Mads er anfører for Nordjylland: Han er manden bag hotte Applaus

Skrevet af: Michael Qureshi
Mads Hyllested er anfører for Team Nordjylland i Copenhagen Cook-off. Foto: Leerbech
Mads Hyllested er anfører for Team Nordjylland i Copenhagen Cook-off. Foto: Leerbech

Denne artikel er opdateret onsdag 27. juli.

Hvis du ikke har hørt om Nordjylland Vs København i gastronomi så klik her

Myterne lever endnu.

Nordjyder tænker mere på pris end kvalitet. Nordjyderne går udelukkende efter buffet end fine dining. Gourmet-restauranter springer frem som paddehatte i København, mens det tolkes som ren gambling at åbne noget i nærheden af en kvalitetsrestaurant i Aalborg.

Men det er myter, der er ved at dø nu. Det er Mortens Kro, Gourmet Bühlmann, Bistro 59, Rusk, CanBlau og nu også nyåbnede Applaus stærke eksempler på.

I februar stod den 27-årige Sæby-dreng Mads Hyllested med nøglerne til de lokaler, Applaus overtog fra den græske restaurant Costa på adressen Ved Stranden 9.

Han luftede ud som det allerførste, afslører han, og slår en latter op. Derefter totalrenoverede han sammen med venner og familie lokalerne, der i april åbnede som en af Aalborgs hotteste nye restauranter.

Den prestigefyldte restaurant-guide White Guide anmeldte det nye hotte sted med at skrive “stående bifald til kokken”. Et kæmpe skulderklap til Mads Hyllested.

Applaus slår sig op på servering af 10 anretninger til en fast pris på 400 kroner. Dertil kan man vælge en tilhørende vinmenu. For Mads Hyllested var det vigtigt at forsøge at løse nogle vaner, som nordjyderne har haft, men som i den grad er på vej til at blive ændret.

”Det har tidligere været sådan i Nordjylland, at det skulle være wauw, smage godt og være billigt. Men jeg kan mærke, at det ændrer sig, og det er tydeligt, at man er blevet mere kvalitetsbevidste heroppe.

Det kan godt være, at anretningerne er små, men der er noget volumen og noget fedme i det. Ud af de første 800 gæster vi havde, var der kun en enkelt, som henvendte sig, og sagde, at han ikke var blevet ordentligt mæt,” forklarer Mads Hyllested i et roligt øjeblik i den hyggelige restaurant.

Hos Applaus er det meningen, at man med de 10 anretninger ikke rigtig ved, hvad der venter rundt om hjørnet.

”Der er sådan en god balance af noget genkendelighed og så nogle helt crazy ting. Man kan godt få serveret en mini flæskestegssandwich i en smørbolle og så som det næste få en tartar med revet foies gras. Det er sådan lidt, at folk godt må føle sig lidt revet rundt i manegen, uden at det bliver alt for underligt,” siger den unge restaurantejer.

Applaus i Aalborg
Mads Hyllested er anfører for Team Nordjylland i Copenhagen Cook-off. Foto: Leerbech

Han mener, at Aalborg og nordjyderne i det hele taget har fået mere fokus på kvalitet, og er villig til at punge ud for det.

”Der er ved at ske en lille revolution. Der er en del unge gutter, som optager køkkenchef-posterne hos nogle af de store. Du har Dennis (Carlsen) på Bühlmann, som ikke er over 30 år. Du har Søren (Birch) på Fusion, som er omkring de 25 år. Mikkel Jensen fra Rusk, der er 26 år. Jeg er selv 27 år. Vi joker lidt med, at vi skal have et hashtag, der hedder New Generation.

”Det er ikke for at være højrøvet, men Aalborg har sovet lidt for længe. Man har kunne spise folk alt for let af. Derfor har det været så fantastisk med det her NM projekt (Nordisk Mad arrangeret af fem forskellige restauranter). Vi er begyndt at løfte i flok, og det er kun på den måde, at vi kan hæve niveauet. Det skal ikke være mere af den nemme genvej med ad libitium, men det tager også tid at ændre vaner,” forklarer Mads Hyllested.

Med en restaurant på hans niveau havde han heller ikke forudset, at interessen for den nyåbnede fine dining ville være så massiv blandt de unge studerende.

”Det har været en kæmpe positiv overraskelse, at der har været så mange unge mennesker hernede. Køber man begge de 10 anretninger og så vinmenu til 375 kr. så kommer man måske lidt op omkring de 1500 kr. Men så køber de unge bare 10 serveringer og måske et eller to glas vin til.

