Mads er anfører for Nordjylland: Han er manden bag hotte Applaus

Skrevet af: Michael Qureshi
Mads Hyllested er anfører for Team Nordjylland i Copenhagen Cook-off. Foto: Leerbech
Mads Hyllested er anfører for Team Nordjylland i Copenhagen Cook-off. Foto: Leerbech

Denne artikel er opdateret onsdag 27. juli.

Hvis du ikke har hørt om Nordjylland Vs København i gastronomi så klik her

Myterne lever endnu.

Nordjyder tænker mere på pris end kvalitet. Nordjyderne går udelukkende efter buffet end fine dining. Gourmet-restauranter springer frem som paddehatte i København, mens det tolkes som ren gambling at åbne noget i nærheden af en kvalitetsrestaurant i Aalborg.

Men det er myter, der er ved at dø nu. Det er Mortens Kro, Gourmet Bühlmann, Bistro 59, Rusk, CanBlau og nu også nyåbnede Applaus stærke eksempler på.

I februar stod den 27-årige Sæby-dreng Mads Hyllested med nøglerne til de lokaler, Applaus overtog fra den græske restaurant Costa på adressen Ved Stranden 9.

Han luftede ud som det allerførste, afslører han, og slår en latter op. Derefter totalrenoverede han sammen med venner og familie lokalerne, der i april åbnede som en af Aalborgs hotteste nye restauranter.

Den prestigefyldte restaurant-guide White Guide anmeldte det nye hotte sted med at skrive “stående bifald til kokken”. Et kæmpe skulderklap til Mads Hyllested.

Applaus slår sig op på servering af 10 anretninger til en fast pris på 400 kroner. Dertil kan man vælge en tilhørende vinmenu. For Mads Hyllested var det vigtigt at forsøge at løse nogle vaner, som nordjyderne har haft, men som i den grad er på vej til at blive ændret.

”Det har tidligere været sådan i Nordjylland, at det skulle være wauw, smage godt og være billigt. Men jeg kan mærke, at det ændrer sig, og det er tydeligt, at man er blevet mere kvalitetsbevidste heroppe.

Det kan godt være, at anretningerne er små, men der er noget volumen og noget fedme i det. Ud af de første 800 gæster vi havde, var der kun en enkelt, som henvendte sig, og sagde, at han ikke var blevet ordentligt mæt,” forklarer Mads Hyllested i et roligt øjeblik i den hyggelige restaurant.

Hos Applaus er det meningen, at man med de 10 anretninger ikke rigtig ved, hvad der venter rundt om hjørnet.

”Der er sådan en god balance af noget genkendelighed og så nogle helt crazy ting. Man kan godt få serveret en mini flæskestegssandwich i en smørbolle og så som det næste få en tartar med revet foies gras. Det er sådan lidt, at folk godt må føle sig lidt revet rundt i manegen, uden at det bliver alt for underligt,” siger den unge restaurantejer.

Applaus i Aalborg
Mads Hyllested er anfører for Team Nordjylland i Copenhagen Cook-off. Foto: Leerbech

Han mener, at Aalborg og nordjyderne i det hele taget har fået mere fokus på kvalitet, og er villig til at punge ud for det.

”Der er ved at ske en lille revolution. Der er en del unge gutter, som optager køkkenchef-posterne hos nogle af de store. Du har Dennis (Carlsen) på Bühlmann, som ikke er over 30 år. Du har Søren (Birch) på Fusion, som er omkring de 25 år. Mikkel Jensen fra Rusk, der er 26 år. Jeg er selv 27 år. Vi joker lidt med, at vi skal have et hashtag, der hedder New Generation.

”Det er ikke for at være højrøvet, men Aalborg har sovet lidt for længe. Man har kunne spise folk alt for let af. Derfor har det været så fantastisk med det her NM projekt (Nordisk Mad arrangeret af fem forskellige restauranter). Vi er begyndt at løfte i flok, og det er kun på den måde, at vi kan hæve niveauet. Det skal ikke være mere af den nemme genvej med ad libitium, men det tager også tid at ændre vaner,” forklarer Mads Hyllested.

