Legendariske steder på listen: Disse værtshuse skal du prøve i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Vejgaard Kroen
Vejgaard Kroen

Aalborg er verdensberømt for Jomfru Ane Gade, og der er både noget spændende og dejligt ved én samlet festgade.

Byen byder dog også på meget mere end den legendariske gade. Vi har rigtig mange værtshuse, som alle har det tilfælles, at de rummer en masse charme, historie og ikke mindst billige øl.

Og ind imellem har man altså bare brug for en kold og en hyggelig snak på den lokale.

Her på redaktionen har vi sat os for at hjælpe vores medborgere ved at udarbejde en rute, der tager dig forbi nogle af de vigtigste bodegaer i og omkring Aalborg centrum.

Svært at begrænse det

Det er svært at begrænse sig, men vi har prøvet: Vi har kogt listen ned til 10 steder (inklusiv et spisested, så vi fik lagt en god bund), som hovedsageligt er placeret i den østlige del af centrum.

Der er også rigtig mange perler i andre dele af byen. Vores vært Zjakalen har blandt andet besøgt en del af de legendariske steder i vestbyen. Det kan du se lige her:

For at give dig den bedste og mest autentiske læseoplevelse, har vi selvfølgelig kastet os udi gonzojournalistikkens fineste kunst og gået ruten selv: 4 kammerater på tur, som trængte til at få vendt verdenssituationen over en (hel del) øl.

Den ambitiøse rute

1: Cafe Frederiksberg

Vi starter turen med en promille på 0 på Aalborgs største værtshus og tilmed et af de ældste: Den har haft sin nuværende beliggenhed siden år 1900.

Der er på aftenen et privat selskab i det store lokale, så vi placerer os i den mindre afdeling, hvor de første stamgæster allerede har fundet deres vante plads. Farverne er brune, der hænger gamle whiskytønder overalt, fodboldtrøjer pryder loftet og spillemaskinerne står og lyser heftigt i det ene hjørne.

Klokken er kun 17, og aftenen er lang endnu, så vi starter stille og roligt ud med en Thy Classic.

Vi har egentlig lovet os selv at nøjes med én enkelt øl pr. sted, så vi kan klare os igennem aftenen, men den venlige bartender lokker med en Bering Bryg Havskum, som var … speciel.

”Det smager af en blanding af cola og juleøl” udbryder en af kompagnonerne. Selvom den tunge Havskum-øl fylder godt i maven, kan vi alligevel mærke sulten trænge sig på…

Prisniveau: 19 kr. for en flaskeøl
Distance til næste stop: 130 meter.

Café Frederiksberg i al sin pragt

2: Den lille Havfrue

Vores mødre har altid fortalt os, at vi skal lægge en god bund, så vi ikke bliver dårlige – derfor er Den lille Havfrue i Vejgaard helt oplagt som et lille pitstop.

Vi indtager solide retter som Boller i karry, Tarteletter og Brændende Kærlighed, selvfølgelig med en kold grøn Tuborg on the side.

Betjeningen er hurtig og god og der er ingen tvivl om, at gammeldags dansk mad er vejen frem, når de historiske værtshuse skal besøges.

Prisniveau: 85 kr. for en god portion Brændende Kærlighed + en kold øl.
Distance til næste stop: 25 meter.

3: Kahytten

Vi skal heldigvis kun bevæge os 25 meter, før vi igen kan træde ind ad døren til den velkendte mix af cigaretter og hyggelig stemning.

Her skal der betales kontant, men så er det godt vi har en sønderjyde med, som altid har lidt mønter i baglommen.

Vi sætter os ved baren, hvor vi falder i snak med en lokal beboer, som er meget stolt af bydelen Vejgaard:

Det er en by i byen. Vi har sgu alt. Og bydelen er nødt til at have 4 værtshuse for at slukke tørsten på os.” Det er noget vi kan li’, så vi bestiller straks en kold.

Stedet er dejlig intimt, og det obligatoriske Underberg-bælte hænger selvfølgelig på væggen. For at afgøre hvem der skal give en omgang på næste stop, spiller vi en gang tombola, hvor laveste nummer skal have penge op ad lommen.

Prisniveau: 19 kr.
Distance til næste stop: 300 meter.

4: Vejgaard Kroen

”Eeej se nu der. Sådan et par unge knejter!” Det er, hvad der møder os, da vi træder ind på den hyggelige kro, som emmer af liv.

Klokken har efterhånden ramt 20, og jukeboksens bløde toner betyder også aftenens første dans på kroen. Vi føler os endnu ikke helt klar til at kridte danseskoene, så vi bestiller en gamle Carlsberg.

Den lokale beboer, som vi mødte på Kahytten, gør os selskab ved bordet og foreslår, at vi rafler om næste omgang. Lige i vores ånd!

