Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Blev fundet på jobnet: Aalborgs nye stjernekok nomineret til toppris

Af Michael Qureshi
Chefkok Dennis Bang Carlsen
Chefkok Dennis Bang Carlsen

I oktober 2015 udkom den prestigefyldte Den Danske Spiseguide med en topbedømmelse på to Aalborg-restauranter.

Den ene var lidt som ventet Mortens Kro. Den anden var imidlertid en højdespringer.

Restaurant Bühlmann på Hotel Scheelsminde åbnede så sent som i sommeren 2015, så det blev regnet som en mindre sensation, at de allerede fik tildelt de nærmest umulige tre stjerner i Den Danske Spiseguide.

For første gang i guidens 39-årige historie har Aalborg to restauranter med topkarakterer.

Som om det ikke var nok, så blev det afsløret i onsdags, at Bühlmann er blandt de fire slutnominerede til Årets Gennembrud i 2016. Det er også Den Danske Spiseguide, der står bag den prestigefyldte kåring.

Det sætter naturligvis fokus på Bühlmann. Hvem er chefkokken, der kunne trylle så vildt i køkkenet, at det danske svar på Michelin-guiden er faldet bagover i ren benovelse.

Må vi præsentere Dennis Carlsen. 27 år gammel. Oprindeligt fra Løkken.

Lad os lige spole tiden to år tilbage. Der arbejdede Dennis Carlsen ombord på et Fjordline-skib, der sejlede mellem Hirtshals og Norge. Det var vel bogstaveligt, det fjerneste han kunne komme i forhold til hans dagligdag i dag.

Som 20-årig blev han udnævnt til køkkenchef på bryghuset Vendia i Hjørring. Her lagde han grundstenene til hans vilde kokketalent. Men efter tre år i det job smed han tøjlerne og ville prøve noget andet. Han røg på havet.

Og så er det her, at tilfældighederne nogle gange kan føre til mirakler. For livet ombord på et stort skib var selvfølgelig ikke i længden noget for Dennis Carlsen. Han røg på dagpenge, og så fandt han en dag helt tilfældigt et opslag på jobnet.

Hotel Scheelsminde søgte en kok.

Den unge nordjyde søgte jobbet og kom til samtale. Her blev han præsenteret for det tårnhøje ambitionsniveau. Og når man har siddet over for ham i en times tid, som vi gjorde forleden, så kan man roligt forestille sig, hvordan han helt lunt meldte op, at det skulle han nok leve op til.

Dennis i Aalborg
Dennis Carlsen har gjort det fremragende på restaurant Bühlmann

Så er vi tilbage til i dag. Pludselig er Dennis Carlsen den nye stjernekok i Nordjylland, som alle taler om.

Han har i den grad levet op til sit ord. På spørgsmålet omkring, hvordan han i alverden har nået det nuværende niveau, peger han på tiden i Hjørring.

”Igennem hele min læretid var jeg presset hver eneste dag af min chef. Man kan noget, hvis man virkelig vil arbejde med det. Det er ikke noget, man kommer sovende til. Det var de tre hårdeste år i min karriere, men jeg lærte virkelig mit håndværk. Siden har jeg så finpudset det, men jeg fik bygget et fundament i den tid,” forklarer Dennis Carlsen.

Vi sidder med udsigt ud over Scheelsminde lækre have. Chefkokken på top gourmet-restauranten peger rundt på drivhuset og de forskellige bede. Han forklarer, at man selv dyrker grøntsagerne til retterne, og man har endda fået bier i haven, så det er hjemmeproduceret honning.

Men hvad er det, Dennis Carlsen kan, som gør ham så unik og pludselig så anerkendt i landets restaurantkredse?

”Når jeg har lavet en ret, så bliver jeg ved med at eksperimentere, indtil den er som den skal være. Jeg stopper ikke, før den er helt perfekt. Så er det netop optimalt, at man er et sted, hvor man prioriterer at dyrke mange egne råvarer. Vi er midt inde i Aalborg, men der er så mange ting herude, som man kan bruge til retterne.”

