Et skridt fra toppen: Det laver en viceborgmester i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Kommunalvalget er lige på trapperne, og byen er efterhånden klistret ind i valgplakater af dedikerede politikere, som hver især mener at kunne gøre en forskel for byen.

Men hvad laver politikerne ellers op til valget? Deler de ikke bare roser, rundstykker og store smil ud i gågaden? Gør alt for at være synlige i bybilledet og slås om, hvem der først får talt ørerne af aalborgenserne?

Det ville vi gerne have svar på.

Derfor fik vi helt lov til at følge Aalborgs viceborgmester, Daniel Nyboe Andersen fra De Radikale, gennem en ganske almindelig hverdag, imens nedtællingen til valget for alvor er i gang.

En personlig politiker

MigogAalborg vil gerne slå et slag for, at alle kommer ud og bruger deres stemme 21. november til kommunalvalget. Derfor forsøger vi at sætte fokus på de lidt mere skæve vinkler op til valget. Eksempelvis hvad det vil sige at være viceborgmester?

Daniel Nyboe Andersen er den politiker der rykker ud, når borgmesteren er forhindret. Men hans opgaver strækker sig selvfølgelig også udover rollen som politisk stand-in.

Daniel er en synlig person i byrummet og deltager i et utal af arrangementer rundt omkring i kommunen.

Både hvor de store ting sker, men også hos den helt gennemsnitlige aalborgenser. Ifølge Daniel er det efterhånden blevet en selvfølge for både ham og hans kolleger.

”Generelt oplever jeg, at langt de fleste af mine kollegaer i byrådet er optagede af at komme ud og besøge virksomheder, institutioner og opleve kulturen i vores meget store kommune,” forklarer Daniel.

”Vi ser det som en kæmpe opgave at komme rundt og møde mennesker. Det er den måde, vi bedst lærer kommunen og borgerne at kende, og dermed også ved, hvor vi kan gøre den største forskel.”

Daniel er også én af de politikere, som har valgt at være meget synlig på de sociale medier. Det er der dog ikke nogen videre strategi bag, fortæller han:

”Jeg prøver at tænke over, hvad og hvornår jeg deler noget, men det bliver aldrig særligt tilrettelagt,” siger han med et grin og fortsætter:

”Jeg bruger det, som jeg har lyst til, og får også meget positiv respons på det. Når borgerne går hen og stemmer, så stemmer de på et menneske, de har tillid til og kan identificere sig med. Derfor er det også vigtigt, at man tør at dele ud af sig selv.”

Fokus på livslang læring

Lige netop denne onsdag blev også i borgernes tegn for viceborgmesteren. Han havde nemlig modtaget en helt særlig invitation fra FOKUS Folkeoplysning.

En organisation som Daniel i forvejen er meget engageret i, da han også er formand for deres aftenskole.

”For mig giver det god mening at være en del af FOKUS. Aftenskolen fungerer som et privat tilbud om at kunne udvikle mennesker under livslang læring. Det betyder f.eks., at vi kan tage os af udsatte grupper i f.eks. daghøjskolen og måske under mere frie rammer, end de kommunale kan,” forklarer Daniel.

Daniel mener også, at hans position hos FOKUS kan være med til at bidrage positivt til hans måde at agere som politiker.

”FOKUS er en dynamisk organisation. Vi er vokset meget i størrelse, men alligevel er der meget langt til en tung betonideologi, hvor alting skal igennem 87 instanser før det vedtages,” siger Daniel og uddyber:

”Processen minder meget om den, vi ser i politik, men her går det meget hurtigere.

Det er også en god motivationsfaktor for mig, når jeg arbejder med politik – at jeg ved, at ens valg kan gøre en positiv forskel i den anden ende.”

Alternativ debat og valgflæsk

I dagens debatarrangement, som Daniel var indbudt til af FOKUS og magasinet APPETIZE, var der ingen glubske og diskussionslystne politikere på hovedrollelisten. I stedet mødte vi to aalborgensiske ildsjæle i Mikkel Salling Holmgaard og Josefine Passer.

I den næste time skulle Mikkel og Josefine debattere de kommunale forhindringer, som de hver især havde mødt i deres kamp for et bedre og mere velfungerende system. Imens kunne Daniel stille spørgsmål til de to repræsentanter.

Mikkel er manden bag The Back to Life Project. En frivillig forening som hver dag kæmper for at revolutionere den måde, der gives hjælp til rehabilitering på i Danmark. TBTLP samler dem op, som er blevet tabt af systemet og hjælper dem til at komme tilbage til livet efter en skade eller ulykke.

Josefine Passer kom til Aalborg tilbage i 2009. Hun forlod en blomstrende karriere i København, men i Aalborg var der ikke meget hjælp at hente. Hun oplevede et kommunalt system, hvor tonen og dialogen mellem konsulent og borger ikke var ligeværdig.