Vejgaard Kroen er virkelig hyggelig, og gæsterne er nærmest én stor familie, som man hurtigt bliver en del af.

”Er der nogen der kan tysk? Hvad betyder “handy”?” lyder det fra baren. Igen drager vi stor nytte af at have en sønderjyde i blandt os, som straks hjælper med lidt oversættelse.

Én øl bliver til to, da vi hurtigt finder en taber af terningespillet. Promillen stiger og vi må videre…

Prisniveau: 19 kr. for en flaskeøl
Distance til næste stop: 700 meter

Foto: Vejgaard Kroen

5: Jægerstuen

Motion skulle være så sundt, så vi begiver os ud på en lille gåtur, før vi rammer Jægerstuen, der er fyldt med alt fra håndværkeren i overalls til de fattige studerende, som rafler inden Jomfru Ane Gade kalder.

Vi er efterhånden oppe på et halvt dusin øl, og bartenderen mener vi skal have lidt afveksling:

”I skal da have en tossekande. I får ikke at vide, hvad der er i, men den er god, billig og stærk” – vi er mere end overbevist og bestiller en kande til bordet.

Den er fremragende, og maven har godt af en lille kulsyre-pause. Et perfekt valg, selvom promillen ikke mærker nogen stilstand.

Prisniveau: 125 kr. for en tossekande (nok til 4 mand)
Distance til næste stop: 130 meter

Den berømte Tossekande. Ingredienser: Alt det gode

6: Søkroen

Stedet er propfyldt med røg, latter, mennesker og ikke mindst musik. Vi er åbenbart trådt direkte ind i et privat arrangement, som vi dog hellere end gerne må deltage i.

”Velkommen til, her er faktisk rigtig hyggeligt!” siger en stamgæst til os, og vi må give ham ret. Sikke en stemning.

En lokal musiktrio spiller op til dans, og den opfordring følger flere, selvom dansegulvet er på størrelse med en telefonboks.

Vi tager stilling i baren, og inden længe deltager vi i fællessangen: ”Vi skåler med vore venner og dem som vi kender, og dem som vi ikke kender, dem skåler vi med!” – og det gør vi dén grad. Denne gang flankeret af en dejlig gulddame fra Tuborg.

Prisniveau: 20 kr. for en flaskeøl.
Distance til næste stop: 200 meter

7: Færøkroen

Hvis der er noget, der kendetegner de brune værtshuse, er det den fantastiske modtagelse, man får hver gang, og Færøkroen er ingen undtagelse.

Vi får en Albani Classic, og beslutter at vi skal have en lille sidevogn til. Klokken er jo efterhånden blevet 22.30.

Krofatter sidder også i baren, og han foreslår, at vi lader tombolaen afgøre, hvem der giver sidevognen. Krofatter trækker helt ufatteligt nr. 98 (ud af 100) og Fernet Branca’en bliver på husets regning.

Kroen er lige i vores ånd, og der er fyldt med hyggelige malerier, brune farver og en snakkelyst af den anden verden. Krofatter er i godt humør og fortæller et par mere eller mindre stuerene vittigheder – ”De er med i prisen!” får vi at vide.

Prisniveau: 20 kr. for en flaskeøl
Distance til næste stop: 1000 meter

En skarp på Færøkroen

8: Østerport

Vi kommer tættere og tættere på centrum, og klientellet bliver yngre og yngre. Østerport er en yderst populær beværtning, og stedet er propfyldt, da vi ankommer ved 23-tiden.

Der er en god (hjerte)varme indenfor, og gæsterne hygger sig med dart, terninger og røverhistorier. Tre gæster hiver pludselig et par musikinstrumenter frem og gamle Beatles-klassikere strømmer ud fra de nogenlunde afstemte guitarer. Fremragende!

Vi bliver nødt til at sætte os udenfor, men det er jo ikke noget problem, når stedet serverer en fremragende Irish Coffee. Lidt varme og et godt skud koffein er lige, hvad der skal til for at komme ovenpå, og det forhøjede energiniveau fejrer vi ved at bestille en kold Carlsberg.

Udenfor er der dækket op med de klassiske rød/hvid-ternede duge, og man kan stadig ane tonerne af ”Let it be” indefra vandhullet.

Prisniveau: 20 kr. for en øl
Distance til næste stop: 130 meter

9: Hjerter Dame

Promillen begynder at nå et niveau, hvor man lige så godt kan indse, at morgendagens gøremål skal udskydes. Humøret er stadig helt i top og servicen, der møder os på Hjerter Dame er helt kanon.

Vi ser straks, at de har den legendariske Limfjordsporter på fad. Det kan vi ikke modstå, og den skuffer bestemt heller ikke.

