Legendariske steder på listen: Disse værtshuse skal du prøve i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Vejgaard Kroen
Vejgaard Kroen

Aalborg er verdensberømt for Jomfru Ane Gade, og der er både noget spændende og dejligt ved én samlet festgade.

Byen byder dog også på meget mere end den legendariske gade. Vi har rigtig mange værtshuse, som alle har det tilfælles, at de rummer en masse charme, historie og ikke mindst billige øl.

Og ind imellem har man altså bare brug for en kold og en hyggelig snak på den lokale.

Her på redaktionen har vi sat os for at hjælpe vores medborgere ved at udarbejde en rute, der tager dig forbi nogle af de vigtigste bodegaer i og omkring Aalborg centrum.

Svært at begrænse det

Det er svært at begrænse sig, men vi har prøvet: Vi har kogt listen ned til 10 steder (inklusiv et spisested, så vi fik lagt en god bund), som hovedsageligt er placeret i den østlige del af centrum.

Der er også rigtig mange perler i andre dele af byen. Vores vært Zjakalen har blandt andet besøgt en del af de legendariske steder i vestbyen. Det kan du se lige her:

For at give dig den bedste og mest autentiske læseoplevelse, har vi selvfølgelig kastet os udi gonzojournalistikkens fineste kunst og gået ruten selv: 4 kammerater på tur, som trængte til at få vendt verdenssituationen over en (hel del) øl.

Den ambitiøse rute

1: Cafe Frederiksberg

Vi starter turen med en promille på 0 på Aalborgs største værtshus og tilmed et af de ældste: Den har haft sin nuværende beliggenhed siden år 1900.

Der er på aftenen et privat selskab i det store lokale, så vi placerer os i den mindre afdeling, hvor de første stamgæster allerede har fundet deres vante plads. Farverne er brune, der hænger gamle whiskytønder overalt, fodboldtrøjer pryder loftet og spillemaskinerne står og lyser heftigt i det ene hjørne.

Klokken er kun 17, og aftenen er lang endnu, så vi starter stille og roligt ud med en Thy Classic.

Vi har egentlig lovet os selv at nøjes med én enkelt øl pr. sted, så vi kan klare os igennem aftenen, men den venlige bartender lokker med en Bering Bryg Havskum, som var … speciel.

”Det smager af en blanding af cola og juleøl” udbryder en af kompagnonerne. Selvom den tunge Havskum-øl fylder godt i maven, kan vi alligevel mærke sulten trænge sig på…

Prisniveau: 19 kr. for en flaskeøl
Distance til næste stop: 130 meter.

Café Frederiksberg i al sin pragt

2: Den lille Havfrue

Vores mødre har altid fortalt os, at vi skal lægge en god bund, så vi ikke bliver dårlige – derfor er Den lille Havfrue i Vejgaard helt oplagt som et lille pitstop.

Vi indtager solide retter som Boller i karry, Tarteletter og Brændende Kærlighed, selvfølgelig med en kold grøn Tuborg on the side.

Betjeningen er hurtig og god og der er ingen tvivl om, at gammeldags dansk mad er vejen frem, når de historiske værtshuse skal besøges.

Prisniveau: 85 kr. for en god portion Brændende Kærlighed + en kold øl.
Distance til næste stop: 25 meter.

3: Kahytten

Vi skal heldigvis kun bevæge os 25 meter, før vi igen kan træde ind ad døren til den velkendte mix af cigaretter og hyggelig stemning.

Her skal der betales kontant, men så er det godt vi har en sønderjyde med, som altid har lidt mønter i baglommen.

Vi sætter os ved baren, hvor vi falder i snak med en lokal beboer, som er meget stolt af bydelen Vejgaard:

Det er en by i byen. Vi har sgu alt. Og bydelen er nødt til at have 4 værtshuse for at slukke tørsten på os.” Det er noget vi kan li’, så vi bestiller straks en kold.

