Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Helt unikt: 300 år gammel lort udstilles i Aalborg

Af Emil Kjær Jørgensen

Hvordan ser en 300 år gammel lort egentlig ud?

Har du altid undret dig over dette, så kan du snart få stillet nysgerrigheden på Aalborg Historiske Museum.

I morgen, lørdag d. 3. december, åbner den helt nye udstilling, Menneskeliv i renæssancens Aalborg, og der er bogstaveligt talt gået lort i udstillingen.

Men det er der en helt særlig årsag til.

Helt unikt: 300 år gammel lort udstilles i Aalborg

En helt særlig lort

Kronen på værket i den nye udstilling er nemlig en lort fra en bisp, der blev fundet i en latrinkasse under nedrivningen af Aalborg Bispegaard i 1937.

Det er første gang, at den famøse “bispeklump” fra 1600-tallet bliver udstillet.

Og hvordan kan man så vide, at det netop er bispens efterladenskaber, som man kan se med det blotte øje i udstillingen?

“Lortens ejer har spist særdeles luksuriøse madvarer, der ikke var hverdagskost for folk i renæssancen. Det drejer sig blandt andet om sorte peberkorn, figner og vindruer.

Derfor er lortens ejer højst sandsynligvis fra en højere social klasse, og da den jo er fundet i bispens latrine, er han den mest sandsynlige ejermand,” fortæller Inger Bladt, der er museumsinspektør på Aalborg Historiske Museum.

Helt unikt: 300 år gammel lort udstilles i Aalborg
Kag med et “afskåret” øre

Bliv klogere på renæssancens Aalborg

Bispelorten er blot rosinen i pølseenden i udstillingen, for inden da kan du blive meget klogere på livet i renæssancen (1536-1660), hvor der boede cirka 4000 mennesker i Aalborg.

Du kan blandt andet se en (næsten) vaskeægte kag (en skampæl), som den har set ud på det dengang blodige Gammeltorv, hvor bødlen huggede lemmer af i vildskab, når datidens kriminelle havde brudt sig mod loven.

Udstillingen byder også på et brudeskrin, en barnekiste og et vaskeægte skelet af en fattig kvinde, der havde levet et hårdt og sygdomsplaget liv – som så mange andre fra underklassen i den periode.

Helt unikt: 300 år gammel lort udstilles i Aalborg

På udstillingen kan du også se et af museets største seværdigheder i form af den såkaldte Aalborgstue fra 1602, der er kendt for at være en af mest velbevarede panelstuer fra renæssancen.

Helt unikt: 300 år gammel lort udstilles i Aalborg
Der er dækket fint op i Aalborgstuen

Har du fået nok af død, lort og renæssance-livet, så har Aalborg Historiske Museum også stadig åbent i deres hyggelige, nostalgiske og fantastiske julebutik, som du finder lige indenfor døren på museet. Det kan du læse meget mere om her.

Del artikel

Andre læser også