ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En værdig nabo til Spritten: I PortOne er arkitektonisk kvalitet og lejerglæde i højsædet

Af Nathalia Hentze Nielsen

Alverdens storbyer vokser sig stadig større og større. Flere mennesker betyder flere boliger og for at imødekomme de mange nye tilflyttere, skyder flere bygninger op i horisonten i et kapløb om, hvem der kan bygge højst, hurtigst og billigst.

I en populær kommune som Aalborg, der år efter år rangerer højst på listen over nye tilflyttere, er det samme byggetendens, vi ser.

Med hundredtusindvis af beboere samlet ét sted – alle med forskellige baggrunde, tanker og drømme – betyder det også, at der ikke er én rigtig løsning på, hvordan byens rum og arkitektur skal udformes.

Derfor kan boliger blive et hidsigt debatteret emne, og det har det uden tvivl været i Aalborg, hvor borgere såvel som politikere og andre aktører har debatteret alt fra kvaliteten af byens nybyggerier til huslejepriser, grønne områder og det generelle helhedsperspektiv – eller mangel på samme.

Aalborgs forvandling fra industriby til stor(videns)by er måske allertydeligst i udviklingen af den prisbelønnede Havnefront, der er et omdrejningspunkt for meget af det offentlige liv, og som også bliver drivkraften for et af de mest storstilede projekter i byens historie: Omdannelsen af Spritten.

Projektet er som bekendt sat på standby efter en konflikt mellem initiativtageren og Aalborg Kommune, men drømmen om et kunst- og kulturmekka lever videre, ikke mindst hos bolig- og erhvervsudlejningsvirksomheden Skovly Ejendomme, der ejer naboejendommen PortOne.

En værdig nabo til Spritten: I PortOne er arkitektonisk kvalitet og lejerglæde i højsædet

En værdig nabo til Spritten

Den prominente bygning på Porthusgade 1 har ikke altid båret det moderne navn PortOne. Er du kendt i byen, vil du uden tvivl huske bygningen som den gamle handelsskole, der lukkede i 2009.

Med overtagelsen af den 10.000 m² store bygning i 2017 påbegyndte Skovly Ejendomme et nyt kapitel for ikke kun bygningen, men hele fornyelsen af den vestlige Havnefront. Virksomheden valgte at tage et aktivt ansvar for at sikre et flot helhedsindtryk i området og sørge for at visionerne for Spritten også spredte sig til det omkringliggende område.

Arbejdet med at forvandle en falmet skole til et moderne lejlighedskompleks har været enormt og bestemt ikke billigt. Især ikke når man har virksomhedens ambitioner i mente.

“Vi synes generelt, at der mangler en ambition om at skabe boliger af god kvalitet, noget som byen kan være stolt af, og som man kan glædes over at kigge på.

Da vi købte den gamle handelsskole, ville vi ikke bare skabe boliger af høj kvalitet, men også levere et byggeri, der er en værdig nabo til Spritfabrikken og alt det fantastiske det nye projekt Cloud City indebærer ,” forklarer Stig Behrensdorff, da vi møder ham og medejeren af Skovly Ejendomme, Henning Lindholt, på deres kontor.

“Det synes jeg, vi er lykkedes med,” tilføjer han.

Besøger man PortOne i dag, er man ikke i tvivl om, at det er et udsagn, der klinger sandt.

Falmede blå farver og slidte overflader er erstattet med naturlige brune nuancer og store glaspartier, der formår at yde retfærdighed til den smukke Limfjord, og når det kommer til bygningens ydre, kan man for en gangs skyld sige, at det ikke kun er det indre, der tæller. Facaden af PortOne er nærmest ugenkendelig med lyse ydervægge og en blanding af træ og metal paneler i en brun nuance, der spejler Sprittens ikoniske mursten.

En værdig nabo til Spritten: I PortOne er arkitektonisk kvalitet og lejerglæde i højsædet

Fokus på lejerglæde

Har man som undertegnede her boet i forskellige lejelejligheder rundt om i Aalborg, har man også oplevet på godt og ondt, hvor stor forskel der kan være på kvaliteten af boligerne.

Beskidte vaskekældre, brusere over toiletterne, utætte vinduer, slidte gulve, udlejere for hvem depositummet er stik-i-lommerne-penge og ikkeeksisterende viceværter. Vanskeligheder er der nok af på markedet, og Skovly Ejendomme har ikke lyst til at være en del af problemet.

Tværtimod.

“Det er vigtigt, at boligmassen er opdateret og møder nutidens krav. Det skal afspejle noget kvalitet og selvom lejerglæde kan blive set som en lidt blød værdi, er det netop lejerglæde, som vi vægter højest.

Det skal være en fornøjelse at gå ind i en bygning, hvor dem der bor der, er glade for at bo der, og det skal også være en fornøjelse at sige, at dette er vores projekt,” forklarer Henning Lindholt.

En værdig nabo til Spritten: I PortOne er arkitektonisk kvalitet og lejerglæde i højsædet

De har netop muligheden for at holde sig opdaterede omkring deres lejeres tilfredshed, fordi de også fungerer som ejendomsadministratorer for PortOne. Det er i og for sig usædvanligt, at en boligvirksomhed både renoverer og drifter et lejlighedskompleks, men for Skovly Ejendomme er det vigtigt at kunne stå inde for deres arbejde.

“Vi har ikke siddet med et regneark, der skulle passe, men ofret penge på bo-kvalitet. Det skulle være af en sådan standard, at vi kunne se os selv bo der eller vores børn,” siger Stig Behrensdorff og tilføjer med et smil:

“Altså der er jo også en ren personlig glæde i at følge med i transformationen fra et grimt, gammelt lejlighedskompleks til noget nyt og flot. Henning og jeg var faktisk selv ude med hammeren og hjælpe med at rive ned i starten af projektet, fordi vi var så investerede i det.”

