Fremtidens Café Vesterå satser benhårdt på økologi: Vi testede maden

Skrevet af: Ditmer Kiis
Thorsten Stevnhoved (midten) er indehaver af Cafe Vesterå
Thorsten Stevnhoved (midten) er indehaver af Cafe Vesterå

For nylig afviklede Café Vesterå og Økologisk Landsforening en prøvemiddag, der skulle give et indblik i menukortet hos fremtidens Café Vesterå. 

Caféen med Thorsten Stevnhoved i spidsen har ambitioner om at opnå Det Økologiske Spisemærke i bronze, og samtidig lave et step up på den gastronomiske kvalitet.

MigogAalborg var inviteret med til prøvemiddagen, og her er nogle af de betragtninger vi gjorde os omkring maden og den øgede fokus på økologi.

Aftenen startede med præsentation af deltagerne og en mousserende hvidvin tilsat en sukkerknald, abrikoslikør og lidt orange.

Smagsprøver på økologien

Drinken lagde fint retningen for hvordan drikkevarerne serveres på fremtidens Café Vesterå, om end den var lidt for sød til mine smagsløg.

Ud over min repræsentation for migogaalborg var der prominente navne som Rene Mammen fra den økologiske Michelin restaurant Substans i Aarhus, WeFeat, Coolshop, Dansk Økologisk Landsforening, Hotel og restaurantskolen og mange flere.

De første retter bestod af brød med en delikat hjemmekærnet smør, saltede mandler, store stykker puffet flæsk og tilhørende karl johan dip og en exceptionel lækker confit de canard serveret som croquette, særligt sidstnævnte var en interessant og delikat måde at nytænke en klassiker.

Til alle herlighederne drak vi min to-go drink nummer et, en fin afrundet gin&tonic med noter af rosmarin, det var vel mandag fristet man til at sige!

Foretter

Den duggede flaske sprød øko Riesling blev skænket op i mit glas og spændingen for de næste retter begyndte at sprede sig i selskabet. Vi blev ikke skuffede.

De følgende serveringer bestod af en let saltet sashimi inspireret laks, en sød cintronpuré, urtemayo, fennikel og glaskål. Laksens smag og konsistens vidnede om kvalitet og garnituren gik fint i spænd med fisken.

Den næste servering bestod af pocheret kyllingen, en creme på peberrod og trøffel, broccolli, sprødt kyllingeskind og tyndskårne skiver blomkål.

Kyllingenen var super mør og saftig som følge af tilberedningen, men jeg manglede lidt gennemslagskraft fra de resterende elementer i retten til at supplere den milde kylling.

De tunge retter

Jeg tjekkede menuen, og den næste ret bestod af frikassé på sprængt oksebryst, økologiske grøntsager, peberrod og persille, serveret hertil kartofler vendte i pesto, kerner og smør.

Oksekødet var perfekt tilberedt og kunne let trevles med gaflen, kartoflerne var forfriskende store og sovsen hang ved – Fuldstændigt som den skal i en frikassé!

Imens denne herlighed blev spist, nød jeg en lækker californisk pinot nior med påtryk af Salvador Dali. Personligt forstod jeg ikke sammenhængen mellen Dali og Californien, men vinen var tilpas tør og kraftfuld til at supplere den smagfulde slowfood ret.

Den søde afrunding på aftenen

Aftenen sluttede med  chokolademousse, bagt rabarber, sprød honning og rabarber sorbet.

Chokolademoussen faldt ikke i min smag, smørsmagen var for kraftig og balancen mellem sødme og bitterhed var ikke tilpas. Retten blev dog mere end bare reddet af den delikate bagte rabarber, der smagte igennem af sommer.

Rabarbersorbeten komplimenterede fænomenalt i forhold til temperatur, og den sprøde honning gav retten den nødvendige konsistens.

Desserten blev ledsaget af aftenens anden Riesling, men denne af en helt anden karakter, en super delikat sød riesling der dog havde tilpas syre til at kunne akkompagnere både moussen og rabarberen

Konceptet

Foruden økologien bliver der ifølge Thorsten fokus på store, enkle og sæsonbaserede retter i en forholdsvis smal menu.

Til ledsagelse af maden vil der overvejende være fokus på udvikling af Vesterås mange cocktails, frem for et bredt vinkort. Foruden dette fortalte Thorsten, at han også havde i sinde at udvikle et grillkoncept, innovationen er altså i højsædet hos en de førende caféer i Aalborg.   

