Historisk aftale i hus: Aalborg får den første selvkørende bus i Danmark

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Vejdirektoratet har i dag givet tilladelse til forsøget med selvkørende busser i Aalborg Øst.

Aalborg Kommune står i spidsen for pilotprojektet og har set frem til, at der kom grønt lys fra myndighederne til forsøgsprojektet i Aalborg Øst.

Det skriver Aalborg Kommune i dag i en pressemeddelelse.

“Vi er rigtig glade for, at vi nu, som de første i Danmark, har fået tilladelse til at udleve kommunens vision om test af førerløse busser.

Det er et skridt på vejen mod en bæredygtig mobilitet, og Aalborg Kommune vil anvende den førerløse teknologi som et middel til at gøre kommunens borgere mere mobile.

Derudover vil vi bruge erfaringerne til mere generelt at blive klogere på denne teknologi, som vi regner med, vil komme til at spille en stor rolle i det fremtidige mobilitetssystem, så vi kan skabe gode forbindelser,” udtaler borgmester Thomas Kastrup Larsen.

En kæmpe milepæl

Virksomheden Holo er nu den første og eneste virksomhed, som har fået tilladelse til at køre med autonome køretøjer i Danmark.

Administrerende direktør Peter Sorgenfrei siger:

“For os er det en kæmpe milepæl, vi har nået i dag. Det er ikke første gang, vi ruller ud i blandet trafik med vores selvkørende busser. Men det er første gang, vi gør det på dansk jord.

Som dansk virksomhed er det noget helt særligt nu også at få mulighed for at vise fordelene ved selvkørende løsninger herhjemme i Danmark.”

Holo har allerede ansat et hold operatører til at stå for den daglige drift i Aalborg Øst, og mens operatørerne venter på at komme i sving i deres lokalområde, har de opnået solid driftserfaring som udsendte i Holos andre pilotprojekter i Sverige, Norge, Finland og Estland. Her har de samlet set arbejdet over 2.300 timer i og omkring de selvkørende busser.

Næste skridt er, at Aalborg Kommune og Holo i samarbejde med busproducenten Navya klargør og kortlægger ruten samt gennemfører tests.

Helt konkret skal der nu konfigureres hastigheder og vigepligt forskellige steder på ruten, ligesom busstoppesteder og andre lokale trafikforhold skal fastsættes og testes, før buslinjen åbnes for passagerer.

Den præcise dato for, hvornår driften starter, er derfor endnu ikke fastlagt.

“Beboerne i Aalborg Øst vil i den kommende tid kunne se de førerløse busser køre rundt på Astrupstien som en del af den sidste kortlægning og test. Vi glæder os enormt meget til om et par måneder at byde beboere og gæster i Aalborg Øst ombord i busserne, når det hele er klart,” udtaler Hans Henrik Henriksen, rådmand i By- og Landskabsforvaltningen, Aalborg Kommune.

Fakta om projektet

Rute på 2,1 km med 10 stoppesteder på Astrupstien, Aalborg Øst.

Busserne bemandes i første omgang med en operatør fra Holo for at give passagererne en god oplevelse med den nye teknologi.

Kapacitet på op til 11 passagerer.

Det bliver gratis at benytte busserne i forsøgsperioden.

Busserne er 100% eldrevne og lader op i en garage knyttet til ruten.

Busserne er selvkørende og navigerer ved hjælp af en række sensorer og LiDAR-teknologi.

Formål med projektet

at højne den interne mobilitet i området

at mobilisere en gruppe borgere, som i dag ikke er så mobile                   

at linke boligområdet til den øvrige kollektive transport ud af område

at gøre Aalborg Øst til en ‘first mover’ inden for selvkørende teknologi

at øge trygheden i området samt skabe lokalt ejerskab til shuttlebusserne

at bidrage med viden om mødet mellem teknologi, by og mennesker

Ingen fest i Gaden: Statsministeren vil udskyde genåbningen af nattelivet

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Mange festglade nordjyder havde formentlig set frem til genåbningens fase 4, hvor det oprindeligt var planlagt, at genåbningen af nattelivet skulle begynde her i august.

Men statsminister Mette Frederiksen er bekymret over udviklingen i coronasmitten i hele landet, og det fik hende til tasterne på Facebook i går aftes med en længere opdatering om hele situationen.

Her kræver hun blandt andet mere tålmodighed med genåbningen – blandt andet med genåbningen af nattelivet.

“Oprindeligt var planen at begynde en åbning – også af de dele her i august. Det er regeringens holdning, at det skal udskydes,” skriver Mette Frederiksen på Facebook.

Udsættelse kræver økonomisk hjælp

Hvis genåbningen af nattelivet udsættes, kræver det, økonomisk hjælp frem til 1. januar 2021 til både spillesteder, natteliv og turistbranchen. Det mener Dansk Erhverv.

