Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

1.200 kvm kunst og kaffe: North Urban Art Studio er åbnet ved fjorden

Af Nathalia Hentze Nielsen

Nogle gange er det værd at tage et øjeblik og reflektere over, hvor meget Aalborg har udviklet sig bare de seneste 15 år.

Det er måske ved at være en lidt slidt fortælling altid at fremhæve, hvordan vores by er gået fra industriby til vidensby/moderne storby/kulturby (kært barn har mange navne), men det gør det ikke mindre sandt.

For vores vedkommende dukker disse tanker uundgåeligt op i hovedet, når vi besøger et sted som North Urban Art Studio på Akvavitvej 23. Nybyggeriet ligger ved siden af det ikoniske Spritten og huser 1.200 kvadratmeter rent kunstmekka i stueetagen.

Med de blottede rør, høje søjler og grå betonvægge og gulve fremstår de industrielle lokaler ikke ligefrem som et sted, hvor kunst og kultur er i højsædet, men de 20 kunstnere, der lejer sig ind i de kreative fællesskab, har sat hver deres tydelige og unikke præg på studioet.

Hver ledig kvadratmeter er inddraget til værksted, og der er nok at gå på opdagelse i. I ét hjørne finder du abstrakte malerier, overfor er der keramik, der står til tørre, og længere ned i den store sal sidder en klynge mennesker omkring en bærbar og diskuterer fotografi.

Fælles for alle stationerne er, at de både fungerer som udstilling, men også arbejdssted for kunstneren. Det er bestemt med til at give North Urban Art Studio sin fantastiske atmosfære og en slående autencitet, når man som besøgende navigerer mellem malingstænk og spraydåser på gulvet.

1.200 kvm kunst og kaffe: North Urban Art Studio er åbnet ved fjorden

1.200 kvm kunst og kaffe: North Urban Art Studio er åbnet ved fjorden

Plads til alle

North Urban Art Studio er det første af sin slags i Aalborg, og det særlige miks af kunststudio, kunstnerfællesskab, lounge, event space, værksted og kaffebar og et areal på over 1.000 kvadratmeter, gør det også til noget særligt på landsplan.

Bag initiativet er Alessandro Painsi og Frida Stiil Vium, der begge er professionelle kunstnere – og kæmpe Aalborg-entusiaster.

Da vi møder dem i kunststudioet for at høre mere om byens nye kulturelle fyrtårn, er det for Alessandros vedkommende med datteren Nora på armen, og Frida i arbejdstøjet.

“Jeg tager nogle gange min hund med ind. Her er altid hunde og babyer,” fortæller Frida grinende, mens vi tager en rundvisning af stedet.

Hunde, babyer, kunstmaterialer, der ligger fremme, muligheden for at få en kop specialkaffe hos kaffebaren På Fjorden i forhallen af studiet… man får hurtigt fornemmelsen at alt kan lade sig gøre her.

1.200 kvm kunst og kaffe: North Urban Art Studio er åbnet ved fjorden

“Der er plads til alle,” siger Alessandro og tilføjer:

“Vi er så heldige, at vi fik disse lokaler. Der er højt til loftet, og vi har bygget vores egen lille by her med det fedeste community.

Der er mange, der flytter fra Aalborg, fordi der ikke er nok kunstneriske muligheder her, og det vil vi gerne gøre op med. Vi elsker begge Aalborg og synes det er den fedeste by i hele verden, og én af grundene til at vi har opbygget dette, er også for at vise, at man godt kan have en kunstnerisk karriere her.”

Uanset om man er professionel kunstner eller laver kunst på hobbyplan, er der mulighed for at blive en del af North Urban’s community, og alle typer af kunst er også velkommen, fordi som Alessandro forklarer, kan kunst være meget andet end kun billedkunst.

“Vi er ligeglade om folk er etablerede eller ej. Det vigtigste er, hvordan de er som mennesker – om de er positive og passer ind i vores fællesskab,” forklarer Frida.

1.200 kvm kunst og kaffe: North Urban Art Studio er åbnet ved fjorden

1.200 kvm kunst og kaffe: North Urban Art Studio er åbnet ved fjorden

Kaffe og kunst i inspirerende omgivelser

De store lokaler på Akvavitvej 23 er helt nye, men selve kunstnerkollektivet blev etableret allerede i 2020, da Frida og Alessandro startede studioet i en ældre murstensbygning inde på Sprittens område.

