Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Brænder du for grøn omstilling?: Lars brugte energiteknologuddannelsen som springbræt

Af Ane Johanne Damgaard

Bæredygtighed er et af nutidens hotteste emner. Du forestiller dig måske, at det kræver en lang tur forbi universitetet for at få muligheden for at gøre en forskel inden for området, men det gør det ikke nødvendigvis.

Lars Jensen er 28 år gammel og er i dag ansat som civilingeniør i byggeri, energi og bæredygtighed hos Rambøll i Aalborg. Han er fra Viborg, men flyttede til Aalborg for at videreuddanne sig.

Her opdagede han energiteknologuddannelsen på UCN, som blev springbrættet til en karriere inden for det, han brændte og stadig brænder allermest for.

”Det fedeste er, at vi arbejder med mennesker og økonomi, samtidig med at vi er helt nede i teknikken for at forstå, hvor man kan spare energi. Vi laver tekniske løsninger i samspil med, hvad der ser godt ud – for eksempel arkitektonisk,” siger Lars Jensen.

Brænder du for grøn omstilling?: Lars brugte energiteknologuddannelsen som springbræt

Interessen spirer frem

Under et folkeskoleprojekt om klimaforandringer begyndte en interesse for bæredygtighed og energieffektivitet så småt at spire frem. Den voksede sig kun større i løbet af gymnasietiden, hvor Lars Jensen fandt ud af at emner, der kombinerer flere fag og særligt fagene fysik og matematik, vækkede noget i ham.

Det specifikke og konkrete ved energiteknologuddannelsen var det, der tiltalte Lars Jensen mest. På universitetet vælger man først retning efter 2-2,5 år, men her kunne han springe direkte ud i at fokusere på grøn omstilling.

”Under uddannelsen kommer du ud i den virkelige verden for at se, hvordan forskellige industrier er strikket sammen.

Du ser hurtigt, hvor man som færdiguddannet passer ind henne, hvilke brancher man kan hjælpe, og hvilke produkter man kan arbejde med. Du får et kanongodt netværk og et overblik over en verden, som er meget fysisk og ikke så teoretisk,” siger Lars Jensen.

Brænder du for grøn omstilling?: Lars brugte energiteknologuddannelsen som springbræt

Mulighederne er mange

Energiteknologuddannelsen er en toårig erhvervsakademiuddannelse. Den er ifølge Lars Jensen meget dialogpræget. Man bliver som studerende inkluderet i undervisningen og indgår i diskussioner og dialoger med hinanden og underviserne.

”En fed ting ved at studere på UCN er også, at de gør meget for internationale relationer,” siger Lars Jensen.

Han har i løbet af sin studietid været på et to-ugers projekt i Finland med sin klasse. Han har deltaget i et samarbejde mellem syv europæiske universiteter. I sommerferien 2018 var han på et projekt i Holland. Og i 2019 samarbejdede han med en flok studerende fra andre uddannelser i Sydtyskland.

”Man får nogle reelle cases, samtidig med at man bliver rigtig god til at arbejde i teams. Det er altafgørende at kunne, når man kommer ud i branchen, da man altid har et samarbejde kørende. Og så er det et stort plus, at man bliver skarp i det engelske sprog,” siger Lars Jensen om de internationale samarbejder.

Brænder du for grøn omstilling?: Lars brugte energiteknologuddannelsen som springbræt

I løbet af uddannelsen var Lars Jensen i praktik hos VERDO i Randers, hvor han arbejdede med energieffektivisering på uddannelsesinstitutionen Tradium.

”Det gav mig blod på tanden i forhold til at arbejde med planlægning. Så jeg bestemte mig for, at jeg også ville læse top-up-uddannelsen energimanagement, som UCN tilbyder. Her kommer man både til at arbejde med ledelse inden for bæredygtighed og økonomi,” siger han.

Det tager 1,5 år at blive energimanager. Når du har taget den ovenpå energiteknologuddannelsen, er du professionsbacheloruddannet.

Efter uddannelsen

Lars Jensen har sidenhen også tilføjet en kandidat i Building Energy Design til sit CV, men som han siger, er man allerede klar til at komme ud og varetage et job inden for grøn omstilling, når man er uddannet energiteknolog.

Som civilingeniør hos Rambøll arbejder han i dag med energimærkning af store bygninger for kommuner og boligforeninger fordelt over hele Danmark. Han laver energirammeberegninger og livscyklusanalyser, hvor han regner på bygningers samlede påvirkning på klimaet.

Lars Jensen ser masser af muligheder for at udvikle sig hos Rambøll til for eksempel projektleder, teknisk tegner eller bygherrerådgiver. Det er noget, han er meget spændt på at kunne arbejde sig hen imod i fremtiden.

Hvis dit største ønske er at tage en uddannelse, hvor du får mulighed for at gøre en grøn forskel ligesom Lars Jensen, er energiteknologuddannelsen måske også din mulighed?

Ansøgningsfristen for at søge ind på uddannelsen er den 5. juli 2022 kl. 12.00.

Del artikel

Andre læser også