Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Udvikles i Aalborg: Fremtidens robot skal spare samfundet millioner

Af Emil Kjær Jørgensen

”Robotterne kommer!”

Selvom de fleste Hollywood-film er fyldt med dommedagsprofetier over robotternes indtræden i vores samfund, findes der en anderledes optimisme her i Aalborg.

Her arbejdes der nemlig for, at selvkørende robotter kan øge serviceniveauet i både sygehuse, supermarkeder og ikke mindst lufthavne.

For hvad siger du til at blive mødt af en robot, når du eksempelvis skal i lufthavnen og er lidt usikker på hvilken gate, du skal hen til?

Robotten kan hjælpe dig med alt fra scanning af billetten, til vejvisning hen til gaten eller den hurtigste vej hen til den irske whisky, som du bare skal have med fra Duty Free.

Combine, Det Gode Firma, MapsPeople, Aalborg Universitet og Teknologisk Instituttet har indgået et samarbejde om det ambitiøse projekt, der vil koste 19 millioner kroner. Innovationsfonden har investeret 12,7 millioner kroner i projektet.

Over de næste tre år skal man bygge og teste en selvkørende robot, som går under det simple navn ”kugle”.

Udvikles i Aalborg: Fremtidens robot skal spare samfundet millioner
Karl Damkjær Hansen (forrest) ved siden af en prototype af den nye robot, “kugle.”

Andre skal se mulighederne i robotten

Lufthavne vil i høj grad blive brugt til at teste robotterne, men ambitionerne er høje. Ligesom man eksempelvis ser det med smartphones, skal robotten danne ramme om en videreudvikling, som kan tilpasses de enkelte brancher.

”Vi har samlet et rigtig stærkt team omkring projektet, men selvom vi har en masse viden på området, så er målet, at flere kloge hoveder, kan gøre robotten endnu bedre,” fortæller direktør i Det Gode Firma, Uffe Koch, til MigogAalborg og fortsætter:

”I dag er der kun godt 1.000 robotingeniører på verdensplan, mens der er millionvis af app-udviklere. Vi gør det muligt med vores robotprototype at lade app-udviklerne komme til fadet, så det fremover blive lige så let at bygge robotter, som det i dag er at bygge apps.”

Man er lige nu i fuld gang med at bygge en platform til udvikling af apps, som udviklere kan programmere op imod og dermed skræddersy Kuglen til at udføre forskellige former for services.

Sådan virker ”Kugle”

Robotten er lige nu kun i en prototype, men det er svært ikke at blive imponeret, når man både ser og hører om kugle.

Det blev vi høj grad også, da vi var forbi Robotlaboratoriet på Aalborg Universitet, hvor den lille robot er under konstant udvikling.

Entusiasmen lyser ud af både Uffe Koch og Karl Damkjær Hansen, som er to af de centrale drivkræfter på projektet.

Robotten har (heldigvis) ikke mange ligheder med Arnold Schwarzenegger-robotten fra Terminator. Den er bygget som en selvkørende enhed og kroppen er cirka halvanden meter høj.

Hovedet bliver en tablet, eksempelvis en iPad, og det er helt bevidst.

”Mange er vant til at bruge en tablet, så meget af interaktionen med brugeren vil være meget naturlig, hvad enten man taster ting ind eller snakker til den, som man jo kender fra Apples Siri eller Amazons Alexa-højtalere,” siger Karl Damkjær Hansen.

Det er kun fantasien, der sætter grænser for robottens funktion.

Udvikles i Aalborg: Fremtidens robot skal spare samfundet millioner

”Vi kan sætte alle typer sensorer på robotten, så den fx. kan genkende og hjælpe forsvundne børn i et indkøbscenter eller køre rundt blandt gæster i en bar og tage imod bestillinger,” forklarer Uffe Koch fra Det Gode Firma.

Robotterne vil også kunne spare samfundet for mange millioner. Med de nye super-sygehuse bliver navigationen på afdelingerne helt afgørende, og robotterne kan sikre, at patienterne finder det rette sted.

 En robotguide kan eksempelvis bygges, så den benytter sin tablet-computer med indbygget kamera til at vise vejen med overliggende information om hospitalsafdelinger på skærmen, som det kendes fra den efterhånden ret udbredte AR-teknologi.

De studerende skal hjælpe til

Aalborg Universitet er også med i projektet, og den daglige undervisning på universitetet er netop bygget op omkring Problembaseret Læring (PBL), hvor man altid arbejder løsningsorienteret for at finde en løsning på et problem.

Det passer perfekt ind i filosofien omkring projektet.

”De studerende har jo et stort projekt hvert semester, og det er ren win-win for begge parter, at de kan arbejde med noget konkret, og vi kan bruge deres ressourcer og viden til at gøre robotten endnu bedre,” forklarer Karl.

”Vi er super ambitiøse, og det her er bare første skridt. Der er så mange kompetencer gemt her i Aalborg, og det vil vi gerne føre videre over i robotteknologien, som er kommet for at blive,” afslutter Uffe Koch til MigogAalborg.

Den næste testfase for robotten bliver i januar 2019, og det forventes, at den endelige robot er klar i foråret 2021 .

Del artikel

Andre læser også