Blev fundet på jobnet: Aalborgs nye stjernekok nomineret til toppris

Skrevet af: Michael Qureshi
Chefkok Dennis Bang Carlsen
Chefkok Dennis Bang Carlsen

I oktober 2015 udkom den prestigefyldte Den Danske Spiseguide med en topbedømmelse på to Aalborg-restauranter.

Den ene var lidt som ventet Mortens Kro. Den anden var imidlertid en højdespringer.

Restaurant Bühlmann på Hotel Scheelsminde åbnede så sent som i sommeren 2015, så det blev regnet som en mindre sensation, at de allerede fik tildelt de nærmest umulige tre stjerner i Den Danske Spiseguide.

For første gang i guidens 39-årige historie har Aalborg to restauranter med topkarakterer.

Som om det ikke var nok, så blev det afsløret i onsdags, at Bühlmann er blandt de fire slutnominerede til Årets Gennembrud i 2016. Det er også Den Danske Spiseguide, der står bag den prestigefyldte kåring.

Det sætter naturligvis fokus på Bühlmann. Hvem er chefkokken, der kunne trylle så vildt i køkkenet, at det danske svar på Michelin-guiden er faldet bagover i ren benovelse.

Må vi præsentere Dennis Carlsen. 27 år gammel. Oprindeligt fra Løkken.

Lad os lige spole tiden to år tilbage. Der arbejdede Dennis Carlsen ombord på et Fjordline-skib, der sejlede mellem Hirtshals og Norge. Det var vel bogstaveligt, det fjerneste han kunne komme i forhold til hans dagligdag i dag.

Som 20-årig blev han udnævnt til køkkenchef på bryghuset Vendia i Hjørring. Her lagde han grundstenene til hans vilde kokketalent. Men efter tre år i det job smed han tøjlerne og ville prøve noget andet. Han røg på havet.

Og så er det her, at tilfældighederne nogle gange kan føre til mirakler. For livet ombord på et stort skib var selvfølgelig ikke i længden noget for Dennis Carlsen. Han røg på dagpenge, og så fandt han en dag helt tilfældigt et opslag på jobnet.

Hotel Scheelsminde søgte en kok.

Den unge nordjyde søgte jobbet og kom til samtale. Her blev han præsenteret for det tårnhøje ambitionsniveau. Og når man har siddet over for ham i en times tid, som vi gjorde forleden, så kan man roligt forestille sig, hvordan han helt lunt meldte op, at det skulle han nok leve op til.

Dennis i Aalborg
Dennis Carlsen har gjort det fremragende på restaurant Bühlmann

Så er vi tilbage til i dag. Pludselig er Dennis Carlsen den nye stjernekok i Nordjylland, som alle taler om.

Han har i den grad levet op til sit ord. På spørgsmålet omkring, hvordan han i alverden har nået det nuværende niveau, peger han på tiden i Hjørring.

”Igennem hele min læretid var jeg presset hver eneste dag af min chef. Man kan noget, hvis man virkelig vil arbejde med det. Det er ikke noget, man kommer sovende til. Det var de tre hårdeste år i min karriere, men jeg lærte virkelig mit håndværk. Siden har jeg så finpudset det, men jeg fik bygget et fundament i den tid,” forklarer Dennis Carlsen.

Vi sidder med udsigt ud over Scheelsminde lækre have. Chefkokken på top gourmet-restauranten peger rundt på drivhuset og de forskellige bede. Han forklarer, at man selv dyrker grøntsagerne til retterne, og man har endda fået bier i haven, så det er hjemmeproduceret honning.

Men hvad er det, Dennis Carlsen kan, som gør ham så unik og pludselig så anerkendt i landets restaurantkredse?

”Når jeg har lavet en ret, så bliver jeg ved med at eksperimentere, indtil den er som den skal være. Jeg stopper ikke, før den er helt perfekt. Så er det netop optimalt, at man er et sted, hvor man prioriterer at dyrke mange egne råvarer. Vi er midt inde i Aalborg, men der er så mange ting herude, som man kan bruge til retterne.”

Siden han var knægt, har han haft forskellige småjobs i restaurationsbranchen. Men det var først, da Dennis Carlsen sad med madmagasinet Gastro i hånden, at han fik øjnene op for, hvad lækker mad i virkeligheden er.

”Der opdagede jeg virkelig, hvad det vil sige at lave mad. Jeg interesserede mig for det, og jeg vidste, at jeg kunne blive god til det,” forklarer Dennis Carlsen.