“Det er i vores alles interesse, at virksomheder og arbejdspladser kommer gennem krisen,” siger Brian Mikkelsen til EB.dk

Også Dansk Industri mener, at fortsatte hjælpepakker til natteliv og spillesteder er vigtig, hvis genåbningen udskydes.

Det siger direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, i en pressemeddelelse.

“Vi har forståelse for, at eksempelvis natklubber og tilsvarende virksomheder i den nuværende situation må afvente en yderligere genåbning for alles skyld,” siger han.

Det er på onsdag, at Folketingets partier og forhandler om den videre genåbning.

“Når brancher er lukket ned, vil der selvfølgelig stadig være brug for hjælpepakker. Det forhandler vi også,” skriver Mette Frederiksen på Facebook.

Du kan læse hele hendes opdatering her:

Genoplev magien: Se Harry Potter og De Vises Sten i biografen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Det har været mere end op ad bakke, for biograferne i Danmark de seneste måneder, der både har været ramt af corona-restriktionerne i forhold til publikum og ikke mindst de mange storfilm, der lader vente på sig på grund af den særlige situation.

Det har blandt andet tvunget biografen i Kennedy til at holde lukket midlertidigt, men den genåbner heldigvis igen fra på torsdag. Det kan du læse mere om her.

Den helt særlige corona-situation gør (heldigvis), at biograferne har plads til en masse gensyn med mange af de film, som har tryllebundet gæsterne gennem årene.

Og i næste weeekend er der særdeles gode nyheder til alle jer, der elsker filmene om Harry Potter.

Harry Potter-magi for 100 kr.

Nu kan nemlig tage med tilbage til Hogwarts, når Nordisk Film Biografer i både Kennedy og City Syd viser Harry Potter og De Vises Sten, som er første film i serien om den sympatiske troldmand.

Der bliver altså mulighed for at få et gensyn med Harry, Ron, Hermione, Hagrid og alle de andre, når de blænder op for J.K. Rowlings magiske trolddomsunivers.

Billetter koster 100 kr. pr. stk., og filmen vises med danske undertekster. Filmen vises i Kennedy lørdag den 15/8 klokken 15.30, mens du kan se den i City Syd søndag 16/8 kl. 14.00.

Du finder billetinfo lige her.

Mere magi weekenden efter

Kan du bare ikke få nok af Harry Potter, er der heldigvis flere gode nyheder.

For allerede weekenden efter blænder biograferne op for anden film i rækken, Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer, hvor Harry, Ron og Hermonie gør klar til deres andet år på Hogwarts, hvor der venter endnu mere spænding og flere udfordringer.

Det kan du finde billetinfo om her.

Mad og koncerter på toppen af Aalborg: Kom til sprødt event på ROOFTOP i næste uge

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvert år er der normalt Blå Festival rundt omkring i Aalborg med de fedeste Live Jazz-koncerter.

Grundet Covid-19 er selve festivalen i sin helhed aflyst, men der bliver heldigvis et par events som sikrer, at der stadig sker noget i Aalborgs midtby.

I næste uge afholdes der fire sprøde jazz-koncerter på Salling ROOFTOP med udsigt over Aalborg. DMI lover sol og lune temperaturer, så der bliver helt sikkert rift om pladserne.

Salling ROOFTOP frister med to stykker af caféens populære smørrebrød og en øl/et glas vin/sodavand samt koncert ved et bord til 175 kr. per person.

“Er du vild med jazz og blues? Så kom på Salling Rooftop, hvor du kan glæde dig til en række spændende artister på toppen af Aalborg,” skriver Salling i et pressebrief.

Kører fra onsdag til fredag

Det hele løber stablen fra onsdag d. 12. august i næste uge og kører torsdag samt fredag hvor der bydes på hele to fede koncerter med masser af god musik og livlig stemning.

Fredag d. 14. august er der som nævnt to koncerter både i løbet af eftermiddagen, som er perfekt til en slags fredagsbar, der skyder weekenden i gang.

Der er også koncert igen om aftenen. Begge koncerter er med populære HP Lange, som er et stort navn inden for jazz og blues.

I mere end 30 år har HP Lange været bluesmusiker på landevejen, og er efterhånden en veteran på musikscenen i Danmark. På scenen leverer HP Lange et energisk mix at Delta – country- og folk-blues.

Sangene får altid en historie med på vejen og repertoireret er en blanding af egne sange og sange, samlet op blandt andet i USA’s sydstater. Sangene og fortolkningerne er hans egne men dybt forankrede i traditionen.

Programmet ser således ud;

Tim Lothar og Holger Daub
Onsdag den 12. august kl. 15-17
Se mere og book plads her

Lundbye og Gudnason
Torsdag den 13. august kl. 15-17
Se mere og book plads her

HP Lange Duo
Fredag den 14. august kl. 15-17
Se mere og book plads her

HP Lange Duo
Fredag den 14. august kl. 18.30-20:30
Se mere og book plads her