Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fødevarestyrelsen advarer: Du skal passe på med påskemaden

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Cyclonebill. Attribution: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Foto: Cyclonebill. Attribution: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

I disse dage sidder de fleste af os rundt omkring flot opdækkede bord med alle de klassiske påskeretter.

Fiskefileter, fyldte æg, marinerede sild og karrysalat, frikadeller, lam og meget andet.

Når der skal produceres så meget mad over påskedagene til så mange mennesker, kan det glippe lidt med overblikket i køkkenet – især hvis der er rester.

Fordi hvad er det egentligt, man må varme op igen, og hvor hurtigt skal de forskellige madvarer køles ned?

Her byder Fødevarestyrelsen aktivt ind i påsken for at “undgå madrester og mavesmerter i påsken”, som de skriver.

Følg de gode råd

I deres opfordring kommer Fødevarestyrelsen med fem gode råd til køkkenhygiejne.

Varm mad ordentlig op

Når du laver varm mad, bør du være opmærksom på at opvarme maden rigtigt:

  • Sørg for, at gryderetten er rygende og gennemvarm. Høj varme dræber nemlig bakterier som salmonella og campylobacter.
  • Tjek, at hakkebøffen og kyllingen er helt gennemstegt. Kødet bør ikke være rosa indeni.​

Hvis du også nedkøler den varme mad for langsomt, kan sporerne udvikle sig ti​​l bakterier og danne et giftstof, som du kan blive alvorligt syg af. 

Du kan læse mere om opvarmning af maden her.

Køl mad hurtigt ned

Opbevar madvarer koldt og køl den varme mad hurtigt ned, hvis du vil gemme maden til senere brug. Hold temperaturen i køleskabet på højst 5°C.

​Kød, pålæg, mælkeprodukter, ost og rester fra middagen skal opbevares i køleskab ved højst +5°C. Når du opbevarer maden koldt, stopper de fleste bakterier med at vokse. Så sæt maden hurtigt på køl, efter du har været på indkøb. Salmonellabakterier kan f.eks. vokse ved +8°C, men ikke ved +5°C.​ 

Du kan læse mere om nedkøling af maden her.

Hold maden adskilt

Sørg for at holde råvarer (f.eks. råt kød) adskilt fra færdig mad som salat og brød. Få dråber kødsaft fra råt kød kan være nok til at gøre dig syg.

Kødsaft fra råt kød kan l​et blive spredt via dine fingre, et skærebræt eller f.eks. en grilltang. Blot få dråber kødsaft fra råt kød, der kommer over på salat, brød eller færdigstegt kød, kan være nok til, at du ender på toilettet med dårlig mave. 

Du kan læse mere om nedkøling af maden her.

Skyl frugt og grønt

Hvert år bliver danskere syge af bakterier, virus og parasitter fra frugt og grønt, især fra udlandet.

Bakterier, virus og parasitter kommer ofte fra forurenet vand under dyrkning eller skylning, fra høstarbejdere med dårlig håndhygiejne eller under transporten.​​ Derfor lyder rådet: Spis masser af frugt og grønt, men skyl det!

Du kan læse mere om skylning her.

Vask hænder

Når du laver mad, bør du vaske dine hænder ofte og grundigt med vand og sæbe.

Du bør vaske dine hænder grundigt og ofte:

  • Både før og imens du laver mad.
  • Når du skifter mellem forskellige råvarer, f.eks. kød, fisk, æg, samt færdig mad.
  • Efter toiletbesøg og efter bleskift af børn.
  • Hvis du har hostet eller nyst i hænderne, pillet næse eller rørt ved f.eks. et sår.
  • Efter kontakt med dyr.

Du kan læse mere om håndvask her.

Del artikel

Andre læser også