Mads er anfører for Nordjylland: Han er manden bag hotte Applaus

Skrevet af: Michael Qureshi
Mads Hyllested er anfører for Team Nordjylland i Copenhagen Cook-off. Foto: Leerbech
Mads Hyllested er anfører for Team Nordjylland i Copenhagen Cook-off. Foto: Leerbech

Denne artikel er opdateret onsdag 27. juli.

Hvis du ikke har hørt om Nordjylland Vs København i gastronomi så klik her

Myterne lever endnu.

Nordjyder tænker mere på pris end kvalitet. Nordjyderne går udelukkende efter buffet end fine dining. Gourmet-restauranter springer frem som paddehatte i København, mens det tolkes som ren gambling at åbne noget i nærheden af en kvalitetsrestaurant i Aalborg.

Men det er myter, der er ved at dø nu. Det er Mortens Kro, Gourmet Bühlmann, Bistro 59, Rusk, CanBlau og nu også nyåbnede Applaus stærke eksempler på.

I februar stod den 27-årige Sæby-dreng Mads Hyllested med nøglerne til de lokaler, Applaus overtog fra den græske restaurant Costa på adressen Ved Stranden 9.

Han luftede ud som det allerførste, afslører han, og slår en latter op. Derefter totalrenoverede han sammen med venner og familie lokalerne, der i april åbnede som en af Aalborgs hotteste nye restauranter.

Den prestigefyldte restaurant-guide White Guide anmeldte det nye hotte sted med at skrive “stående bifald til kokken”. Et kæmpe skulderklap til Mads Hyllested.

Applaus slår sig op på servering af 10 anretninger til en fast pris på 400 kroner. Dertil kan man vælge en tilhørende vinmenu. For Mads Hyllested var det vigtigt at forsøge at løse nogle vaner, som nordjyderne har haft, men som i den grad er på vej til at blive ændret.

”Det har tidligere været sådan i Nordjylland, at det skulle være wauw, smage godt og være billigt. Men jeg kan mærke, at det ændrer sig, og det er tydeligt, at man er blevet mere kvalitetsbevidste heroppe.

Det kan godt være, at anretningerne er små, men der er noget volumen og noget fedme i det. Ud af de første 800 gæster vi havde, var der kun en enkelt, som henvendte sig, og sagde, at han ikke var blevet ordentligt mæt,” forklarer Mads Hyllested i et roligt øjeblik i den hyggelige restaurant.

Hos Applaus er det meningen, at man med de 10 anretninger ikke rigtig ved, hvad der venter rundt om hjørnet.

”Der er sådan en god balance af noget genkendelighed og så nogle helt crazy ting. Man kan godt få serveret en mini flæskestegssandwich i en smørbolle og så som det næste få en tartar med revet foies gras. Det er sådan lidt, at folk godt må føle sig lidt revet rundt i manegen, uden at det bliver alt for underligt,” siger den unge restaurantejer.

Applaus i Aalborg
Mads Hyllested er anfører for Team Nordjylland i Copenhagen Cook-off. Foto: Leerbech

Han mener, at Aalborg og nordjyderne i det hele taget har fået mere fokus på kvalitet, og er villig til at punge ud for det.

”Der er ved at ske en lille revolution. Der er en del unge gutter, som optager køkkenchef-posterne hos nogle af de store. Du har Dennis (Carlsen) på Bühlmann, som ikke er over 30 år. Du har Søren (Birch) på Fusion, som er omkring de 25 år. Mikkel Jensen fra Rusk, der er 26 år. Jeg er selv 27 år. Vi joker lidt med, at vi skal have et hashtag, der hedder New Generation.

”Det er ikke for at være højrøvet, men Aalborg har sovet lidt for længe. Man har kunne spise folk alt for let af. Derfor har det været så fantastisk med det her NM projekt (Nordisk Mad arrangeret af fem forskellige restauranter). Vi er begyndt at løfte i flok, og det er kun på den måde, at vi kan hæve niveauet. Det skal ikke være mere af den nemme genvej med ad libitium, men det tager også tid at ændre vaner,” forklarer Mads Hyllested.

