Efter 19 år på toppen med Mortens Kro: Stadig sjovt at komme på arbejde

Skrevet af: Michael Qureshi

Restauranter i Aalborg er kommet og gået igen gennem årene. Mange har forsøgt at kaste sig ud i den hårde restaurationsbranche i byen. Flere har manglet vedholdenheden. Tålmodigheden. Eller sågar kvaliteten.

Madglade aalborgensere har smagt på mange forskellige spisekoncepter og oftest spyttet dem ud af byen igen.

Og så er der Mortens Kro. Med 19 år på bagen er det efterhånden en institution i byen. Morten Kok Nielsen er et kendt ansigt ikke blot i Aalborg men i hele Nordjylland.

Han turde at udfordre Aalborg på den gastronomiske del på et tidspunkt, hvor det var tre retter for 99 kr., der hittede.

Der gik Morten Kok imod strømmen og skabte en luksusrestaurant med fokus på en gourmet-oplevelse, man blot fik få andre steder i byen.

I dag skriver vi efterår 2016, og nye restauranter med kvalitet spirer frem. Alene i torsdags åbnede to toprestauranter Tabu og Nam. Begge steder med topkokke som selve indehaverne. Henholdsvis Michael Miv Pedersen og Kim Jeppesen.

Brdr. Price har erobret Aalborg som en tornado med et koncept og et ambitionsniveau, der passer rigtig godt til det nordjyske. Applaus og Mads Hyllested har fået fortjent stor opmærksomhed for den social dining-oplevelse, han har skabt siden åbningen af april.

Man kunne nærmest beskrive Mortens Kro og Fusion som to ældre huse på en byggegrund, hvor nye imponerende huse popper op. Men for Morten Kok er den nye bølge af restauranter et friskt pust, som han hilser velkommen.

”For mig er det skønt, at der sker noget i restaurationsbranchen i Aalborg. De steder, der bliver introduceret til byen, skaber en mangfoldighed i markedet, og det har jeg altid hyldet.

For 10 år siden handlede det mere om at kopiere koncepter, der fungerede, og så bare tilbyde det til halv pris. Der er jo stor forskel på de steder, der er åbnet på det seneste, og det kan kun være med til at gøre Aalborg endnu mere attraktiv på den gastronomiske front.”

Morten Kok snakker over et stykke smørrebrød på den elegante restaurant. Det er et af de steder, hvor Mortens Kro har udviklet sig ved at tilbyde klassisk smørrebrød til en frokost i en nymoderne fortolkning. Det smager toplækkert, som man forventer hver eneste gang, man træder ind af døren i Møllegade.

#aalborg #mortenskro #lunch #frokost #smørrebrød #minbyaalborg #migogaalborg #kartoffelmad #visitaalborg

Et billede slået op af Restaurant Mortens Kro (@mortenskrodk) den

”Hvis man kigger på gastro-turismen som helhed, så står vi som by stærkere for at tiltrække turister og besøgende, hvis vi netop kan tilbyde en diversitet på restauranterne.

På et tidspunkt var der mange aalborgensere, der tog til Hamborg, hvis de skulle spise lidt mere lækkert. Det var nok et udtryk for, at de var kørt træt i samme få steder i byen.”

Det er nu 19 år siden, at Morten åbnede Mortens Kro i Aalborg med armbevægelser, man kun så få andre steder i byen blandt andet hos den nu afdøde Henrik Rosdahl. Men i en branche hvor arbejdstiderne er udmattende, og personalet skifter hyppigt, så er det imponerende, at Mortens Kro stadig består i en lækker udgave.

”Mortens Kro var en barnedrøm for mig. Det var noget, jeg har drømt om hele mit liv. Jeg har ikke selv børn, så for mig er Mortens Kro mit barn. Det er stadig sjovt at drive restauranten og komme på arbejde. Jeg synes, at vi har formået at følge med tiden og udvikle os. Og så har vi heldigvis en kundeskare, som holder af og nyder Mortens Kro,” siger Morten Kok.

Han har bemærket, at en større del af byens studerende frekventerer gourmet-restauranten.

”Der er en vækst i restaurationsbranchen. Mange af de unge mennesker, der kommer på universitet i dag, er vokset op med en anden stil og kultur. De efterspørger en højere kvalitet på tingene, og er villige til at spare op og bruge penge på en mere prioriteret måde. Det synes jeg helt sikkert, vi kan se på gæsterne.

Vi er utrolig fornøjet over, at vores gæster er forskellige. Fra 20 år til 90 år. Vi er begejstrede for den forskellighed i målgruppen, og det er mit indtryk, at der er interesse fra et bredt publikum.”

