Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kæmpe succes: Fremtidens bæredygtige cement udvikles i Aalborg

Af Emil Kjær Jørgensen

Du tænker nok ikke så meget over cement i dagligdagen.

Men hvis man skal tale om et af samfundets mest fundamentale byggesten, bogstaveligt talt, er det svært at komme udenom den grå masse.

Fra de højhuse, vi beundrer i vores byer, til de broer og tunneller, der eksempelvis forbinder Aalborg og Nørresundby, er cement hjertet og rygraden i vores moderne samfund.

Det har formet vores omgivelser, skabt utallige jobs og muliggjort nogle af de mest ikoniske arkitektoniske vidundere i verden.

Derfor kan vi være særdeles stolte af, at vi her i byen huser en af verdens førende producenter af cement, Aalborg Portland, der jo nærmest ikke behøver nogen introduktion.

Aalborg Portland og Aalborgs nyere historie hænger uløseligt sammen, og siden 1889 har der været røg i skorstene længst mod øst.

Det er netop den røg, der symboliserer den helt store udfordring ved produktionen af cement.

Når der laves cement til byggeprojekter i Danmark og resten af verden i så store mængder, medfører det samtidig udledning af store mængder CO2, som helt naturligt ligger inden i den kridt, der bruges til fremstillingen af cement.

Kæmpe succes: Fremtidens bæredygtige cement udvikles i Aalborg
Dybdegraver i kridtgraven

Fremtidens cement er ved at gøre sit indtog

Hos Aalborg Portland er man fuldt bevidste om at gå forrest i den grønne omstilling af cementproduktionen.

For selvom danskproduceret cement kun udgør en promille af den globale produktion, har Danmark muligheden for at være et foregangsland ved at sætte en grønnere retning for både cement- og byggeindustrien globalt.

Faktisk reducerede Aalborg Portland sin CO2-udledning fra 2021 til 2022 med 270.000 tons CO2.

Ambitionerne på Aalborg Portland er tårnhøje, og de har en 2030-plan, der indebærer en reduktion af den nuværende CO2-udledning med hele 73 procent frem mod 2030. En plan der vil løfte danskproduceret cement op blandt verdens mest klimavenlige.

Og hvordan gør man så det?

Kæmpe succes: Fremtidens bæredygtige cement udvikles i Aalborg
Nyt pilotanlæg til CO2-fangst.

Det skal bl.a. ske ved at omlægge til grønnere energiformer, massive investeringer i udviklingen af CO2-fangst og ikke mindst CO2-reducerede cementtyper.

Allerede nu kan entreprenøren, håndværkeren og den almindelige forbruger være med til at bidrage til den grønne omstilling – og samtidig ikke gå på kompromis med den styrke og kvalitet, som cement fra Aalborg Portland er kendt for.

I 2021 lancerede Aalborg Portland fremtidens cement, FUTURECEM, som har et CO2-aftryk, der er op til 30 procent lavere end traditionelle cementtyper.

FUTURECEM er en ny CO2-reduceret cementtype, som er et resultat af mange års forsknings- og udviklingsarbejde, og i 2030 vil denne cementtype være den primære cement i byggeriet i Danmark.

FUTURECEM har samme certificering som Rapid Cement, som er den mest anvendte cementtype i Danmark.

Den nye CO2-reducerede cement har taget markedet med storm, og i 2022 oplevede Aalborg Portland en firedobling af salget.

Kæmpe succes: Fremtidens bæredygtige cement udvikles i Aalborg

Målet er, at FUTURECEM skal udgøre cirka halvdelen af Aalborg Portlands samlede grå cementproduktion allerede i 2025 – og med en firedobling af salget fra 2021 til 2022 glæder CEO Søren Holm Christensen sig over, at udviklingen går den rigtige vej:

“Vi er selvfølgelig glade for at konstatere, at mange af vores kunder har taget FUTURECEM til sig og fører det ud på de danske byggepladser.

Det stigende salg er et klart tegn på, at beton- og byggeindustrien er klar til at tage ansvar for den grønne omstilling, og at vores strategi med at udvikle og tilbyde mere miljøvenlige alternativer er den rigtige vej frem.”

FUTURECEM er allerede taget i brug hos flere af landets førende producenter, og den er blevet anvendt i større byggerier som fx BIGs nye hovedsæde i København, NREPs ambitiøse bæredygtighedsbyggeri UN17 Village i København, mens også AP Pension, som er blandt Danmarks største private bygherrer, har valgt at konvertere til FutureCEM i samtlige af sine byggerier.

Hvad er FUTURECEM?

  • Giver ca. 30% reduktion af CO2-emissionen i fremstillingsfasen
  • En såkaldt kompositcement med en speciel blanding af materialer, der har et mindre CO2-aftryk, og som effektivt erstatter en stor andel af de energitunge cementklinker, der er grundbestanddelen i cement.
  • Op til 35 procent af cementklinkerne erstattet med en blanding af kalkfiller og kalcineret (brændt) ler i den nye FUTURECEM.
  • med den patenterede FUTURECEM-teknologi drages der nytte af en synergieffekt mellem kalkfiller og kalcineret ler, som sikrer, at der ikke gås på kompromis med styrke og kvalitet.
  • FUTURECEM kan fra 1. januar 2021 anvendes i beton og betonelementer, der certificeres efter betonstandarden DS/EN 206 DK NA:2020. Den nye cementtype gør sig særligt gældende som en afløser for Rapid cement, der med cirka 750.000 tons cement om året er den mest anvendte cementtype i Danmark.

Her kan du benytte FUTURECEM

Men private forbrugere kan også være med til at gøre en forskel.

FUTURECEM er godkendt til anvendelse til langt de fleste opgaver, og du kan bruge den nye type cement til alt lige fra fundamenter til gulve og vægge.

Så hvis du skal bygge drømmehuset eller står foran en mere eller mindre omfattende renoveringsopgave derhjemme, så er det bare med at kigge efter FUTURECEM-sækkene i dit lokale byggemarked og trælast.

I landets førende byggemarkeder kan du nemlig finde FUTURECEM i både 25 kilo sække og big bags.

Selvom FUTURECEM allerede nu kan betegnes som en succes, og som en væsentlig bidragsyder til Aalborg Portlands store klimamål, så hviler man ikke på laurbærrene.

For FUTURECEM er kun begyndelsen …

Med støtte fra Innovationsfonden er Aalborg Portland i samarbejde med en lang række forskningscentre, virksomheder og offentlige institutioner i fuld gang med at udvikle næste generation af FUTURECEM.

Det ambitiøse forskningsprojekt, som går under navnet CALLISTE, har som slutmål at udbygge FUTURECEM-teknologien, så CO2-udledningen ved cementproduktion kan reduceres med omkring 50 procent.

Sammen med omlægning til biobrændsler og implementering af CO2-fangst betyder det, at fremtidens cement fra Aalborg Portland kan være helt CO2-neutral.

Du kan læse meget mere om Aalborg Portland her.

Del artikel

Andre læser også