Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aalborg hang sammen med ham: Nu er vi ude af Niarns skygge

Af Zjakalen
Niarn
Foto: Facebook
Niarn Foto: Facebook

Af Thomas “Zjakalen” Riddersholm

I 2003 red dansk hip hop på en ny bølge. Navne som LOC og Suspekt (og Nik&Jay, om man vil), var begyndt at bide godt fra sig, og ikke siden 90er dagene med bl.a Østkyst Hustlers, Clemens og Den Gale Pose, var dansk rap nået så bredt ud til befolkningen.

Der manglede dog lige det sidste, før genren for alvor igen skulle brage igennem stuerne hos hr. og fru. Danmark.

I USA var Eminem et af de absolut største musiknavne overhovedet – et ikon for en hel generation, og det var lidt som om, at danskerne hungrede efter det samme herhjemme – En bad boy, der kom og sagde og gjorde alt det man ikke måtte.

I Aalborg blomstrede hip hop miljøet også i stor stil. Jeg var selv en af de alleryngste, der var med på vognen, idet jeg kun var 15 år, og jeg hang derfor meget med folk, der var en hel del ældre end mig.

Blandt dem var rapgruppen “Gug Tang Klan”, bestående af Jonny Hefty, Kazpa G, Sanddru, Tzar og Niarn. Niarn var dog flyttet til København, og han var derfor ikke særligt tit en del af flokken i Aalborg, når der skulle indspilles og hænges ud.

Niarn havde store ambitioner med sin rapkarriere, og han vidste, at der var flere muligheder på musikfronten i København, end der var i Aalborg.I starten af 00erne fik han også ret hurtigt etableret sig et godt navn i den danske hip hop undergrund, og omkring 2003 var han faktisk endt med at blive lidt af en undergrundskonge på den danske rapscene.

Folk i miljøet kunne li’ hans aalborggensiske stodderattitude, og at han ikke var bange for at glorificere ting som vold og narko i sine tekster. Noget man ellers havde taget afstand til i dansk rap tidligere.

Men de glade 90’ere var forbi, og folk sukkede efter noget mere råt og kontroversielt end før. Som jeg skrev tidligere, så var det lidt som om, at Danmark havde brug for sin egen Eminem.

Dette havde de store pladeselskaber også fået færden af, og der er ingen tvivl om, at der blev søgt efter en person, der kunne udfylde denne rolle. En bad boy-rapper guldkalv.

Niarn var på dette tidspunkt som sagt på toppen af sit undergrundsgame, og han var desuden begyndt at mænge sig med folk som LOC og Suspekt, der allerede havde fået noget hul igennem til de mainstream medier.

LOC i Aalborg
LOC spiller til december
Foto: PR AKKC

Især LOC havde fået stor opmærksomhed med sit helt store gennembrudshit “Undskyld, So”

Så da Niarn allerede var affilieret med de gutter, blandet med at han havde den helt rette bad boy profil og stil, ja så var han sgu bare et nærmest perfekt og helt oplagt valg til at blive landets helt nye rap superstjerne.

Og rap superstjerne, det blev han, i den grad!

Fra 2004 og et par år frem, var Niarn en af de allerstørste musikstjerner herhjemme overhovedet. Han bragede først igennem med nummeret “Dobbelt A”, der var en hyldest til hjembyen Aalborg.

Den blev fortalt på en måde, som fik byen til at fremstå hård og rå. Man kan se den, sammen med mange andre af Niarns numre der omhandler det hårde liv i Aalborg, som et slags soundtrack til film som Portland og Nordkraft, der jo netop også viser Aalborg fra den mere mørke og hardcore side.

Man kan sige, at Niarn var med til at puste liv i myten om Aalborg aka. Dobbelt A, er et sted der flyder med narko, voldstosser og andet ballade.

Og langt hen af vejen havde han jo ret. Selvfølgelig er Aalborg meget meget mere end den slags, heldigvis, men det var den side, som folk ville høre om, og det var den side de fik.