Bartenderen kan dog godt se, at vi har nået et niveau, hvor vi kan lokkes til lidt af hvert. Den næste time står blandt andet på blindsmagning af Gin, en frozen Strawberry Daiquiri og røverhistorier af enhver slags.

Hjerter Dame er lidt anderledes end de andre steder og udsmykningen lidt mere moderne. Der hersker dog den samme stemning, hvor der er tid til en snak, en god joke og hvor musikønsker tages imod med kyshånd.

Prisniveau: 39 kr. for en STOR fadøl
Distance til næste stop: 220 meter

Imponerende udvalg på Hjerter Dame

10: Centralcafeen

Sidste stop i denne omgang, – og det er nok meget fornuftigt …

Centralcafeen er tæt af både røg og mennesker, og selvom vi efterhånden kører på de sidste dampe, slutter vi af med manér. Vi bestiller en kold Tuborg med sidevogn.

Prisniveau for en øl: 20 kr.
Distance til næste destination: Vi er færdige!

Se ruten rundt i Aalborg:

Du kan se den fulde rute lige her.

Det blev en våd, men fremragende aften, hvor vi samtlige steder oplevede en fantastisk og hjertevarm stemning.

Der er virkelig mange skjulte perler i Aalborg, som man skylder sig selv at prøve. Man kan nå en rigtig fin promille på sådan en aften, og endda til en rigtig god pris.

Vi har været nødt til at udelade en del steder. Hvilke steder, mener du, skulle have været med på listen?

Ikke så meget til øl? Tjek vores lækre cocktailguide her.

Bliv under dynen: DMI varsler kraftigt blæsevejr i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

For mange er søndagen den oplagte dag til at hygge under dynen med uldne sokker, varm kakao og binge watching af din yndlingsserie.

Netop denne søndag bliver måske oplagt til formålet.

DMI har nemlig udsendt en varsel om blæsevejr, der siger spar to.

Fra kl. 12 til 23 i aften vil der være risiko for stormende kuling fra vest med vindstød af stormstyrke, og DMI advarer om, at både tog- og vejstrækninger kan blive spærret, mens broer kan risikeres at skulle lukkes for gennemkørende trafik.

Især Skagerrakkysten forventes at rammes hårdt med vindstød på op mod 25-28 meter i sekundet.

En blæsende dag i Aalborg

Aalborg bliver dog heldigvis ikke lige så hårdt ramt, hvor styrken sandsynligvis når op på 21 m/s allerede fra middagstid og resten af dagen.

“I Aalborg nærmer vinden sig kulinggrænsen, så ifølge den nuværende prognose er der ingen grund til at frygte stormstyrke,” siger vagtchef ved DMI, Martin Lindberg til MigogAalborg og fortsætter:

“Men det er første gang i lang tid, at vi har haft så kraftig en vind, så det er selvfølgelig et aspekt, man skal tage med.

Prognosen kan også nå at ændre sig løbende, så vi anbefaler, at man følger med for at holde sig opdateret på eventuelle ændringer.”

Det er et dybt lavtryk nord for Færøerne, som i løbet af søndagen bevæger sig mod øst til Mellemskandinavien. Samtidig ligger et højtryk næsten stille vest for den Engelske Kanal.

Den store trykforskel giver Danmark et blæsevejr om søndagen, og især syd for Norge, over Skagerrak og ind over nordligste Jylland bliver vinden kraftig.

Der vil løbende blive holdt øje med udviklingen og om nødvendigt opgraderet til varsel eller justeret i risikomeldingen.

Følg med her.

Over 30 slags konditorkager: Scheelsminde inviterer til overdådig kagebuffet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Søndag d. 13. oktober kan du godt sætte et stort, fedt kryds i kalenderen.

Hotel Scheelsminde inviterer nemlig endnu engang til sit voldsomt populære kagebuffet-arrangement.

Her vil hotellets konditor trylle med lækkert bagværk, der vil kunne få selv den mest kagesultne nordjyde til at overgive sig … før eller siden.

For vi elsker jo kage. Hele året rundt. Men der sker nu alligevel noget særligt, når kalenderen skifter over til efterår og tanken om, hvorvidt bikinien passer, bliver pakket ligeså langt væk som den dårlige samvittighed.

Nu gælder det bare om at nyde synet af Aalborgs bronzefarvede landskaber, duften af nyfaldne blade og selvfølgelig smagen af din absolutte favoritkage.

Og det bliver der rig mulighed for.

Over 30 hjemmelavede kager

Netop denne kage-buffet består af mere end 30 forskellige hjemmelavede lækkerier: alt fra citrontærte, hindbærsnitter, gateau marcel, gulerodskage til den ikoniske Othellolagkage.

Fik vi sagt, at det hele er hjemmelavet?

