Brandbiler, politimænd og feltrationer: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Vinterferien er lige om hjørnet, og hvis du ikke har planer om skiferie eller en rejse mod varmere himmelstrøg, er der heldigvis også en masse at lave på de hjemlige breddegrader.

Den kommende ferie er blandt andet højtid for museumsbesøg, og tilmed en interessant mulighed for at få børn (og voksne) lidt væk fra skærmen og ud i den virkelige verden.

Aalborg Forsvars– og Garnisonsmuseum holder ekstraordinært åbent i uge 7 og 8, og de har netop løftet sløret for deres vinterferie-aktiviteter, som byder på alt fra udstilling af brandbiler, politibiler og kampvogne til smagsprøver på feltrationer og et særligt indblik i Air Transport Wing i Aalborg.

Et rent slaraffenland for store og små

Museet er helt unikt i Danmark, da det er det eneste af sin slags, hvor der vises udstillinger fra alle grene af det danske totalforsvar.

Det hele bliver præsenteret på flotteste vis på i alt 10.000 kvadratmeter på Skydebanevej – kun en kort gåtur fra området omkring Vestre Fjordpark.

Vi tør godt skrive under på, at museet er et besøg (eller to) værd.

Det rummer et sandt slaraffenland for både store og små; lige fra store jetfly, våben, motorcykler, kanoner, uniformer og særudstillinger, kan man udforske i de helt unikke rammer, som blandt andet tæller en original kæmpehangar, som den tyske besættelsesmagt byggede tilbage i 1940.

Og i vinterferien bliver et besøg endnu mere obligatorisk for både store og små.

Museet har åbent alle dage fra mandag den 10. februar til og med søndag 23. februar mellem kl. 10.00 og 16.00.

“Vinterferien er et af årets helt store højdepunkter her på museet, og traditionen tro har vi en masse særlige aktiviteter, som vi glæder os til at vise frem,” fortæller direktør for Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum, Flemming Larsen.

Brandbil, politibil og uniformerede helte

Spørger du de fleste børn under 10 år, om hvad de vil være, når de bliver store, er der ret stor sandsynlighed for, at de enten vil svare “politimand” eller “brandmand”.

Derfor bliver du nok særdeles populær blandt de mindste i huset, hvis du tager dem med på museet enten tirsdag eller torsdag.

Her vil Nordjyllands Beredskab og Nordjyllands Politi nemlig komme forbi og fortælle om deres daglige arbejde.

Tirsdag i begge uger kan man se en vaskeægte moderne brandbil og en brandmand i fuld uniform, og børnene kan både komme op og sidde i brandbilen og få taget et billede med deres helt store helt.

“Med mindre de bliver kaldt ud til en brand undervejs, vil de være tilstede 2 timer om formiddagen og igen 2 timer om eftermiddagen,” forklarer Flemming.

Torsdag eftermiddag i begge uger vil Nordjyllands Politi desuden stille med en patruljevogn og en uniformeret betjent, som vil give et unikt indblik i det arbejde, som de udfører.

Specialudstillinger i hele vinterferien

I anledningen af vinterferien kommer Trænregimentet til at udstille forskellige moderne køretøjer, som man kan nyde synet af hele ferien.

Det drejer sig blandt andet om en Piranha-ambulance og de pansrede lastbiler, som er blevet brugt i krigene i Afghanistan og Irak.

Air Transport Wing Aalborg har normalt en mindre udstilling på museet, men i uge 7 og 8 kan man få et endnu dybere indblik i deres arbejde, når der åbnes for en specialudstilling om logistik ved flyvevåbnets Air Transport Wing i Aalborg.

Du kan blandt andet blive klogere på, hvordan de udøver forsyningsstøtte til Flyvevåbnet og Siriuspatruljen på Grønland.

“Vi kommer også til at vise en helt ny film, hvor man med egne øjne kan se, hvordan de kaster forsyninger ned fra et Hercules-fly, når de ikke kan lande,” siger Flemming.

