ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Brandbiler, politimænd og feltrationer: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Af Emil Kjær Jørgensen

Vinterferien er lige om hjørnet, og hvis du ikke har planer om skiferie eller en rejse mod varmere himmelstrøg, er der heldigvis også en masse at lave på de hjemlige breddegrader.

Den kommende ferie er blandt andet højtid for museumsbesøg, og tilmed en interessant mulighed for at få børn (og voksne) lidt væk fra skærmen og ud i den virkelige verden.

Aalborg Forsvars– og Garnisonsmuseum holder ekstraordinært åbent i uge 7 og 8, og de har netop løftet sløret for deres vinterferie-aktiviteter, som byder på alt fra udstilling af brandbiler, politibiler og kampvogne til smagsprøver på feltrationer og et særligt indblik i Air Transport Wing i Aalborg.

Brandbiler, politimænd og feltrationer: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Et rent slaraffenland for store og små

Museet er helt unikt i Danmark, da det er det eneste af sin slags, hvor der vises udstillinger fra alle grene af det danske totalforsvar.

Det hele bliver præsenteret på flotteste vis på i alt 10.000 kvadratmeter på Skydebanevej – kun en kort gåtur fra området omkring Vestre Fjordpark.

Vi tør godt skrive under på, at museet er et besøg (eller to) værd.

Det rummer et sandt slaraffenland for både store og små; lige fra store jetfly, våben, motorcykler, kanoner, uniformer og særudstillinger, kan man udforske i de helt unikke rammer, som blandt andet tæller en original kæmpehangar, som den tyske besættelsesmagt byggede tilbage i 1940.

Og i vinterferien bliver et besøg endnu mere obligatorisk for både store og små.

Museet har åbent alle dage fra mandag den 10. februar til og med søndag 23. februar mellem kl. 10.00 og 16.00.

“Vinterferien er et af årets helt store højdepunkter her på museet, og traditionen tro har vi en masse særlige aktiviteter, som vi glæder os til at vise frem,” fortæller direktør for Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum, Flemming Larsen.

Brandbiler, politimænd og feltrationer: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Brandbil, politibil og uniformerede helte

Spørger du de fleste børn under 10 år, om hvad de vil være, når de bliver store, er der ret stor sandsynlighed for, at de enten vil svare “politimand” eller “brandmand”.

Derfor bliver du nok særdeles populær blandt de mindste i huset, hvis du tager dem med på museet enten tirsdag eller torsdag.

Her vil Nordjyllands Beredskab og Nordjyllands Politi nemlig komme forbi og fortælle om deres daglige arbejde.

Tirsdag i begge uger kan man se en vaskeægte moderne brandbil og en brandmand i fuld uniform, og børnene kan både komme op og sidde i brandbilen og få taget et billede med deres helt store helt.

“Med mindre de bliver kaldt ud til en brand undervejs, vil de være tilstede 2 timer om formiddagen og igen 2 timer om eftermiddagen,” forklarer Flemming.

Torsdag eftermiddag i begge uger vil Nordjyllands Politi desuden stille med en patruljevogn og en uniformeret betjent, som vil give et unikt indblik i det arbejde, som de udfører.

Brandbiler, politimænd og feltrationer: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Specialudstillinger i hele vinterferien

I anledningen af vinterferien kommer Trænregimentet til at udstille forskellige moderne køretøjer, som man kan nyde synet af hele ferien.

Det drejer sig blandt andet om en Piranha-ambulance og de pansrede lastbiler, som er blevet brugt i krigene i Afghanistan og Irak.

Air Transport Wing Aalborg har normalt en mindre udstilling på museet, men i uge 7 og 8 kan man få et endnu dybere indblik i deres arbejde, når der åbnes for en specialudstilling om logistik ved flyvevåbnets Air Transport Wing i Aalborg.

Du kan blandt andet blive klogere på, hvordan de udøver forsyningsstøtte til Flyvevåbnet og Siriuspatruljen på Grønland.

“Vi kommer også til at vise en helt ny film, hvor man med egne øjne kan se, hvordan de kaster forsyninger ned fra et Hercules-fly, når de ikke kan lande,” siger Flemming.

Brandbiler, politimænd og feltrationer: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Kampvognen skal repareres, og feltrationerne skal smages

Onsdag den 19. februar kan du være vidne til noget helt unikt på museet, når Aalborg Kaserners Veteranpanserforenings medlemmer vil foretage vedligeholdelse og reparation af en kampvogn og en pansret mandskabsvogn.

“Vores Leopard-kampvogn trænger til en ny gearkasse, og PMV’en skal have udskiftet en del reservedele, så der bliver rig mulighed for at se et lidt anderledes motorrum, end det man kender fra bilen hjemme i garagen,” siger Flemming og fortsætter:

“Vi gør en dyd ud af, at enkelte af vores køretøjet på museet er operationsdygtige og kan demonstreres, når det er nødvendigt.”

Men vinterferie-ugerne byder faktisk på noget for alle sanserne på museet.

Tirsdag den 18. februar vil Forsvarets demonstrere deres feltrationer, og uddele smagsprøver til nysgerrige.

“Der bliver både mulighed for at smage på morgenmad, frokost og aftensmad,” lover Flemming.

Udover de særlige udstillinger i anledning af vinterferien, kan man fordybe sig i de omfattende temaudstillinger om 2. Verdenskrig, tyske flygtninge i Danmark efter 2. Verdenskrig og Den kolde Krig.

Politihistorisk Forenings udstilling om “Politiets internering og deportation til koncentrationslejre i Tyskland 1944” returnerer også til museet og kan genses alle dage i vinterferien.

Det anbefales at have varmt tøj på, hvis du har planer om et besøg.

Brandbiler, politimænd og feltrationer: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Hvad: Vinterferie-aktiviteter på Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum
Hvor:  Skydebanevej 22, 9000 Aalborg
Hvornår: Mandag den 10. februar til og med søndag 23. februar mellem kl. 10.00 og 16.00.

Entréen er 70 kr. for voksne og 35 kr. for børn.

Læs mere her.

Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum har fra 1. marts åbent i alle hverdage. Fra 1. april og frem til 31. oktober har museet åbent alle dage.

Del artikel

Andre læser også