Efter 19 år på toppen med Mortens Kro: Stadig sjovt at komme på arbejde

Skrevet af: Michael Qureshi

Restauranter i Aalborg er kommet og gået igen gennem årene. Mange har forsøgt at kaste sig ud i den hårde restaurationsbranche i byen. Flere har manglet vedholdenheden. Tålmodigheden. Eller sågar kvaliteten.

Madglade aalborgensere har smagt på mange forskellige spisekoncepter og oftest spyttet dem ud af byen igen.

Og så er der Mortens Kro. Med 19 år på bagen er det efterhånden en institution i byen. Morten Kok Nielsen er et kendt ansigt ikke blot i Aalborg men i hele Nordjylland.

Han turde at udfordre Aalborg på den gastronomiske del på et tidspunkt, hvor det var tre retter for 99 kr., der hittede.

Der gik Morten Kok imod strømmen og skabte en luksusrestaurant med fokus på en gourmet-oplevelse, man blot fik få andre steder i byen.

I dag skriver vi efterår 2016, og nye restauranter med kvalitet spirer frem. Alene i torsdags åbnede to toprestauranter Tabu og Nam. Begge steder med topkokke som selve indehaverne. Henholdsvis Michael Miv Pedersen og Kim Jeppesen.

Brdr. Price har erobret Aalborg som en tornado med et koncept og et ambitionsniveau, der passer rigtig godt til det nordjyske. Applaus og Mads Hyllested har fået fortjent stor opmærksomhed for den social dining-oplevelse, han har skabt siden åbningen af april.

Man kunne nærmest beskrive Mortens Kro og Fusion som to ældre huse på en byggegrund, hvor nye imponerende huse popper op. Men for Morten Kok er den nye bølge af restauranter et friskt pust, som han hilser velkommen.

”For mig er det skønt, at der sker noget i restaurationsbranchen i Aalborg. De steder, der bliver introduceret til byen, skaber en mangfoldighed i markedet, og det har jeg altid hyldet.

For 10 år siden handlede det mere om at kopiere koncepter, der fungerede, og så bare tilbyde det til halv pris. Der er jo stor forskel på de steder, der er åbnet på det seneste, og det kan kun være med til at gøre Aalborg endnu mere attraktiv på den gastronomiske front.”

Morten Kok snakker over et stykke smørrebrød på den elegante restaurant. Det er et af de steder, hvor Mortens Kro har udviklet sig ved at tilbyde klassisk smørrebrød til en frokost i en nymoderne fortolkning. Det smager toplækkert, som man forventer hver eneste gang, man træder ind af døren i Møllegade.

#aalborg #mortenskro #lunch #frokost #smørrebrød #minbyaalborg #migogaalborg #kartoffelmad #visitaalborg

Et billede slået op af Restaurant Mortens Kro (@mortenskrodk) den

”Hvis man kigger på gastro-turismen som helhed, så står vi som by stærkere for at tiltrække turister og besøgende, hvis vi netop kan tilbyde en diversitet på restauranterne.

På et tidspunkt var der mange aalborgensere, der tog til Hamborg, hvis de skulle spise lidt mere lækkert. Det var nok et udtryk for, at de var kørt træt i samme få steder i byen.”

Det er nu 19 år siden, at Morten åbnede Mortens Kro i Aalborg med armbevægelser, man kun så få andre steder i byen blandt andet hos den nu afdøde Henrik Rosdahl. Men i en branche hvor arbejdstiderne er udmattende, og personalet skifter hyppigt, så er det imponerende, at Mortens Kro stadig består i en lækker udgave.

”Mortens Kro var en barnedrøm for mig. Det var noget, jeg har drømt om hele mit liv. Jeg har ikke selv børn, så for mig er Mortens Kro mit barn. Det er stadig sjovt at drive restauranten og komme på arbejde. Jeg synes, at vi har formået at følge med tiden og udvikle os. Og så har vi heldigvis en kundeskare, som holder af og nyder Mortens Kro,” siger Morten Kok.

Han har bemærket, at en større del af byens studerende frekventerer gourmet-restauranten.

”Der er en vækst i restaurationsbranchen. Mange af de unge mennesker, der kommer på universitet i dag, er vokset op med en anden stil og kultur. De efterspørger en højere kvalitet på tingene, og er villige til at spare op og bruge penge på en mere prioriteret måde. Det synes jeg helt sikkert, vi kan se på gæsterne.

Vi er utrolig fornøjet over, at vores gæster er forskellige. Fra 20 år til 90 år. Vi er begejstrede for den forskellighed i målgruppen, og det er mit indtryk, at der er interesse fra et bredt publikum.”

Kvalitet på råvarerne og de mere luksuriøse omgivelser hitter i Nordjylland.

