Sommer i Aalborg: Disse cocktails skal du smage

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

“Der var engang en torsdag aften, hvor MigogAaalborg begav sig ud på en seriøs byvandring i den gode sags tjeneste.”

Sådan begynder historien om den aften, hvor vi satte os for at udarbejde en cocktail-guide til vores læsere.

Højt niveau og store ambitioner

De seneste år er Aalborg virkelig kommet efter det, når vi snakker om niveauet på cocktails. Det er ikke længere nok, at alkoholprocenten er høj, og pynten er pragende.

Ambitionsniveauet er højt – og det kan både ses og smages.

Vi udarbejdede på forhånd en rute, som vi mente, kom vidt omkring i byen. Uanset hvilken smag man har, og hvad man ellers kommer for.

I samarbejde med barerne forsøgte vi at udvælge et par signaturdrinks, som de hver især var særligt stolte af.

På trods af kun fem stop på ruten lykkedes det alligevel at få serveret intet mindre end 24 cocktails; hvilket vel bare viser, at der ikke er mangel på gode valgmuligheder, når man vil have en lækker én af slagsen!

Helmuth Bar & Kitchen, Boulevarden 28

Der var slet ingen tvivl om, da vi planlagde vores cocktail-rute, at Helmuth skulle være første stop.

På Helmuth møder man et crossover-koncept, som ikke ses magen til andre steder i byen. Her shaker bartenderen drinks i lange baner, imens tjeneren suser forbi med hjemmelavede pizzaer og snacks.

Udover at have et bredt udvalg af vin, champagne og øl så er Helmuth især kendt for deres udsøgte og spændende cocktails, som alle er udviklet specielt til baren.

The Boulevard og Helmuth.

Her fik vi serveret The Boulevard og Helmuth, som er to af Helmuths bedst solgte cocktails.

The Boulevard: Absolut Vanilla, Cherry Herring, Passoa Passion, sukkersirup, citron og tranebær

Helmuth: Absolut Vodka, kiwi, lime, mynte, sukkersirup, gingerbeer

Begge cocktails var helt utroligt lækre! Man kunne virkelig smage, at der er kræset for detaljerne og tænkt over sammensætningen af ingredienser.

Dog vil vi især gerne fremhæve Helmuth, som med sin overraskende og friske eftersmag af ingefærøl fik vores hjerter til at banke en ekstra gang: Godkendt!

Se resten af cocktailkortet her.

Den Nordiske Ambassade, Jomfru Ane Gade 9

Ærligt talt: Her vidste vi slet ikke, hvad vi skulle forvente.

Den Nordiske Ambassade er splinterny på stammen af barer i Gaden, men har fra start gjort sig bemærket med deres stærke koncept.

Cocktail-kortet byder på 10 valgmuligheder – 8 af dem er lavet på snaps(!).

Allerede her ringede alarmklokkerne for de af os, som måske har været lidt for ivrige efter snapseflasken ved højtiderne.

Men al vores tvivl blev gjort til skamme.

Odins Morgenkaffe: Vodka, Aalborg Basis kaffesnaps, sukkersirup, sødmælk.

Med hjælp fra en konsulent er det lykkedes dem at skabe den helt rigtige kombination af ingredienser, og pludselig virker snapsen slet ikke så farlig.

Da stedet stadig er meget nyt, var det selvfølgelig svært at udvælge en signaturdrink. Vi endte derfor med at få serveret hele fem af slagsen.

Alle var fantastisk gode, men vi vil især fremhæve to af dem:

Odins Morgenkaffe: Vodka, Aalborg Basis kaffesnaps, sukkersirup, sødmælk (Must try! Du bliver overrasket!)

Elverpigens Nektar: Vodka, æblejuice, hyldeblomst, danskvand

To gode bud på kommende signaturdrinks – med og uden snaps!

Se resten af cocktailkortet her.

Konrad, Jomfru Ane Gade 9

Selvom det tit går op i hat og briller i Jomfru Ane Gade med shots og fadøl i lange baner, så er det også muligt at finde et sted, hvor man kan nyde en eksklusiv cocktail.

Konrad er stedet, hvor du både kan nyde en enkelt cocktail i de bløde sofaer og danse til de største hits til langt ud på natten.

Zombie: Havana 3 års rom, Havana 7 års rom, Abrikos Brandy, Wray & Nephew Overproof Rom, Grenadine, passionspuré, lime, orgeat mandelsirup, ananasjuice

Vi fik på de guldbelagte borde serveret en Espresso Martini og en Zombie – Konrads absolutte best-sellers.