Kvalitet på råvarerne og de mere luksuriøse omgivelser hitter i Nordjylland.

”Vi er en af de få restauranter, der stadig har hvide duge på bordene. Vi har lækker kunst på væggene, og god plads mellem bordene. Man sidder ikke oveni hinanden. Vi har en stor champagnesamling, og det er heldigvis her, at man gerne vil fejre en særlig anledning,” forklarer Morten Kok.

Men buffet og knaldgode tilbud på en tre retters har stadig en stor plads i markedet. Flammen på Nytorv kører med fulde huse stort set dagligt, og har en placering som nummer 13 på Tripadvisors bedste restauranter i Aalborg. Dalle Valle med deres kendte buffet-koncept åbner i 2017 en kæmpe restaurant i Friis Shoppingcenter.

”Vi kommer nok aldrig ud over det, og fred være med det. Diversitet er igen nøgleordet på den front. Det er heldigvis bedre end for bare 10 år siden, hvor spisestederne i Gaden og Ved Stranden lokkede med tre retter for 99 kr.”

Læs også: Nu er to toprestauranter åbnet i Aalborg: Kom med ind på Nam

Det er stadig sjovt at komme på arbejde hver eneste dag for Morten Kok, men der har også været perioder, hvor det har været knap så morsomt at drive en restaurant i den dyrere ende af skalaen.

”Det er klart, at i 2008 hvor finanskrisen ramte hårdt, så var det knap så sjovt. Det var en hård opbremsning rent økonomisk, og alt hvad der blev betragtet som luksus, det blev skåret væk for manges vedkommende. Der kæmpede vi jo lidt mod vores gode rygte, fordi vi blev mange gange valgt fra.

Der var også en storkonflikt i Danmark på et tidspunkt, hvor der heller ikke kom særligt mange gæster. Men man lærer af den slags kriser, og man bliver bedre rustet til at håndtere dem.

Man bliver stærkere af nogle hårde år, og jeg har aldrig haft den overvejelse at kaste håndklædet i ringen. Man dropper jo ikke bare sit barn, fordi det er lidt hårdt,” siger Morten Kok med et skævt smil.

Mortens Kro fik sammen med Bühlmann tre stjerner i Den Danske Spiseguide tidligere på året, og det er første gang, at der er to Aalborg-restauranter med tre stjerner.

Mortens Kro Aalborg
Mortens Kro har hyggelige pladser uden for på Mølleplads i løbet af sommeren
Foto: VisitAalborg

Men det er et godt spørgsmål, om Michelin-stjernen nogensinde bliver en realitet for Mortens Kro.

”Det er stadig en drøm med en Michelin-stjerne. Det vil jeg ikke lægge skjul på, men vi er ydmyge omkring det. Vi har en udfordring, fordi vi har en størrelse på restauranten, som ikke typisk lander en Michelin-stjerne.

Man er ambitiøse ude på Scheelsminde med Bühlmanns med plads til 16-18 gæster, og det kan vi ikke matche. Det samme med Tabu. Der er en anden mængde gæster, hvor vi måske har en bredere appel.

Læs også: Blev fundet på jobnet: Aalborgs nye stjernekok nomineret til toppris

Men det er fedt med andre restauranter, der byder ind på den her front. For hvis Aalborg overhovedet som by skal være interessant for Michelin, så er en enkelt toprestaurant ikke nok.

Man skal huske på, at Michelin er en rejseguide og en virksomhed, der også tænker økonomisk. Så for at Aalborg skal fremstå attraktivt, skal der blandt andet også været et luksushotel i byen.

Hvis vi skal nå i mål med at sikre en Michelin-stjerne til Nordjylland på et tidspunkt, så kræver det fuld opbakning fra alle fronter. Det gælder alt lige fra byrådet til selve turismearbejdet,” forklarer Morten.

Han slutter af med at fortælle om sit store forbillede, som har høstet adskillige Michelin-stjerner gennem årene.

”Jeg har altid haft en forkærlighed for Alain Ducasse. Han var den første kok i verden, der havde tre tre-stjernede Michelin-restauranter. Jeg har ofte besøgt hans restaurant i Paris, og uden at sammenligne, så er det lidt den stil, vi også har her.

Vi er ikke Noma, men hælder mere til det klassiske franske køkken. Vi elsker at tage en klassiker op som Beef Wellington, og så versionere den i en mere moderne stil. Når du kommer på Alain Ducasse’s restauranter, så er det helhedsoplevelsen, der tager dig med storm.

Man kan sige, at du spiser ikke verdens bedste måltid i dårligt selskab. Det er først en oplevelse, når alle rammerne er perfekte. Selve serveringsdelen er en oplevelse i sig selv, og det er jo også en af de dyder, vi gør meget ud af.