Vi kan godt love, at der er noget at glæde sig til for aalborgenserne.

Er slet ikke til at kende: Eternitten er Aalborgs nye attraktive område

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Eternitten har været rigtig meget i fokus det seneste år med bydelens eksplosive udvikling.

På få år har det store areal tæt på Aalborgs midtby gennemgået en opløftende udvikling og fået sig en bemærkelsesværdig forandring.

Fra et gråt industriområde, med den store eternitfabrik som omdrejningspunkt, til et smukt og farverigt byområde med alt i hverdagens fornødenheder.

Kort sagt, så er Eternitten blevet et bydelskvarter, der rummer kultur, diversitet, hjem og en bydel for alle.

Flere af de historiske bygninger på grunden er blevet omdannet til lejligheder, som Gavlhusene og Kedelhuset.

Eternitten rummer en masse ejerlejligheder, lejeboliger, smukke kunstneriske gavlmalerier, supermarkeder bygninger med sportsbaner på toppen og langt mere – alt sammen medvirkende til, at Eternitten er blevet en særdeles populær bydel.

Spørgsmålet er så hvorfor?

Det har MigogAalborg Bolig spurgt ProDomus’ direktør, Britta Jespergaard, om:

“Eternitten er en oase midt i byen.

Det er et område med masser af attraktive lejligheder i bynært miljø, kulmineret med grønne områder.

Bydelen er udviklet med respekt for det gamle Eternitten. Det har ramt helt plet,” fortæller Britta Jespergaard fra ProDomus, og fortsætter:

“Eternitten er en fantastisk oase midt i byen.

Det er et område med masser af attraktive lejligheder i bynært miljø, kulmineret med grønne områder som netop nu fornemmes i takt med, at byggerierne står færdige.

Bydelen er udviklet med respekt for det gamle Eternitten.

Det har ramt helt plet – den gamle eternitfabrik er jo en del af Aalborgs DNA og ikke mindst aalborgensernes identitet” fortæller Britta Jespergaard.

Mange mennesker er allerede flyttet ind på Eternitten i de nybyggerier, der er skudt op de sidste par år.

Men der er særdeles en ting, der får Eternitten til udmærke sig over andre nybyggerier i Aalborg.

Som bilejende beboer i lejlighed i Aalborg kan det være svært at finde en bolig med gode parkeringsmuligheder, og det bliver der brudt med på Eternitten.

“Der er lavet supergode parkeringsløsninger til stort set alle lejligheder i området.

Til nogle tilhører parkeringen lejligheden, hvor der andre steder er mulighed for at leje en.

Det er en helt perfekt løsning for beboerne med biler. Bilen kan holde i nærheden af, hvor man har sin lejlighed. I et miljø hvor der er trygt, godt og rart midt i byen,” fortæller Britta Jespergaard.

Udover de lækre bolig- og parkeringsfaciliteter, så er der flere opholdssteder omkring boligblokkene, der rummer grønne og rekreative områder.

Ved Kildevældet ligger oplevelsestrappen op til Vandværksparken, der giver dig en af Aalborgs bedste udsigter udover byen.

Foto: Christine, MigogAalborg

“Man kan gå en tur på Eternitten, og opleve hvordan det allerede er lykkedes at implementere et lækkert og tiltrækkende miljø for udeliv for beboerne i de grønne områder mellem bygningerne,” fortæller Britta Jespersgaard.

Eternitten er blevet en lille by inde i byen med supermarkeder som Føtex, Netto, Fakta og for nyligt flyttede Victors Madhus også ind på grunden.

Ruller igen på fredag: 15 km på rulleskøjter i Aalborgs gader

Skrevet af: Michael Qureshi

Det var en stor succes, da Friday Night Skate åbnede sæsonen tidligere på måneden.

Det hyggelige rulleskøjte-fællesskab har virkelig fået godt fat i aalborgenserne, og på fredag d. 24. maj rulles der igen.

Ruten på fredag går bl.a. igennem Kærby, Skalborg og Hasseris, og tempoet er så alle kan være med på den 15 km lange rute.

Det hele starter ved Jomfru Ane Parken ved Havnefronten, og så ruller man ellers i samlet flok afsted på ruten. Det er ganske gratis at deltage, og man møder bare op.

Der er en pause undervejs, hvor man får frugt og væske sponsoreret af Rema1000.

Helt særlig træning til nybegyndere

På fredag har man også et helt særligt tilbud til nybegyndere.

“Den 24. maj har du mulighed for at lære de mest basale teknikker.