Det er fantastisk, at det er den måde, den yngre generation griber det an på, selv om de måske ikke har så mange penge. Så går de alligevel efter kvalitet nu mere end pris,” vurderer Mads Hyllested.

Hans cv afslører, at han har prøvet kræfter med sværvægterne i branchen.

Han forlod Aalborg som assisterende køkkenchef på Fusion. Han var forbi Umami, som på det tidspunkt var et af Københavns mest trendy steder. Derefter blev der plads til ham på Søllerød Kro, som i årtier har båret en Michelin-stjerne.

Applaus i Aalborg
Mads Hyllested er tidligere Michelin-kok på Søllerød Kro

Han er blevet hærdet på den måde, som man nu gør på stjernerestauranterne i København, hvor så mange ambitiøse kokke vil gøre hvad som helst for at få foden inden for.

”Jeg kan huske, at jeg kom fra Fusion i Aalborg over til Umami i København, og tænkte, at det var min hjemmebane med asiatisk inspireret mad. Umami var jo lidt det hotte sted i København, så jeg var overbevist om, at de havde ramt plet med mig. Men det endte med, at køkkenchefen på Umami spurgte mig, om jeg godt nok havde været assisterende køkkenchef på Fusion.”

”Jeg troede, jeg kunne meget. Men jeg lærte lynhurtigt, at i forhold til København-standard, så kunne jeg ikke en skid. Så jeg måtte nærmest oplæres på ny,” fortæller Mads Hyllested.

Men det var på stjerne-restauranten Søllerød Kro, at den ambitiøse nordjyde virkelig tog længdespring i sin udvikling.

”Vores køkkenchef Brian Mark Hansen på Søllerød Kro har lært mig alt, hvad jeg ved om fine dining mad. Brian er virkelig hård at arbejde under, men han er samtidig også retfærdig. Han er uden sammenligning den bedste kok, jeg har arbejdet med.

”Det var hårdt ad helvedes til, men det var også en kæmpe oplevelse. Vi mødte tidligt og gik sent om aftenen. Og så var der lige en times togtur fra min bopæl til Søllerød Kro. Jeg så stort set ikke min daværende kæreste på det tidspunkt.”

Det var også målsætningen om at få parforholdet til at holde, der fik Mads Hyllested til at søge videre til Kong Hans, der lovede en mere overskuelig vagtplan. Men det holdt aldrig stik, og Kong Hans tog pusten fra Mads Hyllested, der kun var der i få måneder.

Lykken i faget genfandt nordjyden så på Restaurant Adress. Den er en af Københavns finere restauranter men ikke på Michelin-niveau. Alligevel gav det Mads Hyllested en masse tabt selvtillid tilbage.

”Det er jo egentlig lidt mærkeligt. I mit fag så er lønnen og vagtplanen bedre, jo længere ned af stigen, du går. Det er den omvendte verden, fordi der er så mange om buddet til prestigejobs,” fortæller stjerne-kokken.

Mads Hyllested nød det halvandet år, han nåede på Adress som køkkenchef, men drømmen om at starte sit eget sted i Aalborg trak i ham. Han var på udkig efter lokaler til Applaus, da et forlist forhold var ved at knække ham.

”Det kom som et hårdt slag for mig. Vi havde været sammen i syv år, og det var hende, jeg kunne se en fremtid sammen med. Men hun kunne ikke leve med at være nummer to. og det var sådan set forståeligt nok. Jeg synes selv, at jeg forsøgte at redde forholdet, men da der ikke var feedback på de ting, jeg gjorde, så endte det.

”Og nu står jeg så her, og starter helt på en frisk.”

Skæbnen har bragt Mads Hyllested fra elevtiden i Skagen tilbage til udgangspunktet. Tilbage til Nordjylland. Applaus har fået en fantastisk start siden åbningen i april, men ikke desto mindre findes der også store udfordringer for en restaurant af den her kaliber.

”Restaurantbranchens helt store udfordring i Aalborg er, hvordan vi får folk ud og spise på hverdagsaftenerne. Der er stadig lidt sådan en mentalitet, at skal man spise lidt finere og have mere end et glas vin, så skal det allerhelst være torsdag, fredag eller lørdag. I modsætning til København hvor hver dag sagtens kan være en fest. Der er opbygget en kultur, hvor man ikke ser så meget på dagene i forhold til at gå ud og spise.

”Men det handler om at ændre en kultur og en adfærd. Det kan vi kun ved at løfte i fælles flok, og derfor er det rart, at vi som med NM kan samarbejde, selv om vi i virkeligheden er konkurrenter. Men vi har alle det fælles mål for Aalborg og Nordjylland, og det glæder mig, at der er viljen til at nå det mål,” forklarer Mads Hyllested.

