Syng med på den danske sangskat: Aalborg Teater opsætter unik forestilling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Den jeg elsker, den jeg elsker, elsker jeg
Den jeg elsker, den jeg elsker, elsker jeg

Hvis du er typen, der elsker at lytte og synge med på danske klassikere, så har vi en god og spændende nyhed til dig.

Til foråret præsenterer Aalborg Teater en særlig teaterkoncert, Drømte mig en drøm, hvor fokus netop er på at fremføre Danmarks kulturarvs udødelige stolthed: Den danske sangskat.

Teaterkoncerten spilles af teaterets fantastiske ensemble, der gennem skuespil og musikalske virkemidler sætter den helt rigtige tone for forestillingen.

Planen er desuden, at publikum skal agere kor og deltage aktivt i de sange, der kronologisk bliver vakt til live på Store Scene.

Det er instruktør Jacob Schokking, der står bag den unikke forestilling, der får urpremiere på teateret d. 1. maj.

Der bliver rift om billetterne, så skynd dig at sikre din allerede nu. 

Sangskatten er overalt

Jacob er selv fra Holland, men det afholder ham ikke fra at gå ind i det ellers meget danske projekt med liv og sjæl.

“Jeg er hollænder, så selvfølgelig skal jeg finde min vinkel på det. Men jeg må også tilstå, at efter 13 år i Danmark, er det ikke helt fremmed for mig,” siger han, da MigogAalborg møder ham til en snak om Drømte mig en drøm.

“Det er meget svært at undgå den danske sangskat, når man har giftet sig ind i en kristen dansk familie. Man bliver eksponeret for den hele tiden.

Første gang jeg mødte fænomenet, anede jeg ikke, at det var en “skat”. Det var jo bare blå bøger?

Til gengæld var de alle steder, og der var jo nærmest ikke den begivenhed, hvor der ikke pludselig blev brudt ud i sang – med eller uden klaver.” fortæller Jacob med et grin.

Siden sit første møde har Jacob uden diskussion overgivet sig til “de blå bøger”, og nu har han endda fået til opgave at omdanne det til et teaterstykke.

“Hvis du har bare en lille smule musikalsk baggrund, så er det ikke svært at stige på. Det er også en stor fordel, at det er så gennemorganiseret i Danmark – der er hele tiden nogen, der opdaterer den og laver nye udgaver.

Der er uden tvivl en sang til enhver lejlighed, men skulle der opstå nye situationer eller lejligheder i samfundet, så dukker der også nye sange op.

Sangskatten bliver aldrig uaktuel,” fastslår han.

Sangskatten skal holdes i live

Den danske sangskat lever, ånder og udvikler sig i os alle, hver gang vi synger.

Alene, sammen, hjemme i hverdagens syngen med på radioen, i skolen eller på jobbet. Fra vi er helt små lærer sangen os sproget at kende og får os til at falde til ro og i søvn.

I skolen synger vi videre om egn, land og den store verden.

Sangen rører os, rykker os sammen, minder os om sammenhænge større end os selv.

Vi får samme puls, samme åndedræt, og mærker med krop og sjæl, at vi hører til noget – en hjemstavn, en tradition – en nation.

Intet andet kan gøre det samme, på bare få minutter.

Samtidigt er sangskatten en sårbar nationalskat, der ikke blot kan holdes i live i en montré. Derfor mener Jacob også, at det er vigtigt, at vi passer på den.

“Modsat andre nationale klenodier, såsom kronjuvelerne, findes sangskatten kun, når du gider at synge den.

Hvis vi gravede den ned, så ville de jo være forsvundet fra jordens overflade om få generationer. Det er derfor, vi skal holde liv i den – og en teaterkoncert bliver en virkelig sjov måde at gøre det på,” forklarer Jacob.

Musikalsk rejse gennem sangskattens historie.

Forestillingen bygges op omkring både kendte og mindre kendte sange – alle med det tilfælles, at de er en del af den danske sangskat.

Drømme er nøgleordet, og her går Jacob og ensemblet især ind og arbejder med poesien og de mange smukke vendinger, der gennem tiden er blevet brugt i sangteksterne.

“Sangene strækker sig helt fra kollektive, følelsesmæssige kærlighedssange til sange om dyb sorg, eksistentielle vilkår og menneskets livscyklus.

Fortællingen ligger i sangforløbet, og der bliver både sekvenser med dialog og monolog. Ind i mellem nøjes vi også med blot at bruge sætninger fra nogle virkelig smukke tekster,” forklarer han.

Historien udvikler sig parallelt med de sange, der bliver fremført på scenen, og man kan altså se frem til en fuldstændig unik, musikalsk rejse gennem sangskattens enestående historie.

“Jeg har lagt meget arbejde i at finde ud af, hvilke sange der kan være i stue med hinanden, så vi hele tiden kan modellere videre på det samme tema, så historien bliver ved med at give mening.

