Legendariske steder på listen: Disse værtshuse skal du prøve i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Vejgaard Kroen
Vejgaard Kroen

Aalborg er verdensberømt for Jomfru Ane Gade, og der er både noget spændende og dejligt ved én samlet festgade.

Byen byder dog også på meget mere end den legendariske gade. Vi har rigtig mange værtshuse, som alle har det tilfælles, at de rummer en masse charme, historie og ikke mindst billige øl.

Og ind imellem har man altså bare brug for en kold og en hyggelig snak på den lokale.

Her på redaktionen har vi sat os for at hjælpe vores medborgere ved at udarbejde en rute, der tager dig forbi nogle af de vigtigste bodegaer i og omkring Aalborg centrum.

Svært at begrænse det

Det er svært at begrænse sig, men vi har prøvet: Vi har kogt listen ned til 10 steder (inklusiv et spisested, så vi fik lagt en god bund), som hovedsageligt er placeret i den østlige del af centrum.

Der er også rigtig mange perler i andre dele af byen. Vores vært Zjakalen har blandt andet besøgt en del af de legendariske steder i vestbyen. Det kan du se lige her:

For at give dig den bedste og mest autentiske læseoplevelse, har vi selvfølgelig kastet os udi gonzojournalistikkens fineste kunst og gået ruten selv: 4 kammerater på tur, som trængte til at få vendt verdenssituationen over en (hel del) øl.

Den ambitiøse rute

1: Cafe Frederiksberg

Vi starter turen med en promille på 0 på Aalborgs største værtshus og tilmed et af de ældste: Den har haft sin nuværende beliggenhed siden år 1900.

Der er på aftenen et privat selskab i det store lokale, så vi placerer os i den mindre afdeling, hvor de første stamgæster allerede har fundet deres vante plads. Farverne er brune, der hænger gamle whiskytønder overalt, fodboldtrøjer pryder loftet og spillemaskinerne står og lyser heftigt i det ene hjørne.

Klokken er kun 17, og aftenen er lang endnu, så vi starter stille og roligt ud med en Thy Classic.

Vi har egentlig lovet os selv at nøjes med én enkelt øl pr. sted, så vi kan klare os igennem aftenen, men den venlige bartender lokker med en Bering Bryg Havskum, som var … speciel.

”Det smager af en blanding af cola og juleøl” udbryder en af kompagnonerne. Selvom den tunge Havskum-øl fylder godt i maven, kan vi alligevel mærke sulten trænge sig på…

Prisniveau: 19 kr. for en flaskeøl
Distance til næste stop: 130 meter.

Café Frederiksberg i al sin pragt

2: Den lille Havfrue

Vores mødre har altid fortalt os, at vi skal lægge en god bund, så vi ikke bliver dårlige – derfor er Den lille Havfrue i Vejgaard helt oplagt som et lille pitstop.

Vi indtager solide retter som Boller i karry, Tarteletter og Brændende Kærlighed, selvfølgelig med en kold grøn Tuborg on the side.

Betjeningen er hurtig og god og der er ingen tvivl om, at gammeldags dansk mad er vejen frem, når de historiske værtshuse skal besøges.

Prisniveau: 85 kr. for en god portion Brændende Kærlighed + en kold øl.
Distance til næste stop: 25 meter.

3: Kahytten

Vi skal heldigvis kun bevæge os 25 meter, før vi igen kan træde ind ad døren til den velkendte mix af cigaretter og hyggelig stemning.

Her skal der betales kontant, men så er det godt vi har en sønderjyde med, som altid har lidt mønter i baglommen.

Vi sætter os ved baren, hvor vi falder i snak med en lokal beboer, som er meget stolt af bydelen Vejgaard:

Det er en by i byen. Vi har sgu alt. Og bydelen er nødt til at have 4 værtshuse for at slukke tørsten på os.” Det er noget vi kan li’, så vi bestiller straks en kold.

Stedet er dejlig intimt, og det obligatoriske Underberg-bælte hænger selvfølgelig på væggen. For at afgøre hvem der skal give en omgang på næste stop, spiller vi en gang tombola, hvor laveste nummer skal have penge op ad lommen.

Prisniveau: 19 kr.
Distance til næste stop: 300 meter.

