Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Corona-sikkert check in: Aalborg Lufthavn får automatisk afspritningsanlæg

Af Emil Kjær Jørgensen

Trods den helt ekstraordinære nedgang i luftfartsindustrien har Aalborg Lufthavn taget skeen i den anden hånd og i stedet valgt at investere i Corona-sikker afspritning og en grøn optimering af lufthavnen.

Midlerne kommer fra Omstillingspuljen, som netop har bevilget en million kroner til lufthavnen.

Det skriver Aalborg Lufthavn i en pressemeddelelse.

Bakkeafspritningsanlæg som de første i landet

Rejserestriktionerne satte både sidste år og i årets første måneder af 2021 en markant stopper for den ellers solide vækst, som har præget Aalborg Lufthavn (AAL).

Det har imidlertid givet ledelsen i lufthavnen ekstra tid til at overveje nye tiltag, der skal forberede lufthavnen på den lidt mere normale virkelighed, som de fleste går og drømmer om.

Et af de nye tiltag udspringer af netop pandemien, idet AAL som en af de første lufthavne i landet fremover kan bryste sig af et automatisk bakkeafspritningsanlæg.

Bakkerne går nemlig gennem mange hænder i løbet af en normal rejsedag, og for at forhindre dem i at være kilde til en eventuel smittespredning, sendes bakkerne efter hver eneste berøring gennem et fuldautomatisk UV-baseret afspritningsanlæg.

Dermed er de helt rene og Corona-sikre, når den næste rejsende skal gennem security.

“Vi spritter også bakkerne af i dag, men vi gør det manuelt. Det kræver medarbejderressourcer, og derfor valgte vi med god hjælp fra Erhvervshus Nordjylland at ansøge Omstillingspuljen om midler til at indføre det fuldautomatiske anlæg.

Det har været planlagt et stykke tid, men Omstillingspuljen gør, at vi kan introducere tiltaget meget tidligere end forventet.

Anlægget frigør hænder blandt vores medarbejdere og gør os samtidig til en ekstra Corona-sikker lufthavn,” siger Kim Bermann, vice- og driftsdirektør i Aalborg Lufthavn.

Omstillingspuljen er finansieret af regeringen og en række af Folketingets partier, som har givet Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse ansvar for at udmønte puljen til omstilling af virksomheder i særligt hårdt ramte erhverv.

Grøn omstilling af lufthavnen

Og den million kroner, som AAL har fået via Omstillingspuljen, er derfor også tiltænkt den igangværende grønne omstilling af lufthavnen.

Det betyder, at AAL, igen langt hurtigere end planlagt, kan igangsætte monitoreringen af energiforbruget i hele lufthavnen. Det er et led i planen om at gøre AAL så tæt på 100 procent CO2-neutral som muligt.

“At blive en næsten energineutral lufthavn står højt på vores ønskeliste. Derfor har vi med midlerne fra Omstillingspuljen også igangsat et større it-projekt, som skal hjælpe os med at opsamle data på vores energiforbrug.

Det handler om at finde ud af, hvor vi bruger mest strøm, før vi sætter gang i at udskifte alle vores pærer eller skifte motor i vores udluftning. På den måde optimerer vi mest intelligent, og det er helt afgjort vejen frem,” siger Kim Bermann.

Jørgen Sølvkjær er forretningsudvikler i Erhvervshus Nordjylland, der er er et regionalt ankerpunkt i forhold til Omstillingspuljen. Han hjælper hver dag nordjyske virksomheder med at ansøge om udviklingsmidler.

Omstillingspuljen støtter nu for 2. gang virksomheder særligt inden for turisme- og oplevelseserhvervene med over 100 mio. kr., og pengene skal hjælpe virksomheder, hvis markeds- og kundegrundlag er stærkt udfordret af Covid-19 situationen, så de får mulighed for at omstille sig og komme styrket gennem en yderst svær tid.

“Ønsket om at omstille sig til en mere bæredygtig forretning er en virkelig tydelig tendens, som kommer med 100 km i timen lige nu.

I Erhvervshus Nordjylland har vi oprustet kraftigt på området med specialiserede forretningsudviklere, og vi står klar med gratis sparring, medfinansiering og vidensforløb til alle typer virksomheder, som derigennem ønsker at styrke deres konkurrencekraft – præcis ligesom Aalborg Lufthavn på forbilledlig vis nu gør det. Vi er naturligvis klar til at hjælpe endnu flere virksomheder,” siger han.

Der står en bred kreds af partnere bag Omstillingspuljen, hvor Erhvervshusene sammen med turismeaktørerne MeetDenmark, Danske Destinationer, Dansk Kyst- og Naturturisme og Dansk Storbyturisme / Wonderful Copenhagen medvirker til at kvalificere arbejdet. Erhvervshus Nordjylland er regional operatør på puljen.