Syng med på den danske sangskat: Aalborg Teater opsætter unik forestilling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Den jeg elsker, den jeg elsker, elsker jeg
Den jeg elsker, den jeg elsker, elsker jeg

Hvis du er typen, der elsker at lytte og synge med på danske klassikere, så har vi en god og spændende nyhed til dig.

Til foråret præsenterer Aalborg Teater en særlig teaterkoncert, Drømte mig en drøm, hvor fokus netop er på at fremføre Danmarks kulturarvs udødelige stolthed: Den danske sangskat.

Teaterkoncerten spilles af teaterets fantastiske ensemble, der gennem skuespil og musikalske virkemidler sætter den helt rigtige tone for forestillingen.

Planen er desuden, at publikum skal agere kor og deltage aktivt i de sange, der kronologisk bliver vakt til live på Store Scene.

Det er instruktør Jacob Schokking, der står bag den unikke forestilling, der får urpremiere på teateret d. 1. maj.

Der bliver rift om billetterne, så skynd dig at sikre din allerede nu. 

Sangskatten er overalt

Jacob er selv fra Holland, men det afholder ham ikke fra at gå ind i det ellers meget danske projekt med liv og sjæl.

“Jeg er hollænder, så selvfølgelig skal jeg finde min vinkel på det. Men jeg må også tilstå, at efter 13 år i Danmark, er det ikke helt fremmed for mig,” siger han, da MigogAalborg møder ham til en snak om Drømte mig en drøm.

“Det er meget svært at undgå den danske sangskat, når man har giftet sig ind i en kristen dansk familie. Man bliver eksponeret for den hele tiden.

Første gang jeg mødte fænomenet, anede jeg ikke, at det var en “skat”. Det var jo bare blå bøger?

Til gengæld var de alle steder, og der var jo nærmest ikke den begivenhed, hvor der ikke pludselig blev brudt ud i sang – med eller uden klaver.” fortæller Jacob med et grin.

Siden sit første møde har Jacob uden diskussion overgivet sig til “de blå bøger”, og nu har han endda fået til opgave at omdanne det til et teaterstykke.

“Hvis du har bare en lille smule musikalsk baggrund, så er det ikke svært at stige på. Det er også en stor fordel, at det er så gennemorganiseret i Danmark – der er hele tiden nogen, der opdaterer den og laver nye udgaver.

Der er uden tvivl en sang til enhver lejlighed, men skulle der opstå nye situationer eller lejligheder i samfundet, så dukker der også nye sange op.

Sangskatten bliver aldrig uaktuel,” fastslår han.

Sangskatten skal holdes i live

Den danske sangskat lever, ånder og udvikler sig i os alle, hver gang vi synger.

Alene, sammen, hjemme i hverdagens syngen med på radioen, i skolen eller på jobbet. Fra vi er helt små lærer sangen os sproget at kende og får os til at falde til ro og i søvn.

I skolen synger vi videre om egn, land og den store verden.

Sangen rører os, rykker os sammen, minder os om sammenhænge større end os selv.

Vi får samme puls, samme åndedræt, og mærker med krop og sjæl, at vi hører til noget – en hjemstavn, en tradition – en nation.

Intet andet kan gøre det samme, på bare få minutter.

Samtidigt er sangskatten en sårbar nationalskat, der ikke blot kan holdes i live i en montré. Derfor mener Jacob også, at det er vigtigt, at vi passer på den.

“Modsat andre nationale klenodier, såsom kronjuvelerne, findes sangskatten kun, når du gider at synge den.

Hvis vi gravede den ned, så ville de jo være forsvundet fra jordens overflade om få generationer. Det er derfor, vi skal holde liv i den – og en teaterkoncert bliver en virkelig sjov måde at gøre det på,” forklarer Jacob.

Musikalsk rejse gennem sangskattens historie.

Forestillingen bygges op omkring både kendte og mindre kendte sange – alle med det tilfælles, at de er en del af den danske sangskat.

Drømme er nøgleordet, og her går Jacob og ensemblet især ind og arbejder med poesien og de mange smukke vendinger, der gennem tiden er blevet brugt i sangteksterne.

“Sangene strækker sig helt fra kollektive, følelsesmæssige kærlighedssange til sange om dyb sorg, eksistentielle vilkår og menneskets livscyklus.

Fortællingen ligger i sangforløbet, og der bliver både sekvenser med dialog og monolog. Ind i mellem nøjes vi også med blot at bruge sætninger fra nogle virkelig smukke tekster,” forklarer han.

