Går du med en iværksætter-drøm? Her er de gode råd

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Jesper Vingborg og Malene S. Pedersen
Jesper Vingborg og Malene S. Pedersen

Aalborg er i den grad blevet iværksætternes by.

Hvert år oprettes der flere hundrede nye CVR-numre af aalborgensere, som drømmer om at skabe deres helt eget imperium. Mange tiltrækkes af hele idéen om at starte sit eget, udleve sine største drømme og være sin egen chef.

Men når først beslutningen om at springe ud i eventyret er taget, bliver mange af ildsjælene ramt af hverdagen, praktiske formaliteter og en lang række spørgsmål opstår:

Hvad siger lovgivningen? Hvad skal jeg leve af? Og hvordan er det nu med moms?

Heldigvis findes der kompetente mennesker i byen, der er villige til at bakke op om iværksætternes kreative mindset og i stedet fokusere på at hjælpe med alle de “kedelige” ting, som er yderst nødvendige i processen.

Revisionsvirksomheden BDO har hjulpet mange iværksættere til succes, og fx har store nordjyske virksomheder som mobilselskabet M1 og Spilnu.dk har haft BDO med på råd, før de kastede sig ud i eventyret.

Vi har taget en snak med BDO om, hvordan de kan hjælpe dig som iværksætter.

Syv gode råd til iværksætteren

BDO har vokset sig til et være en stor spiller, både nationalt og internationalt. I Aalborg alene er der over 70 medarbejdere, som hver dag er klar til at hjælpe fremtidens iværksættere.

Fik du læst vores artikel om medarbejdertilfredsheden ved BDO?

Den store mangfoldighed af eksperter inden for revision, rådgivning, skatteforhold mv. gør, at BDO har alle værktøjerne til at hjælpe kommende og nuværende iværksættere, uanset hvilket stadie de er i.

BDO har selv lavet 7 gode råd til iværksættere:

  1. Gør dig klart, om du er parat
  2. Sæt ord på din forretning
  3. Sæt tal på din forretning
  4. Giv din virksomhed et navn og et hjem
  5. Få styr på finansieringen
  6. Få styr på bogføringen
  7. Registrér din virksomhed

Især under punkterne “Få styr på… “ kan BDO stå til rådighed for iværksætterne. Det kan nemlig lyde utroligt nemt – hvis man ved, hvad man snakker om. Men det er der mange spirende iværksættere, der ikke gør – og det kan ende med at koste dem dyrt.

BDO får henvendelser fra folk, som er i vidt forskellige stadier af deres erhvervseventyr; nogle skal snart præsentere et budget for banken, enkelte har købt deres første vareprøve, mens andre kun lige har fået deres CVR-nummer.

“Der er intet tidspunkt, der er forkert at kontakte os på, og et møde med os er en rigtig god måde at få prøvet sine idéer af på, og blive udfordret professionelt. Vi har jo ingen personlige ting i klemme, og vi kan derfor give den rette og professionelle rådgivning,” siger Malene S. Pedersen, som er Senior Assistant ved BDO, til MigogAalborg.

 

Rådgivning betaler sig altid

Derfor tilbyder BDO også altid et gratis og uforpligtende møde, hvor man som iværksætter kan få et overblik over, hvordan BDO kan hjælpe dem.

“Mange har jo fået en knaldgod idé, men er ofte usikre på, hvordan de kommer videre. Der er desværre alt for mange, som ikke søger professionel hjælp. Der vil det gode råd fra os være, at man skal tage fat i professionelle rådgivere langt før, for det kan sagtens betale sig i sidste ende,” forklarer Jesper Vingborg, som er Senior Manager ved BDO og fortsætter:

“Vi kan træde ind og sætte de rigtige ord på og skabe dialogen med de instanser, som er nødvendige. Groft sagt, kan vi klæde folk ordentligt på, så de er rustede til fremtidens udfordringer.

Iværksætteri er jo blevet meget ‘sexet’ med programmer som Løvens Hule osv. Det er selvfølgelig super fedt, at der er kommet et stort fokus på det, men det hele kan altså ikke koges ned til en YouTube-video på 2 minutter.”

