Skansespillet lover fest og farver: Oplev Alice i Eventyrland som musical

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Farverig. Fjollet. Vrøvlende. Skæv.

Ord er bestemt ikke fattige, når instruktøren bag dette års traditionsrige Skansespil, Louise Rømhild, skal beskrive sommerens store musicalopsætning på Hals Skanse.

Det er en nyfortolkning af Lewis Carrolls forunderlige børnebog, Alice i Eventyrland, som opføres under åben himmel i juli, og den 30-årige instruktør lover fest og farver til hele familien:

”Forestillingen er fyldt med dejligt store dansenumre, lækker musik som sætter stemningen, og så er den sjov,” understreger hun.

“Der er en masse komedie, en masse farce og en masse fald-på-halen humor til både børn og voksne. Det skal være sjovt for alle, fordi det er en familieforestilling.”

Premieren finder sted den 4. juli, og stykket løber til og med den 13. juli på det kulturelle samlingspunkt, som skansen er blevet over årene; ikke mindst takket være Skansespillet.

Kostumeparade i Hals: Alice som vi kender hende i blåt og hvidt.

Ikke rigtig voksne, ikke rigtig børn

Langt de fleste er nok bekendte med Alice i Eventyrland fra deres barndom; måske har du fået læst op af børnebøgerne eller set Disney klassikeren fra 1951.

For dem som endnu har det gakkede eventyr til gode, handler Alice i Eventyrland: Bag Spejlet om den unge pige Alice som, efter at have trådt igennem spejlet i dagligstuen, dukker op i en magisk verden indrettet som et stort skakspil, hvor hun bl.a. møder de mindeværdige karakterer Tweedle Dee og Tweedle Dum, den Røde Dronning og den Hvide Ridder.

Det altoverskyggende tema i eventyret er overgangen fra barn til voksen, og der berøres komplekse emner som identitetsdannelse, venskaber og død.

“Alice befinder sig det sted, hvor man – jeg citerer lige Bøllebob her – ikke rigtig er et barn, men heller ikke rigtig voksen.

Det kan nogle gange være svært at finde ud af, hvilket ben man skal stå på og finde ud af, hvem man er.

Det er netop den situation Alice står i. Hun er ved at finde ud af, hvem hun selv er som barn og som voksen,” fortæller Louise Rømhild.

Den skøre og fantastiske fortælling om Alice er kun blevet opført to gange tidligere i Danmark, og forestillingen følger dermed i tråd med Skansespillets ambition om at give sig i kast med forestillinger, du ikke oplever andre steder.

”Vi er modige i vores valg af forestillinger.

Vi har tidligere spillet en Europa-premiere på Jorden Rundt på 80 Dage og en Danmarkspremiere på Askepot i 2009, så på den måde har vi kastet os over noget, som man ikke kan opleve andre steder i Danmark,” istemmer Martin Kjeldgaard, kapelmester og næstformand i Skansespillets bestyrelse.

Kostumeparade i Hals: Den Røde Dronnings kostume beskrives som ”over the top” af Birgitte Randsted.

En stor familie

Sidste år var det Lene Kaaberbøls Skammerens Datter, som var under kærlig behandling af amatørteateret, og det med stor succes.

Ni ud af ti forestillinger var udsolgt, ventelisterne var lange og Lene Kaaberbøl selv roste forestillingen til skyerne:

”De er bare så dygtige, de skansespillere. Der er fuldt knald på de store kornumre, og også solisterne er stensikre, velsyngende ’professionelle’ amatører, der vist kun har det med kærligheden tilfælles med amatørbegrebet.”

Men hvordan er det lige at et teater drevet af frivillige kræfter i Hals af alle steder kan tiltrække så store folkemængder – og så meget ros?

Louise Rømhild og Martin Kjeldgaard er ikke i tvivl om, at det er “Skansefamiliens” fortjeneste; fællesskabet er nemlig i højsædet for foreningen og de 150 frivillige, og den boble af samhørighed gør, at folk kommer igen år efter år.

Om man er ansvarlig for teltene, tager to kaffevagter eller spiller hovedrollen i årets stykke er irrelevant – alle er en vigtig del af maskineriet og inviteres med til fællesspisninger og andre komsammen-arrangementer.

Endnu en ting, der også stiger år efter år, er niveauet af talent.

Faktisk ændrede teatret navn fra Amatørscenen til Skansespillet for at reflektere skuespillertruppens enormt høje kvalitet – for ikke at glemme det musikalske islæt, der er i en klasse for sig.