Historien udvikler sig parallelt med de sange, der bliver fremført på scenen, og man kan altså se frem til en fuldstændig unik, musikalsk rejse gennem sangskattens enestående historie.

“Jeg har lagt meget arbejde i at finde ud af, hvilke sange der kan være i stue med hinanden, så vi hele tiden kan modellere videre på det samme tema, så historien bliver ved med at give mening.

Derudover er min kapelmester virkelig genial til at lave om i sangene, så vi har formået at skabe en virkelig flot nyfortolkning af teaterkoncert-genren,” forklarer Jacob.

Et fantastisk sceneshow i vente

Udover den musikalske oplevelse afslører Jacob, at publikum kan glæde sig til et fantastisk flot og visuelt sceneshow, hvor Jacob Moth-Poulsen, Ferdinand Falsen Hiis, Sebastian Aagaard-Williams, Evrim Benli, Østen Borre Simonsen, Marie Knudsen Fogh, Karla Rosendahl Rasmussen, Bolette Nørregaard Bang, Line Nørholt og Mette Klakstein sammen skal gøre sangene til virkelighed.

“Vi har at gøre med 10 unge mennesker, der sammen skal finde deres egen vej.

De skal selvfølgelig stå for hovedparten af fremførelsen, men meningen er også, at publikum skal deltage musikalsk, så oplevelsen bliver flerstemmig.

Det har teateret pralet med, at nordjyderne er gode til – så det håber jeg,” griner Jacob.

Du køber din billet her. 

Grand Opening på torsdag: Se de første billeder fra Aalborgs nye Bronuts

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

De er runde, de er bløde – og så er de blandt de virkelig søde.

Vi taler selvfølgelig om donuts; kagens kokain, der i den grad har gjort sit indtog i Danmark … og Aalborg.

Først åbnede Donut Shoppen på Boulevarden, der siden har haft travlt med at mætte de sukker-hungrende aalborgensere. På torsdag er der endnu en donut-fætter klar i byen.

Eller skulle vi sige donut-bror… Der er nemlig tale om selveste Bronuts, der med åbningen i Aalborg kan prale af fire butikker på landsplan.

Ejeren af den hastigt voksende donutkæde Bronuts er foruden Ninos Oraha også den tidligere realitydeltager Türker Alici, der især er kendt for sin medvirken i både Paradise Hotel og Robinson.

Berømmelsen, der fulgte med, har han blandt andet brugt på at bygge et donut-imperium op fra bunden, og det skarpe koncept har i den grad vist sig som et stærkt trækplaster i Aarhus og ikke mindst i København, hvor der dagligt er flere hundrede meter lang kø af folk, der drømmer om at få fingrene i de karakteristiske gule æsker.

… og selvfølgelig dele dem på deres Instagram-profil, hvor hele 74.000 følger med.

“Planen var egentlig at vente med Aalborg, men vi oplevede oftere og oftere, at folk herfra kørte hele vejen til byen for at besøge os. Efterspørgslen var stor, så det er på tide,” fortæller Türker, da vi i dag besøgte den nye donutshop.

View this post on Instagram

Okay okay… Hvad er vi mest til? – 1) Daim med karamel? 2) Oreo med vanille? – Begge varianter findes i alle butikker 🍩❤️ – – ÅBNINGSTIDER – Å𝐁𝐘𝐇Ø𝐉: Mandag-Torsdag: 12-22 Fredag-Søndag: 10-22 𝐒𝐢𝐥𝐤𝐞𝐛𝐨𝐫𝐠𝐯𝐞𝐣 𝟐𝟒𝟕 – 𝐁𝐔𝐒𝐆𝐀𝐃𝐄𝐍: Søndag-Torsdag: 10-19 Fredag-Lørdag: 10-21 𝐅𝐫𝐞𝐝𝐞𝐫𝐢𝐤𝐬𝐠𝐚𝐝𝐞 𝟐𝟓 – 𝐊Ø𝐁𝐄𝐍𝐇𝐀𝐕𝐍: Søndag-Torsdag:10-21 Fredag-Lørdag: 10-23 𝐕𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐛𝐫𝐨𝐠𝐚𝐝𝐞 𝟑𝟕 – Udbrining via @waiteer 🚴🏽‍♂️ *𝙂æ𝙡𝙙𝙚𝙧 𝙠𝙪𝙣 𝙞 Å𝙧𝙝𝙪𝙨 𝙗𝙪𝙩𝙞𝙠𝙠𝙚𝙧𝙣𝙚* – 𝐏𝐫𝐢𝐬𝐞𝐫 1 for 25kr 6 for 139kr 12 for 259kr – #foodporn #foodlover #foodblogger #foodstagram #bronutsdk #teambronuts #donut #donuts #donuts🍩 #donutlover #lovedonut #donutshop #food #foodlover #oreodonut #toffifeedonut #snickersdonut #daimdonut #donutcoffee #kinderdonut #buenodonut #maxidonut #marsdonut #twixdonut