Stedet er dejlig intimt, og det obligatoriske Underberg-bælte hænger selvfølgelig på væggen. For at afgøre hvem der skal give en omgang på næste stop, spiller vi en gang tombola, hvor laveste nummer skal have penge op ad lommen.

Prisniveau: 19 kr.
Distance til næste stop: 300 meter.

4: Vejgaard Kroen

”Eeej se nu der. Sådan et par unge knejter!” Det er, hvad der møder os, da vi træder ind på den hyggelige kro, som emmer af liv.

Klokken har efterhånden ramt 20, og jukeboksens bløde toner betyder også aftenens første dans på kroen. Vi føler os endnu ikke helt klar til at kridte danseskoene, så vi bestiller en gamle Carlsberg.

Den lokale beboer, som vi mødte på Kahytten, gør os selskab ved bordet og foreslår, at vi rafler om næste omgang. Lige i vores ånd!

Vejgaard Kroen er virkelig hyggelig, og gæsterne er nærmest én stor familie, som man hurtigt bliver en del af.

”Er der nogen der kan tysk? Hvad betyder “handy”?” lyder det fra baren. Igen drager vi stor nytte af at have en sønderjyde i blandt os, som straks hjælper med lidt oversættelse.

Én øl bliver til to, da vi hurtigt finder en taber af terningespillet. Promillen stiger og vi må videre…

Prisniveau: 19 kr. for en flaskeøl
Distance til næste stop: 700 meter

Foto: Vejgaard Kroen

5: Jægerstuen

Motion skulle være så sundt, så vi begiver os ud på en lille gåtur, før vi rammer Jægerstuen, der er fyldt med alt fra håndværkeren i overalls til de fattige studerende, som rafler inden Jomfru Ane Gade kalder.

Vi er efterhånden oppe på et halvt dusin øl, og bartenderen mener vi skal have lidt afveksling:

”I skal da have en tossekande. I får ikke at vide, hvad der er i, men den er god, billig og stærk” – vi er mere end overbevist og bestiller en kande til bordet.

Den er fremragende, og maven har godt af en lille kulsyre-pause. Et perfekt valg, selvom promillen ikke mærker nogen stilstand.

Prisniveau: 125 kr. for en tossekande (nok til 4 mand)
Distance til næste stop: 130 meter

Den berømte Tossekande. Ingredienser: Alt det gode

6: Søkroen

Stedet er propfyldt med røg, latter, mennesker og ikke mindst musik. Vi er åbenbart trådt direkte ind i et privat arrangement, som vi dog hellere end gerne må deltage i.

”Velkommen til, her er faktisk rigtig hyggeligt!” siger en stamgæst til os, og vi må give ham ret. Sikke en stemning.

En lokal musiktrio spiller op til dans, og den opfordring følger flere, selvom dansegulvet er på størrelse med en telefonboks.

Vi tager stilling i baren, og inden længe deltager vi i fællessangen: ”Vi skåler med vore venner og dem som vi kender, og dem som vi ikke kender, dem skåler vi med!” – og det gør vi dén grad. Denne gang flankeret af en dejlig gulddame fra Tuborg.

Prisniveau: 20 kr. for en flaskeøl.
Distance til næste stop: 200 meter

7: Færøkroen

Hvis der er noget, der kendetegner de brune værtshuse, er det den fantastiske modtagelse, man får hver gang, og Færøkroen er ingen undtagelse.

Vi får en Albani Classic, og beslutter at vi skal have en lille sidevogn til. Klokken er jo efterhånden blevet 22.30.

Krofatter sidder også i baren, og han foreslår, at vi lader tombolaen afgøre, hvem der giver sidevognen. Krofatter trækker helt ufatteligt nr. 98 (ud af 100) og Fernet Branca’en bliver på husets regning.

Kroen er lige i vores ånd, og der er fyldt med hyggelige malerier, brune farver og en snakkelyst af den anden verden. Krofatter er i godt humør og fortæller et par mere eller mindre stuerene vittigheder – ”De er med i prisen!” får vi at vide.

