Tre dage med gratis events: Det skal du opleve til Videnskabsmødet i byen

Skrevet af: Michael Qureshi
Musikkens Hus har tidligere afviklet spændende arrangementer - fra torsdag gælder det Videnskabsmødet 2019
Musikkens Hus har tidligere afviklet spændende arrangementer - fra torsdag gælder det Videnskabsmødet 2019

Umiddelbart kan et videnskabsmøde på papiret godt fremstå lidt tørt og usexet.

Men det er alt andet end det, når DR Viden i samarbejde med Aalborg Universitet spreder en masse fede events og arrangementer for alle aldre over tre dage i byen.

Over tre dage fra i morgen torsdag d. 10. oktober frem til 12. oktober kan du opleve spændende debatter, aktiviteter, workshops og live-radioudsendelser med særlig fokus på videnskaben, den nyeste forskning og teknologiske fremskridt.

Få den nyeste viden sat i perspektiv, du kan opleve alt fra en astronaut, hjerneforsker, youtubere, teknologieksperter, bæredygtighedsspecialister til radioværter.

Der sker en hel masse for børn, unge og voksne, og især lørdag er spændende for børnefamilierne, som kan skyde efterårsferien godt i gang med sjove gratis aktiviteter.

Især den danske astronaut Andreas Mogensens oplæg om sin tur i rummet, som den første dansker kommer helt sikkert til at tiltrække mange mennesker og stor opmærksomhed.

Der er over 60 aktiviteter fordelt på fem forskellige steder i byen; Musikkens Hus, Nordkraft, Create på Aalborg Universitet ved Havnefronten Utzon Center og Aalborg Hovedbibliotek.

Derfor giver det ikke mening at smide hele programmet ind i en lang artikel. I stedet har vi udvalgt fem virkelig spændende arrangementer, som vi helt sikkert skal deltage i.

Den første dansker i rummet – foredrag

Torsdag d. 10. oktober kl. 14-16 på Create Aalborg Universitet

I september 2015 blev Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han ombord på et russisk rumfartøj rejste op til Den Internationale Rumstation.

Ombord på rumstationen ISS er der udkig til hele 16 solnedgange i døgnet – til gengæld lugter der bestemt ikke af roser og violer.

Få svaret på hvorfor og bliv klogere på alt fra livet i vægtløshed til tonstunge sovjetiske rumraketter, når Danmarks første og eneste astronaut Andreas Mogensen lægger vejen forbi Creates lokaler under Videnskabsmødet i Aalborg og øser ud af sine erfaringer fra ti dages ophold ombord på den internationale rumstation ISS.

Videnskabsjagten – skattejagt for hele familien

Lørdag d. 12. oktober i tidsrummet 10.00-15.00 på alle fem lokationer

Gå på Videnskabsjagten og dyst med din familie.

Hvad er videnskab, og hvor kan man finde den henne?

Tag dine forældre under armen og gå på opdagelse i videnskabens verden.

Hyggeligt og lærerigt løb for hele familien, hvor I kan løse små sjove opgaver rundt på alle Videnskabsmødets lokationer og være med i konkurrencen om fede præmier!

Din mobil og overvågning – foredrag med DR-vært Nikolaj Sonne

Fredag d. 11. oktober kl. 12.00-13.00 i Nordkraft

Apps, hjemmesider og styresystemer lover dig øget service og anvendelighed, mens de samtidig høster al din data.

Wifi’en kan være tændt, selvom den ser slukket ud, Google og Apple ved alt om dig, og Facebook kan læse dine SMS’er.

Men hvad er det egentlig vores data, handlinger, bevægelse, beskeder og tale, opdateringer og indkøbsoplysninger bliver brugt til?

Journalist og tech-ekspert Nikolaj Sonne gør dig i dette foredrag klogere på, hvad du i virkeligheden sagde ja til, da du trykkede accepter til “terms and conditions”.

Sociale medier – online fællesskaber – mød bl.a. youtuber Rebecca Charlotte Dahl

Fredag d. 11. oktober kl. 14.00-15.00 i Nordkraft

Sportsstjerner, popmusikere og skuespillere har fået selskab på børneværelserne af en helt ny slags idoler: Youtubere.

Men for mange unge mennesker er youtuberne ikke bare idoler, men snarere en slags digitale venner, som de kan spørge om gode råd, spejle sig i og hænge ud med.

Mød en af den digitale tidsalders nye idoler, youtuberen Rebecca Charlotte Dahl, i samtale med Malene Charlotte Larsen, forsker og ekspert i digital ungdomskultur, om youtubernes betydning for unge mennesker og den digitale tidsalders nye onlinefællesskaber.