A post shared by Bronuts Donuts Denmark Aps (@bronutsdk) on

Åbner i Vestbyen på torsdag

Lokationen bliver i Dannebrogsgade, hvor Art By Me tidligere har haft til huse. Og ifølge Türker og Ninos er Vestbyen det helt perfekte sted at introducere Aalborg for Bronuts.

“Det er meget velovervejet, at vi åbner her. Selvom vores erfaring siger os, at uanset hvor vi ligger, så kommer folk.

Vi er en destinationsforretning, så vi har prioriteret at ligge ud til en trafikeret vej med gode parkeringsmuligheder, hvor folk kører til og fra arbejde.

Sådan er vores butik i København også opbygget, og det fungerer rigtig godt,” siger Türker.

Bronuts åbner på torsdag 16. juli – på Türkers 28 års fødselsdag. Dermed kan aalborgenserne på alle måder forvente en kæmpe festdag.

“Vi ville egentlig gerne have lavet en åbningsreception, men alt vores tid er gået med at gøre butikken klar, så vi åbner egentlig bare dørene – men jeg er slet ikke i tvivl om, at det nok skal blive en fest i sig,” siger Ninos.

Nye donutsvarianter hver uge

Keramikcafé-stemningen (ja, det er et ord) er ikke længere at spore i lokalerne, der i stedet stråler af gult og pink inventar.

Ved indgangen bliver man mødt af et grafisk vægmaleri, hvor Bronuts-banden er repræsenteret i Aalborgs genkendelige gader.

Et par skridt længere inde i den nye butik, møder du donut-montréen, der hver dag frister med hele 24 forskellige slags.

Bronuts kører – som i de andre af deres butikker – en månedsmenu, der suppleres af tre nye varianter hver uge.

Selvom udvalget jævnligt skifter, så er snask-faktoren altid tilstede – uanset om du er til sur, sød eller noget midt i mellem.

Måske netop derfor har Bronuts formået på rekordtid at blive en kæmpe succes. Her imødekommes nemlig enhver donutsmag – eller næsten enhver i hvert fald.

Med succes følger selvfølgelig også udfordringer. Det måtte Bronuts sande, da Politikens anmelder forleden gav dem kun 2 stjerner og efterlod dem med meget få rosende ord.

Det skal dog mere til at slå Bronuts ud, der siden har postet en video, hvor de svarer igen på kritikken.

De lange køer taler vel for sig selv: Folket er vilde med Bronuts.

Uanset hvad, så må vores bedste anbefaling være, at du helt selv beslutter, om Bronuts’ donuts er noget for dig – og det gør du vel bedst ved at aflægge butikken et besøg, når Türker og Ninos slår dørene op på torsdag.

Adressen er Dannebrogsgade 9, og de foreløbige åbningstider lyder på 10-21.

Hvad: Grand Opening af Bronuts
Hvor: Dannebrogsgade 9, 9000 Aalborg
Hvornår: Torsdag d. 16. juli, kl. 10

Vi Elsker Sommer Tour indtager Blokhus i næste uge, hvor du kan glæde dig til at opleve kunstnere som Burhan G, Sanne Salomonsen, Rasmus Bjerg med John Mogensen show, Mick Øgendahl samt stor underholdning til de mindste med Hr. Skæg og MGP stjerner.

Med vores eksklusive MigogAalborg-rabat kan du komme meget billigt afsted. Læs mere her.

Aalborg Sushi Festival er tilbage

Prøv 22 stykker fra nyåbnede Yummi for 115 kr. eller gourmetmenuen fra Karma Sushi på 20 stk. for 210 kr. Se alle steder der er med og deres menuer lige her

Aalborg-restaurant fejrer World Cucumber Day: Byt din agurk til en Gin & Tonic

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Let’s face it … det er agurketid på Aalborgs største bymedie.

Derfor bør det ikke overraske nogen, at vi blev vildt begejstrede, da vi spottede en sommernyhed, der involverer både grøntsager og alkohol.

Skagen Fiskerestaurant på Budolfi Plads fejrer World Cucumber Day på fredag, og hvis du svinger forbi i tidsrummet 15.00 til 17.00 med en agurk – ja, du læste rigtigt, en AGURK – kan du bytte den til en Gin & Tonic.

Så er du ved at gå agurk over det manglende sommervejr, kan du i det mindste drikke dine sorger væk i restaurantens nystartede fredagsbar.

Nyt fredagskoncept

Tilbuddet gælder maks én gang, så hvis du øjnede en mulighed for at tømme det lokale supermarked for agurker, må vi desværre skuffe dig.

Til gengæld kan du gemme den i bukselommen, og hvis nogen spørger om du bare er glad for at se dem, kan du tørt konstatere, at det altså bare er en agurk.

Spøg til side.

Fredagsbaren kommer til at køre hver fredag og lørdag i juli og august med DJ, bobler og snacks.

Læs mere om Skagen Fiskerestaurants fredagstilbud og deres vinbar her.

Vi Elsker Sommer Tour indtager Blokhus i næste uge, hvor du kan glæde dig til at opleve kunstnere som Burhan G, Sanne Salomonsen, Rasmus Bjerg med John Mogensen show, Mick Øgendahl samt stor underholdning til de mindste med Hr. Skæg og MGP stjerner.

Med vores eksklusive MigogAalborg-rabat kan du komme meget billigt afsted. Læs mere her.

Aalborg Sushi Festival er tilbage

Prøv 22 stykker fra nyåbnede Yummi for 115 kr. eller gourmetmenuen fra Karma Sushi på 20 stk. for 210 kr. Se alle steder der er med og deres menuer lige her

Stadig ledige pladser: Tag en 2-årig STX på Aalborg City Gymnasium

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Nedlukningen af Danmark de seneste par måneder har betydet, at danskernes hverdag er blevet væsentligt ændret.

For nogle har det betydet, at de bruger mere tid derhjemme i stedet for på arbejdspladsen eller på skolen, mens det for andre har betydet, at de har måttet se sig om efter et nyt arbejde.

De store ændringer har sat nogle tanker i gang – også på positiv vis. Mange er nemlig begyndt at nytænke deres liv og ønsker at skifte livsbane.

Går du for tiden og overvejer nye karrieremuligheder, så kan en 2-årig STX på Aalborg City Gymnasium være det rette valg for dig.

Som det eneste sted i Region Nordjylland er det muligt at læse en STX på kun 2 år, der åbner dørene for både de korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.

STX på kun 2 år

Hvis du tænker ”jamen, tager en studentereksamen ikke 3 år?”, har du delvist ret.

Den traditionelle studentereksamen tager nemlig 3 år, men hos Aalborg City Gymnasium kan man klare den på kun 2 år.

Årsagen er, at man på en 2-årig STX kun har boglige fag og heller ikke starter uddannelsen med et grundforløb.

Det betyder, at du starter direkte i en stamklasse og samtidig ikke bruger timer på f.eks. idræt, billedkunst eller musik, men i stedet fylder dit skema med de fag, som du skal bruge for at komme ind på drømmeuddannelsen.

Uddannelsen giver dermed de samme muligheder, som hvis du tog den på et almindeligt gymnasium – forskellen er at du bliver hurtigere færdig på Aalborg City Gymnasium.

Samtidig bliver du også en del af et dynamisk og fagligt ambitiøst studiemiljø, der sætter høje krav til din motivation og modenhed.

Skridtet videre mod drømmeuddannelsen

Den 2-årige STX er relevant for mange forskellige typer af mennesker.

Nogle har måske været ude at rejse, før de starter, mens andre har gået på efterskole eller været ude på arbejdsmarkedet.

Fælles for alle er ønsket om at færdiggøre ungdomsuddannelsen på kort tid og tage skridtet videre mod drømmeuddannelsen.

Heri ligger også Aalborg City Gymnasiums styrke: forskelligheden blandt eleverne er med til at sikre et spændende og rummeligt studiemiljø.

Gymnasiet er en privatejet institution, hvilket betyder, at der er flere frihedsgrader, som er til gavn for den enkelte elev.

Der er løbende optag frem til studiestart den 11. august og stadig plads på alle studieretninger.

Er du også blevet interesseret i at søge den 2-årige STX, kan du kontakte studievejledningen for at blive optaget her.