Musikken til forestillingen serveres af et live orkester bestående af ti professionelle musikere.

Sidste års Skansespil, Skammerens Datter, havde også et imponerende set-up.

Kostumer med et twist

Det enorme engagement og høje niveau gennemsyrer hele foreningen: fra skuespil og musik til bygning af kulisser og ikke mindst det store arbejde med kostumer.

På trods af at forestillingen først har premiere i juli, begynder planlægningen af kostumerne allerede i november, hvor kostumeholdet i fællesskab med instruktøren beslutter sig for, hvilke tidsperioder der skal inspirere tøjet.

”Vi har taget udgangspunkt i forskellige historiske tider som inspiration.

Vi har den ’virkelige verden’, hvor vi har valgt at lægge os tæt op ad noget victoriansk, mens vi i ’spejluniverset’ tager udgangspunkt i noget elizabethansk og tudor-inspireret,” fortæller Birgitte Randsted, der er kostumeansvarlig.

Når man tænker på Alice, kan man næsten ikke undgå at fremtrylle billedet af den lyshårede, unge pige i en blå og hvide kjole, som hun ser ud i Disney-versionen.

Selvom der er store forskelle mellem musicalen og tegnefilmen, vil der stadig være et kreativt nik til sidstnævnte.

“I forhold til Alices kostume er vi gået til det på den måde, at hun ikke skal ligne Disneys version fuldstændig, men dog stadig dele nogle overordnede fælles træk,” tilføjer Louise Rømhild.

Kostumeparade i Hals: Den Hvide Ridder udstyres med rustning.

Køb din billet nu

Billetterne til sommerens forestillinger er allerede til salg og kan købes her.

Det koster 125 kr for voksne online og 150 kr ved indgangen. Børn 4-11 år koster 75 kr online og 90 kr ved indgangen, mens børn under 4 år er gratis.

Vil du gerne have en smagsprøve på Skansespillet, kan du se dele af forestillingen den 5. juli kl. 15.00 til Tall Ships Race.

Læs mere om foreningen og forestillingen.

Isvaffel med Kahlua og vodka: Guf & Kugler lancerer White Russian-is

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis der er noget, der hører sommeren til, så må det enten være en iskold drink eller en læskende is.

Men hvad nu hvis du slet ikke behøver at vælge mellem dem?

Det kan ikke komme som en overraskelse for nogen, at Guf & Kugler i Slotsgade selvfølgelig er klar med endnu en kold sommernyhed: Denne gang er den fyldt til randen med procenter og likør.

Ismutter og Søsterguf har nemlig – i samarbejde med Kastbergs – udviklet en vaskeægte White Russian-is.

1 genstand pr. kugle

En klassisk White Russian består af Kahlua, vodka, sødmælk og isterninger og er efterhånden blevet en vaskeægte cocktail-klassisker.

Men hvad er meningen med en White Russian is? Umiddelbart var vores tanke, at det vel “bare” var en almindelig flødeis, der var tilsat lidt smag af kaffelikør.

Smagen var da også mere end velkendt … men for at være ærlig så er én af glæderne ved en White Russian vel også, at humøret lige stiger et par grader, når man først har drukket den lækre drink.

Der skulle dog ikke gå længe, før netop dette fænomen indtrådte. Den ellers farverige butik tændte pludselig et ekstra bål af glimmer i vores øjne – hvad skete der?

“Jamen, der er cirka 2 cl. sprut i pr. kugle. Det vil sige, at én kugle cirka svarer til 1 genstand,” forklarer Fætter Guf, der er henholdsvis søn og nevø af de to Isdronninger.

“Isen er lavet af økologisk mælk, fløde, Kahlua og vodka – så nej, den er ikke lavet til børn.”

En helt ny verden havde pludselig åbnet sig for os: Vi kunne simpelthen spise is og få en skid på samtidigt? Genialt. Intet mindre.

Man kan selvfølgelig vælge at nyde White Russian-varianten i en klassisk isvaffel eller bæger med guf på toppen, men den kan også indgå i de andre talrige varianter, som Guf & Kugler tilbyder.

Fætter Guf anbefaler især White Russian som en Coffee Frappé, der består af dobbelt espressoshot, mælk, isterninger og – selvfølgelig – en kugle White Russian.