Prisniveau: 20 kr. for en flaskeøl
Distance til næste stop: 1000 meter

En skarp på Færøkroen

8: Østerport

Vi kommer tættere og tættere på centrum, og klientellet bliver yngre og yngre. Østerport er en yderst populær beværtning, og stedet er propfyldt, da vi ankommer ved 23-tiden.

Der er en god (hjerte)varme indenfor, og gæsterne hygger sig med dart, terninger og røverhistorier. Tre gæster hiver pludselig et par musikinstrumenter frem og gamle Beatles-klassikere strømmer ud fra de nogenlunde afstemte guitarer. Fremragende!

Vi bliver nødt til at sætte os udenfor, men det er jo ikke noget problem, når stedet serverer en fremragende Irish Coffee. Lidt varme og et godt skud koffein er lige, hvad der skal til for at komme ovenpå, og det forhøjede energiniveau fejrer vi ved at bestille en kold Carlsberg.

Udenfor er der dækket op med de klassiske rød/hvid-ternede duge, og man kan stadig ane tonerne af ”Let it be” indefra vandhullet.

Prisniveau: 20 kr. for en øl
Distance til næste stop: 130 meter

9: Hjerter Dame

Promillen begynder at nå et niveau, hvor man lige så godt kan indse, at morgendagens gøremål skal udskydes. Humøret er stadig helt i top og servicen, der møder os på Hjerter Dame er helt kanon.

Vi ser straks, at de har den legendariske Limfjordsporter på fad. Det kan vi ikke modstå, og den skuffer bestemt heller ikke.

Bartenderen kan dog godt se, at vi har nået et niveau, hvor vi kan lokkes til lidt af hvert. Den næste time står blandt andet på blindsmagning af Gin, en frozen Strawberry Daiquiri og røverhistorier af enhver slags.

Hjerter Dame er lidt anderledes end de andre steder og udsmykningen lidt mere moderne. Der hersker dog den samme stemning, hvor der er tid til en snak, en god joke og hvor musikønsker tages imod med kyshånd.

Prisniveau: 39 kr. for en STOR fadøl
Distance til næste stop: 220 meter

Imponerende udvalg på Hjerter Dame

10: Centralcafeen

Sidste stop i denne omgang, – og det er nok meget fornuftigt …

Centralcafeen er tæt af både røg og mennesker, og selvom vi efterhånden kører på de sidste dampe, slutter vi af med manér. Vi bestiller en kold Tuborg med sidevogn.

Prisniveau for en øl: 20 kr.
Distance til næste destination: Vi er færdige!

Se ruten rundt i Aalborg:

Du kan se den fulde rute lige her.

Det blev en våd, men fremragende aften, hvor vi samtlige steder oplevede en fantastisk og hjertevarm stemning.

Der er virkelig mange skjulte perler i Aalborg, som man skylder sig selv at prøve. Man kan nå en rigtig fin promille på sådan en aften, og endda til en rigtig god pris.

Vi har været nødt til at udelade en del steder. Hvilke steder, mener du, skulle have været med på listen?

Ikke så meget til øl? Tjek vores lækre cocktailguide her.

Vild pris: 14 mio. kr. for en penthouse-lejlighed midt i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Det kan blive en af de dyreste lejligheder nogensinde solgt i Aalborg.

Ejendomsmæglerfirmaet EDC har sat en superfed penthouse-lejlighed til salg inde i midtbyen.

Lejligheden er på hele 381 kvadratmeter, og ligger på Nytorv. Man får blandt andet to tagterrasser med for de 14 mio. kr., som lejligheden koster. Der er endda elevator inde i lejligheden, så man ikke bliver forpustet, når man skal fra den ene ende til den anden.

Den ligger lige over for Sinnerup i en perfekt central beliggenhed, hvor der er rigeligt med plads at boltre sig på.

EDC skriver i salgsopstillingen;

“Med hele 381 m2 er denne unikke liebhaverlejlighed i Aalborgs midte ikke blot byens flotteste og fedeste lejlighed, men formentlig også den største! Og ikke nok med det – den har også en af byens allermest attraktive beliggenheder, nemlig på Nytorv, lige i hjertet af Aalborg, lige her hvor det hele sker.”

