Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny attraktion i Nordjylland: Kornets Hus får millionstøtte af Spar Nord Fonden

Af Michael Qureshi

Kornets Hus syd for Hjørring bliver en ny attraktion i Nordjylland.

Nu har man sikret sig sikkerhed for finansieringen af næste naturlige etape: Kornets Have.

Det er Spar Nord Fonden, der har besluttet at sikre etableringen af et lærings- og aktivitets­baseret haveanlæg for både store og små madkulturinteresserede gennem en donation på 1,3 mio. kr.

Etableringen af Kornets Have sættes snarest i gang og ventes færdigt i foråret 2020.

”Vi ser stor regional og national relevans i hele visionen for Kornets Hus-projektet og har konsta­teret, hvor seriøse folkene bagved er. Beskrivelsen og visualiseringen af Kornets Have og sammen­hængen med Kornets Hus fremstår både spændende, logisk og ambitiøs.

Vi er derfor meget glade for at kunne give tilsagn om at støtte dette vigtige arbejdende madkultur-initiativ”, siger direktør Steffen Nørgaard fra Spar Nord Fonden.

Unikt oplevelsesfyrtårn

Kornets Have er en grundsten i visionen for Kornets Hus, der bliver et unikt oplevelsesfyrtårn med en stærk national opbakning og et internationalt potentiale.

Kornets Hus sætter fokus på korn som råvare i sund ernæring og fortæller samtidig om kornets histo¬riske, samfundsmæssige og kulturelle betydning.

Første spadestik til Kornets Hus, tegnet af den norske stjernearkitekt Reiulf Ramstad, blev taget i sommer.

Det arkitektonisk markante byggeri, der skal indeholde madværksted, udstilling, café og butik, er altså nu godt på vej op af mulden ved Guldager, syd for Hjørring.

Hos fonden bag Kornets Hus, der har arbejdet i mange år med projektet, er glæden over, at Kornets Have-projektet bliver til virkelig­hed naturligvis stor.

”Det er i den grad glædeligt, at Spar Nord Fonden har besluttet at bidrage med at virkeliggøre dette afgørende element i det samlede projekt med denne betydningsfulde donation, og dermed stiller sig op i rækken af kulturunderstøttende kræfter, der økonomisk gør det muligt at virkeliggøre projektets vision”, siger næstformand Karl Henrik Laursen om donationen.

Hermed er bidragene til det samlede Kornets Hus efterhånden nået op over 27,5 mio. kr.

Bagehytter, oplevelsessti og historiske kornsorter

Kornets Have er tegnet af arkitekt MAA Tinna Engqvist og bliver bygget op om et arkitektonisk spændende stiforløb, som leder de besøgende rundt til bl.a. parceller tilsået med historiske kornsorter suppleret med aktivitetsområder med bl.a. bagehytter, hvor gæsterne selv kan bage og smage – samt, udsigtstårn, bålpladser og et område med halmballer, som børnene kan boltre sig i.

Haven bliver opbygget med udgangspunkt i to enkle virkemidler: Kornet og stierne. Tilsammen vil de skabe en helhed, og haven vil i sit udtryk variere efter sæson og typer af korn, sædskifte m.v.

På nogle årstider vil haven stå helt tæt, og på andre tidspunkter vil den være mere åben og stringent, skriver Tinna Engqvist i sit projektforslag.

”Kornets Have spreder sig over et område på næsten 10.000 kvadratmeter, så det er rigeligt med plads til, at vi kan udvide med endnu flere relevante aktiviteter og oplevelser, når økonomien ellers tillader det”, siger Karl Henrik Laursen.

Du kan læse vores tidligere artikel om, hvad Kornets Hus projektet ender med her

Del artikel

Andre læser også