Et hold af erfarne rulleskøjteløbere står klar til at hjælpe dig igang.

Dette sker på Aalborg havn foran Jomfru Ane Park fra kl 18 – Altså en time før Friday Night Skate starter.

Begyndertræningen er gratis, og kræver ingen forhåndstilmelding. Du skal blot møde op på skøjterne for at deltage,” skriver arrangørerne på Facebook.

Dermed sættes der virkelig en streg under, at Friday Night Skate er for alle.

Sidste år i løbet af den brandvarme sommer nåede man op på rigtig mange deltagere ved flere af arrangementerne.

Fem datoer er fastsat

Der er resten af året fem Friday Night Skate arrangementer.

Datoerne er følgende;

fredag den 24. maj
fredag den 14. juni
fredag den 2. august
fredag den 30. august
fredag den 20. september

De sidste 12-15 år har der blandt andet været Friday Night Skate i København, og der er årligt Friday Night Skates i flere store byer verden over bl.a. London, Paris og San Francisco.

I 2013 afholdte man den første Friday Night Skate her i Aalborg, og det er siden blevet en fast del af sommeren.

Hvad: Friday Night Skate
Hvornår: Fredag d. 24. maj kl. 19.00
Hvor: Start ved Jomfru Ane Parken ved siden af Fusion
Læs mere her

Sommeren er reddet: Bubble Waffles er vendt tilbage til Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I juli 2018 kunne vi her på MigogAalborg med glæde meddele, at den megapopulære Bubble Waffle havde meldt sin ankomst i byen.

Det var Pico Bello i Østerågade, der havde fået fingrene i den luftige og lækre isvaffel.

Desværre lukkede Pico Bello ned senere på året, hvilket også betød farvel til Bubble Waffle’s her i Aalborg.

… indtil nu.

Det er nemlig med boblende glæde, at vi nu kan afsløre, at en aalborgensisk café nu har taget vaflen til sig.

Et sted, der ellers specialiserer sig i den mere flade udgave.

Det er selvfølgelig Pandekagehuset, der holder til ved Aalborg Lystbådehavn, der fremover bliver Aalborgs (foreløbigt) eneste leverandør af den uimodståelige sommersnack.

Fra og med i dag.

“Jeg var i forvejen kunde ved Vaffelbilen, som kom og sagde, at han havde noget pissegodt til os,” fortæller Rasmus Winther Jørgensen, der er medejer af Pandekagehuset.

“Vi havde snakket om det mange gange – fx at få belgiske vafler, men vi har altså ikke så meget plads at arbejde på i forvejen.

Det endte dog med at lykkes ved at sætte nogle hylder på væggene, så der kunne blive plads til maskinen.”

Prisen på en Bubble Waffle bliver 69 kr. og inkluderer – foruden vaflen – to kugler valgfri is (16 valgmuligheder), softice, drys (9 valgmuligheder), guf, flødeskum og sauce (5 valgmuligheder).

Vaflen kan både bestilles to go og to stay. Bestiller man den to go bliver det i et paprør, der er tilpasset vaflens form, så den kan fungere som et kræmmerhus.

“Produktionstiden på selve vaflen bliver cirka to minutter, som jo så kan bruges på at udvælge hvilken is, man vil have i,” forklarer Rasmus, der altså ikke frygter en ekstra lang kø i det populære is-hus, når sæsonen for alvor kommer i gang.

“Det bliver så godt!”

Gennemført koncept med særlig opskrift

Bubble Waffle-konceptet kommer oprindeligt fra streetfood-miljøet i Hong Kong, hvor man i stedet for de søde sager, fylder vaflen med fødevarer som pølse og ost.

Siden blev vaflerne adopteret til USA, hvor man besluttede at gå all in på et fuldbyrdet sukkerchok.

I Danmark er det Vaffelbaronerne, der gennem et par år har været med til at brede budskabet om den insta-venlige vaffel. Dette er bl.a. sket via forskellige pop-ups i storbyerne.

Vaflerne i Pandekagehuset bliver også produceret på baggrund af deres opskrift, der er udviklet i samarbejde med en række gode ishuse fra hele landet med henblik på at lave den lækreste og sprødeste Bubble Waffle.

Pandekagehuset har dog valgt at pifte opskriften op med lidt appelsin, så den får en mere syrlig undertone.

Du kan bestille din Bubble Waffle fra og med i dag i hele Pandekagehusets åbningstid (kl. 11.00-21.00).