Med en restaurant på hans niveau havde han heller ikke forudset, at interessen for den nyåbnede fine dining ville være så massiv blandt de unge studerende.

”Det har været en kæmpe positiv overraskelse, at der har været så mange unge mennesker hernede. Køber man begge de 10 anretninger og så vinmenu til 375 kr. så kommer man måske lidt op omkring de 1500 kr. Men så køber de unge bare 10 serveringer og måske et eller to glas vin til.

Det er fantastisk, at det er den måde, den yngre generation griber det an på, selv om de måske ikke har så mange penge. Så går de alligevel efter kvalitet nu mere end pris,” vurderer Mads Hyllested.

Hans cv afslører, at han har prøvet kræfter med sværvægterne i branchen.

Han forlod Aalborg som assisterende køkkenchef på Fusion. Han var forbi Umami, som på det tidspunkt var et af Københavns mest trendy steder. Derefter blev der plads til ham på Søllerød Kro, som i årtier har båret en Michelin-stjerne.

Applaus i Aalborg
Mads Hyllested er tidligere Michelin-kok på Søllerød Kro

Han er blevet hærdet på den måde, som man nu gør på stjernerestauranterne i København, hvor så mange ambitiøse kokke vil gøre hvad som helst for at få foden inden for.

”Jeg kan huske, at jeg kom fra Fusion i Aalborg over til Umami i København, og tænkte, at det var min hjemmebane med asiatisk inspireret mad. Umami var jo lidt det hotte sted i København, så jeg var overbevist om, at de havde ramt plet med mig. Men det endte med, at køkkenchefen på Umami spurgte mig, om jeg godt nok havde været assisterende køkkenchef på Fusion.”

”Jeg troede, jeg kunne meget. Men jeg lærte lynhurtigt, at i forhold til København-standard, så kunne jeg ikke en skid. Så jeg måtte nærmest oplæres på ny,” fortæller Mads Hyllested.

Men det var på stjerne-restauranten Søllerød Kro, at den ambitiøse nordjyde virkelig tog længdespring i sin udvikling.

”Vores køkkenchef Brian Mark Hansen på Søllerød Kro har lært mig alt, hvad jeg ved om fine dining mad. Brian er virkelig hård at arbejde under, men han er samtidig også retfærdig. Han er uden sammenligning den bedste kok, jeg har arbejdet med.

”Det var hårdt ad helvedes til, men det var også en kæmpe oplevelse. Vi mødte tidligt og gik sent om aftenen. Og så var der lige en times togtur fra min bopæl til Søllerød Kro. Jeg så stort set ikke min daværende kæreste på det tidspunkt.”

Det var også målsætningen om at få parforholdet til at holde, der fik Mads Hyllested til at søge videre til Kong Hans, der lovede en mere overskuelig vagtplan. Men det holdt aldrig stik, og Kong Hans tog pusten fra Mads Hyllested, der kun var der i få måneder.

Lykken i faget genfandt nordjyden så på Restaurant Adress. Den er en af Københavns finere restauranter men ikke på Michelin-niveau. Alligevel gav det Mads Hyllested en masse tabt selvtillid tilbage.

”Det er jo egentlig lidt mærkeligt. I mit fag så er lønnen og vagtplanen bedre, jo længere ned af stigen, du går. Det er den omvendte verden, fordi der er så mange om buddet til prestigejobs,” fortæller stjerne-kokken.

Mads Hyllested nød det halvandet år, han nåede på Adress som køkkenchef, men drømmen om at starte sit eget sted i Aalborg trak i ham. Han var på udkig efter lokaler til Applaus, da et forlist forhold var ved at knække ham.

”Det kom som et hårdt slag for mig. Vi havde været sammen i syv år, og det var hende, jeg kunne se en fremtid sammen med. Men hun kunne ikke leve med at være nummer to. og det var sådan set forståeligt nok. Jeg synes selv, at jeg forsøgte at redde forholdet, men da der ikke var feedback på de ting, jeg gjorde, så endte det.

”Og nu står jeg så her, og starter helt på en frisk.”

