Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Flere tiltag i spil: Sådan vil Aalborg Kommune øge havnesikkerheden

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Der er alt for mange unge mennesker – især unge mænd – der falder i havnen efter en bytur, og hele debatten omkring, hvordan man øger sikkerheden ved Havnefronten har fået fornyet fokus efter, at den 21-årige Oliver Ibæk Lund på tragisk vis mistede i livet i februar efter at være faldet i havnen.

Aalborg Kommune har i løbet af den seneste måned været i  debat med aalborgenserne om, hvordan man sikrer havnen og nattelivet bedst, og nu er By- og Landskabsudvalget i Aalborg Kommune så klar med konkrete forslag til havnesikring.

11 nye kameraer langs havnen

Og hvilke konkrete forslag skal øge sikkerheden i Aalborg?

Først og fremmest er det flere kameraer langs hele Havnefronten – faktisk hele 11 stk.

Ét af de elleve kameraer er en udskiftning af et eksisterende kamera ved Limfjordsbroen, to er såkaldte “søge-kameraer” og de restende otte er termiske kameraer, der kan analysere og sende data tilbage til beredskabet, der overvåger dem.

Lige nu er der kun ét termisk kamera rettet mod havnebadet, men da denne type kamera kun virker, hvis de har en klar og uforstyrret udsigt til havnekanten, er forslaget, at der yderligere kommer nogle ved Musikkens Hus, Utzon Center, et på hver side af Limfjordsbroen og tre ved Obels Kanal.

“Kameraerne skal sidde på nogle hjørner, så de dækker et større område. Nogle af dem er også mobile, så Nordjyllands Beredskab kan følge om folk, der havner i vandet, driver ud eller får fat på rebet i vandkanten.

Det vil blive nemmere for dem at guide mandskabet, så de ved, hvad retning de skal sejle,” forklarer Jan Nymark Thaysen, By- og Landskabsrådmand, til MigogAalborg.

Kameraerne er uden tvivl de mest omkostningsfulde poster i indstillingen med en pris på omkring 800.000 kroner, mens de andre forslag koster noget mindre.

“Vi skal lige blive enige om, hvad vi sætter i gang, og hvad vi vil, men det er værd at pointere, at Nordjyllands Beredskab allerede sidder og har adgang til de eksisterende kamera. Det vil sige, at setuppet allerede er der, og det er forholdsvist nemt at bygge videre på,” uddyber rådmanden.

Flere steder at tisse og mere belysning

Én af årsagerne til, at det især er unge mænd, der falder i havnen er, at de efter en nat i Gaden går ned til Havnefronten for at lette blæren.

Dette skal gerne helt undgås, og indstillingen går derfor også på at opstille tissesteder – eller pissoirer – flere steder.

“Vi vil gerne fange folk, når de går fra Jomfru Ane Gade og ned til fjorden, og derfor vil vi vælge nogle strategiske steder at placere disse pissoirer.

Det bliver blandt andet fra Jomfru Ane Gade og ned til havnen samt fra Nytorv og ned til havnen. Det skal være synligt og nemt for dem, der kommer gående, men hvor det helt præcist bliver, ved vi ikke endnu. Vi skal drøfte, hvad der er smartest,” forklarer Jan Nymark Thaysen.

Udover kamera og pissoirer foreslås det også, at der kommer mere belysning omkring Limfjordsbroen, skiltning ved Obels Kanal og at kommunen indgår i en frivillig certificeringsordning ligesom lystbådehavne for at opnå samme niveau af sikkerhed.

Indstillingen tages op på et to-dages møde den 7. og 8. april, og Jan Nymark Thaysen er fortrøstningsfuld i forhold til om indstillingen følges:

“Alt i alt render vores forslag op på omkring en million. Der er nogle puljer, vi kan allokere midler fra, og jeg har nævnt det for Økonomiudvalget. Vi er alle indforstået med, at det er en opgave, der skal løses, så jeg er sikker på, at vi nok skal finde den økonomiske opbakning.

Nu skal vi bare i gang,” understreger han.

Del artikel

Andre læser også