Både Mikkel og Josefine havde mange konstruktive råd på hjerte – råd, som Daniel lovede at tage med sig.

”Jeg fik masser af inspiration i debatten. Over halvdelen af de forslag vi kommer op med til byrådsmøder, er nogle, vi har fået inspiration til.

Det var især interessant at høre Josefines forslag til, hvordan man kunne gøre mødet med jobcenteret til en bedre oplevelse for alle parter. Det vil jeg helt sikkert tage med videre,” siger Daniel efter debatten.

Herefter havde KaffeFair sørget for forplejning til de fremmødte, og over den velvalgte menu – valgflæsk – fik vi mulighed for at komme lidt tættere på Daniel som politiker.

Fra forslag til forlig

Igennem dagen har vi hørt mange gode forslag blive præsenteret for Daniel. Men hvor langt rækker de gode intentioner? Igen og igen vender spørgsmålet tilbage: Gør man så en forskel?

Faktisk er årets budgetforhandlinger netop blevet afsluttet i Aalborg Byråd, så Daniel har et helt konkret svar til netop dette.

”Den 28. september indgik vi bredt budgetforlig, og heldigvis fik vi mange mærkesager igennem,” siger Daniel og uddyber:

”Blandt andet vores forslag vedrørende landdistrikterne. Vi har i forvejen landets bedste, men vi har flere idéer til, hvordan de kan blive endnu bedre og skabe endnu mere vækst udenfor byerne.

Derudover vedtog byrådet mit forslag om, at vi gerne vil forbedre city-logistikken i midtbyen. Det betyder, at de store lastbiler skal aflevere deres varer til mindre elbiler udenfor centrum. På den måde nedsætter vi både larm, forurening og skaber mere plads i gågaderne.”

En unik samarbejdskultur

Dagen rinder ud, og efter en lang dag glæder Daniel sig nu til at komme hjem til sin kone og børn. Et sidste spørgsmål trænger sig dog på: Hvilket udfald håber han på for kommunalvalget?

”Jeg håber, at vi ender med et byråd, som kan samarbejde og fungere. Men vi har i forvejen en helt speciel samarbejdskultur, både i byrådet og i Aalborg generelt. Selvom vi skændes og stemmer imod hinanden, så er der oftest enighed om de store projekter.

Jeg er derfor sikker på, at vi nok skal få en konstruktiv valgkamp, hvor vi kan se hinanden i øjnene bagefter. Det er det vigtigste,” afslutter Daniel.

Skal du købe eller sælge?: Disse særlige kendetegn spiller en stor rolle for prisen

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
danbolig.dk, Julius Posselts Vej 1D, 2. 3., 9400 Nørresundby
danbolig.dk, Julius Posselts Vej 1D, 2. 3., 9400 Nørresundby

Når der enten sættes en bolig til salg eller handles en, så har nogle helt særlige specifikationer indflydelse på udbudsprisen eller valget af boligen ved en handel.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at sælgere af boliger med udsigt, elevator eller altan forventer en højere kvm. pris., hvor omvendt at køberne kan skrive boligen på den sorte liste, hvis boligen ikke opfylder særlige specifikationer.

Særlige faciliteter kan være afgørende

Helt særlige specifikationer har indflydelse for udbudsprisen for sælgerne.

Omvendt kan det for køberne have stor betydning, om disse specifikationer er tilgængelige i boligen.

“Særlige “features” kan have helt afgørende betydning for boligkøberne – alt efter hvor svært og dyrt, det er at tilføje det til boligen.

Og hvis den ønskede “feature” ikke er tilstede, kan det sagtens betyde, at boligen ryger på den “sorte liste”,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker hos Home.

Særligt ved lejligheder hvor der er en altan eller elevator kan være afgørende for et køb, da disse ikke er billige eller nemme at etablere.

”For lejligheder kan det for eksempel være “altan” eller “elevator”, som nogle købere har som et ufravigeligt krav, og det kan være umuligt eller meget besværligt og dyrt at etablere.

Drømmer man derimod om en terrasse, en udestue, en brændeovn eller lignende features i sit hus, så kan dette relativt let tilføjes boligen og har ikke afgørende betydning for om man vælger – eller fravælger – den,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Altan og elevator

Netop ordet “altan” er populært, når de boligsøgende selv tilføjer parametre i deres søgninger på Boliga‘s hjemmeside.

Netop dét ord er det mest benyttede ord i fritekstsøgefeltet. Og skal der være altan på lejligheden, så har prisforventningerne hos sælgerne også været højere.

32.638 kr. lød den gennemsnitlige udbuds kvm. pris for lejligheder på fra januar til slutningen af november.

34.872 kr. var den steget til, hvis “altan” var blevet skrevet ind i teksten om boligen. Det er en prisforskel på 2.234 kr.