Zjakalen

Vi andre Aalborgrappere, især de unge af os, syntes jo at det var ret fedt, at en gammel Aalborgstodder lige pludselig var blevet en megastjerne, og var på hele landets læber.

Og musikken var sgu også go’ og teksterne var fede og sjove – det synes jeg stadig den dag idag.

At den kære Niels så nok lidt havde en tendens til at overdrive hele hans person og baggrundshistorie, det er en anden snak. Men hvad fanden, det virkede jo, og det var spændende, ikk?

Selvfølgelig var han en rod fra Aalborg, der havde haft en vild og udfarende ungdom, med alt den ballade der hører med dertil. Det havde vi andre i det miljø jo også, så på sin vis kunne vi jo sagtens relatere til det han rappede om.

I rap skal der også være plads til at overdrive lidt, ellers bliver det hele sgu bare for kedeligt.

Det var dog som om, at den brede befolkning tog alt det manden sagde meget bogstaveligt, og ikke rigtigt var i stand til at tage noget som helst med et gran salt.

Niels, eller hans “karakter” Niarn, blev jo vitterligt anset som en hardcore kriminel gangster, der kun var ude på at lokke unge mennesker med ind i sit bad boy vanvidsunivers. Han blev en person, som ungdommen så op til og glorificerede, og en som de voksne foragtede og pegede fingre af.

Zjakalen Aalborg
Zjakalen skriver og blogger for migogaalborg.dk

En som man enten virkelig elskede eller virkelig hadede. Eller måske i virkeligheden bare elskede at hade?

Al den opmærksomhed, god som dårlig, blev Aalborg som by også “offer” for. Lige pludselig havde alle en mening om Aalborg. Enten så man det som det fedeste og mest hardcore sted i hele landet, eller også syntes man, at det var den værste taberby, fuld af primitive idioter.

Det var vildt at se, hvordan en person nærmest kunne blive identisk med en hel by. Det var både fascinerede og skræmmende på samme tid.

Det påvirkede jo også os andre rappere og musikkere fra byen – for så snart man sagde, at man kom fra Aalborg, så blev man med det samme sat i bås med Niarn og hans stil.

Det var jo på sin vis meget fedt, for han havde jo kæmpe hype, men på den anden side blev det også lidt trættende i længden.  Man gider jo ikke konstant, at blive sammenlignet med en anden.

Niarns storhedstid var dog forholdsvis kort, og efter hans to første plader, ebbede hele interessen for ham mere og mere ud.

Niels Roos Niarn Aalborg
Niels Roos har udgivet en bog

Det hele endte jo også i lidt af en personlig tragedie for ham. Men det er ikke noget jeg behøves at komme nærmere ind på her. Nu er han ovenpå igen, og lever et godt, sundt og fornuftigt liv. Alt det som Niarn ikke stod for.

Der er dog ingen tvivl om, at Niarn efterlod et kæmpe aftryk i folks bevidsthed. Ikke mindst for Aalborg som by. Og selv den dag idag bliver vi Aalborgrappere af og til stadig sammenlignet med ham.  Dog selvfølgelig slet ikke i samme grad længere, trods alt.

Vi og Aalborg som by er rykket mere eller mindre ud af skyggen af Niarn. Og dog stadig bliver man i min branche stadig sammenlignet med Niarn.

Men uanset hvad, så må jeg bare tage hatten af for det Niels gjorde. Han tog musikken og hypen til et helt nyt plan heroppe (til trods for at han boede i København), og han formåede virkelig at tæske Aalborg-rap på landskortet. Og så kan man ellers mene om ham og hans musik hvad man vil.

Hvis man vil følge med i livet i dag med Niels Roos aka Niarn, så kan man følge hans blog her

Du kan streame Zjakalens nyeste single “Bendtner” lige her

Zjakalens seneste indlæg

[numblock num=”” style=”3″Føler mig så Bendtner[/numblock]

Fik du læst?

Skovmand er tilbage: Her er hans skøreste julefrokost

Firmajulefrokost Aalborg
Niels Skovmand skal være vært på Årets Firmajulefrokost i Aalborg Kongres & Kultur Center

Del artikel

Andre læser også