Brug din tid fornuftigt

At være iværksætter handler i høj grad også om at prioritere sin tid. Selvom de fleste nok vil ønske, at et døgn havde flere timer, så går mange af de vågne timer også med meget papirarbejde, som jo skal løses, hvis man vil nå i mål med succes.

Men her kan BDO være med til at eksekvere mere tid til de sjove ting for iværksætterne.

“Det handler virkelig om at prioritere sin tid med omhu, og så må man gøre op med sig selv, om man vil bruge søndagen på hygge med familien eller en tur på stadion, eller om man vil tumle med regnskab og moms og med den risiko oveni, at det måske ikke er gjort ordenligt. Man skal gøre det man er bedst til – og det er jo netop, hvad vi også gør.” forklarer Jesper.

Synlighed i hele regionen

BDO har et tæt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne i og omkring Aalborg. Derfor er de ofte ude og holde foredrag om gode råd til Nordjyllands kommende iværksættere og ikke mindst være synlige til de mange uddannelses-messer.

“Der er et spirende iværksættermiljø i hele Nordjylland, og vi vil gerne møde de kommende iværksættere i øjenhøjde og vise dem, at vi er tilgængelige på deres hjemmebane. Vi kan vise dem de kompetencer, som vi besidder, og som kan hjælpe dem videre i den proces, de er i gang med,” fortæller Jesper.

Udnyt mulighederne

“Regeringen, kommunerne og EU har alle et ønske om at hjælpe nye virksomheder bedst muligt, og mange overser de mange muligheder, der er.

I Danmark findes der mange puljer, som kan give et økonomisk løft og understøtte en iværksætterdrøm. Ligeledes giver skattereglerne forskellige gunstige muligheder.

I BDO har vi overblikket over, hvilke muligheder man har som iværksætter – alt lige fra iværksætterpuljer til skattefordele ved iværksætteropsparing og etableringskonto.” siger Jesper.

En etableringskonto kan eksempelvis give skattebesparelser på 10-15 %.

Mangfoldigheden hjælper iværksætterne

BDO’s størrelse betyder ikke, at man ikke oplever en nærværende og personlig service, når man tager et møde med dem.

“Selvom vi er store, centraliserer vi os ikke, men har stort fokus på at have afdelinger, både regionalt og lokalt,” siger Malene.

“Man skal turde vælge de store til, for vi har viden om alle grene af iværksætteri, på grund af vores mange specialister. Men derfor møder vi stadig iværksætterne i Nordjylland i øjenhøjde og med en god portion nordjysk snusfornuft.”

Nordjyderne er kendt vidt og bredt for deres store sparsommelighed, og derfor er nøgleordene for BDO også, at der skal være værdi for pengene.

“Vi sammensætter det hold, der skal til for at løse opgaven, så man virkelig kan mærke, at vores rådgivning rykker noget. Vi sætter det rigtige hold, så kemien er god fra start,” forklarer Jesper.

“For at forklare det helt enkelt, så kan vi give folk ro i maven i en proces, hvor man i forvejen har masser af andre ting at bekymre sig om. Der kommer ingen uventede og kedelige overraskelser, når vi er med på råd, og man er forsikret mod unødige bekymringer,” afslutter Malene til MigogAalborg.

Du kan læse meget mere om dine muligheder her.

Vinterrevy-stjerner bor flere uger om året i Aalborg: Det er vores andet hjem

Skrevet af: Simone Vestergaard
Vinterrevy-holdet
Foto: AKKC
Vinterrevy-holdet Foto: AKKC

I ugens løb fik årets Vinterrevy i Aalborg Kongres & Kultur Center premiere og trak mange mennesker ind i AKKC.

Den populære Vinterrevy slår i år sine folder for 29. gang i Aalborg Kongres og Kultur Center.

Endnu engang formåede skuespillerne at levere mange stærke præstationer, og der var godt med grin i salen til premieren.

Især stykket med den nordkoreanske leder Kim Jong-Un var ganske enkelt fremragende.

Nordjyske lagde sig lidt imellem med tre stjerner i deres anmeldelse under overskriften;

“Årets Vinterrevy vil for meget og favner for bredt.”