4: Vejgaard Kroen

”Eeej se nu der. Sådan et par unge knejter!” Det er, hvad der møder os, da vi træder ind på den hyggelige kro, som emmer af liv.

Klokken har efterhånden ramt 20, og jukeboksens bløde toner betyder også aftenens første dans på kroen. Vi føler os endnu ikke helt klar til at kridte danseskoene, så vi bestiller en gamle Carlsberg.

Den lokale beboer, som vi mødte på Kahytten, gør os selskab ved bordet og foreslår, at vi rafler om næste omgang. Lige i vores ånd!

Vejgaard Kroen er virkelig hyggelig, og gæsterne er nærmest én stor familie, som man hurtigt bliver en del af.

”Er der nogen der kan tysk? Hvad betyder “handy”?” lyder det fra baren. Igen drager vi stor nytte af at have en sønderjyde i blandt os, som straks hjælper med lidt oversættelse.

Én øl bliver til to, da vi hurtigt finder en taber af terningespillet. Promillen stiger og vi må videre…

Prisniveau: 19 kr. for en flaskeøl
Distance til næste stop: 700 meter

Foto: Vejgaard Kroen

5: Jægerstuen

Motion skulle være så sundt, så vi begiver os ud på en lille gåtur, før vi rammer Jægerstuen, der er fyldt med alt fra håndværkeren i overalls til de fattige studerende, som rafler inden Jomfru Ane Gade kalder.

Vi er efterhånden oppe på et halvt dusin øl, og bartenderen mener vi skal have lidt afveksling:

”I skal da have en tossekande. I får ikke at vide, hvad der er i, men den er god, billig og stærk” – vi er mere end overbevist og bestiller en kande til bordet.

Den er fremragende, og maven har godt af en lille kulsyre-pause. Et perfekt valg, selvom promillen ikke mærker nogen stilstand.

Prisniveau: 125 kr. for en tossekande (nok til 4 mand)
Distance til næste stop: 130 meter

Den berømte Tossekande. Ingredienser: Alt det gode

6: Søkroen

Stedet er propfyldt med røg, latter, mennesker og ikke mindst musik. Vi er åbenbart trådt direkte ind i et privat arrangement, som vi dog hellere end gerne må deltage i.

”Velkommen til, her er faktisk rigtig hyggeligt!” siger en stamgæst til os, og vi må give ham ret. Sikke en stemning.

En lokal musiktrio spiller op til dans, og den opfordring følger flere, selvom dansegulvet er på størrelse med en telefonboks.

Vi tager stilling i baren, og inden længe deltager vi i fællessangen: ”Vi skåler med vore venner og dem som vi kender, og dem som vi ikke kender, dem skåler vi med!” – og det gør vi dén grad. Denne gang flankeret af en dejlig gulddame fra Tuborg.

Prisniveau: 20 kr. for en flaskeøl.
Distance til næste stop: 200 meter

7: Færøkroen

Hvis der er noget, der kendetegner de brune værtshuse, er det den fantastiske modtagelse, man får hver gang, og Færøkroen er ingen undtagelse.

Vi får en Albani Classic, og beslutter at vi skal have en lille sidevogn til. Klokken er jo efterhånden blevet 22.30.

Krofatter sidder også i baren, og han foreslår, at vi lader tombolaen afgøre, hvem der giver sidevognen. Krofatter trækker helt ufatteligt nr. 98 (ud af 100) og Fernet Branca’en bliver på husets regning.

Kroen er lige i vores ånd, og der er fyldt med hyggelige malerier, brune farver og en snakkelyst af den anden verden. Krofatter er i godt humør og fortæller et par mere eller mindre stuerene vittigheder – ”De er med i prisen!” får vi at vide.

Prisniveau: 20 kr. for en flaskeøl
Distance til næste stop: 1000 meter

En skarp på Færøkroen

8: Østerport

Vi kommer tættere og tættere på centrum, og klientellet bliver yngre og yngre. Østerport er en yderst populær beværtning, og stedet er propfyldt, da vi ankommer ved 23-tiden.

