Blev fundet på jobnet: Aalborgs nye stjernekok nomineret til toppris

Skrevet af: Michael Qureshi
Chefkok Dennis Bang Carlsen
Chefkok Dennis Bang Carlsen

I oktober 2015 udkom den prestigefyldte Den Danske Spiseguide med en topbedømmelse på to Aalborg-restauranter.

Den ene var lidt som ventet Mortens Kro. Den anden var imidlertid en højdespringer.

Restaurant Bühlmann på Hotel Scheelsminde åbnede så sent som i sommeren 2015, så det blev regnet som en mindre sensation, at de allerede fik tildelt de nærmest umulige tre stjerner i Den Danske Spiseguide.

For første gang i guidens 39-årige historie har Aalborg to restauranter med topkarakterer.

Som om det ikke var nok, så blev det afsløret i onsdags, at Bühlmann er blandt de fire slutnominerede til Årets Gennembrud i 2016. Det er også Den Danske Spiseguide, der står bag den prestigefyldte kåring.

Det sætter naturligvis fokus på Bühlmann. Hvem er chefkokken, der kunne trylle så vildt i køkkenet, at det danske svar på Michelin-guiden er faldet bagover i ren benovelse.

Må vi præsentere Dennis Carlsen. 27 år gammel. Oprindeligt fra Løkken.

Lad os lige spole tiden to år tilbage. Der arbejdede Dennis Carlsen ombord på et Fjordline-skib, der sejlede mellem Hirtshals og Norge. Det var vel bogstaveligt, det fjerneste han kunne komme i forhold til hans dagligdag i dag.

Som 20-årig blev han udnævnt til køkkenchef på bryghuset Vendia i Hjørring. Her lagde han grundstenene til hans vilde kokketalent. Men efter tre år i det job smed han tøjlerne og ville prøve noget andet. Han røg på havet.

Og så er det her, at tilfældighederne nogle gange kan føre til mirakler. For livet ombord på et stort skib var selvfølgelig ikke i længden noget for Dennis Carlsen. Han røg på dagpenge, og så fandt han en dag helt tilfældigt et opslag på jobnet.

Hotel Scheelsminde søgte en kok.

Den unge nordjyde søgte jobbet og kom til samtale. Her blev han præsenteret for det tårnhøje ambitionsniveau. Og når man har siddet over for ham i en times tid, som vi gjorde forleden, så kan man roligt forestille sig, hvordan han helt lunt meldte op, at det skulle han nok leve op til.

Dennis i Aalborg
Dennis Carlsen har gjort det fremragende på restaurant Bühlmann

Så er vi tilbage til i dag. Pludselig er Dennis Carlsen den nye stjernekok i Nordjylland, som alle taler om.

Han har i den grad levet op til sit ord. På spørgsmålet omkring, hvordan han i alverden har nået det nuværende niveau, peger han på tiden i Hjørring.

”Igennem hele min læretid var jeg presset hver eneste dag af min chef. Man kan noget, hvis man virkelig vil arbejde med det. Det er ikke noget, man kommer sovende til. Det var de tre hårdeste år i min karriere, men jeg lærte virkelig mit håndværk. Siden har jeg så finpudset det, men jeg fik bygget et fundament i den tid,” forklarer Dennis Carlsen.

Vi sidder med udsigt ud over Scheelsminde lækre have. Chefkokken på top gourmet-restauranten peger rundt på drivhuset og de forskellige bede. Han forklarer, at man selv dyrker grøntsagerne til retterne, og man har endda fået bier i haven, så det er hjemmeproduceret honning.

Men hvad er det, Dennis Carlsen kan, som gør ham så unik og pludselig så anerkendt i landets restaurantkredse?

”Når jeg har lavet en ret, så bliver jeg ved med at eksperimentere, indtil den er som den skal være. Jeg stopper ikke, før den er helt perfekt. Så er det netop optimalt, at man er et sted, hvor man prioriterer at dyrke mange egne råvarer. Vi er midt inde i Aalborg, men der er så mange ting herude, som man kan bruge til retterne.”

Siden han var knægt, har han haft forskellige småjobs i restaurationsbranchen. Men det var først, da Dennis Carlsen sad med madmagasinet Gastro i hånden, at han fik øjnene op for, hvad lækker mad i virkeligheden er.

”Der opdagede jeg virkelig, hvad det vil sige at lave mad. Jeg interesserede mig for det, og jeg vidste, at jeg kunne blive god til det,” forklarer Dennis Carlsen.