Skæbnen har bragt Mads Hyllested fra elevtiden i Skagen tilbage til udgangspunktet. Tilbage til Nordjylland. Applaus har fået en fantastisk start siden åbningen i april, men ikke desto mindre findes der også store udfordringer for en restaurant af den her kaliber.

”Restaurantbranchens helt store udfordring i Aalborg er, hvordan vi får folk ud og spise på hverdagsaftenerne. Der er stadig lidt sådan en mentalitet, at skal man spise lidt finere og have mere end et glas vin, så skal det allerhelst være torsdag, fredag eller lørdag. I modsætning til København hvor hver dag sagtens kan være en fest. Der er opbygget en kultur, hvor man ikke ser så meget på dagene i forhold til at gå ud og spise.

”Men det handler om at ændre en kultur og en adfærd. Det kan vi kun ved at løfte i fælles flok, og derfor er det rart, at vi som med NM kan samarbejde, selv om vi i virkeligheden er konkurrenter. Men vi har alle det fælles mål for Aalborg og Nordjylland, og det glæder mig, at der er viljen til at nå det mål,” forklarer Mads Hyllested.

Læs mere om Applaus her

Husk at læse: 

Mandag åbner Brødrene Price i Aalborg: Sådan bliver konceptet

Brødrene Price Aalborg
Brødrene Price åbner deres restaurant i Aalborg på mandag.
Foto: PR

Udsolgt hver gang: Delimarché har succes med deres brunch-event

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Annonce

Hvem elsker ikke brunch?

Konceptet er genialt og ligetil: Du kan få alle dine morgenmadslivretter og sove længe. Kan det blive meget bedre? Næppe.

På langt de fleste caféer og restauranter i Aalborg er der brunch på menukortet.

Alle har hver især gjort deres for at sætte deres eget præg på den populære spise – men samtidigt er det jo vigtigt at holde den velkendte og klassiske brunch-tråd, så ingen går skuffede fra bordet.

Der findes dog steder i byen, som gerne går dét stykke ekstra for at gøre brunchoplevelsen endnu mere fuldendt – og den første lørdag i hver måned byder Delimarché på noget helt ekstraordinært i Aalborg.

Konceptet med et brunch-event en gang om måneden er også så populært, at der er udsolgt hver gang, det afholdes.

Overdådig buffet

Vi har flere gange rost den store café på Eternitten, Delimarché, for deres høje kvalitet og sans for gode råvarer. Delimarché serverer både de klassiske retter, men er samtidigt ikke bange for at eksperimentere. Og det kan smages.

Den første lørdag i hver måned bliver der dog alligevel gjort lidt ekstra ud af både mad – og setup. Her forvandles caféen nemlig til et gastronomisk landskab i brunchens tegn.

Buffeten rummer både klassiske elementer, men også den mere nytænkende brunch. Der er naturligvis scrambled eggs, bacon og brunchpølser på menuen – men samtidigt kan du også dykke nysgerrigt ned i chiagrød, syltede svampe og hjemmelavet limonade.

Så medmindre du er det mest kræsne mennesker på denne jord, så er det vel alt, hvad man skal bruge for en succesfuld start på dagen.

Teamet på Delimarché

Lækre omgivelser

Caféen er foruden unge og forretningsfolk, især populær hos familier, mødre på barsel og også bare dem, som bare har brug for et pusterum fra det pulserende og til tider stressende byliv, som man ofte kan opleve i midtbyen.

Den overdådige brunch-buffet er også netop oplagt at springe i, hvis man er en familie, hvor kræsenhed og kompromisser ofte ikke går hånd i hånd, og dermed kan afbryde de ellers gode intentioner om en god morgen med familien.

Et besøg værd

Vores blogger, Camilla Framnes, som om nogen er kendt for at være en overskudsagtig familiemor, besøgte for nyligt brunch-buffeten på Delimarché. Med tre børn med hver sin smag kunne et café-besøg ellers nemt være endt i én stor diskussion. Sådan gik det dog ikke denne gang.

”Børnene elskede det. Men der blev også gjort meget ud af, at de skulle have en god oplevelse. Der var alverdens brætspil og malebøger, som de kunne tage med hjem bagefter. Det gjorde, at os voksne havde tid til at spise færdigt i ro og mag, fordi børnene ikke kedede sig,” fortæller Camilla.