“Altaner giver beboerne himmel over hovedet og et nyt rum, hvor de kan drikke morgenkaffe og grille om sommeren.

Når man bor i byen, savner mange et frirum, og der er altanen helt oplagt,” siger Casper Gorm Knudsen, administrerende direktør i altan.dk.

Priserne stiger dog endnu mere, hvis der er “elevator” til lejligheden. 36.852 kr. har de ifølge Boliga været udbudt til salg for, hvilket er lige over 4.000 kr. mere pr. kvm. end gennemsnittet.

Ordet udsigt er den største prispresser

For villaer var en af de helt store pris-pressere dog ordet “udsigt”, hvor den gennemsnitlige udbudspris gik fra 16.316 kr. til 18.127 kr.

“Udsigt er i rigtig høj kurs blandt boligkøberne, og især udsigt til hav og fjord trækker, men også til sø, skov og marker er eftertragtet.

Når det ikke slår hårdere igennem på priserne, skyldes det, at der også er masser af boliger med udsigt, som ikke nødvendigvis er specielt dyre men som ligger naturskønt,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

“Have” fik villa-sælgerne til at sætte prisen op til 18.063 kr. – en stigning på 10,7 procent.

Boligas opgørelse har opgjort den gennemsnitlige udbudskvadratmeterpris på villa/rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse i perioden 1. januar til 30. november 2018. Der er desuden lavet beregninger på udbuds kvm. prisen, hvis specifikke – populære – søgeord optræder i annoncen.

Har fået aalborgensere til at spise sundere: We Feat er nu klar til erobre København

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

De har netop fejret to års fødselsdag.

De var frontløbere på sundhedsfronten i Aalborg. De gav kål en helt ny mening.

Og snart åbner de deres fjerde butik.

Det var noget af en satsning, da Frederik Løwe og Benjamin Hvid åbnede We Feat i hjertet af Boulevarden, kort før kalenderen sagde 2017.

Det banebrydende koncept bød på sund takeaway, sammensat efter ideelle kostprincipper, og altid 100 % økologiske råvarer.

I starten fokuserede den newyorker inspirerede foodbar primært på spændende, friske salatbowls og drikkevarer, men siden er der både kommet morgenmadsfristelser, juice, shakes og snacks på menuen.

Overvældende start i Århus

I november 2017 kunne We Feat afsløre, at de netop havde landet en millioninvestering, der skulle realisere drømmen om at gøre konceptet til en kæde.

Denne drøm blev til virkelighed d. 15. juli i år, da dørene blev slået op til We Feat i Guldsmedgade i Århus. Tre måneder senere åbnede endnu en lillebror på Frederiks Allé.

Der er med andre ord sket lidt af hvert de sidste to år, siden de startede eventyret lige her i Aalborg.

Vi har derfor taget en snak med de to travle stiftere af den aalborgensiske foodbar. Travle – men stolte.

“Det var fuldstændig vanvittigt, da vi åbnede i Århus midt i juli. Der var fuld smæk på: meget mere end forventet.

Folk er generelt sindssygt positive, og vi har allerede mange stamkunder, der kommer igen og igen. Det er virkelig noget, vi hæfter os ved,” fortæller Frederik.

We Feat er skabt til udlandet

Efter en overvældende start er flowet igen blevet stabilt; hvilket var medvirkende til, at We Feat nemt og effektivt kunne udvide familien med endnu en Århus-afdeling.

Modsat Guldsmedgade, der er cirka dobbelt større af den i Aalborg, er butikken på Frederiks Allé stik modsat og med kun seks pladser i vinduerne.

Her håber We Feat at kunne få endnu mere gang i takeaway-delen, der også har været en ambition siden start.

Man må altså sige, at der er fart på de to Aalborg-drenge – men rejsen slutter bestemt ikke her: allerede i foråret har de nemlig ambitioner om at åbne endnu en butik. Denne gang i hovedstaden.

“Vi er rigtig glade for, at vi startede på vores hjemmebane. Hvis man kan åbne i Aalborg midt om vinteren, så kan vi også andre steder.

Der er rigtig mange københavnere, der efterspørger en We Feat. Derfor er vi allerede nu ved at kigge efter den rigtige location, så vi forhåbentlig kan åbne i løbet af foråret.” fortæller Benjamin.

Det er da heller ikke tilfældigt, at hele konceptet, der omkranser We Feat, har en international klang.

De to venners helt store mål er nemlig også at få bredt foodbaren udover landets grænser.

En komplet måltid

Men hvad er det så egentlig for nogle parametre, som har gjort We Feat til en succes? Frederik er ikke i tvivl.

“Vores fordel er helt bestemt, at vi ikke er bundet til noget bestemt køkken. Vi kan gøre, hvad vi vil og tilgodese alle.