Hotel Scheelsminde er en oase i Aalborg med en topgourmet restaurant
Hotel Scheelsminde er en oase i Aalborg med en topgourmet restaurant

På Restaurant Bühlmann handler det om at have få og tilfredse gæster. Der er kun 24 borde i restauranten. Dem der kommer for at spise på restauranten, vil have en helt speciel oplevelse. Det lægger et dagligt pres på Dennis Carlsen, men han lever fint med det.

”Det har ikke været noget, der har stresset mig. Vi er startet et sted, og så har vi lige så stille hævet niveauet,” siger den rolige kok, før han selv kommer ind på betydningen af prestige-prædikatet i Den Danske Spiseguide.

”Vi havde været i gang i tre måneder, da Spiseguiden gav os tre stjerner. Det er ikke mange andre, der har formået det. Den anerkendelse var med til at sætte os på landkortet. Det var et signal om, at vi faktisk mener det, og ambitionen er, at vi skal arbejde os endnu højere op,” siger Dennis Carlsen, der tidligere har repræsenteret Danmark med kokkelandsholdet.

I Aalborg er der et kuld af unge spirende chefkokke, som pludselig er blandt byens førende. Mads Hyllested på Applaus, Søren Birch på Fusion og Mikkel Jensen på Rusk. Ingen af dem er over 30 år. Det er tid til, at den nye generation stråler i Aalborg.

”Der er, med al respekt for de ældre i branchen i Aalborg, et generationsskifte i gang. Der kommer nye folk med ny energi, og det påvirker hele byens puls i branchen. Men folk her i Nordjylland har stadig svært ved at skille tingene ad. Hos os får du en helaftensoplevelse. Du kan slet ikke sammenligne os med eksempelvis Applaus. Internettet har fået for meget magt. Folk bliver alt for let påvirket af de anmeldelser, der står på Facebook af stederne, og det er et problem, når folk ikke kan finde ud af at skelne mellem de forskellige genrer,” lyder det fra Dennis Carlsen.

Han står i spidsen for både brasseriet og gourmet-restauranten Bühlmann på det fornemme hotel. Men det er en helt speciel oplevelse, når man spiser på Bühlmann.

”Hvis man bestiller den store pakke, så kommer man igennem 23 serveringer. Det er alt lige fra snacks til petite four. Når folk kommer, bliver de sendt ned i vores vinkælder til en introduktion. Typisk kommer vores gæster ved 18-tiden og går først igen efter 23. De skal helst gå herfra med en wauw-effekt og en særlig oplevelse.”

“Det er også vigtigt for mig at hylde hele teamet omkring restauranten. Hvis et led ikke fungerer, så spiller resten af klaveret som regel heller ikke. Og jeg må bare sige, at jeg er omgivet af dygtige mennesker over hele linjen.”

En dårlig anmeldelse i Politiken fik dog også ført Dennis Carlsen et andet sted hen.

”Vi fik et hårdt slag i Politiken. Jeg kunne godt snakke om de grunde, anmelderen havde til det. Men i stedet kiggede vi konstruktivt på det, og vi ændrede vores udtryk og stil lidt. Så den har blot motiveret mig yderligere,” lyder det fra Dennis Carlsen, der som yngre var en dygtig fodboldspiller og spillede på eliteniveau som ungdomsspiller.

Nu er det i stedet i køkkenet, at han er på eliteniveau, og eventyret ser slet ikke ud til at stoppe foreløbig.

De nominerede til Årets Gennembrud 2016 i Den Danske Spiseguide

Alchemist, København
Bühlmann, Aalborg
Domestic, Aarhus
Moehr, Roskilde

Fik du læst

Restaurant-bombe: Her åbner brødrene Price i Aalborg

Nordjysk stjernekok: Han er manden bag hotte Applaus

Lucia i Kajak gentages: Spektakulært syn i vente på Havnefronten

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: OnAdventure
Foto: OnAdventure

Julen er lig med traditioner, og en af de nyere af slagsen finder sted den 13. december i Limfjorden.

Ja, du læste rigtigt: i Limfjorden.

For femte gang er OnAdventure nemlig klar til at skabe et noget anderledes Lucia-optog i Aalborg, når havkajakker bliver pyntet med både lys, nisser, grantræer og glimmer, og så går turen ellers langs Limfjorden, hvor de lysende kajakker vil give et spektakulært syn.