Med en restaurant på hans niveau havde han heller ikke forudset, at interessen for den nyåbnede fine dining ville være så massiv blandt de unge studerende.

”Det har været en kæmpe positiv overraskelse, at der har været så mange unge mennesker hernede. Køber man begge de 10 anretninger og så vinmenu til 375 kr. så kommer man måske lidt op omkring de 1500 kr. Men så køber de unge bare 10 serveringer og måske et eller to glas vin til.

Det er fantastisk, at det er den måde, den yngre generation griber det an på, selv om de måske ikke har så mange penge. Så går de alligevel efter kvalitet nu mere end pris,” vurderer Mads Hyllested.

Hans cv afslører, at han har prøvet kræfter med sværvægterne i branchen.

Han forlod Aalborg som assisterende køkkenchef på Fusion. Han var forbi Umami, som på det tidspunkt var et af Københavns mest trendy steder. Derefter blev der plads til ham på Søllerød Kro, som i årtier har båret en Michelin-stjerne.

Applaus i Aalborg
Mads Hyllested er tidligere Michelin-kok på Søllerød Kro

Han er blevet hærdet på den måde, som man nu gør på stjernerestauranterne i København, hvor så mange ambitiøse kokke vil gøre hvad som helst for at få foden inden for.

”Jeg kan huske, at jeg kom fra Fusion i Aalborg over til Umami i København, og tænkte, at det var min hjemmebane med asiatisk inspireret mad. Umami var jo lidt det hotte sted i København, så jeg var overbevist om, at de havde ramt plet med mig. Men det endte med, at køkkenchefen på Umami spurgte mig, om jeg godt nok havde været assisterende køkkenchef på Fusion.”

”Jeg troede, jeg kunne meget. Men jeg lærte lynhurtigt, at i forhold til København-standard, så kunne jeg ikke en skid. Så jeg måtte nærmest oplæres på ny,” fortæller Mads Hyllested.

Men det var på stjerne-restauranten Søllerød Kro, at den ambitiøse nordjyde virkelig tog længdespring i sin udvikling.

”Vores køkkenchef Brian Mark Hansen på Søllerød Kro har lært mig alt, hvad jeg ved om fine dining mad. Brian er virkelig hård at arbejde under, men han er samtidig også retfærdig. Han er uden sammenligning den bedste kok, jeg har arbejdet med.

”Det var hårdt ad helvedes til, men det var også en kæmpe oplevelse. Vi mødte tidligt og gik sent om aftenen. Og så var der lige en times togtur fra min bopæl til Søllerød Kro. Jeg så stort set ikke min daværende kæreste på det tidspunkt.”

Det var også målsætningen om at få parforholdet til at holde, der fik Mads Hyllested til at søge videre til Kong Hans, der lovede en mere overskuelig vagtplan. Men det holdt aldrig stik, og Kong Hans tog pusten fra Mads Hyllested, der kun var der i få måneder.

Lykken i faget genfandt nordjyden så på Restaurant Adress. Den er en af Københavns finere restauranter men ikke på Michelin-niveau. Alligevel gav det Mads Hyllested en masse tabt selvtillid tilbage.

”Det er jo egentlig lidt mærkeligt. I mit fag så er lønnen og vagtplanen bedre, jo længere ned af stigen, du går. Det er den omvendte verden, fordi der er så mange om buddet til prestigejobs,” fortæller stjerne-kokken.

Mads Hyllested nød det halvandet år, han nåede på Adress som køkkenchef, men drømmen om at starte sit eget sted i Aalborg trak i ham. Han var på udkig efter lokaler til Applaus, da et forlist forhold var ved at knække ham.

”Det kom som et hårdt slag for mig. Vi havde været sammen i syv år, og det var hende, jeg kunne se en fremtid sammen med. Men hun kunne ikke leve med at være nummer to. og det var sådan set forståeligt nok. Jeg synes selv, at jeg forsøgte at redde forholdet, men da der ikke var feedback på de ting, jeg gjorde, så endte det.