TV2 Nord var mere begejstret i deres reportage omend de ikke gav en decideret anmeldelse.

Aalborg Vinterrevy spiller hver fredag og lørdag aften til og med d. 8. december, og der er stadig billetter i salg, hvis man skulle få lyst til at tage ind og få et godt grin.

Bruger flere uger om året i Aalborg

Instruktør og skuespiller Rasmus Krogsgaard spiller med for fjerde gang. Thomas Mørk for sjette gang, Vicki Berlin for syvende gang – og Pernille Schrøder topper skalaen med hele 11 gange på den jyske scene.

Kapelmester Mickey Pless skal for første gang lede revyorkestret.

Det helt specielle ved Vinterrevy er, at skuespillerne bruger flere uger om året i Aalborg, hvor de bor, under prøveperioden og samtidig tilbringer de rigtig meget tid også, mens forestillingerne kører.

Blandt andet var de med til at tænde julebelysningen i Aalborgs Midtby i fredags.

Elsker Aalborg i juletiden

Vicki Berlin føler lidt, at Aalborg er som hendes andet hjem.

“Under hele prøveperioden bor vi heroppe, og det er super hyggeligt lige at sidde og få en kold øl og lidt popcorn om aftenen efter prøverne. Vi har det skide sjovt sammen, og dét er vigtigt,” fortæller hun MigogAalborg.

Foruden det nære forhold til kollegaerne, så er Vicki Berlin også særdeles glad for Aalborg som by – og arbejdsplads i den søde juletid.

”Det der gør Vinterrevyen speciel, er stedet og stemningen. Det er virkelig med til at sparke julen i gang – og er blevet en tradition.

Rent privat elsker jeg julen. Jeg kan faktisk slet ikke få nok.

Jeg elsker, når jeg om fredagen skal mødes med mine gode legekammerater i lufthavnen, og vi skal op til Aalborg og hygge os. Vi kender det her sted så godt, så det er lidt ligesom vores andet hjem,” fortæller Vicki, og afslutter:

”Aalborg er bare så hyggelig – specielt til jul.”

Vinterrevyen er en sammenkobling af scener fra tidligere revyer og ny skrevne tekster.

”Vinterrevyen er jo anderledes opbygget end eksempelvis en sommerrevy hvor der er to akter. Her er der kun én.

Og i modsætning til sommerrevyer, så er det her brugte numre, der er taget andre steder fra, og så er der skrevet nyt til. Så Rasmus har været i gang med at udvælge scener fra de andre revyer og tilføjet det lidt ekstra.” fortæller Vicki Berlin.

Et stærkt familiært hold

De fire erfarne skuespillere har efterhånden brugt en del timer på de danske revyscener – og ifølge Vicki Berlin, så er sammenholdet bedre end nogensinde før.

”Os fire der er her i år, vi kender hinanden rigtig godt. Vi har spillet meget sammen alle sammen. Og når man kender nogen så godt om vi gør, så er det ekstra specielt.

Vinterrevyens ballet står House of Dance for med de fire dygtige dansere, Mie Busk Sørensen, Christine Kragmann, Caroline Kragmann og debutanten Emilie Blangstrup Dahl.

Tidligere AKKC-direktør Ernst Trillingsgaard er stadig med på sidelinjen som kunstnerisk konsulent.

Billetter til årets Vinterrevy kan købes her, og inkluderer både julebuffet i Papegøjehaven og revy bagefter.

Miraklet fra Aalborg: Sarah vandt et maraton efter to livstruende sygdomme

Skrevet af: Nana Veilov Carlsen

Måske har du set hende, når du en søndag morgen har sat kursen mod bageren, eller hvis du i de tidlige morgentimer er slingret hjem fra en lang nat i Jomfru Ane Gade.

Hun kommer løbende, hun har fart på og hun indrømmer da også selv også selv, at hun i Aalborg bliver genkendt som “hende der løber”.

Men denne unge kvinde er meget mere end en tilfældig forbipasserende.

Sarah Smalbro er 22 år, og hun studerer til daglig til sygeplejerske her i Aalborg.