Problemer med kulde gjorde dog, at det ikke var en holdbar ramme til deres drøm om et kreativt mødested, og derfor kom det som sendt fra himlen, da Enggaard tilbød dem at leje sig ind i nybyggeriet overfor Spritten.

“Først tænkte vi om, det mon var for stort et sats med så meget plads, men vi har lynhurtigt fået fyldt alle 17 pladser, og vi forsøger faktisk at skabe endnu flere arbejdsstationer til flere kunstnere,” siger Alessandro.

Ventelisten til en plads i North Urban Art Studio er allerede lang, og det tyder på, at de to kunstnere har ramt et stort behov blandt Aalborgs kreative borgere.

“Det folk fortæller os er, at det er fedt med et fællesskab, fordi man ikke er alene og bedømmer sine egne værker alene. Nogle gange er det svære ved at være kunstner, at man ikke får andre øjne på ens kunst før selve udstillingen, men her har vi løbende dialog og feedback,” uddyber Frida.

1.200 kvm kunst og kaffe: North Urban Art Studio er åbnet ved fjorden

1.200 kvm kunst og kaffe: North Urban Art Studio er åbnet ved fjorden

North Urban Art Studio udfylder dermed en essentiel funktion for kunstneren i form af det fysiske rum til at skabe kunsten, men det er også et frirum, hvor der er sparring – og så må man ikke glemme det markedsføringsmæssige og økonomiske aspekt.

Folk kan nemlig komme ind fra gaden og udforske alle 1.200 kvadratmeter. Hvad enten man har lyst til at nyde en kop kaffe med en ven i de inspirerende omgivelser, eller man ønsker at købe kunst direkte fra kunstneren selv, er man helt og aldeles velkommen.

“Vi er i gang med at sætte flere skilte op med bl.a. introduktioner af kunsterne, så det bliver åbent og nemt at købe kunst, hvis det er det, man har lyst til. Derudover kommer der også alt fra workshops til events og art talks,” fortæller Frida.

Der er masser i støbeskeen, og i den nærmeste fremtid vil der også afholdes et stort åbent hus. Datoen er endnu ikke fastsat, men de to medstiftere opfordrer til at holde øje med deres Facebook-side og Instagram.

Det bør også nævnes, at loungen i North Urban Art Studio kommer til at fungere som en erstatning for studie:rummet, som siden 2018 har fungeret som et kreativt og innovativt rum for studerende. Senest lå det på Østre Havn, og nu er det altså rykket ind på Akvavitvej.

1.200 kvm kunst og kaffe: North Urban Art Studio er åbnet ved fjorden

Et udsnit af kunstnere i North Urban Art Studio:

  • Alessandro Painsi / Co-Founder – Kunster. Alessandro er medstifter af NUAS. Han arbejder med mixed media malerier og skulpturer.
  • Frida Still Vium / Co-Founder – Street Artist. Frida aka Projekt NADA er gade kunstner og medstifter af NUAS. Hun elsker at udtrykke sig gennem sin kunst. 
  • Marc Ørum Halabi – Kunstner. Marc arbejder med abstrakte malerier, fordi han herigennem kan udtrykke sig. Hans livlige farver reflekterer hans høje energiniveau.
  • Tarik Boskailo – Kunstner. Tarik er en kunstner, der primært arbejder med spray art. Han elsker at skabe kunst på grund af de endeløse muligheder.
  • Christina Thomsen – Kunstner. Christina arbedjer med graffiti, akryl, olier, vandfarver and digital kunst. Hun elsker at arbejde med udtryk, realisme og surrealisme. 
  • Trine Bruun Hansen – Keramik. Trine aka Bruuns Keramik er en keramisk kunstner, der skaber keramik i form af kopper, skåle, tallerkener og meget mere.
  • Samuel Kanu – Foto og video. Samuel er en fotograf, der skaber videoreklamer, produktbilleder og andre fotos og videoindhold.
  • Pineapple Media – Medie bureau

Læs mere om North Urban Art Studio og kunstnerne her.

Del artikel

Andre læser også