”Og nu står jeg så her, og starter helt på en frisk.”

Skæbnen har bragt Mads Hyllested fra elevtiden i Skagen tilbage til udgangspunktet. Tilbage til Nordjylland. Applaus har fået en fantastisk start siden åbningen i april, men ikke desto mindre findes der også store udfordringer for en restaurant af den her kaliber.

”Restaurantbranchens helt store udfordring i Aalborg er, hvordan vi får folk ud og spise på hverdagsaftenerne. Der er stadig lidt sådan en mentalitet, at skal man spise lidt finere og have mere end et glas vin, så skal det allerhelst være torsdag, fredag eller lørdag. I modsætning til København hvor hver dag sagtens kan være en fest. Der er opbygget en kultur, hvor man ikke ser så meget på dagene i forhold til at gå ud og spise.

”Men det handler om at ændre en kultur og en adfærd. Det kan vi kun ved at løfte i fælles flok, og derfor er det rart, at vi som med NM kan samarbejde, selv om vi i virkeligheden er konkurrenter. Men vi har alle det fælles mål for Aalborg og Nordjylland, og det glæder mig, at der er viljen til at nå det mål,” forklarer Mads Hyllested.

Læs mere om Applaus her

Husk at læse: 

Mandag åbner Brødrene Price i Aalborg: Sådan bliver konceptet

Brødrene Price Aalborg
Brødrene Price åbner deres restaurant i Aalborg på mandag.
Foto: PR

Perfekt start på mandagen: Gratis kaffe i Lagkagehuset

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I slutningen af september kunne vi her på MigogAalborg afsløre, at Lagkagehuset åbner i midtbyen i det nye år.

Det kan du læse mere om her.

Lagkagehuset har dog allerede en yderst populær lokation her i byen; nemlig drive-in på Otto Mønstedsvej 1 ved Meny.

Her holder mange bilister i kø hver morgen for at få det lækre brød og ikke mindst en tiltrængt kop kaffe.

Men i morgen giver Lagkagehuset det sorte guld. Frem til kl. 10 kan du nyde gratis kaffe i alle Lagkagehusets butikker i landet.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Lagkagehuset på Otto Mønstedsvej åbner allerede kl 6.00 mandag morgen, så der er masser af muligheder for at komme forbi og få den perfekte start på en ny uge.

Fejrer nye bønner

Årsagen til den gratis kaffe er, at Lagkagehuset tager yderligere et par trin op ad kvalitets-trappen ved at investere i et af Englands førende risterier, Modern Standard.

Det er netop fra i morgen, mandag d. 10. december, at danskerne kan smage de nye bønner.

“Alle skal se, smage og opleve, at vi gør os umage med kaffen, og vores kaffemestre i hver eneste Lagkagehuset i Danmark har været på træningslejr for at sikre, at kaffen ved servering giver gæsterne smil på læben,” skriver Lagkagehuset blandt andet i pressemeddelelsen.

De fortsætter:

“Når du drikker kaffe fra Modern Standard i Lagkagehuset, drikker du Specialty Coffee, der dækker over kaffe af særlig høj kvalitet, og et indgående kendskab til hvilken farm bønnen kommer fra, og hvordan den er blevet behandlet i alle led i kaffens rejse.

Vores kaffe er brygget på arabicabønner fra Brasilien og Colombia, og er etisk handlet direkte mellem risteri og kaffefarm, hvilket indebærer at kaffefarmen er betalt 30 % over Fair Trade prisen.”

Foto: Lagkagehuset

De nye bønner i Lagkagehuset beskrives således:

Filterkaffe fra Colombia:

“Vores colombianske filterkaffe er fyldig og har en afbalanceret sødme, med noter af karamel. Kaffen er brygget på arabicabønner fra farmen El Porvenir, der breder sig over områderne La Castilla og Pitalito i regionen Huila.”