Den har vi selvfølgelig også smagt, og der var noget nærmest symbolsk ved at White Russian kom tilbage i sin flydende form med både gode procenter, lækker kaffe og kold is.

“Den fås selvfølgelig også to-go, så man kan nyde den ved havnen … eller hjemme i sofaen,” forklarer Fætter Guf.

Du kan også få den som en “druknet russer”, som består af en kugle White Russian overhældt med et varmt espresso-shot.

Det var nærmest lige før, at vi selv følte os som et par druknede russere efter at have guffet den til bunds.

Men Fætter Guf havde flere is i ærmet denne højhellige torsdag.

Vi fik nemlig også “lov” til at smage White Russian i den populære “Isdrøm”-udgave, som klassisk består af en isvaffel, is og en valgfri softice med flydende callebaut-chokolade og bolchecrunch.

Afslutningsvis har vi kun én ting at sige om dette: Na zdarovya!

Et friskt pust i gaden: El Mundo har fået en flyvende start

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Jomfru Ane Gade er på både godt og ondt et af byens mest kendte vartegn.

Den er berømt (og berygtet) for at være hele Danmarks festgade, hvor der især er masser af muligheder for unge mennesker i alderen 18-25 år.

Men i marts kunne vi her på MigogAalborg afsløre, at et nyt og spændende koncept åbnede op i de mystiske Gaslight-lokaler, som har fokus på at skabe en fest for de gæster, der måske havde givet lidt op på gaden.

Og det tyder på, at El Mundo har fundet den perfekte cocktail af god dansemusik, hyggelig stemning, lækre drinks og en aldergrænse på 20 år alle dage.

“Vores start er gået over al forventning, og jeg har ikke tal på, hvor mange der er kommet op i baren og sagt ‘tak’, fordi vi har skabt et alternativ her i Jomfru Ane Gade,” fortæller manden bag, Mads Lilholt Kristensen.

Quiz Nights og Happy Hour hver dag

El Mundo er en festoase på hele 250 kvadratmeter, og man går efter at skabe en uformel og festlig stemning, hvor der er plads til alle.

“Vi spiller blandt andet musik, som folk har lyst til at danse til. Alt lige fra Bruce Springsteen, Stevie Wonder til nye kunstnere som Lady Gaga og Ed Sheeran,” siger Mads.

Og selvom El Mundo kun har eksisteret i få måneder, er der allerede mange stamgæster.

“Det er fedt at opleve, hvordan mange af de faste gæster lige tager to eller tre kammerater under armen og kommer op og får en øl eller en cocktail, fordi de synes, at det er et fedt sted, vi har skabt.”

El Mundo har blandt andet stor succes med deres Quiz Nights hver torsdag kl 21.00, hvor der dystes om fede præmier og håneretten blandt vennerne. Det kombinerer rigtig mange med Happy Hour, som varer helt frem til klokken 24.00 fra torsdag-lørdag.

Hver fredag og lørdag er der livemusik fra klokken 21.00.

Du kan læse meget mere om El Mundo her.

Vind billetter til Ed Sheeran

El Mundo vil gerne fejre deres gode start med MigogAalborgs følgere.

Derfor udlodder vi i samarbjede med El Mundo 2 billetter til den totalt udsolgte Ed Sheeran-koncert den 28. juli i Tusindårsskoven i Odense.

Men derudover er der også lækre trøstepræmier. 15 heldige følgere på Facebook vinder nemlig 4 fadøl på El Mundo, så man kan komme ind og opleve den helt specielle stemning i festoasen.

Sådan deltager du:

  • Find opslaget på MigogAalborgs Facebook lagt online torsdag d. 20. juni kl. 16.45
  • Skriv navnet på dem, du helst vil drikke en iskold fadøl eller cocktail med på El Mundo, og vær med i lodtrækningen om 2 stk. Ed Sheeran billetter og 15 x 4 iskolde fadøl.
  • Vi trækker vinderne af både billetter og fadøl på El Mundo torsdag d. 27. juni

Kæmpe fund: Tonstung gravsten dukket op midt i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Gravstenen er rigt dekoreret med blandt andet Peder Pedersens bogmærke samt de fire evangelister. Til
højre ses evangelisten Johannes. 
Foto Nordjyllands Historiske Museum
Gravstenen er rigt dekoreret med blandt andet Peder Pedersens bogmærke samt de fire evangelister. Til højre ses evangelisten Johannes. Foto Nordjyllands Historiske Museum

I øjeblikket arbejdes der ihærdigt med at lægge ny belægning i Algade ved Budolfi Kirke i Aalborg, og i den forbindelse har arkæologer ved Nordjyllands Historiske Museum kigget med fra sidelinjen.

