Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Timet og tilrettelagt: Ovnstoppet på Aalborg Portland er årets vigtigste begivenhed

Af Emil Kjær Jørgensen

300 specialister fra hele Europa, masser af dynamit og planlægning ned til den mindste detalje.

Nej, vi er ikke i gang med plottet til en ny Olsen Banden-film.

Der er derimod tale om årets vigtigste begivenhed hos en af Aalborgs største virksomheder.

Aalborg Portland har netop overstået det årlige ovnstop, hvor den største af de vigtige ovne til at lave cementklinker får en kort – men tiltrængt – pause.

“Det er et enormt apparat, vi sætter i gang til det årlige ovnstop, hvor alt skal times og tilrettelægges.

Det er dybt fascinerende at observere, hvordan de forskellige specialister arbejder med hver deres felt – men i en storstilet samarbejdsøvelse.

Det er jo som en større ballet, hvor det handler om ikke at gå i vejen for hinanden og udnytte den sparsomme tid bedst muligt,” fortæller Managing Director Peter Birkegaard til MigogAalborg.

Timet og tilrettelagt: Ovnstoppet på Aalborg Portland er årets vigtigste begivenhed

Derfor er ovnstoppet nødvendigt

Den store ovn, der producerer hovedparten af al grå cement til det danske marked, har været lukket i fire uger, og Aalborg Portland kan se tilbage på endnu et vellykket ovnstop.

“Vi fordobler næsten medarbejderantallet på Aalborg Portland i de fire uger, fordi vi henter så mange forskellige specialister ind.

Der er virkelig meget specialviden samlet ét sted – og nå ja, så har kantinen da også haft ekstra travlt til frokost,” siger Peter Birkegaard med et grin.

Nu er ovnen klar til endnu et år med storproduktion af de eftertragtede cementklinker.

“Det er naturligvis ikke uden omkostninger at lukke vores største og vigtigste ovn i fire uger, men det er nødvendigt for, at vi kan sikre os, at den kan køre uafbrudt, stabilt og energieffektivt det næste år,” fortæller Peter Birkegaard.

Timet og tilrettelagt: Ovnstoppet på Aalborg Portland er årets vigtigste begivenhed

Dynamit skal der til

Den enorme ovn på hele 5 meter i diameter får det helt store servicetjek, og det involverer blandt andet sprængning med kilovis af dynamit.

“Når man laver cementklinker, så sker der opbygninger inde i ovnen, som ophober sig løbende. De cement-opbygninger er vi nødt til at sprænge væk med dynamit,” forklarer Peter Birkegaard.

En anden vigtig del ovnstoppet, er udskiftningen af nogle helt særlige sten.

“Ovnene er klædt i nogle speciallavede ildfaste sten af aluminium og magnesium. De kan modstå op mod 1500 varmegrader, så de bliver altså udsat for lidt af hvert.

De sten bliver tyndere og tyndere, og hvis vi ikke skifter dem ud, så vil varmen i princippet kunne brænde hul i ovnen.

Ved at udskifte stenene løbende, er vi samtidig med til at energioptimere ovnen, da stenene holder på varmen – og vi skal dermed bruge mindre energi på at opvarme ovnen,” siger Peter Birkegaard.

Det bidrager også samtidig til den overskudsvarme, som Aalborg Portland leverer til over 25.000 hustande i Aalborg Kommune.

Timet og tilrettelagt: Ovnstoppet på Aalborg Portland er årets vigtigste begivenhed

Alle processer optimeres

Energioptimering er netop også en stor årsag til, at Aalborg Portland laver det årlige ovnstop.

Aalborg Portland har en 2030-plan, der indebærer en reduktion af den nuværende CO2-udledning med hele 73 procent frem mod 2030. En plan der vil løfte danskproduceret cement op blandt verdens mest klimavenlige.

Hvis man skal nå det mål, handler det om hele tiden at gå forrest – og bruge de nyeste teknologier.

“Et fire uger langt ovnstop giver os mulighed for at kigge alle processerne igennem og ikke mindst udskifte og forbedre de elementer, der er nødvendige,” siger Peter Birkegaard.

I det netop overståede ovnstop har man eksempelvis også udskiftet 1,8 meter af ovnrøret i udløbet, renoveret køleren, repareret forvarmertårnet og renoveret ovnens to el-filtre.

Læs mere om Aalborg Portland her.

Del artikel

Andre læser også