Skansespillet lover fest og farver: Oplev Alice i Eventyrland som musical

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Farverig. Fjollet. Vrøvlende. Skæv.

Ord er bestemt ikke fattige, når instruktøren bag dette års traditionsrige Skansespil, Louise Rømhild, skal beskrive sommerens store musicalopsætning på Hals Skanse.

Det er en nyfortolkning af Lewis Carrolls forunderlige børnebog, Alice i Eventyrland, som opføres under åben himmel i juli, og den 30-årige instruktør lover fest og farver til hele familien:

”Forestillingen er fyldt med dejligt store dansenumre, lækker musik som sætter stemningen, og så er den sjov,” understreger hun.

“Der er en masse komedie, en masse farce og en masse fald-på-halen humor til både børn og voksne. Det skal være sjovt for alle, fordi det er en familieforestilling.”

Premieren finder sted den 4. juli, og stykket løber til og med den 13. juli på det kulturelle samlingspunkt, som skansen er blevet over årene; ikke mindst takket være Skansespillet.

Kostumeparade i Hals: Alice som vi kender hende i blåt og hvidt.

Ikke rigtig voksne, ikke rigtig børn

Langt de fleste er nok bekendte med Alice i Eventyrland fra deres barndom; måske har du fået læst op af børnebøgerne eller set Disney klassikeren fra 1951.

For dem som endnu har det gakkede eventyr til gode, handler Alice i Eventyrland: Bag Spejlet om den unge pige Alice som, efter at have trådt igennem spejlet i dagligstuen, dukker op i en magisk verden indrettet som et stort skakspil, hvor hun bl.a. møder de mindeværdige karakterer Tweedle Dee og Tweedle Dum, den Røde Dronning og den Hvide Ridder.

Det altoverskyggende tema i eventyret er overgangen fra barn til voksen, og der berøres komplekse emner som identitetsdannelse, venskaber og død.

“Alice befinder sig det sted, hvor man – jeg citerer lige Bøllebob her – ikke rigtig er et barn, men heller ikke rigtig voksen.

Det kan nogle gange være svært at finde ud af, hvilket ben man skal stå på og finde ud af, hvem man er.

Det er netop den situation Alice står i. Hun er ved at finde ud af, hvem hun selv er som barn og som voksen,” fortæller Louise Rømhild.

Den skøre og fantastiske fortælling om Alice er kun blevet opført to gange tidligere i Danmark, og forestillingen følger dermed i tråd med Skansespillets ambition om at give sig i kast med forestillinger, du ikke oplever andre steder.

”Vi er modige i vores valg af forestillinger.

Vi har tidligere spillet en Europa-premiere på Jorden Rundt på 80 Dage og en Danmarkspremiere på Askepot i 2009, så på den måde har vi kastet os over noget, som man ikke kan opleve andre steder i Danmark,” istemmer Martin Kjeldgaard, kapelmester og næstformand i Skansespillets bestyrelse.

Kostumeparade i Hals: Den Røde Dronnings kostume beskrives som ”over the top” af Birgitte Randsted.

En stor familie

Sidste år var det Lene Kaaberbøls Skammerens Datter, som var under kærlig behandling af amatørteateret, og det med stor succes.

Ni ud af ti forestillinger var udsolgt, ventelisterne var lange og Lene Kaaberbøl selv roste forestillingen til skyerne:

”De er bare så dygtige, de skansespillere. Der er fuldt knald på de store kornumre, og også solisterne er stensikre, velsyngende ’professionelle’ amatører, der vist kun har det med kærligheden tilfælles med amatørbegrebet.”

Men hvordan er det lige at et teater drevet af frivillige kræfter i Hals af alle steder kan tiltrække så store folkemængder – og så meget ros?

Louise Rømhild og Martin Kjeldgaard er ikke i tvivl om, at det er “Skansefamiliens” fortjeneste; fællesskabet er nemlig i højsædet for foreningen og de 150 frivillige, og den boble af samhørighed gør, at folk kommer igen år efter år.

Om man er ansvarlig for teltene, tager to kaffevagter eller spiller hovedrollen i årets stykke er irrelevant – alle er en vigtig del af maskineriet og inviteres med til fællesspisninger og andre komsammen-arrangementer.

Endnu en ting, der også stiger år efter år, er niveauet af talent.

Faktisk ændrede teatret navn fra Amatørscenen til Skansespillet for at reflektere skuespillertruppens enormt høje kvalitet – for ikke at glemme det musikalske islæt, der er i en klasse for sig.

