I dag går det løs: Det gør du ved grønt vand i hanen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Annonce

Mandag morgen. Weekenden er forbi. Det er mørkt og koldt, og du ved, at det eneste, der hjælper er et varmt brusebad.

Halvt vågen, halvt sovende tænder du bruseren. Men noget er anderledes: Vandet er grønt!

Er du rigtig vågen? Drømmer du? Er du med i en dårlig gyserfilm? Er Aalborg blevet offer for et radioaktivt angreb?

Spørgsmålene er mange, men svarene er heldigvis ganske simple.

I dag tilsætter Aalborg Energikoncern nemlig et godkendt og ganske ufarligt grønt farvestof til fjernvarmevandet i Aalborg Kommune.

Det gør de for at hjælpe borgerne med at finde eventuelle utætheder på deres fjernvarmeanlæg, samt finde eventuelle brud på fjernvarmenettet.

Det grønne vand er ganske ufarligt, så dine daglige gøremål kan stadig klares.

Sådan skal du reagere

Hvis vandet i din vandhane eller bruser bliver grønt i de kommende dage, er det altså tegn på et defekt varmeanlæg.

Derfor skal du kontakte en autoriseret VVS-installatør for at få det repareret. Bor du til leje, skal du kontakte din vicevært.

Men selvom det umiddelbart kan se både giftigt og farligt ud, kan du stadig bruge det grønne vand, på trods af den opsigtsvækkende farve.

”Der er hverken risiko forbundet med at drikke eller bruge det grønne vand, men vi anbefaler selvfølgelig, at man hurtigst muligt får repareret varmeanlægget. Fjernvarmevandet er ikke beregnet til at drikke eller bade i,” forklarer Jesper Møller, forsyningschef ved Aalborg Energikoncern og fortsætter:

“Og får du repareret dit anlæg, slipper du for ekstraudgifter til øget vandforbrug og dårlig udnyttelse af fjernvarmen.”

Der er en lille risiko for, at vasketøj eller hår kan få et svagt grønligt skær af det grønne vand. Du kan dog være ganske rolig, hvis du frygter for en meget ensfarvet garderobe eller et iøjefaldende grønt skær i håret.

Farven er ikke permanent, og den forsvinder ganske let, hvis tøj, hår mm. bliver skyllet med koldt vand.

Der er en lille risiko for, at tekstiler mm. kan få et grønligt skær – det fjernes let med koldt vand.

Hold øje med naturen

Aalborg Energikoncern vil også meget gerne have borgernes hjælp til at spotte det grønne vand andre steder, end indenfor hjemmets fire vægge.

Hvis man opdager grønt vand i en sø, et vandløb eller lignende, kan det være et tegn på et utæt fjernvarmerør, og så skal man kontakte os hurtigst muligt,” fortæller Jesper Møller.

Hvis du ser grønt vand i naturen, kan du kontakte Aalborg Energikoncern på 99314800 eller via Aalborg Forsyning på Facebook. 

Det grønne vand er hverken skadeligt for mennesker eller miljøet.

Grønt vand hjælper på flere områder

Tilsætningen af det grønne farvestof er et både velkendt og succesfuldt tiltag i jagten på utætheder i fjernvarmenettet rundt omkring i landet.

”Reducerer vi vandtabet vil det give en både økonomisk og miljømæssig gevinst for alle. Det stigende vandtab medfører jo en unødvendig høj udgift til det ekstra vand, som vi skal tilsætte fjernvarmenettet,” forklarer Jesper Møller.

I næste uge tilsætter Aalborg Energikoncern farvestoffet til fjernvarmenettet i Hou, Vaarst/Fjellerad, Farstrup/Kølby og Ferslev/Ellidshøj.

Du kan læse meget mere om grønt vand her, og hvis du har spørgsmål kan du altid kontakte Aalborg Forsyning via Facebook.

Løb langs Stigsborg Havnefront: Tapas og bobler venter ved målstregen

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Er du helt vild med tapas, bobler … og motion?

I så fald har vi fundet det helt perfekte løb til dig.

Stigsborg Havnefront Løbet afvikles næste søndag, d. 22. september, fra 10-13 og indbyder til, at alle slags ben kan være med.

Ruterne er nemlig opdelt i forskellige distancer: 5 km., 10 km., 15 km. og 21,1 km.

Og uanset hvilken rute du vælger, er der altså velfortjent lokkemad i enden i form af tapas og bobler.

Løb med udsigt til Aalborg

Start og målområdet er på kajen i Nørresundby foran Aalborg Kommunes By- og Landsskabsforvaltning.

Her får løberne et fantastik udsyn til Aalborg og dens byggerier; her iblandt Musikkens Hus, som pryder havnefronten med sin arkitektoniske majestætlighed.

Herefter fortsætter ruten langs den gamle jernbane, der fører videre ind til Nørresundbys centrum.

Løberne vil her se broen, der forbinder Nørresundby med Aalborg – og resten af Danmark.

Turen fortsætter herefter ad Engvej, der grænser op til den bydel, der skal opføres i de kommende år. De grønne arealer vil nok derfor være ugenkendelige, hvis du slår vejen forbi igen til næste år.

Få et indblik i nye byggerier

Efter et lille sidespring løbes der langs og over den Nordjyske Motorvej.

Herefter svinges der ind på den nyanlagte: ”Camino Aalborg-Stien”, som ligger helt ned til fjorden, hvor Østre Havn og alt nybyggeriet langs Aalborgs Havnefront bliver en fryd for øjet, den næste 1 km.

Selvom fokusset er på vandet og udsigten til Aalborg, så går ruten også på denne sti/passage forbi området, hvor det nye parkanlæg, skal anlægges.