På trods af sin unge alder har Sarah allerede kæmpet for sit liv hele to gange.

Første gang var i form af anoreksi. Det var en hård og sej kamp at komme igennem, og netop som Sarah var kommet over spiseforstyrrelsen, ramlede hendes verden igen.

Hun fandt ud af, at hun var født med en livstruende hjertefejl.

I dag er Sarah helt rask og kulminationen på hendes kamp for livet og mod kroppen kom i oktober, hvor hun vandt Skagen Maraton.

Havde været livsfarligt at løbe et maraton

Det vilde er, at havde Sarah valgt at løbe et maraton med sin hjertefejl, var hun aldrig nogensinde nået over målstregen.

”Det havde simpelthen været punktum, og det er også derfor, at jeg synes, det er en kæmpe ting for mig i dag, når jeg løber et maraton.

Jeg synes, det er det fedeste i verden,  og det var jo en kæmpe ting for mig at vinde et.

Det er jo ikke bare lige en træningstur, det er fordi, nu kan jeg altså,” fortæller Sarah Smalbro til MigogAalborg.

Sarahs spiseforstyrrelse startede i 1.g i gymnasiet, og hun fortæller, at det hele begyndte som hos mange andre med den psykiske sygdom, anoreksi.

”Det startede med de sædvanlige fem kilo, man hører om, som mange de lige ønsker at smide, og så begyndte jeg bare at tælle mine kalorier overdrevet meget og dyrkede samtidig motion.”

Hun blev henvist til Center for Spiseforstyrrede i Aalborg, hvor hun blev sat i gang med en intens behandling.

”Altså jeg tabte mig jo så meget, at jeg røg til lægen, og så blev jeg henvist direkte til center for spiseforstyrrede her i Aalborg, hvor jeg med det samme blev sat i gang med behandling.

Det var både med diætist, med læge og det var med sygeplejersker. Der var egentlig også nogle fysioterapeuter og psykoterapeuter inde over, og der var også mulighed for gruppeterapi og familieterapi,” fortæller hun.

Kroppen lukkede lige så stille ned

Specielt den første tur ned ad gangen til lægens kontor vækker minder i Sarahs erindringer.

”Første gang jeg skulle gå fra venteværelset til lægens konsultationsrum for at have min første samtale, der var jeg lige ved at besvime og blev nødt til at holde ved væggene, fordi jeg kunne simpelthen ikke.

Det lyder måske hårdt, men jeg kunne faktisk ikke mere. Kroppen den lukker lige så stille ned,” fortæller ildsjælen.

I forbindelse med behandlingen på Center for Spiseforstyrrede fik Sarah tjekket sit hjerte, fordi hun havde smerter.

Men da brystsmerter er en typisk bivirkning ved spiseforstyrrede, fandt lægerne ikke noget usædvanligt.

Lægerne opdagede to store huller i hjertet

I 2015 ramlede Sarahs verden dog endnu engang, da det viste sig, at hun rent faktisk var født med en hjertefejl og havde levet hele sit liv med to store huller i hjertet.

”Jeg havde virkelig ondt i mit hjerte, når jeg løb, og jeg tænkte jo altid, at det var, fordi jeg var så underernæret.

Den var også den første konklusion, da de tjekkede mig. Jeg skulle bare tage på i vægt, og så ville mine smerter i hjerter forsvinde.

Men det gjorde smerterne aldrig helt, og da jeg så endelig blev scannet viste det sig, at jeg havde to store huller, der gjorde at alt mit iltede blod blev blandet med det afiltede.

Så jeg havde egentlig haft afiltet blod hele mit liv, hvilket er ret alvorligt,” fortæller Sarah.

Gennem de svære perioder i Sarahs liv har hun altid fundet trøst i at kunne løbe en tur.

Når hun løber tidligt om morgenen jagter hun en helt bestemt følelse.

”Jeg blev bare bidt af den der frihedsfølelse, og det har jo altid været sådan, at jeg kunne jo bare tage mine sko på og så bare løbe.

Når jeg kom hjem, havde jeg det altid bedre, og det var også lige meget, hvor dårligt jeg havde haft det forinden”.