Musikken til forestillingen serveres af et live orkester bestående af ti professionelle musikere.

Sidste års Skansespil, Skammerens Datter, havde også et imponerende set-up.

Kostumer med et twist

Det enorme engagement og høje niveau gennemsyrer hele foreningen: fra skuespil og musik til bygning af kulisser og ikke mindst det store arbejde med kostumer.

På trods af at forestillingen først har premiere i juli, begynder planlægningen af kostumerne allerede i november, hvor kostumeholdet i fællesskab med instruktøren beslutter sig for, hvilke tidsperioder der skal inspirere tøjet.

”Vi har taget udgangspunkt i forskellige historiske tider som inspiration.

Vi har den ’virkelige verden’, hvor vi har valgt at lægge os tæt op ad noget victoriansk, mens vi i ’spejluniverset’ tager udgangspunkt i noget elizabethansk og tudor-inspireret,” fortæller Birgitte Randsted, der er kostumeansvarlig.

Når man tænker på Alice, kan man næsten ikke undgå at fremtrylle billedet af den lyshårede, unge pige i en blå og hvide kjole, som hun ser ud i Disney-versionen.

Selvom der er store forskelle mellem musicalen og tegnefilmen, vil der stadig være et kreativt nik til sidstnævnte.

“I forhold til Alices kostume er vi gået til det på den måde, at hun ikke skal ligne Disneys version fuldstændig, men dog stadig dele nogle overordnede fælles træk,” tilføjer Louise Rømhild.

Kostumeparade i Hals: Den Hvide Ridder udstyres med rustning.

Køb din billet nu

Billetterne til sommerens forestillinger er allerede til salg og kan købes her.

Det koster 125 kr for voksne online og 150 kr ved indgangen. Børn 4-11 år koster 75 kr online og 90 kr ved indgangen, mens børn under 4 år er gratis.

Vil du gerne have en smagsprøve på Skansespillet, kan du se dele af forestillingen den 5. juli kl. 15.00 til Tall Ships Race.

Læs mere om foreningen og forestillingen.

Madfestival skudt i gang midt i Aalborg: Det kan du opleve i morgen

Skrevet af: Michael Qureshi

For andet år i træk blev Nordjysk Madfestival skudt i gang fredag eftermiddag.

Det er brancheforeningen Nordjysk Mad og Turisme, som står bag den store Madfestival, der byder på både aktiviteter og masser af smagsoplevelser for de mange besøgende.

I eftermiddag var der fuld knald på Gammeltorv, hvor der blandt andet blev afholdt Østers Battle. 10 restauranter lavede hver deres version af en lækker østers-ret.

Foto: Dennis Blok

På festivalpladsen er der bar, madboder og foodtrucks, hvor festivalens gæster kan forsynes sig af de nordjyske retter.

Lørdag er der noget for alle aldre. Børnene kan opleve dyr til dyrskue. De voksne kan opleve pastaskole og madworkshop og i det hele taget få et indblik i hvor mange skønne råvarer, der produceres i Nordjylland.

Klokken 11.00 går Årets Grønt Ret konkurrence i gang, hvor flere af Aalborgs samt øvrige Nordjyllands bedste restauranter dyster.

Man kan komme helt tæt på de dygtige kokke og se deres detalje-sans og den måde de bygger en ret op på.

Lørdag den 24. august

Festivalspladsen
10.00 Dyrskue, madboder og stande er åbne.
18.00 Tak for i dag.

Madværksted
10.00 Madworkshop – Tonny’s Tips & Tricks.
12.00 Paulas Pastaskole  og Kornets Hus – Lær at lave italiensk håndlavet pasta af lokale råvarer
14.00 Madworkshop – Tonny’s Tips & Tricks.

De 10 køkkener
11.00 Årets Grønt-ret – Nordjyske restauranter kæmper om at lave den bedste ret med grønsager.

VIP-Lounge
14.00 Jonas Jensen – skab den æstetiske bordopdækning til at fuldende madoplevelsen.

Hvad: Nordjysk Madfestival
Hvor: Gammeltorv
Hvornår: 23. og 24. august

Du finder mere info her.

Ude i god tid: Billigblomst har åbnet en kæmpe juleudstilling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Om 124 dage er det juleaften,
der er længe, længe til …

Hva’ skal vi dog finde på?
Vi ku’ ta’ i Billigblomst!

Ja, det kan ikke vare længe, før supermarkederne sætter chokoladejulekalendere, pebernødder og plastikgrannet frem på hylderne – men i år er der alligevel en butik, der er kommet dem i forkøbet.