Nordjyllands dyreste lejlighedshandel blev en realitet i september 2016, hvor en nybygget penthouse lejlighed på Havnefronten blev solgt for 13,5 mio. kr.

I februar 2017 blev en penthouse-lejlighed i det nye spændende byggeprojekt The Old Yard sat til salg for 14,5 mio. kr.

Du kan se salgsopstillingen på lejligheden på Nytorv her

Aalborg Karneval præsenterer nyt flot overskud

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Man kan ikke sige Aalborg uden karneval, og det nyeste regnskab for Aalborg Karneval viser, at fremtiden ser aldeles lys ud for den store årlige begivenhed.

I 2016 kunne Aalborg Karneval præsentere et rekordoverskud op hele 1.509.819 kr og det er i år fulgt op med et overskud på 861.085 kr. Det skriver Aalborg Karneval i dag i en pressemeddelelse.

Aalborg Karneval meddeler, at den glædelige udvikling er kulminationen på en række strategiske tiltag samt en gennemgribende professionalisering af foreningen i de seneste fem år.

Mette Bugge, talsmand for Aalborg Karneval er da også fuld optimisme:

”Det er selvfølgelig en stor glæde at kunne præsentere et flot overskud for Nordjyllands absolut største kulturevent, som vokser år efter år. Det glæder mig nok allermest, at næsten 40.000 deltagere har købt loyalitetsarmbånd mod 33.000 året før.

Der er tydeligvis sket en kulturændring hos vores elskede karnevalister, som gør det til en fælles fest, hvor alle bidrager til at sikre, at vi fortsat kan forløse den kreativitet og glæde, som karnevallet besidder” fortæller Mette Bugge i pressemeddelelsen.

Deltagerrekord i Stjerneparaden

Aalborg Karneval blev i år afholdt i høj sol og det estimeres, at der var over 70.000 deltagere i Stjerneparaden, som er ny rekord.

Der blev også prøvet nye ting af – blandt andet “Tyrens Begravelse” på Gabels Torv og store blækspruttearme, som hang ud over Vesterbro langs Stjerneparaden.

Aalborg Karneval er særdeles optimistiske for fremtiden.

”Vi vil naturligvis gerne fortsætte udviklingen af vores elskede karneval. De kommende år vil der være endnu mere fokus på kunstnerisk udvikling og samarbejde med andre lokale og nationale aktører.

Jo flere loyalitetsarmbånd vi sælger, desto flere spændende tiltag kan vi igangsætte til gavn for deltagerne” fortæller talsmand Mette Bugge.

Teamet for Aalborg Karneval 2018 er “Til vands, til lands og i luften”. Du kan tilmelde dig begivenheden lige her.

Toprokade i køkkenet: Ruths Hotel henter profil tilbage efter mange år

Skrevet af: Michael Qureshi

Forleden blev det meldt ud, at Brøndums Hotel mistede deres profilerede topkok Michel Michaud.

Der gik dog ikke mange dage, før det blev meldt ud, at Michaud vender tilbage til sin tidligere arbejdsplads, anerkendte Ruths Hotel i Skagen.

Michaud forlod Ruths som køkkenchef i 2014.

Nu har Ruths nye køkkenchef Jakob Spolum har netop ansat sin tidligere læremester – den kendte kok Michel Michaud, i en helt ny stilling.

Målet er at sikre og udvikle den originale og autentiske brasserietradition, som det kendte nordjyske badehotel har opbygget over årene.

Afløste Dennis Juhl

Jakob Spolum overtog dirigentstokken 1. september fra Dennis Juhl, der i fredags åbnede Restaurant Textur i Aalborg.

Køkkenchef Jakob Spolum glæder sig til samarbejdet med en kapacitet som Michaud. Bl.a. ser han frem til dagligt at få direkte adgang til den kendte koks mange fifs og tricks, når de begynder samarbejdet den 10. oktober.