Derudover er min kapelmester virkelig genial til at lave om i sangene, så vi har formået at skabe en virkelig flot nyfortolkning af teaterkoncert-genren,” forklarer Jacob.

Et fantastisk sceneshow i vente

Udover den musikalske oplevelse afslører Jacob, at publikum kan glæde sig til et fantastisk flot og visuelt sceneshow, hvor Jacob Moth-Poulsen, Ferdinand Falsen Hiis, Sebastian Aagaard-Williams, Evrim Benli, Østen Borre Simonsen, Marie Knudsen Fogh, Karla Rosendahl Rasmussen, Bolette Nørregaard Bang, Line Nørholt og Mette Klakstein sammen skal gøre sangene til virkelighed.

“Vi har at gøre med 10 unge mennesker, der sammen skal finde deres egen vej.

De skal selvfølgelig stå for hovedparten af fremførelsen, men meningen er også, at publikum skal deltage musikalsk, så oplevelsen bliver flerstemmig.

Det har teateret pralet med, at nordjyderne er gode til – så det håber jeg,” griner Jacob.

Du køber din billet her. 

Få Aalborg på væggen: Spar 20% på de flotte Aalborg-plakater

Skrevet af: Michael Qureshi

De fleste af os har helt sikkert set mere til vores hjem de seneste uger end normalt.

Derfor kunne det måske være tid til at få lidt nyt på væggene – og her har vi et rigtig godt forslag.

Vores Aalborg-plakater under navnet Spot Byen er et samarbejde mellem MigogAalborg og Fotograferne Vesterbro.

Lige nu vil vi gerne gøre lidt ekstra for vores mange læsere – hvor vi alle jo har det tilfælles – at vi elsker Aalborg.

Derfor kører vi fra i dag og den næste uge en kampagne med 20% på ALLE vores plakater. Bestil dem lige her

Aalborg Tårnet

Støt to lokale Aalborg-virksomheder samt CoolUnite

Du skal bare bruge rabatkoden SpotByen20, når du er ved at gennemføre bestillingen, og så bliver der automatisk reduceret 20% på prisen på plakaterne.

Du støtter samtidig også to lokale Aalborg-virksomheder, der som stort set alle andre brancher naturligvis også mærker en væsentlig økonomisk konsekvens af Corona-krisen.

Derudover går 6% af overskuddet på Spot Byen plakater ubeskåret til velgørenhedsfonden CoolUnite, der støtter syge og udsatte børn.

Plakaterne kommer i str. 50 x70 og 70 x 100 og kan sendes eller afhentes hos Fotograferne Vesterbro.

I denne periode hvor det meste af Danmark er lukket ned kan plakaterne afhentes tirsdag og torsdag mellem 13.00-16.00. Max to personer i butikken på samme tid.

Men det er også muligt at få dem leveret med fragt.

Du kan se og bestille alle plakater inklusiv de flotte collager også lige her

Hvis du har en virksomhed – så kan vi også specialdesigne med gulv-til-loft løsninger eller akustikplader. Her kan du skrive en mail til jes@migogaalborg.dk for mere information.

 

Langt fra alt og alle: Her kan du tage på tur i nærheden af Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Solen skinner, himlen er blå, foråret er kommet!

… Men hvad er det allervigtigste lige nu? Jep: At vi holder afstand til hinanden.

Regeringen opfordrer til, at vi – for at mindske spredningen af covid-19 – omgås med så få mennesker som muligt. Dermed ikke sagt, at vi ikke engang i mellem må forlade hjemmets fire vægge og få trukket lidt frisk luft til hjernen.

Bare. Vi. Holder. Afstand.

Af samme årsag har vi valgt at lave denne guide, der giver jer de bedste forudsætninger for at kombinere fristelsen til at komme lidt ud – med lysten til at opfylde regeringens anbefalinger.

Derfor har vi været på tur og fundet vores bud på de bedste steder i nærheden af Aalborg, hvor der er rigeligt med albueplads, højt til himlen og samtidigt muligheden for at udforske nogle af omegnens smukkeste naturområder.

Vi starter blot 1 km. fra Aalborg Centrum og ender små 30 km. sydpå.

Skovdalen (1 km fra Aalborg C)

Bor du i centrum og har bare brug for en mindre vandretur, kan du passende sætte retning mod Skovdalen.

Du finder Skovdalen bagved KUNSTEN, hvor træerne skyder mod toppen langs byens vartegn, Aalborgtårnet.

Her kan du nyde udsigten udover vores smukke by, og samtidigt få følelsen af spirende forår kun et stenkast fra dit hjem.

Bevæger du dig lidt videre mod området, hvor Aalborg Zoo holder til, så vil du sandsynligvis falde over (helst ikke bogstaveligt talt, så husk at se dig for) Mølleparken.