Der er en god (hjerte)varme indenfor, og gæsterne hygger sig med dart, terninger og røverhistorier. Tre gæster hiver pludselig et par musikinstrumenter frem og gamle Beatles-klassikere strømmer ud fra de nogenlunde afstemte guitarer. Fremragende!

Vi bliver nødt til at sætte os udenfor, men det er jo ikke noget problem, når stedet serverer en fremragende Irish Coffee. Lidt varme og et godt skud koffein er lige, hvad der skal til for at komme ovenpå, og det forhøjede energiniveau fejrer vi ved at bestille en kold Carlsberg.

Udenfor er der dækket op med de klassiske rød/hvid-ternede duge, og man kan stadig ane tonerne af ”Let it be” indefra vandhullet.

Prisniveau: 20 kr. for en øl
Distance til næste stop: 130 meter

9: Hjerter Dame

Promillen begynder at nå et niveau, hvor man lige så godt kan indse, at morgendagens gøremål skal udskydes. Humøret er stadig helt i top og servicen, der møder os på Hjerter Dame er helt kanon.

Vi ser straks, at de har den legendariske Limfjordsporter på fad. Det kan vi ikke modstå, og den skuffer bestemt heller ikke.

Bartenderen kan dog godt se, at vi har nået et niveau, hvor vi kan lokkes til lidt af hvert. Den næste time står blandt andet på blindsmagning af Gin, en frozen Strawberry Daiquiri og røverhistorier af enhver slags.

Hjerter Dame er lidt anderledes end de andre steder og udsmykningen lidt mere moderne. Der hersker dog den samme stemning, hvor der er tid til en snak, en god joke og hvor musikønsker tages imod med kyshånd.

Prisniveau: 39 kr. for en STOR fadøl
Distance til næste stop: 220 meter

Imponerende udvalg på Hjerter Dame

10: Centralcafeen

Sidste stop i denne omgang, – og det er nok meget fornuftigt …

Centralcafeen er tæt af både røg og mennesker, og selvom vi efterhånden kører på de sidste dampe, slutter vi af med manér. Vi bestiller en kold Tuborg med sidevogn.

Prisniveau for en øl: 20 kr.
Distance til næste destination: Vi er færdige!

Se ruten rundt i Aalborg:

Du kan se den fulde rute lige her.

Det blev en våd, men fremragende aften, hvor vi samtlige steder oplevede en fantastisk og hjertevarm stemning.

Der er virkelig mange skjulte perler i Aalborg, som man skylder sig selv at prøve. Man kan nå en rigtig fin promille på sådan en aften, og endda til en rigtig god pris.

Vi har været nødt til at udelade en del steder. Hvilke steder, mener du, skulle have været med på listen?

Ikke så meget til øl? Tjek vores lækre cocktailguide her.

TV2’s julekalender hitter igen: Her kan I besøge stederne

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Juleaften nærmer sig med hastige skridt, og det betyder, at udviklingen i årets julekalender Tvillingerne og Julemanden også bliver mere og mere spændende.

Som sin forgænger, Ludvig og Julemanden, er årets julekalender, der første gang blev sendt i 2013 med et gennemsnitligt seertal på 1,2 mio., optaget lige her i Nordjylland.

I Tvillingerne og Julemanden følger man endnu engang julemanden Nicolas (Lars Hjortshøj), der bliver snydt af den onde Dr. Schwartz (Nicolaj Kopernikus).

Heldigvis får han hjælp de tvillingerne, Sine og Peter, der bor på Klarupgaard med deres bror, mor og far.

Herfra starter jagten på Lysets Sten, der ikke bare skal redde Nicolas  – men også hele julen. Det tager tvillingerne og Julemanden på en rejse gennem de mest attraktive lokationer i Nordjylland.

Det betyder samtidigt, at store som små i løbet af december har haft mulighed for at komme helt tæt på de kulisser, der har dannet rammerne for én af nyere tids helt store julekalenderhits.

Vi har samlet et overblik her:

Aalborg og omegn

Allerede i første afsnit kan vi følge både Julemanden, hans kone og tvillingerne, da de i anledning af december alle besøger julemarkedet på Gammeltorv.

Her bliver Nicolas hurtigt draget mod markedets mange lækkerier. Disse har vi samlet en udførlig guide over her.