Det kan måske umiddelbart lyde som en spøjs oplevelse, men efter at vi tog traveskoene på sidste år og stak i løb langs havnefronten, efter de lysende kajakker, er vi slet ikke i tvivl:

Det blev ikke sidste gang.

Derfor kan vi kun opfordre til, at du tager det varme tøj på og tager et smut forbi havnefronten den 13. december.

Nyt startområde i år

Men alt er dog ikke helt som det plejer.

Som noget nyt er startområdet flyttet til Limfjordsværftet, som byder på varm suppe og tænder op i grillen.

Plan A for ruten er at tage en tur rundt i havnen mellem 17 og 19.

“Den bliver små 6 kilometer lang, og bringer os forbi havnefronten i Aalborg hvor vi synger luciasang, ud til Østre Havn og retur – enten langs havnefronten i Aalborg, eller med et kryds over fjorden og hjem på  Nørresundby-siden,” skriver OnAdventure om optoget.

Så hvis man trækker ned mod Havnefronten mellem 17.30-18.00, så bør man have god mulighed for at opleve det ekstraordinære Lucia-optog.

“Ruten afhænger af vejret, og kan blive ændret i tilfælde af hårdt vejr. Endelig rute annonceres til alle tilmeldte den 13. december, samt ved startbriefing kl. 16:40 i skudehavnen.”

Sikkerhed frem for alt

Turen er for havkajakroere, og det er gratis at deltage.

Som deltager skal du selv stå for sikkerhed, udstyr og logistik, og have færdighederne og udstyret til at ro kajak i koldt vand.

“Hvis vi krydser fjorden, gøres det i organiserede, overskuelige grupper. Turen er forbeholdt havkajakker for at optimere sikkerheden. Arrangementet kan blive aflyst hvis vejret er for hårdt.

Som deltager er dit ansvar at holde dig sammen med gruppen. Det forventes at du melder klart ud hvis du vælger at ro væk fra gruppen, eller får brug for hjælp,” skriver de videre.

Foto: OnAdventure

Programmet for luciaoptog på Limfjorden

16:00-16:40 Klargøring af kajakker. Limfjords-værftet serverer varm suppe.

16:40-16:50 Sikkerhedsbriefing for alle deltagere

17:00-19:00 Rotur i Aalborg

19:00-20:00 Vi pakker sammen, og grillen er tændt, og vi ønsker god jul!

NB: Husk pandelampen: Solen går ned kl 15:38.

Hvad: Lucia i Kajak 2019
Hvor: Fra Limfjordsværftet og ind mod havnefronten
Hvornår: 13. december

Du finder mere info her.

Kæmpe fodboldfest på Gammeltorv: Alle EM-kampe bliver vist på storskærm

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Aalborg City
Foto: Aalborg City

Gennemsnitspulsen var formentlig noget højere end sædvanligt i de danske hjem mandag aften, da det skulle afgøres om Danmark kunne kvalificere sig til EM-slutrunden, som finder sted næste sommer.

Men ét sted i Aalborg var spændingen næsten ikke til at holde ud.

“Vi har lige afholdt vores årlige årsmøde, hvor over 150 detailbutikker deltog, og her præsenterede vi også aktivitetskalenderen for 2020.

Vi havde valgt at tage klaphatten på og skrevet “EM på storskærm” på fra 12. juni – 12. juli.

“Men vi havde gjort slettelakken klar, hvis det utænkelige skulle ske.

Så jeg var da noget nervøs, da Irland pludselig udlignede til 1-1 … Men nu kan vi ånde lettede op, og smide slettelakken i skraldespanden,” fortæller direktør for Aalborg City, Flemming Thingbak, til MigogAalborg.

Foto: Aalborg City
Foto: Aalborg City

Derfor er det officielt, at samtlige EM-kampe bliver vist på storskærm på Gammeltorv fra 12. juni – 12. juli.

Nu kan Aalborg City sammen med samarbejdsparterne for alvor trække i arbejdstøjet og få alle detaljerne på plads, men Flemming Thingbak kan allerede nu afsløre lidt af planerne over for MigogAalborg.

Kæmpe fanzone med storskærm, ansigtsmaling og fadøl

Under VM 2018 var Gammeltorv omdannet til én stor folkefest, hvor samtlige VM-kampe blev vist – med en stor fanzone, hvor der både var mulighed for at købe fadøl, lækkert mad og ikke mindst få fodboldstemningen helt ind under huden.