Det store parkanlæg har eksisteret siden 1934, og er blandt andet hjem for en stor skulptur med navnet “Noahs Ark”.

I Mølleparken får du også en helt unik panoramaudsigt over blandt andet Egholm.

På denne tid af året er parken også den perfekte destination, hvis du jagter solnedgange.

Østerådalen (4 km fra Aalborg C)

Skal det være en tand mere idyllisk – men stadig tæt på midtbyen – så sæt kursen mod Østerådalen.

Turen kan allerede starte omkring Kennedy Arkaden, hvor Østeråstien tager dig på opdagelse langs byens smukke å, der har rødder helt tilbage til Vikingetiden.

Følger du stien, vil du (før eller siden) komme til et smukt og åbent naturområde med lavvandede søer, våde enge, fuglekvidder og masser af plads.

Ønsker du ikke at rende rundt på må og få, så kan du passende springe på én af dalens afmærkede ruter.

Gul rute er på ca. 4 km., Blå rute på 1 km. og Rød rute på 2 km.

Derudover har Østerådalen også en hyggelig hundeskov, hvor du kan præsentere din firbenede ven for det perfekte friluftsliv.

Egholm (4 km fra Aalborg C)

Er du til ægte Morten Korch-stil, er det oplagt at sætte kompasset mod Egholm.

På øen, som ligger i Limfjorden, få hundrede meter fra Vestre Fjordpark, ånder alt fred og idyl.

Om det er picnic i det fri, eller vandreture i smuk, dansk natur, der er formålet, er Egholm et besøg værd.

Øen byder på flere afmærkede vandreruter med forskellige distancer, bl.a. den gule rute, “Egholm rundt”, som leder dig forbi mange af øens spændende lokaliteter.

Her vil du opleve alt fra fuglefløjt og smukke skove til åbne marker og strandenge. 

Øen er ganske let (og billig) at komme til og fra.

Egholmfærgen sejler hver halve time fra Egholm Færgevej fra tidlig morgen til sen aften, og koster kun 14 kr. tur/retur.

Læs mere her

Poulstrup Sø (10 km fra Aalborg C)

Nu skal vi afsted på en kort køretur – eller en frisk cykeltur – for at nå til Poulstrup Sø.

Kun 10 km. fra Aalborg Centrum kan du besøge et flot naturområde, hvor især den smukke sø er blevet et trækplaster for aalborgenserne.

Dette område er især perfekt, hvis du ikke er bange for at fare vild og egentlig gerne vil have én på (natur)opleveren – selvfølgelig kan man også være fornuftig og følge de afmærkede vandreruter (…). 

Det er helt op til dig selv.

Vi kan i hvert fald konkludere, at du ikke skal bekymre dig om at holde afstand til forbipasserende. Her er plads nok til alle.

Landskabet er dejligt varieret, og du kan desuden være heldig at se alt fra en ræv, en grævling til et rådyr – og hvis du er ekstra opmærksom: Et menneske!

Foruden at være et dejligt område at gå tur og holde skovtur i, så er Poulstrup Sø og dets bakkede terræn også populært for mountainbikers.

Hammer Bakker (15 km fra Aalborg C)

Godt 15 kilometer uden for Aalborg centrum finder du smukke Hammer Bakker, som i alt udgør 1800ha skøn natur, hvoraf 400ha er fredet.

På det 400ha store område, findes der tre afmærkede ruter, der fører dig rundt i den syd- og østlige del af det bakkede landskab.

Med sine mange skovklæde bakkepartier, søer og store hedearealer, våger vi at påstå, at du i den grad vil opleve diversiteten i dansk natur netop her.

Vi valgte at tage en ca. 5 km. lang rute, og vi tør godt love, at det der venter dig, er tæt på eventyrligt.

Tørt terræn, våde søer, dybe dale, nyudsprungne forårsblomster – og ikke andet end nedfaldne grankogler og fuglekvidder til at stjæle din opmærksomhed.

Det bliver nok svært at finde en så bred og varieret natur på ét og samme sted – og så går det altså også lige i lægmusklerne. 

Rebild Bakker (30 km fra Aalborg C)

Rebild Bakker er et af mest unikke områder vi har i Nordjylland, og selvom du skal ud på en kort køretur (eller en meget frisk cykeltur), så lover vi, at der venter en stortslået oplevelse, når du kommer frem.

Rebild Bakker byder på både på høje stigninger (og dermed også helt unikke udsigtspunkter), kilder med det reneste drikkevand og ikke mindst muligheden for masser af frisk luft.

Foto: Elisabeth Jasmin (www.elisabethjasmin.dk)

Du kan vælge prøve kræfter med en af de etablerede ruter, som eksempelvis Rebild Bakker Ruten, eller bare gå på opdagelse selv på de mange fine stier (som både er skabt af mennesker og de mange får, som både er et hyggeligt islæt … og fungerer som naturlige græsslåmaskiner.)