Aalborg midtby

Nicolas er også især begejstret for skøjtebanen på C.W. Obels Plads, og alle deres praktiske planer bliver da også udskudt et par timer, da han hellere vil agere skøjteprinsesse.

Så hvis du vil skøjte i sporene på selveste Julemanden, så kan du faktisk det fra og med i dag, da byens splinternye skøjtebane har haft officiel åbningsfest. Det kan du læse mere om her.

Også i Cortesgyde blev der optaget flere scener til julekalenderen: Blandt andet den, hvor Nicolas, tvillingerne og Dr. Schwartz møder hinanden for første gang.

Aalborg Kloster står for skud i julekalenderen.

Ved flere lejligheder besøger Tvillingerne og Julemanden klosteret, hvor de blandt andet bevæger sig rundt under kirkefløjen.

Her står nogle af kulisserne stadig bevarede, og det er muligt at se dem på guidede rundvisninger i klosteret.

Aalborg Zoo

I Aalborgs Zoologiske Have kan man også prale af 15 minutes of fame  – her kiggede Tvillingerne og Julemanden nemlig også forbi i 2013.

Her blev tvillingerne blandt andet vist hvordan man kom ind i isbjørneburet. Den selvsamme isbjørn kan du selvfølgelig også møde i zoo  – vi fraråder dog, at man forsøger at følge i Julemandens fodspor ind i buret.

På Zoofariscenen kan du også få taget årets julekort i selveste Julemandens kane, mens du overfor orangutangernes udeanlæg kan opleve (og gå ind i) den originale rekvisit i form af Stenens Grotte.

Læs mere her.

Klarupgaard

Julekalenderens absolutte hovedlocation er på den historiske Klarupgaard.

Her gik produktionsholdet ind på i alt 1100 kvm. for at skabe rammerne for tvillingernes hjem, hvor de bor med deres forældre, som herfra driver en gårdbutik med café samt catering.

Klarupgaard ligger knap 15 km. fra Aalborg på Egensevej 155, 9270 Klarup.

Hirtshals

Udover de mange aalborgensiske destinationer, så er der selvfølgelig også andre nordjyske locations, der er værd at besøge.

Blandt andet Hirtshals Fyr, som Dr. Schwartz jo bor i. Og en lille bonusinfo; så er mange af rekvisitterne fra hans laboratorium udlånt af Aalborg Historiske Museum’s apotekersamling.

Det siges at der engang var en apoteker, der forstod sig på mørk magi, og derfor var apoteket fyldt med mange forunderlige samt sære miksturer og salver.

Apotekersamlingen byder også på historier om tørret hjorte blod, theriak, heksemel, kongerøgelse og magisk jord. Samlingen kan også opleves efter aftale med museet.

Thingbæk Kalkminer

Thingbæk Kalkminer lagde også lokalitet til optagelserne, hvor centrale episoder af julekalenderens historie foregik i de underjordiske kalkminer.

Kalkminerne er desuden en fantastisk seværdighed hele året rundt. I december måned inviteres der blandt andet til spektakulær lysfest, hvor du kan se 3000 lys tændes i den mørke og kølige undergrund.

Skallerup

Dyregården & Ridecenteret hos Skallerup Seaside Resort var også en del af optagelserne til Tvillingerne og Julemanden. 

Her besøger Nicolas dyrefarmen i afsnit 3, hvor Carsten Knudsen går det forrygende som gåsefarmer. Og uanset om man er interesseret i at opleve kulisserne eller ej, så er den hyggelige gård uden tvivl et besøg værd.

Læs mere her.

Den søde juletid: Kaffebar er klar med risalamande cheesecake

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis der er noget Behag Din Smag er kendt for, så må det være at kunne behage vores smag.

Derfor kom det selvfølgelig heller ikke bag på os, da de i går annoncerede, at de måneden ud havde budt en helt særlig gæst velkommen i deres kagemontre.

Gæsten er nemlig højtidens helt store hovedperson:

Den gæst, man har ventet på hele året, og som man ifølge traditionen kun kan støde ind i juleaften.

Og her snakker vi altså ikke om en rundmavet mand klædt i rødt … (og det ville vel sandsynligvis også være imod enhver former for jule-rettigheder at spærre ham inde i en kagemontre … ?)