Parken bliver på størrelse med Kongens Have i København.

På de sidste meter af ruten hilser du på den lille sejlklub Syrens Bådelaug, krydser et infinity bassin og vupti!

… Så har du nuppet 5 km. – og er enten parat til at løbe i mål eller tage endnu en runde.

Du booker din plads her.

Hvad: Stigsborg Havnefront Løbet
Hvor: Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby
Hvornår: 22. september 2019, kl. 10

Smagen af jul: Caféministeriet lokker med juletapas og vinbar ad libitum

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Julen sniger sig allerede (næsten) ubemærket ind i Aalborg … men planlægning af julens udskejelser behøver vel ikke at vente så meget længere?!

I hvert fald har Caféministeriet gjort det svært at udskyde forventningens glæde ved at lancere årets Juletapas.

Juletapas er et genialt bud på en aften fyldt med julestemning, hvis du måske er kørt lidt træt i den traditionelle julefrokost.

Tapas er spansk, men menuen er selvfølgelig inspireret af det bedste fra den danske jul. Lige som vi elsker det.

Som med Caféministeriets populære Tapas/Vinbar, hvor du kan drikke og spise alt det, du vil i enten to eller tre timer, er konceptet det samme med juletapas – og så kan aftenen selvfølgelig sluttes af med et udvalg af køkkenets søde sager.

Du skal være hurtig

Hele 11 datoer er meldt ud, hvor Caféministeriet liner et gastronomisk julelandskab op i den hyggelige café i Mølleå – men du skal være hurtig, hvis du skal med.

Aftenerne vil være opdelt i to seatings (17.30-19.30/20-23) og koster hhv. 170 og 215 kr. afhængigt af, om du vil sidde i to eller tre timer.

Fri vinbar kan tilkøbes for samme pris som tapasen, og derudover kan du lade dig forkæle med to cocktails for blot 100 kr.

Årets julemenu starter fredag d. 15. november og kører herefter hver fredag og lørdag til og med d. 21. december (Black Friday) undtaget.

Hvad: Juletapas
Hvor: Caféministeriet, Møllegade 19
Hvornår: 15. november til 21. december

Du booker dit bord her.

 

Hold liv i kærligheden: Tag dit parforhold på date i Vor Frue Kirke

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vor Frue Kirke har haft stor succes med deres såkaldte pop-in bryllup, hvor ethvert par kunne slå vejen forbi kirken på udvalgte datoer og blive gift på under et kvarter.

Et tilbud, som mange par har benyttet sig af, da dette altså er en nem og overskuelig måde at få sat ord på sin kærlighed i en til tider presset hverdag.

Men hvad sker der så når bryllupseuforien har lagt sig, og alle de praktiske gøremål igen melder sin ankomst?

Har du talt med dit barn i dag? Har du trænet og tjekket e-mails og sørget for sund mad til familien? Ja og ja og ja …

Og hvad med dit parforhold, hvordan trives det? Det er vist OK – så længe jeg ikke hører andet.

Men er OK godt nok? Og stærkt nok? Også i det lange løb?

Parforholdet skal plejes

Vor Frue Kirke i Aalborg og Folkekirkens Familiestøtte, der arbejder med familiers trivsel, er gået sammen om at invitere til en Dinner-dating, hvor parforholdet er hædersgæst.

Fredag 4. oktober bliver der dækket op i Vor Frues stemningsfulde kirkerum til en aften med levende musik, god mad – og inspirerende oplæg om, hvordan du og din partner kan holde liv i kærligheden.

“Når hverdagen kører derudaf, og alle de praktiske gøremål skal fordeles, er det nemt at glemme, at et parforhold er mere end et arbejdsfællesskab.

Det er også en relation, et venskab og et kærlighedsforhold, der har brug for opmærksomhed og omsorg.

Parforholdet skal have noget at leve af, hvis det skal være godt at være i, og hvis det skal klare modgang og problemer,” siger Kamma Graversen, sognepræst i Vor Frue Kirke.

Hun møder jævnligt par, der er gået fra hinanden, fordi benzintanken er kørt fuldstændig tom. De har ikke sørget for re-fill, mens tid var – og bagefter kan de stå tilbage med en følelse af, at beslutningen om skilsmisse var forkert.

“Vi vil med den her aften sætte lys på, at parforholdet som et vigtigt fundament, der skal værdsættes og prioriteres.

For eksempel ved at bruge en fredag aften i en hyggelig og stemningsfuld ramme, hvor det ikke handler om vores børn eller venner – men om os to og det, vi har bygget op sammen,”

Hvad forelskede du dig i?

Aftenens underviser er psykolog Tina Ringer Mogensen fra Folkekirkens Familiestøtte.

Hun vil følges med deltagerne ned ad memory lane – tilbage til forelskelsen.

Hvad faldt du for hos din partner? Hvad bandt jer sammen i den første intense tid, hvor I var overbeviste om, at det her er for ever?

Parrene vil også få viden om de faktorer, der beskytter et parforhold – fx tryghed, venskab og glæde. Og de vil få små øvelser i god kommunikation.

“Sammen med Folkekirkens Familiestøtte vil vi minde moderne og travle mennesker om, at parforholdet også skal have tid i vores kalender.

Det bliver ikke stærkt og lykkeligt og livslangt ganske af sig selv – det kræver noget af dig. Men hvis du beslutter dig for at investere i det, er gevinsten til gengæld stor.

Du får noget dybt og uerstatteligt: Én at dele livet med,” siger Kamma Graversen.

Billetprisen er blot 150 kr. for et par, og billetter kan købes her.

Hvad: Dinner Dating
Hvor: Vor Frue Kirke
Hvornår: 4. oktober, kl. 17-20.30