Den gode familieoplevelse var dermed sikret. Men hvad så med maden?

”Det var virkelig lækkert! Spændende ting til de modige – måske mest forældrene – men også en masse klassisk til børnene. Ingen gik sultne derfra,” siger Camilla med et grin.

Delimarché brunch-buffet er (ikke overraskende) meget populær – så hvis du vil sikre dig en plads, gælder det om at få booket i god tid.

Du kan læse om Delimarché lige her.

I dag åbnede julemarkedet: Her er 5 boder vi allerede elsker

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Julen er lig med traditioner, og i Aalborg bliver det jo nærmest ikke jul, før man har besøgt det hyggelige julemarked på det historiske Gammeltorv.

I dag klokken 12 åbnede de mange boder, og selvom sneen endnu ikke knasede under vinterstøvlerne, kunne julestemningen alligevel mærkes hele vejen op i det hyggelige Pariserhjul.

Igen i år er der igen et stort udvalg af boder fra hele verden, hvor du kan besøge alt fra en hollandsk ostebod til en slagter fra Hobro.

Julemarkedet byder både på et glædeligt gensyn med gamle kendinge, men samtidigt er der mulighed for at stifte bekendtskab med en lang række nye boder.

I år kan du blandt andet besøge Det sunde slik, Alpaca Uld, Tupperware, Romeriet, men også mere klassiske og julede boder som Wafler, Æbleskiver/kakao, børnekarussel , Gavehytte, Julemandens Hus og meget, meget mere.

Og når den lille (eller store) julesult skal stilles, og de lækre smagsprøver ikke er nok, er der heldigvis masser af hyggelige steder, hvor man kan få et afbræk fra det ellers til tider stressende julegaveræs.

Her på redaktionen har vi fundet fem favoritter, som vi allerede elsker:

Brændte mandler

Noget af det første der møder én, når man træder ind på Gammeltorv, er den velkendte duft af brændte mandler – som også er det ret opfindsomme navn på boden, der sælger dem. Og selvom duften næsten er nok i sig selv, for at få stillet sin lækkersult, så er der altså masser af knasende valgmuligheder, hvis den søde tand også skal tilfredsstilles.

Det sunde Slik

Her på redaktionen elsker vi alle de klassiske julefristelser. Dem er der heldigvis rig mulighed for at få på julemarkedet. Men indimellem kan man også godt have brug for at få et (meget) lille afbræk.
Her er boden Det Sunde Slik et ret godt bud på nogle anderledes julegodter.
Her finder du et stort udvalg af alverdens tørret frugt, såsom mango, ananas/jordbær, ingefær, kokos og meget, meget mere.

Julecaféen

Den hyggelige Julecafe ligner allerede et sikkert hit på årets julemarked. Man kan sidde på den overdækkede terrasse og nyde udsigten udover torvet og samtidig mæske sig i lune æbleskiver, eller varme sig lidt på Gluhwein og varm kakao. Ægte julestemning på en rigtig julecafe.

Bitten Slagter

Bitten Slagter fra Hobro byder på en lang række lækre kødspecialiteter og der er rig mulighed for at få smagsprøver, før man køber. De har masser af forskellige salami og vi kan især anbefale den med hvidløgssmag, mhm.

Jul, jul og atter jul

Julemarkedet holder åbent helt frem til den 23. december, så bliver rig mulighed for at tage en hyggelig gåtur langs de mange boder.

I denne måned har alle ClubAalborg-medlemmer også mulighed for at få en juleøl fra Gourmetbryggeriet helt gratis. Det får du inde på Cafeen, som ligger ideelt placeret lige i hjertet af julemarkedet. Fordelen gælder alle dage fra kl. 15.

Du kan se hvordan du bliver medlem af ClubAalborg lige her.

Denne weekend byder faktisk på endnu mere jul. I morgen kan du både tage imod Julemanden på Honnørkajen og senere tændes lyset på det store juletræ på Nytorv.