Spørger du de to direktører har det endelige resultat og lejernes modtagelse været hele den store investering værd.

En værdig nabo til Spritten: I PortOne er arkitektonisk kvalitet og lejerglæde i højsædet

Udlejet fra dag ét

Og hvad siger lejerne så selv? Som dem, der har deres daglige gang i bygningen, kan de faktisk mærke lejerglæde?

Ja, lyder svaret klart, hvis du spørger Andreas Vestergaard. Den 25-årige bygningskonstruktør har boet i PortOne lige siden den spæde start i april 2019, og glæden har været så stor, at flere af hans venner sidenhen er flyttet derind efter, at han har anbefalet lejlighederne.

“Jeg var faktisk ovre og se byggeriet før det var helt færdigt, og jeg blev solgt på fortællingen omkring PortOne. Qua mit fag og uddannelse kunne jeg se, hvad det kunne blive til, og det var tydeligt, at der ikke var sparet på noget.

Nu har jeg boet her i tre år, og det store fokus på kvalitet i faciliteterne og selve lejlighederne, oplever jeg stadig. Det er jo ikke de billigste lejligheder, men til kvaliteten er det en rigtig god pris,” fortæller han.

Når man ikke tænker i billige løsninger, bliver huslejen også derefter, men her taler vi stadig om et Aalborg-niveau. En 2-værelses på 50 kvm kan eksempelvis lejes til 5.450 kroner om måneden, mens en af de større lejligheder på 114 kvm på 5. sal står ligger på den anden side af 15.000 kroner.

Selvom lejlighederne er dyrere end mange af de ældre lejemål i Vestbyen, afskrækker det bestemt ikke aalborgenserne – heller ikke de yngre som Andreas, der faktisk var på SU, da han først flyttede ind. Lejlighederne har været udlejet fra dag ét, og når der endelig er noget ledigt, skal man være hurtigt ude, fortæller Stig Behrensdorff.

En værdig nabo til Spritten: I PortOne er arkitektonisk kvalitet og lejerglæde i højsædet

Spørger man Andreas om, hvad det helt konkret er som fastholder ham som lejer i Portone og ikke mindst tiltaler ham som en i branchen, fremhæver han blandt andet “lir” som akustikpaneler, digitale postkasser og orangeri på taget, men som han påpeger:

“Er det unødvendigt med de detaljer? Ja, det er det måske, men det er fedt, og jeg ved, at det ser lige så godt ud om 10 år.

Og så betyder det også meget, at man har et rigtigt godt forhold til udlejer. Der har aldrig været noget at klage over, og hvis der er problemer, reagerer de hurtigt.

Jeg har kun positive ting at sige om PortOne,” siger Andreas afslutningsvis.

En værdig nabo til Spritten: I PortOne er arkitektonisk kvalitet og lejerglæde i højsædet

En værdig nabo til Spritten: I PortOne er arkitektonisk kvalitet og lejerglæde i højsædet

En imponerende arkitektonisk bedrift

Det er selvfølgelig én ting, hvad Skovly Ejendomme selv mener om deres ejendom, og udtalelser fra en enkelt lejer er heller ikke repræsentativt for en hel beboergruppe, så derfor tog vi det på os at besøge PortOne en formiddag og udforske byggeriet på egen hånd.

Selv uden en adresse i hånden er bygningen ikke svær at lokalisere på havnefronten. Ikke kun på grund af naboskabet til det historiske Spritten, men også grundet den iøjnefaldende arkitektur.

De maritime undertoner i navnet PortOne er tydeligt reflekteret i byggeriets koøjer og de generelle bløde, behagelige former, der går igen i den udendørs beplantning såvel som indvendigt i de snoede trapper. Der er selvfølgelig også det store gyldne logo, der sammen med skiltet “PortOne”, markerer nedgangen til parkeringskælderen.

I bygningens øst-fløj finder man foyeren, og hvis der nogensinde har været en decideret showstopper i et aalborgensisk lejlighedskompleks, har vi fundet den.

En værdig nabo til Spritten: I PortOne er arkitektonisk kvalitet og lejerglæde i højsædet

En værdig nabo til Spritten: I PortOne er arkitektonisk kvalitet og lejerglæde i højsædet

I hallen er der højt til loftet, og når det naturlige lys ikke falder flot ind i, er det to store designerlamper, der oplyser rummet. Naturfarverne, som vi tidligere fremhævede, går igen i flere elementer i foyeren: fra de brune, digitale postkasser til lamelplankegulvet og de lysere paneler på loft og vægge, som leder videre i gangene. Der er rent ud sagt bare rart at opholde sig.

Vi lod nysgerrigheden bære os videre i bygningen og besøgte de faciliteter som gør PortOne til det unikke kompleks det er. Det store fitnesscenter i kælderen, mødelokalet på tredje sal, værkstedet med et helt lager af værktøj, der frit kan afbenyttes og terrassen på taget, hvor man kan grille eller sætte sig ind i orangerierne, hvis det er for koldt.

Detaljer er der nok af, og at der er kræset for dem, er et ubestrideligt faktum.

Det overrasker ikke, at PortOne har kunne skrive sig ind i Aalborgs historie om imponerende arkitektoniske bedrifter med tanke på, at Skovly Ejendomme selv hører hjemme i et erhvervsbyggeri på Riihimækivej 3, der er tegnet og opført af selveste Arne Jacobsen.

Læs mere om PortOne her.

Del artikel