Hotel Scheelsminde er en oase i Aalborg med en topgourmet restaurant
Hotel Scheelsminde er en oase i Aalborg med en topgourmet restaurant

På Restaurant Bühlmann handler det om at have få og tilfredse gæster. Der er kun 24 borde i restauranten. Dem der kommer for at spise på restauranten, vil have en helt speciel oplevelse. Det lægger et dagligt pres på Dennis Carlsen, men han lever fint med det.

”Det har ikke været noget, der har stresset mig. Vi er startet et sted, og så har vi lige så stille hævet niveauet,” siger den rolige kok, før han selv kommer ind på betydningen af prestige-prædikatet i Den Danske Spiseguide.

”Vi havde været i gang i tre måneder, da Spiseguiden gav os tre stjerner. Det er ikke mange andre, der har formået det. Den anerkendelse var med til at sætte os på landkortet. Det var et signal om, at vi faktisk mener det, og ambitionen er, at vi skal arbejde os endnu højere op,” siger Dennis Carlsen, der tidligere har repræsenteret Danmark med kokkelandsholdet.

I Aalborg er der et kuld af unge spirende chefkokke, som pludselig er blandt byens førende. Mads Hyllested på Applaus, Søren Birch på Fusion og Mikkel Jensen på Rusk. Ingen af dem er over 30 år. Det er tid til, at den nye generation stråler i Aalborg.

”Der er, med al respekt for de ældre i branchen i Aalborg, et generationsskifte i gang. Der kommer nye folk med ny energi, og det påvirker hele byens puls i branchen. Men folk her i Nordjylland har stadig svært ved at skille tingene ad. Hos os får du en helaftensoplevelse. Du kan slet ikke sammenligne os med eksempelvis Applaus. Internettet har fået for meget magt. Folk bliver alt for let påvirket af de anmeldelser, der står på Facebook af stederne, og det er et problem, når folk ikke kan finde ud af at skelne mellem de forskellige genrer,” lyder det fra Dennis Carlsen.

Han står i spidsen for både brasseriet og gourmet-restauranten Bühlmann på det fornemme hotel. Men det er en helt speciel oplevelse, når man spiser på Bühlmann.

”Hvis man bestiller den store pakke, så kommer man igennem 23 serveringer. Det er alt lige fra snacks til petite four. Når folk kommer, bliver de sendt ned i vores vinkælder til en introduktion. Typisk kommer vores gæster ved 18-tiden og går først igen efter 23. De skal helst gå herfra med en wauw-effekt og en særlig oplevelse.”

“Det er også vigtigt for mig at hylde hele teamet omkring restauranten. Hvis et led ikke fungerer, så spiller resten af klaveret som regel heller ikke. Og jeg må bare sige, at jeg er omgivet af dygtige mennesker over hele linjen.”

En dårlig anmeldelse i Politiken fik dog også ført Dennis Carlsen et andet sted hen.

”Vi fik et hårdt slag i Politiken. Jeg kunne godt snakke om de grunde, anmelderen havde til det. Men i stedet kiggede vi konstruktivt på det, og vi ændrede vores udtryk og stil lidt. Så den har blot motiveret mig yderligere,” lyder det fra Dennis Carlsen, der som yngre var en dygtig fodboldspiller og spillede på eliteniveau som ungdomsspiller.

Nu er det i stedet i køkkenet, at han er på eliteniveau, og eventyret ser slet ikke ud til at stoppe foreløbig.

De nominerede til Årets Gennembrud 2016 i Den Danske Spiseguide

Alchemist, København
Bühlmann, Aalborg
Domestic, Aarhus
Moehr, Roskilde

Fik du læst

Restaurant-bombe: Her åbner brødrene Price i Aalborg

Nordjysk stjernekok: Han er manden bag hotte Applaus

Karneval kan slå rekord: Det kan du glæde dig til i år

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Aalborg Karneval
Foto: Aalborg Karneval

I morgen sker det endelig: Nordeuropas største karneval er igen klar til at pakke Aalborg ind i fest, farver og masser af kærlighed.

Temaet i år er “De fire årstider”, som jo kan fortolkes helt frit.

Èn ting er dog sikkert; Vi får hverken besøg af årstiderne efterår og vinter, da vejret tegner til at blive helt perfekt med både tørvejr og fine temperaturer – læs mere om det her.

Sidste års karneval skrev sig ind i historiebøgerne med det højeste deltagerantal i paraden nogensinde, da hele 80.000 deltagere festede i Aalborgs gader.

