Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Et skridt fra toppen: Det laver en viceborgmester i Aalborg

Af Stine Kjølby Christensen

Kommunalvalget er lige på trapperne, og byen er efterhånden klistret ind i valgplakater af dedikerede politikere, som hver især mener at kunne gøre en forskel for byen.

Men hvad laver politikerne ellers op til valget? Deler de ikke bare roser, rundstykker og store smil ud i gågaden? Gør alt for at være synlige i bybilledet og slås om, hvem der først får talt ørerne af aalborgenserne?

Det ville vi gerne have svar på.

Derfor fik vi helt lov til at følge Aalborgs viceborgmester, Daniel Nyboe Andersen fra De Radikale, gennem en ganske almindelig hverdag, imens nedtællingen til valget for alvor er i gang.

En personlig politiker

MigogAalborg vil gerne slå et slag for, at alle kommer ud og bruger deres stemme 21. november til kommunalvalget. Derfor forsøger vi at sætte fokus på de lidt mere skæve vinkler op til valget. Eksempelvis hvad det vil sige at være viceborgmester?

Daniel Nyboe Andersen er den politiker der rykker ud, når borgmesteren er forhindret. Men hans opgaver strækker sig selvfølgelig også udover rollen som politisk stand-in.

Daniel er en synlig person i byrummet og deltager i et utal af arrangementer rundt omkring i kommunen.

Et skridt fra toppen: Det laver en viceborgmester i Aalborg

Både hvor de store ting sker, men også hos den helt gennemsnitlige aalborgenser. Ifølge Daniel er det efterhånden blevet en selvfølge for både ham og hans kolleger.

”Generelt oplever jeg, at langt de fleste af mine kollegaer i byrådet er optagede af at komme ud og besøge virksomheder, institutioner og opleve kulturen i vores meget store kommune,” forklarer Daniel.

”Vi ser det som en kæmpe opgave at komme rundt og møde mennesker. Det er den måde, vi bedst lærer kommunen og borgerne at kende, og dermed også ved, hvor vi kan gøre den største forskel.”

Daniel er også én af de politikere, som har valgt at være meget synlig på de sociale medier. Det er der dog ikke nogen videre strategi bag, fortæller han:

”Jeg prøver at tænke over, hvad og hvornår jeg deler noget, men det bliver aldrig særligt tilrettelagt,” siger han med et grin og fortsætter:

”Jeg bruger det, som jeg har lyst til, og får også meget positiv respons på det. Når borgerne går hen og stemmer, så stemmer de på et menneske, de har tillid til og kan identificere sig med. Derfor er det også vigtigt, at man tør at dele ud af sig selv.”

Fokus på livslang læring

Lige netop denne onsdag blev også i borgernes tegn for viceborgmesteren. Han havde nemlig modtaget en helt særlig invitation fra FOKUS Folkeoplysning.

En organisation som Daniel i forvejen er meget engageret i, da han også er formand for deres aftenskole.

”For mig giver det god mening at være en del af FOKUS. Aftenskolen fungerer som et privat tilbud om at kunne udvikle mennesker under livslang læring. Det betyder f.eks., at vi kan tage os af udsatte grupper i f.eks. daghøjskolen og måske under mere frie rammer, end de kommunale kan,” forklarer Daniel.

Et skridt fra toppen: Det laver en viceborgmester i Aalborg

Daniel mener også, at hans position hos FOKUS kan være med til at bidrage positivt til hans måde at agere som politiker.

”FOKUS er en dynamisk organisation. Vi er vokset meget i størrelse, men alligevel er der meget langt til en tung betonideologi, hvor alting skal igennem 87 instanser før det vedtages,” siger Daniel og uddyber:

”Processen minder meget om den, vi ser i politik, men her går det meget hurtigere.

Det er også en god motivationsfaktor for mig, når jeg arbejder med politik – at jeg ved, at ens valg kan gøre en positiv forskel i den anden ende.”

Alternativ debat og valgflæsk

I dagens debatarrangement, som Daniel var indbudt til af FOKUS og magasinet APPETIZE, var der ingen glubske og diskussionslystne politikere på hovedrollelisten. I stedet mødte vi to aalborgensiske ildsjæle i Mikkel Salling Holmgaard og Josefine Passer.

I den næste time skulle Mikkel og Josefine debattere de kommunale forhindringer, som de hver især havde mødt i deres kamp for et bedre og mere velfungerende system. Imens kunne Daniel stille spørgsmål til de to repræsentanter.

Mikkel er manden bag The Back to Life Project. En frivillig forening som hver dag kæmper for at revolutionere den måde, der gives hjælp til rehabilitering på i Danmark. TBTLP samler dem op, som er blevet tabt af systemet og hjælper dem til at komme tilbage til livet efter en skade eller ulykke.

Josefine Passer kom til Aalborg tilbage i 2009. Hun forlod en blomstrende karriere i København, men i Aalborg var der ikke meget hjælp at hente. Hun oplevede et kommunalt system, hvor tonen og dialogen mellem konsulent og borger ikke var ligeværdig.

Et skridt fra toppen: Det laver en viceborgmester i Aalborg

Både Mikkel og Josefine havde mange konstruktive råd på hjerte – råd, som Daniel lovede at tage med sig.

”Jeg fik masser af inspiration i debatten. Over halvdelen af de forslag vi kommer op med til byrådsmøder, er nogle, vi har fået inspiration til.

Det var især interessant at høre Josefines forslag til, hvordan man kunne gøre mødet med jobcenteret til en bedre oplevelse for alle parter. Det vil jeg helt sikkert tage med videre,” siger Daniel efter debatten.

Herefter havde KaffeFair sørget for forplejning til de fremmødte, og over den velvalgte menu – valgflæsk – fik vi mulighed for at komme lidt tættere på Daniel som politiker.

Fra forslag til forlig

Igennem dagen har vi hørt mange gode forslag blive præsenteret for Daniel. Men hvor langt rækker de gode intentioner? Igen og igen vender spørgsmålet tilbage: Gør man så en forskel?

Faktisk er årets budgetforhandlinger netop blevet afsluttet i Aalborg Byråd, så Daniel har et helt konkret svar til netop dette.

”Den 28. september indgik vi bredt budgetforlig, og heldigvis fik vi mange mærkesager igennem,” siger Daniel og uddyber:

”Blandt andet vores forslag vedrørende landdistrikterne. Vi har i forvejen landets bedste, men vi har flere idéer til, hvordan de kan blive endnu bedre og skabe endnu mere vækst udenfor byerne.

Derudover vedtog byrådet mit forslag om, at vi gerne vil forbedre city-logistikken i midtbyen. Det betyder, at de store lastbiler skal aflevere deres varer til mindre elbiler udenfor centrum. På den måde nedsætter vi både larm, forurening og skaber mere plads i gågaderne.”

En unik samarbejdskultur

Dagen rinder ud, og efter en lang dag glæder Daniel sig nu til at komme hjem til sin kone og børn. Et sidste spørgsmål trænger sig dog på: Hvilket udfald håber han på for kommunalvalget?

”Jeg håber, at vi ender med et byråd, som kan samarbejde og fungere. Men vi har i forvejen en helt speciel samarbejdskultur, både i byrådet og i Aalborg generelt. Selvom vi skændes og stemmer imod hinanden, så er der oftest enighed om de store projekter.

Jeg er derfor sikker på, at vi nok skal få en konstruktiv valgkamp, hvor vi kan se hinanden i øjnene bagefter. Det er det vigtigste,” afslutter Daniel.

Del artikel

Andre læser også