Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Flere forestillinger end nogensinde: Aalborg Teater skyder ny sæson i gang

Af Stine Kjølby Christensen
Foto: Lars Horn/Baghuset
Foto: Lars Horn/Baghuset

Danmarks kulturinstitutioner har i den grad haft nogle hårde sæsoner.

Hvis ikke man har været helt lukket ned, har der været restriktioner om færre publikummer, fremvisning af coronapas og hygiejneregler, der kan gøre selv en nyvasket kat forvirret. 

Nu lysner det dog endelig. Det gjorde det i hvert fald i Aalborg Teaters baggård, da de i går – traditionen tro – bød nye såvel som gamle ansigter velkommen til en ny sæson.

Allerede på fredag tændes scenelyset igen for publikum, og første forestilling bliver en genganger i byen. Det er nemlig H.C. Andersens Fyrtøjet, der fremføres på Store Scene.

Generelt kommer 21/22 til at byde på både en masse nyskrevne tekster, gamle klassikere og ikke mindst en masse genindspilninger af forestillinger, der også tidligere har været på scenen i Aalborg.

25 titler på programmet

Teaterdirektør Hans Henriksen ser i den grad frem til at få liv i salene igen – og ikke mindst vise frem af alle de projekter, som ensemblet har arbejdet intenst med under nedlukningen.

“Vores nye sæson bliver en varieret én af slagsen med hele 25 titler, og ikke mindre end 14 premierer.

Man kan sige, at vi har fået samlet en del sammen her under Corona, hvilket nu giver os mulighed for at præsentere et enormt bredt udvalg,” fortæller Hans Henriksen, og fortsætter:

“Det har aldrig været en bedre idé at købe sæsonkort! Man får i hvert fald enormt meget for pengene.”

Flere forestillinger end nogensinde: Aalborg Teater skyder ny sæson i gang

Selvom samfundet i det seneste års tid har været præget af nedlukning, så har Aalborg Teater ikke forholdt sig mindre til samtidens problemstillinger.

Det er bl.a. kommet til udtryk i de mange streaming-forestillinger, som teatret har gennemført i de sidste mange måneder. For eksempel blev Aalborg Teater det første i landet, der valgte at streame en premiere.

“Vi er uden sammenligning det teater i Danmark, der har streamet allermest – og allerførst.

Vi har fået nogle helt unikke muligheder for at eksperimentere med forskellige onlineprojekter, og det fortsætter vi også med fremover,” fortæller Hans Henriksen.

Flere forestillinger end nogensinde: Aalborg Teater skyder ny sæson i gang

Nu hvor salene åbnes igen, åbnes der selvfølgelig også for muligheden for igen at sætte fokus på aktuelle debatter på den fysiske scene – hvilket allerede nu afspejles i sæsonprogrammet.

“Det er meget vigtigt for os, at vi forholder os til de ting, der sker i samfundet og derfor påvirker os alle i én eller eller anden grad.

I år har vi blandt andet valgt at sætte fokus på stærke kvindeskikkelser i ikoniske sammenhænge, og det kan opleves i flere af de kommende forestillinger,” afslører teaterdirektøren.

Ikoniske kvinder

Eksempelvis kan vi glæde os til musicalen Sugar, der er baseret på filmen Someone like it hot, hvor Marilyn Monroe havde rollen som Sugar Kane.

“Sugar handler om to mandlige musikere, der ved en fejl bliver vidner til noget mafiarelateret og derfor frygter at blive dræbt. I stedet flygter de, klæder sig ud som kvinder og bliver pludselig en del af et kvindeligt orkester.

Herefter opstår der masser af komiske ting, der akkompagneres af flot musik i en virkelig flot opsætning,” forklarer Hans Henriksen.

Når forestillingen Virigina Woolf går på Store Scene til februar, så er det tilmed med teaterdirektøren selv i spidsen som instruktør.

Flere forestillinger end nogensinde: Aalborg Teater skyder ny sæson i gang
Foto: Allan Toft

Her skal der endnu engang leges med en ikonisk kvindefigur, der havde sin storhedstid tilbage i 60’erne – og den efterfølgende filmatisering høstede da også 5 Oscars.

Et glædeligt gensyn

Selvom sæsonen byder på en helt masse nye opsætninger, forestillinger og ikke mindst rigtig mange nye skuespillere i ensemblet, så er der også blevet plads til flere genopsætninger til dem, der ikke nåede det første gang – eller bare gerne vil se dem igen.

“Vi spillede jo Snefald med restriktioner, så antallet af billetter var jo meget færre, end vi er vant til med juleforestillingerne. Derfor valgte vi at genopsætte den igen i år, så alle får muligheden for at se den,” siger Hans Henriksen.

Flere forestillinger end nogensinde: Aalborg Teater skyder ny sæson i gang

Udover Snefald bliver der også et glædeligt gensyn med publikumsuccesen Alle mulige ting til salg og børneforestillingen Fyrtøjet.

“Historien om Anita i Alle mulige ting til salg er vi langt fra færdige med. Faktisk satser vi på, at det skal blive en triologi, så det er også noget vi skal arbejde videre med i år,” slutter Hans Henriksen.

Du kan læse mere – og købe sæsonkort? – lige her.