“Det er altid svært at spå om, men vi regner med cirka samme antal i år,” fortæller Aalborg Karnevals daglige leder Kresten Thomsen.

Der er dog absolut mulighed for, at man overstiger rekordantallet fra 2018.

Kæmpe konfettitårn på Vesterbro

Deltagerne i paraden kan, udover en kæmpe folkefest, blandt andet se frem til et gigantisk konfettitårn ovenpå Cimbertyren, som bliver skudt af løbende.

“Vi har købt over 100 kg konfetti, så der bliver masser af fest og farver,” lover Kresten.

Aalborg Karneval har paradestart i Nørresundby kl. 10.00, fra Skat kl. 10.30 og fra Haraldslund kl. 11.00.

Fed musik i vente

Traditionen tro fortsætter festen inde i Kildeparken, hvor der allerede er underholdning fra klokken 11.00.

Musikprogrammet til dette års karneval byder på i alt otte headline-kunstnere.

Med to store svenske navne som AronChupa og Vigiland, og yderligere seks danske kunstnere som BroBrandon BealFaustixSnavs, Navid og Djämes Braun bliver 2019 et festfyrværkeri af populære kunstnere, hvor karnevalisterne både kan synge med og får ny musik i ørerne.

“Vi glæder os helt vildt til at feste med alle deltagerne, og så kan vi selvfølgelig kun opfordre folk til at bakke op om festen ved at opføre sig ordentligt, passe på hinanden og bakke om på karnevallet ved at købe et loyalitetsarmbånd,” siger Kresten.

Pas på hinanden

Nordjyllands politi er klar med 6 gode råd på Facebook, så alle får et sjovt og roligt karneval:

1) Få noget ordentlig morgenmad. Ja, det lyder da hyggeligt med et halvt rundstykke med pålægschokolade og 1-2-3-4 sidevogne til, men det er ikke en ordentlig bund. Tænk på, at dit næste måltid måske først er klokken 16.

2) Planlæg din brandert. Det lyder nederen og underligt og voksent, bevares, men det ér bare ikke fedt at blive smidt med en taxa hjem klokken 13, fordi man har drukket for meget morgenmad.

3) Drop stofferne. Et karneval med 100.000 mennesker er ikke dagen, hvor du har lyst til at få en psykose (det har man faktisk aldrig lyst til at få).

4) Hold fast i vennerne! Og snak endelig med dem. Sig til, hvis du skal over for at snakke med hende i Pikachu-kostumet, eller hvis du skal finde et sted at tisse, så de kan vente på dig.

5) Begrav stridsøksen (og karnevalsvognen)
Skal du i kilden, eller gider du ikke slæbe på din vogn mere, så husk, at du kan begrave den over for Kildeparken. Så bliver der kvitteret med en øl og en highfive.

6) Tømmermændene kommer i løbet af aftenen, så hvis du ikke kan holde til at smutte i byen efter 12 timer i sprit, så husk at have tanket op på chips, panodiler og Sex and the City derhjemme. Så er du klar igen søndag.

Du kan læse mere om Aalborg Karneval her.

Tall Ship Races markerer 20 års jubilæum i Aalborg: Sådan bliver det i år

Skrevet af: Michael Qureshi

Der er sket meget i Aalborg siden 1999.

Hvor Havnefronten bestod af slidte pakhuse, grusparkering og få visuelle oplevelser, så er det helt modsat her 20 år senere.

Havnefronten stråler med Utzon Center, Musikkens Hus og mange lækre bygninger langs kajen.

Rekreative oaser er placeret blandt kulturhuse, ungdomsboliger og ejerlejligheder. Studerende tager en pause fra bøgerne på en af de mange loungestole langs fjorden. Der indbydes til ophold og hygge.

Det er langt fra det billede af byen, der var første gang man var vært for Cutty Sark – der senere blev omdøbt til Tall Ship Races.

Sådan så det ud første gang i 1999

“Under Cutty Sark i 1999 blev det tydeligt, hvordan Limfjorden kan samle folk og binde Aalborg og Nørresundby sammen.

Alle tog The Tall Ships Races til sig, og mange fik øjnene op for mulighederne ved fjorden.

Herefter gik udviklingen af havnefronterne i gang, og det er lykkedes at skabe fantastisk flotte havnefronter, hvor vi nu har mulighed for at holde store koncerter med fjordkig, skabe en bred variation af aktiviteter i det store arrangementsområde kombineret med oplevelser ombord på skibene,” siger Søren Thorst, der er eventchef i Aalborg Kommune.