”Vi er en af de få restauranter, der stadig har hvide duge på bordene. Vi har lækker kunst på væggene, og god plads mellem bordene. Man sidder ikke oveni hinanden. Vi har en stor champagnesamling, og det er heldigvis her, at man gerne vil fejre en særlig anledning,” forklarer Morten Kok.

Men buffet og knaldgode tilbud på en tre retters har stadig en stor plads i markedet. Flammen på Nytorv kører med fulde huse stort set dagligt, og har en placering som nummer 13 på Tripadvisors bedste restauranter i Aalborg. Dalle Valle med deres kendte buffet-koncept åbner i 2017 en kæmpe restaurant i Friis Shoppingcenter.

”Vi kommer nok aldrig ud over det, og fred være med det. Diversitet er igen nøgleordet på den front. Det er heldigvis bedre end for bare 10 år siden, hvor spisestederne i Gaden og Ved Stranden lokkede med tre retter for 99 kr.”

Læs også: Nu er to toprestauranter åbnet i Aalborg: Kom med ind på Nam

Det er stadig sjovt at komme på arbejde hver eneste dag for Morten Kok, men der har også været perioder, hvor det har været knap så morsomt at drive en restaurant i den dyrere ende af skalaen.

”Det er klart, at i 2008 hvor finanskrisen ramte hårdt, så var det knap så sjovt. Det var en hård opbremsning rent økonomisk, og alt hvad der blev betragtet som luksus, det blev skåret væk for manges vedkommende. Der kæmpede vi jo lidt mod vores gode rygte, fordi vi blev mange gange valgt fra.

Der var også en storkonflikt i Danmark på et tidspunkt, hvor der heller ikke kom særligt mange gæster. Men man lærer af den slags kriser, og man bliver bedre rustet til at håndtere dem.

Man bliver stærkere af nogle hårde år, og jeg har aldrig haft den overvejelse at kaste håndklædet i ringen. Man dropper jo ikke bare sit barn, fordi det er lidt hårdt,” siger Morten Kok med et skævt smil.

Mortens Kro fik sammen med Bühlmann tre stjerner i Den Danske Spiseguide tidligere på året, og det er første gang, at der er to Aalborg-restauranter med tre stjerner.

Mortens Kro Aalborg
Mortens Kro har hyggelige pladser uden for på Mølleplads i løbet af sommeren
Foto: VisitAalborg

Men det er et godt spørgsmål, om Michelin-stjernen nogensinde bliver en realitet for Mortens Kro.

”Det er stadig en drøm med en Michelin-stjerne. Det vil jeg ikke lægge skjul på, men vi er ydmyge omkring det. Vi har en udfordring, fordi vi har en størrelse på restauranten, som ikke typisk lander en Michelin-stjerne.

Man er ambitiøse ude på Scheelsminde med Bühlmanns med plads til 16-18 gæster, og det kan vi ikke matche. Det samme med Tabu. Der er en anden mængde gæster, hvor vi måske har en bredere appel.

Læs også: Blev fundet på jobnet: Aalborgs nye stjernekok nomineret til toppris

Men det er fedt med andre restauranter, der byder ind på den her front. For hvis Aalborg overhovedet som by skal være interessant for Michelin, så er en enkelt toprestaurant ikke nok.

Man skal huske på, at Michelin er en rejseguide og en virksomhed, der også tænker økonomisk. Så for at Aalborg skal fremstå attraktivt, skal der blandt andet også været et luksushotel i byen.

Hvis vi skal nå i mål med at sikre en Michelin-stjerne til Nordjylland på et tidspunkt, så kræver det fuld opbakning fra alle fronter. Det gælder alt lige fra byrådet til selve turismearbejdet,” forklarer Morten.

Han slutter af med at fortælle om sit store forbillede, som har høstet adskillige Michelin-stjerner gennem årene.

”Jeg har altid haft en forkærlighed for Alain Ducasse. Han var den første kok i verden, der havde tre tre-stjernede Michelin-restauranter. Jeg har ofte besøgt hans restaurant i Paris, og uden at sammenligne, så er det lidt den stil, vi også har her.

Vi er ikke Noma, men hælder mere til det klassiske franske køkken. Vi elsker at tage en klassiker op som Beef Wellington, og så versionere den i en mere moderne stil. Når du kommer på Alain Ducasse’s restauranter, så er det helhedsoplevelsen, der tager dig med storm.

Man kan sige, at du spiser ikke verdens bedste måltid i dårligt selskab. Det er først en oplevelse, når alle rammerne er perfekte. Selve serveringsdelen er en oplevelse i sig selv, og det er jo også en af de dyder, vi gør meget ud af.

At træne vores personale til at kende hinandens mønstre og arbejde sammen som et hold. Kun på den måde får vores gæster en fantastisk oplevelse.”

Fik du læst?

Har været Danmarks bedste: Derfor kan Miv hente den første Michelin-stjerne

Tabu i Aalborg
Michael Miv Pedersen uden for Restaurant Tabu, der åbner på torsdag

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.