Nå, tilbage til hvad det hele handler om:

Nemlig julens helt uundværlige dessert; stoppestedet mellem mad og gaver, der lige kan lægge den perfekte bund og give den sidste energi, inden gavepapiret på grotesk vis skal flås af.

Nemlig – risalamanden!

Vi har før skrevet om risalamande som is, men nu har Behag Din Smag valgt at den syndige dessert også skal nydes som en kage!

Og ja, I læste rigtigt – rislamande i kageform!

Behag Din Smag har nemlig igen tryllet i køkkenet og har skabt en fuldstændig uimodståelig risalamande cheesecake.

Den perfekte synergi

Selvfølgelig lavet på ægte risengrød og med gele af kirsebærsovs.

Derudover slipper man også for enhver form for stressfaktor over at skulle finde the one and only mandel – i den knasende kiksebund er det nemlig umuligt ikke at få fingrene (eller gaflen?) i én, da den er spækket med de lækreste, sprøde mandler.

Kombinationen af kage og risalamande er ikke noget, vi tidligere har stiftet bekendtskab med; og det var dermed svært at gennemskue, hvad vi skulle forvente.

Men, men, men … du kan forvente lige præcis, hvad det er: En perfekt synergi af den søde smag af risalamande og det bløde, men dog mere kompakte, konsistens fra cheesecake.

Alt i alt en gennemført smagsoplevelse, hvis du er vild med julens all time favorite dessert – og den søde ventetid til juleaften, føles lidt for lang.

Du finder Behag Din Smag på Gabels Torv.

Mikael forfulgte drømmen: Nu tilbyder Wine by Linde helt særlige vinoplevelser

Skrevet af: Frederikke Hougaard Hansen

Tag chancen og spring ud i noget nyt!

Det er et råd, som psykolog, Mikael Linde, dagligt giver sine klienter, og som han i år selv valgte at følge.

Derfor sprang han selv ud i en drøm, der havde ulmet længe. Dette er nu blevet til Wine by Lindeen online vinimport, salg og smagninger.

En stor kontrast til de jobopgaver, han har været vant til.

For Mikael er det dog ikke selve salget, der er i fokus – men oplevelsen.

For som han siger: “Vinen er bare ét element ud af en større oplevelse”.

”Jeg har altid beskæftiget mig meget med vin og har et stort kendskab, dels gennem en tidligere uddannelse som tjener fra restaurant Kellersgaard i Aarhus, men mest af ren interesse og nysgerrighed,” fortæller Mikael Linde og tilføjer:

”Jeg er ikke interesseret i at sælge vin, bare for at sælge. Jeg vil gerne give folk en oplevelse!”

For at kunne give folk et godt kendskab til vinen, og lade dem få oplevelsen af vinen, inden de køber, har Mikael valgt at fokusere på vinsmagninger og hans innovative smag-før-du-køber koncept.

Vin skal ikke bare drikkes 

For Mikael er vin ikke noget der bare skal drikkes.

Det er en sanselig oplevelse, og der ligger også fortællinger bag vinen om de mennesker, der laver den, den kultur og det land, som også bærer sit præg på vinens tilblivelse.

”Min tilgang er, at jeg synes, folk skal smage vinen før de køber den; at den ikke blot bliver en markedsgenstand, i lighed med mange andre produkter,” siger Mikael og tilføjer:

”Jeg vil sælge vinsmagninger – komme ind i folks hjem og møde dem i øjenhøjde, skabe relationer og fortælle alle historierne, der kan skabe de gode oplevelser.”

Det at drikke vin er ofte forbundet med vores hyggekultur, og mange kombinerer nok vin med det at være sammen på den gode måde.

Mikael mener derfor at der skal større fokus på oplevelse og smag i vinkøb fremfor salgssnak vedrørende priser, tilbud, lovprisninger mm.

”Når jeg er nede og snakke med leverandører, så handler det heller ikke kun om antal og pris – man skal lære vinen og producenterne at kende.

Det handler i højere grad om at finde ud af hvem der har lavet vinen – hvad de hedder og hvilken familie de kommer fra?

Hvordan startede de, og hvilke udfordringer har de haft? Det er sådan noget, der skaber relationer og gør det mere nærværende.” siger Mikael.