Espresso fra Colombia og Brasilien:

“Vores espressoblend består af 30% bønner fra samme farm El Porvenir i Colombia og 70% bønner fra farmen Santa Luzia, der ligger i området Sul de Minas, Minas Gerais i Brasilien.

Således kombinerer vi fylden fra den brasilianske bønne med kompleksiteten fra den colombianske bønne. Det giver en fyldig, rund og afbalanceret espresso med noter af chokolade og karamel.”

Hvad: Gratis kaffe
Hvor: Lagkagehuset over hele landet
Hvornår: Mandag den 10. december frem til kl. 10

HiFi Klubben har stor succes i Slotsgade: Alt kan testes i butikken

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

1. maj var dagen, hvor HiFi Klubben endegyldigt kunne vinke farvel til de gamle og forældede lokaler på Vesterbro i Aalborg.

De har nu til huse i Slotsgade 7 i centrum af Aalborg, og selvom kæden består af 30 butikker fordelt i hele landet, betragtes butikken i Aalborg centrum som en af kædens allerflotteste.

Vi tog en tur forbi den lækre butik til en lille snak med med butikschef, Lars Bo Pedersen, om hvorvidt det også var lykkes at rykke succesen med sig.

Her fik vi en sludder om alt lige fra perfekt lyd, æstetik og ikke mindst et lille, men meget vigtigt spejl …

Husfreden kan sikres med det rette udstyr

Vi starter rundturen i tv-afdelingen, for når det er tid til at skifte fjernsynet, er det ofte en jungle at finde rundt i og mulighederne synes uendelige.

Men hos HiFI Klubben har de gjort det meste af arbejdet for én.

Der er nemlig kun et helt skarpt og håndplukket udvalg med garanti for det bedste af det bedste.

“Vi har eksempelvis ingen 2017-modeller i vores udvalg. Alt er med den nyeste teknologi,” uddyber Lars Bo.

Men de fleste har nok opdaget, at lyden i fladskærmen er alt andet end lækker. Det er der heldigvis råd for.

HiFi Klubben oplever især en stor efterspørgsel efter de såkaldte Soundbars. De løfter lydniveauet betragteligt, og stjæler ikke ret meget plads under fjernsynet.

“Vi hører ofte, at de er en direkte grund til, at husfreden er sikret derhjemme. En Soundbar er meget æstetisk og fylder ikke meget, så det er et fint kompromis, hvis man både vil have et stilfuldt hjem og en god lydoplevelse.”

Sonos er stadig et af mest populære mærker inden for Soundbars, men mærket som canadiske Bluesound er ifølge Lars Bo, et endnu bedre valg, hvis man går efter den bedste lydoplevelse.

Jyllands største udvalg inden for lyd til hjemmet

Hvis man vil gå skridtet videre i den samlede lydoplevelse, er indbygningshøjtalere i væg eller loft det helt rigtige valg.

Hi Fi Klubben i Aalborg har med den nylige flytning til Slotsgade, faktisk Jyllands største udvalg i indbygningshøjtalere, som er lækker lyd, der nemt kan skjules i hjemmet.

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan med indbygningshøjtalerne. Det kan både indbygges i køkkenet, soveværelset – eller som mange vælger – i stuen, hvor det både kan fungere som en lydopgradering til fjernsynsoplevelsen eller som prikken over i’et, når der skal holdes fest.

“Vi oplever en større og større efterspørgsel efter det. Vi har mange forskellige løsninger, og noget for enhver prisklasse. En god tommelfingerregel er, at man for 6-10.000 kr. pr. rum, kan få rigtig lækker indbygningslyd i hjemmet,” fortæller Lars Bo.

HiFi Klubben står som altid klar med de helt rigtige råd, til lige netop dit behov. De kommer gerne hjem og tjekker mulighederne hjemme hos dig, inden de foreslår en løsning.

“Mange vælger at tage os med på råd i starten af en byggeproces, hvor vi i fællesskab med håndværkerne kan sikre, at man får den fedeste indbygningslyd, uden at gå på kompromis med indretningen i hjemmet.”