Læs mere om Applaus her

Husk at læse: 

Mandag åbner Brødrene Price i Aalborg: Sådan bliver konceptet

Brødrene Price Aalborg
Brødrene Price åbner deres restaurant i Aalborg på mandag.
Foto: PR

UCN-studerende hjælper i svære tider: Børne- og UngeBuddies projekt skaber stor glæde

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

I september kunne vi fortælle om det hjertevarme projekt Børne- og Ungebuddies, som er startet af professionshøjskolen UCN.

I projektet matches børn og unge, der har sygdom eller død tæt på livet, med frivillige studerende fra UCN.

Formålet er at skabe et frirum, hvor barnet er i fokus og får positiv opmærksomhed ved bl.a. at lave en masse aktiviteter ud fra barnets præmisser.

Projektet begyndte at matche børnene og deres buddies i oktober, og et af de vennepar, der har klikket fra dag ét er 10-årige Tobiaz og den 24-årige sygeplejerskestuderende Line.

MigogAalborg møder Line, Tobiaz og Pia, Tobiaz mor, i familiens hjem til en snak om, hvordan de oplever projektet, hvilke aktiviteter de laver og om hvor fedt videospillet Fortnite er.

Et fantastisk match

Lejligheden er allerede pyntet op til den helt store julemedalje, da vi besøger den lille familie i Nørresundby.

Et hvidt juletræ spreder lys og julehygge i det ene hjørne af stuen, mens køkkenbordet er dækket op med alt, hvad man kan ønske sig på sådan en december-kold aften: Pebernødder, brunkager og varm kaffe på kanden.

“Tobiaz elsker jul,” forklarer hans mor Pia med et smil, da jeg bemærker den julede indretning.

Hovedpersonerne selv har travlt med at diskutere deres sidste udflugt, hvor Tobiaz fik lov til at vælge sushi til aftensmad og kom hjem til Lines lejlighed, hvor han spillede yndlingsspillet Fortnite sammen med Lines kæreste, Anton.

“Jeg forstår slet ikke Fortnite,” medgiver Line, der ikke ligefrem deler de to drenges fritidsinteresser.

“Men du er ved at lære det,” pointerer Tobiaz, og man får hurtigt indtryk af at den unge studerende er klar til at omfavne alt, hvad Tobiaz interesserer sig for – fra at spille Playstation spil til at fjolle rundt ude i Aalborg Storcenter.

Selvom de to kun har været “buddies” i lidt over en måned, skulle man nærmest tro, at de var søskende, så godt kommer de ud af det med hinanden.

“Tobiaz plejer normalt lige at skulle se folk an, men første gang han mødte Line, endte han med at give hende en krammer.

Det plejer han aldrig at gøre, men de klikkede simpelthen så godt. Det er fantastisk matchet af projektet,” fortæller Pia.

“Øv, skal jeg allerede hjem?”

Sådan lyder det tit mundret fra Tobiaz, når han bliver hentet af sin mor efter at have været ude med Line.

Og det er netop de mange aktiviteter ude af huset, som virkelig gør en forskel i familien.

“Jeg har en kronisk sygdom, og selvom at jeg rigtig gerne vil lave en masse aktiviteter med Tobiaz, er der mange dage, hvor jeg har for mange smerter til at komme ud,” fortæller Pia åbenhjertigt om årsagen til, hvorfor hun kontaktede den projektansvarlige, Karina Brix Nissen.

Spørger man Tobiaz selv, nyder han uden tvivl godt af de mange aktiviteter med Line såvel som den fortrolighed, de har opbygget.

“Det er fedt at have en buddy,” eksklamerer han entusiatisk og bliver mødt med et lige så stort et smil fra Line på den anden side af bordet.

“Far har tit meget travlt, og mor kan ikke så meget på grund af hoften, men når jeg er sammen med Line, laver vi en masse spændende ting.”

Det er det hele værd

Før Line blev matchet med Tobiaz, skulle hun gennem projektets obligatoriske kursus sammen med alle de andre frivillige for at ruste hende bedst muligt til samværet.

Kurset er inddelt i fire kursusgange bestående af 12 lektioner, hvor en psykolog, en forsker og projektledelsen selv står for undervisningen.

På trods af et langt forløb, der skulle klares sideløbende med et fuldtidsstudie som sygeplejerske på UCN og et fritidsjob som barnepige, var Line aldrig i tvivl om, at det var noget for hende.

