Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Helt særlig mulighed: Kom under jorden i Rakkerens Hule

Af Nathalia Hentze Nielsen
Rakkerens Hule
Rakkerens Hule

Aalborg gemmer på mange uhyggelige og tankevækkende historier om forbrydere, og hvordan de er blevet straffet gennem tiden.

Men et af de mest unikke her i Aalborg er og bliver Rakkerens Hule, der er et af byens mest uhyggelige og skumle steder.

I anledningen af Kristi Himmelfartsdag kan du 18., 19 eller 20. maj komme med på den helt særlige byvandring Forbrydelse og Straf, hvor du bl.a. kommer ned i den uhyggelige fangehule.

Det skal du glæde dig til

På byvandringen får du historier om alt fra hekse, røvere og mørke fangehuller til prostitution, rufferi og skumle værtshuse.

Byvandringen begynder med i et eksklusivt besøg i et af Aalborgs gamle fangehul: Rakkerens Hule. Det ligger i dag gemt under Algade ud for Aalborg Historiske Museum og er ikke umiddelbart tilgængelig for offentligheden.

Oprindeligt er der tale om kælderen i middelalderens Vesterport, som nævnes første gang i 1440. Den mistede dog allerede sin funktion som byport i midten af 1500-tallet, men frem til 1700-tallet blev kælderen brugt som fangehul for såkaldte uærlige fanger, hekse, tiggere, byens rakker og andre småkårsfolk. Deraf navnet Rakkerens Hule, som stadig i dag bruges om kælderen.

Derefter fortsætter turen til blandt andet Gammeltorv, hvor bødlen halshuggede forbrydere i middelalderen, og til Gabels Torv, hvor byens arrest lå fra 1861 og frem til 1947. Arresten blev nedrevet i slutningen af 1960’erne i forbindelse med opførelsen af et nyt Føtex-varehus, men den gamle retsbygning ligger stadig på hjørnet af Gabels Torv og fungerer i dag som landsret.

På byvandringen får du også historien om prostitution og rufferi i Aalborg – blandt andet om det skumle værtshus Kridtpiben, hvor prostituerede holdt til i 1800-tallet, og om dengang Aalborg blev kendt under de knap så flatterende avisoverskrifter som ”Danmarks Sodoma” og ”Den usædeligste By i Landet”.

Besøget i Rakkerens hule er ikke for gangbesværede, og turen ned i kælderen foregår på eget ansvar.

Hvad: Forbrydelse og Straf byvandring
Hvor: Aalborg
Hvornår: 18., 19 eller 20. maj

Du finder billetinfo lige her.

Del artikel

Andre læser også