Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hekse, død og spøgelser: Bliv skræmt fra vid og sans på uhyggelig byvandring

Af Stine Kjølby Christensen

Trænger du også til at mærke, at du lever?

Så burde du booke en plads til Aalborg Historiske Museums byvandring “Hekse, spøgelser og bloddryppende historier“.

Her kan du, med museets guide, komme afsted på en uhyggelig vandring gennem Aalborgs mest skumle gader, hvor der fortælles bloddryppende historier fra byens fortid om alt fra bødlens arbejde til hekse, varulve og spøgelser – og der er garanti for et godt gys.

De fleste datoer er allerede udsolgte, men der er i skrivende stund stadig pladser tilbage tirsdag  4. august kl. 19.00-20.30, torsdag 6. august kl. 17.00-18.30 og mandag 10. august kl. 19.00-20.30.

Køb billet her.

Aalborgs hekse

Aalborgs fortid gemmer på grumme historier om pest og borgerkrig, henrettelser, tortur og hekseforfølgelser. Og dem tør du da godt at høre om – ikke?

Du bliver blandt andet taget med på en rejse tilbage til begyndelsen af 1600-tallet, hvor alle troede på hekse og trolde.

Her så Peder Poulsen med egne øjne gennem et vindue en hekseforsamling, som udførte et særligt hekseritual. Sådan går historien i hvert fald.

Men sikkert er det, at Peder Poulsens vidneudsagn senere var medvirkende til, at Dorthe Jensdatter Kjærulf blev dømt for trolddom og brændt på bålet som heks i 1620.

Et tegn fra døden

I aftenmørket er der frit lejde for byens spøgelser og overnaturlige væsener. Byvandringen er derfor også fyldt med spøgelseshistorier, som kendes fra gammel tid.

Den uhyggelige fortælling om et spøgelsesbegravelsesoptog, som ifølge flere gamle beretninger blev set i Algade ved Budolfi Kirke, er ligeså på menuen.

Historien går på, at hvis man så et sådant optog, var det tegn på, at en person ville dø. Det drejede ofte i retning af den gård, som ville blive ramt af døden.

Ved byvandringerne vil uhyggen derfor med garanti vente bag det næste gadehjørne, når du og de andre deltagere føres igennem de mørke gader, mens der fortælles historier fra fortiden.

Bloddyppende halshugninger på Gammeltorv

Til denne særlige uhyggelige byvandring får du også mere bloddryppende historier, når turen går forbi stedet, hvor bødlens hus lå i middelalderen.

Han arbejdede på Gammeltorv, hvor galgen stod.

Det var her tyve, mordere og andre forbrydere blev hængt eller i særlige tilfælde halshugget af bødlen.

Sidstnævnte var en smule finere end hængning og gav mulighed for, at den dømte kunne blive begravet i indviet jord.

At halshugning var en blodig affære, vidner beretninger fra henrettelsen af Anders Hemmingsen i 1596 om. Da måtte der nemlig køres sand ind på torvet for at opsamle blodet.

Mange flere byvandringer

Kan du slet ikke få nok af at høre om Aalborgs historie, så kan du også lige nu komme på følgende byvandringer:

Aalborg under besættelsen, For børn: Hekse, spøgelser og bloddryppende historier, Klosterbyvandring,  Aalborg gennem 1200 år, Det glade Aalborg, Nørresundby: Solsidens seværdigheder og mange, mange flere.

Se dem alle her