Espresso Martini: Smirnoff Vodka, Kahlua, espresso, sukkersirup, kaffebønner

Zombie: Havana 3 års rom, Havana 7 års rom, Abrikos Brandy, Wray & Nephew Overproof Rom, Grenadine, passionspuré, lime, Orgeat mandelsirup, ananasjuice

Vi var især begejstrede over Zombie, som på trods af sit store indhold af rom, gled direkte ned, som et glas saftevand!

Det er endnu ikke muligt at vælge sine drinks hjemmefra, men til gengæld har Konrad – som det eneste sted på ruten – et omfattende menukort, som er opdelt efter smag: Friske, søde, stærke, klassiske osv.

Det burde altså ikke være noget problem at vælge den rigtige, uanset hvor mange Zombies man har kørt ned inden: Plus point!

Café Vesterå, Vesterå 4

I dagstimerne er Café Vesterå én af byens mest populære spisesteder – deres burger løb tilmed af med en andenplads, da Gastromand kårede Byens Bedste Burger. Men det er ikke det eneste, som Vesterå er gode til.

Når mørket falder på, forvandles caféen til en ultrahot natklub, hvor tonerne fra den elektroniske musik og synet af de farvestrålende cocktails får det til at glitre for øjnene af ren og skær begejstring.

Mojito, Cosmopolitan og Miami Heat.

Vesterå har man specialiseret sig inden for de klassiske drinks.

Også her var det svært at vælge signaturdrinks – for det betyder jo, at man skal vælge nogle fra!

Vi endte dog med at sætte sugerøret i en Mojito, Cosmopolitan og Miami Heat – sidstnævnte en ægte Vesterå-klassiker, da de var de første til at introducere cocktailen for Aalborg.

Mojito: Havana Club 3 años, limeskiver, mynteblade, rørsukker, sprite

Cosmopolitan: Absolut vodka, triple sec, limejuice, kirsebærjuice

Miami Heat: Havana Club 3 años, appelsinskiver, rørsukker, mangolikør, limejuice, lemon soda, grenadine

Der er ikke så meget at sige; andet end at hver eneste dråbe blev drukket med stor velbehag. Vesterå ved, hvad de laver – og det kan smages!

Se resten af cocktailkortet her.

Zwei Grosse Bier Bar, Jomfru Ane Gade 10

Ganske vist er Zwei Grosse Bier Bar mest af alt kendt for store fadøl og jægerbombs på bedste afterski-manér, men er du til schlagermusik, dans på bordene og (KÆMPE)store drinks, så er bier baren alligevel en ret god destination på en festlig aften.

Derudover har Zwei Grosse også for nyligt sørget for, at vi ikke behøver at nøjes med at feste fra torsdag til lørdag. Hele sommeren spiller live-musikken nemlig allerede fra om onsdagen, så der er rig mulighed for at kigge forbi.

Placeret i varmelampernes skær med udsigt til Aalborgs mest festlige og pulserende gade, fik vi serveret to af Zwei Grosses mest populære drinks: Astronaut og Schi-wasser.

Det første der slår én, er størrelsen! For her er der virkelig ikke sparet på dråberne – men det klager vi ikke over.

Det næste er den ikoniske Astronaut-is, som pynter på toppen af drinken.

Med Zwei Grosse som sidste destination på cocktail-ruten var promillen på dette tidspunkt på sådan et stadie, at det nærmest var som at se stjernen på toppen af juletræet (Oh tannenbaum, oh tannenbaum!).

Smagen er heller ikke sådan lige at glemme – og faktisk smager den stort set, som den ser ud: Frisk, festlig og med barndommens uskyldige smag af lemonade på pind. Lækkert!

Astronaut: Gordons Gin, Passoa, Monin Grenadine, Monin Lime Juice, Schweppes Lemon, Astronaut-is

Schi-wasser: En “hemmelig” drink, som ikke er repræsenteret på menukortet. Det skal dog ikke afholde dig fra at bestille den. Men tør du?

Og her sluttede ruten på første udgave af vores cocktail-guide. Men med den fart Aalborg har på, så er det slet ikke usandsynligt, at der kommer en efterfølger. Indtil da: Skål – og god sommer!

Lækker mad til hverdagen: KaffeFairs nye koncept kan alle være med på

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Du kender det måske?

Opvasken har hobet sig op i samme luftlag som den filtrede knold på toppen af hovedet, som efterhånden er fast inventar, når man omsider er halvvejs gennem ugen.

Den gastronomiske kreativitet er i samme sølle forfatning. Nu er der en redning i KaffeFairs nye hverdagskoncept: Folkekøkken.

Fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 17.00- 20.00 kan aalborgensere invitere deres nabo, ven, partner eller kollega forbi KaffeFair på Strandvejen og spise sig mætte og glade for den nette sum af 85 kr. per mand.

Derudover kan der tilkøbes både forret og dessert – hvilket vil sige, at man på en ganske almindelig hverdagsaften kan forkæle sig selv med en treretters menu for under 200 kr. Dertil kan der opgraderes med en flaske vin for kun 200 kr. eller 40 kr. pr. glas.

Hos MigogAalborg besluttede vi os for at teste konceptet, og besøgete derfor KaffeFair på Strandvejen på en ikke særlig glamourøs, onsdag.

Og på netop sådan en dag er det oplagt at slå vejen forbi KaffeFairs nyeste afdeling.

Stemningen er uformel og hyggelig. Prisen er mere end fair, og man er garanteret ikke at gå sulten i seng.

Gennemført lækkerhed

Denne onsdag stod Folkekøkken-menuen på spansk hakkebøf med bagte grøntsager og krydrede kartofler som hovedret, men vi sprang selvfølgelig også på både forret og dessert – hvilket viste sig, at være et klogt træk.

Forretten var denne dag blomkåls-pannacotta, sprød kalkunchorizo samt grillet ølandsbrød med en lækker cremet grønkålspesto. Frisk og smagfuld og godt afstemt imellem det salte og søde.

Da sidste bid velstegt hakkebøf i hovedretten var sunket, var vi allerede kommet godt rundt fyldt godt op på alle fronter af sansespektret.

Men selvfølgelig måtte aftenen fuldendes med dessert, som denne dag stod på kokkens udvalgte kagetapas bestående af henholdsvis hindbærsnitte, cheesecake, islagkage og brownie.

Det gennemgående for retterne var først og fremmest, at de var velsmagende og ærlige: Man får, hvad man bestiller – og meget mere til.

Der er slet ikke nogen tvivl om, at KaffeFairs køkken har flair for kokkekunsten og ved, hvad der skal til for at få en ganske almindelig hverdagsret til at blomstre, både smags- og udseendesmæssigt:

Det sprøde ølandsbrød knasede i ganen, hakkebøffen smeltede på tungen og garnituren var afstemt, mens kagetapas-tallerkenen sang en duet så sød, at den overgik enhver godnatsang.

Alt i alt en perfekt måde at fejre en ganske almindelig og uformel hverdagsaften på – uden at gå på kompromis med hverken smag eller det gode selskab – og uden at få et hul i pengepungen.

Ugens fristende Folkekøkken-menu bliver løbende præsenteret på KaffeFair’s Facebookside.

Du kan holde dig opdateret her.

Kvalitet og ærlig mad for 85 kr.

KaffeFair Strandvejen er den socialøkonomiske virksomheds seneste satsning. I marts måned kunne de slå dørene op til den nye restaurant og café.

Med denne beliggenhed kan KaffeFair være tilstede i den bydel, hvor mange aalborgensere har deres hverdag. Strandvejen er central, men alligevel tilpas tilbagetrukket fra centrums til tider hektiske stemning.

Det betyder, at der blandt andet har været rum til at dyrke nogle af de folkelige koncepter og værdier, som den socialøkonomiske virksomhed især er kendte for – og stolte af.

Især lørdagsbrunchen og de store månedlige langbordsspisninger, Aalborg Spiser Sammen, har været en bragende succes, og derfor udvider caféen nu med det nye hverdagstiltag, Folkekøkken.

Hverdagsretter med et twist

Som med alt andet hos KaffeFair er der i deres Folkekøkken tænkt over hver en detalje. Foruden at kreere genkendelige livretter med et kulinarisk twist, gør køkkenet også en dyd ud af at tænke forbruget af råvarer bæredygtigt.

“Vi bestræber os på at kunne servere økologisk, folkelig mad med lokale rødder – og vi bruger det, der er i sæson og tænker over, hvordan råvarerne kan indgå som ingredienser på tværs af menuplaner for at reducere den typiske risiko for madspild”, fortæller Jørgen Rasmussen, som er kok i KaffeFair.

Du kan holde øje med menuen hos KaffeFair Strandvejen lige her.

Fylder storcentre til bristepunktet: Gurli Gris kommer til Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvem havde troet, at en lille tegneserie-gris kunne fylde storcentre til bristepunktet landet over?

Men sådan er det bare med Gurli Gris. Hun er blevet et globalt fænomen, som er elsket på samtlige kontinenter i verden.