Kampvognen skal repareres, og feltrationerne skal smages

Onsdag den 19. februar kan du være vidne til noget helt unikt på museet, når Aalborg Kaserners Veteranpanserforenings medlemmer vil foretage vedligeholdelse og reparation af en kampvogn og en pansret mandskabsvogn.

“Vores Leopard-kampvogn trænger til en ny gearkasse, og PMV’en skal have udskiftet en del reservedele, så der bliver rig mulighed for at se et lidt anderledes motorrum, end det man kender fra bilen hjemme i garagen,” siger Flemming og fortsætter:

“Vi gør en dyd ud af, at enkelte af vores køretøjet på museet er operationsdygtige og kan demonstreres, når det er nødvendigt.”

Men vinterferie-ugerne byder faktisk på noget for alle sanserne på museet.

Tirsdag den 18. februar vil Forsvarets demonstrere deres feltrationer, og uddele smagsprøver til nysgerrige.

“Der bliver både mulighed for at smage på morgenmad, frokost og aftensmad,” lover Flemming.

Udover de særlige udstillinger i anledning af vinterferien, kan man fordybe sig i de omfattende temaudstillinger om 2. Verdenskrig, tyske flygtninge i Danmark efter 2. Verdenskrig og Den kolde Krig.

Politihistorisk Forenings udstilling om “Politiets internering og deportation til koncentrationslejre i Tyskland 1944” returnerer også til museet og kan genses alle dage i vinterferien.

Det anbefales at have varmt tøj på, hvis du har planer om et besøg.

Hvad: Vinterferie-aktiviteter på Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum
Hvor:  Skydebanevej 22, 9000 Aalborg
Hvornår: Mandag den 10. februar til og med søndag 23. februar mellem kl. 10.00 og 16.00.

Entréen er 70 kr. for voksne og 35 kr. for børn.

Læs mere her.

Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum har fra 1. marts åbent i alle hverdage. Fra 1. april og frem til 31. oktober har museet åbent alle dage.

Udkast fra Kulturministeriet: Fitnesscentre, svømmehaller og legelande kan åbne på mandag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Har du savnet duften af klor, at kunne sende børnene i legeland eller blot at løfte lidt vægte i det lokale fitnesscenter?

Så er der muligvis gode nyheder.

Regeringen lægger nemlig op til, at alle indendørs idrætsfaciliteter, som ikke allerede er omfattet af genåbningen, åbner den 8. juni som en del af genåbningens fase 3.

Det fremgår af et udkast til et notat udarbejdet af Kulturministeriet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Siden marts har vi ellers måttet kigge efter hop fra 3-metervippen og en opbygning af sommerkroppen anno 2020.

Men i notatet lyder det, at man ønsker  “at genåbne alle lokaler, hvor der udøves idræts- og fritidsaktiviteter, herunder spillehaller, lege- og badelande, svømmehaller og træningscentre”, skriver Jyllands-Posten.

Oplægget blev sendt til partierne fredag aften, og det hele skal forhandles på plads i løbet af weekenden.

Ifølge udkastet bliver det op til såkaldte sektorpartnerskaber at udarbejde de specifikke sundhedsretningslinjer, så længe det sker på baggrund af sundhedsmyndighedernes generelle retningslinjer.

Grill alt fra tarteletter til pandekager: Weber har succes med deres mange grill-opskrifter

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommeren har for alvor meldt sin ankomst.

I denne uge har vi haft årets første sommerdage, og det betyder også, at der for alvor er gang i Webergrillene hjemme i haven.

I takt med at grill-lysten stiger, mærker Weber også en stigende efterspørgsel på grilltilbehør og spændende opskrifter, der gør det muligt at fremtrylle familiens hverdags- og livretter på grillen.

