Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Skansespillet lover fest og farver: Oplev Alice i Eventyrland som musical

Af Nathalia Hentze Nielsen

Farverig. Fjollet. Vrøvlende. Skæv.

Ord er bestemt ikke fattige, når instruktøren bag dette års traditionsrige Skansespil, Louise Rømhild, skal beskrive sommerens store musicalopsætning på Hals Skanse.

Det er en nyfortolkning af Lewis Carrolls forunderlige børnebog, Alice i Eventyrland, som opføres under åben himmel i juli, og den 30-årige instruktør lover fest og farver til hele familien:

”Forestillingen er fyldt med dejligt store dansenumre, lækker musik som sætter stemningen, og så er den sjov,” understreger hun.

“Der er en masse komedie, en masse farce og en masse fald-på-halen humor til både børn og voksne. Det skal være sjovt for alle, fordi det er en familieforestilling.”

Premieren finder sted den 4. juli, og stykket løber til og med den 13. juli på det kulturelle samlingspunkt, som skansen er blevet over årene; ikke mindst takket være Skansespillet.

Skansespillet lover fest og farver: Oplev Alice i Eventyrland som musical
Kostumeparade i Hals: Alice som vi kender hende i blåt og hvidt.

Ikke rigtig voksne, ikke rigtig børn

Langt de fleste er nok bekendte med Alice i Eventyrland fra deres barndom; måske har du fået læst op af børnebøgerne eller set Disney klassikeren fra 1951.

For dem som endnu har det gakkede eventyr til gode, handler Alice i Eventyrland: Bag Spejlet om den unge pige Alice som, efter at have trådt igennem spejlet i dagligstuen, dukker op i en magisk verden indrettet som et stort skakspil, hvor hun bl.a. møder de mindeværdige karakterer Tweedle Dee og Tweedle Dum, den Røde Dronning og den Hvide Ridder.

Det altoverskyggende tema i eventyret er overgangen fra barn til voksen, og der berøres komplekse emner som identitetsdannelse, venskaber og død.

“Alice befinder sig det sted, hvor man – jeg citerer lige Bøllebob her – ikke rigtig er et barn, men heller ikke rigtig voksen.

Det kan nogle gange være svært at finde ud af, hvilket ben man skal stå på og finde ud af, hvem man er.

Det er netop den situation Alice står i. Hun er ved at finde ud af, hvem hun selv er som barn og som voksen,” fortæller Louise Rømhild.

Den skøre og fantastiske fortælling om Alice er kun blevet opført to gange tidligere i Danmark, og forestillingen følger dermed i tråd med Skansespillets ambition om at give sig i kast med forestillinger, du ikke oplever andre steder.

”Vi er modige i vores valg af forestillinger.

Vi har tidligere spillet en Europa-premiere på Jorden Rundt på 80 Dage og en Danmarkspremiere på Askepot i 2009, så på den måde har vi kastet os over noget, som man ikke kan opleve andre steder i Danmark,” istemmer Martin Kjeldgaard, kapelmester og næstformand i Skansespillets bestyrelse.

Skansespillet lover fest og farver: Oplev Alice i Eventyrland som musical
Kostumeparade i Hals: Den Røde Dronnings kostume beskrives som ”over the top” af Birgitte Randsted.

En stor familie

Sidste år var det Lene Kaaberbøls Skammerens Datter, som var under kærlig behandling af amatørteateret, og det med stor succes.

Ni ud af ti forestillinger var udsolgt, ventelisterne var lange og Lene Kaaberbøl selv roste forestillingen til skyerne:

”De er bare så dygtige, de skansespillere. Der er fuldt knald på de store kornumre, og også solisterne er stensikre, velsyngende ’professionelle’ amatører, der vist kun har det med kærligheden tilfælles med amatørbegrebet.”

Men hvordan er det lige at et teater drevet af frivillige kræfter i Hals af alle steder kan tiltrække så store folkemængder – og så meget ros?

Louise Rømhild og Martin Kjeldgaard er ikke i tvivl om, at det er “Skansefamiliens” fortjeneste; fællesskabet er nemlig i højsædet for foreningen og de 150 frivillige, og den boble af samhørighed gør, at folk kommer igen år efter år.

Om man er ansvarlig for teltene, tager to kaffevagter eller spiller hovedrollen i årets stykke er irrelevant – alle er en vigtig del af maskineriet og inviteres med til fællesspisninger og andre komsammen-arrangementer.

Endnu en ting, der også stiger år efter år, er niveauet af talent.

Faktisk ændrede teatret navn fra Amatørscenen til Skansespillet for at reflektere skuespillertruppens enormt høje kvalitet – for ikke at glemme det musikalske islæt, der er i en klasse for sig.

Musikken til forestillingen serveres af et live orkester bestående af ti professionelle musikere.

Skansespillet lover fest og farver: Oplev Alice i Eventyrland som musical
Sidste års Skansespil, Skammerens Datter, havde også et imponerende set-up.

Kostumer med et twist

Det enorme engagement og høje niveau gennemsyrer hele foreningen: fra skuespil og musik til bygning af kulisser og ikke mindst det store arbejde med kostumer.

På trods af at forestillingen først har premiere i juli, begynder planlægningen af kostumerne allerede i november, hvor kostumeholdet i fællesskab med instruktøren beslutter sig for, hvilke tidsperioder der skal inspirere tøjet.

”Vi har taget udgangspunkt i forskellige historiske tider som inspiration.

Vi har den ’virkelige verden’, hvor vi har valgt at lægge os tæt op ad noget victoriansk, mens vi i ’spejluniverset’ tager udgangspunkt i noget elizabethansk og tudor-inspireret,” fortæller Birgitte Randsted, der er kostumeansvarlig.

Når man tænker på Alice, kan man næsten ikke undgå at fremtrylle billedet af den lyshårede, unge pige i en blå og hvide kjole, som hun ser ud i Disney-versionen.

Selvom der er store forskelle mellem musicalen og tegnefilmen, vil der stadig være et kreativt nik til sidstnævnte.

“I forhold til Alices kostume er vi gået til det på den måde, at hun ikke skal ligne Disneys version fuldstændig, men dog stadig dele nogle overordnede fælles træk,” tilføjer Louise Rømhild.

Skansespillet lover fest og farver: Oplev Alice i Eventyrland som musical
Kostumeparade i Hals: Den Hvide Ridder udstyres med rustning.

Køb din billet nu

Billetterne til sommerens forestillinger er allerede til salg og kan købes her.

Det koster 125 kr for voksne online og 150 kr ved indgangen. Børn 4-11 år koster 75 kr online og 90 kr ved indgangen, mens børn under 4 år er gratis.

Vil du gerne have en smagsprøve på Skansespillet, kan du se dele af forestillingen den 5. juli kl. 15.00 til Tall Ships Race.

Læs mere om foreningen og forestillingen.

Del artikel

Andre læser også