Vi har fra start besluttet os for, at vi ville skille os ud og stræbe efter at kunne servere et mættende og komplet måltid, der er for alle.

Uanset om man er kødspiser, vegetar, veganer, allergiker eller bare sulten efter noget gennemført lækkert.” forklarer han, men slår også fast, at det ikke kun er maden, der er i fokus.

“Foruden selve maden er alle parametre også nøje overvejede. Stemningen skal være god, folk skal altid føle sig budt velkommen af vores fantastiske personale.

Folk skal komme herind for at få den samlede oplevelse, det er meget vigtigt for os.”

Smagen af sæsonen

Tiden flyver altså afsted i We Feat, men alligevel har de sørget for, at menukortet kan følge med.

En ny sæson betyder nemlig også nye retter på kortet, og vinteren byder blandt andet på en gennemført winter bowl med grønkål, blomkålsris, squash, tomat, belugalinser, persille/hvidløgsolie, falaffel, feta og græskarkerner.

Derudover er winter juicen Mean Green tilbage på kortet og byder på kål, selleri, agurk, lemon og æble.

Stærkt efterfulgt af en vaskeægte juleshake med kardemomme, kanel, appelsinskal, rå kakao, avocado og vanille soyamælk.

Halleluja!

Afslutningsvis vil vi altså gerne lige slå et slag for de nye, runde julelækkerier: Glutenfri havregrynskugler!

Disse er lavet på dadler, glutenfri havregryn, kokosolie, kakaopulver og fås med hhv. smag af kanel/appelsin, kokos eller appelsin.

Et helt perfekt treat, hvis du er blevet træt af den fede julemad, men stadig har lyst til den ægte smag af jul.

Og lad det blive de sidste ord for denne gang – men hvis vi kender Frederik og Benjamin ret, så går der nok ikke særlig længe, før vi er nødt til at tage en opfølgning med dem … igen, igen.

Meny i Kennedy sørger for nytårsmaden: Lækker 4 retters menu til nytårsfesten

Skrevet af: Frederikke Hougaard Hansen

Når det store juleræs er overstået – for de fleste omkring den 27. december – kan mange ånde lettet op, slå mave ovenpå ædegilderne og lade freden sænke sig.

For andre går den helt store nytårsplanlægning for alvor i gang.

Er du en af dem, der skal holde årets nytårsfest, og allerede nu stresser over planlægningen? Så har vi har et godt råd til dig:

Få mere tid til dine gæster og overlad maden til MENY!

”Vi vil gerne gøre det nemt for vores kunder, samtidig med at de stadig kan få lækker mad til en overkommelig pris.

Nytårsaften handler om at hygge sig med hinanden, og det kan være svært at få tid til, hvis man skal stå for en menu med flere retter,” siger købmand Michael Andersen til MigogAalborg.

Få mere tid til dine gæster nytårsaften

MENY Kennedy disker i år op med en overdådig 4-retters nytårsmenu til 298 kr. pr. person, bestående af:

APPETIZER
Tapas toast med peberfrugtcreme og grillede artiskok og tapas toast med røget laksesalat.

FORRET
Hummersuppe med cognac og kammuslinger.
Hertil pagnottellabrød og smør.

HOVEDRET
Oksemørbrad med kartoffelgratin med emmentaler, rødvinssauce pisket med frisk smør, gulerodspuré
og syltede italienske borettaneløg.

DESSERT
Chokolade/saltkaramelkage på krokantbund
med blodappelsincoulis, sprød cookiecrumble, marengs og friske bær.

”Vi vil gerne tage os af maden, så folk i stedet kan hygge sig om gæsterne. Nytårsaften skal være god for alle, og vi synes ikke, at man skal bruge al sin energi i et køkken,” siger Michael.

Få en gratis champagne med i købet

Bestiller du minimum seks kuverter inden den 23. december, så får du ovenikøbet en gratis flaske champagne med til en værdi af 219,95 kr.

Champagnen er ikke hvilken som helst – det er en Piper Heidsieck. Den er den bedst anmeldte non-vintage Champagne det sidste årti!

Den lys og gylden, let og frugtig, frisk og med en enorm kompleksitet for en non-vintage.

Champagnen kan med fordel nydes til appetizeren under Dronningens nytårstale eller til desserten senere på aftenen.

MigogAalborgs facebookside kan du lige nu deltage i konkurrencen om to kuverter af årets nytårsmenu til en samlet værdi af 596 kr.

Sådan vinder du:

  • Like opslaget (udgivet den 11. december)
  • Skriv i facebookopslaget hvad MENY Kennedys nytårsmenu koster
  • Skriv mindst en du gerne vil holde din nytårsaften sammen

Er du ikke den heldige vinder, kan du bestille din nytårsmenu ved henvendelse i delikatessen i MENY Kennedy, via besked på MENY Kennedys facebookside eller på telefon 99 34 04 32.