Billigblomst i City Syd har allerede nu taget den helt store kasse med julepynt ned fra loftet. Faktisk har de været i gang siden slut juli: til både stor begejstring og en snert af skepsis fra visse kunder.

Og der er altså ikke bare tale om et par uskyldige julekugler eller lidt dekorations-ler. Tværtimod.

Fyldt til randen med julepynt

Billigblomst har valgt nærmest at proppe hele den ene hal til randen med alt fra juletræer, julemænd, nøddeknækkere, flamingoforme, kagedåser til rensdyr i keramik.

Fethi Polat, der er medejer af Billigblomst, er slet ikke i tvivl om, at sæsonen er skudt i gang lige præcis til tiden.

“Faktisk er vores salg af julepynt på sit højeste i september og oktober. Når vi så rammer december, står det ironisk nok næsten stille,” fortæller han.

Men hvorfor så alligevel sætte frem flere måneder før folk begynder at købe? Det er der et ret praktisk svar på.

“Vi indkøber så store mængder ind, at det ville være helt umuligt for os at nå at pakke det ud og have så kort tid at sælge det i.

I stedet vil vi gerne bruge en masse ressourcer på at få det stillet pænt op, så vores kunder allerede nu kan købe årets julepynt,” siger Fethi Polat.

Kun positiv feedback indtil videre

Den tidlige julestemning deler som altid vandene blandt folk. Nogle af os kan ikke udstå synet – imens det for andre er en længe ventet kulmination på ulideligt mange måneders venten.

Indtil videre har Fethi dog kun oplevet positiv feedback på julelandskabet.

“Vi får rigtig mange reaktioner på det,” siger Fethi med et grin.

“De fleste elsker det og er vilde med at komme i lidt julestemning. Andre synes, det er lige tidligt nok – men det er altid sagt med et smil på læben, og folk er så søde,”

Der er selvfølgelig heller ingen i Billigblomst, der har tænkt sig at proppe julekugler ned i halsen på kunderne. Det klarer de faktisk helt selv og ganske frivilligt.

Krybbespillet har været en bestseller i Billigblomst. I dag, fredag, havde Fethi kun et enkelt tilbage.

“Vi sælger rigtig meget … Man tror det, måske ikke, men mange både private og virksomheder køber deres julepynt så tidligt på året, og derfor er de glade for, at vi allerede nu har et stort udvalg,” forklarer Fethi.

Så hvem ved – måske varer julen også lige til påske i Billigblomst? I hvert fald kan du allerede nu få stillet dine juleabstinenser og sikre et pyntet hjem, der ville gøre selv Gertrud Sand misundelig.

DGI Huset holder stort åbent hus: Prøv en gratis træning

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

DGI Huset i Nordkraft har skabt nogle rammer, som er helt unikke.

Her kan man træne under nogle gode forhold med nogle af Aalborgs allerbedste instruktører.

Blandt andet arbejder Aalborgs egen jernkvinde ultraløberen Stine Rex her, og skaber en fed stemning, når hun træner hold.

Lørdag d. 24. august åbner DGI Huset i Nordkraft dørene op, og byder alle interesserede inden for. Her kan man helt gratis prøve forskellige hold og mærke stemningen og opleve rammerne.

Stærkt sammenhold og god stemning

Om man er til cirkeltræning, yoga, Pilates, Zumba og en masse mere så byder DGI Huset på det hele. Der er også hold for børn, som også er gratis at deltage i lørdag.

Så hvis du er nysgerrig på at træne et sted, hvor man bliver udviklet og har et stærkt sammenhold, så bør man kigge forbi til Åbent Hus.

Der er desuden også Åbent Hus for børnene, hvor der også er særlige hold til de yngre. I løbet af formiddagen og lørdag eftermiddag kan aldre som 6-9 år, 4-6 år samt ældre og yngre børn være med og opleve børne-fitness som er sjovt og skønt at være en del af.

“Vi havde Åbent Hus i sidste weekend, og her kom der rigtig mange forbi og fik oplevet det vi har at byde på. Mange har måske hørt om, hvad vi kan tilbyde, men når man først har været her og fornemmet stemningen, så kommer de fleste igen. Vi håber også at se mange igen lørdag,” siger Stine Rex.

DGI Huset har også et tilbud, hvis man køber et hold klippekort til deres Åbent Hus. Hvis man køber et klippekort med 10 klip, så får man 3 klip gratis.

Du kan se hele holdplanen for lørdag d. 24. august her

Du kan tilmelde dig Åbent Hus her