Hvis man tilmelder sig HiFi Klubbens kundeklub, vil man løbende modtage invitationer til diverse events og demoaftener. Du kan også følge med på Facebook lige her.

ALT kan testes i butikken

Inden man tager beslutningen om enten fjernsynet, indbygningshøjtalerne eller de helt rigtige høretelefoner, kan de testes i butikken.

“Jeg talte lige op her den anden dag, og der havde vi over 240 højtalere sat til! Vores mantra er, at der skal komme lyd ud af alting herinde. Uanset kombinationen, kan vi afspille det, så man kan høre, om det er den helt rigtige løsning,” fortæller Lars Bo

I Slotsgade har de også et seperat lytterum, hvor akustikken er lavet, så den er så tæt som muligt på den, man oplever hjemme i sin egen stue.

“Vi lever af tilfredse kunder, så vi vil være helt sikre på, at man får den rigtige lyd med hjem. Vi oplever en stor tilfredshed med, at man lige kan teste det af her, inden man siger endeligt ja.”

Når man har taget den svære beslutning, er der ingen tvang om køb. Medarbejderen taster blot ens valg ind i systemet, og så bliver det sendt videre til ens e-mail.

Der kan man så finde online links til de påfølgende produkter, og når beslutningen er taget trykker man blot “Godkend” og vælger om man vil have sendt alt hjem, eller hente det i en af HiFi Klubbens 30 butikker på landsplan.

Lille spejl på væggen der …

Her seks måneder efter åbningen, er Lars Bo og resten af staben utrolig glad for den modtagelse, de har fået.

Men selvom HiFi Klubben er de førende eksperter inden for lyd og billede, var der alligevel noget, som de var nødt til at ændre efter ganske kort tid.

“Vores udvalg af høretelefoner er en af byens største, men kunderne efterspurgte hele tiden et spejl; de skulle jo se, om de så cool ud med dem på,” siger Lars Bo med et smil og fortsætter:

“Så nu har vi hængt et fint spejl op ved siden af vores mange høretelefoner, så både lyd og look kan tjekkes ud.”

Gælder også Aalborg: Politiet varsler stor aktion i næste uge

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rigspolitiet
Foto: Rigspolitiet

Julefrokostsæsonen er over os.

Alle ved, at man skal lade bilen stå, når mængden af snaps, vin og juleøl blevet for stor til at man kan sætte sig bag rattet.

Men for nogen er fristelsen til at tage egen bil, frem for at vente på en taxi eller bussen, altså for tillokkende.

Derfor er samtlige politikredse er på stikkerne den næste uge i jagten på spritbilister.

Det skriver eb.dk fredag.

“Vi lægger et massivt tryk, så der er mange flere betjente på gaden end normalt til at lave de her spritkontroller.

Det er både betjente på motorcykler, i civile biler med videoudstyr, og kantstenskontrol, hvor man for eksempel stopper samtlige bilister,” siger Jens Henrik Jensen, vagtchef ved Østjyllands Politi, til eb.dk

Ekstra kontrol i hele landet

Vagtchef ved Østjyllands Politi, Jens Henrik Jensen, fortæller, at den øgede indsats er en del af en national indsats.

“Fra i går (torsdag 6. dec red.) til og med 16. december løber denne nationale kontrol, hvor vi har særligt fokus på spiritus- og narkokørsel.

Også i hverdagene er vi mere opmærksomme, men det er klart, at indsatsen er særligt koncentreret omkring weekenderne,” fortæller han til eb.dk

Jens Henrik Jensen opfordrer i stedet folk til at lade bilen stå og tage en taxi, men her skal man være opmærksomhed på at tage en rigtig taxi og ikke pirat-taxi, hvor dem der samler dig, ikke altid vil dig det bedste.

I Aalborg skal du derudover være særligt opmærksom på prisen, når du sætter dig ind i en taxi. Det kan du læse mere om her.