At træne vores personale til at kende hinandens mønstre og arbejde sammen som et hold. Kun på den måde får vores gæster en fantastisk oplevelse.”

Fik du læst?

Har været Danmarks bedste: Derfor kan Miv hente den første Michelin-stjerne

Tabu i Aalborg
Michael Miv Pedersen uden for Restaurant Tabu, der åbner på torsdag

Er slet ikke til at kende: Eternitten er Aalborgs nye attraktive område

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Eternitten har været rigtig meget i fokus det seneste år med bydelens eksplosive udvikling.

På få år har det store areal tæt på Aalborgs midtby gennemgået en opløftende udvikling og fået sig en bemærkelsesværdig forandring.

Fra et gråt industriområde, med den store eternitfabrik som omdrejningspunkt, til et smukt og farverigt byområde med alt i hverdagens fornødenheder.

Kort sagt, så er Eternitten blevet et bydelskvarter, der rummer kultur, diversitet, hjem og en bydel for alle.

Flere af de historiske bygninger på grunden er blevet omdannet til lejligheder, som Gavlhusene og Kedelhuset.

Eternitten rummer en masse ejerlejligheder, lejeboliger, smukke kunstneriske gavlmalerier, supermarkeder bygninger med sportsbaner på toppen og langt mere – alt sammen medvirkende til, at Eternitten er blevet en særdeles populær bydel.

Spørgsmålet er så hvorfor?

Det har MigogAalborg Bolig spurgt ProDomus’ direktør, Britta Jespergaard, om:

“Eternitten er en oase midt i byen.

Det er et område med masser af attraktive lejligheder i bynært miljø, kulmineret med grønne områder.

Bydelen er udviklet med respekt for det gamle Eternitten. Det har ramt helt plet,” fortæller Britta Jespergaard fra ProDomus, og fortsætter:

“Eternitten er en fantastisk oase midt i byen.

Det er et område med masser af attraktive lejligheder i bynært miljø, kulmineret med grønne områder som netop nu fornemmes i takt med, at byggerierne står færdige.

Bydelen er udviklet med respekt for det gamle Eternitten.

Det har ramt helt plet – den gamle eternitfabrik er jo en del af Aalborgs DNA og ikke mindst aalborgensernes identitet” fortæller Britta Jespergaard.

Mange mennesker er allerede flyttet ind på Eternitten i de nybyggerier, der er skudt op de sidste par år.

Men der er særdeles en ting, der får Eternitten til udmærke sig over andre nybyggerier i Aalborg.

Som bilejende beboer i lejlighed i Aalborg kan det være svært at finde en bolig med gode parkeringsmuligheder, og det bliver der brudt med på Eternitten.

“Der er lavet supergode parkeringsløsninger til stort set alle lejligheder i området.

Til nogle tilhører parkeringen lejligheden, hvor der andre steder er mulighed for at leje en.

Det er en helt perfekt løsning for beboerne med biler. Bilen kan holde i nærheden af, hvor man har sin lejlighed. I et miljø hvor der er trygt, godt og rart midt i byen,” fortæller Britta Jespergaard.

Udover de lækre bolig- og parkeringsfaciliteter, så er der flere opholdssteder omkring boligblokkene, der rummer grønne og rekreative områder.

Ved Kildevældet ligger oplevelsestrappen op til Vandværksparken, der giver dig en af Aalborgs bedste udsigter udover byen.

Foto: Christine, MigogAalborg

“Man kan gå en tur på Eternitten, og opleve hvordan det allerede er lykkedes at implementere et lækkert og tiltrækkende miljø for udeliv for beboerne i de grønne områder mellem bygningerne,” fortæller Britta Jespersgaard.

Eternitten er blevet en lille by inde i byen med supermarkeder som Føtex, Netto, Fakta og for nyligt flyttede Victors Madhus også ind på grunden.

Ruller igen på fredag: 15 km på rulleskøjter i Aalborgs gader

Skrevet af: Michael Qureshi

Det var en stor succes, da Friday Night Skate åbnede sæsonen tidligere på måneden.

Det hyggelige rulleskøjte-fællesskab har virkelig fået godt fat i aalborgenserne, og på fredag d. 24. maj rulles der igen.

Ruten på fredag går bl.a. igennem Kærby, Skalborg og Hasseris, og tempoet er så alle kan være med på den 15 km lange rute.

Det hele starter ved Jomfru Ane Parken ved Havnefronten, og så ruller man ellers i samlet flok afsted på ruten. Det er ganske gratis at deltage, og man møder bare op.

Der er en pause undervejs, hvor man får frugt og væske sponsoreret af Rema1000.