Vært for femte gang i juli

Aalborg er for femte gang værtshavn for The Tall Ships Races i dagene 3-6 juli 2019. Byen har tidligere været vært i 1999, 2004, 2010, 2015.

I år er faciliteterne endnu bedre og endnu flere end sidst.

“Vi har fået kulturbroen, der sammen med shuttlefærgerne gør det lettere for folk at opleve skibene på begge sider af fjorden.

Vi markerer, at Nørresundby Lystbådehavn er blevet færdig med musikscene, barområde og et af de store sejlskibe.

Østre Havn er også forvandlet siden sidst.

Det er blevet et lille paradis for vandsport, boliger, iværksættermiljø, café og supermarked. Her placerer vi de mindste skibe, så de ligger i læ derinde.

På pladsen foran Musikkens Hus laver vi et loungeområde,” fortæller Søren Thorst.

Binder en oplevelsessløjfe

Variationen af tilbud langs havnefronterne har været vigtig for forvandlingen og succesen, mener Henrik Jess Jensen, der er formand for Havne- og Teknikgruppen.

“The Tall Ships Races er en juvel for Aalborg og nordjyderne, for den har vist de udfoldelsesmulighederne, der er ved at være placeret lige ned til den smukke Limfjord.

Havnefronterne er indrettet rekreativt, så de besøgende kan tage en pause, en aktivitet og så en pause igen.

I både vest og øst er der skabt mulighed for at krydse Limfjorden med Egholm-færgen og Kulturbroen, og undervejs møder du et væld af oplevelser, så i år kan vi for første gang binde en oplevelsessløjfe hele vejen rundt om havnefronterne.,” siger Henrik Jess Jensen begejstret.

Det er første gang, at Aalborg er starthavn for The Tall Ships Races. Med et samlet besøgstal på over 3,1 mio. besøgende har The Tall Ships Races været de største begivenheder i Aalborgs historie.

I år har erhvervs-parret Eigild og Sonja Christensen doneret det der bliver Danmarkshistoriens største fyrværkerishow til Aalborg og Tall Ship Races.

Det er i øvrigt også dem, der står bag den gigantiske familiefestival Raise for Kids på Flyvestation Aalborg på søndag, hvor Mads Langer, Joey Moe, Onkel Reje og mange andre optræder. Læs mere om det her

James Robertson er karnevalsklar: De første 50 udklædte får halv pris på menuen

Skrevet af: Redaktionen

Byens nye store kebab-restaurant James Robertson har for alvor erobret aalborgensernes hjerter.

Kebab-restauranten åbnede i slutningen af februar i de gamle Sunset Boulevard lokaler på Boulevarden/Østerågade, og har fået en forrygende start på tilværelsen i Aalborg.

James Robertson skiller sig markant ud fra byens øvrige kebabsteder ved at være mere som McDonalds og Burger King i deres koncept.

Derudover bruger de specialopskrifter på deres kød og brød, hvilket har gjort dem populære i byen.

Nu er man så klar til restaurantens første karneval, og det ønsker man at markere på en helt særlig måde. Således får de første 50 kunder, som er udklædt, en menu til halv pris.

Derudover har James Robertson som sædvanlig også sent åbent i weekenderne, og det gælder også karneval, hvor man har åbent frem til klokken 05.00.

Så hvis du ikke når derind i løbet af dagen, så kan du få en pita, durum eller sandwich med hjem.

Krydret efter legendariske opskrifter
Der er stort fokus på kødet, som kæden nøje udvælger ud fra høje kvalitetskriterier. Man kan vælge imellem lammekød, oksekød og kylling.

Kødet er krydret efter opskrifter, som nogle af Tysklands allerstørste kebabkæder har kæmpe succes med.

Blandt andet har den tidligere tyske landsholdsstjerne Lukas Podolski kastet sig ud i et kebab-eventyr, der godt kan minde lidt om konceptet, som James Robertson har introduceret til danskerne.

KONKURRENCE
Vind 5 pitamenuer

I samarbejde med James Robertson udlodder vi 5 pitamenuer, som du kan dele med venner/veninder/familie.

Sådan vinder du;
Like opslaget  (lagt på MigogAalborgs Facebook-side fredag kl. 16.40)
Skriv mindst en du vil dele præmien med

Du kan følge James Robertson på Facebook her

Vi trækker en vinder på søndag d. 26. maj.