DR sender Live med P1 programmet Sygt Nok

Fredag d. 11. oktober kl. 10.00-11.00 i Musikkens Hus i Intimsalen

Oplev P1 programmet “Sygt nok” live med vært Maja Thiele, læge og forsker, der får besøg af Troels W. Kjær, hjerneforsker og professor ved Københavns Universitet til en snak om unges hjerner.

Det var som nævnt blot nogle af de mange sjove og spændende arrangementer rundt omkring i Aalborg fra i morgen torsdag og frem til lørdag aften.

Du kan selv dykke ned i programmet og se hvad der kunne være af spændende ting for dig eller hele familien.

Se det fulde program her

Kæmpe fodboldfest på Gammeltorv: Alle EM-kampe bliver vist på storskærm

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Aalborg City
Foto: Aalborg City

Gennemsnitspulsen var formentlig noget højere end sædvanligt i de danske hjem mandag aften, da det skulle afgøres om Danmark kunne kvalificere sig til EM-slutrunden, som finder sted næste sommer.

Men ét sted i Aalborg var spændingen næsten ikke til at holde ud.

“Vi har lige afholdt vores årlige årsmøde, hvor over 150 detailbutikker deltog, og her præsenterede vi også aktivitetskalenderen for 2020.

Vi havde valgt at tage klaphatten på og skrevet “EM på storskærm” på fra 12. juni – 12. juli.

“Men vi havde gjort slettelakken klar, hvis det utænkelige skulle ske.

Så jeg var da noget nervøs, da Irland pludselig udlignede til 1-1 … Men nu kan vi ånde lettede op, og smide slettelakken i skraldespanden,” fortæller direktør for Aalborg City, Flemming Thingbak, til MigogAalborg.

Foto: Aalborg City
Foto: Aalborg City

Derfor er det officielt, at samtlige EM-kampe bliver vist på storskærm på Gammeltorv fra 12. juni – 12. juli.

Nu kan Aalborg City sammen med samarbejdsparterne for alvor trække i arbejdstøjet og få alle detaljerne på plads, men Flemming Thingbak kan allerede nu afsløre lidt af planerne over for MigogAalborg.

Kæmpe fanzone med storskærm, ansigtsmaling og fadøl

Under VM 2018 var Gammeltorv omdannet til én stor folkefest, hvor samtlige VM-kampe blev vist – med en stor fanzone, hvor der både var mulighed for at købe fadøl, lækkert mad og ikke mindst få fodboldstemningen helt ind under huden.

“Vi glæder os til at lave en endnu større folkefest til sommer.

Vi er lige nu i dialog med DBU, om man kan gøre Aalborg til en officiel fanzone, men uanset hvad bliver stemningen helt i top, og når man ankommer til Aalborg midtby, vil byen summe af fodboldfeber og hyggeligt samvær”, siger Flemming.

Endnu større storskærm?

Som det helt store trækplaster under storskærmsvisningen i 2018, havde man lejet en 30 kvadratmeter storskærm, som svarer til godt 620 tommer.

Foto: Aalborg City

“Storskærmen bliver mindst lige så stor til sommer, og måske endda endnu større.

Til VM var vi nødt til at sætte en ekstra storskærm op, da Danmark skulle møde Kroatien i ottendelsfinalen. Det vil vi gerne undgå i år,” siger Flemming.

Aalborg City var sidste sommer meget spændte på, hvordan stemningen ville være til de lidt mindre kampe, men der var fans til samtlige kampe, som skabte en fantastisk atmosfære.

Foto: Aalborg City

“Det vil vi gerne bygge videre på til EM, så vi viser selvfølgelig samtlige kampe. Vi kan kun opfordre til, at man venter med at holde ferie til efter 12. juli,” siger Flemming Thingbak.

Hvad: Storskærmsvisning af samtlige EM-kampe (med fanzone)
Hvor: Gammeltorv
Hvornår: 12. juni – 12. juli 2020

Bøger, kaffe og hjemmebag: Ny café er åbnet i Aalborgs midtby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

“Stedet hvor mennesker mødes, bøger læses, kaffe nydes og sulten tilfredsstilles.”

Sådan lyder sloganet for Aalborgs helt nye café, Café Nørregade, som sjovt nok ligger i Nørregade i centrum af Aalborg.

Den har til huse i forlængelse af Hovedbiblioteket, hvor bl.a. KaffeFair tidligere har haft café.

Du træder direkte ind på caféen, hvis du benytter indgangen ud til Nørregade.

Bag den nye café står Charlotte Egelund, som også driver Den Blå Café i Lønstrup, der kun har åbent om sommeren.