Muskuløs og klog af skade

I dag er hun hverken en underernæret ung pige eller hjertepatient.

Sarah er muskuløs og klog af skade.

Hun ved at hendes krop ikke altid har haft det godt. Måske netop derfor er hun i dag i stand til at lytte til sin krop og give den, hvad der skal bruges for, at hun kan nedlægge de 60 til 100 km, som hun løber om ugen.

Sarah fortæller til MigogAalborg, at hun på ingen måde er flov over at have haft en spiseforstyrrelse

”Jeg er jo aldrig pinligt berørt over at have haft anoreksi, men det er jo stadig sådan noget, der er lidt tabu-belagt, og der er mange der ikke forstår det, og nogen synes måske, det er noget pjat”.

Efter alt modgangen er Sarah i dag endelig kommet på den anden side og er ekstremt aktiv i Aalborgs løbemiljø, hvor hun hver uge løber de mange kilometer med løbeklubben Aalborg Runners.

Hun har efterhånden klaret sig godt igennem en halv snes halvmaratons, og har udvidet CV’et med hele to maratons, hvoraf hun, som tidligere nævnt, ved Skagen Maraton i oktober kunne stille sig øverst på podiet med en guldmedalje om halsen.

Kører tre uddannelser ved siden af

Hun har stadig en lang liste af mål og drømme om maratonløb.

Sarahs overskud vil ingen ende tage, ikke nok med at hun har sit sygeplejerskestudie, så har hun yderligere taget tre uddannelser som henholdsvis kostvejleder, løbe coach og personlig træner.

Uddannelserne bruger hun til at hjælpe andre i gang med en sundere og balanceret livsstil og sideløbende har hun startet en støttegruppe for spiseforstyrrede unge i Aalborg.

Om støttegruppen fortæller Sarah;

”Det er jo bare blevet mine veninder. Engang imellem ses vi lige til en kop kaffe, og så snakker vi bare lidt om livet, som det er,” slutter den inspirerende unge aalborgenser.

Stor Rasmus Seebach-koncert i Aalborg i 2019: Her er datoen

Skrevet af: Michael Qureshi
Rasmus Seebach
Foto: PR
Rasmus Seebach Foto: PR

Sidste år besøgte Rasmus Seebach landets fire største byer til familiekoncerter i løbet af maj og juni.

Det var en kæmpe succes, hvor mere end 50.000 feststemte danskere mødte op til koncerterne.

Nu gentages de fire familiekoncerter i København, Århus, Aalborg og Odense.

Det er især tidspunktet midt på eftermiddagen, som definerer, at der er tale om en koncert, hvor både børn og voksne får noget ud af det.

Det bliver lørdag d. 18. maj 2019, at Rasmus Seebach holder en stor koncert i Mølleparken her i Aalborg. Koncerten er også med Special Guests, hvilket kunne tyde på, at der er andre store navne, som også optræder på dagen.

Billetsalg starter mandag

Billetsalget starter allerede på mandag d. 19. november, og man skal nok være hurtigt ude, da Seebach for hele familien typisk bliver hurtigt udsolgt.

Til sommer er det 10 år siden at Rasmus udgav sit debutalbum ‘Rasmus Seebach’, og siden dengang, er det kun gået én vej.

Siden 2009 har Rasmus Seebach udgivet fire studiealbums, solgt mere end 800.000 eksemplarer og vundet seks statuetter til Danish Music Awards.

Tager også spændende gæste-artister med

Med andre ord er Rasmus Seebach blandt de største og bedst sælgende artist i dansk musikhistorie, men for Rasmus kan successen hverken måles i priser eller salgstal – den ægte magi skabes nemlig til koncerterne sammen med sine fans.

Det var netop kærligheden til at optræde live, der blev afsættet for Rasmus’ tilbagevendende familiekoncerter, som de seneste år er blevet hyldet af både fans, publikum og anmeldere.

Til sommer kan Rasmus igen opleves i landets fire største byer, og rygtet siger at han planlægger at tage en masse spændende gæster med til koncerterne.

Hvad: Familiekoncert med Rasmus Seebach
Hvor: Mølleparken
Hvornår: