Syng med på den danske sangskat: Aalborg Teater opsætter unik forestilling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Den jeg elsker, den jeg elsker, elsker jeg
Den jeg elsker, den jeg elsker, elsker jeg

Hvis du er typen, der elsker at lytte og synge med på danske klassikere, så har vi en god og spændende nyhed til dig.

Til foråret præsenterer Aalborg Teater en særlig teaterkoncert, Drømte mig en drøm, hvor fokus netop er på at fremføre Danmarks kulturarvs udødelige stolthed: Den danske sangskat.

Teaterkoncerten spilles af teaterets fantastiske ensemble, der gennem skuespil og musikalske virkemidler sætter den helt rigtige tone for forestillingen.

Planen er desuden, at publikum skal agere kor og deltage aktivt i de sange, der kronologisk bliver vakt til live på Store Scene.

Det er instruktør Jacob Schokking, der står bag den unikke forestilling, der får urpremiere på teateret d. 1. maj.

Der bliver rift om billetterne, så skynd dig at sikre din allerede nu. 

Sangskatten er overalt

Jacob er selv fra Holland, men det afholder ham ikke fra at gå ind i det ellers meget danske projekt med liv og sjæl.

“Jeg er hollænder, så selvfølgelig skal jeg finde min vinkel på det. Men jeg må også tilstå, at efter 13 år i Danmark, er det ikke helt fremmed for mig,” siger han, da MigogAalborg møder ham til en snak om Drømte mig en drøm.

“Det er meget svært at undgå den danske sangskat, når man har giftet sig ind i en kristen dansk familie. Man bliver eksponeret for den hele tiden.

Første gang jeg mødte fænomenet, anede jeg ikke, at det var en “skat”. Det var jo bare blå bøger?

Til gengæld var de alle steder, og der var jo nærmest ikke den begivenhed, hvor der ikke pludselig blev brudt ud i sang – med eller uden klaver.” fortæller Jacob med et grin.

Siden sit første møde har Jacob uden diskussion overgivet sig til “de blå bøger”, og nu har han endda fået til opgave at omdanne det til et teaterstykke.

“Hvis du har bare en lille smule musikalsk baggrund, så er det ikke svært at stige på. Det er også en stor fordel, at det er så gennemorganiseret i Danmark – der er hele tiden nogen, der opdaterer den og laver nye udgaver.

Der er uden tvivl en sang til enhver lejlighed, men skulle der opstå nye situationer eller lejligheder i samfundet, så dukker der også nye sange op.

Sangskatten bliver aldrig uaktuel,” fastslår han.

Sangskatten skal holdes i live

Den danske sangskat lever, ånder og udvikler sig i os alle, hver gang vi synger.

Alene, sammen, hjemme i hverdagens syngen med på radioen, i skolen eller på jobbet. Fra vi er helt små lærer sangen os sproget at kende og får os til at falde til ro og i søvn.

I skolen synger vi videre om egn, land og den store verden.

Sangen rører os, rykker os sammen, minder os om sammenhænge større end os selv.

Vi får samme puls, samme åndedræt, og mærker med krop og sjæl, at vi hører til noget – en hjemstavn, en tradition – en nation.

Intet andet kan gøre det samme, på bare få minutter.

Samtidigt er sangskatten en sårbar nationalskat, der ikke blot kan holdes i live i en montré. Derfor mener Jacob også, at det er vigtigt, at vi passer på den.

“Modsat andre nationale klenodier, såsom kronjuvelerne, findes sangskatten kun, når du gider at synge den.

Hvis vi gravede den ned, så ville de jo være forsvundet fra jordens overflade om få generationer. Det er derfor, vi skal holde liv i den – og en teaterkoncert bliver en virkelig sjov måde at gøre det på,” forklarer Jacob.

Musikalsk rejse gennem sangskattens historie.

Forestillingen bygges op omkring både kendte og mindre kendte sange – alle med det tilfælles, at de er en del af den danske sangskat.

Drømme er nøgleordet, og her går Jacob og ensemblet især ind og arbejder med poesien og de mange smukke vendinger, der gennem tiden er blevet brugt i sangteksterne.

“Sangene strækker sig helt fra kollektive, følelsesmæssige kærlighedssange til sange om dyb sorg, eksistentielle vilkår og menneskets livscyklus.

Fortællingen ligger i sangforløbet, og der bliver både sekvenser med dialog og monolog. Ind i mellem nøjes vi også med blot at bruge sætninger fra nogle virkelig smukke tekster,” forklarer han.

Historien udvikler sig parallelt med de sange, der bliver fremført på scenen, og man kan altså se frem til en fuldstændig unik, musikalsk rejse gennem sangskattens enestående historie.

“Jeg har lagt meget arbejde i at finde ud af, hvilke sange der kan være i stue med hinanden, så vi hele tiden kan modellere videre på det samme tema, så historien bliver ved med at give mening.

Derudover er min kapelmester virkelig genial til at lave om i sangene, så vi har formået at skabe en virkelig flot nyfortolkning af teaterkoncert-genren,” forklarer Jacob.

Et fantastisk sceneshow i vente

Udover den musikalske oplevelse afslører Jacob, at publikum kan glæde sig til et fantastisk flot og visuelt sceneshow, hvor Jacob Moth-Poulsen, Ferdinand Falsen Hiis, Sebastian Aagaard-Williams, Evrim Benli, Østen Borre Simonsen, Marie Knudsen Fogh, Karla Rosendahl Rasmussen, Bolette Nørregaard Bang, Line Nørholt og Mette Klakstein sammen skal gøre sangene til virkelighed.

“Vi har at gøre med 10 unge mennesker, der sammen skal finde deres egen vej.

De skal selvfølgelig stå for hovedparten af fremførelsen, men meningen er også, at publikum skal deltage musikalsk, så oplevelsen bliver flerstemmig.

Det har teateret pralet med, at nordjyderne er gode til – så det håber jeg,” griner Jacob.

Du køber din billet her. 

Kontrol i hele landet: Politiet har særligt fokus på cykler og knallerter i denne uge

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Kim Matthäi Leland
Foto: Kim Matthäi Leland

Politiet holder et ekstra vågent øje med cyklister og knallertførere i uge 4. Det skriver Rigspolitiet.

Bløde trafikanter udgør en betydelig del af de dræbte og tilskadekomne i trafikken, og de er mere udsat for alvorlige skader, når de er involveret i trafikulykker.

I 2018 blev 28 cyklister og 10 knallertførere dræbt i trafikken, hvor yderligere 921 cyklister og 269 knallertførere kom til skade.

I en del af ulykkerne var risikobetonet adfærd hos cyklister og knallertkørere en medvirkende årsag.

Derfor gennemfører politiet i perioden 20. januar til 26. januar 2020 en målrettet indsats mod cyklister og knallertkørere.

Hvis knallerter kører for stærkt, udgør det en væsentlig risiko for føreren selv og for medtrafikanterne.

Samtidig skaber høj hastighed ofte utryghed for cyklister og gående på cykelstier og gangstier, hvor støjgener også er en faktor, som er til irritation for omkringboende.

Hvorfor indsats mod cyklister og knallerter?

  • Bløde trafikanter er mere udsat for alvorlige skader eller død i ulykker.
  • Nogle cyklister og knallertkørere kører over for rødt lys, kører på fortove i fodgængerfelter og tager ikke hensyn til andre trafikanter.
  • Ulovlige knallerter udgør en væsentlig risiko for føreren selv og andre .
  • Ulovlige knallerter skaber utryghed på gangstier i boligområder, hvor beboerne også generes af støj.

Nu går byggeriet i gang: Her kommer 65 ungdomsboliger i centrum af Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Byens Ejendom
Foto: Byens Ejendom

Tilbage i maj 2019 kunne vi fortælle historien om, at det gamle Park Hotel bliver til SU-venlige ungdomsboliger.

Og nu er der endelig nyt om de attraktive boliger, som kommer til at ligge helt centralt i byen.

Omdannelsen af hotellet til i alt 65 ungdomsboliger skydes forventeligt i gang i februar, og forventes afsluttet igen i oktober 2020. Det skriver Byens Ejendom i dag.

På torsdag skal  By- og Landskabsudvalget igen tage stilling til økonomien i projektet, da den støtteberettigede anskaffelsessum forhøjes med 1,3 millioner kr. til 59,6 millioner kr.

Desuden er projektet ændret fra oprindeligt 62 ungdomsboliger til 65 ungdomsboliger.

Det kan vi se frem til

Byens Ejendom skriver, at projektet omfatter 32 2-rums boliger på 48 kvm, 30 boliger på 31 kvm, 36 2-rums boliger på 43 kvm og 29 boliger på 32 kvm. Den månedlige husleje kommer til at ligge på mellem 2.230 kr. og 3.430 kr.”Ejendommen opdeles i to bygningsafsnit. I den oprindelige del af ejendommen fra 1905, med facade primært mod John F. Kennedys Plads, etableres 2‐rums ungdomsboliger, mens der i bygningsafsnittet med facade mod Steen Blichers Gade etableres det, der her betegnes som kompakt‐boliger eller kollegieværelser med eget badeværelse.

Der etableres større fælleskøkken samt fælles opholdsareal i underetagen.”I forbindelse med ombygningen ejerlejlighedsopdeles ejendommen, så stueetagen bibeholdes som erhvervslejemål i privat ejerskab med en forventet fremtidig anvendelse som udlejning til café eller lignende”, fremgår det af et notat fra kommunen.

Scorer topkarakterer hos kunderne: Sydbanks Private Banking afdeling i Aalborg vokser støt

Skrevet af: Michael Qureshi

Om sommeren er der direkte udsigt ud til Aalborg Cable Park i bassinet i Østre Havn.

Her kan man opleve alle mulige former for vandsports-aktiviteter, og der hoppes højt på vandski.

Indenfor bag vinduerne tager man også nogle gevaldige hop fremad.

Her har Sydbank deres Aalborg-filial med et stort team af dedikerede medarbejdere, og det er også her, at vi kommer til det med at springe højt.

En måling foretaget af analyseinstituttet Prospera i 2019 blandt landets Private Banking-kunder viser, at Sydbank klarer sig bedst blandt alle banker i hele landet indenfor etiske standarder, serviceniveau og personlig kundekontakt.

Ifølge Prospera opnår Sydbank bl.a. den højeste score af alle danske banker inden for følgende tre underkategorier: etiske standarder, den personlige kontakt med kunderne samt vurderingen af serviceniveauet.

Ifølge analyseinstituttet er disse tre kategorier blandt de allervigtigste parametre, når Private Banking-kunderne skal vægte bankernes samlede performance.

Hele teamet hos Sydbank i Aalborg

Samlet andenplads på kundetilfredshed

Sydbanks samlede score på 3,76 giver banken en samlet 2. plads, når det gælder kundetilfredshed, og Sydbank er samtidig den eneste af de fem største banker i Danmark, der har flere tilfredse kunder end sidste år.

Prospera-målingen er gennemført via telefonisk interview blandt 600 private kunder med en finansiel formue på +3 millioner kroner.

Det er resultater, som skaber stolthed hos Gitte Konggaard Madsen, der er Private Banking Chef i Sydbank Aalborg.

Især fordi der det seneste år har været løbende udskiftning i Private Banking Afdelingen.

“Jeg rigtig stolt over, at vi trods udskiftning i afdelingen har formået at holde fast i nærvær og leveret gode kundeoplevelser.

Vi har været igennem en transformation med hele afdelingen, og vi står nu stærkere end nogensinde før,” forklarer Gitte Konggaard Madsen til MigogAalborg.

“Det kvitterer kunderne med de her målinger. Det er helt fantastisk, at vi placerer os som nummer 2 i hele landet kun 0,07 procent fra Nykredit på førstepladsen.

Den personlige kontakt, som er det kunderne vægter højest, der ligger vi nummer 1 i undersøgelsen. Det er dejligt at tallene understøtter det store arbejde hele teamet udfører for at være blandt de bedste,” fortsætter hun.

Kunder vil gerne dele drømme og planer

Hvis man måske ikke lige er helt med på, hvad Private Banking er, så er det en afdeling i banken henvendt til kunder, der har en større og mere kompleks økonomi end øvrige private kunder.

Det kan eksempelvis være, fordi Private Banking kunderne har ejerforhold i en eller flere virksomheder, eller måske skal have investeret nogle større midler.

Sydbank i Aalborg har netop styrket holdet ved at hente endnu en stærk lokal Private Banker – Steffen Munk-Bidstrup.

Hans erfaring og netværk i Aalborg-området hos de relevante kunder er et stærkt redskab.

“Banken har rykket sig fra at være et sted, hvor man hæver penge eller får et billån. Jeg oplever mange af mine kunder, som gerne vil fortælle om deres drømme og planer. Vi er kommet tættere på hele kundens familie, og vi er nærmest blevet en del af deres netværk.

Derfor kan vi levere en stærkere rådgivning,” forklarer Steffen Munk-Bidstrup.

Kan trække på mange kompetencer

Afdelingen i Aalborg vokser støt på både balance og antal kunder. Mange nuværende kunder anbefaler netværket at skifte til Sydbank.

“Vores kunder er i virkeligheden vores største ambassadører, og når de sender nye kunder videre til os, så er det fordi de er glade og tilfredse med deres kundeoplevelse her.

Det betyder rigtig meget for os, og på vores første møder med nye kunder forsøger vi også altid at tage “helikopteren” op for at vurdere, hvad de præcis har brug for hos os,” lyder det fra Gitte Konggaard Madsen.

“Ud over vores egne Private Bankere har vi også to investeringsrådgivere. Vi har mulighed for at trække på dygtige skatterådgivere, pensionsrådgivere og leasingfolk hvis kunderne har brug for det.

Vi forsøger at samle hele paletten hos os, så kunderne ikke skal ud og booke mange møder – men kan klare det hele med økonomien med bare et,” forklarer hun.

Vender branchefokus til noget positivt

Hos Sydbank er man ikke blinde for, at selve branchen er hårdt ramt på troværdighed. Men det forsøger de at vende til noget positivt i Aalborg-afdelingen.

“Har kunderne ikke tilliden til os, så lytter de heller ikke til din rådgivning. Så en af vores fornemmeste opgaver i kunderelationen er at skabe gennemsigtighed og fremstå troværdige.

Vi vinder deres tillid, og det kan vi mærke rykker nye kunder over til os.

Vi kan ikke ændre på det store billede, men vi kan skrue på den knap, at vores kunder får det optimale ud af lige præcis deres situation. Den proaktive kontakt er noget kunderne sætter pris på,” forklarer Steffen Munk-Bidstrup.

Chef for Private Banking-afdelingen Gitte Konggaard Madsen lægger heller ikke skjul på, at det hjælper deres arbejde med synlighed fra både Sydbank Fonden og direktør Claus Starbæk-Ravnborg.

“Sydbank Fonden støtter mange lokale initiativer, og Claus er rigtig god til at aktivere hans stærke erhvervsnetværk.

Så på den måde får vi også mange nye kunder ind, fordi de starter med en positiv oplevelse med Sydbank,” slutter Gitte Konggaard Madsen.

Ønsker man at kontakte Sydbank Private Banking afdeling i Aalborg for en uforpligtende snak kan man tage kontakt her.