Hotellets konditor bager for eksempel selv lagkagebundene og koger selv kagecremerne.

”Alt er lavet fra bunden – som i virkelig alt!” har hotellets konditor, Mia Bragenholt, tidligere fortalt om det overdådige kagebord.

Du skal være hurtig

Scheelsminde introducerede for første gang konceptet i februar sidste år, hvilket viste sig at være en massiv succes.

Faktisk så stor en succes, at alle pladser lynhurtigt blev udsolgt.

Derfor er det altså en god idé at tjekke sin kalender allerede nu, så du kan nå at sikre dig en plads til en drøm af et kagebord.

Efter kageædegildet har du sandsynligvis brug for lidt frisk luft … Her kan man passende tage en tur i Scheelsmindes dejlige park, hvor efteråret tager sig allerbedst og smukkest ud, i takt med at de gyldne blade daler ned fra træerne.

En plads til årets mest syndige arrangement koster 148 kr. og kan sikres lige her.

Hvad: Kagebuffet
Hvor: Hotel Scheelsminde
Hvornår: 13. oktober 2019

Farvel til Eatlow: Plantebaseret takeaway tager over

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I øjeblikket løber Aalborg Bæredygtighedsfestival af stablen i midtbyen, og hundredevis af aalborgensere har kigget forbi til en sludder om, hvordan vi hver især kan være med til at gøre Aalborg til en endnu grønnere by.

I Utzonparken har hele 70 standholdere stået klar til at berette om bæredygtige initiativer, der hver dag er med til at gøre en forskel for kloden.

Én af dem er PLA:NT: en 100 % plantebaseret takeaway og tilmed den første af sin slags i Aalborg.

Som enhvert anden plantefrø er PLA:NT lidt pludseligt skudt op af jorden uden at gøre nogen særlig stor opmærksomhed af sig.

Men det skulle vise sig, at PLA:NT ikke har valgt et tilfældigt sted at slå sine grønne folder ud.

Dette er nemlig sket i Reberbansgade 20, hvor Eatlow ellers har holdt til siden 2013.

Fra Eatlow til PLA:NT

Eatlow var kendt for blandt andet at tilgodese de aalborgensere, der gik ekstra op i sund kost med de rigtige næringsværdier – uden at gå på kompromis med smagen.

I september 2018 blev Eatlow tilbagekøbt af folkene bag SushiMania, der også oprindeligt startede konceptet op.

Siden har koncernen arbejdet på videreudvikling af det stærke Aalborg-brand, og det er altså nu blevet til PLA:NT.

Vi har taget en snak med nuværende indehaver samt COO i SushiMania Aalborg, Nathalie Ina Kühl:

“Det nye sted hedder Plant og bliver 100 % plantebaseret takeaway.

Det er noget, vi har arbejdet på i meget lang tid, da vi ville være sikre på, at vi kunne lancere noget mad, der smager minimum lige så godt som ikke-plantebaseret mad. Ellers gav det ikke mening for os,” fortæller Nathalie.

Mange ting på menukortet vil være velkendt af inkarnerede Eatlow-kunder, og blandt andet er shakes, burgere og wraps stadig at finde – bare uden dyr.

Rødbedebøf, socialt ansvar og verdensmål

Du kan for eksempel nyde godt af en no-hamburger med plantebøf, iceberg, tomater, pickles, løg, ketchup, sennep, mayo eller en signature burger med rødbedebøf, plante mozarella, avocado, salatmix, tomater og pickles.

PLA:NT har også tilføjet en proteinburger på menukortet, der i følge Nathalie indeholder mere protein end alle Eatlow’s kødbjerge.

“Vores koncept er skabt ud fra de beslutninger og erfaringer, vi har draget i vores andre virksomheder, gode som dårlige, sådan at vi i dag står med en sluttet cirkel af bæredygtighed.

Det betyder, at vi tager socialt ansvar, bruger bæredygtig emballage og samarbejder med Jysk Energi sådan, at vi kan udnytte strøm og el på den bedst tænkelige måde,” fortæller Nathalie, der slet ikke er i tvivl om, at fremtiden indbyder til, at endnu flere skal tage ansvar for den grønne udvikling.

“Klimasnakken kan jo blive lang, men faktum er, at kød bruger nogle ressourcer, som vi er ved at slippe op for. Det betyder også, at vi må begynde at tænke i andre baner, og derfor er blandt andet verdensmålene vigtige for os.

Personligt elsker jeg bøffer; og jeg kan sagtens spise en rød bøf om lørdagen og få frokost fra Plant om mandagen. Det ene behøver jo ikke at udelukke det andet,” fortæller hun.

PLA:NT bliver altså god, veltilberedt mad med god samvittighed – for både din krop, miljøet … og alt andet.

Du kan se hele menukortet her.