La Locanda er en kæmpe succes: Sådan endte Carlo i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvorfor forlader en italiener født i Velletri 40 kilometer syd for Rom det skønne land til fordel for det kolde nordjylland?

Svaret lader vi lige hænge lidt i luften, men du har sandsynligvis gættet det, når vi kommer så langt.

Vi hopper lige frem til nu. Oktober 2016. La Locanda er blot to år gammel, og kan allerede nu fejre at være nomineret til ”Årets autentiske italienske restaurant” af Den Danske Spiseguide. I øvrigt for andet år i træk som den eneste italiener i hele landet.

Det er ikke bare flot. Det er ganske enkelt fænomenalt, at Carlo Liberati har skabt så stor en succes på så kort tid med et lille stykke af Italien i hjertet af Aalborg.



La Locanda er en af få Aalborg-restauranter, der stort set er proppet dagligt. I weekenderne er den så populær, at man har været nødt til at indføre to seating-tidspunkter for at kunne rumme den store succes.

Tror man, at Carlo Liberati er kommet sovende til den store succes, så kan man godt tro om igen. I en tidsalder hvor man debatterer integration og udlændinge i Danmark, så skal vi da lige love for, at mange danskere kan lære af den arbejdsindsats, som Carlo lægger for dagen hver eneste dag.

Han knokler stadig fra morgen til aften i både La Locanda og ved sin elskede stenovn inde i Delikatessen La Bottega.

La Laconda

Men hvordan startede eventyret? Hvorfor kom en madglad italiener til kolde og dengang kedelige Aalborg?

”Det er det typiske. Kærlighed,” siger Carlo Liberati og griner med sin italienske charme.

Han arbejdede på en restaurant i byen Nemi, hvor der ofte kom ungdomsarbejdere om sommeren for at lære at lave italiensk mad. Det var her, at Carlo mødte en nordjyde.

”Det var meningen, at vi bare lige skulle være i en ganske kort periode i Aalborg, da min tidligere kone fødte min ældste datter, Julia. Det var kun et kort ophold. Men se nu. Jeg er ikke kommet videre,” siger han og griner igen.

Læs også: Tårnhøjt niveau i Aalborg: Her er 10 madperler i byen

For en italiener der ikke kunne dansk eller særligt meget engelsk var gode råd dyre på det tidspunkt i Aalborg. Heldigvis var der plads til Carlo på en god gammel kending i byen. Azzurra.

”Det begyndte med, at jeg arbejdede der lidt i weekenderne for bare at have noget at lave. Det blev til noget mere fast, og det var en god start for mig her i Aalborg. I 1994 åbnede jeg så Il Mulino. Det blev heldigvis en succes, og jeg havde restauranten i 12 år,” siger Carlo.

Fra 2006 blev det til nogle år lidt væk fra restaurationsbranchen, hvor Carlo Liberati i stedet solgte frisk fisk til det italienske marked, før han overtog driften af den berømte Restaurant Rosdahls.

Da finanskrisen for alvor ramte hårdt, så bukkede Rosdahls under, og den dygtige italienske kok gik tilbage i fiskebranchen. I 2013 blev det til et gensyn med restaurationsbranchen. Denne gang Cupo.

Men glæden omkring igen at drive restaurant igen var kortvarig. Carlo Liberati matchede ikke med sin partner i restauranten, og han kom ud af det.

La Laconda

Heldigvis siger vi næsten. For det blev starten på La Locanda, der seriøst har taget Aalborg med orkanstyrke. Netværk og tilfældigheder gjorde, at Carlo Liberati pludselig stod med et lagerrum inde på C.W. Obels Plads og skulle gøre det til en madperle.

”Da vi overtog lokalerne i 2014, var det bare et lager-rum. Første gang jeg kom herind, gik man en meter ned i bare sand og ingenting. Vi startede i minus. Men vi knoklede for at skabe et varmt og hyggeligt sted. Det var hele tiden min plan at skabe nogle rammer, som var meget autentiske.

Jeg blev også glad, da jeg kort efter åbningen af La Locanda blev stoppet af en ældre kvinde, som var gæst. Hun ville bare spørge, om det virkelig kunne passe, at denne restaurant altid havde ligget her. Det var næsten den største anerkendelse, vi kunne få,” forklarer Carlo.