Siden han var knægt, har han haft forskellige småjobs i restaurationsbranchen. Men det var først, da Dennis Carlsen sad med madmagasinet Gastro i hånden, at han fik øjnene op for, hvad lækker mad i virkeligheden er.

”Der opdagede jeg virkelig, hvad det vil sige at lave mad. Jeg interesserede mig for det, og jeg vidste, at jeg kunne blive god til det,” forklarer Dennis Carlsen.

Hotel Scheelsminde er en oase i Aalborg med en topgourmet restaurant
Hotel Scheelsminde er en oase i Aalborg med en topgourmet restaurant

På Restaurant Bühlmann handler det om at have få og tilfredse gæster. Der er kun 24 borde i restauranten. Dem der kommer for at spise på restauranten, vil have en helt speciel oplevelse. Det lægger et dagligt pres på Dennis Carlsen, men han lever fint med det.

”Det har ikke været noget, der har stresset mig. Vi er startet et sted, og så har vi lige så stille hævet niveauet,” siger den rolige kok, før han selv kommer ind på betydningen af prestige-prædikatet i Den Danske Spiseguide.

”Vi havde været i gang i tre måneder, da Spiseguiden gav os tre stjerner. Det er ikke mange andre, der har formået det. Den anerkendelse var med til at sætte os på landkortet. Det var et signal om, at vi faktisk mener det, og ambitionen er, at vi skal arbejde os endnu højere op,” siger Dennis Carlsen, der tidligere har repræsenteret Danmark med kokkelandsholdet.

I Aalborg er der et kuld af unge spirende chefkokke, som pludselig er blandt byens førende. Mads Hyllested på Applaus, Søren Birch på Fusion og Mikkel Jensen på Rusk. Ingen af dem er over 30 år. Det er tid til, at den nye generation stråler i Aalborg.

”Der er, med al respekt for de ældre i branchen i Aalborg, et generationsskifte i gang. Der kommer nye folk med ny energi, og det påvirker hele byens puls i branchen. Men folk her i Nordjylland har stadig svært ved at skille tingene ad. Hos os får du en helaftensoplevelse. Du kan slet ikke sammenligne os med eksempelvis Applaus. Internettet har fået for meget magt. Folk bliver alt for let påvirket af de anmeldelser, der står på Facebook af stederne, og det er et problem, når folk ikke kan finde ud af at skelne mellem de forskellige genrer,” lyder det fra Dennis Carlsen.

Han står i spidsen for både brasseriet og gourmet-restauranten Bühlmann på det fornemme hotel. Men det er en helt speciel oplevelse, når man spiser på Bühlmann.

”Hvis man bestiller den store pakke, så kommer man igennem 23 serveringer. Det er alt lige fra snacks til petite four. Når folk kommer, bliver de sendt ned i vores vinkælder til en introduktion. Typisk kommer vores gæster ved 18-tiden og går først igen efter 23. De skal helst gå herfra med en wauw-effekt og en særlig oplevelse.”

“Det er også vigtigt for mig at hylde hele teamet omkring restauranten. Hvis et led ikke fungerer, så spiller resten af klaveret som regel heller ikke. Og jeg må bare sige, at jeg er omgivet af dygtige mennesker over hele linjen.”

En dårlig anmeldelse i Politiken fik dog også ført Dennis Carlsen et andet sted hen.

”Vi fik et hårdt slag i Politiken. Jeg kunne godt snakke om de grunde, anmelderen havde til det. Men i stedet kiggede vi konstruktivt på det, og vi ændrede vores udtryk og stil lidt. Så den har blot motiveret mig yderligere,” lyder det fra Dennis Carlsen, der som yngre var en dygtig fodboldspiller og spillede på eliteniveau som ungdomsspiller.

Nu er det i stedet i køkkenet, at han er på eliteniveau, og eventyret ser slet ikke ud til at stoppe foreløbig.

De nominerede til Årets Gennembrud 2016 i Den Danske Spiseguide

Alchemist, København
Bühlmann, Aalborg
Domestic, Aarhus
Moehr, Roskilde

Fik du læst

Restaurant-bombe: Her åbner brødrene Price i Aalborg

Nordjysk stjernekok: Han er manden bag hotte Applaus

Del artikel

Andre læser også