Udsigt til staycation

Med udsigten til en sommerferie hjemme i Danmark med masser af familiehygge og grill på terrassen, giver det god mening at sætte sig lidt ind i mulighederne for at lægge andet på risten end de klassiske frankfurtere, burgere og bøffer.

Ellers kan det hurtigt gå hen at blive en ret ensformig grillsommer.

Som Webers nyeste slogan Discover what’s possible siger, er der masser af muligheder med en Webergrill: Du kan tilføre dine råvarer en helt særlig magi, såsom en lækker, røget smag, ekstra saftighed, en sprød skorpe og flotte grillstreger, der gør madoplevelse langt bedre.

Og tryllerierne på grillen kræver heldigvis ingen trylleord eller overnaturlige evner. Det handler bare om at turde gå på opdagelse.

Tarteletter på grillen?

Hvis der skal trylles på grillen, skal man tro på, at Webergrillen er mere end bare ”pølsegrill”.

Flere af de nyere Webergrill har en indbygget rist, hvor midtersektionen kan fjernes, så der fremkommer et hul til en af madlavningsindsatserne i Webers såkaldte Gourmet BBQ System (GBS).

Systemet består af bl.a. en stegepande, stegegryde, wok, pizzasten, kyllingeholder, vaffeljern med flere. Det betyder, at der ikke er nogen begrænsninger.

Man kan braisere, bage og stege ALT på grillen: frikadeller, dansk bøf med sauce, kylling i karry, risotto, grydebrød, kager m.fl.

På grillen bliver pizzabunden endnu mere sprød og lækker.

Chili con carnen får den eftertragtede røgede smag. Pandekagerne får den helt rigtige fylde og … den klassiske skipperlabskovs får et nyt, smagfuldt udtryk.

Alt kan tilberedes på grill, man skal bare lige lære hvordan, fortæller Anders Jensen, Expansion & District Manager Grill Academy Nordics, og fortsætter:

I disse tider, hvor Webers grillkurser holder Corona-pause, kan du med fordel følge Weber på Instagram (weber.danmark) eller smutte ind i det omfattende opskriftsbibliotek på weber.com og finde de opskrifter, du vil lave.

Sværere er det ikke.

En af de hundredevis af gratis grillopskrifter, der findes på weber.com er, er Tarteletter med friske asparges, som tilberedes i Webers GBS stegegryde på alle grilltyper med en Gourmet BBQ System-rist.

Hvorfor ikke imponere familien med en ”ny” ret på grillen i aften? God fornøjelse.

Weber Grill Academy

Tarteletter med friske asparges

Du skal bruge:

Fond:

1 hel fersk kylling eller høne

2 skalotteløg

2 solo hvidløg

4 laurbærblade

4 kviste timian

1 tsk. peberkorn

2 dl hvidvin

1 l vand

Sauce:

150 g smør

100 g mel

1 l hønsefond

½ l piskefløde

1 bdt. grønne asparges

1 bdt. hvide asparges

2 bdt. forårsløg

½ bdt. kørvel

kyllingekød fra den kogte kylling

16 stk. tarteletskaller 

Sådan gør du:

Del kyllingen i lår, overlår og bryst med vinge. Skær skalotteløg og hvidløg med skræl i grove stykker. Find de øvrige ting frem.

Skræl de hvide asparges, og skær dem i mindre stykker på skrå. Skær ligeledes de grønne asparges i mindre stykker på skrå. Skær forårsløg i tynde ringe, og hak kørvel groft. Pluk kyllingekødet fra den kogte kylling i mindre stykker. Find de øvrige ingredienser frem.

Ved grillen:

Fond

Klargør grillen til direkte varme, 200 °C. Læg de ferske kyllingestykker i stegegryden, og tilføj de øvrige ingredienser. Sæt gryden i GBS-risten, og læg låg på. Kog kyllingestykkerne i 15 min.