Men det er selvfølgelig ikke kun hyggelige omgivelser, der skaber en succes i en hård branche. Maden skal være i top.

”Den røde tråd er autencitet. Vores mad ser ærlig ud, og det skal smage godt. Vi laver ikke alle mulige fif for at få det til at fremstå mere specielt. Det skal være kvalitet. Det handler om god mad, omgivelser og service. Jeg har respekt for mine gæster, og vi skal opfylde de samme krav, som jeg forventer, når jeg er på en anden restaurant.”

”Gæsterne, der kommer herind, skal føle, at de tager en smuttur til et sted i Italien. Vores kokke er tre italienere, og vi har Thomas på gulvet som er dansker, men har boet 10 år i Italien. Kravet er, at vores ansatte taler dansk, men det skaber også en dejlig atmosfære, når man kan høre, at der bliver kommunikeret på italiensk. Det er ægte og ikke påtaget,” forklarer den succesfulde indehaver.

Selv om nordjyderne generelt er blevet bedre til at bruge penge på kvalitet, så sættes der også pris på prisniveau kontra kvaliteten og antal af retter. Man får fem retter på La Locanda for under 400 kr.

”Jeg tror, at folk kommer her igen og anbefaler os til deres venner og familie, fordi de i bund og grund føler, at de får noget for pengene. Man ved det selv, at hvis man er tilfreds med noget, så vil man også gerne fortælle det videre. Vi har ikke brugt penge på markedsføring, så det er igennem anbefalinger, at vi bliver ved med at have fyldt, og det er vi utrolig taknemmelige for.”

La Laconda

Med åbningen af La Bottega, som hænger uløseligt sammen med La Locanda, har Carlo Liberati også fået en stor drøm opfyldt.

”Jeg kommer fra en lille by med 30.000 indbyggere, og det er en by berømt for sit lækre brød. Jeg tror der er mindst 20-25 bagere i den lille by, og hver morgen kører masser af lastbiler af sted mod Rom fyldt med friskbagt brød. Så jeg har altid drømt om selv at bage mit eget brød, og det har jeg muligheden for på La Bottega,” siger Carlo.

Den har han sammen med Slagteren fra Gistrup, og Carlo bliver drillet for sit forhold til den stenovn, de har fået bygget.

”De driller mig og siger, at det er min elskerinde. Jeg står næsten og krammer den stenovn hver eneste dag. Men en stenovn har sit eget liv, og hver eneste morgen er jeg nødt til at stikke armen ind i den for at mærke temperaturen.

Det er helt anderledes end en elektrisk ovn, men du får simpelthen det lækreste brød ud af det, når du kender din stenovn,” lyder det fra den bageglade italiener.

I forhold til Aalborg er der også sket meget, siden Carlo Liberati første gang mødte sin danske hjemby.

”Da jeg kom herop første gang, tænkte jeg ærligt. Hvad pokker er det her for noget? Selv om jeg kommer fra en mindre by, så fik jeg et chok, da jeg kom til Aalborg.

Jeg boede i Øgade-kvarteret, og der skete ingenting. På Azzurra oplevede jeg, at folk kom på restaurant i træsko. Jeg tænkte, har de glemt at tage sko på? Der er sket utrolig meget bare på de seneste 10-15 år.

Aalborg er virkelig blevet en skøn by. Det er stadig en lille by på mange måder, men folk kender godt betydningen af en storby,” lyder den spændende analyse fra en udlænding i Aalborg.

Børnene Julia og Maria er også et godt mix af det hele, forklarer Carlo.

”I bund og grund er de danske, men de spiser som italienere. De sætter pris på, at de har deres rødder i Italien, og de repræsenterer lidt det bedste fra begge lande. Det er dejligt,” siger Carlo Liberati.

Der er god grund til det store smil. Drømmen udleves, og måske får Carlo den allerstørste anerkendelse 30. oktober, når han finder ud af, hvorvidt La Locanda er årets italienske restaurant i hele Danmark.

Fik du læst?

La Laconda igen nomineret til landets bedste italienske resturant

Aalborg
Carlo Liberati fra La Locanda
Foto: PR

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.