Der er tidligere dukket adskillelige skeletter og spor af begravelser op, men der kommer også andre interessante ting frem af mulden.

For tæt ved kirken har man nu fundet en mere end to meter lang gravsten.

Helt nøjagtig måler den fundne gravsten 2,15 x 1,40 meter, og den er lavet af enten kalksten eller sandsten, som formentlig er importeret fra udlandet.

Stenen har oprindeligt ligget i kirkegulvet inde i Budolfi Kirke, men er senere lagt udenfor, formentlig i forbindelse med en renovering af kirkegulvet i 1899. Der er derfor ikke fundet jordiske rester af stenens ejermand.

Arkæologer ved Nordjyllands Historiske Museum har fundet en kæmpe gravsten ved Budolfi Kirke. Den har
oprindelig ligget i gulvet inde i Budolfi Kirke, og den blev lagt til minde om kongelig toldinspektør Peder
Pedersen og hustru.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Gravstenen bærer præg af at have ligget i kirkegulvet i mange år, og flere steder er teksten slidt helt væk af kirkegængernes fødder. Men man kan stadig læse, at den oprindelig blev lagt over en Peder Pedersen, og at han døde den 8. november 1672.

Med navn og dødsdato kan vi finde ham i andre skriftlige kilder.

I Budolfi Kirkes kirkebog kan man for eksempel se, at han ved sin død boede i Maren Turis Gade, og i begravelsesprotokollen står, at gravstedet og stenen blev købt af hans enke den 11. november 1672.

Kongelig toldinspektør

Men gravstenen afslører også noget andet meget interessant.

Der står nemlig at læse, at Peder Pedersen var ”lige May: Told insp.” – han var altså toldinspektør i Aalborg.

Fra andre skriftlige kilder ved vi, at en Peder Pedersen blev udnævnt til toldinspektør i januar 1661. Han har dermed været den første generation af embedsmænd under enevælden, som blev indført af Frederik 3. i 1660.

Og der er tale om en embedsmand, som har passet sit arbejde godt, forklarer historiker Jakob Ørnbjerg.

”Vi kan nemlig se, at han har ført forskellige retssager mod folk, som har foretaget ulovlig handel ved Limfjorden uden at betale den told, som kongen har haft krav på,” siger Jakob Ørnbjerg.

Selvom der altså ikke er tale om en hr. Hvem-som-helst, og at en gravsten af den her størrelse og placering viser, at han har tilhørt det bedre borgerskab i samfundet, så har han dog ifølge Jakob Ørnbjerg ikke været særlig velstående.

”For vi kan se i skiftet efter ham, at forskellige kreditorer har gjort udlæg i arven. Så han har haft gæld rundt omkring, som arvingerne har været nødt til at betale ud.”

Stenen afslører sjov detalje

Læser man videre i teksten på gravstenen, så nævnes Peder Pedersens hustru Johanne Sørensdatter Weibye også.

Johanne dør først i 1706, og det afslører en sjov detalje. Her kan man nemlig se, at teksten på gravstenen har været præfabrikeret.

Man har skrevet hele teksten allerede ved Peder Pedersens død i 1672, og har så gjort plads til, at man senere kunne tilføje Johannes dødsdag og år.

Arkæologer ved Nordjyllands Historiske Museum har fundet en kæmpe gravsten ved Budolfi Kirke. Den har
oprindelig ligget i gulvet inde i Budolfi Kirke, og den blev lagt til minde om kongelig toldinspektør Peder
Pedersen og hustru.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

I dette tilfælde har man på forhånd hugget ”16   ”, fordi man regnede med, at hun ville dø i 1600-tallet, men har så sidenhen måtte rette 6-tallet til et 7-tal, da hun altså først døde i 1706.

Selvom hustruens navn og dødsdato også står på stenen, så kan man dog ikke være helt sikker på, at hun også har været begravet i kirken ved Peder Pedersens side.

Man ved nemlig fra skriftlige kilder, at hun senere giftede sig igen med en Gert Kellermand, som også boede i Maren Turis Gade.

Den tonstunge gravsten var desværre slået i flere stykker, men den er nu pillet op af jorden og sendt til konservering.

Senere afgøres det, om den skal udstilles på Aalborg Historiske Museum.