Helt særlig træning til nybegyndere

På fredag har man også et helt særligt tilbud til nybegyndere.

“Den 24. maj har du mulighed for at lære de mest basale teknikker.

Et hold af erfarne rulleskøjteløbere står klar til at hjælpe dig igang.

Dette sker på Aalborg havn foran Jomfru Ane Park fra kl 18 – Altså en time før Friday Night Skate starter.

Begyndertræningen er gratis, og kræver ingen forhåndstilmelding. Du skal blot møde op på skøjterne for at deltage,” skriver arrangørerne på Facebook.

Dermed sættes der virkelig en streg under, at Friday Night Skate er for alle.

Sidste år i løbet af den brandvarme sommer nåede man op på rigtig mange deltagere ved flere af arrangementerne.

Fem datoer er fastsat

Der er resten af året fem Friday Night Skate arrangementer.

Datoerne er følgende;

fredag den 24. maj
fredag den 14. juni
fredag den 2. august
fredag den 30. august
fredag den 20. september

De sidste 12-15 år har der blandt andet været Friday Night Skate i København, og der er årligt Friday Night Skates i flere store byer verden over bl.a. London, Paris og San Francisco.

I 2013 afholdte man den første Friday Night Skate her i Aalborg, og det er siden blevet en fast del af sommeren.

Hvad: Friday Night Skate
Hvornår: Fredag d. 24. maj kl. 19.00
Hvor: Start ved Jomfru Ane Parken ved siden af Fusion
Læs mere her

Sommeren er reddet: Bubble Waffles er vendt tilbage til Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I juli 2018 kunne vi her på MigogAalborg med glæde meddele, at den megapopulære Bubble Waffle havde meldt sin ankomst i byen.

Det var Pico Bello i Østerågade, der havde fået fingrene i den luftige og lækre isvaffel.

Desværre lukkede Pico Bello ned senere på året, hvilket også betød farvel til Bubble Waffle’s her i Aalborg.

… indtil nu.

Det er nemlig med boblende glæde, at vi nu kan afsløre, at en aalborgensisk café nu har taget vaflen til sig.

Et sted, der ellers specialiserer sig i den mere flade udgave.

Det er selvfølgelig Pandekagehuset, der holder til ved Aalborg Lystbådehavn, der fremover bliver Aalborgs (foreløbigt) eneste leverandør af den uimodståelige sommersnack.

Fra og med i dag.

“Jeg var i forvejen kunde ved Vaffelbilen, som kom og sagde, at han havde noget pissegodt til os,” fortæller Rasmus Winther Jørgensen, der er medejer af Pandekagehuset.

“Vi havde snakket om det mange gange – fx at få belgiske vafler, men vi har altså ikke så meget plads at arbejde på i forvejen.

Det endte dog med at lykkes ved at sætte nogle hylder på væggene, så der kunne blive plads til maskinen.”

Prisen på en Bubble Waffle bliver 69 kr. og inkluderer – foruden vaflen – to kugler valgfri is (16 valgmuligheder), softice, drys (9 valgmuligheder), guf, flødeskum og sauce (5 valgmuligheder).

Vaflen kan både bestilles to go og to stay. Bestiller man den to go bliver det i et paprør, der er tilpasset vaflens form, så den kan fungere som et kræmmerhus.

“Produktionstiden på selve vaflen bliver cirka to minutter, som jo så kan bruges på at udvælge hvilken is, man vil have i,” forklarer Rasmus, der altså ikke frygter en ekstra lang kø i det populære is-hus, når sæsonen for alvor kommer i gang.

“Det bliver så godt!”

Gennemført koncept med særlig opskrift

Bubble Waffle-konceptet kommer oprindeligt fra streetfood-miljøet i Hong Kong, hvor man i stedet for de søde sager, fylder vaflen med fødevarer som pølse og ost.

Siden blev vaflerne adopteret til USA, hvor man besluttede at gå all in på et fuldbyrdet sukkerchok.

I Danmark er det Vaffelbaronerne, der gennem et par år har været med til at brede budskabet om den insta-venlige vaffel. Dette er bl.a. sket via forskellige pop-ups i storbyerne.

Vaflerne i Pandekagehuset bliver også produceret på baggrund af deres opskrift, der er udviklet i samarbejde med en række gode ishuse fra hele landet med henblik på at lave den lækreste og sprødeste Bubble Waffle.

Pandekagehuset har dog valgt at pifte opskriften op med lidt appelsin, så den får en mere syrlig undertone.

Du kan bestille din Bubble Waffle fra og med i dag i hele Pandekagehusets åbningstid (kl. 11.00-21.00).