”Michaud var min mentor og læremester, dengang jeg var kokkeelev på Ruths Hotel og han var køkkenchef. Han inspirerede mig, lærte mig det franske køkkens klassiske grundprincipper og var samtidig som en far for mig. Det bliver så godt at få alle hans historier, opskrifter og metoder helt tæt på igen,” siger Jakob Spolum.

Glæde på Ruths Hotel

På Ruths Hotel glæder man sig til det nye og kreative samarbejde, bl.a. fordi man længe har ønsket at positionere forskellen mellem hotellets to køkkener, Brasseriet og Gourmetrestauranten, endnu mere tydeligt.

Jakob Spolum har ansvaret for begge steder, og Michaud skal udelukkende have fokus på kvalitet og produktudvikling i det originale Franske Brasserie.

Direktør Peter Christian Jensen fortæller, at det kendte badehotel – via samarbejdet mellem Jakob Spolum og Michaud, ønsker at få mulighed for at rendyrke det klassisk franske brasseriekøkken.

”Vi vil gerne fremstå som bærere af den stolte franske køkkentradition, som Michaud allerede i 70’erne var med til at indføre i Danmark. Michaud skal, i Brasseriet, ikke arbejde direkte i køkkenet og ved komfuret, til gengæld skal han inspirere os alle – inklusive vores gæster, med gode historier om sit liv med det franske køkken og dermed sikre at Ruths Brasserie fremover kan videreføre hans viden og håndværk.”

Michaud elsker Skagen

Michel Michaud har længe overvejet, hvordan han både kunne dele sin glæde ved det franske køkken uden at skulle deltage i det ofte hårde arbejde ved komfuret og samtidig bevare sin tætte tilknytning til Skagen.

”Jeg elsker Skagen, jeg elsker naturen og så elsker jeg at udvikle opskrifter og lave god mad. Det får jeg fuld adgang til nu, hvor jeg – i samarbejde med de mange dygtige og spændende folk på Ruths Hotel, får mulighed for i al ydmyghed at forfine det franske køkken på Ruths Brasserie uden at skulle arbejde på fuld tryk”.

Michel Michaud vil organisatorisk være ansat under køkkenchef Jakob Spolum med fokus på udvikling af det franske brasserie samtidig med, at han vil fungere som en slags historiefortæller og inspirationskilde til hotellets mange interesserede gæster.

For andet år i træk: Nordjylland slog København i Cook Off

Skrevet af: Michael Qureshi

Det blev til endnu en nordjysk sejr, da Copenhagen Cook Off for andet år blev afviklet i København.

Søndag eftermiddag dystede et nordjysk kokke-hold bestående af kokke fra Strandhotellet i Blokhus, to fra Restaurant Rusk og en fra La Locanda imod et stærkt københavnsk kokke-hold.

Og det blev nordjyderne, der igen kunne tage sejren med hjem. Sidste år blev det også til en nordjysk sejr i første udgave af den her Cook Off.

Fantastiske rammer i København

Det var fantastiske rammer, som de to kokke-hold dystede på Nordre Toldbod ved Løgismose Vin, mad og delikatesser.

Der skulle laves en forret og hovedret basere på nordjyske råvarer, hvor hovedretten blandt andet var fra Rosenbeck Frilandsgris.

Holdkaptajn Mikkel Espensen fra Strandhotellet var naturligvis stolt over den nordjyske sejr.

“Det var dejligt, at vi kunne tage den med hjem igen. Vi havde lidt udfordringer undervejs, hvor der til tider manglede strøm i køkkenet. Men som man siger i Aalborg “Ork Satme” det var en skøn sejr,” sagde Mikkel Espensen efter sejren.

Det stærke dommerpanel var Anders Halskov, Ken Tellufsen og Morten Krogholm.

MigogAalborg har skrevet om de fire kokke, der repræsenterede Nordjylland.

