Nordjylland har Danmarks smukkeste Herregård: Her ligger den
Det sker ikke så tit, at Nordjylland høster priser, der giver genklang på landsplan.
Den prestigefyldte titel, Danmarks smukkeste herregård, er netop blevet uddelt – og igen røg Nordjylland til tops.
Prisen gik nemlig til Voergaard Slot i nærheden af Dronninglund.
Det oplyser organisationen Historiske Huse, der står bag konkurrencen.
Intens kapløb mellem 1. og 2. pladsen
Der var i alt 17 kandidater med i kampen, men ifølge danskerne var ikke i tvivl: Voergaard Slot var favoritten.
Med 16 procent af stemmerne vandt det gamle slot konkurrencen, der løb over perioden d. 22. oktober-2. november.
Konkurrencen var intens, da der kun var få stemmer ned til andenpladsen, der endte med at gå til Lynderupgård i Vesthimmerland.
“Selvom over 10.000 havde stemt, var der kun 30 stemmer mellem første og andenpladsen, og der var intens spænding til det sidste,” siger Birthe Iuel, Præsident for Historiske Huse.
Voergaard Slot er et populært sted, og der holdes flere årlige arrangementer, hvor blandt andet middelalderdage eller julemarkedet er yderst populært blandt nordjyderne.
“Voergaard er en værdig vinder og en fantastisk repræsentant for Nordjylland.
Det er opført i 1500-tallet, men det er bevaret på imponerende vis, og man mærker tydeligt, hvordan det er opført med henblik på forsvar i ustabile tider.
Og så er det fantastisk, at det er et sted, der er åbent for offentligheden og støttet af masser af frivillige nordjyder,” siger Birthe Iuel.
Præmien er et træ, der skal plantes ved en senere højtidelighed.
Her sættes en plakette op med indgraveret Danmarks Smukkeste Herregård.
Øget fokus på kulturarven
I Danmark er der omkring 770 herregårde.
Ud af disse har fire eksperter valgt de 17 kandidater, som danskerne har kunne vælge til at vinde titlen.
De 17 nominerede herregårde har det til fælles, at de alle er fredede og repræsenterer en fælles kulturarv.
Derudover har de Danmarkshistorie i sig samt historiske bygninger med fantastiske naturarealer i form af voldgrave og parker.
Formålet med konkurrencen har været at øge fokusset på, at ejerne af herregårdene i mange århundrede selv har vedligeholdt herregårdsmiljøet.
Har stor betydning for turisme og erhvervslivet
Det har betydning for både turisme- og erhvervslivet, lokal identitet og stolthed.
De fleste af herregårdene er i dag helt eller delvist åbne for offentligheden, hvor de blandt andet benyttes til konferencer, bryllupper, teater og meget mere.
De store udgifter til vedligeholdelse af bygningerne og naturarealerne kræver ofte høje indtægter, der eksempelvis kan skaffes fra land- og skovbrug.
“I dag er virkeligheden en anden på herregårdene. Ofte bor ejerne ikke i hovedbygningen, eller kun i en mindre del af den.
Og det kræver en stor indsats at finde midler til de mange fredede bygninger, som kun i meget begrænset omfang kan tilpasses moderne behov,” siger Birthe Iuel og slutter af med;
“Vi håber, at kampagnen vil skærpe opmærksomheden også fra politisk side. Håbet er, at herregårdsejerne kan få bedre vilkår til at passe på disse enestående steder.
Samtidig håber vi også, at herregårdsejerne vil fortsætte den gode udvikling, hvor flere og flere mennesker får mulighed for at opleve denne form for kulturarv i øjenhøjde.”