Derfor er der nu plads i kalenderen til at åbne et helt nyt sted i Aalborg, og det er bestemt ikke café-erfaringen, der mangler.

“Jeg har nærmest ikke lavet andet hele mit liv,” fortæller Charlotte til MigogAalborg.

Hovedbiblioteket er et populært sted, for både læselystne og travle studerende, og derfor har Charlotte også lavet en aftale med biblioteket om, at alt mad og drikke må tages med videre op i læsesalen.

Derudover er man også velkommen til at fordybe sig i faglitteratur eller den sidste nye krimi i caféen, hvor der er næsten 40 siddepladser.

 

Masser af lækkerier på menuen

På caféen kan du naturligvis få alt inden for varme drikke; fra filterkaffe til en flad 20’er, diverse espresso-varianter, luksus te eller varm chokolade lavet på Callebaut-chokolade. Det hele fås selvfølgelig også to go.

Af den kølende slags byder menukortet på alt fra hjemmelavet saft, sodavand, økologisk juice, is-latte og øl.

Ifølge børnesangen bor der jo en bager i Nørregade, og det er faktisk også tilfældet i Café Nørregade.

Hoveddelen af brødet er nemlig hjemmebagt, og du kan sætte tænderne i surdejsboller med valgfrit pålæg, diverse sandwich og så vores favorit: lun panini, som jo altid er et sikkert hit på farten.

Caféen åbner allerede kl. 08.00, sammen med biblioteket, og de morgenfriske kan stifte bekendtskab med en morgentallerken med surdejsbolle med pålæg eller ost og økologisk skyr med kompot og hjemmelavet müsli for 59 kr.

Der er også frokosttallerken (110 kr.), månedens varme suppe og årstidens friske salat på menuen.

Caféen går ind for at stoppe madspild, og derfor kan du købe 6 boller to go for 35 kr. mellem kl. 17.00-18.00 – selvfølgelig efter først-til-mølle.

Hvad: Café Nørregade er åbnet
Hvor: Nørregade (ved Hovedbiblioteket)
Hvornår: Åbent fra kl. 08.00 – 18.00 (mandag-lørdag)

Du kan finde mere info om Café Nørregade her.

Smagen af jul: McDonalds lancerer risalamande som Sundae-is

Skrevet af: Redaktionen
PR-foto McDonalds
PR-foto McDonalds

Det er sjældent, at fastfood-giganten McDonalds lancerer et produkt kun tiltænkt det danske marked.

Men det er lige præcis, hvad der sker i denne uge, når McDonalds Danmark lancerer deres Sundae Deluxe Is à l’amande.

Altså en af deres klassiske Sundae-is, der smager af risalamande-is.

Julen begynder allerede på torsdag i de danske McDonald’s restauranter.

Her lancerer McDonald’s en variant i sundae-deluxe serien. Sundae Deluxe Is à l’amande. Den er på menuen frem til 20 januar.

Den består af klassisk sundae-is, mandelsplitter, kirsebærsauce og flødeskum.

Ingen jul uden risalamande

En tidligere sæsonvariant har været æble/kanel sidste efterår. McDonald’s har store forhåbninger til den. Varianten er helt igennem udtænkt og udviklet i Danmark.

Det skriver McDonalds i en pressemeddelelse.

“Der er selvfølgelig en del ikoniske produkter på vores menu, når vi er McDonald’s.

Derudover udvikler vi løbende danske produkter i tråd med danskernes præferencer og ønsker.

For mig er det ikke jul uden ris ala mande, og sådan er der mange danskere, der har det.

Man kan få traditionel ris ala mande mange steder.

Når vi lancerer en udgave, er det selvfølgelig med et McDonaldsk glimt i øjet.

Vi håber, at vi med vores kolde take på alle danskeres yndlingsjuledessert kan gøre vores til, at så mange som muligt kommer i julestemning,” siger Marie Halmø Hürdum, marketingdirektør, McDonald’s Danmark.

Hindbærsnitte-is og White Russian Is

Her i Aalborg er vi dog vant til, at der eksperimenteres med is. Paradis Is i Aalborg har tidligere også lavet en risalamande is, hindbærsnitte-is. Vi har haft den berømte romkugle-is og Guf & Kugler har haft en White Russian is med sprut i.

Det er en ny vej, McDonalds gerne vil tage, at de laver helt specifikke produkter rettet mod et lokalt marked som Danmark. Det fortalte McDonalds marketingsdirektør til Dansk Markedsføring forleden;

“Det er klart, at vi skal have ikoniske og populære produkter som Big Mac og McNuggets på menuen, men reelt har vi mulighed for også at produktudvikle og markedsføre i tråd med danskernes ønsker,” sagde hun.