Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Instruktøren bag KILLJOY: Nu er hun aktuel på Aalborg Teater

Af Stine Kjølby Christensen

Lige nu kan danskerne følge med hver søndag på TV2, hvor Nanna kæmper for at få en orgasme.

Serien har fået en fantastisk modtagelse og roses blandt andet for at være “et tankevækkende og vedkommende indlæg i ligestillingsdebatten”.

Bag manuskriptet på KILLJOY står Emma Sehested Høeg (i hovedrollen som Nanna) og Jennifer Vedsted Christiansen (som instruktør).

Duoen har tidligere været hjernerne bag flere opsigtsvækkende forestillinger, hvor især kvindekønnet er i fokus – men inden længe får du chancen for at opleve, hvad den ene af dem også kan, når en vaskeægte Aalborg-historie indtager teaterscenen i Jernbanegade.

Den 13. maj har Nordkraft premiere på Aalborg Teater. En titel, der nok får en klokke til at ringe hos de fleste aalborgensere.

Hvis du ikke allerede har læst Jakob Ejersbos ikoniske roman, i for eksempel gymnasiet, så har du sikkert set filmen af samme navn fra 2005, der blandt andre havde Thure Lindhardt og Signe Egholm på rollelisten.

Et kraftværk af kunstnere

Historien skildrer stofmiljøet i Aalborg set fra tre skæbners perspektiv: Maria, Allan og Steso.

Jennifer Vedsted Christiansen har fået til opgave at instruere den store opsætning, og én ting er sikkert: Der bliver knald på.

“Da Aalborg Teater spurgte mig, om jeg havde lyst til at instruere Nordkraft, sagde jeg straks ja – hvis jeg fik lov at gøre det på min egen måde,” fortæller Jennifer, der fik go fra teatret …

Og så gik hun ellers i gang med at samle et kraftværk af dygtige kunstnere, der sammen kunne bistå med at ramme lige den stemning, Jennifer drømte om.

“Historien er så vigtig og relevant i dag, så det var vigtigt for mig, at det ikke blev et 90’er-nostalgi-trip. Derfor har vi blandt andet produceret helt ny musik i samarbejde med Selina Gin, der bare er helt absurd dygtig,” fortæller Jennifer.

Instruktøren bag KILLJOY: Nu er hun aktuel på Aalborg Teater

Tre akter – tre historier

Udover Selina har Jennifer også inviteret scenograf Petruska Miehe-Renard med på holdet, der ligeledes har været en del af KILLJOY.

“Selina har aldrig lavet musik til en teaterforestilling før, så det har været en spændende proces for os alle, men det er simpelthen blevet så godt,” lover Jennifer, der både har haft fokus på fornyelsen – men samtidig har holdt sig loyal overfor romanen:

“Det har været et kæmpe privilegium at arbejde med materialet. Jeg har holdt mig ret tæt til Ejersbos tekst, men skåret en del væk.

I min bearbejdelse af den, syntes jeg især, at det var spændende, hvordan han præsenterede tre forskellige historier på tre forskellige måder.

Det har jeg integreret i forestillingen ved at dele historierne ud på akterne, så hver akt har fokus på hver sin hovedperson.”

En meningsløs fremtid

Selvom Nordkraft udspiller sig i 90’erne, er den på mange måder mere aktuel end nogensinde.

Presset på ungdommen er nemlig ikke blevet mindre – snarere tværtimod.

Samfundet er kun blevet mere konkurrencepræget. Og mens præstationstoget ruller stærkt forbi, skal vi samtidig bekymre os om krige, jordskælv, virusser – og om vores næste generation overhovedet har rent drikkevand?

Alle disse tanker blæste ind over Jennifer, da hun startede arbejdet med teksten i sommer.

“Jeg blev ramt af en kæmpe meningsløshed.

Mette Frederiksen var netop kommet med en stor rapport om, hvordan fremtiden generelt bliver et helvede. Der er krig i Ukraine, atombomber og PFAS over det hele,” siger hun med et suk.

“Det er første gang, at man ligesom skal indstille sig på, at vores unge sandsynligvis får et dårligere liv end deres forældre.

Når man tænker på en fremtid så usikker, kombineret med præstationssamfundet, hvor man hele tiden skal være bedre end alle andre … så forstår jeg godt, at nogen tænder en joint.”

Ulykken som underholdning

For hovedrollerne Maria, Allan og Steso handler det om at finde et fællesskab og en retning i livet, der både tilgodeser lysten til at leve det, men samtidig også at passe ind i kasserne.

Men er den kombination overhovedet muligt?

“Nogle dage forstår jeg godt Steso, der bare vil have lov til at nyde livet, drikke sig stiv og tage stoffer … Og andre dage tænker jeg, at bare fordi, at verden ødelægger sig selv, så skal han ikke,” forklarer Jennifer, der med forestillingen netop ønske at sætte fokus på de unge, der – af den ene eller anden årsag – ikke har gået den lige vej.

“Jeg synes, at scenen er et fantastisk sted at give plads til den stemme, der tilhører de tabte unge.

Her har vi mulighed for at sætte dem i spotlight, men på en måde, så vi ikke udstiller nogen.

Vi har jo lidt en tendens som mennesker til at spise popcorn til ulykken og bruge den som underholdning – men vi skal også huske, at rigtig mange jo har haft de her skæbner helt tæt inde på livet, og måske har et reelt forhold til dem, der portrætteres på scenen.

Derfor er det vigtigt, at vi tager det alvorligt,” slår hun fast.

Forestillingen skal give håb

Nordkraft spiller fra 13. maj til 10. juni på Aalborg Teater, så aalborgenserne får altså masser af muligheder for at opleve fortællingen, der er trevlet direkte op fra Aalborgs mørke undergrund.

Trods den triste historie, håber Jennifer, at publikum trods alt kommer til at forlade salen med panden løftet.

“Jeg har lyst til, at man skal gå ud med en tro på fællesskabet. Der er så meget lort i verden, at jeg næsten ikke kan holde det ud. Men jeg holder altid fast i, at vi ikke er alene.

Det tror jeg man tager med sig.”

Del artikel

Andre læser også