I Kina mente de endda, at det blev så meget med Gurli og hendes skøre familie, at en kinesisk videodelingstjeneste fjernede 30.000 klip med Gurli Gris.

Angiveligt fordi Gurli Gris blev så populær, at hun blev brugt i modkulturer til skade for ‘mainstream værdier.

Fænomenet er skabt i England, hvor hun bærer navnet “Peppa Pig”.

Du kan møde Gurli og Gustav i Aalborg

I Danmark elsker vi derimod den glade gris og hendes lillebror Gustav, og børnene svælger de sjove små tegnefilmen med den lille gris i sig både fra Ramasjang og Netflix.

Nu kan børnene i Aalborg og omegn også møde selveste Gurli Gris. Tegneserie-hittet er for tiden på en større landstour i storcentre, og hvor end de kommer, så fyldes de helt op.

Når efterårsferien starter så kommer Gurli Gris og lillebror Gustav til Aalborg Storcenter. Det sker søndag d. 14 oktober klokken 12.00.

Det bliver en halv times show med søde sang og masser af sjov. Derefter kan alle børn kramme og få et billede sammen med Gurli og Gustav.

Først show og så en selfie med Gurli

Aalborg Storcenter skriver på sin Facebook-side;

“Der vil først være show. Det starter kl. 12.00 og varer ca. 30 minutter. Efter showet får børnene mulighed for at komme helt tæt på deres idoler og hilse på både Gurli og Gustav Gris.

Meet & Greet starter ca. kl. 12.45 og varer til der ikke er flere børn der mangler at møde dem – alt efter hvor mange mennesker der kommer, vil der være pause i løbet af Meet & Greet, da Gurli og Gustav Gris har brug for luft

Stor støtte: I regn og blæst blev der løbet penge ind til Børns Voksenvenner

Skrevet af: Tess Amelung
Manden bag løbet Søren Klinsmann (tv) og kammeraten Carsten Jacobsen
Manden bag løbet Søren Klinsmann (tv) og kammeraten Carsten Jacobsen

Calvin Harris’ store sommerhit ’One Kiss’ brager ud af de to store sorte højtalere, der er placeret uden for indgangen til Utzon Centeret ved Østre Havn.

Måske prøver den desperat at jage de sorte skyer væk, der truer på himlen og tilbagebringe den varme sommer. Men den ser ud til at tabe slaget.

Næsten 200 løbere er blevet sendt afsted på en i alt knap 5,3 kilometer lang rute til velgørenhedsløbet for organisationen Børns Voksenvenner, hvor deltagerne selv kunne vælge, hvor mange de runder, de løb.

Adskillige modige løbere tog den 16 omgange, så det svarede til et marathon, og især ved Kulturbroen var det en udfordring, da man løb i vand til knæene.

Flere steder på ruten står under vand, det styrter ned i flere omgange, og det blæser en halv pelikan. Men folk gennemfører og sikrer, at der bliver støttet op om det gode formål.

Børns Voksenvenner er en landsdækkende humanitær forening med et hovedkontor i København og 41 lokalafdelinger rundt omkring i Danmark, hvor voksne kan søge om at blive ven til et barn, der mangler en ekstra voksen i sit liv.

Børn, som eksempelvis har mistet en forælder eller som altid kun har haft en. Organisationen består primært at frivillige hænder, der får sat vind i sejlene og sørger for en velfungerende organisation.

Han er manden bag velgørenhedsløbet

En af de frivillige er 43-årige Søren Klinsmann, som er manden bag Børns Voksenvenners løbearrangement, som løb af stablen i går lørdag i Aalborg.

Og så er han selv voksenven gennem fem år til Magnus Guldager Slipsager på 13 år. Med 48 sponsorater fra virksomheder primært med base i Aalborg, og en række frivillige fra Børns Voksenvenner i ryggen, har han arbejdet siden begyndelsen af året på at skabe velgørenhedsløbet.

”Jeg lavede aftalen om at benytte Utzon Centeret i januar, og så har jeg arbejdet på det siden marts, hvor jeg fra maj måned brugte hver dag. Det har jeg også gjort siden august.”

 

Søren Klinsmann er en ægte ildsjæl.

Med sin egen fortid som både overvægtig og ordblind, har han viet sit voksenliv til at hjælpe andre, der har brug for ekstra omsorg og vejledning i hverdagen.

Fortid som overvægtig inspirerede

De store vinduespartier oplyser det store rum med det lyse træloft skabt af nu afdøde Jørn Utzon, men de bevidner også om den kommende regn, der truer de løbeglade deltagere langs havnefronten.