Hjælp Daniel i Vild med Dans-finalen: Jeg håber på mange Aalborg-sms’er

Skrevet af: Michael Qureshi

Det er blevet semifinale-tid i TV 2 programmet Vild med Dans.

Her er vores helt egen Daniel Svensson stadig med blandt de tre tilbageværende danse-par.

De to øvrige par er Sofie Lassen-Kahlke og partneren Michael Olesen. Så er det skuespillerinden Iben Hjejle og Morten Kjeldgaard.

Repræsenterer Aalborg

Daniel Svensson bor som bekendt i Aalborg og repræsenterer det nordjyske på bedste vis med gode dans og en sympatisk figur i selskab med dansepartnere Karina Frimodt.

MigogAalborg talte tidligere på dagen med en spændt Daniel Svensson, der drømmer om en finaleplads.

“Jeg tror, de færreste, inklusiv mig selv, havde troet, at en 100 kg tung eks-håndboldspiller ville have en chance for at danse sig i Vild med Dans-finalen. At nå finalen vil være lige så stort for mig som de finaler, jeg nåede i min håndboldkarriere,” siger Daniel Svensson til MigogAalborg.

Håber på støtte fra “hjembyen”

Han håber på masser af støtte fra “hjembyen” Aalborg, hvor han siden 2005 har boet med kæresten Julie.

“Der er ingen tvivl om, at det bliver rigtig svært, og jeg får brug for en masse sms-stemmer. Jeg har simpelthen fået så mange flotte tilkendegivelser fra aalborgensere og nordjyder, mens jeg har været med i programmet.

Jeg har virkelig følt en kæmpe opbakning fra Nordjylland. Nu har jeg brug for alle de stemmer, jeg kan få. Jeg håber, at folk vil hjælpe mig det sidste stykke af vejen,” siger Daniel Svensson.

Vild med Dans-semifinalen danses i gang i aften fra klokken 20.00

Du kan stemme på Daniel og Karina med at sende en sms;

Skriv DK og send til 1234

Ikonisk bygning på Havnefronten: Næste år kan du bo i “Siloen”

Skrevet af: Michael Qureshi

Annonce

Her på MigogAalborg holder vi et vågent øje med alle nye spændende byggeprojekter, som kommer til at forme Aalborg som en moderne storby med internationalt snit.

Et af de projekter, som helt sikkert vil give genlyd i resten af landet, er byggeriet af det gamle DLG-tårn, som fremover får navnet ”Siloen”.

Her bliver der lavet 34 eksklusive ejerlejligheder, som forventes indflytningsklare i løbet af 2018. Det er ejendomsmæglerfirmaet Thorkild Kristensen, der står for salget på projektet.

Lejlighederne ligger ned til første parket til Limfjorden i Musikhuskvarteret med udsigt over både vandet og det pulserende byliv.

Siloens krop genopbygges i fri fortolkning

Det oprindelige DLG-tårn var ikke muligt at bevare, men arkitektfirmaet C.F. Møller, som har tegnet Siloen, har alligevel formået at skabe en forbindelse til den ikoniske bygning.

”Det har været vigtigt for os at genfortolke områdets industrielle fortid og den oprindelige silo i vores arbejde med den nye bygning. Tørretårnet bygges derfor i samme højde som den oprindelige silo, og hovedudseendet er det samme – blot i en moderne fortolkning.

Siloens krop genopbygges dog i en friere fortolkning, men stadig inden for de oprindelige dimensioner” fortæller Christian Pihlmark Gadegaard fra C.F. Møller.

Per Severinsen fra Ejendomsmæglerfirmaet Thorkild Kristensen fortæller;

”Der arbejdes med fire lejlighedstyper: liebhaverlejligheder på 166 kvadratmeter, toværelses egoistlejligheder og to typer af eksklusive treværelses lejligheder. Fælles for dem alle er, at de har en stemning af rå New-Yorker-loft, som er inspireret af de oprindelige industrielle omgivelser.

Derudover har alle lejligheder udgang til en stor altan – nogle af lejlighederne har endda tre altaner.”