“Vi glæder os til at lave en endnu større folkefest til sommer.

Vi er lige nu i dialog med DBU, om man kan gøre Aalborg til en officiel fanzone, men uanset hvad bliver stemningen helt i top, og når man ankommer til Aalborg midtby, vil byen summe af fodboldfeber og hyggeligt samvær”, siger Flemming.

Endnu større storskærm?

Som det helt store trækplaster under storskærmsvisningen i 2018, havde man lejet en 30 kvadratmeter storskærm, som svarer til godt 620 tommer.

Foto: Aalborg City

“Storskærmen bliver mindst lige så stor til sommer, og måske endda endnu større.

Til VM var vi nødt til at sætte en ekstra storskærm op, da Danmark skulle møde Kroatien i ottendelsfinalen. Det vil vi gerne undgå i år,” siger Flemming.

Aalborg City var sidste sommer meget spændte på, hvordan stemningen ville være til de lidt mindre kampe, men der var fans til samtlige kampe, som skabte en fantastisk atmosfære.

Foto: Aalborg City

“Det vil vi gerne bygge videre på til EM, så vi viser selvfølgelig samtlige kampe. Vi kan kun opfordre til, at man venter med at holde ferie til efter 12. juli,” siger Flemming Thingbak.

Hvad: Storskærmsvisning af samtlige EM-kampe (med fanzone)
Hvor: Gammeltorv
Hvornår: 12. juni – 12. juli 2020

Bøger, kaffe og hjemmebag: Ny café er åbnet i Aalborgs midtby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

“Stedet hvor mennesker mødes, bøger læses, kaffe nydes og sulten tilfredsstilles.”

Sådan lyder sloganet for Aalborgs helt nye café, Café Nørregade, som sjovt nok ligger i Nørregade i centrum af Aalborg.

Den har til huse i forlængelse af Hovedbiblioteket, hvor bl.a. KaffeFair tidligere har haft café.

Du træder direkte ind på caféen, hvis du benytter indgangen ud til Nørregade.

Bag den nye café står Charlotte Egelund, som også driver Den Blå Café i Lønstrup, der kun har åbent om sommeren.

Derfor er der nu plads i kalenderen til at åbne et helt nyt sted i Aalborg, og det er bestemt ikke café-erfaringen, der mangler.

“Jeg har nærmest ikke lavet andet hele mit liv,” fortæller Charlotte til MigogAalborg.

Hovedbiblioteket er et populært sted, for både læselystne og travle studerende, og derfor har Charlotte også lavet en aftale med biblioteket om, at alt mad og drikke må tages med videre op i læsesalen.

Derudover er man også velkommen til at fordybe sig i faglitteratur eller den sidste nye krimi i caféen, hvor der er næsten 40 siddepladser.

 

Masser af lækkerier på menuen

På caféen kan du naturligvis få alt inden for varme drikke; fra filterkaffe til en flad 20’er, diverse espresso-varianter, luksus te eller varm chokolade lavet på Callebaut-chokolade. Det hele fås selvfølgelig også to go.

Af den kølende slags byder menukortet på alt fra hjemmelavet saft, sodavand, økologisk juice, is-latte og øl.

Ifølge børnesangen bor der jo en bager i Nørregade, og det er faktisk også tilfældet i Café Nørregade.

Hoveddelen af brødet er nemlig hjemmebagt, og du kan sætte tænderne i surdejsboller med valgfrit pålæg, diverse sandwich og så vores favorit: lun panini, som jo altid er et sikkert hit på farten.

Caféen åbner allerede kl. 08.00, sammen med biblioteket, og de morgenfriske kan stifte bekendtskab med en morgentallerken med surdejsbolle med pålæg eller ost og økologisk skyr med kompot og hjemmelavet müsli for 59 kr.

Der er også frokosttallerken (110 kr.), månedens varme suppe og årstidens friske salat på menuen.

Caféen går ind for at stoppe madspild, og derfor kan du købe 6 boller to go for 35 kr. mellem kl. 17.00-18.00 – selvfølgelig efter først-til-mølle.

Hvad: Café Nørregade er åbnet
Hvor: Nørregade (ved Hovedbiblioteket)
Hvornår: Åbent fra kl. 08.00 – 18.00 (mandag-lørdag)

Du kan finde mere info om Café Nørregade her.