Rebild Bakker er velbesøgt hele året rundt, og vil selvfølgelig også være et stort trækplaster i disse tider.

Der er masser af kvadratmeter til alle, hvis i bare husker at holde stand – og så kan du jo altid finde din helt egen bakke, hvor du er for dig selv.

Mangler dit favoritsted på listen? Så tilføj det gerne i vores kommentarfelt på Facebook. 

Få gang i hjemmebaren: Bartender laver online cocktailkursus i påsken

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Karantæne derhjemme. Påskefrokost med familien.

To ting, der bliver svært at forene – men som vi desværre bliver nødt til, når vi inden længe rammer højtiden, hvor vi normalt samles med familie og venner.

Dette er dog slet ikke ensbetydende med, at du behøver at sidde derhjemme og puste æg helt alene.

Vendsyssel Håndbold og Salut Event har nemlig besluttet sig for at afholde et særligt event, der kan få dine tanker væk fra covid-19 og det store savn til familien.

Den 11. april kl. 20 kan du slå ind på Håndbolds facebookside, hvor Kristian Staurup Lassen fra Salut Event vil vise, hvordan du laver tre lækre cocktails med Gin som hovedingrediensen.

Få ingredienserne leveret derhjemme

I forbindelse med arrangementet kan du købe to forskellige slags pakker, de indeholder alt, hvad du skal bruge til de tre cocktails.

Pakken bliver leveret gratis hjemme ved dig inden lørdag d. 11. april, hvis du bor i enten Aalborg, Brønderslev, Hjørring og Frederikhavn.

Det eneste, du selv skal sørge for, er glas og dit gode humør.

Pakkerne laves i to størrelser:

  • En pakke til 2 personer til kr. 350,-
  • En pakke til 4 personer til kr 500,-

Der vil være et begrænset antal.

Vendsyssel Håndboldklub fortæller om arrangementet:

“Vores tanker bag arrangementet lægge på, at påsken plejer at være forbundet med familie-komsammen, fest og glade dage. Under COVID-19 epidemien har vi måtte forholde os hjemme hver for sig.”

Det bliver den erfarne cocktailbartender Kristian, der med flere års erfaring fra kendte cocktailsteder (Benediktes Late Night Club og Comwell Hvide Hus) vil introducere dig til cocktailens verden.

Under live streamingen vil der desuden være lodtrækning om lækre præmier blandt de deltagende.

Læs mere her

Få styr på dine cravings: Supermarkeder forblander bland-selv-slik

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Okay. Vi ved det godt. Det bliver aldrig det samme.

Men er du en del af den folkefærd, der lever og ånder for din ugentlige bland-selv-pose, så må det her være det nærmeste, vi kommer lykken; inden for en overskuelig fremtid.

Efter at landets supermarkeder meldte ud, at de (grundet risikoen for spredningen af covid-19-spredningen) lukkede helt ned for bland-selv-afdelingen, var der ramaskrig i hele Danmark.

Tiltaget var selvfølgelig forståeligt – men også en anelse sørgeligt.

Nu har vi en god nyhed. For at mindske bland-selv-spild, der jo naturligt vil komme, når supermarkederne ikke længere tilbyder konceptet, har flere kæder nu valgt at tænke i alternativer.

Få stillet dine cravings

Det betyder, at du nu flere steder kan hente en solid pose bland-selv-slik, som vi kender og elsker det.

Eneste forskel er, at poserne er forblandet af en corona-sikret medarbejder, der har gjort sit allerbedste, for at du kan få stillet dine bland-selv-cravings … også selvom at du ikke selv har blandet godteposen.

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at medarbejderen ikke har i nærheden af lige så god smag som dig – men vi må jo alle ofre os lidt i øjeblikket.

Hvis vi skal se positivt på det, så kan du måske få udvidet din horisont, når du tvinges til at smage de stykker, som du ikke normalt ville have blandet?

Hvem og hvor du kan få en forblandet pose, er svært at give et konkret svar på, da det (ud fra vores research) er op til de enkelte steder om de til tilbyde servicen.

Her er en liste over de steder, hvor vi er bekendt med, at man kan/har kunnet få de populære lykkeposer:

  • Fakta, Kastetvej
  • Fakta, Eternitten
  • Fakta, Vejgaard
  • Fakta, Nørresundby
  • Superbrugsen, Nyhavn
  • Kvickly, Dannebrogsgade
  • Meny, Østre Havn

Priserne har varieret fra 4,95-5,95 kr. pr. 100 gram. 

Kender du til flere, er du velkommen til at skrive til os her – eller blot tilføje en kommentar under opslaget på Facebook.