Satser stort på søde vine

I sommer var Mikael i Italien og Tyskland, for at købe en masse forskellige vine med hjem.

Inden han kunne stå inde for flaskerne, skulle de først gensmages i Danmark- det er jo ikke altid, at en italiensk Valpolicella smager lige så godt i Danmark, som den gør med udsigt over italienske vinmarker.

”Jeg er startet med Italien og Tyskland, da det er de lande, jeg bedst selv kan lide vinene fra.

Det er primært Valpolicella i Italien og Mosel i Tyskland, men over tid, kommer der flere områder til.

Jeg vil gerne have den søde og aromatiske Moselvin ned i danskernes vinglas, da den passer utroligt godt til rigtig meget mad eller også bare er et forfriskende godt glas vin.

Det er ikke kun fordi, det er søde vine, at jeg er gået efter Mosel, men især også fordi de har en fantastisk smag, og fordi jordbundsforholdene er noget helt særligt,” fortæller Mikael.

Fra lette tyske til tunge røde

Wine by Linde startede for alvor op i september, men har allerede nu haft en del vinsmagninger.

Det er muligt at booke Mikael til vinsmagning i både eget hjem og i hans private rammer. Ved at være til stede i hinandens hjem på den måde, har man fra start en tættere relation og kan bedre nyde oplevelsen sammen.

Wine by Linde tilbyder vinsmagning med temaerne:

”Godt og blandet”

Hvidvine fra Tyskland – fra tør til sød til sødere

Rødvine fra Valpolicella

Økologiske vine – herunder blandt andet økologiske Amaroner.

Vinsmagning kun for kvinder

Ikke fordi de skal belæres, men for at give dem muligheden for at være i selskab kun med kvinder, og hvor der er plads til dem, som måske har en vis usikkerhed, når det kommer til vinsmagning.

”Det er ikke fordi, at der ikke er vinsmagninger kun for mænd, men vi vil gerne slå et slag for kvinderne, så de kan gå hjem og udfordre deres mænd lidt, når det kommer til vin,” siger Mikael.

Mikael har erfaret, at især kvinder holder sig fra vinsmagninger, fordi de har en oplevelse af at, det har de ikke forstand på, og det er netop den holdning, han gerne vil udfordre.

Vinsmagning er en individuel oplevelse, og der er ingen rigtige og forkerte ting at sige – det handler om smag, og smag er individuelt.

Mikaels hustru Rikke fortæller:

”I min omgangskreds findes der mange forskellige kvindekredse, og det er bare sådan, at man som kvinde i et forum kun med andre kvinder, måske lettere kan stille spørgsmål uden at føle sig dum eller usikker.

Vi kommer ikke udenom, at der er en udbredt stereotyp opfattelse af, at mænd har mere forstand på vin, og at mange kvinder – ikke alle – holder sig lidt i baggrunden.”

Smag-før-du-køber koncept

Det er ikke sikkert, at man har samme smag som den vinhandler, man køber vinen hos. Derfor mener Mikael, at den bedste måde at blive vejledt på, er ved selv at smage.

Mikael præsenterer for os et koncept, han tilbyder til alle i Aalborg Kommune, som virkelig får ham til at skille sig ud fra andre vinhandlere i Aalborg.

Hvis du skal have gæster, holde en fødselsdag, en reception eller andet, og gerne vil være helt sikker på at få den rigtige vin, så er Mikael manden du skal have fat i.

Mikael kører ud med vinprøver, hvor du i dit eget hjem kan smage på forskellige vine og blive guidet af Mikael.

Det koster kun 99 kr. for to personer at smage tre forskellige vine, men køber du for minimum 750 kr., får du smagningen gratis!

Følg Wine by Linde på Facebook og Instagram, hvor Mikael præsenterer årets jule-Amarone, og hvor du kan deltage i adventskonkurrencer, hvor der er magnumflasker på højkant!

Ønsker du at bestille vin eller vinsmagning, bedes du kontakte Wine By Linde på Facebook.com/winebylinde eller på telefon 31 19 44 77.

Mikael tilbyder gratis afhentning og levering i Klarup og levering for kun 39,- kr. i resten af Aalborg Kommune.