Her kan du læse om

Marc og Simon fra Restaurant Rusk

Kid fra La Locanda

Mikkel fra Strandhotellet

Søgaards Bryghus bliver i familien: Der kommer til at ske en del

Skrevet af: Michael Qureshi

Tidligere på året blev Søgaards Bryghus sat til salg, efter Claus Søgaard havde stået i spidsen for restauranten og Aalborgs eneste mikrobryggeri siden 2004.

Det var noget, der fik en hel del opmærksomhed, fordi Søgaards Bryghus er blandt de mere etablerede spisesteder i byen.

Nu kan MigogAalborg så fortælle, at Bryghuset er taget af markedet, og det bliver endda i familien.

Fra Abbey Road til Søgaards

Fremadrettet kommer Lisa Søgaard og Ole Christiansen til drive Søgaards Bryghus. Lisa Søgaard er gift med Claus Søgaard, og driver i forvejen de tre steder Penny Lane, Maggie Mae og Abbey Road Café.

Ole Christiansen har været daglig bestyrer af Abbey Road Café siden åbningen for fire år siden, og skal nu prioritere alle sine kræfter på Søgaards Bryghus.

“Vi er rigtig glade for den her løsning. For Claus (Søgaard) har det været kærligheden til selve bryggeriet, som primært har drevet ham, og den del kommer han stadig til at stå for.

Han kigger også lige nu på mulighederne for at skabe andre projekter, hvor vi har talt om et destilleri. Ole bliver så daglig leder på Søgaards Bryghus, og jeg supplerer ham på de overordnede linjer,” fortæller Lisa Søgaard til MigogAalborg.

Alt kører som normalt året ud

Dermed kommer Søgaards Bryghus også til at køre deres populære julefrokoster som altid her i 2017.

“Det kan sagtens have spillet en rolle for nogen, at de har set, at vi har haft det til salg. Nu kan vi i hvert fald understrege, at alt kører, som det plejer her på Søgaards Bryghus året ud,” fortæller Lisa Søgaard.

Men når 2018 melder sin ankomst, så kommer der til at ske ændringer. Der er store ambitioner med Søgaards Bryghus.

“Vi skal nytænke konceptet og sikre, at Søgaards Bryghus følger med det “nye” Aalborg. Der er åbnet rigtig mange spændende nye spisesteder i byen, og der skal vi sørge for, at Bryghuset også fremadrettet kommer til at spille en vigtig rolle i Aalborg.

Vi skal ikke konkurrere med gourmetstederne eller noget, men som spisested er Søgaards noget helt unikt, fordi vi er de eneste med eget bryggeri,” siger Ole Christiansen.

Bliver noget helt andet

Han glæder sig til at komme ordentligt i gang med udfordringerne, der venter med Søgaards Bryghus.

“Det bliver noget helt andet end på Abbey Road. Der er et langt større personaleansvar her, men der er også et enormt potentiale på Søgaards Bryghus. Vi har enormt mange glade gæster i forvejen, men jeg tror, at vi med et nyt koncept kan ramme endnu bredere,” fortæller Ole Christiansen.

Han suppleres af Lisa Søgaard;

“Den eneste grund til at både Ole og jeg kan bruge vores kræfter på Bryghuset er at vi har et helt fantastisk personale på de øvrige steder. Vi har et personale, der går ind og tager en masse ansvar på sig, og derfor er vi helt trygge ved, at de steder kører, som de skal,” siger Lisa Søgaard.

Aalborg spændende by med restauration

De ser begge Aalborg som en utrolig spændende by at drive restaurationer i.

“Da jeg flyttede fra Aalborg i 2000, var vi langt bagefter Aarhus og København. Der var jo stort set kun Rosdahls som noget ekstraordinært. Da jeg så flyttede tilbage igen, kunne jeg mærke, at byen var helt forandret.

I dag er vi lige i hælene på Aarhus og København. Der sker så meget med byen, og der kommer hele tiden en masse nye tilflyttere. Vi er overbevist om, at Søgaards Bryghus følger med tiden, og bliver ved med at fylde noget i Aalborg,” siger Ole Christiansen.