Rummet er udsmykket med runde borde beklædt med hvide duge, og på to langborde står store chokoladekager pyntet med click mix og hasselnødsflager klar, til når løberne vender tilbage. Kager, de fleste nok ville have svært ved ikke at kaste sig over.

Men Søren Klinsmann selv – han skal ikke have noget.

Igennem hele sin barn-og ungdom har han været overvægtig. Han elskede mad, slik og så drak han for meget alkohol.

Men glæden ved mad og drikke skulle vise sig at være et uligt kærlighedsforhold. For det satte sine markante og farlige spor, for en dag vejede han 185 kilo.

En december-dag i 2007 tog han derfor en beslutning, der skulle vise sig at være livsændrende for den madglade mand.

”Jeg sagde til mig selv, at nu skulle jeg tabe mig 15 til 20 kilo. Den 7. april 2008 stoppede jeg med at spise kage, slik og chips, og jeg har ikke spist det siden. Jeg kommer aldrig til det igen,” fortæller han.

Medaljen alle deltagere fik

Har løbet 231 halvmarathons og 65 hele

To år efter stopper Søren Klinsmann med at drikke alkohol.

”Det kommer jeg heller aldrig til igen.”, fortæller han med et fastbesluttet ansigtsudtryk.

Siden sin livsstilsændring har Søren Klinsmann løbet 231 halvmarathons og 65 hele af slagsen, og så har benene også taget ham gennem blandt andet fem gange Aalborg Brutal Marathon og The Polarbear Challenge i Grønland.

I dag er han ikke bare 20 men hele 90 kilo lettere og tusindvis af overskud rigere. Det overskud bruger han blandt andet på at være voksenven.

At være voksenven skaber glæde for begge

De første løbere begynder ligeså stille at indtage det store oplyste rum. Det er både voksne og børn, der kommer ind. ”Bare tag alt det kage, I vil, drenge”, råber Søren Klinsmann igennem lokalet til to lyshårede drenge. Det skulle han ikke sige to gange.

”Jeg følte, at nu havde jeg tid og energi til at være voksenven, og jeg havde ikke selv noget barn, og så ville jeg gerne gøre det. Det kræver ikke så meget. I starten troede jeg, at man skulle noget hele tiden, og at det skulle koste penge. Det behøver det ikke.”

Søren Klinsmann og Magnus Guldhammer Slipsager ser nu hinanden cirka hver 14. dag, hvor de blandt andet dyrker motion sammen og tager i svømmehallen.

”Så har jeg en åben folkevogn, den kører vi rundt i om sommeren”, fortæller han med et smil.

For at kunne blive voksenven skal man netop, som Søren Klinsmann, have noget at tilbyde. Birgit Klitgaard Leong er centerleder for Børns Voksenvenner i Aalborg, og fortæller, at det ikke bare er alle, der kan blive voksenven.

”Man skal have ren straffeattest for at blive voksenven. Man skal have tid og være stabil i sit liv, så man bliver et stabilt holdepunkt for barnet.”

For det at være voksenven skal være noget, man virkelig vil, og som man ikke føler som en sur pligt. Birgit Klitgaard Leong fortæller også, at venskabet ikke kun er givende for barnet. At være voksenven giver mindst ligeså meget.

”De synes, det er dejligt. Det er sjovere at være i Zoologisk Have med et barn, end det er at være det selv.”, fortæller hun.

Jeg har vundet en grill

Flere af deltagerne begynder at indtage de runde borde og stille sig i kø til kaffen. Håret på de fleste afslører, at de har været ramt af regnen.

”Jeg har vundet en grill. Jeg er lige flyttet i rækkehus, så det mangler jeg.”, siger en glad kvinde. ”Jeg har aldrig vundet noget før”.

”Det er jo hovedpræmien. Tillykke”, svarer Søren Klinsmann hende.

Gasgrillen er bare en af de sponsorgaver, som bliver givet til dagens løb. Med i præmiepuljen finder man blandt andet også sko, weekendophold og en række gavekort.

Med Søren Klinmanns fortid har han med lørdagens velgørenhedsløb forenet sin passion for løb og sin rolle som voksenven til at sprede glæde for andre igennem en god sag og et godt formål.

Som prikken over i’et kommer Magnus Guldhammer Slipsager ind i rummet knap 5,3 kilometer senere. Plaskvåd i håret. Også ramt af det ubarmhjertige regnvejr.

Han stikker Søren Klinsmann en high five, som spørger ham ”Gik det godt?”, hvortil hans ven svarer med et smil malet i ansigtet ”det var sjovt.”