“Jeg har i forbindelse med min uddannelse været i praktik på forskellige sygehusafdelinger og oplevede desværre nogle gange at raske søskende kan føle sig glemt i det syge barns forløb, så da jeg blev tilbudt at være med i Børne- og UngeBuddies, sprang jeg på med det samme.

Jeg elsker at arbejde med børn og vil gerne arbejde med det fremover.

Det at give Tobiaz et frirum og se ham glad, det er det hele værd,” siger Line, der blev valgt som en af 30 andre frivillige fra UCN.

At det giver hende mulighed for at træde ud af sin hektiske dagligdag og være mere af et barn sammen med Tobiaz er også et kæmpe plus.

“Tobiaz er meget pjattet, og jeg er meget pjattet, men når vi er sammen, er det ligemeget, hvad andre tænker,” tilføjer hun.

Tobiaz tøver ikke med at give sin buddy svar på tiltalen:

“Jeg synes, du er mest fjollet,” konstaterer han og som mange gange før i løbet af aftenen, bryder hele bordet ud i latter.

Spring ud i det

Som aftenen går på hæld og kaffekrusene bliver tømt, er det også tid til det store spørgsmål.

Er det værd at deltage i Børne-og UngeBuddies?

Der lyder et rungende ja fra alle i rummet.

“Selvom man er i tvivl eller nervøs, skal man springe ud i det.

Vi er super glade for Line, og jeg har sagt til Karina, at hvis ikke Line kan fortsætte som frivillig, må du klone hende,” siger Pia, der kun har ros tilovers for hele projektet.

“Hvis der var en i min klasse, der overvejede at deltage, ville jeg sige, at det er mega fedt at have en buddy, og alle burde have en,” istemmer Tobiaz, og på trods af det dæmpede lys, er en let rød farve begyndt at indfinde sig på Lines kinder.

Større ros kan man vist ikke ønske sig.

Børne- og UngeBuddies er støttet af Det Obelske Familiefond og Spar Nord Fonden.

Læs mere her.

Stærk start for el-løbehjul i Aalborg: Så mange ture er kørt den første måned

Skrevet af: Michael Qureshi

For en måned siden var det Aalborgs tur til at få de hypede el-løbehjul i bybilledet.

100 el-løbehjul fra firmaet VOI blev indsat. Der var både glæde og skepsis, da de kom til Aalborg.

Aalborg Kommune er her en måned efter introduktionen godt tilfreds med implementeringen, hvor både brugere og byens borgere har taget godt imod ordningen.

Det er gået over al forventning, og der er kørt godt 12.000 ture på el-løbehjulene siden 11. november.

“Vi er helt overvældet over den stor brug af løbehjulene, og er glade for at både brugerne og størstedelen af byens øvrige borgere bakker op om det nye tilbud.

Ud fra vores data over brugen af løbehjulene – og efter en hurtigt dialog med borgerne i byen – har vi identificeret nogle forbedringspotentialer, som vi vil tage hånd om i samarbejde med Voi,” forklarer Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, Hans Henrik Henriksen.

VOI er også begejstret

Voi, som udbyder løbehjul i 40 byer i 10 lande i Europa, er også meget begejstret for opstarten, der er gået over al forventning – specielt årstiden taget i betragtning:

“Vores tætte samarbejde med byen har været nøglen til succes den første måned efter lanceringen.

Vi er enormt glade for, at vores el-løbehjul har fået en så varm velkomst af både brugere og borgere i Aalborg, og vi ser frem til fortsat at forbedre vores drift i byen,” siger Erik Hasselbalch, Driftsleder for Danmark.

Fakta om brugen af løbehjul i Aalborg:

  • 11.797 ture i perioden 11. november – 10. december 2019
  • Mere end 95% af løbehjulene bruges flere gange inden for 12 timer
  • Størstedelen af turene starter fra mobilitetsknudepunkter (stationen og busstoppesteder) og stopper i bymidten
  • 40% af løbehjulene parkeres i de 23 hubs, som er udpeget og godkendt af Aalborg Kommune
  • Brugerne er godt tilfredse med servicen (“Riders rate” giver os 4,6 ud af 5 stjerner)
  • Der har været et par dage med frostvejr, hvor løbehjulene har været deaktiveret fra morgenstunden for at undgå glatføre uheld.

Aalborg Kommune har gennemført en undersøgelse, der viser nogle forbedringspotentialer, som Aalborg Kommune og Voi vil arbejde på at sætte fokus på i den kommende tid.