Levende og dynamisk miljø

Målet er at skabe et levende og dynamisk miljø, hvor aalborgensere i alle aldre mødes. Den tidligere korn- og foderstofsilo vil i fremtiden rumme 13 ejerlejligheder i både et og to plan.

Den øvrige del af Siloen kommer til at bestå af 21 ejerlejligheder og 80 lejeboliger som bliver fordelt på 18 familieboliger og 62 ungdomsboliger.

Oplev boligen gennem virtual reality-briller

Byggeriet af den 10.000 kvadratmeter silo forventes færdig i løbet af 2018. Men allerede nu er der mulighed for at få et indtryk af de kommende boliger med virtual reality-briller, som skaber et virtuelt synsfelt hele vejen rundt om boligen gennem 3D, så lejlighederne kan opleves realistiske og livagtige.

Dette kan opleves ved det første til åbent hus-arrangement søndag den 19. November klokken 13-14.

Du kan læse mere om Åbent Hus arrangementet  her: http://siloen-aalborg.dk/

For yderligere info kontakt Per Severinsen fra Ejendomsmæglerfirmaet Thorkild Kristensen på tlf.: 96 31 60 00, mobil: 20 40 90 75 eller på e-mail: ps@thorkildkristensen.dk

Julemarkedet åbner: Det kan du lave i Aalborg i weekenden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Denne weekend i Aalborg bærer præg af, at julen for alvor nærmer sig. Der er masser af hyggelige juleaktiviteter på programmet, og så er det også i dag fredag 17. november kl. 12.00, at julemarkedet på Gammeltorv åbner.

Er du medlem af ClubAalborg, er der en ekstra god grund til at besøge det hyggelige marked. Her kan du nemlig få en juleøl fra Gourmetbryggeriet hos Caféen – helt gratis!

Her kan du se hele listen for aktiviteter i Aalborg i weekenden:

Events

18/11: Julestue på Aalborg Historiske Museum fra kl. 10
18-19/11: Vær Street art-kunstner for en dag i Utzon Center kl. 10-16.30
18-19/11: Julemarked i Håndværkerhuset kl. 11-16
18/11: Stupid Questions pub quiz på Platform 4 kl. 19.30
19/11: Lopper på Street Food kl. 11.30
19/11: Regionalt valgtræf i Nordkraft kl. 13
19/11: Sunday Matinee: The Last Man On Earth på 1000Fryd kl. 16

Musik

17/11: The Savage Rose på Skråen kl. 20
17/11: Dicte og Claus Hempler i Musikkens Hus kl. 20
17/11: Esben Kronborg på Skråen kl. 22.30
18/11: The Lauritz Melchior International Singing Competition 2017 i Musikkens Hus kl. 19.30
18/11: Carpark North i AKKC kl. 20
18/11: Die Herren på Skråen kl. 20
18/11: The Haven på Huset kl. 20
18/11: Perlefar på Susan Himmelblå kl. 22
18/11: One Horse Town på Skråen kl. 22.30
19/11: Herbie Hancock i AKKC kl. 20

Opsætninger
17-19/11: Rockulven på Aalborg Teater
17-18/11: Aftenlandet på Aalborg Teater
17-18/11: Aalborg Vinterrevy i AKKC kl. 18
17/11: Rasmus Bjerg i Musikkens Hus kl. 19
18-19/11: Ida og Rumpenisserne i AKKC

Sport
18/11: Aalborg Pirates – Rødovre Mighty Bulls i Gigantium kl. 19

For børnefamilierne

18/11: Juletræet tændes på Nytorv kl. 14.30
18/11: Julemandens ankomst på Honnørkajen kl. 10.45
18/11: Rock for Børn på Aalborgbibliotekterne kl. 13
18/11: Dekorere julekugler i Aalborg Storcenter kl. 11
18-19/11: Mars City: Design i Logo i Utzon Center kl. 11-17

Hvis du ikke har besluttet, hvad I skal bestille af mad til nytårsaften eller hvor I skal tage hen, så har vi netop udgivet guiden med Aalborgs bedste nytårsmenuer samlet – lige her

Har du set hvor mange lækre tilbud der er i november med ClubAalborg?

Få adgang til over 30 tilbud lige her