, og den skal være med til at udbygge Springerens oplevelsessortiment og ikke mindst introducere flere aktivteter til de mindste besøgende.

Springeren blev grundlagt i 1992 under navnet Aalborg Søfarts- og Marinemuseum, men skiftede navn i 2012 til Springeren efter museets ubåd af samme navn. Oplevelsescenteret er placeret ved Limfjorden tæt på Skudehavnen og Friluftsbadet i Aalborg Vestby.

Se videoen, hvor Zjakalen prøver kræfter med den nye legeplads:

Det var Claus Hald Andreasen, som er Fondskoordinator for Spar Nord Fonden, der klippede snoren til den nye legeplads.

Samtidig poppede sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl sammen med administrerende direktør for Aalborg Havn Claus Holstein champagne, og Springerens direktør kan således glæde sig over, at oplevelsescenteret nu kan tilbyde endnu en oplevelse til sine gæster.

Mads Duedahl (t.v.) og Claus Hald

“På Springeren vil vi gerne involvere og overraske vores gæster, og derfor har vi de seneste år haft stor fokus på en højere grad af interaktion med de besøgende.

Det skal Aalborg Minimarina bidrage til. Her kan gæsterne sejle med små både i vores bassin, og børn kan lege sørøvere på legeskibet – de får altså en rigtig god maritim oplevelse,” lyder det fra Mads Sølver Pedersen, som er direktør for Springeren.

Masser af maritime oplevelser for børn og barnlige sjæle

Den nye legeplads består af et stort, flot legeskib med tilhørende sandkasse, der forventes at blive et hit blandt museets mindste gæster. Legepladsen er desuden lavet i forlængelse af et stort bassin, hvor besøgende kan sejle med fjernstyrede modelbåde, som de selv kan medbringe eller leje af museet.

Mads Sølver (t.v.) klar til at klippe snoren

“Der er rigtig mange børnefamilier, som besøger os her på centeret, så vi synes, at et legeskib var helt perfekt for os. Sidste år havde vi over 100 børnefødselsdage, og vi havde flere gange udsolgt af lokaler i løbet af efteråret,” fortæller Mads Sølver og afslutter:

“Så vi håber da, at endnu flere børnefamilier vil komme på besøg, når Aalborg Minimarina nu står færdigt.”

Spar Nord Fonden, A.P. Møller Fonden, Lauritzen Fonden og Aalborg Kommune har alle ydet støtte til projektet, som har kostet 1,5 millioner kroner.

Den nye legeplads er åbnet på adressen Vestre Fjordvej 81 i Aalborg Vestby.

Kæmpe opgradering: Aalborg Tekniske Gymnasium rykker til midtbyen

Skrevet af: Simone Vestergaard

Aalborg Tekniske Gymnasium, som er Danmarks største tekniske gymnasium, flytter ind i nye lokaler i FRIIS på Nyhavnsvej d. 15 august, der tidligere har huset blandt andet Aalborg Universitet.

Fede lokaler til de studerende

De studerende får store fede lokaler til brug af dagligdagens læring, uanset hvilken studieretning den studerende har valgt.

Det nye Aalborg Tekniske Gymnasium i FRIIS er fordelt ud på cirka 4600 kvadratmeter i 3. etager.

Lokalerne blevet bygget om, så der nu er 16 klasselokaler, 4 laboratorier, et træværksted, et tekstilværksted og et virtuelt laboratorium. Det inkluderer også flere store fællesområder, bibliotek og en lækker tagterrasse med boldbane.

Nogle af lokalerne er stadig under renovation, og Aalborg Tekniske Gymnasium er stadig igang med udpakningen.

Med den centrale placering har mange af lokalerne en fantastisk udsigt. De studerende får nemlig mulighed for at kigge på Limfjorden fra flere af lokalerne i det nye Aalborg Tekniske Gymnasium.

Byens mange faciliteter anvendes

Med godt 800 elever og 40 lærere kommer gymnasiet til at fylde godt i bylivet – og det er netop noget uddannelseslederen Carsten Jørgensen glæder sig meget til.

At vores gymnasium nu flytter ind til midtbyen betyder, at vi kommer til at bruge byens mange muligheder på en anden måde end før.” fortæller Carsten.

På nuværende tidspunkt benyttes Nordkraft, Østre Anlæg og Havnebadet allerede af beredskabslinjen til idrætsundervisning, og i fremtiden ligger det kun et stenkast fra gymnasiet.

Eleverne får forsmag på det virkelige liv

Aalborg Tekniske Gymnasium har også stor fokus på, at tilpasse de forskellige linjer til de videregående uddannelser, så eleverne er så parate som muligt.

Gymnasiet kommer til at tilbyde studieretninger inden for film og medie, beredskab og design.

”Grundessensen på vores gymnasium er, at vi gerne vil have et samspil med virkeligheden. Vores elever kommer til at arbejde med forskellige projekter rundt omkring i Aalborg, således at de får en fornuftig forståelse for, hvordan man gør tingene ude i den rigtige verden.

”Vores studieretninger skal klæde de studerende på til fremtiden. De forskellige linjer giver adgang til de fleste uddannelser, og det er vigtigt for mig, at de unge mennesker har så meget erfaring med i bagagen som muligt, når de skal ud i det virkelige liv,” fortæller Carsten.

Aalborg Tekniske Gymnasium differentierer sig fra andre gymnasier fordi de tager eleverne med hele vejen. Hvis de skal designe et produkt, så er det hele processen eleverne prøver, og ikke kun det at finde på ideen – den skal også produceres og videreudvikles.

Det giver eleverne mulighed for at bygge bro mellem teori og praksis.

”Det de lære på skolen skal være så håndgribeligt som muligt, således at de får en ordentlig forståelse for virkeligheden. Vi har derfor også fornyet fagene, og givet dem et ekstra skud energi, så de er mere spændende.

Vi håber, at en god kombination af effektive, motiverende timer og praksis giver eleverne den rette læring, så de ved hvad de vil i fremtiden, og er klar til at tage en videregående uddannelse.” afslutter Carsten.