Klargør nu grillen til indirekte varme, og kog kyllingen videre i fonden i ca. 30 min. Tag kyllingestykkerne op, og køl af. Sigt fonden, og gem den til saucen.

Sauce

Klargør grillen til direkte varme, 200 °C. Placer stegegryden i GBS-risten. Smelt smør i gryden, og rør mel i, til det samler sig til en melbolle. Pisk den sigtede kyllingefond i, indtil evt. klumper forsvinder. Tilsæt til sidst fløde. Kog saucen godt igennem, mens der piskes. Vend både de grønne og hvide asparges og det plukkede kyllingekød i saucen. Tilsæt til sidst forårsløg og kørvel, og smag til med salt og peber.

Tarteletter

Varm skallerne i max 1 min. på hver side ved direkte varme. Hæld fyldet i skallerne og server straks.

Få alt det fede udstyr: Ny butik er åbnet på Budolfi Plads

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Forleden åbnede en helt ny butik i hjertet af Aalborg.

Mika er åbnet på Budolfi Plads, som har formået at tiltrække en lang række fede navne som Aktuel, Skagen Fiskerestaurant og BACO.

Mika har i den grad fat i tidens trends, og kommer til at skifte sortimentet i butikken ud tilpasset årstiderne. Her til sommer er der så fuldt fokus på hard stand up paddleboards og surf boards  – ikke de oppustelige.

De slår især på, at priserne er skarpe, hvor man sparer mellem 40-65% sammenlignet med lignende hard boards i øvrige Danmark.

Så hvis du går med en drøm om at komme helt tæt på eksempelvis delfinen i Østre Havn-området, så kan du købe udstyret her.

Tidligere jægersoldat

MIKA er en lille nordjysk virksomhed, der er startet ud fra det grundlæggende princip, at alle fortjener produkter i god kvalitet til overkommelige priser.

Det er Anders Gottlieb Boldsen og Mikkel Højsleth, som står bag Mika, men det er primært Anders man møder i butikken.

Han er tidligere jægersoldat, men springer nu ud som selvstændig.

“Jeg synes, det var et godt tidspunkt at blive selvstændig på. Det motiverer mig at have frihed og kunne realisere mine idéer.

Vi vil gerne yde kvalitet og service på et højt niveau, og det kan jeg ved at være her selv. Vi sælger også produkter, som vi 100% kan stå inde for.

Det skal have vores eget kvalitetsstempel, og vi skal kunne se kunderne i øjnene også bagefter købet,” siger Anders Gottlieb Boldsen til MigogAalborg.

Både til nybegyndere og øvede

Han fortæller, at man kan komme ned i deres showroom på Budolfi Plads, ved siden af BACO, og se de forskellige boards, og tage en snak. Der er både til nybegyndere og øvede.

“Vi vil forene kvalitet og pris, så du som forbruger altid får den bedst mulige handel og personlige service uden nogen fordyrende mellemled.

Det er et løfte, vi kan stå ved, fordi vi forhandler direkte med producenterne, og dermed kan stå inde for både kvaliteten og produktionsforholdene,” forklarer Anders.

Lækre varer til gode priser

Han fortæller også, at de kommer til at finde tidens trends i løbet af sæsonerne.

“Vi springer til, når vi får mulighed for at sikre lækre varer til priser, hvor alle kan være med.

Derfor sælger vi lige nu kvalitets SUP Boards og Surfboards til vandsports-entusiaster.

Vi arbejder også på at opbygge et sortiment indenfor møbler, og hvem ved, hvad vi ellers får fingrene i,” forklarer Anders.

Hvad: Mika er åbnet
Hvor: Budolfi Plads
Læs mere på deres Facebook-side

Burger Week hos Bogø

MigogAalborg har i samarbejde med Bogø-kæden lavet Burger Week hos Bogø. Resten af ugen får du en burgermenu med valgfri burger, fritter, sodavand og valgfri dip til 50 kr. Læs mere her