Dette gælder bl.a. parkeringen, hvor der vil blive oprettet nye parkerings-hubs på de steder, hvor der har været stor søgningen efter dette i appen, så flere løbehjul kan parkeres hensigtsmæssigt i en hub og ikke placeres tilfældigt i gadebilledet.

Derudover er der behov for at gøre ekstra opmærksom på færdselsreglerne, så det bliver tydeligt for brugerne, at de skal opføre sig som cyklister og altså ikke køre på fortove og pladser – ligesom der generelt skal lyde en opfordring til at vise hensyn til byens øvrige borgere.

Sådan fungerer ordningen:

  • Du kan bruge el-løbehjulene ved at downloade Vois app og oprette dig som bruger. Du betaler via dit betalingskort. Det koster et startgebyr og en minutpris at bruge el-løbehjulene. Det koster:
    – 15 kr. i opstartsgebyr (unlock)
    – 10 kr. i rabat ved at parkere i en station
    – 1,5 kr./min.
  • Voi uddanner løbende brugere igennem appen i at parkere i hubs
  • Løbehjulene er begrænset til højst at køre 20 km/t
  • Voi opfordrer stærkt brugerne til at bruge hjelme
  • Det er ikke tilladt at køre i gågaderne, hvorfor løbehjulene her er indstillet til kun at kunne køre 2-3 km/t, så de kan trækkes.
  • Voi holder løbende øje med el-løbehjulenes placering og batteriprocent. Når de er ude og placere/hente el-løbehjul, flytter de el-løbehjul der står uden for en hub, ind i en hub. Hvis batteriprocenten er tilstrækkelig lav, kører de el-løbehjulet tilbage til deres lager for genopladning og ny placering senere på dagen eller dagen efter.

Gør nytårsaften let: MENY i Kennedy sørger for en 4 retters nytårsmenu

Skrevet af: Frederikke Hougaard Hansen

Nytårsaften kan være forbundet med en hel masse bekymringer.

”Har moussen sat sig”, ”Er kødet stegt korrekt”, ”Fik sovsen salt nok?” osv.

Alle vil selvfølgelig gerne gå ind i det nye år på bedst mulig vis, og der kan være tårnhøje forventninger til mad, drikke, humør og selskab.

Er du en af dem, der har ansvaret for, at dine gæster går ind i det nye år ovenpå en overdådig nytårsmenu? Så har vi her en genial og lækker ”smutvej” til dig.

MENY i Kennedy tilbyder igen i år nytårsmenuer ud af huset. Sidste år var en kæmpe succes med rigtig gode tilbagemeldinger.

”Med vores menu gør vi det let for vores kunder, så de i stedet for planlægning, indkøb og madlavning kan hygge sig sammen med venner og familie.

Samtidig får de stadig en lækker og festlig nytårsmenu til en overkommelig pris,” siger købmand, Michael Andersen, til MigogAalborg.

Få mere tid til dine gæster nytårsaften

MENY Kennedy disker i år op med en lækker 4-retters nytårsmenu til 298 kr. pr. person, bestående af:

APPETIZER
Tapas toast med anderilette og tyttebær og tapas toast med skagensalat.

FORRET
Røget laks med rygeostcreme, citronolie, parmaflager, rodfrugtchips og ærteskud. Hertil pagnottellabrød og smør.

HOVEDRET
Oksemørbrad med kartoffelgratin med emmentaler, balsamicosauce pisket med frisk smør, ærtepuré og syltede italienske svampe.

DESSERT
Praline og karamelkage med mascarpone quenelle, hindbærcrumble, skovbærcoulis og friske bær.

Få en gratis flaske crémant med i købet

Bestiller du minimum seks kuverter inden den 23. december, så får du ovenikøbet en gratis flaske Joseph Hubster Crémant d’Alsace Brut med.

En frugtig og elegant vin, der på ingen måde er knastør.

Den kan med fordel nydes til appetizeren under Dronningens nytårstale eller til desserten senere på aftenen.

På MigogAalborgs facebookside kan du lige nu deltage i konkurrencen om fire kuverter af årets nytårsmenu til en samlet værdi af 1192 kr. samt en flaske crémant.

Sådan vinder du:

Like opslaget (udgivet lørdag d. 14. december kl. 9.30)

Skriv i Facebookopslaget hvad MENY Kennedys nytårsmenu koster

Skriv mindst en du gerne vil holde din nytårsaften sammen

Er du ikke den heldige vinder, kan du bestille din nytårsmenu ved henvendelse i delikatessen i MENY Kennedy eller på hjemmesiden her

OBS: Det kan være en god ide at bestille i god tid, da MENY sidste år måtte melde udsolgt.